餐厅: 漁獲浜燒
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-11-02 131 浏览
#特製黑松露燒平目魚邊沙律 平目魚燒得剛剛好 魚油香十足 而且極嫩滑配濃郁黑松露醬沙律菜非常新鮮#剝皮魚活貝浜燒盛盒店員推介剝皮魚刺身果然冇介紹錯建議可以唔點 任何醬汁 先試下魚肉本身嘅鮮甜味再有三款食法魚肝醬 或者 酸汁 或者 豉油芥末魚肝醬係最特別最濃郁另外有帆立貝兩隻活文蛤活北寄貝樣樣都有專人係面前即叫即燒非常新鮮 肉質鮮嫩香煎蒜片厚切牛舌彈性十足 厚薄剛好牛味香濃甜品都好出色芒果雪葩 香甜解渴蕃薯雪糕 比較creamy 微甜整體 環境 食物 服務都極佳真心推介

#特製黑松露燒平目魚邊沙律

蕃薯雪糕 比較creamy 微甜

整體 環境 食物 服務都極佳
真心推介

2021-11-01 1182 浏览
最近心情麻麻,完全沒有心情外出,好友知道後相約飯局希望令我心情好一點,真的好多謝好姊妹們,一於今晚大家出去開開心心食餐好啲,把煩惱統統踢走。好姊妹好知我心意book了我最愛的日本餐廳,超愛你地喔!細芝麻鹽醬椰菜居酒屋必有的前菜小食,椰菜新鮮爽脆,加上鹽醬調味更加惹味,食完胃口完全大開。鈴鹿川(300ml)帶有迷人的水果香氣,入口有豐富的米香味,整體有著微甜的感覺,後段有少少回甘,配搭前菜、海鮮非常適合。刺身盛合六款刺身分別有三文魚、帆立貝、赤貝、大拖羅、赤鯥、油甘魚,各款刺身都非常新鮮,特別喜愛帆立貝,口感軟嫩飽滿,赤貝爽脆鮮甜,今日時令魚有赤鯥魚,屬於深海魚,魚油比較豐富,肉質鮮甜可口。波士頓龍蝦活貝浜燒盛合店員告知原來是新menu ,波士頓龍蝦配北海道活貝,一聽已經非常吸引,所有活貝每星期由北海道直送,保證新鮮。店員即席新鮮在魚缸打撈,,龍蝦份量十足,而且非常生猛,龍蝦開邊浜燒,入口充滿鮮味,肉質鮮嫩彈牙,不需調味,味道已經足夠,再沾上龍蝦膏一齊入口,蝦膏甘香滋味,味道濃郁。活北寄貝北寄貝鮮甜肉嫩,入口有濃厚海水香氣。活文蛤文蛤肉質肥美厚肉,入口鮮嫩多汁,超正。活帆立貝店員加入清酒

好姊妹好知我心意book了我最愛的日本餐廳,超愛你地喔!

細芝麻鹽醬椰菜

鈴鹿川(300ml)

刺身盛合六款

波士頓龍蝦活貝浜燒盛合

活北寄貝
北寄貝鮮甜肉嫩,入口有濃厚海水香氣。

活文蛤
文蛤肉質肥美厚肉,入口鮮嫩多汁,超正。

活帆立貝
店員加入清酒浜燒,味道鮮甜可口,清酒可以帶出帆立貝清甜味道,令到味道提升不少。

日式千層蛋捲
口感結實,味道比較淡口,味道不過不失。

• 活帆立貝
  • 北寄貝
  • 龍蝦
2021-10-28 906 浏览
今天又來到銅鑼灣覓食,與這個朋友吃飯我們經常都要吃好西,所以直接嚟到澳門逸園中心,因為貪這裏很多餐廳可以容易選擇!因為沒有來過這家餐廳所以點指兵兵變相到18樓來到這家餐廳!二話不說先看看酒的餐牌,來到日本餐廳當然要點上日本清酒啦!在飲酒的過程中再慢慢參看餐廳的餐牌點餐!店員向我們介紹今天他們有十分靚的剝皮魚,可以做刺身炸骨二食,而我亦未吃過剝皮魚刺身,所以便點了經理所介紹的盛合!我們點的是按這個套餐波士頓龍蝦活貝浜燒盛合升級為剝皮魚!同時他們也介紹平貝很不錯,所以我們張活帆立貝轉了做平貝! 吃東西前先打卡這是合理的,店員也十分好,他們把這些海鮮貝類先給我們影相打卡!平貝的貝殼居然比我的手掌大!我們在吃成盒前點上黑松露著燒平目魚邊沙律為我們的前菜!平目魚十分新鮮而且也很多魚油,黑松露沒有因為未到已蓋過平目魚,加上新鮮沙律菜感覺特別清新!香煎蒜片厚切牛舌也十分不錯,絕對是厚切啖啖肉而且燒得剛剛好沒有太生亦沒有太熟!配上香煎蒜片將牛舌味道完全帶出!盛盒先上的是剝皮魚刺身,這個似信和其他魚類刺身很不一樣,份量十足之餘味道清甜清新,而且沒有沒有一點腥味!而且口感很不錯軟中亦

因為沒有來過這家餐廳所以點指兵兵變相到18樓來到這家餐廳!

二話不說先看看酒的餐牌,來到日本餐廳當然要點上日本清酒啦!

在飲酒的過程中再慢慢參看餐廳的餐牌點餐!

盛盒先上的是剝皮魚刺身,這個似信和其他魚類刺身很不一樣,份量十足之餘味道清甜清新,而且沒有沒有一點腥味!而且口感很不錯軟中亦帶點脆!最為特別的其中一個醬料是剝皮魚肝醬,但我覺得沒有味道,還是沾上芥辣是我最愛!

二食的剝皮魚骨經過炸後,香脆可口而且他們沒有放很多調味料所以會咸,香口十分足夠亦不腥!

文蛤也是第一次吃,經過燒出嚟之後味道十分鮮甜!最後我也連汁也喝了!

北寄貝是我的最愛,配上海帶一同燒礦物味十足!清甜的來也帶點先比!

如要有口感這個燒平貝也很不錯,口感相對硬,口起上來很有口感,同其他貝類一樣鮮甜十足!不要小看這些貝類那麼少其實已經很足夠今天的晚飯!

當然我們少不了的是甜品,朋友很喜愛說他所以點上芒果雪葩為他的甜品,我看到番薯雪糕一開始以為沒有什麼特別,原來這個雪糕應該是利潤返番薯的元肉,再加工後放回番薯內!所以這個值得一試!

2021-10-25
2021-10-27 96 浏览
好掛住日本,想念回憶的味道。旅行無期,唯有寄情工作及四處覓食。今天去的是位於鑼鑼灣的海鮮浜燒專門店。先來個麻醬椰菜,很爽口,配有脆薯片。海鮮盛盒有不同的選擇,大大隻會動的鮑魚十分矚目,口感爽彈。珍寶蝦夠大隻,亦是爽口彈牙之選、連蝦頭亦肉多汁香。帶子鮮味十足,可以選清酒或牛油燒,比較喜歡清酒,簡單鮮香。蟹腳燒完亦鮮甜,很易拆肉。味噌蟹甲羅燒有一絲絲蟹肉與蟹膏混在一起,配脆口多士,味道濃郁,口感豐富。鰻魚飯的魚皮燒得脆口,配粒粒珍珠米。最後更要了個雪葩,飽滿的一餐。

先來個麻醬椰菜
,很爽口,配有脆薯片。

海鮮盛盒
有不同的選擇,大大隻會動的鮑魚
十分矚目,口感爽彈。

珍寶蝦
夠大隻,亦是爽口彈牙之選、連蝦頭亦肉多汁香。
帶子
鮮味十足,可以選清酒或牛油燒,比較喜歡清酒,簡單鮮香。

蟹腳
燒完亦鮮甜,很易拆肉。

鰻魚飯
2021-10-25 153 浏览
傳統的燒烤店, 主要以肉為主, 隨著時代的轉變, 大家更注重了健康及追求更高質素的美食,於是燒海鮮的出現, 較肉類更為健康, 不僅能提供更豐富的營養,且吃極都不膩。今天我生日,女友與我前來吃燒海鮮慶祝, 我們點了一客波士頓龍蝦活貝浜燒盒及一客特制黑松露炙燒平目魚邊沙律;特制黑松露炙燒平目魚邊沙律, 黑松露的味道本是濃郁的, 潔白的平目魚, 入口軟滑, 魚油豐富,富有魚味;混以酸甜沙律汁的沙律菜,甜酸的多重味感直沖味蕾,十分醒胃。而波士頓龍蝦活貝浜燒盒,灰黑色的巨型龍蝦,新鮮生猛,將龍蝦分拆不同的部位來吃, 蝦鉗及爪,啖啖肉,蝦肉豐厚,蝦汁濃郁,龍蝦破邊燒至金黃色,蝦味齒頰留香。活貝,手掌般的大小,2大隻, 活貝的汁填滿了整隻活貝, 活貝肉彈牙, 烤這些貝殼類, 其天然海鮮汁才是精華,清甜無比;而北寄貝, 這道菜的重點是海帶昆布麵豉湯, 北寄貝原本的味道是淡的, 吸收了濃湯的鮮味,為北寄貝增添了多一份味感。北寄貝爽口, 賣相也十分精緻。吃完這餐燒活海鮮, 精緻的賣相及極緻的海鮮鮮味, 都是一絕的。

黑松露炙燒平目魚邊沙律

黑松露炙燒平目魚邊沙律
波士頓龍蝦活貝浜燒盒
在香港,講起食浜燒就自自然然會諗起漁獲浜燒上星期同老友提起想食浜燒,擇日不如撞日一於就去漁獲浜燒捧場一下漁獲浜燒位於銅鑼灣澳門逸園中心18樓鈴鹿川 $338甫坐下先開一枝清酒cheers🍶鈴鹿川帶有微微的果香,淡雅清麗的味道非常容易入口金目鯛活貝浜燒組合 $1308包含: 金木鯛、平貝、北寄貝、大蜆餐廳有數款浜燒組合~~朋友想食剌身魚又想食燒貝,叫金目鯛活貝浜燒組合就fit曬喇沖繩風沙律 $138唔知點解女仔去親餐廳食飯都有個習慣,就係會叫沙律🥗來到漁獲浜燒當然是叫有魚生係入既沖繩風沙律啦入面既剌身有三文魚、八爪魚、章紅魚、吞拿魚等等,最重要當然是有沖繩名產苦瓜來自靜崗的金目鯛 🐟食完沙律無耐,組合既剌身魚就到喇。呢條金目鯛好大條呢!份量來說兩個女仔的話感覺會有點多之後就到浜燒料理 (清酒煮大蜆) 呷下有微微的清酒香氣,與大蜆非常夾,蜆肉脹卜卜好有𡁻口昆布燒北寄貝濃郁的昆布味道配上口感極佳的北寄貝令人齒頰留香牛油香草汁燒平貝牛油香草汁燒貝類永遠係我最愛既燒海鮮大大隻既平貝上枱已經被切細,每一口都沾上濃厚的牛油蒜蓉香,食到停唔到口!炸金目鯛魚骨食完剌身,餐廳說魚骨可以拿去炸,這樣便不會浪
在香港,講起食浜燒就自自然然會諗起漁獲浜燒

漁獲浜燒位於銅鑼灣澳門逸園中心18樓

鈴鹿川 $338
甫坐下先開一枝清酒cheers🍶
鈴鹿川帶有微微的果香,淡雅清麗的味道非常容易入口

金目鯛活貝浜燒組合 $1308
包含: 金木鯛、平貝、北寄貝、大蜆

餐廳有數款浜燒組合~~
朋友想食剌身魚又想食燒貝,叫金目鯛活貝浜燒組合就fit曬喇

沖繩風沙律 $138
唔知點解女仔去親餐廳食飯都有個習慣,就係會叫沙律🥗

來到漁獲浜燒當然是叫有魚生係入既沖繩風沙律啦

來自靜崗的金目鯛 🐟
食完沙律無耐,組合既剌身魚就到喇。
呢條金目鯛好大條呢!份量來說兩個女仔的話感覺會有點多

之後就到浜燒料理 (清酒煮大蜆)
呷下有微微的清酒香氣,與大蜆非常夾,蜆肉脹卜卜好有𡁻口

昆布燒北寄貝
濃郁的昆布味道配上口感極佳的北寄貝令人齒頰留香

牛油香草汁燒平貝
牛油香草汁燒貝類永遠係我最愛既燒海鮮

炸金目鯛魚骨
食完剌身,餐廳說魚骨可以拿去炸,
這樣便不會浪費可以把整條魚食掉

炸後既魚骨送酒一流

生燒鰻魚飯 $168
過幾日跑馬拉松,始終要食d澱粉質儲碳。
鰻魚燒得皮脆肉嫩,配上餐廳秘製的鰻魚汁簡直冇得頂

因為是即叫即燒,所以要有心理準備這個飯要等耐一些啊

芒果雪芭$68
無論吃得多飽,女生來說飯後吃甜品就是第2個胃啦

芒果雪芭像真度高,一口吃下去還以為在吃真的芒果!

2021-09-29
一進店舖,海鮮的香氣即撲鼻而來,未進餐已滿有期待。侍應服務周到,很專業為我們推介是日海鮮,也為我們推介性價比高的套餐,絕不硬銷。先來一個甲羅燒,配上脆多士,好味到飛起!再來五款海鮮盛合,有蠔、鮑魚、蟹腳、大蝦,另外加左錢升級至更大既元貝,每一款都咁鮮味多汁,好出色,有侍應幫我地燒,火喉掌握得好好。最後來了個和牛壽喜燒,粉嫩既牛肉油花均勻,入口即溶。海鮮以外既食物都那麼精彩,令人回味無窮,值得一再光顧!
2021-10-15 194 浏览
今天升職,與屬員來到了銅鑼灣這間日式店吃燒海鮮。這裏的燒烤很出名,材料十分新鮮,味道原汁原味;我們2人點了一客波士頓龍蝦活貝浜燒盒;配以一支鈴鹿川清酒;清酒味淳;入口甘甜順滑,有果香;而大大隻黑色的波士頓龍蝦,十分生猛;蝦拆件,蝦身開邊燒,蝦鉗拆肉,蝦肉多,烤至金黃色,每一口蝦味濃郁,海水味夠鮮,且帶有微微的碳火味;2隻活貝,大大隻,咬下去軟滑爽口,燒完後,活貝汁浸滿了整隻活貝,吃完活貝,喝一小口汁,緩緩地流進喉嚨,味道鮮味無窮。2隻活帆立貝,牛油焗,淡淡的牛油味溶化,配以烤出來的帆立貝精華,天然的海水滋潤了每一份帆立貝;十分好吃。吃完這套餐,若未夠飽,來了一份蟹肉黃金海膽炒飯,海膽份量不算多但勝在新鮮,海膽入口甘甜濃郁,飯粒粒乾身,不油膩,配以香蔥作點綴,簡直色香味俱全。
配以一支鈴鹿川清酒;清酒味淳;入口甘甜順滑,有果香;
清酒

清酒
2021-10-08 318 浏览
蒜片煎牛舌 / 98牛舌厚切 十分軟熟蒜味超重 評分好高 可以encore味噌蟹甲羅燒 / 78加埋鵪鶉蛋去燒 鹹鮮味十足唯獨多士有啲硬金目鯛活貝浜燒盛盒 / 1188金目鯛刺身非常鮮甜魚骨之後攞咗去炸 非常香脆食唔停北寄貝新鮮 爽口彈牙文蛤蜆脹卜卜好飽滿帆立貝揀咗用清酒燒 切咗一粒粒好易食——————————————————推介度: 8/10——————————————————銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心18樓——————————————————
蒜片煎牛舌 / 98

銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心18樓

蒜片煎牛舌
金目鯛活貝浜燒盛盒
2021-10-08 88 浏览
今日適逢朋友生日,友人揀左哩間餐廳幫朋友慶生職員安排左我地坐bar 台,可以近距離見到師傅既刀工 職員向我地推介同介紹哩款海鮮拼盤,金目魚鯛活貝濱燒盛合,金目魚做刺身,魚目可以後炸或煮魚湯亦可以蒜片煎厚切牛舌,好香蒜味之外,牛舌仲極級彈牙,厚切非常滿足巨峰有氣汽水,唔太甜,味道亦唔會太假鰻魚外皮烤得好脆好有咬口,非常入味,肉質唔會太淋牛油果比目魚沙律好fresh, 汁夠多,唔同口感拼埋一齊都好夾金目魚鯛起好了,肉質彈牙,新鮮無腥味,免色澤鮮明 份量亦夠多扇貝厚身 魚骨最後可煮海鮮湯,鮮味到不得了甜品有蕃薯🍠雪櫃,第一次食,聞同食落去都好香蕃薯味,如果蕃薯肉可夾埋一齊食仲正
今日適逢朋友生日,友人揀左哩間餐廳幫朋友慶生

職員安排左我地坐bar 台,可以近距離見到師傅既刀工

蒜片煎厚切牛舌,好香蒜味之外,牛舌仲極級彈牙,厚切非常滿足

巨峰有氣汽水,唔太甜,味道亦唔會太假

鰻魚外皮烤得好脆好有咬口,非常入味,肉質唔會太淋

金目魚鯛起好了,肉質彈牙,新鮮無腥味,免
色澤鮮明 份量亦夠多

扇貝厚身

魚骨最後可煮海鮮湯,鮮味到不得了

2021-10-07 88 浏览
新鮮海鮮仲要係即劏即燒叫咗個海鮮套餐 有鮑魚帆立貝澳龍生蠔蟹腳 樣樣都新鮮 龍蝦可以兩食 其他小小調味都好好食 唯獨蟹腳就麻麻 肉好散另外叫咗個燒鱔 呢個超級好味 魚肉扎實而爽口 皮都燒到夠脆口服務員服務殷勤同埋好有禮貌但係地方較細 坐得唔算舒服
新鮮海鮮仲要係即劏即燒

服務員服務殷勤同埋好有禮貌

但係地方較細 坐得唔算舒服
2021-03-01
每次來漁獲浜燒吃飯也很滿足。可以吃到有水準的海鮮浜燒,海鮮食材絕對新鮮而且高質。這次相約朋友再來依然沒有令我們失望。前菜點了黑松露炙燒平目魚邊沙律。黑松露味道相當突出,而平目魚邊炙燒過後油香逼人,魚油滲入新鮮爽脆的清新蔬菜,配搭很好。我們點了一份赤鯥魚活貝浜燒盛合。赤鯥魚是餐廳的時令食材,今次過來可以吃到原條赤鯥魚太滿足了!赤鯥魚做刺身是最適合不過。其魚身光滑,肉質爽脆,味道鮮甜無比!其餘刺身以外的部分餐廳就將魚骨炸得很脆,成為香口的佐酒小吃。搭配清酒也是一個不錯的組合呢。我們點的這款名為月之玉響的清酒味道清甜有果香,很順口。吃完赤鯥魚刺身就有另一重頭戲海鮮浜燒。這個盛合很豐富,有活帆立貝兩隻、活文蛤兩隻和活北寄貝。全部都鮮甜到不得了!特別喜歡帆立貝,無論用牛油燒還是清酒燒都一樣好吃,很能帶出本身的貝鮮。多來一份鹽燒油甘魚鮫。油甘魚燒到皮脆肉嫩,油脂豐腴,很香口。擠上少少檸檬汁再搭配酸汁可以中和本身的油膩,不錯。最後甜品來一份椰子雪葩和芒果雪葩。新鮮水果製成,味道濃郁,以這個甜品作結很滿足。
每次來漁獲浜燒吃飯也很滿足。

前菜點了黑松露炙燒平目魚邊沙律。

我們點了一份赤鯥魚活貝浜燒盛合。

赤鯥魚做刺身是最適合不過。

其魚身光滑,肉質爽脆,味道鮮甜無比!

搭配清酒也是一個不錯的組合呢。

我們點的這款名為月之玉響的清酒味道清甜有果香,很順口。

吃完赤鯥魚刺身就有另一重頭戲海鮮浜燒。
這個盛合很豐富,有活帆立貝兩隻、活文蛤兩隻和活北寄貝。
全部都鮮甜到不得了!

多來一份鹽燒油甘魚鮫。

油甘魚燒到皮脆肉嫩,油脂豐腴,很香口。
擠上少少檸檬汁再搭配酸汁可以中和本身的油膩,不錯。

最後甜品來一份椰子雪葩和芒果雪葩。

新鮮水果製成,味道濃郁,以這個甜品作結很滿足。
2021-10-04 101 浏览
日本菜一直是港人之愛, 又來品嘗高級日本菜的時候。餐廳居酒屋格局, 有幾個日本師傅在酒巴位準備食物, 整個感覺非常高級, 很high class.刺身盛合5款先不說味道,單是擺設, 已非常嘗心悅目, 加上壽司的外觀, 件件肥美厚身, 不說跟本以為是魚生, 看見都讓人口水直流。它的5款有三文魚, 甜蝦, 吞拿魚和元貝, 件件也是港人之愛。它的壽司放入口後, 跟本不用牙去咬, 因為它會在口中溶化, 滿口都是魚脂的香味,讓人食指大動, 越食越興奮。鰻魚脆脆卷這脆脆卷也是十分好味的, 它脆不是因為鰻魚炸過, 而是壽司外層有一些脆脆在面,吃落脆脆的。它內里的鰻魚非常肥美juicy, 而且有鰻魚汁,吃落一點也不乾身, 非常好味。活蟶子冰燒&活白貝冰燒蟶子大大件的, 而且十分新鮮, 它的口感非常爽口,吃落滿口觧味。活白貝size比想像中大,而且非常肥美juicy, 兩者最值得讚的是, 吃落完全沒有沙, 可見用心之處。

刺身盛合5款

鰻魚脆脆卷

活蟶子冰燒&活白貝冰燒
2021-09-30 102 浏览
生日飯生日想食日海鮮但又唔想揀港式嗰種,所以就嚟食日式海鮮!店内會有專人為你效勞,唔使自己煩!我哋叫左浜燒盛合~海鮮燒完唔會縮晒水,好鮮甜~仲叫左兩個「燒蟹蓋」,滿滿的蟹膏令人十分滿足!
2021-09-30 86 浏览
好耐好耐冇去食好嘢,今次同朋友嚟漁獲浜燒。一嚟到門口就會見到魚缸,就知道呢度嘅海產有幾新鮮。首先嚟個沖繩風沙律,沖繩苦瓜唔苦而且好脆,加上上面有魚生,配上蔬菜,入口有唔同嘅口感,清新得黎又有刺身嘅鮮甜。食刺身就梗係要配清酒,今日選擇既鈴鹿川果香比較重,容易入口,女士都非常適合,同海鮮亦搭配得好好。金目鯛活貝浜燒盛合,呢個係重頭戲,我哋將龍蝦轉咗做金目鯛,帆立貝轉咗做平貝。係煮之前staff會拎黎俾你睇下,呢個時候緊係要影相打卡😆金目鯛兩食,首先做刺身,可以點佢嘅醋,醋會突出魚香,亦無咁膩,口感帶糯,而點刺身豉油會突出金目鯛既鮮甜,我比較喜歡後者。魚骨可以煮湯或者炸,我地揀炸既用黎送酒一流,炸後非常香脆,魚骨都可以食落肚。北寄貝用昆布及清酒燒,食得出北寄貝本來既鮮味。文甲蜆清爽,平貝用蒜蓉牛油燒,係另一種風味,入口非常香。再點左個鰻魚飯,鰻魚非常厚肉,燒得好香,魚油回味無窮,而皮燒得香脆,並非普通貨色,好有驚喜。最後食甜品蜜桃雪芭,係真嘅桃黎,清爽香甜解膩,非常完美嘅一餐

好耐好耐冇去食好嘢,今次同朋友嚟漁獲浜燒。

一嚟到門口就會見到魚缸,就知道呢度嘅海產有幾新鮮。

北寄貝用昆布及清酒燒,食得出北寄貝本來既鮮味。

文甲蜆清爽,平貝用蒜蓉牛油燒,係另一種風味,入口非常香。