餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-04-23 109 浏览
第一次來到旺角T.O.P.的柞木炭家食韓燒。這裡地方寬敞,環境舒適。首先,前菜已經好豐富,有泡菜、醃蘿蔔、芽菜、醃青瓜、粟米芝士,還有一份生菜,店員說這些前菜可以無限添加。原隻濟州八爪魚~大大隻的八爪魚好新鮮,好好味,而店員好貼心地幫我們燒。韓式牛肋骨燒肉~這個大推👍🏻,一早醃好的牛肋骨好入味,店員將一大片的牛肋骨剪成小片,之後再燒,燒得剛剛好。擔擔味噌茄子~這個是即食的,茄子和味噌好夾,茄子很清甜。韓式豬腸~醃好的豬腸好入味,完全沒有腥臭味。和牛三文治~這個對我來說覺得好特別,因為第一次食。外層的三文治很香脆,內裡的和牛肉質軟嫩。水冷麵~由於食了許多燒烤的食物,所以食這個水冷麵時,感覺很清新,份量也很足夠。是日甜品是雞蛋蛋糕。百香果蜜桃梳打~果味香濃柚子檸檬梳打~味道清新

韓式牛肋骨燒肉
擔擔味噌茄子~這個是即食的,茄子和味噌好夾,茄子很清甜。
韓式豬腸~醃好的豬腸好入味,完全沒有腥臭味。
水冷麵
是日甜品是雞蛋蛋糕。
百香果蜜桃梳打~果味香濃
柚子檸檬梳打~味道清新
2021-04-22 80 浏览
這間位於旺角鬧市中的柞木炭家,主要以韓式食物,除了有韓燒外,還有多款地道的韓式食品。店員先送上多款的韓式前菜,十分豐富,還可以免費添加。我們點了一個王道套餐,有前菜、海鮮、燒肉及湯。擔擔味噌茄子帶點微辣,茄子軟腍清新。紅蝦燒至微焦,蝦肉新鮮彈牙,大墨魚帶點焦香,比較有咬口。主角四款和牛及黑毛豬拼盤。和牛中味道最突出的是牛肩肉,牛肉味較重,肉質嫩腍,其次是牛板腱。而牛胸腹及牛小排,入口溶化,油脂豐富。五花肉夾在生菜食可減輕油膩感,腩肉油份甚重。海鮮豆腐湯香辣之餘,十分惹味,加上海蝦、蜆及青口的鮮甜,為平凡的豆腐更添風味。和牛三文治略燒至四面變色,入口油份重,不過牛味就一般。蛋糕香甜蜜糖香,蛋味亦突出。最後飲返杯梳打,非常滿足的一餐。
店員先送上多款的韓式前菜,十分豐富,還可以免費添加。

我們點了一個王道套餐,有前菜、海鮮、燒肉及湯。

擔擔味噌茄子帶點微辣,茄子軟腍清新。

紅蝦燒至微焦,蝦肉新鮮彈牙,大墨魚帶點焦香,比較有咬口。

主角四款和牛及黑毛豬拼盤。

而牛胸腹及牛小排,入口溶化,油脂豐富。

五花肉夾在生菜食可減輕油膩感,腩肉油份甚重。

和牛三文治略燒至四面變色,入口油份重,不過牛味就一般。

蛋糕香甜蜜糖香,蛋味亦突出。

最後飲返杯梳打,非常滿足的一餐。
2021-04-22 156 浏览
今晚同朋友去咗食喺旺角TOP商場入邊嘅柞木炭家。我哋今日點左個王道套餐,除咗烤肉之外仲有前菜、海鮮拼盤、海鮮豆腐湯、甜品送埋,我哋兩個人食都食到超飽。前菜有一個擔擔味嚕茄子,呢個前菜絕對係超晒班。雖然係茄子探探地冇咩味但係佢個味醬真係10分出色,味道豐富有層次而且唔會一味得個咸字。烤肉主打係慶州牛,除咗牛之外仲有原條嘅韓式五花肉!講返個牛先,啲牛真係靚到完全唔使點任何醬,只係需要點少少鹽都已經夠好食。將牛肉嘅表面燒到微微焦香,入邊就唔使咁熟medium rare咁食就得!另外仲有個海鮮拼盤入邊係有紅蝦兩隻同埋大墨魚。紅蝦燒完之後蝦頭超多蝦膏,而且仲品嚐到啖啖肉👍至於墨魚方面一邊係有醃咗嘅墨魚另一邊就係冇醃嘅墨魚。墨魚都係新鮮嘅,所以食落口都係彈牙,有無醃睇個人口味啦。另外重點左個和牛三文治($318),雖然單價係貴咗少少,但係真係個三文治真係好豪華好好食,和牛雪花分布平均,而且兩邊表面微微煎過,再加埋燒汁嘅配襯!比起我喺日本食嘅有過之無不及。最後上埋個海鮮豆腐湯我哋已經食到超級飽,海鮮豆腐湯入邊嘅海鮮係有青口、蜆、蝦等等多款唔同嘅海鮮。我自己就特別喜歡食豆腐,個豆腐真係超級滑。而且個湯

紅蝦拼大墨魚

和牛三文治

最後上埋個海鮮豆腐湯我哋已經食到超級飽,海鮮豆腐湯入邊嘅海鮮係有青口、蜆、蝦等等多款唔同嘅海鮮。我自己就特別喜歡食豆腐,個豆腐真係超級滑。而且個湯都有海鮮嘅鮮味,所以撈埋個飯好快就K.O.左!

特別提醒下可能因為餐廳想盡快抽走啲燒烤味,所以佢地都開到個冷氣都幾凍,所以想去食嘅朋友記得帶多件衫呀。
2021-04-20 80 浏览
旺角top 呢個新商場有好多好野食 同朋友尼到旺角 咁一於去呢個商場睇下有咩好野食先 見到呢間好有高級韓燒風味 望望下好想食韓式烤肉 環境寬敞 就選了這間我哋單點左以下幾樣食物擔擔味噌茄子-呢個茄子認真特別 就咁睇佢個賣相我估應該都係正常茄子嘅味道 點知食落口有驚喜 估唔到同味增咁夾 出乎意料之外咁好食 和牛三文治-賣相精美 和牛肥美 而且加咗吉烈調味醬 咬落個三文治有啲 油膩感地三文治吸收晒 反而識落唔會太油 超夾超好味原隻濟州八爪魚-當佢一上嘅時候 我哋都嚇咗一跳 真係原隻咁大 因為太大隻 要燒都有一定難度 燒完之後我哋估應該會燒得唔好食 點知又好好味喎 因為新鮮 所以就算點樣燒都一定好食韓式豬腸-用炭爐燒份外香脆 減少左油膩感 呢個好有驚喜A4和牛西冷-呢個西冷不得了 雖然眼見好似好肥膩 但食落口完全係入口即溶 由於得四條 所以大家每啖都食好耐😂韓式年糕-呢個年糕分量十足 仲有兩隻大餃子同埋一隻蛋 隻餃子有驚喜 煎得香脆而且入面非常之足料雞蛋蛋糕-最後仲有個甜品送 呢隻蛋糕唔會太甜啱啱好檸檬柚子梳打-非常之解渴清新埃塞俄比亞耶加雪菲-估唔到韓燒店都有手沖咖啡 諗住貪得意試吓點知一
我哋單點左以下幾樣食物
韓式豬腸-用炭爐燒份外香脆 減少左油膩感 呢個好有驚喜
雞蛋蛋糕-最後仲有個甜品送 呢隻蛋糕唔會太甜啱啱好
檸檬柚子梳打-非常之解渴清新
埃塞俄比亞耶加雪菲-估唔到韓燒店都有手沖咖啡 諗住貪得意試吓點知一樣咁出色
「柞木炭家」是一家以氣爐配合木炭明火燒烤的韓燒店,店內環境寬敞,裝潢時尚,「韓意」不重。入座後稍作安頓,店員已端來數碟泡菜小碟。「韓式泡菜」是最經典的泡菜款式,酸辣開胃,屬小編喜愛的韓食之一。相較其他韓食店,「柞木炭家」的泡菜切得比較大件完整,一梳梳放入口爽感特別突出。「擔擔味噌茄子」是隨點選飯餐特別配上的前菜。茄子色澤鮮艶,口感軟嫩,掛上味濃的味噌醬效果不錯。是次四人同行,分別點選了一份標準午市套餐、一份二人餐「王道」及一道小食。標準午市套餐約為一百元一份;二人「王道」套餐相對上貴少少,但因選用了上乘食材,所以定價仍屬可接受水平。先品嚐海鮮美食。單純觀察這客「紅蝦配大墨魚」的紅蝦心型擺盤,已知套餐尤其適合情侶撐枱腳享用。紅蝦以蝦味濃郁聞名,這兩只蝦的味道亦無令小編失望,尤其夾上蝦頭內的蝦羔及蝦殼上的炭焦風味同吃更見可口。燒大墨魚有醃製及未醃製兩款。大墨魚選材厚肉,小編起初也擔成品心口感會很韌,結果顯示小編想多了,大墨魚質感軟嫩得來又保留一定彈性,幾好食噃!吃過海鮮,輪到一眾美味燒肉。是日「雪下覓灸」四款包括有「韓牛牛肩肉」、「和牛牛胸腹肉」、「名品牛小排」及「和牛牛板腱肉」。不論款式

韓式泡菜

擔擔味噌茄子

紅蝦配大墨魚

紅蝦

燒大墨魚

吃過海鮮,輪到一眾美味燒肉。是日「雪下覓灸」四款包括有「韓牛牛肩肉」、「和牛牛胸腹肉」、「名品牛小排」及「和牛牛板腱肉」。不論款式,各款韓牛和牛都擁有豐盛的油花,單看賣相已很誘人。「韓牛牛肩肉」是當中肉味最香濃的選擇,油花份量適中。燒至半生熟能留住肉汁,口感亦佳。「和牛牛板腱肉」是四款中最肥美,脂香最足的燒肉,屬小編另一推介。

韓牛牛肩肉

和牛牛板腱肉

和牛牛胸腹肉

名品牛小排

喜歡吃香口烤肉的朋友,除了A5、M12 或 1++ 等和牛外,五花肉必然是相對經濟的選擇。這份「慶州五花肉」肥瘦參半,豚肉香口得來膩意不過火,與友分享少吃滋味最為合適。

慶州五花肉

海鮮豆腐湯」以海蝦、青口、豆腐等食材餚製,味帶微辣。湯品隨白飯一起送上,可自製湯飯品評。

海鮮豆腐湯

1++ 韓牛生牛肉石鍋飯」屬是日午市套餐之一。石鍋被燒至熱辣辣,吃前把握時間把生牛肉、雞蛋及白飯於熱鍋內拌勻。牛肉用上最高級的韓牛炮製質素上固然有保證,加入生雞蛋更能添香添滑。另建議拌勻飯品後稍等一會待飯羔形成才吃。

1++ 韓牛生牛肉石鍋飯

和牛三文治」屬額外追加的小食。有別於其他和牛烤肉,這份三文治用上更厚,雪花更豐盛的和牛,外脆內軟,入口即化的口感更為明顯。就和牛味道而言,小編仍舊喜愛熟一點 (半生熟) 的牛肉,肉味更香更富層次。

和牛三文治

是日精選甜品是「蜂蜜蛋糕」,出品平實。

蜂蜜蛋糕

青檸梳打 & 菠蘿梳打

柞木炭家」是一間以以氣爐配合木炭明火燒烤的韓燒店,各韓牛和牛選料佳,喜歡吃烤牛肉的朋友可以一試。

[19/4/2021; Mon]
和牛牛板腱肉
名品牛小排
1++ 韓牛生牛肉石鍋飯
2021-04-19 1226 浏览
假期book定高質韓國燒烤, 開開心心和朋友出嚟輕鬆一番。 晏晝喺百老匯睇完戲之後, 啱啱好係晚市時段, 最想試就係新 menu,好多期間限定食品。朋友經常來這裏, 喜歡這裏裝修簡潔, 環境舒適 地方闊落, 餐枱之間保持寬闊距離, 這天很幸運可以坐到 窗邊卡座, 望住商場的空中花園, 靚景配美食令人身心舒暢。還未點餐,幾款精緻泡菜已送到我們的眼前😍😍 超喜歡這裏的辣白菜, 爽脆鮮嫩鹹辣 適中。 其餘幾款泡菜 ,青瓜、 大豆芽菜、 醃蘿蔔, 亦都非常新鮮爽脆, 比起在百貨公司買的還要美味。😋😋另外 ,大家也喜歡吃牛, 侍應推薦了幾款不錯的, 我們也order試試。期間限定。韓式牛肋骨燒肉粉嫩的顏色, 肥瘦均勻的肉質, 絕不吝嗇的分量。 優質的牛肋骨, 不需要經過調味醃製, 只需燒烤後 配上少許海鹽, 已經品嚐到 肉味香濃 充滿牛味的烤肉。配上生菜和泡菜 包在一起吃, 更加滋味和清爽。和牛三文治香烤過的三文治外層鬆軟香脆, 夾著厚切吉列和牛, 雪花和牛入口即溶, 吉列外層鬆脆, 配上日式 炸物醬汁, 令整體味道層次提升。😋😋原隻濟州八爪魚 白雪雪滑捋捋, 非常吸引的八爪魚觸鬚, 新鮮又充滿

期間限定。韓式牛肋骨燒肉

原隻濟州八爪魚
白雪雪滑捋捋, 非常吸引的八爪魚觸鬚, 新鮮又充滿彈性, 店員細心又熱情 ,純熟地把難於處理的八爪魚烤熟, 我們不用動手,只需專心品嚐。

夏。和牛拌飯
季節限定, 除了石頭鍋飯, 夏天選擇拌飯也是不錯的選擇, 還有我們最喜歡的和牛, 再配上清爽的蔬菜, 加上韓式辣醬辣醬, 開胃又惹味。

韓式豬腸
炭烤過的豬腸, 煙煙韌韌, 經過韓式醬料醃製, 味道甜甜的, 沒有雪味也沒有騷味, 配辣椒醬最好食😁

菠蘿梳打+荔枝梳打
品嚐韓國燒烤, 除了配搭啤酒之外, 仲有果味濃郁的清爽特飲, 清新的梳打配真果肉。

雞蛋蛋糕
看見很多人都點雞蛋蛋糕, 我們心思思也要試試, 蛋糕鬆軟綿密, 配上清甜蜜糖更加美味。

庆祝纪念
纪念日
  • 韓式牛肋骨燒肉
  • 和牛三文治
  • 濟州八爪魚
2021-04-19 81 浏览
今晚happy saturday一早book定位食韓燒去到已經full booking好彩一早book左先一到就上前菜有多款選擇而且係可以任加的我地兩個人 叫左個皇牌套餐前菜係味噌茄子茄子上鋪左大量既味噌 好開胃之後就到燒肉同燒海鮮既部分肉方面 有濟洲既五花肉同4款雪下覓尋分別係牛小排 牛胸腹肉 牛板腱肉同牛腩肉先食五花肉 店員好好咁幫我地燒咁就唔怕燒焦啦五花肉肉汁豐富 肥瘦均衡油脂豐富 最好就係拎生菜包黎食之後就食下海鮮先有紅蝦同大墨魚蝦既肉質幾鮮甜墨魚口感鮮嫩4款牛肉牛小排 牛胸腹肉 牛板腱肉同牛腩肉牛都有用鹽醃過的所以不用調都得牛既肉味濃郁 口感有點入口即溶既感覺跟餐仲配左海鮮豆腐湯湯底有用蝦頭煲所以有海鮮既鮮味加左個和牛三文治和牛係炸過的 外面焦脆肉質則是粉紅色的賣相已經係滿分和牛牛味濃郁 肉質軟嫩跟餐仲有包甜品既係蜂蜜蛋糕濃濃既蜂蜜味好滿足既一餐
今晚happy saturday

係蜂蜜蛋糕
濃濃既蜂蜜味

好滿足既一餐
1K
琴日去左位於T.O.P 5樓既柞木炭家, 同層都係走高檔路線既餐廳, 餐廳環境舒適,座位闊落, 特別中意佢既一排落地玻璃窗邊既卡位, 出面就係商場既空中花園, 極具空間感。另外餐廳仲有OUTDOOR AREA, 涼涼地既日子坐出面感覺更加CHILL。標榜柞木炭網燒既柞木炭家, 以網配合木炭, 燒起上黎唔會痴網, 有效鎖住肉汁之餘仲有炭香效果, 確係比一般韓燒更加吸引。食韓燒當然唔少得大堆頭既精緻前菜, 店員仲擺得好靚好整齊添! 特別一提依度D前菜都比一般既新鮮好味, 唔會擺左好耐既感覺, 另外仲有一缸泡菜可以自己剪黎食, 岩哂我依D主攻泡菜既人~~~~  和牛三文治上網睇到依度個和牛三文治好似好正, 所以係燒肉之前特登order左一份食左先, 等緊既時候已經好期待~ 上枱既時候見到簡直口水流🤤厚厚既鮮粉嫩色和牛, 中間夾雜住雲石紋咁既油脂, 拎起一件輕輕一壓已經feel到舊和牛QQ彈彈, 超邪惡和牛外層有超薄既吉列皮, 再外層就係薄脆多士, 一啖咬落去口中係滿滿既和牛, 入口即溶得黎和牛既厚身而加強左口感,加埋薄脆香口既外層, 係難以形容既幸福美味王道套餐 (  擔擔味噌茄子  紅蝦配

和牛三文治
和牛外層有超薄既吉列皮, 再外層就係薄脆

王道套餐
(  擔擔味噌茄子  紅蝦配大墨魚    燒肉拼盤    海鮮豆腐湯   蜂蜜蛋糕)

擔擔味噌茄子惹味開胃。

紅蝦大大隻, 燒得香口。大墨魚非常厚身, 但估唔到一D都唔韌仲好彈牙, 比較中意醃製過個款, 味道香辣, 燒過後更惹味!

是日雪下覓炙四款包括牛肩肉, 牛胸腹, 牛板腱, 牛小排再配慶洲五花肉, 當中既牛部分仲分別有韓牛同和牛添! 當中最中意係牛胸腹同牛小排, 油脂靚入口滿滿油香, 肉質軟嫩~~ 無需花巧, 沾小小鹽已經非常好味!

至於慶洲五花肉店員由主動操刀, 五花脂肪勁惹火, 睇住舊肉係火中猛燒超吸引
店員手勢純熟, 燒至焦香唔會overcook, 入口仲係好juicy而且唔覺得好heavy, 我自己就中意用菜包住黎食, 香口美味

熱辣辣標哂煙既海鮮豆腐湯材料豐富, 有蝦, 青口, 蜆肉, 豆腐同其他蔬菜, 湯頭有淡淡海鮮味, 香而帶微辣, 配上白飯一碗作湯飯食, 唔覺唔覺就食哂成碗飯

甜品係蜂蜜蛋糕, 雞蛋糕上淋上少少蜂蜜, 清甜唔會膩🍰

飲品方面叫左茱莉花茶同埋百香果蜜桃梳打, 清新又可以一解肉膩, 一路食一路飲就最岩

整體屬高質素, 值得回頭!
2021-04-18 98 浏览
餐廳位於旺角,位於旺角地鐵站旁邊的商場之內,地理十分方便快捷,餐廳主打的就是韓國燒肉。前菜,擔擔味噌茄子, 絕對令我喜出望外,擔心吃茄子還會十分油膩,沒想到完全沒有這樣的感覺,還帶點fusion菜的味道,擔擔醬吃起來帶點肉味,又有點鹹香,配搭起來,真的是一部佳作。濟州大八爪魚, 我形容這是一個莫大的驚喜,原隻八爪魚性價比極佳, 本來還擔心經過烹調後,八爪魚口感變得過份煙韌,會變得咬不開,沒想到入口鬆軟,帶有海鮮的鮮味,完全沒有腥臭。韓式豬腸, 這是朋友點選的,我還十分擔心我的膽固醇會超標的問題,但餐廳真的做得十分貼心,內裏的肥膏完完全全移除了,也沒有臭的味道,只有淡淡的豬香味。

2021-04-17 78 浏览
清爽芽菜, 醃漬蘿白, 爽口青瓜, 四季豆,泡菜一小碟一小碟出曬黎一埋位就搬曬咁多野出黎,真係未開爐先興奮韓式牛肋骨燒肉一上菜就上肉,會唔會太吸引醃曬味,成件骨大大塊咁呈現你眼前,夠曬新鮮啦服務員仲主動上前幫我地燒,幫我地剪開D肉幾好服務...擔擔味噌茄子有D川菜的感覺幾喜歡佢辣辣地唔油咁感覺更加食得到茄子的清甜水冷麵見今餐燒得咁犀利梗係要搵返D清泉啦...水冷麵夠曬消濟開胃啦化解D肉的油膩感我朋友竟然第一次食,當然極力推介俾佢啦提供埋芥辣同醋放落碗麵到,簡直夠地道滿足的一餐,連我個FB都拎起佢IPHONE12用最靚的鏡頭指下SHARE俾我濟州大八爪魚我同個FD都好驚訝點解會有咁大塊八爪魚仲要燒極都唔縮水添和牛三文治我朋友唔敢食生野,但我食開生八爪魚、生牛肉既呢D點會難到我呀見上碟的肉都咁靚,梗係後加一個和牛三文治,試一試佢生肉的質素咁又真係有驚喜,D肉起個口腔化曬!!!

清爽芽菜, 醃漬蘿白, 爽口青瓜, 四季豆,泡菜
一小碟一小碟出曬黎
一埋位就搬曬咁多野出黎,真係未開爐先興奮

韓式牛肋骨燒肉
一上菜就上肉,會唔會太吸引
醃曬味,成件骨大大塊咁呈現你眼前,夠曬新鮮啦
服務員仲主動上前幫我地燒,幫我地剪開D肉
幾好服務...

擔擔味噌茄子
有D川菜的感覺
幾喜歡佢辣辣地唔油咁感覺
更加食得到茄子的清甜

見今餐燒得咁犀利
梗係要搵返D清泉啦...水冷麵夠曬消濟開胃啦
化解D肉的油膩感
我朋友竟然第一次食,當然極力推介俾佢啦
提供埋芥辣同醋放落碗麵到,簡直夠地道

滿足的一餐,連我個FB都拎起佢IPHONE12
用最靚的鏡頭指下SHARE俾我

濟州大八爪魚
我同個FD都好驚訝點解會有咁大塊八爪魚
仲要燒極都唔縮水添

和牛三文治
我朋友唔敢食生野,但我食開生八爪魚、生牛肉既
呢D點會難到我呀
咁又真係有驚喜,D肉起個口腔化曬!!!
2021-04-14
  • 和牛三文治
  • 濟州大八爪魚
  • 水冷麵
  • 韓式牛肋骨燒肉
2021-04-17 112 浏览
好耐冇食燒肉🔥。唔想左揀右揀。揀咗王道套餐🤩。一坐低店員速速遞上一二三四五碟前菜😍。前菜無限refill。仲有少見嘅醃青瓜。牛肉有四款。望落有❄️花。幾高質。✨名品牛小排✨和牛牛胸腹肉✨和牛牛板腱肉✨韓牛牛肩肉慶州五花肉~哎呀🙄甘肥點食丫。心諗陣間燒一定有難度😐。紅蝦配大墨魚~墨魚有驚喜。有兩個味道。醃咗同冇醃😎。店員主動幫助🔥五花肉。好窩心❤️。d油Bi曬出嚟。食嗰陣一d肥膩感都冇。估佢唔到嘅好味😋。❤️形🦐爽口彈牙。新鮮😛。墨魚🦑in un 易入口☺️。套餐仲包埋海鮮豆腐湯+飯。海鮮湯好足料。食埋甜品就滿足😝。一人一杯梳打解膩無得頂。
好耐冇食燒肉🔥。唔想左揀右揀。揀咗王道套餐🤩。
牛肉有四款。望落有❄️花。幾高質。
✨名品牛小排
✨和牛牛胸腹肉
✨和牛牛板腱肉
✨韓牛牛肩肉
慶州五花肉~
哎呀🙄甘肥點食丫。心諗陣間燒一定有難度😐。
紅蝦配大墨魚~
墨魚有驚喜。有兩個味道。醃咗同冇醃😎。
❤️形🦐爽口彈牙。新鮮😛。
墨魚🦑in un 易入口☺️。
套餐仲包埋海鮮豆腐湯+飯。海鮮湯好足料。
食埋甜品就滿足😝。
一人一杯梳打解膩無得頂。
  • 慶州五花肉
2021-04-15 61 浏览
依家好多餐廳都有得食韓燒,但係呢一間餐廳無論係食物質素、服務環境都算係數一數二嘅好!佢係位於旺角嘅地帶,地鐵站喺2分鐘就到,最重要係環境夠闊落,而且服務態度非常之好,成餐都幫我哋去燒,甚至會逐樣解釋返肉點樣先係最好食😋我哋就嗌左佢嘅王道套餐,一個人$300左右,但係食嘅嘢一定唔止$300嘅質素,同埋絕對食得夠飽!首先就有大量嘅韓式前菜,泡菜亦都可以自己夾自己剪,啲泡菜屬於比較甜嗰款,好開胃!而且亦都有其他牛舌等等嘅前菜,啲牛舌都煮得好淋。海鮮拼盤除咗擺盤好靚之外,海鮮全部都好新鮮,尤其係佢嘅魷魚,燒完之後完全唔會爛咬。而且啲蝦燒完之後都好大隻,海水味好重,正!肉方面,脂肪比例啱啱好,亦都唔會有筋,每一啖嘅肉口感都非常好,而且亦都唔會有雪味。啲侍應亦都會好用心咁講解每一啖肉點樣配嚟食先係最好,而旁邊有啲生菜亦都可以包住咁食。食落去唔會覺得好滯,完全有置身於係韓國嘅感覺!

2021-04-15 1270 浏览
𝗧𝗢𝗣商場開左咁耐都未行過最頂層今日一行,竟然發現有呢間韓式燒肉緊係要去食下先😈.一開波,店員就送上四份前菜,一份生菜仲有一甖泡菜呀!作為泡菜控,真係福音🥳可以無限食另外仲有粟米芝士,雖然只有細細一碟但勝在可以任限𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲😘.【韓式豬腸 $78】豬腸用秘製醬汁醃製放係炭爐上燒至兩面焦香金黃色嘅豬腸,睇到都流哂口水🙈入口Q彈帶有嚼勁,香口之餘仲好𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆👍.【原隻濟洲八爪魚 $178】大大一條原隻濟洲八爪魚有手掌咁大既𝘀𝗶𝘇𝗲架🙈每條觸鬚都好肥美而又大隻💪同口感好Q彈!.【擔擔味噌茄子 $78】一塊塊切好嘅茄子上面堆滿勁量味噌醬冰涼柔軟嘅茄子配上豆味濃厚又帶薄脆嘅口感💕.【和牛三文治 $318】呢𝘀𝗲𝘁和牛三文治真係不得了😈上下面層三文治,香口薄脆中間嘅和牛呈9成熟,外層沾上一片炸粉濃郁嘅牛味,係口腔中散發😋如果吾想食9成熟可以係炭爐煎一陣架🙈.【韓牛泡菜炒飯 $98】呢款泡菜炒飯好惹味!米飯隨伴住大量泡菜粒啖啖都係泡菜香🥰仲有粒粒韓牛粒添加口感😎.【A4和牛西冷 $328】全場主角「A4和牛西冷」雖然只有四條每條目測有2cm厚架~豐富嘅油花,燒緊嘅時候呈鮮紅色入口帶有嚼勁,牛味極
𝗧𝗢𝗣商場開左咁耐
都未行過最頂層
今日一行,竟然發現有呢間韓式燒肉
緊係要去食下先😈
一開波,店員就送上四份前菜,一份生菜
仲有一甖泡菜呀!
作為泡菜控,真係福音🥳
可以無限食
另外仲有粟米芝士,雖然只有細細一碟
但勝在可以任限𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲😘

【韓式豬腸 $78】
豬腸用秘製醬汁醃製
放係炭爐上燒至兩面焦香
金黃色嘅豬腸,睇到都流哂口水🙈
入口Q彈帶有嚼勁,香口之餘仲好𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆👍

【原隻濟洲八爪魚 $178】
大大一條原隻濟洲八爪魚
有手掌咁大既𝘀𝗶𝘇𝗲架🙈
每條觸鬚都好肥美而又大隻💪同口感好Q彈!

【擔擔味噌茄子 $78】
一塊塊切好嘅茄子
上面堆滿勁量味噌醬
冰涼柔軟嘅茄子配上豆味濃厚又帶薄脆嘅口感💕

【和牛三文治 $318】
呢𝘀𝗲𝘁和牛三文治真係不得了😈
上下面層三文治,香口薄脆
中間嘅和牛呈9成熟,外層沾上一片炸粉
濃郁嘅牛味,係口腔中散發😋
如果吾想食9成熟
可以係炭爐煎一陣架🙈

【韓牛泡菜炒飯 $98】
呢款泡菜炒飯好惹味!
米飯隨伴住大量泡菜粒
啖啖都係泡菜香🥰
仲有粒粒韓牛粒添加口感😎

【A4和牛西冷 $328】
全場主角「A4和牛西冷」
雖然只有四條
每條目測有2cm厚架~
豐富嘅油花,燒緊嘅時候呈鮮紅色
入口帶有嚼勁,牛味極為濃郁
真係不愧為為「A4」呀😘

【雞蛋蛋糕 $52】
最後以雞蛋蛋糕作結
第一食法,即食,口感軟綿香甜
第二食法,微燒,口感鬆軟帶脆

【荔枝梳打。士多啤梨紅莓梳打 $36】
食燒肉點少得梳打
夠𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵夠甜又夠解渴😍
前者清甜,後者微酸開胃~
2021-04-13
2021-04-14 96 浏览
看樣子短期內都應該未可以飛韓國了, 想吃韓燒唯有在港消費吧。今晚朋友找了一家新派的韓燒, 位置在我家附近,我即刻飛撲去啦。吃韓國菜最愛他們的前菜, 毫不吝嗇的擺滿一桌。而且這家的前菜很好吃, 泡菜鮮爽,酸辣適中, 蓮藕微辣爽脆, 真的每一度都好吃。還有燒茄子呢。我地懶得諗所以點了個王道套餐, 有豬腩肉、四款牛肉, 大蝦拼八爪魚, 非常豐富。豬腩肉吃著一點不膩, 而且有新鮮菜包著吃。四款牛都是鮮嫩高質。八爪魚肉厚味濃。我地邊吃邊聊, 一時興起就多點了份和牛三文治。啖啖脂香,回味無窮。最後還奉上泡菜海鮮湯, 喝了暖胃順喉。我跟朋友因為都幾個月沒見, 最後這餐吃了足足三小時呢!真的樂而忘返。

最後還奉上泡菜海鮮湯, 喝了暖胃順喉。

2021-04-08
  • 泡菜
  • 海鮮豆腐湯
  • 菠蘿梳打
呢間餐廳位於旺角TOP頂層,平時晚市都幾貴下,午餐就相對抵食好多🥰 平時去都坐滿人,睇嚟係相當受歡迎!座位闊落,一家大細嚟都冇問題啦😋—————🤍燒烤餐 x2 和牛(必有)+ 汁燒五花肉、韓牛前胸肉、梨汁牛五花、醬油五花肉 $145@午市套餐有燒烤餐,必選和牛,再揀兩款BBQ item!跟餐送一個柞木韓牛飯,+$10可以叫埋嘢飲,都幾大杯,抵加嘅👌🏻 前菜全部都係任食,有要自己剪嘅泡菜、醃青瓜、芽菜、辣醬洋蔥,亦有生菜包肉食😍 當然仲有芝士粟米比鍾意燒肉配芝士嘅朋友仔👍🏻 肉不算好多,但係非常高質,燒完除左有碳燒香味,仲品嚐到牛肉嘅油香,每一啖都非常滿足🥩 相比其他餐廳嘅白飯,呢一個韓牛飯真係加好多分❤️ 不論係牛肉定係蔥都唔吝嗇,撈埋蛋一齊食一絕啊!食完成個set真係夠晒飽,整體性價比高,想食好嘢一定要來🔥

—————