2017-11-12 490 浏览
漁火如荼😍開始凍啊媽d惰性又出晒嚟 話唔想煮飯不如出街打邊爐恰下恰下 佢請😂 我即刻Openrice 見到呢間d湯底好正 又幾多好評 就決定黎試下😋🍽醬料每位 $15有成九款醬料 實有一款啱你嘅😏花膠響螺燉豬展 $198漁火嘅賣點喺用燉湯做火鍋湯底🔥我哋都係因為呢樣野先比佢吸引到過嚟😆湯底顏色好深色 證明左燉湯時間唔短 絕對有落功夫👍🏻而且係超足料 滿滿一鍋 四大嚿響螺 四舊花膠 蟲草花 雞腳 蓮子 豬肉🐷😍鮮甜濃郁 我哋每人飲咗兩大碗先開始打邊爐 飲完一啲都唔口渴 冇味精真係唔同厚厚的花膠😍本地手切鮮牛頸脊(中 $248)打邊爐邊少得牛🐮成家不嬲都鍾意鮮牛肉多過肥牛 一上枱見到咁大碟個個都勁雀躍😂牛頸脊係牛隻活動最多嘅部位 雪花多而且均勻 脂肪比例平均 入口唔單止油香滑口 牛肉味仲係好濃厚 而且切得厚薄適中 值得一讚雲吞王拼帶子餃 ($88)呢度嘅好處係可以半份半份咁嗌 可以試多啲野食🍽又係重量級😂粒粒都係巨形雲吞王皮薄多餡 大大粒蝦🦐帶子餃推介呀!帶子做餃子竟然咁好味 鮮甜🐄牛黃喉 ($78)牛黃喉都唔係間間餐廳都有 呢度有緊係試下先啦👅又幾好食喎 爽脆嫩滑 又索到個湯底 冬菇釀
漁火如荼😍

醬料每位 $15
有成九款醬料 實有一款啱你嘅😏

花膠響螺燉豬展 $198
湯底顏色好深色 證明左燉湯時間唔短 絕對有落功夫👍🏻

厚厚的花膠😍

本地手切鮮牛頸脊(中 $248)
打邊爐邊少得牛🐮

雲吞王拼帶子餃 ($88)
呢度嘅好處係可以半份半份咁嗌 可以試多啲野食🍽
又係重量級😂粒粒都係巨形

雲吞王皮薄多餡 大大粒蝦🦐

帶子餃推介呀!帶子做餃子竟然咁好味 鮮甜

🐄牛黃喉 ($78)
牛黃喉都唔係間間餐廳都有 呢度有緊係試下先啦👅
又幾好食喎 爽脆嫩滑 又索到個湯底

冬菇釀墨魚拼蝦滑 ($118)
蝦滑都幾重手 好多粒蝦喺到 似食緊鮮蝦多啲😂

冬菇好厚肉 墨魚彈牙🦑

時令雜菜籃 ($58)
清下腸胃先🌱蔬菜新鮮 粟米夠甜 冬菇都係例牌大大粒🍄

食飽飽 啊媽表示下次再嚟 睇嚟佢又唔想煮飯 又可以食好西了😂

• 花膠響螺燉豬展
2017-11-10 59 浏览
這次小編和朋友到銅鑼灣聚餐,發生了這家高質火鍋店,用料十分用心而且有很多選擇,即刻帶大家來看看!看來這家店來頭不小,有雜誌曾報導過這家是必食的火鍋店呢!看決定要試一試是否是必食的呢!這次火鍋的湯底有很多選擇,我們選了天麻白芷魚頭湯!店員來餐速度稍快,天麻白芷魚頭湯有非常香濃的藥材味,先喝一碗湯,感覺用這麼足料的湯頭用來打邊爐有點浪費。龍蝦和魚片都十分新鮮,估不到吃火鍋都可以吃到龍蝦,真是十分豐盛啊。豬大腸大大份,也很新鮮的!蔬菜的份量也是非常多的,而且新鮮乾淨!說明是海鮮刺身店,由於配料份量很足夠,這次冷盤就試試生蠔好了,生蠔十分鮮美呢!至於小食方面,鮑魚也不錯,有蒜粒辣椒調味,食感味道都有棒!此外,是次選了竹庶茅根飲品,清熱下火!整體而言,這家火鍋店環境企理,乾淨衛生,配料用心,選擇多,也是非常難得的。

這次火鍋的湯底有很多選擇,我們選了天麻白芷魚頭湯!

蔬菜的份量也是非常多的,而且新鮮乾淨!

至於小食方面,鮑魚也不錯,有蒜粒辣椒調味,食感味道都有棒!

此外,是次選了竹庶茅根飲品,清熱下火!
的。
2017-11-09 65 浏览
呢次要跟大家介紹一間位於銅鑼灣的一間火鍋店 — 漁火, 這家火鍋不但有普通的火鍋配料,還有海鮮刺身吃的。這裡的湯底有稍多選擇的,都是十分滋補,這次我們選了天麻香芷魚頭鍋,專治去頭暈頭痛的。今次帶媽媽黎食,佢一眼就睇中左呢個,好興奮咁話要試。餐廳裡的配料也非常多選擇的!好多靚既食材都有得叫。天麻白芷魚頭湯,上枱時店員建議我們先喝湯後放配料,天麻味濃,有配紅棗枸杞和原個魚頭,真的比得上家裡喝得湯!這次海鮮配料選了新鮮龍蝦,肉質鮮嫩,啖啖肉,打邊爐食龍蝦真係好正!午餐肉厚切,大大塊,豬大腸同魚腐都大大粒,真係估唔到份量都幾大塊!鮮菜黎講都好大份,菜嘅種類都好多,好新鮮!我最中意就係娃娃菜,索哂d魚香味,真係好好食。冬菇都好鮮甜,出面食冬菇好少會咁鮮。除咗火鍋配料之外,小編仲叫了鮑魚同生蠔,係可以即食咖!蠔有我手掌咁大隻鮑魚上面好多蒜蓉呀。我自己中意落埋去打邊爐,一樣咁鮮甜。是次火鍋配料新鮮豐富,呢個價錢黎講,其實好抵食。餐廳係鬧市銅鑼灣,非常易找,大家去開銅鑼灣都可以試試。

餐廳裡的配料也非常多選擇的!好多靚既食材都有得叫。

2017-11-08 65 浏览
這個週末又要加班,唯一的動力就是和友人約好了一起去食這火鍋刺身餐廳。餐廳位置很寬敞,我們兩人也能有一張四人枱,可以盡情放食物,不會要趕頭趕尾地吃。枱上早已放好調味料,可自行搭配。我當然有落最愛的炸蒜和辣椒啦。我們點了雙拼湯底。胡椒豬肚拼牛乳,乍看之下真的分不出誰是誰。不過吃下就知,牛乳有甜甜的味道,而胡椒味亦很出。兩者配搭,相得益彰,真的佩服我自己的眼光😌。這是自家製剛炸好的響鈴。味道的確跟外面現成的差很遠!這個自製的很脆很鬆化!內裏還是暖暖的呢。真是令我喜出望外的一個配料。友人想吃桶蠔,我們便點了一份試試。份量又令我有驚喜!足足六隻大桶蠔,價錢158。我覺得性價比甚高呢!而且吃下亦很新鮮。我們點了滑牛,因為少肥肉。份量也很足,每片都很大片。可見滑牛其實挺厚身的。不過就會比較軔。健康和美食有時需要取舍。另外,上圖的豬肚就是湯底裏的。很多塊呢!認真足料。我們點了本地龍蝦試試。友人說本地龍蝦比較貴,一於豪一次獎勵下自己週末要加班!這龍蝦亦是驚喜,竟然有蝦膏!肉質非常彈牙,而且鮮甜。這雙拼丸相比之下顯得份量較少。不過質素同樣高水準。圓圓的是鮮蝦雲吞,內有大大隻蝦,爽口彈牙。而長身的是帶子丸,

這是自家製剛炸好的響鈴

我們點了滑牛,因為少肥肉。份量也很足,每片都很大片。

另外,上圖的豬肚就是湯底裏的。很多塊呢!認真足料

這龍蝦亦是驚喜,竟然有蝦膏!肉質非常彈牙,而且鮮甜

這雙拼丸相比之下顯得份量較少。不過質素同樣高水準。圓圓的是鮮蝦雲吞,內有大大隻蝦,爽口彈牙。而長身的是帶子丸,第一次吃這呢!

有肉和少量帶子,配搭不錯亦鮮甜

這雙拼菜中規中矩,剛好解膩。

本身怕不夠飽,所以點了個烏冬。其實我吃完桶蠔已經很飽了...但見這烏冬又很想吃。烏冬跟湯底真的很搭

吃完這飽飽的一餐,雖然價錢挺貴,但是高質素。人長大了開始要學會挑選高質素的獎勵自己辛苦工作,這樣賺錢才有意義呢!
2017-11-05
難得早放工,同朋友行左一陣銅鑼灣,再去晚餐。 見天氣涼涼,決定去打邊爐。在附近京都廣場望了一陣子,上到這間漁火。 環境不錯,座位寬敞,不算大,但我頗喜歡他的卡位,夠寬之餘也夠高,感覺3、5知己可以自成一角。咱們點了豬肺湯底需說打邊爐,但這種天氣也不想吃得太熱氣。 豬肺湯最好,補而不燥。 喝下去喉嚨很舒服,沒有味精,豬肺雞腳都很腍,入口即溶非常滋味。 我們另外點了雞件手切牛邊位每人喝過一小碗湯之後再加入雞件味道更鮮,雞肉也很滑手切牛邊位有咬口,肉質鮮濃咱們今晚的主角是他們的龍皇海鮮併盤有海蝦、扇貝、聖子、珊瑚蚌、龍蝦、龍躉、貝殼類……海鮮食材好新鮮,爽口鮮甜我最鐘意海蝦同龍蝦肉質好鮮,蝦味勁,而且都頗多膏總結: 地方環境不錯,即使滿座亦沒有壓迫感。 食材新鮮,湯底清潤,據聞我們點的豬肺湯是燉足8小時,夠份量又有誠意,感覺很好。

咱們點了豬肺湯底
喝下去喉嚨很舒服,沒有味精
,豬肺雞腳都很腍,入口即溶非常滋味。

我們另外點了雞件手切牛邊位
每人喝過一小碗湯之後再加入雞件
味道更鮮,雞肉也很滑
手切牛邊位有咬口,肉質鮮濃

咱們今晚的主角是他們的龍皇海鮮併盤
有海蝦、扇貝、聖子、珊瑚蚌、龍蝦、龍躉、貝殼類……

海鮮食材好新鮮,爽口鮮甜
我最鐘意海蝦同龍蝦
肉質好鮮,蝦味勁,而且都頗多膏

2017-11-08 480 浏览
又到了入秋的好季節,雖然天氣仲未算好凍,但木鍋條癮已經蠢蠢欲動,凡有飯局,都不放過打邊爐機會。今日火鍋店可以食到。 餐廳就係銅鑼灣地鐵站出門附近,唔特登揾,其實唔會知道佢存在,裝修同一般火鍋店無異,但其過人之處就係係個湯底啦!!湯底共有14選擇,但有好幾款都係自家湯水黎,如花膠響螺豬展、胡椒白果豬肚湯。 一場黎到,當然不能錯過個菜乾白肺燉豬骨啦~呢個湯係屋都唔多飲到,因為家母嫌工序繁複,所以要飲都只可以係出面,而家將之和邊爐結合,完全係個驚喜呀~ 落單無耐個湯就上枱,有效率!!滿滿的一大鍋,絕對十分足料!!!豬骨大大嚿,菜乾、南北杏,仲有為數不少的豬肺,呢個湯真係無得輸!!係正宗老火湯的質素,入口清甜,尤其個豬肺,嫩滑好食,真係唔可以錯過,一定要飲左個湯食埋啲渣先好開始打邊爐!!! 肥水大花甲真係如其名,隻隻飽滿肥大,而且好新鮮,一啲沙都食唔到~ 食物水準都十分不錯,每款都好新鮮,而且份量都好令人滿意。魚卜一碟脹卜卜,有十多個。脆鯇每碟都有成10大件,而且件件肉厚,食落彈牙又肥美。 本地手切手頸脊肉味好濃,但入口一啲都唔煙韌,越咀嚼牛味越出。珊瑚蚌和竹笙夠爽脆,打邊爐
又到了入秋的好季節,雖然天氣仲未算好凍,但木鍋條癮已經蠢蠢欲動,凡有飯局,都不放過打邊爐機會。今日[戈飯生日飯局先黎試間新野-漁火。點解揀佢?因為有朋友話呢度有自家煲的老火湯作湯底,唔係一般火鍋店可以食到。

脆鯇每碟都有成10大件,而且件件肉厚,食落彈牙又肥美。

本地手切手頸脊肉味好濃,但入口一啲都唔煙韌,越咀嚼牛味越出。珊瑚蚌和竹笙夠爽脆,打邊爐邊點的項目。

呢度個咸蛋豬肉丸係自家製的,入面真係到粒粒蛋黃,成個感覺似食緊咸蛋蒸肉餅,幾過癮。

當日我地自帶左蛋糕去慶生,餐廳好好幫我地放左係雪櫃,仲唔收切餅費呀~如果想試足料靚湯底,不妨黎呢度擦返餐!!!
2017-10-24
  • 菜乾白肺燉豬骨鍋,
  • 肥水大花甲,
  • 脆鯇,
  • 手切手頸脊,
  • 魚卜,
2017-11-07 43 浏览
漁火閃閃  擦浪濤……漁火個名,令我諗起呢首金曲,不過今日我唔係嚟擦浪濤,係嚟打邊爐。一出LIFT見到一箱西班牙巨型石蠔,其實有大有細,有啲係大過我隻手掌,擺喺呢個位,個個客人都會駐足睇吓,順便賣吓廣告吧!醬料費每位$15,有個九宮格任揀。普通湯底芫茜皮蛋豆腐湯都要$98,爭幾十蚊,就叫左個特色啲嘅湯底︰天麻白芷魚頭鍋$168! 一上枱原來好大鍋,幾個人打就啱晒。好鍾意呢個鍋底,味道好獨特好香,一人先飲一大碗,好好飲。行氣活血,都啱秋冬天氣~漁火特選牛盛薈$428 -  一木盒上枱,除左五款牛,仲有啲菜同花做裝飾,擺碟精美。雖然四百幾,但份量真係幾多,由左上角開始順時針數︰和牛柳粒、牛舌芯、牛頸脊、頂級 Prime牛肉、牛邊位,每款都可以獨立Order,但我地貪心啲叫個牛盛薈,咁一次就可以食晒五款! 每款都牛味好濃,牛柳粒同牛舌芯口感較為煙韌,有咬勁。牛頸脊、頂級 Prime牛肉、牛邊位就比較嫩滑,油脂豐富。可能因為係靚牛,就算淥得耐都唔過老,依然咁好食!手打墨魚丸$78 - 八大粒,每粒入面都有粒粒墨魚肉,唔錯!鮮鵝腸$78 - 好肥美,都洗得幾乾淨,冇乜雜質。 即炸鬆脆響鈴$48
漁火閃閃  擦浪濤……

醬料費每位$15,有個九宮格任揀。

鮮鵝腸$78 - 好肥美,都洗得幾乾淨,冇乜雜質。

即炸鬆脆響鈴$48 - 呢個超讚,六件,好巨型,仲要即炸,就咁食都得,入口熱辣辣。超鬆脆,係要輕輕力夾,大力少少就會粉碎嗰種脆,比得上薄紫菜。
係必食推介,我好鍾意呀~ 即刻要encore叫多籃。

天氣越來越涼,邊爐會越打越密,呢度啲牛咁正,下次約埋幾個牛魔王friend嚟食先得~
2017-11-02 53 浏览
朋友都喜歡食放題~無論日式放題,定係火鍋放題!但係我就喜歡自己鍾意食乜嘢就叫乜嘢我就情願食貴啲,食少啲都好過今日我就要改變我朋友嘅想法,帶佢食啲好嘢!揀咗喺銅鑼灣嘅"漁火"一切就由湯底開始, 不會是什麼芫茜皮蛋湯,鴛鴦沙嗲鍋花甲海蝦魚湯鍋, 用魚湯做湯底,然後加上大大隻嘅花甲同埋海蝦先飲咗個靚湯,然後再加上湯先打邊爐花甲同海蝦都新鮮鮮甜, 真係非一般嘅湯底打邊爐一定係要先食牛啦, 一般都係揀下啲品種,唔係本地手切~就係安格斯肥牛!但係我揀嘅就係牛嘅部位,我揀牛頸脊叫左個細嘅$288,份量都不少呢!話俾大家知:牛頸脊,即牛頸位下橫膈膜後的部份。雪花多而且均勻,脂肪比例非常好,入口唔單止油香滑口,牛肉味仲係好濃厚食魚就梗係食龍躉啦魚肉晶瑩通透!唔使淥咁耐咖, 魚肉爽口,魚皮彈牙牛舌芯$88牛舌芯是只選牛舌肥大肉厚的部份,質地最軟,佔整條牛舌比例約18% 仔細看可見到表面油花,油香豐腴,質地軟腍,牛味濃萵筍都選最嫩嘅部份先俾客人, 所以真係要讚下呢度夾埋手,同埋廚師朋友同我食完呢餐之後。。。。都話以後唔再揀放題食難得有知音,梗係要啤啤佢啦$68大大杯
朋友都喜歡食放題~無論日式放題,定係火鍋放題
但係我就喜歡自己鍾意食乜嘢就叫乜嘢

我就情願食貴啲,食少啲都好過

今日我就要改變我朋友嘅想法,帶佢食啲好嘢!
揀咗喺銅鑼灣嘅"漁火"

一切就由湯底開始, 不會是什麼芫茜皮蛋湯,鴛鴦沙嗲鍋

先飲咗個靚湯,然後再加上湯先打邊爐

花甲同海蝦都新鮮鮮甜, 真係非一般嘅湯底

但係我揀嘅就係牛嘅部位,我揀牛頸脊

叫左個細嘅$288,份量都不少呢!話俾大家知:
牛頸脊,即牛頸位下橫膈膜後的部份。

食魚就梗係食龍躉啦

魚肉晶瑩通透!

唔使淥咁耐咖, 魚肉爽口,魚皮彈牙

牛舌芯$88

仔細看可見到表面油花,油香豐腴,質地軟腍,牛味濃

朋友同我食完呢餐之後。。。。都話以後唔再揀放題

難得有知音,梗係要啤啤佢啦

$68大大杯

• 花甲海蝦魚湯鍋
  • 極品牛舌芯
  • 牛頸脊
2017-11-02 463 浏览
每月一聚又黎喇, 大家都甘鐘意打邊爐, 好在香港多好既火鍋店, 先可以延續我地既gathering!今日黎到漁火, 朋友介紹呢度用料新鮮, 而且座位寬闊坐得舒服,  最岩比我地吹水坐耐d 都唔驚!調味料九工格. 見到就知道係大拆一餐既節奏, 仍然係生熟蒜, 芫茜, 辣椒 既天下, 實在係缺一不可!!!雙拼火鍋湯底 - 自家鮮魚清湯鍋 + 台式正宗麻辣鍋+20 蚊就可以滿足你有辣有唔辣既慾望,! 鮮魚清湯鍋好觧, 清清地, 最岩用黎滾下菜, 未滾其他食材前飲一口,真係幾鮮, 無味精, 飲完唔覺口渴~!麻辣鍋夠麻, 最鍾意麻刑個口痺既感覺! 為左迎合香港人口味, 店主話唔會整到太辣, 如果食得辣既就可以叫佢地整辣D, 打邊爐就係甘隨意, 真係豐儉由人呀!竹笙打邊爐必叫! 爽口又可以索湯底. 竹笙都幾貴, 任食打邊爐未必可以食到, 所以今次必叫! 洗得好乾淨, 口感爽脆,加埋鮮魚清湯真係一絕!簡簡單單都可以好好食!招牌雲吞王 + 自家帶子餃可以揀雙拼就可以滿足你多個願望 雲吞王甘大隻就知道超足料, 入面有原隻鮮蝦, 爽口彈牙, 必定係自家製, 唔係求其入貨! 相對帶子餃比較清淡, 可能係因為

雙拼火鍋湯底 - 自家鮮魚清湯鍋 + 台式正宗麻辣鍋
竹笙

招牌雲吞王 + 自家帶子餃
可以揀雙拼就可以滿足你多個願望

相對帶子餃比較清淡, 可能係因為無加其他雜料. 帶子一絲絲, 都係足料之作

脆骨腩
超級推介!!!!!好新鮮, 爽脆! 放入麻辣湯底果邊真係好正! 脆肉鯇真係打邊爐必叫!! 呢度真係好好食!! 份量真係多多都唔夠呀!!!!
墨魚滑
新鮮, 彈牙, 應該都係自家製, 非常足料, 份量都幾多

午餐肉

午餐肉煎香左, 上到台已經好香, 原來煎香左真係唔同D, 唔使滾甘耐, 放入爐滾3~4下, 索左湯汁之餘, 可以保持住少少煎香左既脆. 平時無煎過就甘上台真係無甘好食呢! 估唔到午餐肉煎一煎先就立即唔左!
豆苗
係我最鐘意食既荷蘭豆苗!!!好香菜味, 爽口!

極品黑豚腩肉
因為我唔食牛既關係, 腩肉係我心目中打邊爐既重要性都幾高, 好多店都專注做好牛肉, 但就忽略豚肉. 呢度既豚肉唔錯, 新解, 而且夠肥!!! 豚肉如果太瘦就會好鞋, 要有適量既脂肪先會香滑. 咬落去肉汁滲出, 正!!!

深海龍躉片
第一次打邊爐食龍躉片~ 龍躉片滾完都唔會散開, 肉質結實, 但又唔會好似到脆鯇甘. 就肉質來說應該非常新鮮. 建議放D去清湯果度, 試試龍躉片既鮮味~
響鈴
大條, 比平時食到既薄, 所以滾一下就可以拎起. 無油溢味
食完熱野, 原來仲可以叫D魚生食!!!!
油甘魚刺身
厚切, 新鮮, 打邊爐食完熱野, 再食D刺身又幾新鮮~~!

龍蝦刺身
第一次食龍蝦刺身, 雖然有D殘忍, 但龍蝦黎到時觸鬚仲識郁, 好明顯係即叫即劏, 非常新鮮!!!龍蝦肉好甜, 爽口. 加埋蟹子更添鮮味同口感!!! 店員建議龍蝦頭同尾可放去火爐滾滾. 令湯底更鮮~
打邊爐最緊要用料新鮮!!漁火有埋刺身食, 令到成件事鮮上加鮮!  坐得舒服, 好多卡位私隱度高, 方便大家講野又坐得舒服! 香港真係愈來愈高質量既火鍋店, 競爭甘大真係少D板虎都唔得!!
  • 脆骨腩
  • 龍蝦剌身
2017-11-02 369 浏览
今晚好想食日本料理,因為我超喜歡食刺身但男朋友又話想食火鍋正在各持己見之際。。。。想起曾經去過"漁火",有齊我兩個想吃的,不用爭執了睇到門面就夠日本Feel 啦好多正嘢食湯底㨂花甲海鮮湯,先飲碗湯先啦鮮甜,用魚和蝦先煲好湯底才後加花甲大隻到呢。。。成隻碗咁大,漲卜卜,肉厚,好新鮮,食兩隻都飽咁啲細刺身拼盤,一啲都吾細呀!$288咋,仲平過喺元氣食油甘魚和三文魚都係厚切,色澤鮮明,肥美得很,入口滑嘟嘟,咬落去魚油唧晒出嚟北寄貝爽甜吾韌,鮮帶子清甜牛頸脊牛肉油花分佈均勻密集,由於油花極多,只需涮一涮,涮至變色便可。牛肉入口即化,肉質細嫩軟腍,不用蘸上任何醬汁,絕對能夠充份享受其濃郁的牛味,好吃到停唔到口!涮五下,就咁靚喇萵筍,全部都是最嫩的部份,我喜歡淥耐少少,腍甜好多Hoegaarden $68好大杯,我地兩份飲都夠囉你一啖,我一啖座位寬敞,用料新鮮,真值得我再次光臨原來已經有雜誌介紹過添
今晚好想食日本料理,因為我超喜歡食刺身
但男朋友又話想食火鍋

睇到門面就夠日本Feel 啦

好多正嘢食

湯底㨂花甲海鮮湯,先飲碗湯先啦
鮮甜,用魚和蝦先煲好湯底才後加花甲

刺身拼盤,一啲都吾細呀!$288咋,仲平過喺元氣食

北寄貝爽甜吾韌,鮮帶子清甜

牛頸脊

牛肉油花分佈均勻密集,
由於油花極多,只需涮一涮,涮至變色便可。
牛肉入口即化,肉質細嫩軟腍,
不用蘸上任何醬汁,絕對能夠充份享受其濃郁的牛味,
好吃到停唔到口!

涮五下,就咁靚喇

萵筍,全部都是最嫩的部份,我喜歡淥耐少少,腍甜好多

Hoegaarden $68好大杯,我地兩份飲都夠囉
你一啖,我一啖

座位寬敞,用料新鮮,真值得我再次光臨

原來已經有雜誌介紹過添
  • 牛頸脊
  • 刺身拼盤
終於叫做有d涼意,又係打邊爐的好時間,不過因為人大左,任食果d自己食唔到咁多,質素又唔係間間都有,咁就開始揾d唔係任食又會有其他特色的邊爐。間野係銅鑼灣,店入面地方唔算大,但係每張台坐得闊落,唔會好迫。朋友知我鐘意飲湯,今次呢間邊爐的其中一個賣點就係個湯度。除左一般食開果d湯底之外,仲有幾款價錢貴d, 以海鮮或者藥材為主的湯底,而小弟身子較弱,所以揀左花膠響螺燉豬展試下。特色湯底睇落價錢稍高,但係物超所值。因為個煲一上已經見到好足料。侍應叫我地先試左個湯先再慢慢打邊爐,料煲得夠耐,湯d花膠味幾重下,響螺有三四舊,都幾大舊下,食落仲有味未煲走哂。之後就落料,等佢滾果時先食兩隻生蠔,法國野,唔係話好大隻(同個殼比的話),不過有淡淡的海水味,肉質軟滑,38蚊一隻可接受的。因為人數唔多都唔係叫左好多野,點左一份一口牛,碌耐少少都唔見得好韌。花甲算大隻,浸完湯之後仲好食。冬菇釀墨魚賣相幾好,上面仲有少少三文魚子,不過可惜放落湯滾之後d魚子都會跌哂。加左幾次水之後d湯的味仲係好濃下,我朋友平時唔飲出面的湯,今次都飲左幾碗。服務員好好服務,即使之後人開始多,d野都叫跟得足。可以再返頭食。

),不過有淡淡的海水味,肉質軟滑,38蚊一隻可接受的。

2017-11-01 60 浏览
天氣開始涼喇最正就係打邊爐一路拾下拾下 一路傾計食飯聽說附近開咗間新嘅漁火啲嘢都好新鮮所以約埋個朋友仔放工一齊上去 打個邊爐, 一想到你就會見到有個魚缸雖然唔係好多品種但係啲海鮮都好新鮮時間仲早 一早食越舒服唔會同咁多人迫, 一張雙卡位都幾寬敞舒服商量咗一陣點咗個 杏汁 菜乾豬肺湯底, 貪佢夠曬滋潤, 一人飲一碗湯再食埋湯渣先開始打邊爐點咗一份 手切本地牛邊位口感煙韌而且 唔會太多肥膏, 牛香味 十足, 雖然係第一次食牛邊位 的確一直愛上了豬粉腸都係我最鍾意食嘅內臟之一, 唔使放好耐,我哋都係放咗落湯底一陣間食已經夠曬腍牛骨髓唔係周圍有得食到,佢地呢度嘅牛骨髓好新鮮同埋大大碟, 又滑又綿好正呀
天氣開始涼喇最正就係打邊爐一路拾下拾下 一路傾計食飯

點咗一份 手切本地牛邊位

2017-10-31 337 浏览
一個漁字你會諗到啲咩?漁民?水上人?總之都係同水有關啦!咁火呢?漁火呢?梗係打邊爐啦,火上面有水嘛XD今夜來到了銅鑼灣的漁火,門口已經流晒口水,有西班牙的巨型石蠔!!隻隻都大隻,聞落去仲好香海水味!我地叫左鴛鴦鍋,一邊係麻辣,一邊係自家鮮魚清湯,麻辣的辣很惹味,令人想一而再食,鮮魚清湯個味道似X哥米線既湯底,白色一片,無油無味精,打邊爐前我都飲左一碗。我同朋友先叫左刺身,朋友好想食龍蝦刺身,餐牌寫時價,我地都有d擔心,問一問原來今日做$388/788,抵食!刺身大大盤,龍蝦刺身呈黃橙色,每片都有3-4cm咁長,食落質感似象拔蚌,爽口彈牙,但係多左一層龍蝦味,除了有刺身食,還有原隻龍蝦伴碟,侍應哥哥很好,幫我地分好說加入湯,味道會更鮮,我地仲可以食到龍蝦膏同肉tim!之後我地再叫左個油甘魚刺身,$78一份唔貴,每片刺身都好厚身,大約有2cm,算好厚,魚油味重。鮮打靚蝦滑:蝦滑成個山丘咁,平日見通常都係一個竹筒仔,呢個幾抵食,$88,蝦肉彈牙又滑。豬仔午餐肉$45,感覺上好似幾貴,但係上枱時已有一陣香味,再睇睇樣,原來係炸的!炸午餐肉幾特別,咬既每下都係脆口,直接食又得,加入火鍋又得,我介
之後我地再叫左個油甘魚刺身,$78一份唔貴,每片刺身都好厚身,大約有2cm,算好厚,魚油味重。鮮打靚蝦滑:蝦滑成個山丘咁,平日見通常都係一個竹筒仔,呢個幾抵食,$88,蝦肉彈牙又滑。豬仔午餐肉$45,感覺上好似幾貴,但係上枱時已有一陣香味,再睇睇樣,原來係炸的!炸午餐肉幾特別,咬既每下都係脆口,直接食又得,加入火鍋又得,我介紹大家可以放係麻辣𠴱邊,勁入味!手切本地鮮牛頸脊,賣相減左dd分,肥膏多左一d,但味道不錯,想食好野的確要犧牲,牛頸脊連埋少少肥膏一齊食融化程度剛剛好,牛肉林,肥肉入口即化,而且有超過一半既牛頸脊係無肥膏既,齋肉,啖啖肉!
因為同行有朋友唔食牛,所以我地特別叫左「極品黑豚腩肉」,叫得腩肉即係有心理準備肥肥地啦,幸好都唔係好肥,但我鍾意佢切得好薄,放入麻辣鍋又吸收晒d辣味,放入鮮魚湯仲有魚味tim!豚肉一d都唔靭,朋友都食得好開心,因為聽到隔離枱話魚好味,我地放棄鯇魚,叫左深海龍躉片,$148,份量都算多,賣相我本來以為會似酒樓d龍躉兩味咁,估唔到已經切好晒一片片,仲要切到好薄,熟左之後都無縮水,魚味十足,一d雪藏味都無,相信是新鮮魚。
食飽飽都係8點,8:15前埋單仲有9折!對於我地本身食左$17XX黎講,都平左成$200!食野買野都係,質素都好重要架!
難得約了朋友下班後在銅鑼灣逛街,所以事先訂了在這家火鍋店吃晚飯,同時也想同時滿足我倆既想吃海鮮刺身又想吃熱騰騰的火鍋。被安排入座卡位後,職員便遞上菜單給我們。嘩!也太多選擇了吧!原來背頁也有......想不到有熟食供應!「烚下烚下」之前可以點個前菜吃呢!餐廳很有心思呢!這菜單琳琅滿目的,職員看見我們好像選好久都不知道要點什麼,於是很好心地走上前來提醒我們可以先點了「湯底」才慢慢點菜。(先點湯底也對,不然我們餓很久也沒得吃,哈哈!就沒想到湯底的選擇比起外面火鍋店的也比較豐富。)最後點了上面這個「胡椒白果豬肚湯」。(健脾祛濕呀!)職員遞上醬料料架讓我們自行調配。當然少不了吃火鍋必點的「響鈴」($48),果然新鮮炸起,夾起時已聽到「薩薩」聲呢,超鬆脆,吃上口也超爽口的!細「什錦刺身」($288),總共有四種不同刺身,份量一點也不「細」呢!「帶子」很新鮮很滑身,蘸上芥辣和醬油一起吃,一流呀!但我最愛「蝦刺身」,配着蝦身上的醬料吃起來酸酸甜甜的,很開胃!停不了口呢!生蠔的擺盤很精緻!西班牙生蠔($68) VS 法國生蠔($38),前者差不多有手掌那麼大。兩隻生蠔都非常新鮮可口,相比之下,西班牙蠔
原來背頁也有......

職員遞上醬料料架讓我們自行調配。

兩隻生蠔都非常新鮮可口,相比之下,西班牙蠔肉生長得較大和肥美,Creamy的口感和甘甜的餘韻亦是比較獨特,值得一試!論海水味的話,法國生蠔就更勝一籌。

「漁火特色四色丸」($128)小女子一試便愛上了!!好有家的感覺!!

為什麼這樣說呢?因為我覺得它簡直就是迷你版的咸蛋肉餅哦!!啖啖都是新鮮豬肉的味道,再加上咸香味極濃的咸蛋黃,除了好吃和好吃就是太好吃了!
我跟朋友都搶著要吃,可惜拼盤只有三顆,哈哈!

不吃牛的我點了「 極品黑豚腩肉」 ($88)

「漁火」這裡的黑豚腩肉並沒有外面火鍋店經常都有的明顯的雪藏凍肉味。薄切如絲,一下湯燙廿秒即熟透,蘸過醬油後錦上添花,甫一放進口中,脂肪隨即在口腔融化,相當可口、非常美味呢!
2017-10-28 403 浏览
放左工想打下邊爐,咁係openrice搵到呢間幾多好評嘅火鍋店。咁呢間餐廳非常容易搵,係正mtr站對面。咁佢湯底選擇非常多,而我地選擇左蕃茄薯仔粟米湯。另外,餐牌選擇方面有好多,包括海鮮類別,仲有d熟食選擇添。咁醬料每位要加$15,又有炸蒜又有沙茶醬,連麻油都可供選擇,非常好呀。個湯底黎到,都見到有不少配料。尤其d蕃茄,無諗過咁好食,食落係甜甜地,好新鮮。黑豚腩肉片d肥瘦均勻,唔會話勁多肥膏,而且肉味足夠,值得叫。另外,我地叫左墨魚滑同蝦滑。咁樣叫法係雙拼,抵過就咁叫一個滑食。加上,佢d滑係新鮮打,d蝦滑除左得d膠之外,仲有d蝦肉係入面,非常足料。我地亦都叫左個雙拼芝士丸加魚片頭。芝士唔單止有8粒,魚片頭每人都可以食到2粒,真係好抵食呀。打邊爐點可以唔叫菜,我地就叫左油麥菜,咁d菜好乾淨。響鈴都係打邊爐必食,咁都非常大舊。咁走嘅時候見到佢門口放左d急凍石蠔,好大隻,下次黎一定要叫。另外,佢地d待應服務態度都好好,值得讚賞。

打邊爐點可以唔叫菜,我地就叫左油麥菜,咁d菜好乾淨。

響鈴都係打邊爐必食,咁都非常大舊。

另外,佢地d待應服務態度都好好,值得讚賞。