🫕有無人同我一樣覺得打邊爐已經有啲悶?🤔食嚟食去其實都係港式,日式或者中式之間遊走,食材幾靚都好,硬係無咩新鮮感😉好少比到驚喜我。但今次推介呢間係潮州菜自助餐再 + 鹵水汁湯底打邊爐,真係食到我嘩一聲😱有諗頭👍🏻🫕我會話潮州嘢自助餐係主角,邊爐係配角。其實佢邊爐水準都好唔錯,但有得任食潮州嘢實在太獨有,同埋味道好高質❤️今晚自助餐有呢啲嘢食(未必講齊):鴨掌鴨肉啲Friend,雞,鹵雞翼,鹵豬脷,鹵豬手,鹵大腸,鹽水蝦,避風塘三文魚腩,韭菜豬紅,花甲,牛肉燴飯,咖哩牛筋,胡椒豬肚湯,同埋一啲炸薯波薯餅。我本身不嬲都熱愛食豬脷豬大腸,所以呢兩樣食唔停😍另外佢啲鹽水蝦同雞翼都水準之作,最後鴨掌鴨肉雖然唔係靚部位,但鹵得入味,一樣高水準❤️❤️🫕餐廳係有款套餐揀嘅,邊款都有得任食潮州嘢架啦,係唔同在於火鍋嘅肉品選擇,同埋有無得食刺身同生醃😉刺身水準唔錯,絕對唔係平時劣食放題果啲貨仔,三文魚好夠肥美,但更想介紹生醃🥰生醃海鮮係香港少機會食到嘅潮州招牌菜,好多人話食過都會愛到無法自拔,猶如中毒😍其實佢係未熟晒嘅海鮮,用酒等方式醃製同殺菌,所以好多人未必敢食🤣~我第一次食係真心愛上,尤其生醃蝦,我人生未

🫕餐廳係有款套餐揀嘅,邊款都有得任食潮州嘢架啦,係唔同在於火鍋嘅肉品選擇,同埋有無得食刺身同生醃😉刺身水準唔錯,絕對唔係平時劣食放題果啲貨仔,三文魚好夠肥美,但更想介紹生醃🥰生醃海鮮係香港少機會食到嘅潮州招牌菜,好多人話食過都會愛到無法自拔,猶如中毒😍其實佢係未熟晒嘅海鮮,用酒等方式醃製同殺菌,所以好多人未必敢食🤣~我第一次食係真心愛上,尤其生醃蝦,我人生未食過咁彈牙嘅蝦👍🏻👍🏻因為例如生嘅刺身蝦,會腍身少少;而全熟嘅蝦,口感係實身但唔夠彈性。所以可能只有生醃呢種做法可以整到口感咁完美嘅蝦了。。。

🫕火鍋方面,重點係必揀鹵水汁湯底,因為佢自己已經好似一個汁咁,無論整牛肉定其他嘢食都一絕😋牛肉有大量唔同嘅選擇,加埋自助火鍋料區,應有盡有。個人推介大家可以多試嘅係:M6和牛,封門柳同埋墨魚滑!