2020-11-18
好耐冇去過金百利食飯,原來呢度都有咁高檔嘅韓燒,呢間餐廳裝修唔錯好高級,兼且暗暗地,好有情調。佢有set餐或A la Carte,我今次就試咗A la Carte, 小碟前菜一向係我最愛食嘅,而侍應生在我們坐低後,先在我們面前剪泡菜,感覺好似幾新鮮😀...(1)Starter: 真露煮蜆$89呢個好特別,蜆用韓國真露煮,將蜆嘅鮮甜帶出來,又有小小酒味。(2)大醬油蟹$368好掛住韓國嘅醬油蟹,呢隻睇樣應有5、6両以上,膏都多,一半就咁食,入口即溶,另外一半撈飯團,夠兩人食,超滿足。(3)壽喜燒和牛西冷兩件$288呢個好正,店員拎小煲湯在烤盧上,將兩片和牛輕輕燙一燙,跟著將一球沾上蛋汁嘅飯團包著,兩様夾著來食,和牛嘅鮮嫰加蛋球配埋佢個湯味,味蕾起享受,高質。(4)嚴選韓牛牛柳$328件牛柳好大件好厚,放起岩鹽上面,店員會幫你烤,三成熟就食得,肉質好Juicy,好鮮嫩,完全唔知使再加調味,已好好味。(5)和牛脂飯$420(4人份)店員原煲用Stuab煲上,內面滿滿和牛,佢會幫你將配料,蛋同和牛撈埋哂,焗15mins後食得。好多靚和牛粒,個飯撈左牛脂同蒜絲,好香好惹味,4人份量,絕對抵食。(
...
(1)Starter: 真露煮蜆$89
(2)大醬油蟹$368
(3)壽喜燒和牛西冷兩件$288
(4)嚴選韓牛牛柳$328
(5)和牛脂飯$420(4人份)
(5)甜品:雞蛋蛋糕$52
呢個有啲似古早蛋糕,佢上面沾上小小蜜糖,好香蛋味,仲要係有好多件。
⋯*呢間食材高級,而且新鮮,侍應好專業同服務好,而且餐廳好闊落,座位距離遠,傾計對私隱度高。