Koffee928

Koffee928

我是 Koffee928
訊息
正顯示第 110 篇(共 34 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
NOV 22

悠閒地享受美食,美景盡入眼簾。 頭盤的牛肉他他做得很美味,另外加一個湯,最好是這裏有法式焗洋蔥湯,做得很正宗,最好食就是塊麵包充滿芝士,還不錯。午餐我揀咗虎蝦意粉,乾身,用蒜蓉炒底,好好食。
酸辣炒土豆絲
蒸小黃骨魚
AUG 19

今日中午有空,想起食辣,便一個人走去食,點了蒸黃骨魚和酸辣炒土豆絲。 黃骨魚鮮甜好好食,微微的辣,恰到好處,真是正呀!土豆絲爽中帶微酸和辣,辣得好過引。加碗砵仔飯,感覺美滿幸福,一個人吃自己鍾意的。😍😍😋
這篇是 [非食評]
JUN 19

寶哥的出品,保持一向水準,約朋友到這裡,一定滿意。最可惜,因為生意外,要分兩段時間,頭段六點,第二段是八點半。怕太夜吃飯,只好選擇六點,六個人到,給我們一張卡位枱,好迫,不舒服,大家説話又不方便,下次都不會再到了。
JUN 19

大熱天時,想食火鍋。 去海港成購物好去處,買完東西好累好肚餓要醫肚。今日好熱,但係香港就是不分四季都吃火鍋的,想食就食吧!之前去臺灣寛巷子,覺得肉類切得好精緻,所以在香港也想試試,沒得比較,還是喜歡在臺灣吃多一點點,因為香港貴但不夠臺灣的好吃和切得平平,沒有吸引力
奶茶
MAY 19

今日去約了朋友去旺角,先去茶王冰室外賣了一杯奶茶,店員好細心,問我要不要加糖,我説要,她打開杯蓋幫我加,還問我要啡糖/白糖,啡糖濃香啲,白糖清清地。幫我加糖後,搞拌好一才給我,謝謝她的款待。奶茶香滑,茶味香濃,不愧一杯好茶王。lovelove
切碎吞拿魚腩丼
MAY 19

今日本來喺 openrice 訂咗十二點半, "鮨壽司" 因為去銀行,所以趕唔切,取消了。後來都係揀番去呢度食,popcorn 無位泊車,我泊去將軍澳中心。餐廳好舒服,餐牌有很多選擇和配搭,所有餐的定食都很豐富,我就在最後的一頁,選擇了兩個丼和一個熱烏冬,跟餐有沙律,可惜無麵豉湯和蒸蛋。 切碎吞拿魚腩丼,飯好好味夠多魚,天婦羅的蝦也不錯,炸得香脆,鰻魚飯唔夠汁,親子丼和牛肉丼普普通通不過不失,熱面又唔係好夠熱,美中不足是丼的米飯,不是日本米,太差勁,失敗點。 1
MAY 19

找啲新意去呢度食晏~~~ 今日我和同事一起柯打了份全日早餐,最滿意地方乾淨整潔,侍應生有好招呼。不約而同,點了全日早餐,加上杯靚靚拉花咖啡。早餐包括我鍾意食嘅薯餅,沙律菜,和我至愛炒滑蛋和多士,中規中距,會再來的地方。
1 推介
TOCHARA126
MAY 19

去尖沙咀行完街,好鍾意食碗牛丸、牛腩麵,由橋底大牌檔開始已經常常吃的,但係入咗舖頭之後就發覺大不如前,食品質素勁差,還要人頭計最低消費,飲品又唔得,以後唔洗再食的店,又多一間。
MAY 19

今日得閒,特登嚟揾食。 有羅宋湯或沙律揀,主要就食祥仔脆豬排飯,汁多,豬排炸得香脆無比,配飯夠大碟。慢煮黑毛豬排,肉嫩,配粗薯條,椰菜花和天葵,不錯的配搭。再來海鮮意粉,意粉乾身爽口,配蝦,魚塊還有尤魚。這餐不過不失,有期望,没驚喜。
MAY 19

一想到朋友係美國返嚟香港,知道他們要食好東西,一定要帶他們到這裡吃。三藩市已經禁食魚翅,先來煲火膧大鮑翅,上湯濃沃,魚翅粗粗的,大滿足。必食的還有清炒蝦仁,毛豆炒蟹,松子魚,有齊魚蝦蟹,再來四寶片皮雞和樟茶鴨,仲有熏蛋,真是豐富又好味道。
Top