平時打邊爐就打得多但係有冇試過用滷水湯底去打邊爐呢?位於旺角鬧市中的「 潮州鹵漢大飯店 」 @chiufury係全港唯一潮式生醃放題以及採用滷水火鍋湯底去打邊爐🍲【 潮式生醃•滷水•打冷120分鐘放題任食 】任食晚市套餐仲有四款選擇想食平啲又得想食豪啲又得估唔到D 生醃蝦同埋蜆都幾好食入到去飯店佢嘅紅噹噹裝修好搶眼我哋就坐正飯店招牌下面嘅位置一邊就是熟食自助區當中包括有口水雞、豬手、雞翼等等另一邊就是火鍋配料自助區而落單係用QR code掃描下單喺疫情期間可以減少人與人嘅接觸令我哋食得安心又放心啦⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎食後感 :✨🐠 【 #滷水火鍋湯底 】嚟到必試招牌潮州滷水湯底滷水湯底果然係深色啲唔同啲裏面仲有豬紅、炸豆腐等可以朔晒湯底嘅精華味道🐟 【 #日式刺身 】頭盤先食刺身開胃一下三文魚大大片富有口感甜蝦刺身細細隻食落去特別鮮甜🐟 【 #潮式生醃海鮮 】估唔到潮式生蝦係咁有風味食落去蝦肉嘅質感係半生熟好爽口原來係經過滾水灼一灼再加入潮式醬料製成另外生醃蜆同樣地味道非常新鮮食落去竟然係冇沙🐟 【 極品和牛 】呢度嘅牛肉都有六款選擇而澳洲M6 極品和牛色澤鮮
平時打邊爐就打得多
但係有冇試過用滷水湯底去打邊爐呢?
位於旺角鬧市中的
估唔到D 生醃蝦同埋蜆都幾好食

入到去飯店佢嘅紅噹噹裝修好搶眼
我哋就坐正飯店招牌下面嘅位置
一邊就是熟食自助區
當中包括有口水雞、豬手、雞翼等等
另一邊就是火鍋配料自助區

💬 ✎食後感 :✨

🐠 【 #滷水火鍋湯底 】

嚟到必試招牌潮州滷水湯底
滷水湯底果然係深色啲唔同啲
裏面仲有豬紅、炸豆腐等
可以朔晒湯底嘅精華味道

口感軟口嫩滑
牛魔王必定會再encore

🐟 【 火鍋配料 】
識食一定唔會揀朔味嘅火鍋配料
好似蕃茄、金菇、冬瓜、豆卜等
最啱用嚟做滷水湯底嘅配料

怕熱氣養生嘅你呢度嘅飲品就啱晒你啦
當中包括有一榨榨嘅玫瑰茶、菊花蜜及鐵觀音
一邊飲一邊打邊爐都唔會覺得邪惡啊

最後兩人埋單都只係$600左右
就可以食到唔同款式唔同風味嘅潮州火鍋
下次一定會encore再試
2022-06-22 64 浏览
好正潮州海鮮打邊爐今日去咗旺角瓊華中心,潮州鹵漢吃火鍋。店舖裝修古色古香,地點就腳,就在旺角的瓊華中心。這裏的服務員非常有禮貌,態度親切,這裏是用QR code落單,十分方便,不會漏單。服務員告訴我們明天起有新餐單,價格亦是十分優惠,還有滿四人惠顧加$1可得象拔蚌一隻,認真抵呀!我哋叫咗是C餐,C餐的特色是:特別多海鮮,我喜歡吃白鱔片,鯇魚頭骨腩,脆鯇魚片,海蝦......C餐價格相宜$258就有得任食啦!我們點了和牛、牛小排、封門柳。啲牛肉我真係好滿意,有牛味,肥瘦適中,好好食。海鮮方面,脆肉鯇非常高質,件件大大件,厚薄適中,啲魚肉彈牙,魚皮爽脆,爽口,上佳的食物。白鱔片有魚香味,好滑好食。這裏的蝦滑,易是彈牙爽口,有大地魚香味,好食。自助區裏還有很多熟食,有滷水鵝,口水雞,海鮮,炸物,滷水豬手,辣蝦,炒蜆。我的朋友是海鮮達人,不停拿取炒蜆及蝦,吃過不停。最後,還有自助雪糕任食,雪糕款式有海鹽,蜜瓜及豆腐。我各款都吃了一杯,我最喜歡吃的是海鹽雪糕。吃得飽飽,高高興興的回家了。
好正潮州海鮮打邊爐

這裏的服務員非常有禮貌,態度親

C餐價格相宜$258就有得任食啦!

2022-06-21 59 浏览
平時日式打邊爐、台式打邊爐就聽得多,潮州滷水火鍋唔知大家有冇聽過呢?🫣最近就開咗一間主打潮州風味嘅餐廳,除咗有特色滷水火鍋放題之外,仲有潮州生醃🤩整體評分:7.5/10味道:7.5/10服務:7.4/10環境:7.4/10人均消費:$200-300地址:潮州鹵漢大飯店 旺角彌敦道620-628號瓊華中心8樓我哋揀咗套餐C($298/位),包括極上安格斯,刺身,生醃同滷水 ,選擇都非常多~亦都有自助區,而且自助區選擇都好多!😜例如蒜蓉蝦、滷水鵝翼、韭菜豬紅等等都好正😆招牌鹵水鍋:鹹香十足,我覺得味道完全夠味唔需要另外添加調味料其中個人比較推薦美國安格斯牛肩胛、 手打黑松露魚滑 、鹽水豆腐等❤️❤️❤️首先牛肩胛好重牛味,脂肪分佈平均😍而手打黑松露魚滑有好重嘅黑松露既香味,口感好彈牙~而鹽水豆腐唔係邊度都有得食架🤩整得仲好正宗~而生醃方面有花甲,蝦同蟶子~個人覺得蝦最好吃😆又夠大隻新鮮

整體評分:7.5/10
味道:7.5/10
服務:7.4/10
環境:7.4/10
人均消費:$200-300

而生醃方面有花甲,蝦同蟶子~個人覺得蝦最好吃😆又夠大隻新鮮

旺角又新開左間火鍋店🍲仲要係全港首創潮式火鍋放題!好奇寶寶即刻想試下有咩特別🤪店舖周遭都佈置得好古代宮廷fu~有傳統古式燈籠🏮連餐具都好懷舊 痰盂好鬼正🤭.▫️6款湯底任揀 - 必點招牌滷水鍋!咁難得見到有滷水湯底梗係要試下😚 潮汕沙茶都好似好有特色喔~勁大個宮廷煲 味道好香濃但又唔會過鹹 夾雜帶點滷水的甜 意外地好涮咀惹味(•﹃•)ノ用上鵝的油脂精華和花椒等多種香料熬成 就係平時潮州滷水的味道 好正!!基本上唔洗再加醬料 其實都已經好夠味~.▫C 極品和牛 & 招牌滷水 $298共有四個set可以揀~自助區都有火鍋配料同潮式熟食任拎先有三款招牌生醃和刺身可以吃其實我好像是第一次挑戰生醃!分別有蝦.蟶子.蜆 店員還提醒我們點埋酸甜醬料~肥美爽口之餘 吃起來都好鮮甜新鮮( ´▽`) 醃得入味且帶點微辣 好開胃 難怪說會上癮🤤刺身最喜歡始終都是甜蝦🤪.再來就是M6極品和牛🤤肉質嫩滑夾雜油脂香 充滿牛香~安格斯牛小排紋路分明 牛味香濃油脂感相對無咁濃烈 但肉感滿滿!仲有和牛胸油.封門柳.牛肩胛.肉眼.黑豚肉片等.花雕醉雞好入味香嫩 滷水都蓋唔住酒香😚海鮮有蝦.蜆.白鱔片等 味道都好鮮美白鱔片啖
旺角又新開左間火鍋店🍲
仲要係全港首創潮式火鍋放題!
好奇寶寶即刻想試下有咩特別🤪
店舖周遭都佈置得好古代宮廷fu~
有傳統古式燈籠🏮連餐具都好懷舊 痰盂好鬼正🤭

▫️6款湯底任揀 - 必點招牌滷水鍋!

咁難得見到有滷水湯底梗係要試下😚
潮汕沙茶都好似好有特色喔~
勁大個宮廷煲
味道好香濃但又唔會過鹹

夾雜帶點滷水的甜 意外地好涮咀惹味(•﹃•)ノ
用上鵝的油脂精華和花椒等多種香料熬成
就係平時潮州滷水的味道 好正!!
基本上唔洗再加醬料 其實都已經好夠味~
▫C 極品和牛 & 招牌滷水 $298

共有四個set可以揀~
自助區都有火鍋配料同潮式熟食任拎

先有三款招牌生醃和刺身可以吃
其實我好像是第一次挑戰生醃!

分別有蝦.蟶子.蜆 店員還提醒我們點埋酸甜醬料~
肥美爽口之餘 吃起來都好鮮甜新鮮( ´▽`)
醃得入味且帶點微辣 好開胃 難怪說會上癮🤤
刺身最喜歡始終都是甜蝦🤪

再來就是M6極品和牛🤤
肉質嫩滑夾雜油脂香 充滿牛香~

安格斯牛小排紋路分明 牛味香濃
油脂感相對無咁濃烈 但肉感滿滿!

仲有和牛胸油.封門柳.牛肩胛.肉眼.黑豚肉片等

花雕醉雞好入味香嫩 滷水都蓋唔住酒香😚
海鮮有蝦.蜆.白鱔片等 味道都好鮮美
白鱔片啖啖肉 爽脆香嫩 原來配滷水汁好夾!
手打黑松露墨魚滑.鮮蝦滑都好足料爽彈耶

潮州主題火鍋很特別和有特色 試試不一樣的
食材都很高質耶! 吃完整個大滿足♪(´ε` )
還可以一嚐少見的生醃 原來味道咁鮮美
最驚喜還是滷水湯底 刷新左我既認知🥺
開頭仲驚會好鹹但完全唔會 恰到好處
而且同任何食材都好搭🥰 大推大家試下!
和牛和白鱔片更是讚讚的~
生醃
🫕有無人同我一樣覺得打邊爐已經有啲悶?🤔食嚟食去其實都係港式,日式或者中式之間遊走,食材幾靚都好,硬係無咩新鮮感😉好少比到驚喜我。但今次推介呢間係潮州菜自助餐再 + 鹵水汁湯底打邊爐,真係食到我嘩一聲😱有諗頭👍🏻🫕我會話潮州嘢自助餐係主角,邊爐係配角。其實佢邊爐水準都好唔錯,但有得任食潮州嘢實在太獨有,同埋味道好高質❤️今晚自助餐有呢啲嘢食(未必講齊):鴨掌鴨肉啲Friend,雞,鹵雞翼,鹵豬脷,鹵豬手,鹵大腸,鹽水蝦,避風塘三文魚腩,韭菜豬紅,花甲,牛肉燴飯,咖哩牛筋,胡椒豬肚湯,同埋一啲炸薯波薯餅。我本身不嬲都熱愛食豬脷豬大腸,所以呢兩樣食唔停😍另外佢啲鹽水蝦同雞翼都水準之作,最後鴨掌鴨肉雖然唔係靚部位,但鹵得入味,一樣高水準❤️❤️🫕餐廳係有款套餐揀嘅,邊款都有得任食潮州嘢架啦,係唔同在於火鍋嘅肉品選擇,同埋有無得食刺身同生醃😉刺身水準唔錯,絕對唔係平時劣食放題果啲貨仔,三文魚好夠肥美,但更想介紹生醃🥰生醃海鮮係香港少機會食到嘅潮州招牌菜,好多人話食過都會愛到無法自拔,猶如中毒😍其實佢係未熟晒嘅海鮮,用酒等方式醃製同殺菌,所以好多人未必敢食🤣~我第一次食係真心愛上,尤其生醃蝦,我人生未

🫕餐廳係有款套餐揀嘅,邊款都有得任食潮州嘢架啦,係唔同在於火鍋嘅肉品選擇,同埋有無得食刺身同生醃😉刺身水準唔錯,絕對唔係平時劣食放題果啲貨仔,三文魚好夠肥美,但更想介紹生醃🥰生醃海鮮係香港少機會食到嘅潮州招牌菜,好多人話食過都會愛到無法自拔,猶如中毒😍其實佢係未熟晒嘅海鮮,用酒等方式醃製同殺菌,所以好多人未必敢食🤣~我第一次食係真心愛上,尤其生醃蝦,我人生未食過咁彈牙嘅蝦👍🏻👍🏻因為例如生嘅刺身蝦,會腍身少少;而全熟嘅蝦,口感係實身但唔夠彈性。所以可能只有生醃呢種做法可以整到口感咁完美嘅蝦了。。。

🫕火鍋方面,重點係必揀鹵水汁湯底,因為佢自己已經好似一個汁咁,無論整牛肉定其他嘢食都一絕😋牛肉有大量唔同嘅選擇,加埋自助火鍋料區,應有盡有。個人推介大家可以多試嘅係:M6和牛,封門柳同埋墨魚滑!
2022-06-18 189 浏览
約左朋友食飯, 環境係唔錯嘅, 但電話落單叫2次漏1次, 如果我唔係食有限時, 我或者會算, 問題係你限時間, 我懷疑係策略 食物方面都係差, 刺身快手就搵鹽水解凍,上枱好似暖暖地,我地都唔太敢食。肉類都係低級,最重要既牛肉好麻麻, 同區同價錢既任食都滿足到你(我係食A set ) , 有幾份肉仲要未解凍就拎出黎, 放係爐邊等溶雪。唯一好既係有任飲同雪糕, 其他既… 搵間普通嘅火任食火鍋都可以如想試我建議你比最平既就可以, 無謂浪費大家金錢

如想試我建議你比最平既就可以, 無謂浪費大家金錢

2022-06-17
舊同事一向鐘意打邊爐🍲今次佢帶我去食全港獨有潮式生醃,鹵水、打冷放題,用”鹵水”湯底打邊爐🥘簡直未出發先興奮!餐廳位於旺角勁多美食嘅瓊華中心8樓全層,以中式紅燈籠🏮裝潢,坐得濶落又舒適!menu主打潮式滷水湯底嘅火鍋🍲,限時120分鐘”極品和牛+招牌鹵水”放題, 有澳洲M6極品和牛、澳洲和牛胸油、手切封門柳、安格斯牛小排、安格斯牛肩胛、西班牙黑豚肉片、手打魚滑、蝦滑、海鮮等,當然唔少得招牌潮式生醃海鮮🦞!自助區仲有潮汕丸類同蔬菜可以拎!點左set之後就可以 掃QR Code 落單,仲有潮式小食、飲品,同極少有嘅啤酒等可追加!!上菜速度仲好快!讚!🥩🍲澳洲M6極品和牛 Set C $298/人🥣湯底一共有六種選擇,我地當然食招牌鹵水鍋,湯頭味道濃郁,唔似平時食嘅滷水味咁咸,食落幾香口而唔膩、配料超級好食嘅炸豆腐同蔥! 🥩一次過上枱有勁多種肉類🥩有澳洲M6極品和牛:肉質紥實香口,澳洲和牛胸油:咬落有D煙韌好特別!手切封門柳最軟嫩,安格斯牛小排同安格斯牛肩胛肉味香濃、軟身易入口!唔同部位都唔同口感,可以每樣都食勻最happy! 🌟生醃海鮮🌟用左醬油同辣椒生醃海鮮,最鐘意係大蜆,粒粒肥美,蟶子

🥩🍲澳洲M6極品和牛 Set C $298/人

🌟生醃海鮮🌟用左醬油同辣椒生醃海鮮,最鐘意係大蜆,粒粒肥美,蟶子大大隻,味道鮮甜~蝦肉結實彈牙!十分惹味🌶
🦑手打黑松露墨魚滑同蟹籽鮮蝦滑🦐墨魚滑有粒粒墨魚好足料,口感彈牙,蝦滑滿滿蟹籽口感豐富,兩樣都推介!
🦐海鮮類🦐時令海鮮同樣有蝦有蜆,蜆肉肥美肉厚仲冇沙粒👍🏻
🍜潮式伊麵,不得不留肚食呢個麵,除左賣相勁吸晴之外,煮一煮吸哂D鹵水味更好味!必試!

🧃飲品方面我地揀左清甜嘅菊花蜜黎解解膩!
潮州鹵漢大飯店
地址 📍:旺角彌敦道620-628號瓊華中心8樓
  • 蟹籽鮮蝦滑
  • 手打黑松露墨魚滑
  • 生醃海鮮
  • 炸豆腐
  • 澳洲M6極品和牛
2022-06-15 71 浏览
食過既野包括1. 生醃花甲、蝦、蟶子2. 豬手、豬大腸、脷、避風塘三文魚3. 百葉、豆腐、豬紅、鴨血4. 海帶、菜、菇、炸魚皮5. 鯪魚滑、墨魚滑、鵝肝6. 肉肉肉肉肉肉肉肉肉環境好舒服幾乾淨,由於冇乜人🤣 唔算好嘈,上菜收野都好快手。有好多野可以order,基本上120分鐘唔太夠時間,全程個口冇停止食過野。生醃好特別,本人幾喜歡,不過都係同一個味,所以唔食得好多🫣 鵝肝係送既,平時煎就煎得多,估唔到邊爐都幾好食,overall 餐飯對得住價錢😆
食過既野包括
1. 生醃花甲、蝦、蟶子
2. 豬手、豬大腸、脷、避風塘三文魚
3. 百葉、豆腐、豬紅、鴨血
4. 海帶、菜、菇、炸魚皮
5. 鯪魚滑、墨魚滑、鵝肝
6. 肉肉肉肉肉肉肉肉肉

• 生醃蝦
這間位於旺角瓊華中心裡面的一間火鍋店,他們以潮州菜為主題,亦用上鹵水湯底作為特色湯底!這裡有3個不同的套餐可以選擇,任飲任食,而每個套餐都有些不同的牛肉或者潮式生醃、打冷、刺身等可以食到!我們揀選了C餐,除了包有和牛可以吃之外,亦有多款肉類,如醉雞、羊、豚肉、海鮮等可以食到!湯底揀選了鹵水湯底和芫茜皮蛋湯,鹵水湯底微辣,味道濃郁,淥肉類和丸類都很美味!而芫茜皮蛋湯味道都好香好清甜,好有芫茜的味道!牛肉方面包括有澳洲M6極品和牛、澳洲牛胸爽、安格斯牛小排、手切封門柳!其中和牛肉質鬆軟,封門柳牛肉味較濃,十分惹味!海鮮方面有脆鯇魚片、蝦、蜆等,海鮮用上鹵水湯煮原來也很好吃,味道鮮甜得黎又有鹵水的味道,十分特別!另外亦有手打蝦滑、墨魚滑、鯪魚滑可以食到,估唔到用上鹵水湯底美味更惹味,墨魚同蝦滑都好爽口彈牙!這裡亦有不少蔬菜同丸類可以係自助區拎,還有潮式麵可以作打邊爐,麵的口感爽身,就是平時食潮州糖醋麵的麵底!生醃海鮮,好像第一次食生醃海鮮,有蝦、蟶子、花甲,味道特別,海鮮鮮甜!自助區也有熟食和湯可以取,例如滷水鵝、口水雞、胡椒豬肚湯等!飲品亦有多款選擇、而且還有甜品呢!
飲品亦有多款選擇、而且還有甜品呢!
2022-06-08
2022-06-15 45 浏览
注意⚠️邊爐控出沒😂嘩!又打邊爐啦!點解我講又!因為呢個星期打左三次邊爐啦🤣😝位於旺角嘅「潮州鹵漢大飯店 」,除左任飲任食邊爐之外,仲有潮州式滷水嘢食😋套餐C $298/位頭盤附送一碟刺身+一碟生醃蜆+一碟生醃蝦+一碟生醃蟶子(全港唯一生醃放題)醃得非常入味😋而且食得出啲海鮮好新鮮😊正!而任食邊爐方面,牛魔王又出動啦,有好多牛嘅種類選擇😬包括澳洲M6極品和牛、澳洲和牛胸油、安格斯牛小排、手切封門柳、美國安格斯牛肩胛、澳洲精選和牛肉眼等等……🤤而其他蔬菜類 同 海鮮類都有好多選擇,真係數都數唔哂丫!😂總之款式種類都多選擇啦😝P.S. 店員上菜 及 執嘢嘅效率相當高,亦會主動過嚟是否需要加湯,令極個晚餐嘅進度都非常順暢!🤣值得一讚👍
注意⚠️邊爐控出沒😂

嘩!又打邊爐啦!點解我講又!因為呢個星期打左三次邊爐啦🤣😝

套餐C $298/位

醃得非常入味😋而且食得出啲海鮮好新鮮😊正!

2022-06-14 35 浏览
旺角嘅🌟潮州鹵漢🌟,係全港🇭🇰唯一潮式生醃放題 及 滷水火鍋湯底,仲有得任叫任食,極具特色!🏮🥘招牌鹵水鍋用鹵水嚟打邊爐都真係第一次!食材過鍋之後好快會上色,仲幾吸到鹵水香料嘅香氣!鹵水獨有嘅咸鮮味帶回甘,而鹵水香就持續刺激嗅覺,好特別嘅體驗!💗🦐生醃海鮮潮州人嘅獨門秘方,將生猛嘅海鮮直接放入醃料,令其鮮味得以完整保全,做到最原始、最鮮、最原汁原味!🤍當中生醃蟶子真係一絕,集鮮、甜、爽、辣於一身,唔錯!👍🏻🥩極品和牛套餐嘅牛肉種類都幾多,有油香肉香平衝嘅澳州M6極品和牛、又肥又爽嘅澳州和牛胸爽、肥美可口嘅安格斯牛小排、仲有肉味濃厚嘅封間封等,滿足唔同人嘅喜好!🥰🦑手打滑潮州鹵漢嘅手打滑都幾出色,黑松露墨魚滑又香又彈又鮮甜,蟹籽鮮蝦滑同樣爽彈甜美,值得一試!😇

🥘招牌鹵水鍋

🦐生醃海鮮

🥩極品和牛

🦑手打滑
2022-06-14 120 浏览
火鍋店湯底依家真係乜嘢口味都有 呢一間火鍋店竟然以滷水汁作為主打火鍋湯底口味🤩 推出潮州生醃 鹵水 打冷 火鍋放題 咁新穎點可以唔試吓👅放題一共分咗四個價錢 之間嘅分別係牛肉嘅等級同埋有無任食生醃😽 推介大家要挑選有生醃嘅套餐 因為真係超好食😋生醃海鮮一共有3款 分別係蟶子 花甲同蝦😍 呢到用嘅潮州汁真係好好味 好好味 好好味‼️ 酸酸辣辣 海鮮勁新鮮 蟶子真係無得輸 好肥美🤤 花甲鮮甜 蝦肉勁彈牙💯湯底共有6款 我哋當然試招牌鹵水鍋啦☺️ 火鍋配菜主角當然係極品和牛啦 質素果然有番咁上下 有澳洲M6 極品和牛 牛胸爽同安格斯牛小排🤤 最正係牛小排 淥2淥鹵水汁 醬料都唔駛點 油香肥美😋除左牛肉 肉類推介仲有花雕酒雞片同沙茶牛肉片 非常入味👍🏻 鴨血同鵝腸都係鹵水汁嘅好朋友 任食好爽😆 海鮮方面同樣新鮮好食 任食都有白鱔片 脆鯇 海蝦 蜆等等 各款都好高質👅 亦唔少得餃類同手打墨魚滑蝦滑🥰 仲有任食多款剌身架 😮除左scan qr code落單嘅選擇 餐廳仲有2個自助區 一邊有多款蔬菜 丸類等等🤩 必定要夾豬皮 豬紅 魷魚 牛柏葉等 索哂鹵水汁好好食👍🏻 另外仲有潮州伊麵 賣相好正 口感仲

除左scan qr code落單嘅選擇 餐廳仲有2個自助區 一邊有多款蔬菜 丸類等等🤩 必定要夾豬皮 豬紅 魷魚 牛柏葉等 索哂鹵水汁好好食👍🏻 另外仲有潮州伊麵 賣相好正 口感仲好彈牙😀

另一邊嘅自助區就有多款小食 鹵水小菜 例如鹵水豬手 雞翼 鵝片 口水雞 避風塘炸蝦等等👅 鹵水菜式都好出色好入味🫶🏼

任飲飲品除咗汽水啤酒 仲有涼茶同冷泡茶 岩哂打邊爐👍🏻 甜品除咗有任食雪糕 仲有潮州涼粉🤩 入邊有涼粉 西米 紫米 食完濃味嘅鹵水食番個甜品真係必須☺️
呢一餐真係超豐富超滿足🌟
2022-06-13 30 浏览
📍潮州鹵漢大飯店火鍋就成日食,潮州火鍋滷水火鍋湯底你哋又食過未,我就真係大鄉里未食過😂今日專乘約朋友嚟試新嘢,全口港唯一潮式生醃放題和滷水火鍋湯底😎 聽都覺得有氣勢。火鍋店設計走中式古典風,地方寬敞就不在話下,而且嘢食種類唔少。講明潮洲鹵水火鍋,湯底當然係鹵水啦,先去熟食區揀啲潮州小食,炒蜆滷豬手,水口雞,鹵水雞翼,韭菜豬紅。呢度以放題形式經營,一個定價任你點叫點食,封門柳、生醃蝦、花甲、聖子你有本事就任你食幾多。QR Code 點菜,非常方便。任點豬牛羊肉質素非常好,M6極品牛、封門柳、牛肩胛,要乜都有。飲品區同雪糕都任食,正到爆😂
📍潮州鹵漢大飯店

飲品區同雪糕都任食,正到爆😂
2022-06-13
2022-06-10 52 浏览
食得太多台式日式自助火鍋,突然好想試吓特別啲、搞搞新意思嘅火鍋,朋友上網搵到呢間潮州鹵漢,係食潮州火鍋,仲有滷水火鍋揀,都幾特別喎!於是就一齊去試吓。店舖位於瓊華中心,地點非常方便,店舖亦都好大,座位寬闊,食物同飲品都有好多空間可以放得井井有條。舖頭有四種唔同價錢同食物種類嘅餐選擇,豐儉由人,而每個餐嘅食物種類都係好多好豐富,雖然好想試晒咁多款,可惜個胃容量唔容許。喺食物自助區嘅食物包羅萬有,有丸類、菜類、肉類等等,仲有熟食區,裏面有口水雞、滷味、炸物、海鮮、飯等等。飲品區除咗汽水,仲有自家製嘅羅漢果茶、菊花蜂蜜茶、及其他茶類,一渣渣咁俾你拎,絕對可以飲過痛快。食完仲有雪糕添,味道有雲呢拿、綠茶、豆腐、伯爵茶、蜜瓜。我哋叫咗潮州沙茶火鍋湯底,湯底都係特別,第一次食沙茶湯底,好香花生醬味,味道好濃郁,食物基本上唔使點豉油都好夠味。我哋嗰餐又包埋刺身,有三文魚甜蝦帶子希靈魚鮑片等,每樣嘅質素都唔錯,新鮮好味。仲有潮州生醃食物,呢個我真係第一次食,原來又幾好味喎!雖然係生,但食落去唔會腥,仲新鮮乾淨,尤其係生醃蜆同埋生蝦,前者唔會有沙,後者彈牙,值得一試。火鍋方面,肉類嘅選擇非常多,我哋每樣

火鍋方面,肉類嘅選擇非常多,我哋每樣試咗一碟試下先再encore一部份,最鍾意就係封門柳和極品和牛,其他牛嘅質素都唔錯㗎 !另外我哋覺得蝦滑都好好食,用料十足。海鮮方面,蝦同蜆都係新鮮乾淨好味。
2022-06-10 284 浏览
今次特登嚟試全港獨有潮式生醃放題同埋特色滷水火鍋湯底🥘店舖裝修特色而且玩味十足,每枱一個痰罐垃圾桶,夠晒呃like 📸今次揀左 極上安格斯放題 $398/位,120分鐘任食火鍋配料😍湯底有6款,我地揀左最特別既招牌滷水火鍋❗️食物選擇種類有好多,除咗一般火鍋配料外,還有刺身、生醃海鮮、自助配料/飲品‼️ 生醃海鮮好少係香港食到,一次過叫晒潮式汁醃花甲/醃蟶子/醃蝦~潮式醬汁有點像泰式生蝦辣汁,十分惹味🌶生醃海鮮夠新鮮🦐入味且冇雪藏味~蟶子大大隻,味道鮮甜~蝦肉結實彈牙,醬汁提升了蝦的鮮味,叫了幾碟😋花甲除了生食,亦可放在火鍋來焯一焯熱食👍🏻招牌滷水火鍋有驚喜,唔係只有平時食到滷水汁鹹味,有少少甜味,入口順喉。整體剛好,唔會太濃或太淡,令人食小小就唔想食~過了一會,火鍋配料來到!美國安格斯牛肩胛牛筋及牛筋膜較多,牛味濃而脂肪較少~紐西蘭羊卷肉羊羶味不太重,肉質細膩而濃厚~西班牙黑豚肉油花較多,口感軟柔,適合打邊爐~花雕滑雞酒味香濃,雞件滾咗好耐都唔會嚡口!推介普寧豆腐😍唔知係咪用氣炸鍋,炸得好均勻,口感比軟豆腐硬但荳味濃郁~適合煎炸。配埋鹹水感覺冇咁熱氣🔥又係食咗兩碟👽重試左手切脆鯇魚片、罕
今次特登嚟試全港獨有潮式生醃放題同埋特色滷水火鍋湯底🥘

潮式醬汁有點像泰式生蝦辣汁,十分惹味🌶

重試左手切脆鯇魚片、罕見嘅手切封門柳
、爽脆脆鯇骨腩~味道都唔錯,全部細細碟,可以試多幾款❗️

朋友鐘意手打鯪魚滑,二小姐就鍾意手打蟹籽鮮蝦滑,蝦味都幾濃烈~

120分鐘好快過去!一路食一路飲啤酒🍻爽呀😎
2022-05-26