2021-04-14 96 浏览
看樣子短期內都應該未可以飛韓國了, 想吃韓燒唯有在港消費吧。今晚朋友找了一家新派的韓燒, 位置在我家附近,我即刻飛撲去啦。吃韓國菜最愛他們的前菜, 毫不吝嗇的擺滿一桌。而且這家的前菜很好吃, 泡菜鮮爽,酸辣適中, 蓮藕微辣爽脆, 真的每一度都好吃。還有燒茄子呢。我地懶得諗所以點了個王道套餐, 有豬腩肉、四款牛肉, 大蝦拼八爪魚, 非常豐富。豬腩肉吃著一點不膩, 而且有新鮮菜包著吃。四款牛都是鮮嫩高質。八爪魚肉厚味濃。我地邊吃邊聊, 一時興起就多點了份和牛三文治。啖啖脂香,回味無窮。最後還奉上泡菜海鮮湯, 喝了暖胃順喉。我跟朋友因為都幾個月沒見, 最後這餐吃了足足三小時呢!真的樂而忘返。

最後還奉上泡菜海鮮湯, 喝了暖胃順喉。

2021-04-08
  • 泡菜
  • 海鮮豆腐湯
  • 菠蘿梳打
呢間餐廳位於旺角TOP頂層,平時晚市都幾貴下,午餐就相對抵食好多🥰 平時去都坐滿人,睇嚟係相當受歡迎!座位闊落,一家大細嚟都冇問題啦😋—————🤍燒烤餐 x2 和牛(必有)+ 汁燒五花肉、韓牛前胸肉、梨汁牛五花、醬油五花肉 $145@午市套餐有燒烤餐,必選和牛,再揀兩款BBQ item!跟餐送一個柞木韓牛飯,+$10可以叫埋嘢飲,都幾大杯,抵加嘅👌🏻 前菜全部都係任食,有要自己剪嘅泡菜、醃青瓜、芽菜、辣醬洋蔥,亦有生菜包肉食😍 當然仲有芝士粟米比鍾意燒肉配芝士嘅朋友仔👍🏻 肉不算好多,但係非常高質,燒完除左有碳燒香味,仲品嚐到牛肉嘅油香,每一啖都非常滿足🥩 相比其他餐廳嘅白飯,呢一個韓牛飯真係加好多分❤️ 不論係牛肉定係蔥都唔吝嗇,撈埋蛋一齊食一絕啊!食完成個set真係夠晒飽,整體性價比高,想食好嘢一定要來🔥

—————
2021-04-12 941 浏览
T.O.P呢個都算係旺角比較新嘅商場,裏面好多特色嘅攤檔🥳🥳仲有好多好嘢食開咗喺入面🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️今日就同男朋友嚟到呢間商場嘅天台一間餐廳試吓韓燒🥳🥳🥳環境尚算闊落,都有好多卡位,幾好坐😍😍同其他新式嘅韓燒一樣,佢嘅炭火爐上面有一個抽油煙機,令到食完韓燒都唔會成浸油煙味👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻由於同男朋友真係好肚餓,叫咗好多嘢食😇😇😇各人叫咗一杯嘢飲🥳🥳🥳擔擔味增茄子呢個味增茄子大大嚿大大碟,估唔到涼拌茄子配擔擔面嘅醬汁都可以咁好食😍😍😍鍾意食茄子嘅朋友一定唔可以錯過👍🏻👍🏻👍🏻韓式豬腸呢個豬腸佢哋用嘅醬汁醃得好好食🥳🥳每一舊都大大嚿勁肥美🥳🥳👍🏻原隻濟州八爪魚真係原隻八爪魚上架👍🏻👍🏻👍🏻🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️店員仲會好細心咁幫你燒埋,唔使怕唔識搞❤️🤩食落爽口彈牙😋😋絕對新鮮🤩🤩🤩性價比仲好高👏🏻👏🏻👏🏻極度推薦大家你度食一定要叫呢一個🙆🏻‍♀️和牛三文治呢個和牛三文治裏面嘅和牛吉列過,唔會整到個牛太熟,保留和牛本身嘅質地之餘仲令到佢個面脆口,完全食到呢塊牛嘅質素🥰配埋麵包認真一流🙆🏻‍♀️🥳韓牛肉眼拼盤一上到黎我已經忍唔住係咁望住呢塊牛🥳🥳真係好靚🥰😍油脂分布好平均🥳🥳店員

擔擔味增茄子

韓式豬腸

原隻濟州八爪魚

和牛三文治

韓牛肉眼拼盤

一上到黎我已經忍唔住係咁望住呢塊牛🥳🥳真係好靚🥰😍油脂分布好平均🥳🥳店員亦都有好細心咁幫我哋燒👏🏻👏🏻就咁食都已經好有牛味,如果配埋生菜一齊食都好有驚喜🥳🥳如果大家想食好啲嘅話都不妨叫呢一個!
和牛拌飯

呢個拌飯好適合真係好肚餓嘅朋友😂😂因為真係好大份🤩🤩🤩個醬汁唔算好辣,食唔到辣嘅朋友都唔使驚!
雞蛋蛋糕

呢個雞蛋蛋糕係林左蜜糖上面,食落甜甜地,最啱攞嚟做一餐嘅終結🥰🥰🥰
凍柚子蜜

百香果蜜桃梳打

食咗咁多貴嘅嘢夾埋單唔使1500,性價比來講個人覺得都算係高,最緊要係佢質素質素真係好好!
2021-04-11
2021-04-11 75 浏览
在突然轉涼的週末,想起了温暖炭火與燒肉。以生菜包起爽甜鮮泡菜與炭燒豬五花,再來一口會溶化的和牛三文治。一面看火舌燒韓牛和牛,一面以嫩豆腐海鮮湯飽腹,身心都得到温暖。旺角TOP商場就在地鐵站旁,地下有food court, 樓梯走到5樓有綠化室外空間,旁邊傳來陣陣肉香。穿過柞木炭家的韓文招牌,發現店舖比想像大。座下便上了一系列小菜還有一大罐鮮泡菜,店員會立即幫忙剪成小件,更親切告訴我們小菜都可以任加。我們不想選擇,便點了王道套餐,吃烤肉本應配燒酒/馬格利,但我們這陣子喝得太多,改點了梳打飲品,味道不錯。另外有朋友愛吃和牛,便另外加點了和牛三文治厚切和牛,入口即化但燒汁味太濃,蓋過了牛肉味。第一道冷盤開胃菜是擔擔味噌茄子,食完想再食紅蝦配大章魚,慶州五花肉份量雖然不是太多,但品質不錯,工作人員會幫手燒制,座定定有得食。4款韓牛和牛都係靚仔嘅!
在突然轉涼的週末,
想起了温暖炭火與燒肉。

以生菜包起爽甜鮮泡菜與炭燒豬五花,

再來一口會溶化的和牛三文治。

座下便上了一系列小菜

我們不想選擇,便點了王道套餐,

另外有朋友愛吃和牛,便另外加點了和牛三文治

厚切和牛,入口即化但燒汁味太濃,蓋過了牛肉味。

第一道冷盤開胃菜是擔擔味噌茄子,食完想再食

4款韓牛和牛都係靚仔嘅!
2021-04-11 121 浏览
呢間同隻佬話想黎好耐,今晚終於試到 !! 黎到門口唔知係咪仲早 1830 唔駛等位可以直入。我地坐卡位好舒服,正 ~ 又黎我既選擇困難,我隻佬又唔想諗野最快點菜既方法,梗係選餐啦 !! 今日我地睇中 "王道" ~點完菜之後,店員拎左好多小菜黎,當中我覺得蓮藕同蒜芯都好出色。呢個係餐既 STARTER 大醬蘿蔔牛舌,個蘿蔔勁入味,又夠淋,個牛舌都唔錯,我以為會好似出面淋哂冇口感,呢道又唔會。我地個拼盤有韓牛牛肩肉 / 方切和牛 / 黑毛豬五花 / 和牛牛板腱肉 / 和牛牛胸腹肉。紅蝦配大墨魚,個墨魚勁好食,好鮮甜 !! 個紅蝦都唔錯,唔會霉好重要 ~ 仲有幾款蔬菜,都唔錯 !我地驚唔飽,仲加左個最上等牛肋骨,呢塊牛肋骨又係好正,我地無論夾菜食,又或者食飯,都真係無敵 !!海鮮豆腐湯,我地完全無留意到,原來個湯係連飯,不經不覺食左好多野。個湯入面勁多料,味道又唔會太咸 !! 正 ~我叫左 青檸梳打,隻佬叫既係柚子檸檬梳打,兩個都酸,可以開下胃 !最後仲有個甜品,呢個較為失色,雖然佢個雞蛋糕勁香蛋味,但比較普通左 !

2021-03-22
2021-04-10 57 浏览
很喜歡這間韓燒餐廳,因為:1) 正宗韓燒,食物質素好😋;2) 有靚仔Oppa 😍替我們打點,細心剪好及燒好食物,我們可以像上賓一樣,好好享用美食🤴👸🥂;3) 地點闊落,非常舒服。這間餐廳人氣高,平日晚上都坐無虚席。我和朋友難得聚舊,一定要吃最好,我們選了王道套餐(2人用)和和牛三文治。韓食先到的當然是地道泡菜、芽菜等前菜,每次我一定把它們KO。套餐的Starter是擔擔味噌茄子,很入味,很大碟。主菜有紅蝦配大墨魚,很爽甜。我比較欣賞五花肉,層次分明,吃到油香,又不油膩。至於牛小排,和牛牛板腱肉,和牛牛胸腹肉,韓牛牛肩肉,各有特色,全都很有肉味。和牛三文治的和牛份量驚人,三文治又烘得剛剛好。不過,和牛本身油份較重,建議最好有四個人來分,一人一件,會吃得較健康。海鮮豆腐湯也很讚。外型討好,食材豐富,有半熟蛋,大大隻青口,爽甜的蝦及蜆肉,滑滑的豆腐,湯又好味及順口。我們分別點了荔枝梳打及菠蘿梳打,有鮮果的甜,很配合韓燒。最後,甜品是我最愛的蜜蜂蛋糕,有四件,蛋糕濕潤,甜度適中,用心之作,超預期!
很喜歡這間韓燒餐廳,因為:

1) 正宗韓燒,食物質素好😋;
3) 地點闊落,非常舒服。

套餐的Starter是擔擔味噌茄子,很入味,很大碟。

主菜有紅蝦配大墨魚,很爽甜。

我比較欣賞五花肉,層次分明,吃到油香,又不油膩。

我們分別點了荔枝梳打及菠蘿梳打,有鮮果的甜,很配合韓燒。

2021-04-10 89 浏览
旺角T.O.P.頂樓,空中花園旁邊有間食韓式燒肉,食肉獸嘅我當然唔會放過佢。呢度有個Supreme set 王道套餐 2人前 $698,已經有齊前菜、海鮮、幾款和牛同埋黑毛豬五花肉,以及主食同甜品。大醬蘿蔔牛舌,類似蘿蔔炆牛腩嘅感覺,腩汁味比較重,而且牛舌厚切嘅關係,食落好有滿足感,蘿蔔亦已經炆到入晒未。海鮮用料都算上乘,紅蝦配厚切大墨魚🦑鮮甜美味,紅蝦燒完完全唔黐殼。牛方面係雪下等級,應該係講緊雪花感好強嘅幾款韓/和牛,的確望落好夠油花,4個部位口感唔同,和牛牛腹胸肉肉味最濃,方切和牛油花最重🤤但係每一樣牛都係第$1 ,份量唔算多,所以我哋後尾搞加咗一個上等牛肋骨$205!原嚿上,好澎湃,店員亦好細心幫你切片方便你燒。

2021-04-09 66 浏览
一連幾日復活假期, 最好就係食食食, 朋友突然想食韓燒, 因利乘便, 決定嚟呢度試下, 套餐比較貴, 所以選擇散叫前菜:幾款都好味 最好食係個泡菜柞木雞肉拼盤:有去骨雞翼 雞胸 去骨雞脾肉 - 幾樣都好味 好滑 唔會鞋因為唔夠飽所以追加咗個韓式拌飯, 建議大食嘅, 就唔好嚟呢度, 因為價錢都比較貴。總括嚟講不過不失, 店員服務好好,好有禮貌,亦都會畀給予意見。

前菜:幾款都好味 最好食係個泡菜

2021-04-07 64 浏览
冇乜醬汁選擇,肉燒完淡茂茂而且講真肉質仲不如牛角或者炑八真心一般般😑😑😑成個廳好似得一個服務員咁🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️舉手勁耐冇人睇到,就算睇到都當睇唔到冇下次👎🏻
冇乜醬汁選擇,肉燒完淡茂茂
而且講真肉質仲不如牛角或者炑八
真心一般般😑😑😑
成個廳好似得一個服務員咁🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
舉手勁耐冇人睇到,就算睇到都當睇唔到
冇下次👎🏻
2021-04-01 84 浏览
柞木炭家呢間餐廳成日係朋友口中聽到都話好好食 而且食物材料擁有好高既品質今日黎到佢地既旺角分店,餐廳嘅格局同佈置好簡潔,用上木色嘅配搭, 營造到真係好似係木屋入邊燒烤一樣。 今次嘅晚餐,同其他韓國餐廳佢哋都會放上唔同嘅韓式餐前小菜,包括傳統嘅泡菜 醃蘿蔔 芽菜等等,而最令我深刻同欣賞就係佢竟然飲麻辣蓮藕,對於我呢個咁鍾意食麻辣嘅人黎講,由於佢係免費添食, 我一個人自己都食咗三碟, 因為真係好好味。至於主菜,我哋就帶咗佢哋最新出嘅套餐,套餐嘅份量真係好豐富。 首先佢係包左一條牛肋條,全隻八爪魚,泡菜青花魚鍋,醬油豬腸,仲有和牛石鍋飯。每一樣野都真係好好味,特別係個牛肋條好軟林林,好juicy. 呢度嘅服務員都好好因為見到我哋處理牛肋條同八爪魚嘅時候有啲困難,佢哋都主動過嚟幫我哋燒,服務來講真係值得加分。另外本身我哋因為以為個套餐份量唔係好多,所以我哋額外嗌咗豬腩肉 同泡菜煎餅, 不過以三個人嘅分量黎講,其實個套餐已經好足夠!總括嚟講,呢間餐廳真係好值得大家去試吓!

總括嚟講,呢間餐廳真係好值得大家去試吓!

2021-03-31 79 浏览
旺角 T.O.P原來都開咗好多餐廳,行行吓先到間用炭火燒烤嘅燒肉店,香港比較少用炭燒嘅燒烤店,於是就試吓。佢地嘅前菜都幾多款式同幾特別,每款都有少少辣,我覺得最出色都係泡菜,所以我地諗住refill多一碟,點知店員非常好,佢refill咗一大碗比我地,泡菜非常好食,必食。大醬蘿白牛舌,蘿白炆到入晒味,而牛舌係厚切,炆到唔會過火,仲好嫩滑。雪下炙四款,d牛肉雪花好均勻,入口即溶,食落仲勁多肉汁。黑毛豬五花,五層肉非常分明,又唔太肥,肉質唔會鞋,好嫩滑。紅蝦配大墨魚,隻紅蝦真係好大隻,成隻手掌咗長,非常爽口彈牙,仲好鮮甜,而大墨魚肉質非常厚身,食落唔會好似食橡筋咁,好彈牙。牛肋骨,加$205加配,牛肋骨份量十足,直徑好長同厚切,用炭火燒一流,d炭味可以增加肉嘅香口,由於厚切嘅關係,咬落d肉汁喺口爆出黎,呢款又係必點。檸檬柚子梳打&菠蘿梳打,2款梳打都有果肉喺入面,好真材實料,食燒肉點少得有汽嘅梳打。最後甜品係蜂蜜蛋糕,d蛋糕上面再加d蜜糖上去,不過又唔太甜,蛋糕非常鬆軟,食2件都唔覺濟。

雪下炙四款,d牛肉雪花好均勻,入口即溶,食落仲勁多肉汁。
黑毛豬五花,五層肉非常分明,又唔太肥,肉質唔會鞋,好嫩滑。

2021-03-30 71 浏览
難得放平日 即刻搵間好西同媽媽食下旺角TOP近近地 上左頂樓嘅柞木炭家佢地有個王道套餐 齋聽個名都已經夠高貴食韓國野少不了前菜 呢到都唔例外首先黎個餐前小食 大醬蘿白煮牛舌味道濃郁 帶點甜味 蘿白夠入味 牛舌夠淋跟住套餐嘅主角終於黎 全韓牛嘅雪下覓炙!!!包括牛肩肉 牛胸腹肉 牛板腱肉同埋方切和牛重有黑毛豬五花肉 呢個有驚喜韓牛牛味真係好濃 特別係胸腹肉 入口即溶五花肉好入味 煎到少少香脆 夾埋生菜食入口完全唔鞋 而且重有咬口 堅好食我地重加左原味嘅牛肋骨 勁~~~~長相對地呢個牛肋骨比較有咬口 食嘅時候加少少鹽提鮮就完美紅蝦配墨魚 紅蝦大隻得黎又新鮮 入口彈牙鮮甜海鮮豆腐湯勁足料 蜆 青口 蝦 樣樣齊 而且唔太辣配埋飯係一流最後重有蜂蜜蛋糕做甜品
難得放平日 即刻搵間好西同媽媽食下
旺角TOP近近地 上左頂樓嘅柞木炭家

佢地有個王道套餐 齋聽個名都已經夠高貴
食韓國野少不了前菜 呢到都唔例外

首先黎個餐前小食 大醬蘿白煮牛舌
味道濃郁 帶點甜味 蘿白夠入味 牛舌夠淋

跟住套餐嘅主角終於黎 全韓牛嘅雪下覓炙!!!
包括牛肩肉 牛胸腹肉 牛板腱肉同埋方切和牛

紅蝦配墨魚 紅蝦大隻得黎又新鮮 入口彈牙鮮甜
海鮮豆腐湯勁足料 蜆 青口 蝦 樣樣齊 而且唔太辣
配埋飯係一流

最後重有蜂蜜蛋糕做甜品

見好耐冇同媽咪出街食飯,佢又想食下韓燒,所以就去左旺角top頂嘅柞木炭家。食完仲可以周圍行下街!前菜叫左個泡菜青花魚,泡菜唔算好辣,但味道都幾濃,同煎得脆脆既青花魚簡直係絕配。之後叫左燒物:是日雪下覓炙,一次可以試哂牛嘅五款部位,牛一上枱就已經好驚喜,雪花肥瘦適中,均勻,食落口感非常好,牛味超重!岩哂鐘意食牛嘅buddy。另外亦叫左柞木甕漬牛肋骨(超級大塊)牛嘅脂肪分布分明,一入口已經感受到牛嘅鮮嫩,口感幾爽,仲好多肉汁!而且配有拉絲芝士係旁邊,可以配埋牛肋骨一齊食(餐廳職員仲會行過黎幫你手燒,仲剪成一塊塊,非常細心!) 到主菜韓國泡菜炒飯,泡菜味浸入到每一粒米飯,粒粒分明,唔會太辣,另外有大量泡菜絲,除咗可以一解牛肉既油膩感,亦為炒飯加添左口感!總括而言,一分錢一分貨,環境豪無壓迫感,仲有室外打卡Area,職員服務態度真心滿分!

2021-03-29 70 浏览

2021-03-29 64 浏览
蜜友飯局,誤打誤撞搵到呢間韓燒,地點方便,朋友十年無去旺角驚盪失路都話易搵!環境很好,我地被安排坐卡位,私隱度高,可以暢所欲言,好適合女士飯聚。不得不讚員工服務,佢地好nice,靚仔又靚女(佢地叫我咁寫的,不過事實都係既),佢見我地雞啄唔斷咁傾,無咩理d牛肉,怕我地錯過食靚牛既最佳時間,竟然過黎幫我地燒,好細心既服務啊⋯⋯我呢d庶民,第一次食韓燒有專人服務😍賓至如歸到呢⋯⋯於是獻出我既第一次 - 寫食評!食物方面,我地叫左個4-5人餐,基本上全部都好好食,我呢d阿豬媽比較大食,4人食剛剛好,5人應該唔夠。唯獨最尾個甜品比較普通,有d似一田買個袋裝蜜糖蛋糕拆出黎放上枱咁,closing唔夠靚,可以改善下。

2021-03-26