2017-10-28 58 浏览
我同朋友都咁岩係銅鑼灣放工,就相約去食一間好出名既火鍋 - 漁火😋😋😋呢間餐廳比起一般嘅火鍋店餐單項目比較豐富又豪華❤️❤️❤️ 仲有唔少比較高級嘅食材可以比顧客選擇😍😍😍每個客人一嚟到,waiter都會拿上呢一個九宮格一樣嘅調味盤😁😁 比客人調出屬於自己嘅味道😀😀😀首先我哋揀咗一個胡椒豬肚湯,好香濃嘅胡椒味而且豬肚亦都相當新鮮😊😊😊 呢個湯底可以不但可以癖除海鮮或者肉嘅蘇味🐔🐷🐮🐟🐠🦐 又可以有陣陣胡椒豬肚嘅清香味道,唔會太過濃烈而蓋過咗原有食材嘅味道😆😆😆👍🏻👍🏻其中一樣我好欣賞嘅食材就係:呢碟鮮炸響鈴😆😆😆 一問之下 原來店舖會喺客人落單之後即刻炸新鮮嘅響鈴👏🏻👏🏻👏🏻 真係好有誠意👍🏻👍🏻 現炸果然係唔同啲,非常香脆又有豆香味😎😎😎放落湯底幾秒鐘即刻拎上嚟口感非常好😛😛😛另外我哋仲叫咗一盤先雜菜🥗🥗 仲有魚皮餃 同埋魚腐🍢🍢 我朋友好鍾意食魚皮餃😙😙 佢嘅評語係呢一隻魚皮餃相當新鮮😚😚 另外我哋仲叫咗一盆雜錦刺身: 有非常新鮮嘅帶子。北寄貝。泰國鮮蝦。吞拿魚....呢個雜錦刺身嘅吞拿魚相當肥美😉😉😉相當有口感而且入口即化😎😎😎另外一樣我哋都好欣賞嘅就係呢碟新鮮即開生蠔😍😍😍😍😍 超級

呢個雜錦刺身嘅吞拿魚相當肥美😉😉😉
相當有口感而且入口即化😎😎😎

另外一樣我哋都好欣賞嘅就係呢碟新鮮即開生蠔😍😍😍😍😍

超級大隻而且非常有好嘅鮮味🤗🤗🤗
大到真係可以媲美成隻手掌🖐🏻🖐🏻仲好肥美❤️❤️

呢個即打四寶丸 真心不得了😍😍😍😍
我同我嘅朋友都最鍾意呢個四寶丸🍡🍡🍡
上面白色嗰三粒係墨魚丸,相當彈牙而且墨魚味好突出又鮮味🦑🦑🦑
第二款係鮮蝦丸,打壓到不得了中式到啖啖鮮蝦肉,佢特別之處-仲係粒丸嘅外層沾滿左香脆鮮味濃厚嘅櫻花蝦乾🦐🦐🦐🦐
第三款就係牛肉丸🐂🐂🐂 牛嘅味道相當濃郁👍🏻👍🏻👍🏻 而最後一款亦都係我哋覺得最最最特別嘅一款~~~~

相信大部份人都食過鹹蛋蒸肉餅!佢呢款肉丸嘅設計概念大致上都係同鹹蛋蒸肉餅類似😀😀😀真係相當有創意😍😍👍🏻👍🏻👍🏻
喺圖片大家都可以見到肉丸嘅外層係碎豬肉,裏面包住相當鮮味而爆汁嘅鹹蛋黃💛💛

另外我哋仲叫咗一碟非常高級嘅豚肉💙💙
切得非常之薄,肥瘦分布均勻,相當有豚肉味,令人一食難忘😌😌😌
呢一餐真係食得好開心,而且好豐富,仲有都好多唔同高級嘅食材😚😚😚😍😍😍 火鍋真係食一世都唔會厭💓💓💓
1K
2017-10-28 363 浏览
上次約左舊同事去食韓國野,估唔到咁短時間我地又可以再見面食好西,換轉係以前大家仲係番晏收夜嘅時候,邊有咁嘅機會。是日收工黎到銅鑼灣,天氣涼涼地,又係我地火鍋獸出動嘅時間,選定呢間喺京都廣場嘅漁火海鮮刺身火鍋,一行四人拖住超肚餓嘅身軀坐低因為之前都去過同一棟大廈其他食肆,格局都幾唔一樣,餐廳位置唔多,我地四個被安排坐卡位,相當舒適。平日晚上客人不少,好在我地都有預訂到位置。餐牌選擇豐富,湯底方面有十多款,由比較普通嘅蕃茄薯仔、麻辣,定價$98-128,到一系列矜貴足料湯底都有,例如:花膠響螺燉豬展、花甲豬骨煲、龍皇海鮮湯等,定價$168-438,雙拼加$20。配料方面,有刺身、海鮮、豬牛羊雞、內臟、丸類、餃類、蔬菜、粉麵等,定價合理。醬料 $15/位需要嘅醬料都有齊,整齊擺放。花甲海蝦魚湯鍋 $188朋友知我鐘意食花甲,所以點左呢個鍋底,實物同期望有少少唔同,instead of滿鍋花甲仔,佢呢度用上大隻花甲,有成個湯殼咁大隻架。不過只有三隻,我地有四個人唔夠分,哈哈。花甲王又爽口又鮮甜,脹卜卜,乾淨冇沙,非常鮮味,所以湯底都會寧舍鮮甜海蝦反而有四隻,size唔係話好大,但一定非常新鮮,

醬料 $15/位
需要嘅醬料都有齊,整齊擺放。
醬料

花甲海蝦魚湯鍋 $188

花甲海蝦魚湯鍋

花甲

海蝦反而有四隻,size唔係話好大,但一定非常新鮮,因為食落爽口到不得了

海蝦

雖然海鮮份量唔多,但湯底用上大量魚仔煲出黎,為左去腥,除左加有海鮮,仲加入左大量胡椒做底,所以滾起我地每人一碗,都好暖胃,而且完全冇腥味,認真真材實料。唯一有少少麻煩係,湯底比較多骨碎,之後淥其他配料例如烏冬、蔬菜嘅時間,比較容易藏喺中間,建議怕骨碎嘅人點其他湯底,或者一開始滾起就用篩出黎先

手打鮮蝦丸、咸蛋豬肉丸、芝士丸、豬仔午餐肉

清遠滑雞件 $88
雞件約有半隻,清理乾淨,唔會太過冰凍。雖然未算多肉,但淥完都依然幾嫩,唔會乾鞋,配合湯底嘅胡椒味,都幾正。
如果想食靚啲嘅,可以點「走地清遠滑雞」,相信會更加嫩滑。
清遠滑雞件

極品黑豚腩肉 $88
豚肉片非常大塊,份量不少,切得薄身,輕輕淥下食得。肥脂驟眼睇都唔多,所以口感未算豐富,加上我地可能淥得太耐,變相有少許老。
極品黑豚腩肉

手打鮮蝦丸 $78、咸蛋豬肉丸 $68、芝士丸 $38
丸類基本上全部都好新鮮,當中最推薦手打蝦丸,性價比高呢,真材實料,口感豐富,好似幾粒蝦一次過放入口般,新鮮爽口又彈牙,一份八粒,咁嘅質素抵
咸蛋豬肉丸,本來以為係流沙嗰種,不過有少少失望,豬肉丸口感比較實,而且有啲渣,咸蛋比較細粒,冇乜效果。
芝士丸一份八粒,價錢公道啦,最近喺街市買過料打火鍋先知啲丸真係唔平。

咸蛋豬肉丸

招牌雲吞王 $78
雲吞王嘅賣相好可愛,一份六粒,真係好大粒呢。用上豬肉、鮮蝦、韭黃製成,入口會有強烈韭黃味,唔鐘意食嘅朋友要留意。
鮮蝦原隻好新鮮,因此我地都推薦呢款,繼蝦丸之後,不能錯過呢

招牌雲吞王

黃金魚片頭 $45、豬仔午餐肉 $45
豬仔午餐肉

生根 $33、娃娃菜 $38
娃娃菜係當中比較容易藏骨,所以我地食到有點累,雖然骨小,總不能吞落去吧。
娃娃菜

日本稻庭烏冬 $48/3個
一份有三個烏冬,其實份量就唔多,因為唔係「好大餅」,但打火鍋我都鐘意用麵/烏冬作結,吸引左湯底「精華」,寧舍入味。
稻庭烏冬扁身而幼,好快淥熟,呈透透地明,入口煙韌而彈牙,我獨自食完一個呢。
日本稻庭烏冬

日本稻庭烏冬

補充:汽水 $12/罐、加多寶 $15、津路烏龍 $15/樽

餐牌:

海蝦
招牌雲吞王
豬仔午餐肉
2017-10-27 187 浏览
銅鑼灣有好多商廈都已經改為食肆集中地,好似早期嘅金百利啦、永光中心等,呢棟京都廣場都係其中之一,有好多唔同食店,火鍋、韓國野等,我地今日就同朋友黎到8樓嘅漁火,打個邊爐,襯天氣開始涼,打多幾轉咁一出lift門已經見到佢地有個小小魚缸,放左啲龍蝦、蠔等,店員見到我地都馬上安排位置。驟眼睇佢地座位唔算好多,有啲係卡位,有啲係大枱,亦都有個位好似間開左咁,如果人多可以訂枱,都坐得舒服。食物方面,價錢中等,一般火鍋配料都有齊,選擇夠多,又有新鮮海鮮、刺身等,全部都好吸引。由於有朋友唔食牛啦,所以今晚我地就冇點牛牛喇,加一啲普通嘅火鍋配料,就特別點啲刺身或者海鮮喇。但如果有興趣都可以試下呢,因為我見隔離枱碟大刺身都幾新鮮花甲海蝦魚湯鍋:店員介紹話呢個湯底落左好多魚去煲出黎,另外我地見到有四隻大蝦、三隻大花甲。花甲勁大隻,見過最大隻,我諗自己買價錢都唔平,而且好少見街市有咁大隻。湯底因為有好多魚去熬,所以都有啲細骨碎喺裡面,要小心。裡面仲有粟米、蕃茄等配料,鮮甜好飲。極品黑豚腩肉:因為朋友唔食牛,我地揀左黑豚腩肉,好大片,但唔會太厚,所以唔洗淥太耐。腩肉唔會有肥膩感,仲有少少似食緊牛咁,正。手打鮮

但如果有興趣都可以試下呢,因為我見隔離枱碟大刺身都幾新鮮

腩肉唔會有肥膩感,仲有少少似食緊牛咁,正。

手打鮮蝦丸:推介!好爽口,明顯有好多蝦肉,而且唔粉又彈牙,一份八粒,四個人分啱哂,價錢都好合理

咸蛋豬肉丸:豬肉唔會肥膩,咸蛋就細粒少少,如果流心會更加正,相比之下,蝦丸正好多。

招牌雲吞王:推介!入面足料,有肉有原粒蝦,又大粒,好正

豬仔午餐肉:豬仔一定好食,打邊爐我必點午餐肉。

黃金魚片頭:好多火鍋店都有供應,不過通常炸得比較老同硬啲。呢度嘅魚片頭都幾好食啊,幾彈牙。

滑雞件:中規中矩,唔會太鞋口,冇醃過嘅,沾少少豉油,可以呀。因為朋友唔食牛,咁點個雞當有啲肉落肚

芝士丸、娃娃菜、生根、日本稻庭烏冬:

連埋飲品、加一、醬油費($15位),人均二百五蚊左右,我都覺得好唔錯啊,可以回訪。

2017-10-26
2017-10-25 49 浏览
今日係銅鑼灣行街,晚餐都決定'就地'解決!銅鑼灣有林林種種的餐廳,基本上想食任何國家的菜餚都可以搵到,有見天氣開始轉涼,所以決定上openrice 搵下有邊間打邊爐推介,見到漁火有不少好評,決定黎試下。到達餐廳,發現都幾乎滿座,好彩撞正有台岩岩食完,所以我地等左一陣就有位啦,强烈建議先預約位,唔好似我地咁撞手神。餐廳職員態度很好,非常純熟地將各款調味料及醬油擺係我地面前,我地好快咁自行配搭個人味道的豉油。我們點了花甲豬骨湯,由不同材料煮成,有豬骨、花甲、白蘿蔔、粟米,湯底飲落又滑又甜,花甲好大隻,好新鮮,口感好爽!我地好中意食牛肉,於是叫左個漁火特選牛盛薈。於相片可見牛的不同部位,1是牛柳粒、2係牛舌芯、3係牛肉、4係牛邊位、5係牛頸脊(店員好細心介紹比我地知)由於牛肉很新鮮,基本上各個部位都好好食, 肉質又滑,就算煮耐左都吾會鞋颯颯。但我最愛牛頸脊,好爽口!鐘意食牛肉嘅朋友一定要點呢款,一次過滿足你對食牛肉愛好!另外點左個墨魚滑:又彈牙、又煙韌,食落好新鮮,必食!食完再encore. 仲有娃娃菜同金菇:餐廳提供份量很足夠,我個人口味會將娃娃菜煮到很冧身,令菜吸晒湯底的味道!當職員發現

當職員發現爐內有層薄膜浮面,會細心地幫我地隔走👍🏿

漁火提供好多選擇,但因為2個人胃口有限,所以不能點叫很多款食材,建議打邊爐的話就一大班人食,可以點多啲菜式。
2017-10-25 47 浏览
跟老友相聚,打邊爐是其中我們最常吃的,小至一人火鍋,大至火鍋店散叫今日佢推介既漁火令我一試愛上。點解?咪就係因為D湯囉門口位就見到新鮮既海鮮座位闊落,裝潢簡約好多選擇,兩個人但又咩都好想食我地揀左花膠響螺燉豬展大愛,好多湯料一向打邊爐唔飲湯既我都足足飲左3大碗一上湯底既時候,職員都有話可以試碗湯先打邊爐之後加湯雖然只係加清湯,但你唔會覺得淡味左叫左個一口和牛,以為煮得耐會韌啦,點知相反,帶紅既時候有D韌,煮耐D口感仲好,肉味算濃肥水大花甲,的確肥法國生蠔好鮮甜,唔算太脹卜卜,而海水味都適中,唔會咸打邊爐都唔只係食肉既之前未食過冰豆腐,個感覺好特別帶蜂巢狀,一層層咁,吸盡湯汁冬菇偏厚身但D蝦子一煮就散開雖然特色湯底有D貴,不過值呢個價
今日佢推介既漁火令我一試愛上。點解?咪就係因為D湯囉

門口位就見到新鮮既海鮮
座位闊落,裝潢簡約

好多選擇,兩個人但又咩都好想食
我地揀左花膠響螺燉豬展
大愛,好多湯料
一向打邊爐唔飲湯既我都足足飲左3大碗
一上湯底既時候,職員都有話可以試碗湯先打邊爐
之後加湯雖然只係加清湯,但你唔會覺得淡味左

肥水大花甲,的確肥
法國生蠔好鮮甜,唔算太脹卜卜,而海水味都適中,唔會咸
打邊爐都唔只係食肉既
之前未食過冰豆腐,個感覺好特別
帶蜂巢狀,一層層咁,吸盡湯汁
冬菇偏厚身但D蝦子一煮就散開
雖然特色湯底有D貴,不過值呢個價
  • 花膠響螺燉豬展
  • 法國生蠔
2017-10-25 37 浏览
近排天氣開始轉涼,最適合就係打邊爐。聽朋友介紹呢間漁火幾好食,貨真假實,於是同男朋友一齊去試。由於時間尚早,所以去到都係吾使等。我地坐左係卡位度,好闊落,而且佢既間板設計好有特色。佢有一盒醬味料,自己配搭。湯底我地簡左:漁火花甲豬骨湯。望落啲湯色好濃,於是就畢左啖湯黎飲,好鮮甜。而且啲花甲大大隻,又吾會有沙。仲好爽口。湯底有少少胡椒粉既辣。雖然有花甲,但一啲都吾腥。點左個漁火特選牛盛薈:有牛頸脊、牛肉、牛邊位、牛柳粒、牛舌芯。上碟既裝飾好令,好吸引。啲肉都好好食,樣樣都好有口感。而且又吾羶。個人最中意食牛肉同牛邊位👍🏿之後點左粟米:好甜。食完啲粟米味仲停留係口腔內。娃娃菜同金菇涮完後完,完全吸晒啲湯的鮮甜味道。而且佢啲份量都幾多。因為2個人既胃口吾係太大,所以點適量既野,不過真係覺得佢既湯底好正,湯係打邊爐既精粹,加左好多分。

佢有一盒醬味料,自己配搭。

湯底我地簡左:漁火花甲豬骨湯。

之後點左粟米:好甜。食完啲粟米味仲停留係口腔內。

• 漁火特色牛盛薈
2017-10-24 141 浏览
今晚約左班損友在銅鑼灣見,一於在此區尋食佢地話想食火鍋,貪佢可以坐耐d慢慢食吹吓水,呢度地方需然唔大,但勝在夠靜坐得舒服首先睇吓有乜湯底選先,除左一d經常有既湯底,還有好多特色湯底一於選個有like既湯底先,就(花膠響螺燉豬展),再選d火鍋配料食火鍋點可以唔食牛所以我哋選左個:漁火特選牛盛薈,另外叫左:爽彈脆鯇片、漁火特色四色丸、冬菇釀墨魚、即炸鬆脆響鈴、招牌雲吞王、自家韮菜餃、窩荀、菜心苗和皇帝菜。當等待既時候,我哋叫左幾個小食醫吓肚先炸魚皮、鬼馬油條和椒鹽炸大腸。炸魚皮,大細適中,好薄好脆鬼馬油條,油條都係炸得好脆,釀在油條内既墨魚肉好彈牙椒鹽炸大腸,以為賣相同外面炸豬大腸一樣,點知出來唔一樣,好多炸蒜好香好脆,豬大腸啖啖肉,連埋椒鹽和炸蒜一齊食,口感豐富,非常嘢味食緊小食既時候,個湯底就送上花膠響螺燉豬展,睇個湯底非常足料聞已經好香,點知飲落真係不得了!俾到驚起我哋個湯好濃好鮮甜,花膠、響螺、豬展和雞腳都好淋,呢個湯底真係冇得頂如果唔係我哋忍住,就俾我哋飲晒和食晒d湯料,不過現在所剩無幾都要加清湯變左清湯火鍋漁火特選牛盛薈,賣相好靚好吸引裏面有五款唔同部位,極品牛舌心、一口和牛柳
今晚約左班損友在銅鑼灣見,一於在此區尋食
佢地話想食火鍋

一於選個有like既湯底先,就(花膠響螺燉豬展),

再選d火鍋配料

火鍋點可以唔食牛
當等待既時候,我哋叫左幾個小食醫吓肚先
炸魚皮、鬼馬油條和椒鹽炸大腸。

炸魚皮,大細適中,好薄好脆

炸魚皮

鬼馬油條,油條都係炸得好脆,釀在油條内既墨魚肉好彈牙

椒鹽炸大腸

食緊小食既時候,個湯底就送上

花膠響螺燉豬展,睇個湯底非常足料
聞已經好香,點知飲落真係不得了!俾到驚起我哋

花膠響螺燉豬展

漁火特選牛盛薈,賣相好靚好吸引
裏面有五款唔同部位,極品牛舌心、一口和牛柳粒、手切頂級prime牛肉、手切本地牛邊位和手切本地鮮牛頸脊

牛舌心,口感彈牙

和牛粒,切得大細剛剛好,所以食落唔韌,好鮮甜

prime牛肉,味道比肥牛好味,肉質嫩滑

牛邊位,牛味係五種之中最濃

牛頸脊,口感爽而有咬口

漁火特選牛盛薈

爽彈脆鯇片,肉爽脆而不梅

爽彈脆鯇片

漁火特色四色丸有:鹹蛋豬肉丸、牛肉丸、鮮蝦丸和墨魚丸
鹹蛋豬肉丸,豬肉丸內包住粒鹹蛋皇,感覺似食緊鹹蛋肉餅,幾得意

牛肉丸,咬落口鹹鹹地,睇真d,原來牛肉裏面包左鹹牛肉,一粒肉丸可以食到兩種牛肉口感

鮮蝦丸,蝦丸鮮甜,表面加左蝦皮增加口感

墨魚丸,口感彈牙,足以彈死狗

漁火特色四色丸

冬菇釀墨魚,一啖咬落去有兩種口感,軟綿綿之中帶點彈牙

冬菇釀墨魚

即炸鬆脆響鈴,上枱時還見到有煙出,入口薄而 鬆脆
即炸鬆脆響鈴

招牌雲吞王、自家韮菜餃,脹卜卜好足料,雲吞好爽,韮菜餃,韮菜好香
招牌雲吞王、自家韮菜餃

4個人埋單$1692,今晚又能尋食到一間好食既火鍋,又能同一班損友吹足一晚,真係開心
窩荀
菜心苗和皇帝菜
招牌雲吞王、自家韮菜餃
2017-10-22 233 浏览
今晩因為要同兩個同學去銅鑼灣傾project,傾完就一齊食埋飯。有人提議去打邊爐,都好喎尤其今晚又涼涼地,幾適合食火鍋於是就上openrice 搵有咩好野,發現漁火好似幾正,從相片看到火鍋料都幾新鮮就吸引左我地一行三人上來了一坐低就混醬油先我地揀左個幾特別嘅湯底一黎到已經聞到濃烈胡椒豬骨味湯滾左後每人先飲一碗湯暖一暖胃先,一個字有三隻巨花甲,食落夠鮮味呢款湯底十分推介。雖然係中size,都唔少喎,三個女仔食都足夠好新鮮!食完第一塊已經停唔到賣相已經比到人新鮮嘅感覺,當然食落都好鮮味四色丸係必點的,本人認為最正係蝦丸仲有櫻花蝦係表面,有誠意食落爽口彈牙。魚腐魚片頭都勁好味雜菜籃分別有唐生菜、冬菇、西洋菜同粟米沖洗乾淨,菜葉翠綠因為有同學菌類只吃金菇,所以我哋都點咗碟份量足!今餐真係好豐富,三個人點到一枱都係嘢食真係好開心😃我地仲點竹庶茅根水,微甜唔錯三個人$1031埋單,打邊爐來講唔算貴。總結: 地方唔算大,但都有間大房適合一大班人由於環境算靜,食材新鮮,服務唔錯,會再幫襯尤其下次會想試推介海鮮刺身
一坐低就混醬油先
我地揀左個幾特別嘅湯底
花甲豬骨煲
一黎到已經聞到濃烈胡椒豬骨味
湯滾左後每人先飲一碗湯暖一暖胃先,一個字
有三隻巨花甲,食落夠鮮味
呢款湯底十分推介。
牛頸脊
雖然係中size,都唔少喎,三個女仔食都足夠
好新鮮!食完第一塊已經停唔到
爽彈脆鯇片
賣相已經比到人新鮮嘅感覺,當然食落都好鮮味
四色丸同雙拼魚腐魚片頭
四色丸係必點的,本人認為最正係蝦丸
仲有櫻花蝦係表面,有誠意
食落爽口彈牙。魚腐魚片頭都勁好味
時令什菜籃
雜菜籃分別有唐生菜、冬菇、西洋菜同粟米
沖洗乾淨,菜葉翠綠
金菇
因為有同學菌類只吃金菇,所以我哋都點咗碟
份量足!
今餐真係好豐富,三個人點到一枱都係嘢食
真係好開心😃我地仲點竹庶茅根水,微甜唔錯
三個人$1031埋單,打邊爐來講唔算貴。

總結: 地方唔算大,但都有間大房適合一大班人
2017-10-19
花甲豬骨煲
牛頸脊
四色丸同雙拼魚腐魚片頭
時令什菜籃
金菇
2017-10-22 52 浏览
我們叫了胡椒豬肚煲,完全聞及食唔出胡椒味,根本同清水一般另外叫了西班牙生𧐢,有好多碎殼及不新鮮竹庶水又淡到爆其他食物黃喉,魚肚及手切大肥牛超小又冇味道五位每人360元,一D也不飽
我們叫了胡椒豬肚煲,完全聞及食唔出胡椒味,根本同清水一般
另外叫了西班牙生𧐢,有好多碎殼及不新鮮

竹庶水又淡到爆
其他食物黃喉,魚肚及手切大肥牛超小又冇味道
五位每人360元,一D也不飽
天氣漸涼,最好就係打邊爐!見漁火評價幾高,要試一試啦!我地未夠7點就到,未算多人,安排左我地坐近門口既卡位,自成一角,太好啦,大聲啲講八婆野都得!旁邊仲有幅特色牆。調味料有9款,無特別醬料,但有我最愛既芝麻!好靚既一套餐具呀!令人食都食得開心啲!我想帶返屋企!好多湯底選擇,好多都好吸引!朋友揀左花甲豬骨煲。嘩,好多料!!好大隻既花甲,好多豬骨,白蘿蔔,粟米。湯底我仲試到少少胡椒味,正!由於我兩位朋友都係纖瘦型,唔敢order太多,只係叫左8款野:牛頸脊,厚薄適中,店員仲提議我地7成熟左右就食,確係唔錯,新鮮唔韌,肉味濃厚!脆鯇片,我唔識食魚,試左一塊唔腥但覺得普通。四色丸,四款都大粒彈牙,食得出幾新鮮!墨魚丸有墨魚粒,豬肉丸入面有咸蛋,有驚喜!尤其喜歡蝦丸,有啲櫻花蝦係面,成件事多左個層次!魚片頭併魚腐,魚腐吸收哂湯既精華,好味道!響鈴,打邊爐必食之一!我估真係即炸架!因為黎到時仲係熱架!好脆又唔會太油。什菜藍都有4款蔬菜,份量OK唔細。竹蔗茅根,唔甜,其實幾清,應該無落糖水。服務:有位店員年紀較大,但佢係好細心架,主動幫我地加湯同收走食完既碟,仲面帶笑容!伯伯雖然年紀大啲,但活動自如
天氣漸涼,最好就係打邊爐!見漁火評價幾高,要試一試啦!

調味料有9款,無特別醬料,但有我最愛既芝麻!

好靚既一套餐具呀!令人食都食得開心啲!我想帶返屋企!

脆鯇片,我唔識食魚,試左一塊唔腥但覺得普通。

魚片頭併魚腐,魚腐吸收哂湯既精華,好味道!

什菜藍都有4款蔬菜,份量OK唔細。

竹蔗茅根,唔甜,其實幾清,應該無落糖水

服務:有位店員年紀較大,但佢係好細心架,主動幫我地加湯同收走食完既碟,仲面帶笑容!伯伯雖然年紀大啲,但活動自如,店面幫手我相信對佢黎講唔算吃力。唔知係咪店主特登請伯伯幫手架呢?令伯伯可以自力更生,值得一讚!

價錢唔算平,但食得好滿足!

個鍋其實幾大個,我地加左一次湯就夠打到尾,唔會愈來愈淡。
今日得3位女健將試唔到好多野,下次要叫多啲朋友黎試其他款式!
走既時候已經好多人啦,下次記得要訂位!
2017-10-19
  • 本地手切鮮牛頸脊
  • 漁火特色四色丸
2017-10-20 47 浏览
今晚約了共五個人去打邊爐,叫了鍋底及其它食物,首先到了湯,但是錯的,等到啱的湯底黎到試味,奶白色的湯底是冇味道的,食物也是沒有味道,服務也很差,生蠔不新鮮及有蠔殼碎在蠔內,大失所望😓唔會再去!
大失所望😓唔會再去!
2017-10-19 226 浏览
朕對打火煱既要求好簡單,就係最緊要啲料夠新鮮,夠底夠好味!朕既隨從就係知道朕既心意,佢地就Book左銅鑼灣既漁火海鮮刺身火鍋,朕一上座,店小二就即刻奉上九格醬料,既然黎打邊邊,就緊係要有酒有肉啦,冰凍啤酒就緊架啦,而佐酒小食亦都不能少既,而隨從就叫左鬼馬油條,椒鹽炸大腸,即炸鬆脆響玲。鬼馬油條外層香脆可口,入面非常彈牙!即炸鬆脆響玲,上枱既時候仲出緊煙,咬落非常鬆化,朕會形容為(一陣風)椒鹽炸大腸,店小二上枱時,隨從們仲以為係椒鹽九肚^。^ 食落椒鹽味夠濃,但係大腸味更濃!朕今日叫左個花膠響螺燉豬展做湯底店小二奉上湯底時,朕問一問店小二咁多料點打邊邊呀,店小二就話可以先品嚐呢個花膠響螺燉豬展湯,然後先再加水打邊邊,不過花膠唔想煲過火,所以比較遲落,叫隨從們不要心急!最後真係渣都無!!!品嚐完靚湯,終於都到火煱時間喇,先黎今日重頭戲-漁火特選牛盛薈,裏面有手切牛頸脊,手切牛邊位,Prime牛肉,一口和牛柳粒同埋牛舌芯!朕緊係食Prime牛肉先啦,Prime入口即溶,油香味濃,打頭陣就最啱,跟住朕就試手切牛頸脊,食落爽滑,而手切牛邊位就有嚼勁,牛味香濃,而一口和牛柳粒食落油香味濃,牛舌芯食

即炸鬆脆響玲

朕今日叫左個花膠響螺燉豬展做湯底
花膠響螺燉豬展

真係渣都無!!!
品嚐完靚湯,終於都到火煱時間喇,先黎今日重頭戲-漁火特選牛盛薈,裏面有手切牛頸脊,手切牛邊位,Prime牛肉,一口和牛柳粒同埋牛舌芯!朕緊係食Prime牛肉先啦,Prime入口即溶,油香味濃,打頭陣就最啱,跟住朕就試手切牛頸脊,食落爽滑,而手切牛邊位就有嚼勁,牛味香濃,而一口和牛柳粒食落油香味濃,牛舌芯食落爽甜!

漁火特選牛盛薈

漁火特色四色丸- 真係特色,朕問左店小二,豬肉丸包左咸蛋,牛肉入面又有咸牛肉,蝦丸出面有蝦皮,仲有彈死狗墨丸添,超好味!!!

------完------
即炸鬆脆響玲
2017-10-18 30 浏览
漁火海鮮刺身火鍋 打邊爐配料選擇非常多 包括刺身類 肉類 海鮮類 自家製類 麵食 內臟配料和田園蔬菜類八點前埋單離座可享全單9折優惠或九點半後入座宵夜時段可享全單八折利道海鮮火鍋店當然要點算海鮮配料 又大又肥美嘅花甲 大半隻手掌咁大隻 肉質鮮甜 完全冇沙冬菇釀墨魚 非常特別 而且具特色嘅火鍋配料 冬菇香滑墨魚滑彈牙 好吃鹹蛋豬肉丸 又係一個非常特別嘅火鍋配料新鮮嘅手打豬肉 肥瘦適中 中間包著鹹蛋黃 味道層次豐富 我非常喜歡這個羊肉片切得非常薄 帶點羊騷味 有羊騷味才是吃洋的樂趣鮮滑牛 牛肉新鮮色澤亮麗 有咬口 又有牛味 而且牛肉非常嫩滑 完全吾鞋口泰國生蝦蝦肉鮮甜爽脆 泰國醬汁味道正宗 帶點微辣 非常惹味竹笙 吸湯之選鮮炸響鈴即叫即炸 熱辣辣 卜卜脆我哋四個人點到一枱都係嘢食 非常滿足的一餐八點半前埋單仲有九折優惠 非常抵食 火鍋配料碟碟都好大碟 而且非常新鮮 一定會再次光臨

鹹蛋豬肉丸 又係一個非常特別嘅火鍋配料

羊肉片切得非常薄 帶點羊騷味 有羊騷味才是吃洋的樂趣

泰國生蝦蝦肉鮮甜爽脆 泰國醬汁味道正宗 帶點微辣 非常惹味

竹笙 吸湯之選

鮮炸響鈴即叫即炸 熱辣辣 卜卜脆

我哋四個人點到一枱都係嘢食 非常滿足的一餐

2017-10-18 29 浏览
黎到漁火打邊爐 當然一定要點算選佢地嘅新鮮海鮮配料啦 喺未打邊爐之前 先黎個刺身頭盤泰式生蝦$108有5隻蝦肉晶瑩通透 夠曬新鮮冰凍 做前菜一流 醬汁調味剛剛好 不食辣的也可以吃推薦花膠響螺燉豬展湯底打邊爐前一定要先飲湯,湯底足料,岩唒秋冬,潤而不燥響螺片非常厚肉 一啲都唔難咬 慢慢咀嚼仲有螺肉嘅鮮甜味花膠彈牙非常黏口 女士們恩物 補充骨膠原加州桂花蚌 好新鮮 淥10秒食得 質地爽脆 真係好好味呀🤗淥完之後 蚌肉仲好大舊 慢慢咀嚼之後仲有新鮮嘅海水鮮甜味新鮮肥美鵝腸 肥膏偏多 但放入湯中滾兩滾 肥膏已消減一半 爽脆甘香燈光柔和 座位舒適 設有卡位 醬料款款新鮮 同一般火鍋店差別不大竹蔗茅根水 非常冰凍 而且解渴

泰式生蝦$108有5隻

推薦花膠響螺燉豬展湯底
打邊爐前一定要先飲湯,湯底足料,岩唒秋冬,潤而不燥

響螺片非常厚肉 一啲都唔難咬 慢慢咀嚼仲有螺肉嘅鮮甜味

花膠彈牙非常黏口 女士們恩物 補充骨膠原

加州桂花蚌 好新鮮 淥10秒食得 質地爽脆 真係好好味呀🤗

淥完之後 蚌肉仲好大舊 慢慢咀嚼之後仲有新鮮嘅海水鮮甜味

燈光柔和 座位舒適 設有卡位

醬料款款新鮮 同一般火鍋店差別不大

竹蔗茅根水 非常冰凍 而且解渴
天氣開始轉涼又係打邊爐嘅好時機成棟大廈都係食嘢嘅 揀咗位於8樓既漁火海鮮刺身火鍋餐廳職員安排咗我哋坐卡位 梳化坐得舒服 寬敞 四個人啱啱好 仲有位置畀我哋放隨身物品急不及待要畫野食 選擇非常多 而且款款新鮮 其後職店員為我們送上自選醬料 醬料費每人15蚊火鍋湯底 總共有14種選擇$98-$438今晚我哋點算嘅湯底係響螺花膠燉豬展$198湯底嘅材料 份量十足 大大嚿響螺 大大片花膠 仲有豬展 圓肉 雞腳 蟲草等等 淡湯簡直係精華所在 非常濃郁火鍋海鮮店 當然要點選新鮮肥美嘅海鮮啦肥美大花甲 鮮甜無比 肉質鮮嫩彈牙天天鮮魚卜 個個都脹卜卜 非常新鮮 餐廳將魚卜洗得好乾淨 所以冇咩腥味滾兩滾 魚卜變得紮實 入口彈牙膠質重蘿蔔鮮甜冇渣 是我每次打邊爐必點之選自家製竹蔗茅根水 甜度適中 清熱下火好吃的數之不盡 最為出色海鮮配料 湯底亦是 靈魂所在 適合大夥兒聚餐
天氣開始轉涼又係打邊爐嘅好時機

成棟大廈都係食嘢嘅 揀咗位於8樓既漁火海鮮刺身火鍋