餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
每年我都會去一次韓國旅行🇰🇷,但今年冇得去,於是唯有喺香港尋覓韓國嘅味道啦。朋友帶咗我去食位於銅鑼灣金百利廣場嘅「柞木炭家」。餐廳環境行暗色調,感覺令人舒服。我哋坐窗邊位置,除咗睇到街景之外,座位亦較為闊落,適合三五知己聚埋一齊坐低食飯、傾吓偈😃。坐低無耐,店員隨即送上前菜(包括蘿蔔、海帶同芽菜),佢更加喺我哋面前剪泡菜,如果唔夠食應該可以任加。另外,餐廳提供凍茶,所以唔使嗌嘢飲都OK🙊。嚟得呢度當然要點燒肉啦,不過餐廳同時亦有提供多款韓式料理,任君選擇。就好似我哋咁兩樣都叫晒,食到好飽好飽🤰。燒肉方面,我哋要咗兩款牛🐂,包括柞木甕漬牛肋骨($298)以及嚴選牛柳($328)。店員好好人,可以代為落手燒肉,不過自己燒同樣開心。柞木甕漬牛肋骨原條上🦴,超長超大塊,一路燒、一路剪。牛肋肉口感十足,但略嫌調味重手咗啲啲。嚴選牛柳個樣超靚,就好似一件牛扒咁🥩,油脂分佈幾平均。牛柳有返咁上下厚,所以唔係一燒就食得,但肉質幾好,燒完仍能保持肉汁。烤爐上面本身仲送有芝士粟米🌽。值得一提係餐廳嘅抽煙管唔錯,好有效咁吸走油煙,食完個身都無好大味!醬油蟹($368),老實講我淨係喺韓國食過,香港唔敢食,但
嚴選牛柳
醬油蟹
醬油蟹($368),老實講我淨係喺韓國食過,香港唔敢食,但同行友人話好想食,所以就叫咗,我亦都試咗啲。醬油蟹賣相吸引,🦀好似還原隻蟹原形咁。
醬油蟹
醬油蟹唔腥,醃味恰到好處,仲幾好肉!原來隨醬油蟹附送白飯同紫菜,夾埋一齊食係一個唔錯嘅組合👍。
真露煮蜆
真露煮蜆($89),估唔到細細兜係有咁多隻蜆😍,真露酒味🍶唔會太濃,仲好惹味添。至於蜆本身都幾肥美,亦無沙。
和牛‧脂飯
和牛‧脂飯($420),店員落單時同我哋講個飯你哋食唔晒㗎,我都唔係好信,點知嚟到發現係真,個飯係成鍋咁上😱,直頭大過屋企個電飯煲!
和牛‧脂飯
脂飯除咗多飯之外🍚,仲有好多餸料。一上枱嘅時候有兩隻完整蛋黃,店員俾我哋影咗相📸先幫手撈。飯入面嘅蟹籽、海膽同牛肉粒絕對比想像中多,基本上可以話每一啖都食到。
焦糖牛角包
焦糖牛角包($58),🥐牛角包似乎用窩夫機壓扁咗,因為清晰見到一格格嘅紋理。由於加咗焦糖,所以令牛角包都可以變成甜品,但我自己始終鍾意牛角包比較鬆化嘅口感。
總括嚟講,柞木炭家真係令我有去韓國嘅感覺,定價唔平,但考慮到食物質素都OK嘅。個飯真係好大個,我哋食唔晒,所以打包咗,返到屋企蒸返一樣咁好食😋。
2020-11-21
嚴選牛柳
真露煮蜆
2020-12-07 98 浏览
餐廳位於商場3樓,位置較隱密,窗外的位置就是sogo。餐廳面積偌大,座位很多,坐得舒適。有不同款式的套餐,我們選擇了王道2人套餐$698。首先送來的是幾碟前菜,有原條泡菜、海帶、蘿蔔等,我最喜歡泡菜,不會太辣但又很好吃。⭐️大醬蘿蔔牛舌前菜是蘿蔔牛舌,蘿蔔醃得很夠味,牛舌十分爽脆入味。⭐️是日雪下覓炙四款分別是和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、韓牛牛肩肉、方切和牛。和牛牛胸腹肉的肉質結實,雪花密密麻麻,帶點油筋且油脂充沛。和牛牛板腱肉有許多細細的筋路,入口口感Q彈,嫩度適中。韓牛牛肩肉佈滿油花,入口爽嫩,牛味濃郁。方切和牛油脂不算多,勝在牛味濃郁,又濃又香。⭐️韓燒牛牛西冷$95最讚一定是韓牛西冷,烤過之後薄薄一片,配上蛋漿,基本入口即溶!⭐️黑毛豬五花肉本來對豬肉沒什麼好感,但這份豬肉經過醃製,烤得微脆,入口極香!就像在吃豬肉乾。⭐️紅蝦配大墨魚肥大的蝦肉十分新鮮爽脆,墨魚入口清淡而香脆。⭐️海鮮豆腐湯豆腐湯較清淡,有蘿蔔、豆腐、青口、蝦蜆、金菇、雞蛋等,用料足,天氣冷喝一口最暖。⭐️是日精選甜品一份最後是蜂蜜蛋糕,為晚餐畫上完美句號。

有不同款式的套餐,我們選擇了王道2人套餐$698。

⭐️大醬蘿蔔牛舌

前菜是蘿蔔牛舌,蘿蔔醃得很夠味,牛舌十分爽脆入味。

⭐️是日雪下覓炙四款

分別是和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、韓牛牛肩肉、方切和牛。

和牛牛胸腹肉的肉質結實,雪花密密麻麻,帶點油筋且油脂充沛。

和牛牛板腱肉有許多細細的筋路,入口口感Q彈,嫩度適中。

韓牛牛肩肉佈滿油花,入口爽嫩,牛味濃郁。

方切和牛油脂不算多,勝在牛味濃郁,又濃又香。

⭐️韓燒牛牛西冷$95

⭐️黑毛豬五花肉

⭐️紅蝦配大墨魚

肥大的蝦肉十分新鮮爽脆,墨魚入口清淡而香脆。

⭐️海鮮豆腐湯

豆腐湯較清淡,有蘿蔔、豆腐、青口、蝦
蜆、金菇、雞蛋等,用料足,天氣冷喝一口最暖。

⭐️是日精選甜品一份

最後是蜂蜜蛋糕,為晚餐畫上完美句號。
2020-12-04 76 浏览
天氣轉冷, 最啱食韓燒。今日嚟到銅鑼灣金百利嘅 柞木炭家, 佢係正宗韓式燒烤料理。餐廳除咗裝修型格同好食之外, 特別之處, 就係全部都係高挑嘅男侍應serve你!名品醬油蝦用蒜頭、辣椒、醬油 醃得入味, 蝦肉新鮮爽嫩, 比起用花雕醃製更加鮮味!壽喜燒牛肉豆腐壽喜燒醬汁鹹中帶甜, 牛肉豆腐用燜煮方式, 非常軟嫩腍身!壽喜燒和牛西冷(2件)和牛西冷肥瘦適中, 脂肪分佈均勻, 用壽喜燒醬汁烹煮, 五成熟呈粉嫩顏色。店員即場為你烹煮, 服務一流。飯糰醮滿蛋黃汁液, 嫩滑稠口, 用和牛西冷包著嚟食, 滿足你每一顆味蕾。柞木甕漬牛肋骨用上優質韓牛, 秘製醬汁甕漬醃製, 肉質軟嫩, 在火爐上輕輕一烤, 肉香撲鼻, 牛肉味極之濃沃!辣炒年糕經典美食, 韓國年糕煙韌軟熟有嚼口, 辛辣不嗆, 滋味無窮。雞蛋蛋糕口感軟熟, 簡單點綴蜜糖, 更加突出雞蛋天然原味道!

名品醬油蝦

壽喜燒牛肉豆腐
壽喜燒醬汁鹹中帶甜, 牛肉豆腐用燜煮方式, 非常軟嫩腍身!

壽喜燒和牛西冷(2件)

辣炒年糕

雞蛋蛋糕
口感軟熟, 簡單點綴蜜糖, 更加突出雞蛋天然原味道!

今日去左銅鑼灣行 SOGO,晚飯一早BOOK左呢間柞木炭家,位於金百利廣場3樓,裝潢型格富格調,環境寬敞舒適。前菜四小碟有泡菜、菠菜、海帶等。大醬蘿蔔牛舌蘿蔔清甜多汁,牛舌炆煮得軟嫩入味,南瓜鬆軟綿甜。柞木甕漬牛肋骨以秘製醬汁醃製,肉味出眾,肉質柔嫩,油花分佈均勻,入口即化,口感豐腴帶果香。嚴選韓牛牛柳油花細密,肉味香濃帶甘甜,肉質爽滑厚實有嚼勁,牛味濃郁,啖啖鮮嫩鬆化。醬油蝦肥美鮮蝦醇厚細膩,醃得入味,口感彈牙鮮味。海膽‧魚籽‧和牛‧脂飯 米飯充滿脂香,和牛鮮味濃郁,細嫩多汁有嚼勁,帶來入口即溶口感,拌以海膽、蛋黃、蔥花,味道層次豐富焦糖牛角包甜度剛好唔會膩,咬落香脆鬆軟,層層有致,正。特別一讚,店員殷勤有禮,會協助烤肉,收碟速度又快。#thecharcoalroomhk #koreancuisine #koreanbbq #柞木炭家 #柞木 #韓國菜
今日去左銅鑼灣行 SOGO,
晚飯一早BOOK左呢間柞木炭家,
位於金百利廣場3樓,
裝潢型格富格調,環境寬敞舒適。

前菜
四小碟有泡菜、菠菜、海帶等。

大醬蘿蔔牛舌
蘿蔔清甜多汁,
牛舌炆煮得軟嫩入味,
南瓜鬆軟綿甜。

以秘製醬汁醃製,
肉味出眾,肉質柔嫩,
油花分佈均勻,入口即化,
口感豐腴帶果香。

嚴選韓牛牛柳
油花細密,肉味香濃帶甘甜,
肉質爽滑厚實有嚼勁,
牛味濃郁,啖啖鮮嫩鬆化。

醬油蝦
肥美鮮蝦醇厚細膩,
醃得入味,口感彈牙鮮味。

海膽‧魚籽‧和牛‧脂飯
米飯充滿脂香,和牛鮮味濃郁,
細嫩多汁有嚼勁,帶來入口即溶口感,
拌以海膽、蛋黃、蔥花,味道層次豐富

焦糖牛角包
甜度剛好唔會膩,
咬落香脆鬆軟,層層有致,正。

特別一讚,店員殷勤有禮,
會協助烤肉,收碟速度又快。

2020-11-28
2020-11-22 533 浏览
天氣涼了特別想吃燒肉,特意預約了位於銅鑼灣的「柞木炭家」,聽說是炑八的高級級,所以順道慶祝我們的結婚紀念日。餐廳以網配合木炭燒肉,主打全羅南道韓牛。以炭燒取代一般鐵板燒,炭燒能以最短的時間將食物的精華鎖藏在其中,保留原汁原味之餘,更散發出陣陣獨有的炭香味道,食物會特別好吃。環境裝修亦有格調,座位寬敞,坐得舒服。從Seasonal Special Menu選了幾款:Korean Starter《大醬蘿蔔牛舌 $78》- 有蘿蔔和牛舌之外亦有南瓜,蒜味香濃,全部都很入味好吃。Korean House Pickled Seafood 《名品醬油蝦 $268》- 本身想點醬油蟹但一早已售罄,所以轉點醬油蝦,所以想吃醬油蟹的要趁早哦。因為我不吃蝦所以沒試,但先生說醬油蝦味道很好,香而不死咸。Charcoal Room Signature 《柞木甕漬牛肋骨 $298》- 以雪梨蓉及牛骨高湯等製成的秘製醬汁醃製牛肉,香濃惹味帶果香,口感更軟腍。《嚴選韓牛牛柳 $328》- 肉質豐腴鮮味,牛味濃郁,質感厚實,嚼勁十足。Main Courses《和牛.脂飯(4人用) $420》- 和牛切粒舖滿鍋面,並有

環境裝修亦有格調,座位寬敞,坐得舒服。

從Seasonal Special Menu選了幾款:

Korean Starter

Korean House Pickled Seafood

Charcoal Room Signature

Main Courses
《和牛.脂飯(4人用) $420》- 和牛切粒舖滿鍋面,並有兩夥日本雞蛋黃。
職員幫忙拌勻再蓋上蓋稍焗一會,令和牛變得3成熟左右,保留肉汁和鮮味,又迫出脂油滲透每粒米飯之中。米飯入口有脂香,和牛肉牛味香濃軟身,整個飯都好吃,但份量很大,最後要打包,整天再吃仍美味。

Desserts
《雞蛋蛋糕 $52》- 口感鬆軟,加上了蜜糖後就很有蜂蜜蛋糕的味道,但份量亦多,同樣打包了。

店員服務亦比一般韓烤店為好,不時幫客人燒烤,觀察客人所需,加上食物和環境都不錯,值得再來。
2020-11-21
庆祝纪念
纪念日
2020-11-22 122 浏览
真係要講柞木炭家嘅服務好好!!一叫完好快上左幾款小菜同一盅辣白菜 嗰盅辣白菜 食完係可以再添我地一行4人叫左御善套餐(4-5人份)另加和牛脂飯 同埋龍蝦配蒜蓉牛油叫餐嘅時候服務員有提醒我地 和牛脂飯比較大份,可能食唔晒..1) 和牛脂飯 份量真係好大,味道淡左少少,但和牛粒粒都幾多下2) 龍蝦配蒜蓉牛油服務員主動幫我地燒燒到好好加上龍蝦本身質素好好,配埋蒜蓉牛油,好好食御善套餐包括 3)是日雪下灸五款、4)壽喜燒牛肉豆腐、5)真露煮蜆、6)壽喜燒和牛西冷(4件)、7)青陽辣炸雞食完個餐仲有送蜂蜜蛋糕
真係要講柞木炭家嘅服務好好!!
一叫完好快上左幾款小菜同一盅辣白菜
嗰盅辣白菜 食完係可以再添

1) 和牛脂飯
份量真係好大,味道淡左少少,但和牛粒粒都幾多下

和牛脂飯

2) 龍蝦配蒜蓉牛油
服務員主動幫我地燒
燒到好好加上龍蝦本身質素好好,配埋蒜蓉牛油,好好食

食完個餐仲有送蜂蜜蛋糕

2020-11-20
和牛脂飯
  • 壽喜燒和牛西冷
2020-11-18 246 浏览
好耐冇去過金百利食飯,原來呢度都有咁高檔嘅韓燒,呢間餐廳裝修唔錯好高級,兼且暗暗地,好有情調。佢有set餐或A la Carte,我今次就試咗A la Carte, 小碟前菜一向係我最愛食嘅,而侍應生在我們坐低後,先在我們面前剪泡菜,感覺好似幾新鮮😀...(1)Starter: 真露煮蜆$89呢個好特別,蜆用韓國真露煮,將蜆嘅鮮甜帶出來,又有小小酒味。(2)大醬油蟹$368好掛住韓國嘅醬油蟹,呢隻睇樣應有5、6両以上,膏都多,一半就咁食,入口即溶,另外一半撈飯團,夠兩人食,超滿足。(3)壽喜燒和牛西冷兩件$288呢個好正,店員拎小煲湯在烤盧上,將兩片和牛輕輕燙一燙,跟著將一球沾上蛋汁嘅飯團包著,兩様夾著來食,和牛嘅鮮嫰加蛋球配埋佢個湯味,味蕾起享受,高質。(4)嚴選韓牛牛柳$328件牛柳好大件好厚,放起岩鹽上面,店員會幫你烤,三成熟就食得,肉質好Juicy,好鮮嫩,完全唔知使再加調味,已好好味。(5)和牛脂飯$420(4人份)店員原煲用Stuab煲上,內面滿滿和牛,佢會幫你將配料,蛋同和牛撈埋哂,焗15mins後食得。好多靚和牛粒,個飯撈左牛脂同蒜絲,好香好惹味,4人份量,絕對抵食。(
...

(1)Starter: 真露煮蜆$89

(2)大醬油蟹$368

(3)壽喜燒和牛西冷兩件$288

(4)嚴選韓牛牛柳$328

(5)和牛脂飯$420(4人份)

(5)甜品:雞蛋蛋糕$52
呢個有啲似古早蛋糕,佢上面沾上小小蜜糖,好香蛋味,仲要係有好多件。

⋯*呢間食材高級,而且新鮮,侍應好專業同服務好,而且餐廳好闊落,座位距離遠,傾計對私隱度高。
  • 前菜
首先前菜叫咗八爪魚海帶刺身。海帶好爽,份量好多,八爪魚刺身新鮮,好味。上面加咗一啲三文魚子,增加菜式嘅美觀感同鮮味!之後燒物方面點咗嚴選韓牛牛柳,同埋壽喜燒和牛西冷。餐廳服務員好好,幫我哋處理所有嘅食材。好細心咁問我哋食唔食蛋黃啦,就用小飯團沾咗蛋黃,配埋用壽喜燒汁煮嘅和牛西冷,超有牛味,又軟又滑,入口即溶!蛋黃、飯、同牛,呢三樣真係絕配呀。韓牛牛柳都幾好味,好軟滑,無筋。主菜方面呢,就叫咗和牛脂飯。呢個係重點推介啊!好有牛脂香味,食落每粒飯粒都吸收晒所有牛嘅味道同精華。加上上面個和牛嘅份量都唔少,同埋用雞蛋黃去拌成個飯,提升味道唔少!好耐冇食醬油蟹啦,叫咗一個止下癮,感覺隻蟹本身係好新鮮,送飯就一流喇。甜品方面呢叫咗一個雞蛋蛋糕,軟綿綿,少少甜,好適合做今餐嘅結尾呀。

提升味道唔少!

2020-11-16 66 浏览
柞木炭家係間既優質又韓式嘅燒烤餐廳,相信採用炭燒而非一般嘅鐵板爐係餐廳嘅一大大特點。餐廳裝潢同一般嘅韓式燒烤有所不同,座位好闊落舒服而且光線採用都偏暗,岩哂慢慢燒同嘆反幾杯燒酒聊聊天。前菜都有好多款而且全部都係無限添加,泡菜超正,原條一盅咁,好正宗咁要剪開。🔷八爪魚海帶刺身 💰92 💙70/100面頭放左一大堆魚籽,八爪魚鋪到一塊塊咁相當用心,而底部就係海帶。海帶同前菜嘅海帶相同,呢款主要係食個八爪魚,味道上為酸酸甜甜,為主前菜還可以。🔷壽喜燒和牛西冷(2件) 💰288 💙85/100呢款有專人黎服務幫手燒,首先將生雞蛋黃打散再將兩粒白飯各沾滿生蛋黃液。壽喜燒汁就放左係爐上翻熱,和牛西冷煮得帶微粉紅咁鋪左係飯粒面,大大塊入口油脂味豐富,肥瘦分怖好均勻所以咬落都唔會咬唔開。🔷嚴選韓牛牛柳 💰328 💙90/100韓牛牛柳放左係冰上邊,可以慢慢食慢慢燒。呢款牛柳相對上肉味會更為明顯,而且都有反咁上下厚度,注意下熟度咁燒真係一流。咬落啖啖肉之餘又嫩口,不可錯過。🔷大醬油蟹 💰368 💙90/100韓風美食之一嘅醬油蟹,蟹膏都唔少,甘甜鮮美味。蟹蓋啲膏mix埋白飯同醬油食真係無得頂,醬油汁唔覺

🔷八爪魚海帶刺身 💰92 💙70/100

🔷壽喜燒和牛西冷(2件) 💰288 💙85/100

🔷嚴選韓牛牛柳 💰328 💙90/100

🔷大醬油蟹 💰368 💙90/100
韓風美食之一嘅醬油蟹,蟹膏都唔少,甘甜鮮美味。蟹蓋啲膏mix埋白飯同醬油食真係無得頂,醬油汁唔覺腥而且又不太鹹。

🔷和牛.脂飯 (4人用) 💰420 💙90/100
呢個飯真係6個人先食得哂咁,份量多到完全唔洗驚食唔飽,面頭會有兩粒生雞蛋黃,餐廳會有店員幫手搞拌。滿滿嘅蔥粒同和牛粒,非常滋味,和牛粒咬入口真係哇一聲。

🔷焦糖牛角包 💰58 💙90/100
食到尾聲都仲要食多個甜品,呢個韓式牛角包有用類似格仔餅嘅爐焗一焗,食到濃濃嘅牛油味,亦都保持到牛角包嘅酥皮口感。
2020-11-16 86 浏览
友人推薦了銅鑼灣一家高級的韓燒餐廳餐廳位於銅鑼灣有餐廳廣場之稱的金百利廣場 因為該廣場有很多不同種類的餐廳 上去吃飯 一定要排隊乘電梯一出電梯 就可以看到餐廳裝潢非常華麗木系室內設計 大顯高貴不單單是設計 連抽油煙機系統也很好 離開時衣服也不會帶走燒肉味餐前菜 六小碟 + 一盤生菜 : 泡菜 雞蛋卷 芽菜 海帶 菠菜 芝士泡菜是我吃過 最好吃的 味道有別於其他韓式店,應該是自家制而且無限添加服務生也會常常協助處理食物 主動燒肉,一點都不會馬虎餐牌:王道2人套餐前菜:大醬蘿蔔牛舌牛舌鮮嫩肉滑,咬口軟熟,醬汁充滿蘿蔔味,是愛吃蘿蔔的朋友首選燒肉:是日雪下覓炙四款(和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、韓牛牛肩肉、方切和牛) 配黑毛豬五花肉每一款牛肉上面都佈滿雪花,入口即溶,牛味香濃 肉質一流經燒煮後 那牛肉噴出來的肉香,令人急不及待地想立刻放進口腔裹不是假的 那味道真的充滿口腔了這家就連豬五花肉都好好吃,豬肉切得非常薄,很快就熟透,油脂含量極高,脆脆的實在一試難忘墨魚配整隻墨魚 由於當天沒有餐牌上的紅蝦, 所以變成整隻墨魚而原本的墨魚就有2個口味 辣和原味 3款墨魚 吃下去都會有海水味,證明新鮮,肉
友人推薦了銅鑼灣一家高級的韓燒餐廳
餐廳位於銅鑼灣有餐廳廣場之稱的金百利廣場
因為該廣場有很多不同種類的餐廳 上去吃飯 一定要排隊乘電梯
一出電梯 就可以看到餐廳裝潢非常華麗
木系室內設計 大顯高貴

泡菜是我吃過 最好吃的 味道有別於其他韓式店,應該是自家制
而且無限添加
服務生也會常常協助處理食物 主動燒肉,一點都不會馬虎

餐牌:王道2人套餐
前菜:大醬蘿蔔牛舌

每一款牛肉上面都佈滿雪花,入口即溶,牛味香濃 肉質一流
不是假的 那味道真的充滿口腔了

墨魚配整隻墨魚
由於當天沒有餐牌上的紅蝦, 所以變成整隻墨魚
而原本的墨魚就有2個口味 辣和原味
3款墨魚 吃下去都會有海水味,證明新鮮,肉彈牙

海鮮豆腐湯
海鮮湯熱騰騰,是好好暖胃湯
打開蓋子 已經聞到辣辣的味
湯料有大蝦,青口,蜆金菇等等豆腐也很水嫩

最上等牛肋骨 (原味)
這塊牛肋骨是真的名符實有,牛肋肉在鐵網上燒得內裡通紅,看上去感覺味道會很腥,但吃起來 牛的油脂跟鮮牛爆出來,完全沒有腥味,比我在韓國旅行有名牛肉店還要出色,絕對是必食之選

甜品
蜜糖蛋糕鬆 不會太甜 可以作為整頓飯的結尾
2020-11-15 83 浏览
柞木炭家 - 秋季韓燒夜今天和朋友在銅鑼灣出沒,晚飯時間大家都表示很久沒吃韓燒了,因為掛住韓燒的泡菜!上網找找銅鑼灣的韓燒,找到了這間燒烤店。王道二人套餐大醬蘿蔔牛舌前菜有大醬蘿蔔牛舌,香濃的大醬,爽口的蘿蔔和炆煮得腍身的牛舌。是日雪下覓炙一看名字就知不惹少,有四款精選牛肉,分別有和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、方切和牛和韓牛牛肩肉,最愛方切和牛,一口一粒,濃郁牛味、肉汁,油分一下在口腔中爆發。黑毛豬五花肉、紅蝦配大墨魚韓燒當然還有五花腩,黑毛豬五花肉,肥瘦肉分明,梅花間竹,配上生菜片,另外有爽口的紅蝦和大墨魚,鮮味十足。韓燒和牛西冷我們再加配了韓燒和牛西冷,滿足了食肉獸。海鮮豆腐湯由於太多肉了,我們點了海鮮豆腐湯,湯底有海鮮的鮮甜,一解膩口感覺。精選甜品甜甜的軟綿綿的雞蛋蛋糕作結。
柞木炭家 - 秋季韓燒夜

王道二人套餐

大醬蘿蔔牛舌

是日雪下覓炙

黑毛豬五花肉、紅蝦配大墨魚

韓燒和牛西冷
我們再加配了韓燒和牛西冷,滿足了食肉獸。

精選甜品
甜甜的軟綿綿的雞蛋蛋糕作結。
2020-11-12 794 浏览
假日陪媽媽行 SOGO 週年慶,買完野行過對話就發現此店。見有韓燒好吸引就試試。餐廳環境唔錯地方闊落,侍應仲安排大卡位我地坐。雖然係韓燒但抽風系統幾好,食完唔覺衣衫有味。王道套餐 $698 夠二人食,加 $205 有份牛肋骨間中豪下也不過份嘅。王道套餐包括:大醬蘿蔔煮牛舌、黑毛豬五花肉、紅蝦配大墨魚、海鮮豆腐湯、是日精選甜品是日雪下覓炙四款:韓牛牛肩肉、和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、方切和牛前菜有四小碟,韓式泡菜、菠菜、洋蔥、海帶。當中以泡菜爽口唔辣最為好食,伴生菜牛肉一起食唔錯,泡菜仲可再添。大醬蘿蔔煮牛舌蘿蔔好入味,牛舌咬落爽彈,煮得唔錯。紅蝦配大墨魚新鮮紅蝦兩隻中蝦大小,墨魚片有切花刀容易燒易熟。海鮮豆腐湯落了唔少海鮮,青口、蜆、蝦、金菇菜、洋蔥碎、芽菜、翠玉瓜和豆腐配料十足,個湯好鮮美。黑毛豬五花肉五花肉薄片肥美爽口,肉質充滿油香好味。韓牛牛肩肉、和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、方切和牛牛肩肉脂質少肉汁豐富。胸腹肉肥瘦交替有層次,肉味濃厚鮮甜。和牛牛板腱肉口感軟嫩。最上等牛肋骨牛肋骨味道濃郁好大塊,侍應主動幫手剪,服務貼心,是日精選甜品鬆軟的蜂巢蛋糕加了蜜糖味道唔錯。

王道套餐包括:

前菜
有四小碟,韓式泡菜、菠菜、洋蔥、海帶。
韓式泡菜、菠菜、洋蔥、海帶

韓式泡菜

大醬蘿蔔煮牛舌
蘿蔔好入味,牛舌咬落爽彈,煮得唔錯。

紅蝦配大墨魚
新鮮紅蝦兩隻中蝦大小,墨魚片有切花刀容易燒易熟。

黑毛豬五花肉
五花肉薄片肥美爽口,肉質充滿油香好味。

最上等牛肋骨
牛肋骨味道濃郁好大塊,侍應主動幫手剪,服務貼心,

是日精選甜品
鬆軟的蜂巢蛋糕加了蜜糖味道唔錯。
2020-11-07
韓式泡菜、菠菜、洋蔥、海帶
韓式泡菜
2020-11-09 460 浏览
大食妹襯住weekend同同事約埋去銅鑼灣燒肉之前係Instagram見有人推介柞木炭家, 大食妹好心動, 雖然有少少貴, 但一於奢侈一次我哋嗌左份王道二人套餐前菜有大醬蘿蔔牛舌, 燒烤配料有是日雪下覓炙四款配黑毛豬五花肉同紅蝦配大墨魚, 主食有海鮮豆腐湯, 仲有是日精選甜品, 超級豐盛呢<前菜>每次食韓國菜, 最期待嘅其中一定有餐廳嘅前菜柞木炭家嘅前菜有五款, 大食妹最鍾意佢嘅茄子同海帶, 前者水分飽滿, 後者酸酸地好開胃<大醬蘿蔔牛舌>除左餐廳嘅前菜外, 我地嘅套餐都有跟前菜大醬蘿蔔牛舌牛舌軟嫩入味, 味道唔錯<新鮮生菜>係燒肉前, 待應會先上新鮮生菜俾你包肉食, 減輕油膩感<日雪下覓炙四款配黑毛豬五花肉>日雪下覓炙四款分別係和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、韓牛牛肩肉同方切和牛, 和牛雪花超靚輕輕一燒油脂噴發, 入口即溶, 幸福感好高黑毛豬五花肉都肥瘦適中, 夾係生菜裏面食, 口感更好<最上等牛肋骨(原味)>大食妹係食肉獸, 一盤肉又點可以滿足到大食妹呢我地再加配左最上等牛肋骨, 牛肋骨放係迷迭香上頭小烘後
大食妹襯住weekend同同事約埋去銅鑼灣燒肉

我哋嗌左份王道二人套餐

<前菜>
每次食韓國菜, 最期待嘅其中一定有餐廳嘅前菜

<大醬蘿蔔牛舌>
除左餐廳嘅前菜外, 我地嘅套餐都有跟前菜
大醬蘿蔔牛舌牛舌軟嫩入味, 味道唔錯

<新鮮生菜>
係燒肉前, 待應會先上新鮮生菜俾你包肉食, 減輕油膩感

<日雪下覓炙四款配黑毛豬五花肉>
輕輕一燒油脂噴發, 入口即溶, 幸福感好高
黑毛豬五花肉都肥瘦適中, 夾係生菜裏面食, 口感更好

<最上等牛肋骨(原味)>
大食妹係食肉獸, 一盤肉又點可以滿足到大食妹呢
我地再加配左最上等牛肋骨, 牛肋骨放係迷迭香上頭小烘後香氣四溢, 沾上大醬味道更好

<紅蝦配大墨魚>
除左肉食外, 套餐仲有海鮮
紅蝦烤落好香口, 而大墨魚就好厚切, 幾有咬頭

<海鮮豆腐湯>
海鮮豆腐湯飲落暖胃, 豆腐水嫩, 仲好足料, 有蜆、蝦、金菇等等

<是日精選甜品>
我地果日嘅是日精選甜品係紮實嘅蜜糖蛋糕
雖然比較樸實, 口味微甜, 大食妹都好鍾意

• 王道二人套餐
2020-11-07 395 浏览
柞木炭家上openrice 才知呢間是炑八的高級版,同屬同一集團老細遲番,搞到每星期五會遲開,1點53分才開完我同三位同事去呢間試果然高級版,價錢比炑八貴我叫了牛肋骨,原來唔係湯,但好味。配粟子,好啱秋冬食前菜少款式,泡菜不差掛住傾計,如果我唔叫大家走,仲可傾落去
柞木炭家

上openrice 才知呢間是炑八的高級版,同屬同一集團

老細遲番,搞到每星期五會遲開,1點53分才開完

我同三位同事去呢間試

果然高級版,價錢比炑八貴

我叫了牛肋骨,原來唔係湯,但好味。配粟子,好啱秋冬食

前菜少款式,泡菜不差

掛住傾計,如果我唔叫大家走,仲可傾落去
牛肋骨飯
2020-11-06
牛肋骨飯
上星期工作十分繁忙, 身心疲倦加上沒有時間, 朋友生日也沒有好好慶祝, 這星期情況比較好一點, 就選了一間餐廳補祝生日。朋友平常愛吃炑八, 而這一間餐廳是炑八的高級版, 令我們躍躍欲試。踏入餐廳已感受到它的尊貴氣氛, 我們被安排坐窗邊位, 位置寬闊舒適, 有空間感。服務方面水準亦高, 朋友原以為要自己燒烤, 原來店員可以代勞, 他們十分熟手, 三兩下已燒好, 如果給我們弄一定雞手鴨腳。而且每次烤完, 都會換網, 不怕越烤越多焦又沾上下一款食物上。每桌附上一小鍋泡菜, 再夾出來吃, 我覺得十分有風味, 似醃製泡菜的鍋。另外還有一支冷麥茶, 可以自行添加, 比勞煩店員方便得多, 特別吃燒烤喝茶量較多。前菜有幾小碟, 每次見到都很開心, 很喜歡韓國這些小前菜, 今晚就特別喜歡海帶。大醬油蟹$368真的很久沒吃醬油蟹了, 每次吃總想起在首爾的時光, 充滿美好回憶。醬油蟹是米飯小偷, 最好就是伴飯吃, 最迷人的地方就在蟹膏, 豐腴美妙的滋味, 蟹肉則充滿鮮味, 一點也不覺生, 還附上幾塊特別的see through紫菜, 可以包著飯和蟹一起吃。真露煮蜆$89蜆隻size不大, 小巧精美, 但每隻

大醬油蟹$368

真露煮蜆$89
蜆隻size不大, 小巧精美, 但每隻乾乾淨淨, 無沙無泥, 煮的熟度剛好, 口感細滑, 用上真露煮蜆, 比平常清酒煮味道更濃郁。

嚴選韓牛牛柳$328
厚厚的和牛牛柳, 相當夠份量,  放在岩鹽上順便沾一些海鹽吃起來帶出味道。韓牛牛柳油脂分佈平均, 店員幫忙烤過兩邊, 大約三成熟就可以吃, 肉質軟嫩多汁, 啖啖肉又烤香十足, 即烤即吃, 韓牛的品質相當不俗。

柞木甕漬牛肋骨$298
吃韓燒我必吃牛肋骨, 用上柞木作名稱想必是招牌菜之一, 甕漬醃衣過味道鹹甜交錯, 它厚薄適中, 有點果香的味道配合細嫩的牛肋肉, 真是享受。

海膽魚籽和牛脂飯$420
一個相當有份量的飯, 份量十足, 適合3-4人分享, 和牛粒、海膽、蛋黃加上蔥花, 光看樣子已吸引力十足, 連同名牌子鏽鐵鍋一同呈上, 高貴又可保存熱度, 店員幫忙攪拌後, 吃的時候再加上魚籽, 就不擔心魚籽變熟了, 海膽味道鮮甜但份量不如和牛的多, 和牛才是主角, 每件柔軟多汁, 和牛脂香迷人, 飯內有不少蔥絲蔥粒, 令味道平衡不會膩。海膽魚籽加和牛, 想不到這麼夾沒有違和感。

雞蛋蛋糕$52
最後甜品是雞蛋蛋糕, 雖然已很飽但都要吃過甜品才完滿, 它有點像台灣某出名的蛋糕, 甜甜的滋味, 口感輕盈。

今晚晚餐非常盡慶, 品嚐到美食, 人生才有踏實的感覺, 朋友也很滿意這一餐, 期待下一次的美食飯聚。
  • 海膽魚籽和牛脂飯
  • 柞木甕漬牛肋骨