2017-01-11 1140 浏览
潮福應該好多人都食過,我都唔記得自己第幾次食,總之就無令我失望過。早排夜晚行開深水埗,唔知食咩好,見新開左間潮福,唔駛諗即刻彈入去。首先一人半隻乳鴿走唔甩啦,應該係岩岩燒起,個皮好脆,夠哂熱辣辣。仲有貝殼盛盤都係包既,一大盤上,起碼有三四款唔同既貝類。侍應服務夠哂周到,又幫我地落野食,蒸夠鐘又幫我地夾起。貝類蒸左幾分鐘就開哂口,正!清蒸無加任何調味,食得出貝類好新鮮,最緊要無沙(睇落好基本既要求,但好多餐廳都做唔到)。仲有自選海鮮4款,揀左蠔,元貝,鮑魚同蝦。鮑魚好正,平時食個D好容易整得太韌太老,好似咬橡膠咁,難得呢到時間岩岩好,仲好腍。仲加少少薑辟下味,夠哂鮮。元貝都超大隻,配埋蒜茸粉絲,無得輸啦。食完海鮮,就到任點任食啦,大推手切和牛肉,薄薄一片,蒸一分鐘夠哂,岩岩轉色,好嫩好腍,牛味夠出。叫左個蔬菜籃,中和下,有菜心同娃娃菜,清清地蒸黎食,估唔到D菜又幾甜喎。最後梗後到另一重頭戲瑤柱鮮淮山粥,可能因為今次得兩個人,海鮮數量唔係咁多,所以個粥味道有少少淡。上次同6個朋友一齊食,個粥就吸收哂所有海鮮精華,超濃郁美味。不過今次雖然淡淡地,用來為呢餐作結都唔錯,至少唔覺重口味同肥膩,感
最後梗後到另一重頭戲瑤柱鮮淮山粥,可能因為今次得兩個人,海鮮數量唔係咁多,所以個粥味道有少少淡。上次同6個朋友一齊食,個粥就吸收哂所有海鮮精華,超濃郁美味。不過今次雖然淡淡地,用來為呢餐作結都唔錯,至少唔覺重口味同肥膩,感覺良好。
2017-01-09