2018-12-30 81 浏览
今日朋友生日,所以大家搵間好食嘅餐廳去慶祝! 朋友推介呢間樂天經典食物高質, 所以我哋就食呢間。首先點的是呢度嘅招牌菜, 龍虎燴 。呢個煱里面有蝦,蜆,蟹,爐魚片及麵。一上枱我地就好開心 ,因為只蟹十分多肉,大大隻,又新鮮,虾也是很大隻的,足料分量多。 湯底一試,鮮甜的,海鮮味濃,麵吸哂d精华。每人都食咗幾碗我地都系好鍾意食海鮮的,对呢個龍虎燴很高評價。荔枝咕嚕肉 ,呢個就係我朋友嘅至愛,嚕肉味道調教的剛好 ,配合荔枝 ,味道更加 清爽,不會油膩。香酥南乳五花肉 ,這道菜我十分欣賞。五花肉醃得不錯。每塊肉外面尖上南乳醬 ,酥脆可口 ,亦有好香的南乳味。蔬菜我們揀了四大天王,有甜豆 ,茄子 及 其他蔬菜, 健康之選喜歡花茶的我哋,叫咗勿忘我玫瑰花及 茉莉花桂花, 味道比較清淡,如果可以再濃d花香味重啲就十分好。另外叫咗海鮮豆腐磚,呢個係精緻之選,豆腐裏面有海鮮, 味道特別,口感不錯。樂天經典食物高質素,烹調技巧好,看得出是製作用心 。價錢都唔貴,也坐得舒服,下次會再帶其他朋友來。

我地都系好鍾意食海鮮的,对呢個龍虎燴很高評價。

香酥南乳五花肉

• 龍虎燴
週末路經尖沙咀時發現樂天皇朝和樂天經典全新分店同時進駐加拿芬廣場,以前在銅鑼灣吃過樂天皇朝都覺得食物水準不錯,所以今次就來試試另一副線 - 樂天經典。裝潢散發東方韻味而不落俗套,幸好這天早來了,到我走時已是全場爆滿,繁忙時間絡繹不絕,需要等位。樂天經典主打南洋中菜,將傳統中菜結合南洋天然香料、食材和烹調手法。餐牌選擇繁多,看得我也眼花瞭亂 @@ 而且大部分菜式都有大中小的份量可選,就算只有兩個人也可點細碟頭,一次過嚐遍多款菜式之餘又不怕會造成浪費。茶錢每位 $8。前菜收費為$15一碟。手工海鮮白玉磚 $65想不到一客份量不少,有十塊之多,煎至外皮香脆。內餡由墨魚、蟹肉、蝦肉、馬蹄製成,口感爽脆彈牙,就像是在吃切成豆腐形狀的手打丸。金絲麥片蝦球 $138賣相有點像港式避風塘,其實是以份量澎湃壯觀的麥片所覆蓋,混入香料和拌炒過的麥片鹹甜夾雜,略帶微辣,香口又獨特。一咬開大隻肉厚的大蝦,蝦肉渾圓飽滿,入口鮮嫩彈牙。酸甜鱸魚片 $108酸甜醬汁與炸酥的魚塊相搭配,色澤艷麗,叫人食指大動 。外層粉漿不會過厚,魚塊雪白嫩滑,炸得外脆內嫩,伴以酸甜開胃的醬汁,不會過酸或過甜,濃稠得宜,即時令人胃口一

茶錢每位 $8。
茶錢

前菜收費為$15一碟。
前菜

手工海鮮白玉磚 $65
想不到一客份量不少,有十塊之多,煎至外皮香脆。

金絲麥片蝦球 $138
金絲麥片蝦球

一咬開大隻肉厚的大蝦,蝦肉渾圓飽滿,入口鮮嫩彈牙。

酸甜鱸魚片 $108
酸甜醬汁與炸酥的魚塊相搭配,色澤艷麗,叫人食指大動 。
酸甜鱸魚片

外層粉漿不會過厚,魚塊雪白嫩滑,炸得外脆內嫩,伴以酸甜開胃的醬汁,不會過酸或過甜,濃稠得宜,即時令人胃口一醒。

金牌脆皮燒雞半隻 $168
一上枱時熱得盪口,雞皮呈現誘人焦糖色,而且雞皮夠薄,脂肪不多,令口感更香脆。
金牌脆皮燒雞半隻

雖然只點了半隻,但也算是厚肉,而且雞肉肉質嫩滑,加上燒雞是烤熟再淋油,因此比炸雞更能保留肉汁。

揚州炒飯 $88
有齊叉燒、蝦仁、葱花和雞蛋的基本配料,炒得甚有鑊氣之餘,亦富有蛋香。
揚州炒飯

炒飯炒得粒粒分明,軟硬適中,不會黏作一團。
揚州炒飯

星洲炒貴刁 $88
同樣都是即叫即炒熱辣辣,配料有炒蛋、蝦仁、火腿和芽菜等。
星洲炒貴刁

河粉條條色澤金黃,咖哩味香氣撲鼻,惹味得來亦辣度不高,就連我這種吃不了辣的人都覺得容易入口。
星洲炒貴刁

楊枝甘露 $36
這碗楊枝甘露質感較濃稠,加了不少柚子果肉,毫不酸澀,吃起來充滿果香。
楊枝甘露

完美達成柚子、西米與椰奶的黃金比例,入口清甜沁爽,為味蕾帶來不一樣的幼滑感受。
2018-12-29
2018-12-30 93 浏览
和家人食冬節飯,爸爸話一定要食中菜,我就想了一想就決食樂天經典~樂天經典主打南洋中菜,有別於我地平時食開的中菜注入特色風味喔💕環境好闊落,燈光又有光猛,啱晒一家大細來👨‍👩‍👧‍👦前菜就點了冰鎮苦瓜拌桂花蜂蜜和蒜香紅海蜇。冰鎮苦瓜拌桂花蜂蜜呢道冰鎮苦瓜完全係好考刀功呀,師傅要將苦瓜切到好薄,幾乎接近透明咁。食落好薄好爽,配上特製既桂花蜂蜜甜甜的好清涼𝒻𝑒𝑒𝓁🥳蒜香紅海蜇頭呢個有香醋、蒜頭和辣椒🌶️,酸酸辣辣令人好開胃😆而且海蜇頭好爽口~~ 白胡椒排骨豬肚湯成個湯煲送上來😍店員還會幫我們分湯~有豬肚、玉竹、排骨、雞腳...看到湯渣十分足料呀👍🏽胡椒的味道突出砂煲花菇西蘭花扣海參花茹份量多而且都好大舊,底下仲有西蘭花🥦吸收曬都花茹和海參既精華,入矖味呀!古早魚香老鼠粉煲甚麼是老鼠粉❓就是銀針粉喔🤓古早魚香老鼠粉煲以瓦鍋送上來,有生雞蛋、鮮蝦、青蔥、冬茹碎和椰菜花等....另外有一碟檸檬鹹魚醬汁,好特別又惹味,之前都食過老鼠粉但從未試過用呢個醬。

環境好闊落,燈光又有光猛,啱晒一家大細來👨‍👩‍👧‍👦

前菜就點了冰鎮苦瓜拌桂花蜂蜜蒜香紅海蜇

白胡椒排骨豬肚湯
成個湯煲送上來😍店員還會幫我們分湯~

甚麼是老鼠粉❓就是銀針粉喔🤓
古早魚香老鼠粉煲[

古早魚香老鼠粉煲[
臨近聖誕節加上冬至,整個尖沙咀也喜氣洋洋的,是晚一家人到了樂天經典做冬,做冬嘛當然要食中菜雖然book了枱,但也提早六點左右就到了,怕人多等不到位,呵呵,時間尚早食客還不多。因有bb車,店員貼心地安排了靠邊的枱子,這樣放就安全一點。餐館有香片或普洱茶可選($8/位),要了普洱,茶味香醇好喝。附上小吃($15),是炆花生同栗子,綿綿的很好吃。藥材走地雞湯($168)家裏少湯水,顧出街吃中菜都會點上一客。現在冬天了嘛,那就點滋補一點的藥材雞湯,嘩嘩,一開蓋啲藥材味即刻湧埋黎,好香啊!湯頭濃郁不油膩,喝到強烈的雞味,還有啖啖甘香,好好飲。很足料,有半隻雞同玉竹,杞子,淮山等蒜香紅海蜇頭($75)呢樣係媽媽要點的,個汁酸酸辣辣的,海蜇頭爽口,作為開胃菜很到位。馬來風光($75)炒了一個馬拉盞通菜,鹹鹹鮮鮮帶少少辣勁,有鑊氣很不錯。蝦醬雞中翼($88)濃濃的蝦醬味很惹味,鹹香很好下飯,外皮炸得香脆但不油膩,一客小size也有八隻之多,好抵吃啊荔枝咕嚕肉($88)跟一般咕嚕肉不同,這裏用上荔枝,醬汁裏多了一份荔枝的香甜,更甜蜜味美呢。馬友鹹魚雞粒炒飯($88)家人都喜觀濃口味一點的,就點了這個鹹魚

附上小吃($15),是炆花生同栗子,綿綿的很好吃。
藥材走地雞湯($168)
很足料,有半隻雞同玉竹,杞子,淮山等

蒜香紅海蜇頭($75)
馬來風光($75)
炒了一個馬拉盞通菜,鹹鹹鮮鮮帶少少辣勁,有鑊氣很不錯。
蝦醬雞中翼($88)

荔枝咕嚕肉($88)
馬友鹹魚雞粒炒飯($88)
家人都喜觀濃口味一點的,就點了這個鹹魚雞粒炒飯,鹹魚下得頗多,每一口都有鹹魚的鹹香味,而且炒到金黃色飯粒粒分明,香口不膩,好正

三色桂花班蘭糕($38)
食飽了又點少得甜品,點了一份三色糕,好靚呀~是椰汁糕,班蘭糕同桂花糕,質感彈Q,甜度適中,好睇又好味

是一頓十分滿意的冬至飯,家人也吃得很高興呢

PS。全部餸菜也是點小size的,但實際份量也不少嘛。
2018-12-27 836 浏览
位於尖沙咀的樂天經典,是一間有水準的新派中菜館。時日做冬,當然要跟親人一同吃中菜,渡過團團圓圓的一晩哦。招牌扣肉包$32/件人氣之選,非招牌扣肉包無屬。熱辣辣的包子,猶如饅頭,質感幼軟軟熟,夾上超大片的五花扣肉,厚厚的脂肪層令整片肉更甘香和邪惡,瘦肉的部份富帶嚼勁,超愛這個包子唷。手工蝦棗$68吃過一次便令我想再三回味的蝦棗,這次又要柯打阿。外皮酥香可囗,炸至金黃色彩,內餡蝦肉和豬肉互相搭配,外酥內軟,超美味阿。黑胡椒蟹$368樂天經典的經典菜式之一,是 胡椒蟹哦。除了這個囗味,還有辣椒螃蟹,花雕雞油蒸螃蟹和黃金焗螃蟹🦀。約1.2斤的黑胡椒蟹,重量份量十足,殼的部份甚厚,肉質雪白,梳梳蟹肉,胡椒味嗆鼻惹味,鮮甜不已,很不錯呢。三色桂花班蘭糕$38賣相可觀的三色糕,令媽媽也忍不住相機食先呢。三層分別是桂花糕,斑蘭糕和椰汁糕。通透質感軟彈,但味道不夠濃。楊枝甘露$36超推介的楊枝甘露,芒果味超級特出鮮甜阿。芒果汁又濃又稠,搭配煙韌的西米和酸甜柚子,很美味呢。
位於尖沙咀的樂天經典,是一間有水準的新派中菜館。

時日做冬,當然要跟親人一同吃中菜,渡過團團圓圓的一晩哦。

招牌扣肉包$32/件

人氣之選,非招牌扣肉包無屬。

手工蝦棗$68

黑胡椒蟹$368

三色桂花班蘭糕$38

楊枝甘露$36

2018-12-22
今個聖誕節食咩?同女友係正日食左「露比星期二」,真係唔會再幫襯,食評都唔想寫,而26日就食左呢間「樂天經典」,相信好多人都知「樂天皇朝」既八色小籠包,但我地就想試下佢呢間食南洋菜既「樂天經典」先,估唔到有料到!餐廳內外兩間店係同一層,左手面係「樂天皇朝」,而右手面係「樂天經典」,座位都幾多,而且寬敞,坐得舒服唔逼。食物選擇佢個每日宵夜特價就係好抵,平均每樣都做半價,不過我地今日07:00pm左右到就享受唔到呢個優惠價,佢餐牌選擇都好多,不能盡錄。小食 $15,茶芥  $8/位會比碟餐前小食,係栗子同花生,都醃得幾好食,不過係收費架,呢啲錢其實都「硬食」要比。食蟹會比圍巾、手套、鉗,幾貼心。星洲黑胡椒螃蟹(約1.2斤) $368店員推介話炒蟹係店舖招牌,有時仲會賣哂添,咁就要試下佢,揀左黑胡椒呢款,一隻都幾大隻,有兩隻大鉗、兩隻細鉗、四隻腳,兩個人Share岩岩好。先試試個汁,惹味!唔太辣,再試下個蟹先,好貼心地有扑好,都易拆件,一咬落去,炒得好入味!而肉質岩岩好,唔會過老,彈牙,咸度辣度比例十分好,一碟好有水準亦夠鑊氣既炒蟹,對得住佢$368既價錢,都令我覺得佢值$368。古早魚香老鼠

餐廳內外

食物選擇

小食 $15,茶芥  $8/位
餐前小食

食蟹會比圍巾、手套、鉗,幾貼心。

星洲黑胡椒螃蟹(約1.2斤) $368
星洲黑胡椒螃蟹(約1.2斤)

古早魚香老鼠粉煲 $108(細)
古早魚香老鼠粉煲(細)

另一招牌名菜,「老鼠粉」?食唔食得?唔洗驚,只係個名唔同左,其實姐係台灣既「米苔目」,香港叫「銀針粉」,用米漿整成既檄麵條。呢到用左鹹魚、冬茹、肉碎、蝦、椰菜花等等多樣配料整成,另外會上一碟鹹魚既醬,趁老鼠粉煲熱既時候同埋生蛋一齊撈勻,可以令成煲老鼠粉更香,湯底比較濃稠,有啲似碗仔翅同埋係出面食既狗仔粉咁,個湯汁濃郁度岩岩好,而老鼠粉好有咬口,唔會煮到爛哂,配上冬茹、肉碎等等好香口惹味,加上細煲已經好大鍋,非常抵食,必點!

金絲麥片蝦球 $138(6隻)
金絲麥片蝦球(6隻)

食得新加坡菜又點少得麥片蝦球?一上台已經見到滿滿既麥片堆起,入面埋藏左6隻蝦球,試試啲麥片,夠乾身,而且好甜,我就覺得甜左啲,但女朋友表示十分岩佢口味,佢覺得好好食,而我就覺得炸粉外層係做得好薄,蝦球都彈牙,但相對上就老左少少,炸得有啲過左火喉,同埋麥片唔咁甜會好啲。

我就真係覺得呢間南洋菜餐廳做得唔錯,當然一間餐廳好難做到碟碟都一樣咁好食,但我地食3碟菜有2碟做到95分咁好食都真係一間好高質既餐廳,令我對呢個集團都有期望,會想再黎食佢個炒蟹同埋試埋「樂天皇朝」。
2018-12-26
2018-12-27 94 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。樂天經典.蟹道橫行。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 上次試了尖沙咀的樂天皇朝,味道不錯 今次與愛吃蟹的朋友一試樂天經典 這裡最近推出不少以蟹為主角的菜式 今次以蟹為主打,小菜為輔 一試此店水準 黑胡椒蟹,肉厚味道足 是非常惹味的一道海鮮菜 黑胡椒味香而少辣 肉蟹厚肉而鮮甜 整體水準不錯,值90分! 荔枝咕嚕肉 外脆內汁,荔枝的果甜令醬汁更好味 配白飯是不錯的選擇 臘味炒飯 天氣冷了吃一口臘味飯確然很好 但醬油下得重手,令味道偏鹹 實際上,臘味味已足,無必要加太多醬油 但對重口味人士而言,不失為一個好炒飯 南乳齋煲 包含了各式蔬菜份子 枝竹多,然而,味道卻偏淡 南乳及糖的份量明顯有加強的必要 粉絲足夠卻因味道未夠,而未有入味的效果 楊枝甘露 顏色很好,但入口發現有改進空間 芒果的確打得很細很融但味道偏酸 如加入適當糖份調味或選取甜芒果 效果應會更佳

雜感女生 好味日記
˚*•。樂天經典.蟹道行。•*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食全世界
吾係POL - Peggy On LineProof Of Life

上次試了尖沙咀的樂天皇朝,味道不錯
今次與愛吃蟹的朋友一試樂天經典
這裡最近推出不少以蟹為主角的菜式

今次以蟹為主打,小菜為輔
一試此店水準

黑胡椒蟹,肉厚味道足
是非常惹味的一道海鮮菜
黑胡椒味香而少辣
肉蟹厚肉而鮮甜
整體水準不錯,值90分!

荔枝咕嚕肉
外脆內汁,荔枝的果甜令醬汁更好味
配白飯是不錯的選擇

臘味炒飯
天氣冷了吃一口臘味飯確然很好
但醬油下得重手,令味道偏鹹
實際上,臘味味已足,無必要加太多醬油
但對重口味人士而言,不失為一個好炒飯

南乳齋煲
包含了各式蔬菜份子
枝竹多,然而,味道卻偏淡
南乳及糖的份量明顯有加強的必要

粉絲足夠卻因味道未夠,而未有入味的效果

楊枝甘露
顏色很好,但入口發現有改進空間
芒果的確打得很細很融但味道偏酸
如加入適當糖份調味或選取甜芒果

效果應會更佳

2018-12-27 292 浏览
臨近冬至的日子帶媽咪出來吃飯,當然要選擇適合她口味的餐廳。想不到媽咪說她吃過樂天經典的喇沙米線,讓她一試難忘,在香港再也吃不到比這裡更精彩的喇沙。難得她指名餐廳,當然要應她的訴求。晚飯時間座無虛席,所以最後預先訂座或是避開繁忙時間。餐廳座位寬闊,挺適合一家老幼,是家族聚餐的好地方。我喜歡這裡的菜式可選大中小,人多就點大份一點,人少一樣可以多試不同菜式,點小一點份量便可(小份量其實也足夠2~4人用的,個人認為。)必點老火靚湯,功夫多,自從家中多了個小孩後,再沒閒情逸致自己煲湯。這個當歸燉雞湯,非常真材實料,喝一碗,立即暖入心胃,女人補血氣最好。份量足夠四人,自己買料加上時間也差不多,絕對是超值之選。我們一家人比較節儉,習慣會吃湯渣,加上湯水,非常滿足!既然媽媽愛喇沙,我們點了一人一碗(笑)我點了雞肉喇沙米線,內除了雞肉外,還有豆卜和糖心蛋一隻。$70多元一碗米線,價格當然是稍高,但如果味道真的經典,我覺得和日式拉麵同價也不過份!湯頭果然是讓人回味無窮,咖喱味和椰奶味有很好的balance,微辣夠刺激!個人覺得唯一美中不足的是米線稍為煮得太過,可能是自己prefer彈牙一點的米線。糖心蛋是

糖心蛋是錦上添花的配搭!(這個時候湯已經給我喝光了~)

另外點了些蔬菜。樂天經典菜式家常,不止一味大魚大肉。豆豉綾魚炒油墨菜,我兒時吃不少,如今媽媽少了下廚,變成我帶媽媽回味這一道回憶的經典(笑)其實主要是豆豉綾魚現在已不便宜,很少買了。

南乳羅漢齋粉絲煲,粉絲在底,份量極多(以點了小份)南乳味香,亦較為濃烈,顯得有少許過鹹,配白飯吃就剛剛好了。

點了炸雞亦給小朋友,小份卻有8隻,真是有點意外(笑)炸得皮脆肉嫩,隻隻雞翼都夠飽滿,小朋友最愛,帶淡淡南乳味,看著仔仔吃得滋味,甚麼都值得。

最後嘴饞點了一客甜品,是桂花斑蘭椰汁糕,技巧蠻多的,效果也很美。調味刻制,不太甜,適合一家大細。臨近冬至非常多客,服務依然保持,菜餚、環境和服務都上佳,價錢合理,看來老媽果然是個識食之人!
2018-12-27 235 浏览
早前與友人去了尖沙咀的樂天經典食晚飯, 提早慶祝聖誕節. 由於我鍾意食海鮮, 所以點了龍虎燴(海鮮湯). 另外, 再點了古早魚香老鼠粉煲和荔枝咕嚕肉. 荔枝咕嚕肉. 賣相夠色彩繽紛. 咕嚕肉肉質幾稔身, 最重要係啖啖肉, 加上帶有甜甜酸酸的醬汁, 特別醒胃. 而且有荔枝肉, 青椒, 紅椒, 洋蒽作為伴菜, 多了一份爽脆. 龍虎燴(海鮮湯). 份量幾大份, 足夠兩至四個人食. 材料相當豐富. 當中包括蟹, 蜆, 蝦, 魚, 魷魚等. 第一時間飲個湯, 夠鮮甜. 蝦肉夠彈牙. 蟹肉算鮮美. 古早魚香老鼠粉煲, 有三個SIZE選擇, 我地選了細. 食之前先混入咸魚汁. 老鼠粉其實係銀針粉, 而且個湯較杰身, 質感似羹. 材料仲有蝦, 冬菇等配料. 味道不錯, 味道調教適中.
早前與友人去了尖沙咀的樂天經典食晚飯, 提早慶祝聖誕節.

由於我鍾意食海鮮, 所以點了龍虎燴(海鮮湯).

另外, 再點了古早魚香老鼠粉煲和荔枝咕嚕肉.

荔枝咕嚕肉.

荔枝咕嚕肉

賣相夠色彩繽紛.

龍虎燴(海鮮湯).

龍虎燴(海鮮湯)

份量幾大份, 足夠兩至四個人食.

材料相當豐富.

當中包括蟹, , , , 魷魚等.

第一時間飲個湯, 夠鮮甜.

蝦肉夠彈牙. 蟹肉算鮮美.

古早魚香老鼠粉煲, 有三個SIZE選擇, 我地選了細.

食之前先混入咸魚汁.

老鼠粉其實係銀針粉, 而且個湯較杰身, 質感似羹.

材料仲有蝦, 冬菇等配料.

味道不錯, 味道調教適中.
荔枝咕嚕肉
龍虎燴(海鮮湯)
今日男友帶我去左樂天經典食好野,佢知我一向都好鐘意食蟹,加上openrice有優惠。我地就去左食我最愛既蟹啦。哈哈。因為小妹好鐘意飲湯,估唔到呢度有真材實料既靚湯。諗左好耐終於決定了「淮山杞子鮮螺頭湯」貪佢可以補氣。入面都幾足料,有唔少螺頭,個湯好清而且好鮮十足。好正!職員仲超好服務,幫我地夾埋湯料。---之後我地點了「辣子蝦球」,因為男友最鐘意食呢類型既蝦。蝦球真係好大粒,而且仲好爽口!辣辣地唔錯!---我就點了炸子雞。食識既男友話呢款真係子雞黎肉質嫩滑而外皮都炸都脆口!好好味。---而最值得推薦既係「星洲黑胡椒螃蟹」。我地都真係估唔到個蟹咁大隻!係超大隻!擺隻手係度都超過呀。比ip6大超多。當中既黑胡椒醬原來有好多蟹膏粒架。唔係男友講真係發現唔到。呢度既蟹除左大隻,仲要好新鮮,蟹肉鮮甜而且勁多蟹膏。依家打食評都令我流曬口水呀!當中既蟹肉真係勁多,而且蟹味濃又鮮。---最後小妹仲點了玫瑰花茶。好香飲得出係靚料。樂天經典真係好多個估唔到咁正!而且價錢真係好公道。搵日帶埋媽咪一齊黎先。哈哈。

職員仲超好服務,幫我地夾埋湯料。

---

當中既黑胡椒醬原來有好多蟹膏粒架。唔係男友講真係發現唔到。

當中既蟹肉真係勁多,而且蟹味濃又鮮。
---

樂天不只是皇朝小籠包,樂天仲有經典美食,真系好好味,要開心分享一下。餐廳環境一極棒,裝修大方,清潔整齊,枱與枱之間有一定既距離,有私人空間,好好坐。侍應好Nice,令人身心舒暢,呢一點零舍重要。冷盤小吃,脆醬美人魚,南洋風味特色,酸酸甜甜,有小小辣,很開胃!小魚乾保持香脆口感,超級惹味,估晤到咁好味。絕對要食!青芥末蝦球,點菜時見到幾款蝦球,選擇困難症發作,其實咁多款蝦球都好想食,最後揀左青芥末蝦球,真系冇令人失望,茫果,蟹籽,青芥醬的搭配,令人眼前一亮,味道十分math!仲加埋奇亞籽,爽口之余多左趣味,超級飽滿大粒的蝦球,肉質厚實,真系非常好味!菜香鐵板豆腐:熱辣辣,鐵板呈上,兩層豆腐,上面淋上菜浦肉醬,估唔到佢系外脆內嫩,侍應上菜介紹講,佢地系自家制豆腐,所以特別嫩,底系蛋餅,超級香口!酸甜鱸魚柳,值得一提的系,質量一流!魚千真萬確系高質鱸魚,魚肉實在,似蒜瓣咁,啖啖系肉,令人滿足,酸酸甜甜十分開胃,一家大細都岩食。古早魚香老鼠粉煲:做為今天主食的老鼠粉煲,實在系很有特色,雖說系普通的銀針粉,但以特色湯羹加以調味,超級吸引!香菇,肉碎,椰菜花碎,咸魚肉醬的底,加上一粒生蛋,在湯中攪

侍應好Nice,令人身心舒暢,呢一點零舍重要。

古早魚香老鼠粉煲:做為今天主食的老鼠粉煲,實在系很有特色,雖說系普通的銀針粉,但以特色湯羹加以調味,超級吸引!香菇,肉碎,椰菜花碎,咸魚肉醬的底,加上一粒生蛋,在湯中攪拌均勻,變成蛋花,呢種食法應該就系古早風味。即特別又好味,絕對值得稱讚!

金牌脆皮燒雞:皮脆爽,肉入味嫩滑,即使唔點醬油,已經非常好食。

三色桂花斑蘭糕:不太甜,好爽滑,斑蘭椰奶好香,杞子桂花的味道好出,賣相已經好靚,口感也是很不錯👍
2018-12-25
  • 脆皮燒雞
  • 酸甜鱸魚柳
  • 脆醬美人魚
2018-12-26 73 浏览
正所謂冬天過年,緊係要一家人坐埋一齊食個晚飯,地點固然重要,但食物又要適合一家老幼,最後選擇了樂天經典。樂天經典總店在新加坡,所以一些新加坡菜式,如黑胡椒炒蟹、黃金蝦球等,都可以在這裡食得到,最後,我們點了黃金燒雞、黑胡椒炒蟹、黃金蝦球、荔枝咕嚕肉、雙菇扒西蘭花、三色桂花斑蘭糕和椰汁西米露湯丸。眾多菜式之中,黑胡椒炒蟹、黃金蝦球和三色桂花斑蘭糕做得非常出色,黑胡椒炒蟹大隻又多肉,黑椒味濃而不辣,味道滲入蟹肉之中,十分惹味;而黃金蝦球炸得香透,外皮沾滿邪惡的蛋黃醬,仿如食鹹蛋魚皮的味道;三色桂花斑蘭糕一個甜品食齊椰汁糕、桂花糕、班蘭糕三個口味,味道十分夾,貪心人士之選。如果一大伙兒晚飯做節,既不失禮,又有特色,十分推薦。
2018-12-26 90 浏览
今晚去咗尖沙咀 樂天經典。 之前試過同系列嘅樂天皇朝, 印象唔錯,今次試吓樂天經典食南洋中菜, 所以喺餐牌會見到馬來喇沙, 福建炒麵,胡椒蟹等經典東南亞菜。餐牌精美有好多選擇, 各款特色地方小菜包羅萬有。前菜有鹹花生和栗子, 好講究。三杯酒鴕鳥肉(小份)熱辣辣上枱問到有酒香, 上面舖滿好多新鮮九層塔, 睇真啲白色嗰D好似係炸咗嘅九層塔。 鴕鳥肉軟腍適中, 肉質同味道都似牛肉, 不過就冇嗰種牛肉臊味, 細煲份量,好惹味!手工海鮮白玉磚炸豆腐裏面混入 好似魚肉仲有一啲冬菇碎, 好特別有啲似魚腐 但質感冇魚腐咁腍。古法老鼠粉必定要試佢嘅招牌菜'古法老鼠粉' 。 用一個 砂鍋上, 熱辣辣滾起一個湯羹, 裏面係銀針粉, 加上一隻生雞蛋趁熱攪勻佢, 店員更即席伴入青檸鹹魚蓉, 令銀針粉羹有種鹹香嘅味道, 伴以蛋花,蝦仁,椰菜花,冬菇絲, 味道豐富。 覺得有三至四人份量, 絕對飽肚!扣肉包试咗一件,熱辣辣蒸起嘅包好軟熟。 夾住件扣肉真係非常中式。 肥瘦相間嘅扣肉肥豬肉部分甘香㗎, 咁邪惡嘅嘢一定要share~~金銀蛋莧菜(小份)傳統中式菜, 頗有住家feel ,上汤同鹹蛋唔會好咸, 莧菜清甜, 浸住

餐牌精美有好多選擇, 各款特色地方小菜包羅萬有。

前菜有鹹花生和栗子, 好講究。

三杯酒鴕鳥肉

三杯酒鴕鳥肉(小份)

金銀蛋莧菜

金銀蛋莧菜(小份)
傳統中式菜, 頗有住家feel ,上汤同鹹蛋唔會好咸, 莧菜清甜, 浸住上湯更滋味。

四大天王
四大天王包括 ,豆角 ,茄子,秋葵和荷蘭豆。 個 甜酸醬令四種蔬菜特別出色,惹味非常。

檸檬薏米水 $16, 南北杏羅漢果茶$16
檸檬薏米清潤去濕又美白, 聽講排毒功效唔錯, 加了少许糖 ,特別容易入口。

羅漢果唔係我鍾意的涼茶味(但屋企人話ok), 凍飲好在唔係加冰係雪凍咗。

古法蒸黃花魚
揀咗古法蒸即係清蒸, 黃花魚非常鮮味, 肉嫩滑, 就係多骨, 古法蒸發出魚嘅原始鮮味

係尖咀區梗唔少得夜貓套餐,抵食!

各款中菜味道和包裝都落足心機,並且有大中小份量選擇,人多人少都啱食!

留意有茶($8位) 和芥 (小食$15) 收費
三杯酒鴕鳥肉
金銀蛋莧菜
古法蒸黃花魚
樂天經典 尖沙咀分店 馬來風光 脆皮炸子雞 沙律醬豬扒 福建炒飯 藥材雞肉燉湯 家常小菜出色好食 藥材燉雞湯 $168 足料一隻雞,多種藥材總數有6碗湯,好濃郁鮮甜,藥材味唔突出,但好滋補甘香炸子雞$168 半隻份量十足,雞肉骨少肉多,醃得好入味之餘又好香濃椒鹽味皮脆肉嫩夠2-3人吃馬來風光馬拉盞炒通菜爆炒馬拉盞仲有加入辣椒等食材吃起來香辣惹味沙律醬豬扒用無骨豬扒炸香,再上沙律醬汁肉味濃,但醬汁略少,但吃起來唔錯無骨食得更爽快另收茶介需收加一服務整體價位合理,服務好,食物比起同價位酒樓好食得多了!

藥材燉雞湯 $168 足料一隻雞,多種藥材
總數有6碗湯,好濃郁鮮甜,藥材味唔突出,但好滋補甘香
炸子雞
$168 半隻
份量十足,雞肉骨少肉多,醃得好入味之餘又好香濃椒鹽味
皮脆肉嫩
夠2-3人吃
馬來風光
馬拉盞炒通菜
爆炒馬拉盞仲有加入辣椒等食材
吃起來香辣惹味
沙律醬豬扒
用無骨豬扒炸香,再上沙律醬汁
肉味濃,但醬汁略少,但吃起來唔錯
無骨食得更爽快

另收茶介
需收加一服務
整體價位合理,服務好,食物比起同價位酒樓好食得多了!
2018-12-19
  • 炸雞
2018-12-24 46 浏览
今日與朋友喺尖沙咀行街後,到醫肚時間了,又唔想吃中菜,見到間樂天經典,本人曾經喺奧海城幫襯過,就聯想到蟹之誘惑,回味無窮,二話不說便入去了。這間餐館環境及裝修相當雅緻,地方整齊寬敞。 香茶配個栗子花生嘅小食,呢個小食非常淋甜好吃。龍虎燴原煲砂鍋上熱騰騰好澎湃,吃之前已流口水,內有青蟹,蝦,鱸魚片,鮮魷,花蛤,花菇香芹等,還有米線墊底, 先試啖湯,嗰湯好鮮甜及淆得夠濃郁,整隻蟹真的好巨大,蟹肉鮮甜肥厚,蝦肉爽口,米線及其它配菜被濃湯浸透著,食落更滋味冇窮。這個鍋滿足晒鍾愛食海鮮人士。招牌扣肉飽五花腩肥瘦均勻,配合袐製嘅醬汁,個飽仲喺籠仔蒸,非常軟滑,夾住塊腩肉齊吃,肉汁浸晒出來,但又唔油膩膩,估唔到好吃到不得了。蒜香海浙頭海浙頭比一般切絲嘅做法更爽脆,加入青瓜件,浸入鎮江醋,酸酸甜甜帶少許微辣,令胃口大增,喺一道唔錯嘅小食。金銀蛋時波菜係一般餐廳嘅菜式 ,勝在味道還可以。

這間餐館環境及裝修相當雅緻,地方整齊寬敞。

香茶配個栗子花生嘅小食,呢個小食非常淋甜好吃。

龍虎燴

招牌扣肉飽

蒜香海浙頭

金銀蛋時波菜係一般餐廳嘅菜式 ,勝在味道還可以。