餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-02-02 185 浏览
第一次來銅鑼灣金百利廣場既柞木炭家食韓燒,十分滿意😋餐廳非常寬敞,以灰色同啡色為主色,布置時尚有品味。呢度以炭網燒靚韓牛,唔用一般鐵板,感覺無甘油膩。我地揀左王道呢個二人餐,相當豐富,有韓牛和牛,有豬,海鮮,湯、熟食及甜品。食住前菜先,泡菜真係好啱我口味,可免費添加。套餐第一道大醬蘿白牛舌,色彩鮮艷,牛舌又夠腍。主角出場啦,韓牛牛肩肉、方切和牛、和牛牛胸腹肉、黑毛豬五花腩、和牛牛板鍵肉,每款都肉質上升,食得出系高級貨色。海鮮有紅蝦及大墨魚,墨魚超彈牙,證明好新鮮。最後來個暖胃既海鮮豆腐湯,豆腐滑溜。
第一次來銅鑼灣金百利廣場既柞木炭家食韓燒,十分滿意😋

餐廳非常寬敞,以灰色同啡色為主色,布置時尚有品味。

呢度以炭網燒靚韓牛,唔用一般鐵板,感覺無甘油膩。

食住前菜先,泡菜真係好啱我口味,可免費添加。

套餐第一道大醬蘿白牛舌,色彩鮮艷,牛舌又夠腍。

2021-01-31
2021-02-01 3115 浏览
逛銅鑼灣兼吃午餐,老友話想吃柞木炭家,餐廳環境寬敞坐位舒適,大玻璃窗夠開揚。店員首先送來是前菜,有泡菜、醃菠菜、醃蘿蔔、醃大豆芽。吃完可免費添加。泡菜爽中帶甜,很美味。我們點左是日雪下炙$488.五款部位,每款牛肉都油脂均勻,燒一燒就聞到陣陣牛肉香味,入口即溶,滿口油香,牛味濃郁,夾生菜🥬吃,真心滿足,超級美味。👍👍👍壽喜燒和牛西冷(2件)$288,有兩粒圓形的飯糰,有生蛋黃,兩塊西冷,一個湯鍋,親切的店員先煮熱鍋內的湯,再放入西冷煮至剛熟,放在飯糰上,再淋上生蛋黃。謝謝店員幫忙。我第一次咁樣食壽喜燒,味道不錯感覺新穎。西冷肉味香濃又滑。泡菜青花魚 $78,用熱烘烘的石窩,盛著燒香的青花魚、韓式年糕、大豆芽、泡菜、韓式醬料,十分惹味。湯汁好香撈白飯至岩,無得彈。韓牛泡菜炒飯$98,和牛肉味香濃再加味道美的泡菜,是我的至愛。超正雞蛋蛋糕$52,甜甜地很鬆軟好好吃😋忌廉鮮卜梳打 $36,顏色靚靚,味道清香。柚子檸檬梳打$36,清爽、解渴又解膩。地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室
我們點左
泡菜青花魚 $78,

雞蛋蛋糕$52,甜甜地很鬆軟好好吃😋
忌廉鮮卜梳打 $36,顏色靚靚,味道清香。
柚子檸檬梳打$36,清爽、解渴又解膩。
地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室
  • 是日雪下炙.五款部位
  • 韓牛泡菜炒飯
It’s been a long while since the last time we had our proper Korean barbecue, and sooo here we go! This is the menu of the Supreme Set:-Appetizer - Stewed ox tongue with soybean paste and daikon-Soup - Seafood soup with tofu-Barbecue Items - Red Shrimp with CuttlefishHanwoo chuck roll Wagyu Chuck Short Rib Wagyu Blade Steak Wagyu Cube Pork Belly Prime Beef Ribs -Just by looking at the menu, you can already tell this can never go wrong! Other than the grilled items in the menu, they also had some
Soup - Seafood soup with tofu
Barbecue Items -
Red Shrimp with Cuttlefish
Hanwoo chuck roll
Wagyu Chuck Short Rib
Wagyu Blade Steak
Wagyu Cube Pork Belly
Prime Beef Ribs
Just by looking at the menu, you can already tell this can never go wrong! Other than the grilled items in the menu, they also had some refreshing side dishes like sesame oil with bean sprouts, spinach, pickled radish and of course, their homemade kimchi. The kimchi is just right for my taste which is a bit on the sweeter side and less spicy compare to the very traditional ones. Though I don’t mind it to be a little bit more spicy. I think we might have already finished at least half of it before the meat came. The stewed ox tongue is surprisingly good. Not a hint of the usual strong smell and is very tender.
As a barbecue restaurant, the ingredients are very fresh. And for my favorite meat, it definitely has to be the Hanwoo chuck roll! Chuck roll is actually a very rare part of a cow. (see, we had to search it. It was this good!) And no wonder, the rare ones usually tastes better. Every bite is an explosion of that rich rich meaty flavor, so tender and juicy. It’s as if it was melting in my mouth. And I just want to quickly mention the cuttlefish. Was quite worried that the texture would be too hard like the ones I had before, but surprisingly it was so soft and tender.
Alright, now, we had enjoyed our meal, time to go light for a good while and calm the pimples on my forehead.
話說小編們都好久好久沒吃燒肉了,這次就讓我們好好放肆一番。跟大家報告一下菜單先:
前菜 - 大醬蘿蔔牛舌
和牛牛板腱肉
方切和牛
黑毛豬五花肉
上等牛肋骨
看到菜單就不用多說了吧,一個字 —— 棒!除了菜單裡的燒肉外,還有各樣的配菜,包括麻油芽菜,菠菜,醃蘿蔔,當然就不少得他們自家製的泡菜啦。泡菜不得不說剛好符合小編的愛好,偏甜一點的,雖然辣味可以再強一些。等肉來到時,大概已經吃了一半泡菜了嘻嘻。作為前菜的大醬蘿蔔牛舌挺有驚喜的。牛舌不但不怕腥,肉質也非常的嫩。
作為燒肉店,食材非常新鮮。至於最愛的燒肉就非韓牛肩肉莫屬啦。查了一下,原來牛肩肉在一頭牛裡面可以取得的量很少,果然好吃的東西還是比較稀有啊。它的肉味非常濃郁,咬下去後滿口都充滿著油脂的香,而且有一種入口即溶的感覺。這已經瞬間成為小編以後必定會點的燒肉之一。在這邊也想特別提一下大墨魚。吃之前一直擔心墨魚會不會太硬,事實上它一點也不怕難咬,很軟糯。
好了,放肆完是時候要找數了,這幾天額頭多了幾顆痘痘,要清清腸胃了。
2021-01-30 131 浏览
今日去了銅鑼灣, 金百利商場3樓嘩好多人呀!我們等左十分入坐!地方都坐得闊落!好有氣氛!我們點了是日雪下覓炙‧五款部位好靚的牛肉,肥瘦均等,五個部分都好好味!前菜: 泡菜青花魚魚肉嫩滑!內面有年糕,泡菜...燒烤產品:壽喜燒和牛西冷食法好特別,有專人幫忙煮,有蛋黃包飯再包牛肉食好好好好好好味!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻主食:青陽辣炸雞外面香香脆脆!有小魚乾脆脆香香,雞肉鮮嫩!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻甜品:雞蛋蛋糕 香香軟軟,上面加了糖漿甜甜香香!飲品:菠蘿流打,忌廉鮮奶流打
今日去了銅鑼灣, 金百利商場3樓
嘩好多人呀!我們等左十分入坐!
地方都坐得闊落!
好有氣氛!
我們點了
是日雪下覓炙‧五款部位

好靚的牛肉,肥瘦均等,五個部分都好好味!
前菜: 泡菜青花魚
魚肉嫩滑!內面有年糕,泡菜...

燒烤產品:壽喜燒和牛西冷

主食:青陽辣炸雞
外面香香脆脆!有小魚乾脆脆香香,雞肉鮮嫩!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

甜品:雞蛋蛋糕
香香軟軟,上面加了糖漿甜甜香香!
飲品:菠蘿流打,忌廉鮮奶流打

2021-01-30 112 浏览
馬上就要過年啦,要好好犒勞一下辛苦了一年的自己。天氣無比好的周六,一定要吃一頓高顏值高質素的午餐,享受一下人生在世的樂事。聽說銅鑼灣美食聚集,就不遠千里過來了。餐廳裝修很舒適,位置寬敞,可以好好relax一下。特意點了王道套餐(2人用) x 和牛西冷*1)前菜:大醬蘿蔔牛舌蘿蔔清甜,牛肉入味。簡直一流。 2)燒肉:紅蝦配大墨魚韓牛牛肩肉和牛牛胸腹肉和牛牛板腱肉方切和牛黑毛豬五花肉 自己用心烤出來的熱辣辣的感覺,絕對美味可口。最喜歡的吃法是用新鮮蔬菜包住肉,然後一大口放進嘴裏。烤肉的鮮美透過蔬菜的新鮮,透出來。清爽又不膩。各路美味吃遍,最喜歡的還是有質感的。從用料到做工,到環境,一樣不能少。 3)主食:海鮮豆腐湯4)甜品:是日精選甜品5)飲品:每人一杯#thecharcoalroomhk #koreancuisine #koreanbbq #柞木炭家 #柞木 #韓國菜@thecharcoalroomhkRestaurant: 柞木炭家Address: 銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室

聽說銅鑼灣美食聚集,就不遠千里過來了。
餐廳裝修很舒適,位置寬敞,可以好好relax一下。

特意點了王道套餐(2人用) x 和牛西冷*
1)前菜:大醬蘿蔔牛舌
蘿蔔清甜,牛肉入味。簡直一流。

2)燒肉:

5)飲品:每人一杯

@thecharcoalroomhk

Restaurant: 柞木炭家
2021-01-29 77 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$550-600+📍Address: The Charcoal Room, Causeway Bay今次黎到銅鑼灣呢間柞木炭屋食韓燒,裝潢走高級韓舍路線,用上黑色及灰色作主調,卡位空間頗多,抽風系統做得唔錯,所以食飯感覺幾良好,唔會覺得油煙好大。我哋叫左王道套餐($698)同和牛西冷($95)。套餐既份量係二人份,一上枱店員比左好多小菜例如泡菜、蘿蔔、菠菜同生菜🥬,酸酸地幾開胃,可以無限添加。前菜既大醬蘿蔔牛舌開始已經令人驚喜,牛舌燜既程度適中,齒頰留香。之後既是日雪下炙四款肉,有牛肩肉、牛胸腹肉、牛板腱肉同埋方切和牛,肉既花紋好靚,油脂分佈均勻,質素相當唔錯😍所以,我地加單點左和牛西冷,呢個真係必試,肉質軟身,油脂更加豐富,入口即融,點鼓油生雞蛋食好味!套餐仲有海鮮豆腐湯,同埋紅蝦、大墨魚。海鮮豆腐湯真係好足料,而且海鮮有預先醃好,冇蓋過海鮮本來既鮮味,非常新鮮。飲品方面,我地叫左柚子檸檬梳打($38)同荔枝梳打($38),食完肉之後飲都幾舒服。
🇭🇰Hong Kong

1K
2021-01-27 97 浏览
今日去左金百利既柞木炭家, 第一次黎到CWB店, 環境寬敞舒適, 一排大落地玻璃窗採光好好, 中午時份坐係窗旁韓燒感覺好正!落完ORDER店員好快就放低前菜幾款, 當然可以無限追加啦, 另外店員仲另外放多左一鍋ENCORE度最高既KIMCHI, 用蓋蓋住, 想追加既時侯自己剪出黎食就可以, 咁就唔洗下下搵職員啦。王道套餐前菜 - 大醬蘿蔔牛舌牛舌厚厚一粒, 彈牙有咬感, 蘿蔔入味淋甜。燒肉-上等牛肋骨食韓牛點可以少左牛肋骨呀!! 依份牛肋骨係另外加錢叫既, 厚厚長長既牛肋肉, 油花均勻, 入口軟熟又JUICY, 牛味濃郁, 好正!燒肉 - 韓牛牛肩肉, 和牛牛胸腹肉, 和牛牛板腱肉, 方切和牛, 黑毛豬五花肉牛板腱較有咬口而且多肉汁, 方切和牛油脂較少, 肉質彈牙牛味重。自己最中意就係和牛牛胸腹肉同埋韓牛牛肩肉, 前者油花細密, 肉質細嫩肉味香濃, 後者油香豐腴, 肉質鬆軟。黑毛豬五花肉肉汁豐富, 肥瘦相間, 皮位帶煙韌口感, 燒到焦焦香香咁食係最正既!海鮮 - 紅蝦配大墨魚墨魚出奇地軟嫩, 而且帶鮮味, 有D驚喜, 相比下紅蝦則不過不失。主食 - 海鮮豆腐湯最後飲埋熱辣辣既海鮮豆腐湯

王道套餐

前菜 - 大醬蘿蔔牛舌
牛舌厚厚一粒, 彈牙有咬感, 蘿蔔入味淋甜。

燒肉-上等牛肋骨

海鮮 - 紅蝦配大墨魚

主食 - 海鮮豆腐湯
最後飲埋熱辣辣既海鮮豆腐湯, 香辣滋味。

甜品 - 蜂蜜 蛋糕
雞蛋糕上淋上蜂蜜, 又甜又香, 每人兩件作為依餐既結尾好滿足~~
2021-01-24 185 浏览
好耐冇食韓燒,喺位置十分便利又食肆林立嘅金百利廣場!裝潢充滿格調,環境寬敞,店員帶到窗邊位置看著人來人往銅鑼灣,舒適地嘆住有韓燒🍴🪄前菜醬料茶水可以免費無限任添🔸柑橘梳打 🍊🍹$36🔸青檸檬梳打🍋🍹$36清爽唔太甜口味,飲返啖解渴又解膩感👅🔸泡菜青花魚 $78Starter但分量一啲都唔細,仲有韓式年糕及芽菜,石窩能夠保持熱度,泡菜等韓式醬料令青花魚及配料十分惹味!🔸是日雪下覓炙·五款部位🐂$488估唔到香港都食到韓牛質素😍每一款牛肉都有唔同口感味道,五款部位絕對滿足哂!油脂分佈平均入口溶化,牛味好濃郁!🔸甜辣炸雞 🍗$98估唔到食韓燒,炸雞都做得好出色!炸得不太油膩,依然保持到雞肉多汁嫩滑😋表面封上甜辣醬汁好惹味呀!🔸嚴選韓牛牛柳 🥩$328擺得美不馬虎,放在岩鹽板上的韓牛,三成熟先唔會浪費件牛柳,肉質鮮嫩juicy!🔸甜品·雞蛋蛋糕 🍰$52好似蜂蜜蛋糕,食落唔會好甜,上面沾上小小蜜糖🍯,滿滿的蛋香,食下一件又一件😋😋
好耐冇食韓燒,喺位置十分便利又食肆林立嘅金百利廣場!
🪄前菜醬料茶水可以免費無限任添

🔸柑橘梳打 🍊🍹$36
🔸青檸檬梳打🍋🍹$36
清爽唔太甜口味,飲返啖解渴又解膩感👅

🔸泡菜青花魚 $78

🔸是日雪下覓炙·五款部位🐂$488
估唔到香港都食到韓牛質素😍
每一款牛肉都有唔同口感味道,五款部位絕對滿足哂!
油脂分佈平均入口溶化,牛味好濃郁!

🔸甜辣炸雞 🍗$98

🔸嚴選韓牛牛柳 🥩$328

🔸甜品·雞蛋蛋糕 🍰$52
2021-01-23
午餐
2021-01-13 153 浏览
天氣凍,跟同事去咗食韓國燒烤,暖粒粒,價錢又好抵,食得好開心。😋我哋叫咗一個燒烤餐,同一個牛肋骨煲,食得好滿足好飽,食物品質以這個價錢來說,相當唔錯。用OpenRice book位,仲有七五折。坐位寬敞,坐得舒服。

方切和牛燒烤餐
柞木韓牛飯(上)    及    栗子牛肋骨煲(下)
方切和牛燒烤餐
柞木韓牛飯(上)    及    栗子牛肋骨煲(下)
2021-01-10 2384 浏览
月見韓牛西冷,肉質肥瘦適中,油脂部化入口即化,肉味濃郁,配以蛋黃、甜醬油食用,肉質更加滑嫩,配以白飯球食用,即可享用韓牛壽司,配菜包括有冬菇、蓮藕、南瓜、青檸汁。海膽韓牛拌飯,好足料,材料包括有生韓牛、紫菜、海膽、紅蘿蔔、青瓜、雞蛋、韓式辣椒醬、白飯,生韓牛口感滑身,食落有咬口,拌飯味道咸鮮、香辣,食落惹味。柞木甕漬牛肋骨,份量多,肉質肉嫩多汁,味道咸甜,食落好香口。海蝦,肉質爽口,味道甜鮮。 啖啖海膽,雙重甜鮮。大判日本墨魚3食,原隻巨型日本墨魚可用作烹煮3道菜餚,包括有墨魚燒烤、墨魚煎餅、海膽燒;墨魚燒烤,韓燒巨型日本墨魚,墨魚口感厚肉、彈牙,配以青檸汁,墨魚味道更加突出,配菜包括有冬菇、蓮藕、南瓜;墨魚煎餅,採用巨型日本墨魚、魷魚鬚、鮮蝦、韮菜、辣椒製作,口感外香脆內煙韌,味道正宗;海膽燒,薄片墨魚燒烤配以海膽醬,啖啖海膽,雙重甜鮮。2隻帆立貝,肉質肥美,食落好新鮮,配以特製醬汁、蔥花、蟹膏,食落鮮味十足。肉豆腐,採用醬油牛肉片、韓牛肉碎、豆腐、香蔥、雞蛋絲製作,醬油牛肉片軟腍,充滿醬油味道,韓牛肉碎肉味濃香,豆腐口感滑溜,豆香味濃,配以香蔥、雞蛋食用,味道更加豐富。神仙雪濃湯,

海蝦,肉質爽口,味道甜鮮。
啖啖海膽,雙重甜鮮。

神仙雪濃湯,採用大量牛肉煲湯,牛味醇厚,內有韓國拉麵,容易掛湯。

前菜、醬料、茶水,可以免費無限任添,包括有原缸泡白菜、柚子車厘茄沙律、芝麻馬鈴薯、涼拌大豆芽、青辣椒蒜頭、凍茶、芝士粟米、蒜頭麻油、生菜、醃漬茄子、海鹽、韓國大醬。

蕃薯雪糕,原個蕃薯薯蓉配以柚子雪糕,蕃薯薯蓉口感綿密,味道香甜,柚子雪糕口感細滑,內有柚子果肉,味道清甜。

魔法梳打,蝶豆花飲品配以檸檬汁,味道清香帶酸。

青檸檬梳打,味道酸溜,飲落好清爽。
  • 大判日本墨魚3食
  • 月見韓牛西冷
鮑魚配龍蝦,2隻新鮮鮑魚、2隻新鮮龍蝦,鮑魚表面鋪有蒜蓉、香蔥,經韓燒後,口感厚肉,肉質彈牙,食落鮮味十足,龍蝦肉質肥美,蝦膏飽滿,口感爽口,原汁原味,味道鮮甜,配菜包括有冬菇、蓮藕、南瓜、檸檬汁。醬油鮑魚,表面鋪有香蔥,肉質Q彈,食落好入味,味道咸鮮。韓牛牛柳,油脂分布適中,肉質厚身、嫩滑,食落好Juicy,肉味濃厚。醬油牛小排,肉質肉嫩多汁,味道咸香。和牛肋骨肉,肉質厚實,油脂味濃,配菜包括有冬菇、蓮藕、南瓜、青檸汁。和牛咖喱飯,和牛口感軟腍,牛味濃香,咖喱口感稠身,味道偏向印度口味,味道香辣,食落好惹味,飯粒食落有咬口。韓國糖餡餅,表面鋪有糖粉、車厘茄,口感外香脆內煙韌,內有紅豆餡料,口感起沙,味道香甜。前菜、醬料、茶水,免費無限供應追加,包括有原缸泡白菜、涼拌南瓜蓉、涼拌黃瓜、雞蛋紫菜卷、醃漬蘿蔔、芝士粟米、青辣椒蒜頭、涼拌大豆芽、海鹽、蒜頭麻油、韓國大醬、凍茶。草莓口味韓國燒酒,味道甜中帶甘、帶有果香,容易入口,配以新鮮草莓飲用,味道酸甜,飲落更加清爽。

醬油鮑魚,表面鋪有香蔥,肉質Q彈,食落好入味,味道咸鮮。

醬油牛小排,肉質肉嫩多汁,味道咸香。

• 鮑魚配龍蝦
  • 韓牛牛柳
2021-01-08 89 浏览
柞木炭家主打中價路線的韓牛既燒肉店,除左燒肉外仲有其他海鮮選擇。啲牛切既厚度適中,筋肉間有啲油脂,咬落去非常有嚼口,牛味濃厚前菜同生菜都可以refill,啲五花肉咁好肥美,包埋生菜食就最岩除左肉質高質,海鮮都好唔錯,我地嗌左啲墨魚、魷魚同蝦啲蝦夠大隻同新鮮,墨魚同魷魚肉質唔煤 好彈牙!最後甜品仲嗌左軟綿綿既蜂蜜蛋糕,唔似普通超市買既蜂蜜蛋糕,成個蛋糕得個死甜佢係上面有層真蜂蜜,唔好睇佢好似好少咁淡淡既蜂蜜味加上蛋香味既蛋糕已經好夠香味,唔會太甜
除左肉質高質,海鮮都好唔錯,我地嗌左啲墨魚、魷魚同蝦
啲蝦夠大隻同新鮮,墨魚同魷魚肉質唔煤 好彈牙!
佢係上面有層真蜂蜜,唔好睇佢好似好少咁
淡淡既蜂蜜味加上蛋香味既蛋糕已經好夠香味,唔會太甜
2020-12-24 192 浏览
經OpenRice 訂位有75折,今次已經在兩個星期內第三次來這裡吃午飯,所以都同大家分享一下😁。這天已經比起我們第一次來的多了很多客人,不過這裡的坐位有一定距離,環境也闊落,所以感覺安全一些,而且在OpenRice 訂位,全單有75折,午餐餐牌和價錢可以看以下相片。餐牌主要係主食,跟前菜,另外加$10有以下飲品選擇.,那天我叫了栗子牛肋骨煲配飯,都不錯,只是栗子硬了一些😅。總括來說,這裡是一個不錯的午餐好地方,晚餐遲些有機會再去試試。

2020-12-21
2020-12-16 87 浏览
韓牛咁名貴用嚟燒肉實好正,之前同朋友去咗食韓牛燒肉😍.肉豆腐🤍豆腐面頭有醬油牛肉片、韓牛肉碎🐮蔥花同雞蛋絲🍳醬汁味道甜鹹,同牛肉好夾😗.大判日本墨魚 3 食 - 燒烤、煎餅、海膽燒🦑燒烤係將巨型日本墨魚燒好後點上檸檬汁及特製醬汁🍋質感彈牙😆海膽燒係將燒好嘅薄片墨魚,配上海膽醬🧡海膽新鮮微鹹,配搭新奇美味🤤煎餅加入魷魚鬚、鮮蝦、韭菜等💁🏻‍♀️煎餅的餅底唔會好厚粉,好香脆🤪.柞木甕漬牛肋骨🐂牛肋骨份量大肉質較實肉 juicy,大蝦爽口🦐.月見韓牛西冷(2 片)🐄脂肪分布平均,肉味香濃😋再沾點蛋黃醬油,勁正👍🏻.海膽韓牛拌飯🍚材料有生韓牛🥩紫菜、海膽、蔬菜🥬雞蛋🥚加埋辣椒醬拌勻🌶食到海膽鮮味,生牛肉亦較易入口☺️.番薯雪糕🍠 x 柚子雪糕🍦雪糕入面有柚子肉,柚子味濃郁,蕃薯口感綿密香甜😌.柚子檸檬梳打🍹有少少柚子肉喺底,唔會苦😬仲好清新💦.荔枝梳打🥤原粒荔枝肉加上梳打都幾好😛.前菜🥢有生菜🥬茄子🍆芝士粟米🧀🌽沙律🥗甜薯🍯泡菜、芽菜
韓牛咁名貴用嚟燒肉實好正,之前同朋友去咗食韓牛燒肉😍
柚子檸檬梳打🍹有少少柚子肉喺底,唔會苦😬仲好清新💦
荔枝梳打🥤原粒荔枝肉加上梳打都幾好😛
前菜🥢有生菜🥬茄子🍆芝士粟米🧀🌽沙律🥗甜薯🍯泡菜、芽菜
2020-12-10 180 浏览
Sogo 感謝祭,買完野正好還有時間好好食一餐,回到了我喜愛的韓國燒肉店柞木炭家,因為就在Sogo隔離的金百利廣場。以為自己很早到,但7點未到已經要排隊,因為店內已坐滿人。這裏的設計和燈光都很討人歡喜,走暗黑的路線,但燈光照落食物,特別顯眼,對鍾意手機先食的我地黎講真係打卡一流。見這次有季節推出的餐牌,當然不可錯過要試試。分了前菜、海鮮、燒物和主食,這個餐牌幾適合懶人選擇。坐低基本上服務都好周到,一系列的前菜一次過上,然後仲有一大盤泡菜,可以自行添加。前菜的大醬蘿蔔牛舌,醃得入味,厚身也夠稔,微辣,仲有大大嚿的蘿蔔,份量好足。海鮮我們選了醬油蝦,貪唔使太費功夫拆殼。蝦有8大隻,隻隻肥美,食落帶爽,重點是醃得好入味,所以無生海鮮的腥味,食時令人忍唔住啜埋啲汁。先上枱的是飯團和蛋漿,店員先將飯團蘸上蛋漿,放到我們碗內。然後把大大塊的和牛西冷放到壽喜燒鍋上,用醬汁將其拖熟,再將其放到我們碗內,包著飯團食!西冷肥美非常,夾上飯團減了半分膩,但牛脂和肉香依然,完全感受到牛油香在口腔內徘徊。好好味呀!!再來一件韓牛牛柳,紅白分明的脂肪紋,令人望到都興奮。牛柳肉味很濃,比西冷有嚼勁,是不同的口感,同

再來一件韓牛牛柳,紅白分明的脂肪紋,令人望到都興奮。

牛柳肉味很濃,比西冷有嚼勁,是不同的口感,同樣討人歡喜。全程店員都為我地效勞,全程不用自己動手,很適合我們這些懶人。

和牛脂飯上放了兩粒橙黃發亮的雞蛋黃,看到飯上鋪滿了和牛粒,灑上了滿滿的青蔥。樣子令人垂涎欲滴!

將所有材料撈勻,出來的就是一口滿載葱香、蛋香、牛香的熱飯。那冒著白煙的飯夾著牛肉食,煙韌有咬口,完全充滿了我們那一部份未飽的胃納!

這個套餐太滿足,食完個飯,基本上連甜品的雞蛋糕我哋都冇位再食,唯有打包回家!天氣凍凍地,食得咁滿足,真係令人身心舒暢!

2020-11-27