3K
2017-01-26 167 浏览
蒸氣石鍋己潮興了好一段日子,最初的時候感覺非常貴價,每樣海鮮計算,毎人多少都要五六百元。現在有了任㨂任食任飲推廣,只三百多元可嚐到六至七款海鮮,還有老火湯,乳鴿⋯⋯食到新鮮的品質,咪話唔抵噢!滋潤燉湯三款任揀,款款吸引。姬崧茸銄螺湯底清透,味道非常鮮甜,極之暖胃潤喉。套餐包每人半隻乳鴿。肉質嫩滑絕不死實。但可惜是微暖和調味鹹了一點。平時食開多數是蒜茸蒸或芝士焗龍蝦,今天用了薑蔥,反而更原汁原味。肉質爽彈鮮嫰👍鮑魚雖然細小,勝在嫰,有嚼口。蟶子大大隻,鮮味盡出,😘美國石蠔絶對沒有另我失望,那飽満的口感,那濃厚的蠔味,無得輸👍大元貝蒸煮時間過長變得不嫰滑了。😌其他仼食的還有肉類,丸類,蔬菜類,飽類.....種類算多,質量不錯,好有飽足感。食到最後不要忘記蒸氣石鍋的特色是最後的一鍋粥,海鮮的精華流落粥𥚃,溫熱香糯,味道高雅清甜。飲飽食醉,一大満足。

滋潤燉湯三款任揀,款款吸引。

姬崧茸銄螺湯底清透,味道非常鮮甜,極之暖胃潤喉。
姫崧茸銄螺燉湯
乳鴿
龍蝦
鮑魚雖然細小,勝在嫰,有嚼口。
鮑魚
蟶子大大隻,鮮味盡出,😘
蟶子
美國石蠔
大元貝蒸煮時間過長變得不嫰滑了。😌
大元貝
梅菜肉丸,鯪魚球
貝殼盛盆
牛肉,蔬菜
瑤柱鮮淮山粥
飲飽食醉,一大満足。

2017-01-24
貝殼盛盆
牛肉,蔬菜
瑤柱鮮淮山粥
2017-01-25 127 浏览
之前食過新蒲崗分店, 覺得味道OK但環境太污穢, 所以家人生日就諗住試下深水圳分店諗住新D。四天定了張7人台, 8 點。約好晒人,點知去到當日,餐廳打來話要我地食8點半。諗住都係差半個小時就算啦。8點半去到,全場FULL晒,一張台都冇,我地全部人到晒,有老人家,小朋友,全部都未食飯,要我地等!  等半個鐘後問佢有台未,叫我地等多三個字,兩個次後又叫我地再等多三個字! 完全冇諗過點樣安排張台俾我地! 等到差不多9點半,都係未有台!  我地係四日前定左台,CONFIRM左嫁! 點解可以要我地咁多人等成個鐘,都仲未可以安排到一張台??? 同時間又有兩台人好似我地咁呆等,我地聽到其中一人問,究竟點樣定台先可以有張台!!??其實潮福係限食2.5小時,夠鐘就應該請台客走,完全唔明點解安排唔到,可以由得定左台的客係度無限期呆等!! 仲要係見到有老人家同小朋友都冇任何安排!! 而無論係樓面或者經理,見到呢個情形,都冇諗住幫手安排下!!最後壽星公等到發脾氣,全家轉場去另一間餐廳食。BLACKLIST!! 新蒲崗分店污穢,深水埗除左管理服務差,也很污穢!! 等待其間我地去睇魚缸,見到員工將生龍蝦,切好的魚
而無論係樓面或者經理,見到呢個情形,都冇諗住幫手安排下!!
最後壽星公等到發脾氣,全家轉場去另一間餐廳食。

BLACKLIST!!

新蒲崗分店污穢,深水埗除左管理服務差,也很污穢!! 等待其間我地去睇魚缸,見到員工將生龍蝦,切好的魚,用盆裝住同螺放係地下,睇個樣係即將要拎去蒸的,而條生龍蝦將螺同切好多魚踼出地下,路人經過用腳踢返D螺入魚缸邊,好污穢!! 生龍蝦都可能會再處理,但切好的海鮮呢?? 係咪就咁上台蒸?? 完全係冇眼睇

蒸汽火鍋水上人無論食物環境服務都做得好太多,相信以後都不會再幫襯潮福!!!
2017-01-24
庆祝纪念
生日
2017-01-21 2264 浏览
兩小口子難得一齊就岩放工時間,當然珍惜這個機會去外覓食【潮福】是間我覺得上得場面,食物又新鮮,價錢又實惠的蒸氣店,所以誠意推介左俾我男朋友由於平日晚市前夕,加上地方又大,商場的一整層,不用擔心無位、好迫咁!!例牌收費的花生,正好落單後慢慢啃著$338 一位任飲任食+ $15醬油、花生及加一服務,但8:15前結單有9折,計埋都只需320左右整個SET都真係幾抵食,【潮福】算是蒸氣界價錢最商宜的一間,難怪它有那麼多分店剛好深水埗就是新開的,服務WELL-TRAINING,完全自己不用動手,等人分菜等食環境地方新束束,坐得舒舒服服啦蒸海鮮前先要放入珍珠米及其他配料來準備煮粥,有 新鮮排骨粥 或 瑤柱鮮淮山粥 可揀。除左做任食蒸氣火鍋外,亦有普通湯底打邊爐,不過鑑於價錢同種類的考慮下,還是以新鮮海鮮密密食的任食火鍋甚感興趣兩小口子擺左四人位,順便放下剛剛在黃金商場買到的大型零件在旁都不覺得阻滋補燉湯有兩款:姬松茸燉螺肉、老黃瓜燉唐排 大愛螺肉清甜又會有湯榨在內,所以就點左個姬松茸燉螺肉,鮮甜的清湯底,味道不濃不淡,非常滋潤滋陰。每位都會送半隻脆皮乳鴿及貝鼓盛宴送上台還是熱辣辣的乳鴿,令人食指大
兩小口子難得一齊就岩放工時間,當然珍惜這個機會去外覓食

例牌收費的花生,正好落單後慢慢啃著

環境地方新束束,坐得舒舒服服啦

還是以新鮮海鮮密密食的任食火鍋甚感興趣
滋補燉湯有兩款:姬松茸燉螺肉、老黃瓜燉唐排
大愛螺肉清甜又會有湯榨在內,所以就點左個姬松茸燉螺肉,

鮮甜的清湯底,味道不濃不淡,非常滋潤滋陰。
每位都會送半隻脆皮乳鴿及貝鼓盛宴

送上台還是熱辣辣的乳鴿,令人食指大動,直接兩手並用的幫乳鴿擦骨

鴿肉都幾厚肉地,皮脆更是一亮點,肉汁的流出更是流曬口水
花螺、蜆 及 沙白,全是無沙清甜,唯份量不多,過不足口癮!! 可是,重頭戲還是在後面!
新鮮的海蝦拎出來的時候,還是一動一動的無死既

當一放入去蒸的時候,作緊最後的掙扎,到最後我食的是它彈牙的肉質
每位亦有半邊龍蝦或刺身拼盤可以任選其一

黎到蒸海鮮任食,當然揀返生猛龍蝦,刺身拼盤可以在日式放題店慢慢點都得
蒸好後,龍蝦肉非常爽口、彈牙,就算不用落醬料,那口鮮甜味真的難以忘懷
北海道北寄貝、北韓象拔蚌
北韓象拔蚌極為眼前一亮,實在太好咬,好爽脆,北寄貝亦同為高水準

粉絲吸收其精華,又以香蒜一齊蒸,所以十分香甜
蘇格蘭蟶子皇亦是與象拔蚌的同樣的質感,爽脆滿分的!

來到海鮮類的尾聲,之後來到真正的任飲任食蒸鍋
計好曬時間,蒸得岩岩好,所以和牛肉質非常鮮嫩多汁,油脂感亦相對豐富
它們的蝦丸、牛丸由於自家手制關係,非常彈牙,肉質亦較實,也吃得出一口一口的材料在內

可是,前面也吃得太豐盛,有點後繼無力
再點上雜菜籃,清一清腸胃,都已經肚子漲漲
最後,新鮮排骨弼雖煮得又綿又滑,吸取曬海鮮的清甜,也只能吃了一碗都不能繼續

不禁大叫:為什麼不能打包粥底??? 諗起都覺可惜,那口粥!!
2017-01-09
潮福終於開到深水埗,而且跟著坊間蒸海鮮食肆的潮流也推出任點任吃喝套餐,不過悄悄有不同的是任吃的部份是不存在有海鮮,而且還加送滋補燉湯及燒乳鴿。一看見這種草帽蓋的擺設便知道是蒸海鮮的時候。 其實與吃火鍋是同出一轍的方程式,只要是食材新鮮,那怕怎麼烹煮都可以吃出美味來。無論需不需要蘸醬,這種每位必然收費的 ≦ 醬油、花生 ≧ 數,盛惠 $ 15 2 . 5 小時的任揀任飲任食海鮮餐的每位價錢是因應日子而定,逢星期一至四會比星期五、六日及公眾假期收得便宜,然而在晚上八時半後入座又會比八時半前入座而便宜,因此每位的價格是由 $ 298 至 $ 388 不等,還未包括醬油、花生及加一服務費。蒸海鮮前先要放入珍珠米及其他配料來準備煮粥,有 新鮮排骨粥 或 瑤柱鮮淮山粥 可揀。滋補燉湯是有三款可揀,而我揀的是 姬松茸燉螺肉 ,燉湯內的料有很多,湯味鮮甜,滋潤滋陰,倍覺養心安神。任飲的包括有 啤酒、汽水 及 自家煲的 竹蔗茅根水。每位敬送半隻 乳鴿,雖然件頭不大而且鴿肉不厚但勝在送上檯時是仍然熱辣辣,鴿皮脆而鴿肉是有肉汁流出來的。 另外 貝殼盛盆 都是贈送的,沒有特定的貝殼類別,今次是黑白分明的 花螺
一看見這種草帽蓋的擺設便知道是蒸海鮮的時候。
蒸海鮮前先要放入珍珠米及其他配料來準備煮粥,有 新鮮排骨粥瑤柱鮮淮山粥 可揀。
任飲的包括有 啤酒汽水 及 自家煲的 竹蔗茅根水
另外 貝殼盛盆 都是贈送的,沒有特定的貝殼類別,今次是黑白分明的 花螺 沙白。
輪到這個時刻是要在每位有 半邊龍蝦 或是 每位有一份 刺身拼盤 來做決定,因為這也是贈送的,所以更要費煞思量的考慮,結果是以三比一的決定要揀 半邊龍蝦

蒸好後便立刻嚐,爽口而彈牙的龍蝦肉,証明我們揀它是明智的選擇。

每檯可從餐單上列明的一系列海鮮裏任揀四款出來,每款每人各有一件,當晚我們揀了 :
北韓鮮鮑魚

廚師早已幫鮑魚打扮打扮,𠝹花後再放上薑片及蟲草花,蒸熟後來吃,口味尚算清甜。
北韓象拔蚌

又是北韓的海產,聽聞產量多所以輸出國賺外匯,當地人卻未能品嚐這些鮮嫩甜美的海產。
生猛大元貝

廚師同樣有為元貝加工,加蒜蓉、墊粉絲,蒸好後吃是確實清甜,粉絲吸收蒜蓉元貝的精華,帶點煙韌亦夠香惹。
美國石蠔

加了薑片在石蠔上,令蠔本身的味道更突出,因為石蠔本身的味道是淡的。

海鮮之後終於來到真正的任飲任食,當中有二十款生料是任點任吃的,包括有 和牛、蟲草花蒸雞、豬頸肉、自家手打丸、瓜菜、馬拉糕、荷葉飯等等 ......
手切和牛片 及 和牛粒

蒸好後吃,和牛是肉質鬆軟多汁,油味亦豐。
( 左 ) 蟲草花清遠雞   ( 右 ) 順德污糟雞
最後連鍋底已煲成的 瑤柱鮮淮山粥 也可以吃,綿綿的淮山粥吃不完也要放下,只因為 任揀任飲任食海鮮餐 是不能帶走食物的。
熱鬧成這個樣子,坐滿的客人就成了美味而抵吃的證據。

味道 4

環境 3

服務 4

衛生 3.5

抵食 4
2017-01-14 157 浏览
要食海鮮?一定要新鮮!呢間潮福有個好乾淨, 好大既魚池。入面咩海鮮都有。          好似有龍蝦、蟹、魚、貝殼類等。而且,點完之後,店員即刻去魚池度揀~保證一定食到生猛海鮮!同埋潮福係主打清蒸海鮮,所以海鮮質素一食就食得出!       海鮮既鮮甜係會影響到粥底既味道,「任揀任食任飲海鮮餐」上有2款粥底比你揀,分別係排骨弼,同埋瑤柱淮山粥。我就揀左瑤柱淮山粥,加埋蒸完海鮮流落去既精華,真係非常之好味!!!
要食海鮮?一定要新鮮!

而且,點完之後,店員即刻去魚池度揀~保證一定食到生猛海鮮!
同埋潮福係主打清蒸海鮮,所以海鮮質素一食就食得出!

2017-01-12
2017-01-14 106 浏览
新開嘅連鎖高檔火鍋,之前試過個蒸氣,今次食邊爐試試,果然有價有質素地方非常乾淨,平日六點到,客人唔算多,一行三人被安排都側邊卡位,兩邊都睇到電視,間隔算開揚食蒸氣鍋都要三百幾,哩個價錢三個人應該可以食得好好。醉雞鍋好足秤,雞肉都好嫩滑。鍾意食肉嘅本人叫咗牛粒同最平嘅肥牛比較,平價的色水有點怪,貴價安價斯的確牛味香又淋,怕生淥耐D都唔怕。海鮮整體都新鮮,但配置有點怪,打邊爐的蟶子都落蒜泥粉絲??北海道魷魚,真心有驚喜,易咬而有魷魚甜味,係鮮甜味,比較少預到的。蝦滑爽彈冇得輸,其他配角都新鮮,三個人食,哩個份量好夠了,今餐真係好滿足
食蒸氣鍋都要三百幾,哩個價錢三個人應該可以食得好好。
醉雞鍋好足秤,雞肉都好嫩滑。
海鮮整體都新鮮,但配置有點怪,打邊爐的蟶子都落蒜泥粉絲??

• 手切安格斯牛柳粒
  • 北海道魷魚
2017-01-11 1140 浏览
潮福應該好多人都食過,我都唔記得自己第幾次食,總之就無令我失望過。早排夜晚行開深水埗,唔知食咩好,見新開左間潮福,唔駛諗即刻彈入去。首先一人半隻乳鴿走唔甩啦,應該係岩岩燒起,個皮好脆,夠哂熱辣辣。仲有貝殼盛盤都係包既,一大盤上,起碼有三四款唔同既貝類。侍應服務夠哂周到,又幫我地落野食,蒸夠鐘又幫我地夾起。貝類蒸左幾分鐘就開哂口,正!清蒸無加任何調味,食得出貝類好新鮮,最緊要無沙(睇落好基本既要求,但好多餐廳都做唔到)。仲有自選海鮮4款,揀左蠔,元貝,鮑魚同蝦。鮑魚好正,平時食個D好容易整得太韌太老,好似咬橡膠咁,難得呢到時間岩岩好,仲好腍。仲加少少薑辟下味,夠哂鮮。元貝都超大隻,配埋蒜茸粉絲,無得輸啦。食完海鮮,就到任點任食啦,大推手切和牛肉,薄薄一片,蒸一分鐘夠哂,岩岩轉色,好嫩好腍,牛味夠出。叫左個蔬菜籃,中和下,有菜心同娃娃菜,清清地蒸黎食,估唔到D菜又幾甜喎。最後梗後到另一重頭戲瑤柱鮮淮山粥,可能因為今次得兩個人,海鮮數量唔係咁多,所以個粥味道有少少淡。上次同6個朋友一齊食,個粥就吸收哂所有海鮮精華,超濃郁美味。不過今次雖然淡淡地,用來為呢餐作結都唔錯,至少唔覺重口味同肥膩,感
最後梗後到另一重頭戲瑤柱鮮淮山粥,可能因為今次得兩個人,海鮮數量唔係咁多,所以個粥味道有少少淡。上次同6個朋友一齊食,個粥就吸收哂所有海鮮精華,超濃郁美味。不過今次雖然淡淡地,用來為呢餐作結都唔錯,至少唔覺重口味同肥膩,感覺良好。
2017-01-09
2017-01-11 713 浏览
某天 , 我們帶著公司的下屬到深水埗出貨, 公事之後就請員工和他的女友到附近的 潮福蒸氣火鍋 一起吃晩飯 ~ 店內有海鮮魚缸 , 海產生猛 ~ 不同的時段 , 有不同的優惠 ~佐料、醬料 應有盡有 ~我們點了 " 任揀。任食。任飲 海鮮餐 " ; 海鮮餐的粥底、燉湯、海鮮只限點一次 (某些是規限的 , 而某些海鮮款式可自選) , 其他款式的食物、飲品都是任食任飲 ~粥底點了 瑤柱鮮淮山粥底 ~燉湯點了 姬崧茸燉螺肉 , 湯頭芳香清潤 , 盡是精華 , 十分適合冬天飲用 ~脆皮乳鴿 (每位半隻) , 熱辣辣的上檯 , 皮薄脆 , 不油膩 , 有肉汁 , 肉厚兼帶鴿香 ~生猛大元貝 , 肉質厚實彈牙又鮮嫩 , 味道超級鮮甜 , 充滿貝類的海產香 ~ 貝殼盛盤 , 蒸好即吃沒有花巧 , 原味就就是正 ~   生猛龍蝦 (每位半隻) , 龍蝦肉質爽口嫩滑又彈牙, 龍蝦味道鮮甜細緻 ~ 北韓鮮鮑魚 (每位一隻) , 鮑魚加入了蟲草花同蒸 , 肉質爽口彈牙, 吃落是帶點膠質 , 鮮味爆燈 ~ 美國石蠔 (每位一隻) , 脹卜卜的 , 飽滿肥美又厚肉 , 入口嫩滑鮮美 , 蠔味夠濃 ~ 北韓象拔蚌

店內有海鮮魚缸 , 海產生猛 ~

不同的時段 , 有不同的優惠 ~
佐料、醬料 應有盡有 ~
粥底點了 瑤柱鮮淮山粥底 ~
貝殼盛盤 , 蒸好即吃沒有花巧 , 原味就就是正 ~
北韓象拔蚌 (每位一隻) , 蒸得火喉剛好 , 肉質嫩滑細緻 , 而且非常鮮味 , 粉絲也吸收了蒜茸和象拔蚌的鮮味 ~
手切和牛肉、手切和牛粒 , 牛肉片厚薄相稱 , 紅潤光澤 , 肉味無窮 ~
牛丸、蝦丸 .... 一吃便知是是手打貨 , 肉味香純既爽口又彈牙 , 味道十分鮮口 ~
蟲草花蒸雞 , 雞肉的肉質鮮嫩味美 , 味道盡帶蟲草香 ~

吃完食物後 , 粥也煮好了 , 此粥味道純正而天然 , 每一口都盡是海鮮的精華 ~
本篇完 ~
2017-01-10 804 浏览
踏入年尾,2016將近成過去,經常約飯局或酒局的兩位好友約局這天來個年終飯局,菜式由我定奪;深知兩位好友的喜好,一位是海鮮粉絲,另一位是喜好地點定在西九龍區內;經過思量一番後,遂建議在旺角至深水埗區來個近來越發人氣旺盛的蒸汽鍋,或是普通的打邊爐;兩位好友都同意這建議,那俱備齊條件的很快就想到了潮福蒸汽石鍋,因有時與家人會在青衣分店晚飯,眼見其蒸汽鍋著實不錯;於是用Openrice大神來搜尋一下西九區分店,發現了位於深水埗的分店,應該是新開的;於是決定晚餐就會選這間,便打電話去訂了三位!這天放工後,約定好友於七時左右來到酒樓附近;其位處深水埗的旺區,離地鐵站也很近; 好友也是差不多同一時間來到餐廳,便齊步進內;果然看到餐廳的裝潢格局是十分新淨,而且燈光十分明亮;加上牆壁圖畫大玩創新風格, 而且餐桌椅的鋪排位置十分闊落,令到整個環境的佈置,使人置身其中感覺很舒服!來到入主題時段,大家在這舒服的環境內,商議究竟是蒸氣石鍋還是打邊爐;最後因應天氣又轉涼了,而選擇了打邊爐!於是就著侍應生拿來了餐牌;經研究一番後,決定來個滋補的椰子雞鍋作為湯底,伴以海鮮類與蔬菜類食物為主;然後到醬料檯上自製喜愛的

然後到醬料檯上自製喜愛的醬料混搭;只見各款原料排列整齊,從顏色上看其新鮮度亦高!
椰子雞鍋
落單後不久,椰子雞鍋率先上陣;只見雞件處理得很乾淨,而且顏色頗為潤澤;待湯底開始滾起,伴著椰子肉一起下鍋;湯底一直在沸騰,很快便飄出了椰香味!夾一塊雞腿肉來吃,僅僅熟的雞肉質地腍中帶滑,有雞油的支撐混合著椰子絲,肉中透出近似椰奶香氣,真是非常惹味!
山藥與皇帝菜
同一時間,各式打邊爐食物陸續上來;其中,山藥與皇帝菜最先下鍋,取其山藥之功效與皇帝菜的香味;待山藥開始變軟時來食,粉質感與淡淡的藥材香氣佔據了味蕾;而皇帝菜那獨特而霸氣的香味,在極佳的新鮮度加持下,令喜其味的更加喜愛!
蟹籽墨魚滑
其次是海鮮類,用湯匙勺起墨魚滑做成的墨魚丸,烚到剛熟後,吃起來既鮮味又彈牙,加上有蟹籽增加其脆口感,個人十分欣賞!
珊瑚蚌
而珊瑚蚌,其鮮味及爽脆度與墨魚滑不相伯仲,也是打邊爐的恩物!
花螺(1斤)
相對來說,花螺的新鮮程度也是極佳,表面很光滑,處理得很乾淨;烚熟後吃起來完全沒有沙,每人一下子就吃了十多粒而且湯底越發濃味,增強了花螺的味道層次!
手打牛肉丸
至於手打牛丸,烚熟後起來本味很濃郁 而且也是夠彈牙,實淨之餘沒有絲毫粉質感,內藏醉芫荽的香氣,再點上自製的辣醬,令其牛肉的本味與層次感更加突出,算是做得很出色!
生菜
肉類過後再上的依然是蔬菜類;生菜的新鮮度與爽脆感,再吸收了湯汁的味道,三人一連吃了三小籃,其質數可見一班!
油麥菜
而油麥菜相對來說,口感不算特別出色,但味道中含有特別的香氣,作為火鍋的配菜亦是相對地出色!

總結此餐,與好友在年結時吃了個既滿意又清潤滋補的打邊爐晚餐,有高質素食材,但收費又是相當合理,這一來得三人都覺特別開心!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予2杯,值得很高程度的推薦!
2016-12-30
椰子雞鍋
山藥與皇帝菜
花螺(1斤)
手打牛肉丸
生菜
  • 花螺
2017-01-10 108 浏览
蒸氣海鮮是近年大熱料理。其實去了幾間蒸氣海鮮。今次試下朋友推介潮福,潮福開了不少分店,朋友帶我去深水埗分店,地點位於黃金廣場。黃金廣場一向只知賣電腦,最近開了蒸氣火鍋店,就決定試下,地方好大好舒適。服務亦都幾好,食品十分新鮮,價錢平均400元 味道扁貝,味道清甜 ,十分爽口霜降牛肉,肉質爽口蒸勝瓜。十分清甜刺身,味道都OK蜆肉,十分爽口,亦好大隻服務我覺得都OK環境地方十分舒適價錢平均400元這裡的確幾好味,我去過幾間蒸氣海鮮。潮福可以再去

扁貝,味道清甜 ,十分爽口

霜降牛肉,肉質爽口

蒸勝瓜。十分清甜

刺身,味道都OK

蜆肉,十分爽口,亦好大隻

我覺得都OK

地方十分舒適

價錢
平均400元

這裡的確幾好味,我去過幾間蒸氣海鮮。潮福可以再去
2016-12-19
2017-01-10 156 浏览
深水埗多野食個個都知,小妹食遍深水埗,今次去間新開既火鍋店。同朋友兩人相聚潮福都幾大,上左電梯口門面開揚乾淨企理。服務員都好多好夠。我同朋友坐底服務員即刻介紹湯底,秋冬進補湯底有藥膳雞湯,小妹一向中意食藥膳雞。所以諗都唔諗叫左藥膳雞湯啦!湯底係有驚喜既!因為佢上左半隻雞,因為得小妹同朋友食,半隻雞都夠!雞黎左,賣相吸引!落鍋好快熟左啦!係意想不到的鮮甜!服務員仲問我地D雞靚唔靚,好貼心,其實係好食,肥瘦適中,多肉,放左落湯底四五分鐘好啦,太熟會老!打邊爐醬料同生料同樣重要,醬料選擇妹地道香港,胡麻,重慶醬料都齊!然後到自選食材,選擇極多,小妹喜歡試海鮮,叫左北海道魷魚,佢原條上好新鮮,仲有魚骨腩,魚骨腩真係好食!脆口厚切,吸收埋湯底精華!魚肉十分滑!識食既一定會叫定竹笙,因為竹笙吸哂D湯底!一定要咁食!然後小妹當然唔會放過手打墨魚丸,哩個小妹encall左一次,因為墨魚成分高,咬落真係有墨魚肉!好正!一定要連辣味醬油一齊食,咁先係帶出鮮味!至於手切肥牛,質素唔錯,但可以再好!哩間店有心做!係深水埗難得既火鍋店!要加油呀!

識食既一定會叫定竹笙,因為竹笙吸哂D湯底!一定要咁食!

至於手切肥牛,質素唔錯,但可以再好!
哩間店有心做!係深水埗難得既火鍋店!要加油呀!
2017-01-10 135 浏览
尋尋覓覓,其實美食就在身邊——深水埗的街頭轉角位。一個大門口,看見一家經營蒸氣火鍋的店,原來就是分店多多的潮福。說實在的,雖然已多次經過不同的分店,但始終未有衝動入內一試,於是今天就和兩位朋友來一探究竟。一進來,原來有其他不同的火鍋,我朋友就點了一個花甲蟹鍋。花甲及蟹的的海鮮味浸泡在湯底中,使整鍋湯底都十分濃郁。趁沒有放料的時候喝一口,原汁原味,鮮甜無比。最喜受的甜玉米先放進湯鍋中,湯煮沸後便不停滾動,玉米的甜味滲入湯底中, 使湯底更清甜。仍未放料打邊爐的時候,,我們先來一份沙薑豬手。 這沙薑豬手不肥,筋肉比例適中,惟調味略為重手。鮮蝦丸拼墨魚丸都是一絕,。墨魚丸雪白,墨魚味濃郁,爽口彈牙。美國肥牛是鮮紅色的肉質,清晰的紋路顯得格外新鮮。放入鍋不到二十秒,肉便熟透,吸收了海鮮的鮮味後,更是美味。另一道菜芝士腸也是我的喜愛之一,皮脆內軟,芝味濃郁。咬一口,芝士爆開溢出口腔裏。要找一家美味的蒸氣火鍋,原來就是這麼簡單。
尋尋覓覓,其實美食就在身邊——深水埗的街頭轉角位。
要找一家美味的蒸氣火鍋,原來就是這麼簡單。
2017-01-04
幾位好友相約去慶祝聖誕節, 但朋友們都知我不喜於大節日光顧食肆. 幾經相議便約於聖誕後一天補祝聖誕. 由於大家身處九龍新界港島都有, 深水埗正處於一個中間點方便大家開飯.食店佔著新黃金商場的整層, 空間頗大, 乘著早來及人客不多, 走了一圈看到桌子分佈整齊, 人多人少均可坐得稱心. 新鮮海鮮的魚缸頗多, 本來朋友想點海中蝦及大花竹蝦, 但算起來一斤差不多要500便有點貴了. 貝類相對較抵食. 調味料櫃的選擇多, 食店亦大方的讓食客自己取用, 不會小家子氣的在食客埋單時收取費用. 菜單上有好些不常見的食材, 例如: 新鮮豬肺, 雞子, 九肚魚, 鮮淮山等. 可惜朋友怕豬肺不乾淨不敢點, 要吃過這次有信心下次才點. 看了一會海鮮後, 還是要先點湯底. 有的嫌雞煲辣, 有的嫌魚頭鍋多骨, 醉雞又怕太滋補, 椰子清遠雞正是好選擇. 幾天聖誕節下來, 大家也有點吃滯, 便點一款椰子清遠雞作湯底, 讓大家潤一潤.  先上來的一是窩清湯, 跟著奉上的是一整碟的雞件, 從外觀看來雞肉有點彈性, 伴碟的材料則有椰子肉, 蔥, 薑片等. 打邊爐不能沒有牛肉, 價格差不多的有安格斯及本地手切牛肉, 朋友沒所
椰子清遠雞鍋 (1隻)
本地特級手切牛肉(大)
打邊爐不能沒有牛肉, 價格差不多的有安格斯及本地手切牛肉, 朋友沒所謂的情況下, 我向來愛吃本地手初牛肉. 雖然肉質的脂肪不算美, 但肉味濃厚.
鮮牛丸
新鮮打的牛肉丸, 但看得到內裡混了一些其他材料. 灼熟後吃起來彈牙, 應該除了牛肉新鮮, 混入的材料也關係不少.
鮮淮山件
朋友點的鮮淮山件, 灼熟後的口感有點既爽又粉的感覺.
蘿蔔件
蘿蔔件的質素不俗, 配這次不濃味的湯底較好吃, 忍不住叫了2碟.
蟹籽墨魚滑
墨魚滑彈牙, 質素不錯, 份量亦頗大份.
即炸鮮腐皮
即炸的鮮腐皮但不會多餘的油, 放入清湯裡灼2,3秒, 即脆口又吃到湯的鮮味, 這個是必吃之選.
海南花螺 (1斤)
本來朋友想點蟶子, 但點的時間太晚, 蟶子已沽清, 正好看到花螺雖小隻但看來不錯, 便點一斤來試試. 試數隻肉質彈牙沒沙, 便乾脆倒一半進去做湯底. 沾辣醬油吃很惹味.
九肚魚
打邊爐吃九肚魚並不常見, 但其實我早幾年前與朋友上山露營吃火煱時有試過. 這次點的九肚魚質素不錯, 灼熟後的九肚魚吃起來肉身軟嫩, 像是吃一泡沬一樣. 盡吸湯底的味道.
珊瑚蚌
向來較少點珊瑚蚌, 其實珊瑚蚌並非蚌類, 而是海參的腸臟. 灼熟後吃起來頗爽脆彈牙, 時間控制亦易, 不錯.
唐生菜
這裡的蔬菜類新鮮, 與清潤的湯底配合起來特別清甜.

先點的皇帝菜及油麥菜均新鮮好吃, 但最後點的唐生菜尤其新鮮爽脆, 不自覺下已追點共3碟.
4人吃得撐著肚皮離開的價格每人大約300多元, 價格比任食火煱稍貴但質量則好上許多.

翻食指數: 80分.

交通非常方便, 位置方便邀約各方好友聚會, 日後有機會再來.

(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
2016-12-28
椰子清遠雞鍋 (1隻)
本地特級手切牛肉(大)
鮮牛丸
鮮淮山件
即炸鮮腐皮
海南花螺 (1斤)
九肚魚
2017-01-09 106 浏览
聖誕假期過後, 氣溫急降, 實在需要打個邊爐暖和一下.  適逄要到深水埗買電話用品, 便順理成章相約好友到深水埗打邊爐, 好友提議到潮福. 地點很方便福榮街的黃金中心, 買完電話用品之後行過去話咁快就到, 朋友從地鐵站行去3分鐘可到, 門外欽州街亦有很多巴士站, 其中一架可直到我家,交通非常方便.扶手電梯上一層就到, 一入門口就見到魚缸位. 見到海鮮幾生猛, 海水望落幾清澈通透, 而且地方尚算乾淨企理, 看來衛生管理不錯, 食得放心!  天氣寒冷又乾燥, 需要滋潤一下, 於是鍋底就選了椰子清遠雞鍋: $248(一隻)清遠雞好大隻好大碟, 相信真係足一隻大雞, 雞件椰肉都好多, 沒有偷工減料! 湯底本身已經有椰汁, 湯底一滾起就先到有椰油浮面. 湯底彌漫清潤椰子雞湯味, 真材實料份量足!即炸嚮鈴 $48朋友熱愛嚮鈴, 第一款配料就點了. 嚮鈴真的是即炸的, 上到枱還是熱的, 在鍋裡淥兩三下已經足夠,  外層依然非常鬆脆, 內裡湯汁滲出!  本地特級手切牛$298(大)牛肉, 對我來說, 是打邊爐的必需品,  沒有牛就不是打邊爐. 今次點了本地特級手切牛,  牛肉十分新鮮, 脂紋幼細而且分

即炸嚮鈴 $48

即炸嚮鈴
本地特級手切牛$298(大)

牛肉, 對我來說, 是打邊爐的必需品,  沒有牛就不是打邊爐. 今次點了本地特級手切牛,  牛肉十分新鮮, 脂紋幼細而且分布連密, 肉質嫩腍帶有香羶味, 不韌不鞋口.
本店製鮮牛丸 $68
跟平時吃點心的牛肉球很相似, 但一看就知是鮮牛肉造的, 內裡混入馬蹄, 肉球結實彈滑之餘還有陣陣果皮香!
本店製鮮牛丸
本店製鮮牛丸
蟹籽墨魚滑 $58

蟹籽墨魚滑是我喜愛的打邊爐配料之一,  咬落啖啖彈牙, 充滿蟹籽及墨魚味!
蟹籽墨魚滑
蘿蔔件 $28: 蘿蔔是跟火鍋是絕配, 湯底加入蘿蔔後, 味更甜. 而蘿蔔吸收了湯底後, 倍覺爽甜, 兩者是相得益璋!
皇帝菜/油麥菜/唐生菜 $38
以往打邊爐愛吃肉, 現在知道飲食得均衡, 吃菜也多了, 而且潮福的菜很新鮮, 我們吃到最後不禁ENCORE. 菜上一上枱已見十分翠綠, 完全找不到枯黃或破爛的地方, 菜浸一會便已經吸收到濃郁的湯底, 吃上來就倍加爽甜!
唐生菜
海南花螺 $168 (一斤)
花螺隻隻都大隻, 在鍋底滖上一段時間, 再沾點辣豉油, 把鮮甜完全帶出來, 隻隻大大啖肉, 仲有一點沙也沒有, 讚呀!
海南花螺
埋單平均每人$380, 總括來說, 真材實料用料足, 新鮮而且份量夠, 絕對會再來!
2016-12-29
即炸嚮鈴
海南花螺
2017-01-09 413 浏览
近年興起蒸氣火鍋,對於喜歡嚐鮮的老饕自然是無比吸引,不過每項食物散點價錢並不便宜,特別是麓在最近品嚐一鍋鮮美的粥底,用料必須夠重手。而潮福推出了任食蒸氣火鍋,實在是食客之福!早前冬至與朋友到訪任食火鍋,逢星期一至四5:30-8:30pm入座,2.5小時任食火鍋成人每位$338,140cm以下小童完全免費(不設海鮮),8:15pm前結賬還有人頭費九折。逢星期五六日及假期收費稍貴一點,不過8:30pm後入座又會便宜$40,詳情請參考單張。任食火鍋首先包括每位滋潤燉湯,選擇有三款,這晚選了姬崧茸燉螺肉,熱燙燙的呈上,鮮甜夠火候、十分滿意。然後又有每位脆皮乳鴿半隻以及貝殼盛盒,前者皮香肉嫩上台、可以即食,後者就成為蒸氣火鍋的海鮮主菜之一。此外又有二選一刺身拼盤或生猛龍蝦,我們都選了龍蝦,新鮮火色真的不能同日而語,肉質非常鮮甜,更貨真價實連上更加鮮甜味濃的龍蝦鉗,很好吃!之後又有自選海鮮,每台可選四款,也是按人頭上,選擇包括:生猛大元貝、北韓象拔蚌、蘇格蘭蟶子皇、美國桶蠔、生猛海中蝦2隻、北韓鮮鮑魚、本灣鮮魷魚、美國石蠔,或北海道北寄貝。我們點了生猛大元貝,第量果然巨大,有專人負責計時、蒸出來剛
我們點了生猛大元貝,第量果然巨大,有專人負責計時、蒸出來剛熟,連同粉絲非常好吃!也很喜歡北韓鮮鮑魚,鮮甜彈牙、特別有咬口。此外生猛海中蝦,以及蘇格蘭蟶子皇也各有擁躉。
然後就是完全任點任食肉類、點心及蔬菜部份。選擇非常豐富包括:蟲草花清遠雞、順德污糟雞、爽脆豬頸肉、手切和牛肉、百花釀花菇、手切和牛粒、手打梅菜豬肉丸、手剁鮮蝦丸、自製鮮牛丸、自家製鯪魚球、家鄉釀豆卜、肉鬆釀涼瓜;蔥花卷、馬拉糕、荷葉飯;甜粟米、勝瓜件、南瓜件、香芋件,以及雜菜籃。其中除了和牛必點必食,馬拉糕也是出奇地好吃,還有開完會牛丸都是鮮製關係,也非常不錯。
最後還有自選粥底,2選1可揀新鮮排骨粥或瑤柱鮮淮山粥,我們點了後者;其實選那一款分別都不大,因為之前的海鮮太豐富,怎樣煮也會超鮮甜!
這個任食計劃,連大支裝嘉士伯、朝日啤酒、各式汽水、竹蔗水及韓式飲品也是任飲。這晚大家都選了自己的心水飲品,一起杯碰杯,非常熱鬧!之後還有好友帶來的朱古力,超滿足啊~
最後,加上新淨企理又摩登的環境,絕對是稱心滿意的一頓。很快又到農曆新年,想不到去哪裏吃團年飯,這個也是不錯的選擇呢!
2016-12-20