餐厅: 漁獲浜燒
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-08-19 154 浏览
近年每逢想食燒海鮮就會諗起呢間餐廳,尤其太耐冇去旅行好掛住居酒屋嘅感覺,今晚隔離枱仲要係日本人,成晚聽住日文真係好有feel。刺身盛合六款 ($628)刺身每日唔同,今日有三文魚、油甘魚、金目鯛、吞拿魚腩、赤貝同帆立貝。 款式同上次大同小異,最特別嘅係金目鯛唔係成日都有,平時煮就食得多,刺身原來都好甘甜,肉質紮實有彈性。 尤其鍾意吞拿魚腩同帆立貝,前者油香勁到回味無窮,後者就大大粒,一塊仔都好滿足,鮮味好濃郁。漁獲浜燒盛合 ($858)南非鮑魚、越南虎蝦、活帆立貝、松葉蟹腳、日本蠔,呢個組合未燒都好夠排場。 店員會先成兜拎黎方便打卡,然後即場喺隔離燒或者拎入後場處理。所有海鮮都好新鮮,鮑魚仲配埋特定醬汁,柚子胡椒等等,都幾有心思。 最深印象嘅係活帆立貝同虎蝦都好大隻、啖啖肉,簡簡單單就咁燒或者清酒煮已經好夠味,超級彈牙鮮甜。生燒鰻魚飯 ($168)超級有驚喜,生燒鰻魚應該係鰻魚串燒嘅加大版,魚肉新鮮彈牙,超多魚油,魚皮又燒到脆卜卜超正。 就咁食鰻魚就好正,可惜飯底去到臨收舖質感普通,但鰻魚太好食嘅關係都可以接受。香煎蒜片厚切牛舌 ($98)每次必叫之選,牛舌心超級厚切,配埋脆卜卜嘅蒜

刺身盛合六款 ($628)

漁獲浜燒盛合 ($858)

生燒鰻魚飯 ($168)

香煎蒜片厚切牛舌 ($98)
每次必叫之選,牛舌心超級厚切,配埋脆卜卜嘅蒜片好香口,一碟咁上比起平時得兩塊嘅串燒滿足得多。
原來lunch set 至3pm, 去到只好散叫,也好有7折,可能因為book 了3:30pm 先入座, 食客不算多。有一小碟前菜,埋單先知原來要收錢的(原來大家可以拒絕前菜),冇影相,因為賣相普通, 是一碟有微辣汁的生椰菜。厚燒牛舌 : 幾正wor, 好香, 又厚切,有口感雞飯: 似中式,有菇有好似味菜的東西,有飯焦,冬天食應該很不錯饅魚飯: 冇影相,男朋友覺得幾好食, 我睇份量就唔算好多燒飽魚: 一場來到,想試一試店的拿手菜,就點了一隻鮑魚,職員有先拿出來讓我拍照,好大隻,好新鮮啊!!!然後,職員同時兼任師傅,就在附近浜燒,有視覺享受👍👍, 而且幾鮮味, 服務很好,也有跟我們聊一聊。輕輕鬆鬆的一次用餐體驗,下次想試試lunch set.

厚燒牛舌 : 幾正wor, 好香, 又厚切,有口感
饅魚飯: 冇影相,男朋友覺得幾好食, 我睇份量就唔算好多

輕輕鬆鬆的一次用餐體驗,下次想試試lunch set.
厚燒牛舌
薩摩雞 釜飯
2021-08-13 1743 浏览
老婆話好掛住日本嘅美食!又話要去銅鑼灣shopping!最完美就係喺附近搵一間出色嘅餐廳🍴呢啲係做老公應該要做嘅😎😏🍶🍶漁獲浜燒🍶🍶這間日本料理價錢非常相宜!無論食物和美酒都係一流⋯⋯有多款清酒供應!天之户45%入口帶甜又有果香!芳香撲鼻!慢慢滲出士多啤梨嘅果味!味道酸甜恰當!容易入口!最佳配日式料理!🤩🤩海之幸玉子燒玉子燒充滿香濃嘅蛋香!口感鬆軟!帶點甜滋滋和淡淡鹹香的味道⋯⋯味增蟹甲羅燒這是日本的特產!店員放到爐上燒烘飄出陣陣的香氣!未食已經流口水啦⋯⋯鮮甜美味!蟹膏蟹肉慢慢溶化喺口腔裏面!🤩🤩刺身盛盒五款有赤蝦丶油甘魚丶三文魚丶吞拿魚、海膽🤩赤蝦香甜美味丶 味道濃郁!魚生非常新鮮!肉質有彈性!海膽非常鮮甜美味!用紫菜包住食好好味😋北海道赤魷魚🦑浜燒只需要簡單的處理🤓用浜燒嘅方法!就可以帶出魷魚嘅鮮味!又食到原味!😋活日本白貝當然係用浜燒嘅方法啦⋯⋯帶出原味!火候啱啱好非常鮮嫩!鮮甜無比!

🍶🍶漁獲浜燒🍶🍶

這間日本料理價錢非常相宜!無論食物和美酒都係一流
⋯⋯有多款清酒供應!

天之户45%

海之幸玉子燒

味增蟹甲羅燒

蟹膏蟹肉慢慢溶化喺口腔裏面!🤩🤩

刺身盛盒五款

有赤蝦丶油甘魚丶三文魚丶吞拿魚、海膽🤩
赤蝦香甜美味丶 味道濃郁!
魚生非常新鮮!肉質有彈性!
海膽非常鮮甜美味!用紫菜包住食好好味😋

北海道赤魷魚🦑浜燒

活日本白貝

當然係用浜燒嘅方法啦⋯⋯帶出原味
!火候啱啱好非常鮮嫩!鮮甜無比!
  • 活日本白貝浜燒
  • 北海道赤鱿魚浜燒
  • 海之幸玉子燒
  • 味噌蟹甲羅燒
  • 刺身盛合5款
2021-08-13 140 浏览
而家外遊係非常難嘅事⋯⋯已經好耐冇去過日本🇯🇵非常掛念日本嘅美食啦!🤣其實而家最安全都係香港🇭🇰!所以我老公特登帶我去一間富有日本色彩嘅餐廳🍴🇯🇵🇯🇵漁獲浜燒🇯🇵🇯🇵因為呢間餐廳食材非常新鮮!思念日本嘅美食就去嗰度就啱啦!😍好在老公一早book咗位!原本book咗8:00因為太多人要8:30!當然可以啦⋯⋯🙆‍♀️為咗美食呀嘛😬沖繩風沙律🥗充滿沖繩之風嘅沙律🥗😍沙律菜爽脆非常🙆‍♀️食材相當豐富😍有沖繩出品嘅苦瓜和海葡萄!脆卜卜⋯⋯加上新鮮嘅刺身和八爪魚🐙無論色彩和口感都一流⋯⋯味增蟹甲羅燒每一口都帶着蟹膏嘅鮮味!加上香脆嘅多士!超級美味!係要慢慢品嚐!😋刺身盛盒五款赤蝦非常大隻!肉質清甜爽口!油甘魚丶三文魚丶吞拿魚😃肉質相當肥美而且帶有光澤!海膽非常鮮甜且creamy🙆‍♀️蟹肉黃金海膽炒飯其實日式炒飯最正就係搭上海膽⋯⋯每一口帶着蟹肉和海膽真係超級美味,而且飯粒炒得非常乾身😋享受一頓豐富嘅晚餐🥳點可以少得一支美酒襯托呢🥰天之户45%🍶入口非常清爽!香氣清新每一口都充滿滿嘅花香!順滑易入口⋯⋯美酒配佳餚!其實使乜去日本啦⋯⋯😆這一頓與晚餐非常完美!唔怪之得咁爆滿啦⋯⋯

🇯🇵🇯🇵漁獲浜燒🇯🇵🇯🇵

因為呢間餐廳食材非常新鮮!
思念日本嘅美食就去嗰度就啱啦!😍

• 味噌蟹甲羅燒配多士
  • 沖繩風沙律
  • 蟹肉黃金海膽炒飯
  • 天之户45%
早前皮膚敏感要與海鮮絕緣,日子真的很難過,幸好雨過天晴,絕不可虧待自己,就去銅鑼灣吃浜燒吧!"漁獲浜燒"顧名思義就是捕捉海岸邊最新鮮的海鮮,再以簡單燒烤方法處理,以保留食材最原始的鮮甜味。而這家餐廳的海鮮每一款都非常新鮮,店員更會在旁協助食客將海鮮燒烤,讚。波士頓龍蝦活貝浜燒盛合盛合內容豐富,包括: 波士頓龍蝦、活帆立貝2隻、活文蛤、活北寄貝。波士頓龍蝦超大隻,龍蝦殼薄肉厚,非常飽滿,鮮爽彈牙,蝦膏甘香不腥鱈場蟹腳蟹肉呈一梳梳, 口感綿密,肉質富彈性,入口有滿滿的的鮮甜味。活文蛤以半燒半涮的方式烹調,肉質滑嫩爽彈,帶有陣陣海帶香味。活北寄有兩種煮法,清酒燒及牛油燒,北寄貝肉質肥大肉厚,清酒燒有提鮮作用,食肉質更見鮮甜,而牛奶燒就以惹味度取勝。蟹肉忌廉餅忌廉餅外層酥脆,內層就是軟軟滑滑的蟹肉忌廉餡, 蟹肉味不重,不過忌廉味挺濃厚,帶有點點流心效果,味道不會過膩。刺身盛合六款包括: 生吞拿魚腩、 池魚王、油甘魚、三文魚、帆立貝、赤貝。生吞拿魚腩油香豐腴,味道豐厚甘醇,軟滑無筋池魚王魚味較突出, 入口豐潤帶爽,有回甘鮮味油甘魚肉質厚實 鮮甜,口感油滑,肉質富彈性三文魚超肥美,肉質滑溜,帶有滿

波士頓龍蝦活貝浜燒盛合

蟹肉忌廉餅

刺身盛合六款

生吞拿魚腩油香豐腴,味道豐厚甘醇,軟滑無筋
池魚王魚味較突出, 入口豐潤帶爽,有回甘鮮味
油甘魚肉質厚實 鮮甜,口感油滑,肉質富彈性
三文魚超肥美,肉質滑溜,帶有滿滿油脂感
帆立貝肉質鮮甜嫩滑,厚實而柔滑, 鮮甜多汁
赤貝甜味濃厚,口感爽脆得來又不失嫩滑。

2021-07-26
2021-08-05 191 浏览
男朋友今天出咗糧,話請我去銅鑼灣食好西,去到餐廳已經很多人,我哋只好坐在廚師枱前!先order咗前菜,係黑松露炙燒平目魚邊沙律,第一次食平目魚,魚質有口感,配上黑松露同沙律菜,真係一道餐前開胃菜!跟住叫咗刺身,三文魚、吞拿魚、虎蝦及海胆,刺身入口即溶,鮮味十足,海胆好食到上太空!再來海鮮拼盤浜燒:有二隻蠔、二隻鮑魚、二隻大扇貝,一隻大虎蝦及一份長腳蟹。服務員在你身邊幫你燒熟,唔駛加任何調味料都非常好味。跟住來咗個鰻魚飯,即燒鰻魚,非常香口,但嫌汁唔夠,要求服務員添加鰻魚汁,加上後就真係好食到停唔到口!最後緊要食埋女仕至愛的甜品,菠蘿雪葩同朱古力窩夫,第一次食成個細菠蘿做成雪葩放回菠蘿裡面,菠蘿味特濃唔錯,朱古力窩夫就係我至愛,簡直冇得輸。食飽後男朋友結賬都係千多元,我覺得非常抵食,下次可以約其他朋友一起來再食!
2021-08-05 215 浏览
久違了嘅漁獲浜燒 事隔一年 終於又再去食啦花紅月 帶埋媽媽食好啲先叫左個特製黑松露炙燒平目魚邊沙律牛油果配上平目魚邊 加埋少少醋 酸酸地好醒胃食漁獲點可以唔叫佢地最出名嘅魚生同浜燒盛合先黎刺身盛合 有三文魚 吞拿魚 油甘魚牡丹蝦同埋我至愛嘅馬糞海膽牡丹蝦大過我隻手 入口爽甜 重有好多膏海膽鮮甜 配埋紫菜 無得頂再黎浜燒盛合 全部都係當日新鮮食材包括鮑魚 虎蝦 帆立貝 松葉蟹腳同日本蠔鮑魚好厚肉 燒個陣重郁郁引下 口感嫩滑虎蝦又係好大隻 鮮甜得黎好彈牙帆立貝原來兩食 清酒煮同牛油燒 個人比較鐘意牛油燒 濃味啲松葉蟹腳同日本蠔都好鮮甜之後加左個生燒鰻魚飯 厚厚嘅鰻魚肉 正當然甜品少不了 叫左菠蘿雪葩做結尾
久違了嘅漁獲浜燒 事隔一年 終於又再去食啦

松葉蟹腳同日本蠔都好鮮甜

之後加左個生燒鰻魚飯 厚厚嘅鰻魚肉 正

當然甜品少不了 叫左菠蘿雪葩做結尾

2021-08-04 169 浏览
海鮮除咗清蒸之外,我最鍾意就係日式浜燒。 原汁原味,又夠香口。 珍寶大蝦、松葉蟹腳 原味或加海鮮豉油漁獲浜燒盛合$728 另+$100 新鮮即開帆立貝特製黑松露炙燒平目魚邊沙律$138有平目魚邊、牛油果🥑醬汁酸酸的,異常開胃, 屏幕如邊又有的,加上牛油果、 黑松露、和車厘茄, 估唔到可以咁夾。 另外叫嘅原隻龍蝦燒超級推介, 加上特色醬汁,更加帶出鮮味。 松葉蟹腳 可以原味或加海鮮豉油。蟹肉厚身, juicy , 從業蟹腳最好都係燒, 蟹肉味更加鮮甜突出。 珍寶大蝦 肉質爽口彈牙, 食得出唔係冰鮮貨。 啖啖肉夠晒鮮甜。

珍寶大蝦、
松葉蟹腳 原味或加海鮮豉油

漁獲浜燒盛合$728
另+$100 新鮮即開帆立貝

特製黑松露炙燒平目魚邊沙律$138
有平目魚邊、牛油果🥑

另外叫嘅原隻龍蝦燒
超級推介, 加上特色醬汁,更加帶出鮮味。

松葉蟹腳 可以原味或加海鮮豉油。

珍寶大蝦
肉質爽口彈牙, 食得出唔係冰鮮貨。
啖啖肉夠晒鮮甜。
2021-07-30 173 浏览
食浜燒當然要叫清酒啦,侍應一開始就拎咗一堆杯俾我哋揀自己鍾意嘅。螢光魷魚$68份量都算好多,係鹽漬,有豐富嘅鹹鮮味道,螢光魷魚仲算係水尾,食到有少少嘅膏,特別鮮甜,仲非常肥美,送酒一流。唐揚一口芝士$68一客有六件,一個開裏面熱騰騰嘅芝士就溶出嚟,芝士唔算好有拉斯效果,但係就用上咗非常濃味嘅芝士,漿住喺口裏面滿滿嘅牛奶味,外面嘅皮咋得非常香脆乾身,而且夠薄,放一陣間都唔會淋。特製黑松露炙燒平目魚邊沙律$138平目魚邊係成條魚最多油香嘅地方,燒過之後更加能將嗰個油香帶出嚟,加埋沙律中和返嗰個油膩感,再用魚油嘅香味作為沙律嘅dressing,配搭好好,再加埋少少黑松露令到個香味嘅層次更豐富。金目鯛活貝浜燒拼盤$1188金目鯛屬而家時令嘅魚,今次就直接食原條金目鯛刺身,乜嘢其他嘅刺身都唔食了。師傅將魚皮炙燒左,令到個魚皮收縮咗少少,更加脆身,令平時唔食魚皮嘅我都可以食得津津有味,金目鯛係少數又有豐富嘅魚味,同事個質感又做到白身魚咁彈牙嘅魚,味道同口感並重,配上酸汁比配豉油更加好食,而且成條魚好大條,份量好多,兩個人食10分奢華。帆立貝一隻用咗清酒去燒,味道比較清香,更加食得出貝類嘅甜味,侍應

螢光魷魚$68

唐揚一口芝士$68

特製黑松露炙燒平目魚邊沙律$138

金目鯛活貝浜燒拼盤$1188

帆立貝一隻用咗清酒去燒,味道比較清香,更加食得出貝類嘅甜味,侍應火候教得啱啱好,熟得來仲食到帆立貝creamy口感,而令一隻就用咗我最愛嘅牛油去燒,濃濃嘅牛油香味少少其他醬汁都唔使用,同清甜嘅帆立貝相輔相成。

文蛤一人一隻,都係用咗清酒去煮,味道清甜,口感彈牙。

平時成日都食到熟嘅北寄貝壽司,比較少食到用浜燒方法嘅北寄貝,燒完之後比想像中細隻,非常之彈牙,質感有啲似象拔蚌。

另外加咗$28去用剩低嘅金目鯛魚骨淆咗個湯,味道非常濃烈,個人認為可以將呢個湯分多兩碗,因為用料非常足夠,加多少少水反而可以更加品嚐到魚湯嘅鮮味。

和牛石鍋飯$248
原來唔係一片片薄到透光嘅和牛而係真係切到一條條嘅和牛,和牛喺石鍋入面上到枱先真係開始加熱,令到所有嘅牛味都可以用入去啲飯到,一啲都唔晒。

食埋兩個甜品作結,今次揀咗上次我都好鍾意食嘅番薯雪糕同埋一個新嘅朱古力窩夫,朱古力窩夫嘅朱古力味好濃,唔係加糖嘅嗰一隻,如果出面有得買我都想買啲返屋企食。
2021-07-07
幾年前已經來過「漁獲浜燒」,那種幸福的滋味一直縈繞於腦海中。最近和朋友提起,興致勃勃決定要再來一次回味一下~在預約時發現餐廳正進行不同優惠,有晚市720ml清酒買一送一,又有星期一至四晚市限定7折,的確比以前更加划算~大家約有生日或週年慶祝等活動不妨可以考慮一下~【京姬柑熟柚子檸檬酒】仔細閱讀過檸檬酒上的介紹,原來檸檬酒用上7個熟成柚子和2個檸檬釀做,成就出非常清新清爽的味道,而且甘酸平衡、果味突出,不會過分甜膩,配搭海鮮一流,【炸豆池魚】把池魚苗原條炸得非常酥脆,簡單配以七味粉調味讓魚仔微微辛辣,同時又不失魚香,既香口又惹味,絕對是佐酒良配!【刺身盛合 6款】刺身盛合擺盤已經非常有誠意,見到已經胃口大開~刺身盛合內有帆立貝、三文魚、赤貝、油甘魚、吞拿魚及大拖羅,每款都非常新鮮,果然是日本直送的食材!當中最為出色的就是大拖羅了~大拖羅油脂豐富,口感和吃霜降和牛一樣【活龍蝦活貝浜燒盛合】原本盛合配上波士頓龍蝦,但每日亦有限定數量的澳州活龍蝦可以升級。由於之前已經試過波士頓龍蝦,所以就試試澳州活龍蝦,而決定果然無錯,的確非常值得!活龍蝦可以選擇刺身+甲羅燒,或者原隻浜燒。因為已經點了刺身盛

【京姬柑熟柚子檸檬酒】

【炸豆池魚】

刺身盛合 6款】

【活龍蝦活貝浜燒盛合】
原本盛合配上波士頓龍蝦,但每日亦有限定數量的澳州活龍蝦可以升級。由於之前已經試過波士頓龍蝦,所以就試試澳州活龍蝦,而決定果然無錯,的確非常值得!活龍蝦可以選擇刺身+甲羅燒,或者原隻浜燒。因為已經點了刺身盛合,所以就選了原隻味噌浜燒~

【澳州活龍蝦】
澳州活龍蝦蝦肉雪白,非常爽彈!肉質細嫩鮮甜!

師傅在龍蝦上鋪滿特調的味噌醬,並直接在席前燒烤,海鮮香氣撲鼻而來~加上濃厚味噌醬亦保持到蝦肉濕潤,即使經過燒烤亦不會太乾身。正啊!

盛合中除了龍蝦,還有3款活貝,包括活帆立貝、活文蛤、活北寄貝。

【活帆立貝】
活帆立貝用上兩款烹調方法,有牛油煮、也有清酒煮。兩款烹調方法各有特色,牛油煮的香味突出,感覺比較像西式的處理;而清酒煮則更加突顯活帆立貝本身的鮮甜味~

【活文蛤】
燒活文蛤裙邊和蜆肉略帶嚼勁,帶著濃郁的海水鮮味,建議連同蜆殼上的精華一同享用~

【活北寄貝】
活北寄貝肉質肥美彈牙,相比活文蛤肉質更加香甜~

【朱古力窩夫】
窩夫餅底鬆軟,裡面除了朱古力忌廉雪糕外,還夾著一片生朱古力,口感豐富,朱古力味濃郁。

【日式千層蛋卷】
千層蛋卷餅皮非常薄,同時帶有蛋香。餅皮中間夾住雪到冰冷的忌廉,有雪糕的口感~裡面還捲著一片雪芳蛋糕,大大減輕甜膩感,為一整晚畫上完美句號~
Bff升職,雖然他表示人工只是象徵式加咗少少,但都唔介意請我食大餐,餐廳由佢話事,最後決定食浜燒料理~「漁獲浜燒」係一間好高質既餐廳,浜既意思就係「岸邊」,而浜燒就是岸邊即捕即燒,保留海產最鮮味既意思~我哋點咗小食、刺身&波士頓龍蝦活貝浜燒盛合,龍蝦大大隻,好生猛,仲有大大盤海鮮,目測非常新鮮~刺身盛合六款盛合內有6款刺身,聽講全部海鮮都係日本每日時令直送,我最鐘意就係生吞拿魚腩,肉質肥美,魚油豐富,有入口即化既口感; 另外,三文魚油花雖然唔及吞拿魚腩,但脂香味濃郁,肉質鮮嫩; 油甘魚肉質油潤有彈性; 池魚鮮甜爽口; 帆立貝柱肉圓大厚實,入口嫩滑鮮甜; 赤貝彈牙爽脆,好好食~軟殼蟹唐揚軟殼蟹好大隻,外層炸到金黃色,炸漿唔厚,口感好酥脆,唔油膩,蟹肉厚身鮮味,而旁邊伴有沙律菜,當然,我覺得配牛油果會更加好~波士頓龍蝦活貝浜燒盛合其正當我哋食緊刺身既時候,店員就已經幫我哋燒緊龍蝦及海鮮味~推介! 波士頓龍蝦好厚肉,肉質Q彈,帶有燒烤香味,而龍蝦頭既蝦膏好甘香,回甘味重; 活文蛤用上湯烹調燒煮,味道份外清甜,蛤肉集Q彈、鮮甜、煙韌、爽脆於一身,食完好想再encore~活北寄貝用咗清酒同牛油去

軟殼蟹唐揚

波士頓龍蝦活貝浜燒盛合

活北寄貝用咗清酒同牛油去煮,貝肉厚實彈牙,清酒煮法入口有陣陣酒香,而牛油煮法就令到北寄貝帶有濃濃奶油脂香~

鱈場蟹腳入口啖啖肉,帶有海水味,用燒烤烹調方法,焦香味令蟹肉變得更鮮味,肉汁仍然可以保留~

日式千層蛋糕
蛋糕細膩鬆軟, 加上忌廉香濃幼滑,入口就似食緊雪糕蛋糕一樣~
2021-07-19
最近工作壓力好大~極度需要好好地食一餐來慰勞一下自己。就跟好姊妹約了在這家位於銅鑼灣的漁獲浜燒食我們最喜歡的日本海鮮浜燒。看到有波士頓龍蝦活貝浜燒盛合就即刻點餐了,最愛食龍蝦的我們更將波士頓龍蝦upgrade了做澳洲活龍蝦,豪氣一點對待自己!另外又怎會少得了刺身和酒~酒方面就選擇了京姫的柚子檸檬酒。酒精濃度不會太高,入口順滑又爽口,酸酸甜甜的很適合只追求小酌一番的我們~刺身和浜燒盛合未凖備好之時就點了一份炸豆池魚來配酒,炸得非常酥脆,以七味粉調味,微辣中不失魚香,佐酒一流。浜燒盛合在凖備烹調之前會向我們展示活生生的海鮮,坐在吧枱的我們連師傅將龍蝦由水缸拿出的過程都看得好清楚😋。【刺身盛合(六款)】擺放得非常精緻!包括有油甘魚、三文魚、吞拿魚、吞拿魚腩、帆立貝及赤貝。平時不特別喜歡油甘魚,但今次的油甘魚油香特別香濃,口感肥美滑溜。帆立貝極度肥厚,鮮甜細嫩。赤貝色澤鮮艷,口感爽脆中帶點柔嫩,鮮味十足。三文魚充滿油光。而不得不讚師傅毫不吝嗇地給了極肥美的吞拿魚,粉嫩的吞拿魚帶有恰到好處的魚脂,魚油重而不失魚身的鮮甜。而吞拿魚腩更是入口即溶,滿滿的油香充滿口腔。一邊食刺身一邊欣賞師傅在旁即場浜
最近工作壓力好大

酒方面就選擇了京姫的柚子檸檬酒。
炸豆池魚

刺身盛合(六款)】

浜燒澳洲活龍蝦

一邊食刺身一邊欣賞師傅在旁即場浜燒,師傳先處理活龍蝦,再處理比較快熟的活貝,活貝包括有活北寄貝、活文蛤蜆及活帆立貝。

【浜燒活龍蝦】
師傅將龍蝦開邊處理後,燒至微熟後加上秘製味增醬,再燒到全熟。味增醬的味道有層次亦不會過鹹,而且入面混入了一些蔬菜,令口感更豐富而且不油膩。龍蝦肉質鮮甜,口感嫩滑,還保留到肉汁,好好味!師傅將龍蝦剪得方便食用,非常細心。

【浜燒北寄貝】
非常大隻肥美,口感爽口彈牙,跟湯汁一起食特別鮮甜美味。

【浜燒文蛤蜆】
口感飽滿,味道比北寄貝更濃海水味。

【浜燒帆立貝】
師傅貼心地分了兩種調味,一份以簡單的清酒調味,另一份以蒜蓉牛油調味。當然後者的香味更濃更惹味,但兩份帆立貝都好新鮮厚肉,所以以清酒調味更能食到帆立貝本身的甜味。兩樣都好好味。😋
最後當然要以甜品結束,點了日式千層蛋捲和特濃朱古力窩夫,前者的忌廉雪得冰凍,口感好像雪糕,而且不會太甜和膩。後者的朱古力味好濃,窩夫口感煙韌。我就比較喜歡前者。

最近餐廳做了很多優惠,包括有清酒買一送一的優惠,看來要趕緊在折扣完之前再來好好的享用美酒了。

2021-07-14
炸豆池魚
  • 帆立貝
  • 活帆立貝
  • 刺身盛合
  • 活龍蝦活貝浜燒盛盒
2021-07-23 165 浏览
今晚興致勃勃又去銅鑼灣食日本料理,在OpenRice 見到介紹於是決定試一試這間「漁獲浜燒」,我哋order波士頓龍蝦活貝浜燒盛合,侍應在烹煮之前給我哋過目活生生的龍蝦、仲有帆立貝、北寄貝及大蜆好大隻好新鮮真是好期待喔!先來小食香煎蒜片厚切牛舌,牛舌又稔又香好有口感再飲一口酸甜的巨峰汽酒可中和一下跟住再食芝麻雞翼及豆腐餅兩款食品同樣都是煎炸但完全沒有油膩感,豆腐餅外脆內軟雞翼肉質脆嫩!刺身當然必食order咗6款分別有帆立貝、三文魚、池魚王、吞拿魚腩、油甘魚、赤貝好新鮮好鮮甜!正意猶未盡之時剛剛好燒起了海鮮先來文蛤蜆、北寄貝鮮甜無沙而且燒得正好不過火,帶子有兩食分別是清酒煮及牛油煮前者淡淡酒味後者香濃牛油味兩款都好吸引各有各好!期待已久的龍蝦終於來喇,無論大大隻的龍蝦鉗或龍蝦身都十分厚肉啖啖肉而且好多蝦膏,超正好滿足👍甜品喜歡特濃朱古力窩夫不太甜好濃郁的朱古力味另一款柚子雪葩酸味重很清新我都喜歡😛這一餐超滿足!值得推薦給朋友!
這一餐超滿足!值得推薦給朋友!
2021-07-22 160 浏览
今晚有人請食飯話說之前試過浜燒真係好好食決定叫朋友去呢間試試呢幢大廈真係好多美食今次就試漁獲浜燒有人請客就老闆話事坐低就叫飲品先我地兩個都食左巨峰味汽酒甜甜酸酸錦都幾好飲首先叫左個波士頓龍蝦活貝浜燒海鮮盛盒侍應會拎隻活生生龍蝦比你過目真係仲識郁架好新鮮除左龍蝦🦞仲有帆立貝文蛤蜆 活北寄貝燒之前我地食左小食先叫左香煎蒜片厚切牛舌日本豆腐魚餅唐揚芝麻雞翼首先個牛舌蒜片配埋個牛舌味道好夾仲有加埋佢個秘製醬汁超。級。好。食真係厚切至好食唔會好韌淋得黎有咬口👍之後係豆腐魚餅佢一d都唔油食落有質感淡淡的豆腐味佢味道調配得岩岩好唐揚芝麻雞翼本身我好鐘意食雞翼佢好香芝麻味又係一d都唔油正!之後就上刺身叫左刺身盛盒六款油甘魚/三文魚/帆立貝/池魚王/赤貝/吞拿魚腩唔洗講睇相就知有幾新鮮樣樣都好好味我最鍾意帆立貝同呑拿魚腩個魚肥美到想食多幾塊之後就重點黎喇浜燒首先係貝類先我地見住佢新鮮燒又真係好有風味文蛤蜆同北寄貝超鮮甜又無沙燒到岩岩好唔洗點野都夠晒味之後就到龍蝦鉗超好肉又甜好滿足之後就上龍蝦個身食落彈牙爽口同腳質感各有各好食帶子就兩食一種係牛油整另一種係清酒煮牛油就惹味濃d清酒就食鮮味多d重點係。。。。
今晚有人請食飯

多謝我朋友食左滿足既一餐
下次都會帶朋友黎試下
好值得再黎!

2021-07-22 163 浏览
自疫情以來都無咩食好嘢,襯著朋友生日就選擇咗去漁獲浜燒晚餐啦~再次黎食飯環境依舊舒適,點左幾款小食送酒燒牛舌牛味很重,肉質口感很好,而且很爽口美味煙燻豚肉腸很香煙燻味道,外皮很香燻脆口,內裡肉質美味蟹肉忌廉餅炸物餡料鮮甜,內軟外脆,滋味十足,送酒一流👍🏻魚獲浜燒盛合到了主角出場浜燒😍 有帆立貝、南非鮑魚、越南虎蝦,松葉蟹腳和日本蠔虎蝦大隻又新鮮,燒得好香口又彈牙日本蠔好大隻又新鮮,燒得岩岩好😋鮑魚爽口彈牙,火候控制得岩岩好又林又鮮味十足😋日本帆立貝用左兩個方式去煮分別是清酒和牛油🧈帆立貝配香濃牛油很細滑入味;清酒煮法使鮮味更提出更滋味可口松葉蟹腳蟹肉十分鮮味,肉質嫩滑多汁👍🏻鈴鹿川點左枝清酒🍶甜甜地易入,配送海鮮和小食都很夾

燒牛舌
牛味很重,肉質口感很好,而且很爽口美味

煙燻豚肉腸
很香煙燻味道,外皮很香燻脆口,內裡肉質美味

蟹肉忌廉餅
炸物餡料鮮甜,內軟外脆,滋味十足,送酒一流👍🏻

魚獲浜燒盛合

虎蝦
大隻又新鮮,燒得好香口又彈牙

日本蠔
好大隻又新鮮,燒得岩岩好😋

鮑魚
爽口彈牙,火候控制得岩岩好又林又鮮味十足😋

日本帆立貝用左兩個方式去煮分別是清酒和牛油🧈

帆立貝配香濃牛油很細滑入味;清酒煮法使鮮味更提出更滋味可口

松葉蟹腳
蟹肉十分鮮味,肉質嫩滑多汁👍🏻

鈴鹿川
點左枝清酒🍶甜甜地易入,配送海鮮和小食都很夾