明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (Cordis Hong Kong)
餐厅: 明閣 (香港康得思酒店)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
到了3次Lunch, 點心一般都好吃,不會失望,醉鴿十分嫩又新鮮,十分好吃,價錢合理(大概$36for Dim Sum),服務一流,會時常換碟及添茶,一定會再去吃。
(非会员)
2006-03-30 13 浏览
晚為慶祝結婚周年,貪得意黎呢度試下.環境清靜,裝修雅緻,係近年最興中上價中式食肆格局.叫左個套餐,每位288(好似,吾係好記得),另外見海鮮menu上有紐西蘭大聖子,38蚊隻,叫左兩隻.套餐包括:1)Starter : 兩粒叉燒加兩條腐竹,最差呢樣,料叉燒又細又干,仲差過街邊燒味檔,腐皮又吾軟,加個少少辣汁,四不像又吾吸引.2)類似雞絲翅咁起碼好過starter,似番個翅樣,份量都好足.3)唐芹炒班片班片幾厚,亦新鮮無雪味,呢味幾清新4)鮑魚伊面一隻鮑魚仔,都炆得好稔同入味,伊面好多,鮑汁都好多,本人吾細食都食吾晒,個人認為個汁有少少過咸.5)楊枝甘露  OK,無特別其實今餐我最欣賞係隻聖子,大大隻,清蒸,上面舖了一撮粉絲,吸滿鮮甜汁,亦無蒸得過老,又爽又嫩.食完呢餐,已經心思思想第度再食巨型聖子.
晚為慶祝結婚周年,貪得意黎呢度試下.

套餐包括:

1)Starter :

2)類似雞絲翅
咁起碼好過starter,似番個翅樣,份量都好足.

3)唐芹炒班片
班片幾厚,亦新鮮無雪味,呢味幾清新

4)鮑魚伊面

5)楊枝甘露
  OK,無特別

食完呢餐,已經心思思想第度再食巨型聖子.

話說有次(約05年10月份)我及1位公司同事約左旺角朗豪酒店既banquet sales去睇場地...順便試佢地既中菜午餐(明閣)。在sales既推介下, 我地叫左1個例水(湯)幾種steam既點心...有蟹粉小籠包, 蝦餃, 叉燒酥等, 之後再叫左碟"蛋白炒帶子+海膽" 及"蒜蓉炸子雞" 正式名吾記得...甜品係楊枝甘露及杞子桂花糕。首先係侍應既service - 非常有禮, 照顧周到, 很professional地介紹佢地出名既菜色,及講解用料方面既資料..而且態度仲好友善添(remarks:吾知會吾會係客既關係要好service d? 無從稽考lor)食物方面- 個例水都ok (不過我覺得我亞媽煲既老火湯好味d )小籠包方面, 可能我地一路傾野一路食la..個包不但無汁...乾晒, 而且仲無咩蟹既鮮味...吾係好得!! 其他點心就一般la, 無咩特別。小菜方面, 個"蛋白炒"就吾得la,味道雖然ok, 但太杰身...好"溜" 食多啖都好飽既feel. 最後係隻雞就真係吾錯, d皮好脆, 吾肥, d肉就好滑...味道又啱啱好, 值得再食!甜品方面- 個楊枝甘露既賣相就麻麻lor,

甜品方面- 個楊枝甘露既賣相就麻麻lor, 個碗有d "甘露"跡既, 好似晨早裝定等賣敢...吾多得. 但味道就ok既.
而後上既杞子桂花糕就好得la..好清甜, d testure好似食jerry敢...又帶點杞子既微酸及桂花既清香...好好味呀.

總括黎講, 可能因佢既價錢貴la...我未必會再去. 但d食物都吾錯既. 有機會可以再去.

我經常陪同Daddy 出入五星級酒店中菜廳品嚐佳餚美食...昨日則揀選去旺角區的朗豪酒店"明閣",最初認為雖然是五星級,但始終位於旺角地段不夠高雅,恐怕服務及菜餚只屬一般...因Daddy是高級的行政人員,他對食物及環境都有一定要求。想不到,竟令我喜出望外,"明閣"的service亦相當周到,由經理到reception的態度都令我們很滿意。我是早一天電話booking,它甚少接受walk-in客,所以人流不會太複雜,這套做法令待客的質素不會降低。我們點了數款點心,如:燒賣、蟹粉小籠包、香芒沙律卷、賽螃蟹餃,叉燒包,蘿蔔糕,千層糕等...小菜方面,我們order了半隻手撕雞,廬筍炒班球,及鮮蝦荷菜飯。非讚不可的是荷菜飯,飯炒得爽而不油,特式是鮮蝦放在飯面上。Daddy簡直是荷菜飯專家,他每到任何一間五星級酒店中菜廳總會品嚐荷菜飯;此處味道比任何一間優勝。總括而言,"明閣"的點心及小菜味道可口,不覺油膩。當日我們一行五人覺得收費相當合理,而且中銀白金卡簽帳更有85%優惠。~~衷心推薦,值得一試~~

總括而言,"明閣"的點心及小菜味道可口,不覺油膩。
~~衷心推薦,值得一試~~
2005-04-13 20 浏览
昨天到明閣吃晚飯, 根據開飯喇的食評, 兩個人吃了"麒麟斑", "鮮蝦炒蛋白", "燒煵肉", 及甜品"楊枝甘露" 和"芒果布甸"."麒麟斑" 蒸的部份很滑, 炒的部份味道濃很好送飯, 可惜整條魚都沒有鮮味, 因此, 賣三百多元略嫌貴."炒蛋白" 蝦鮮蛋白滑, 蛋白炒成一條條閣條, 外型好像拿破侖西餅. 一定要吃伴碟的炸蝦頭, 很鮮很脆."燒煵肉" 沒有一般燒味店賣的那麼咸, 皮很脆, 當前菜吃很可口. 兩款甜品裡面的芒果都是甜的, 和家裡自製的, 味道帶點酸的芒果布甸不同. "楊枝甘露" 裡的西柚肉沒有酸澀味, 很好.全程只有一次要自己斟茶, 茶杯半空就有侍應來re-fill, 很impressed. 席間, 隣桌人客問侍應拿報紙, 一樣冇問題幫你辦.昨晚客人不多, 差不多一個侍應照顧兩張枱, 環境清靜. 舉目所見, 食客都是外籍遊客和中年人.我覺得, 去一次試過就可以, 不用去第二次.

我覺得, 去一次試過就可以, 不用去第二次.
2005-02-18 20 浏览
這裡的環境很淸雅,四周圍有青銅器裝飾,像置身博物館。餸菜賣相精緻,價錢不會太昂貴。鹽焗雞(半隻)-似鹽水雞,雖然沒有烤焗效果的焦香,但雞味濃郁,又香又滑。海生蝦炒蛋白-蛋白炒得好滑,蝦亦新鮮。伴碟的炸珍珠葉好脆,像吃薯片,跟淸淡的蛋白很夾。蟹肉北茹扒時蔬-味道淸淡可口,又不會淡茂茂。法式蓮子炖蛋-似法式焦糖炖蛋,但沒有焦糖,加了蓮子反而不夾,可能蓮子有點苦。幸虧炖蛋香滑,又不太甜。

蟹肉北茹扒時蔬-味道淸淡可口,又不會淡茂茂。

2004-10-02 16 浏览
的確相當不錯, 點心和小食都好. 燒肉很好吃, 皮脆肉嫩,如果可以多一點就更好了($55只有12小片).粉麵飯分大小兩種份量也是好主意.小份也可以分到大概4碗(飯碗份量),也不算太少了!招呼絕對是5 星級, 服務員態度友善, 而且笑容滿面.

招呼絕對是5 星級, 服務員態度友善, 而且笑容滿面.
(非会员)
2004-09-13 40 浏览
首先由環境講起:第一個給我的感覺是高貴,室內設計獨特。玻璃窗有古董擺設。而且在柔和的燈光和懷舊的音樂底下飲茶食飯,真的幾舒服。而且景觀是旺角鬧市,在高空望下去,感覺很特別。大家如果想靜靜地飲餐茶,我建議在星期一至四去,因為星五六日實在太多人啦!不過如果想一家大細去飲早茶,則建議星期日,只有星期日才開早茶。至於食物方面,可以用一個字黎形容「正」!由點心、小食、小菜至到甜品都很正,一般既點心蝦餃、燒賣、小龍包等等製作都非常認真,比較特別既點心有幾款,例如碧綠帶子腸粉、羅白絲鬆餅瑤柱莧菜餃等等...小食方面,個人覺得值得推介的是外皮脆卜卜,食落去一點都不肥膩的五香燒腩肉,爽口彈牙的蔥花海蜇頭,同埋醉醺醺的太白醉香鴒。至於小菜,色、香、味都是高水準,其中有幾款都很出名的,如朗豪炸子雞,炸子雞本身肥而不膩,皮脆肉嫩,師傅連伴碟都兼顧周到,菜式用了幾十塊香脆藕片來伴碟,真有心思。另外海生蝦炒蛋白,師傅炒得真係好靚,靚得十足一件藝術品,令我唔想食佢,但係因為太肚餓,最後唔食都唔得^^...嘩,太好味啦!嫩滑既蛋白加上一隻隻彈牙既鮮蝦,好味得難以形容,用黎餸白飯認真一絕,值得推介!最後要講既係明閣總廚

至於小菜,色、香、味都是高水準,其中有幾款都很出名的,如朗豪炸子雞,炸子雞本身肥而不膩,皮脆肉嫩,師傅連伴碟都兼顧周到,菜式用了幾十塊香脆藕片來伴碟,真有心思。另外海生蝦炒蛋白,師傅炒得真係好靚,靚得十足一件藝術品,令我唔想食佢,但係因為太肚餓,最後唔食都唔得^^...嘩,太好味啦!嫩滑既蛋白加上一隻隻彈牙既鮮蝦,好味得難以形容,用黎餸白飯認真一絕,值得推介!最後要講既係明閣總廚得獎菜式─蝦子鮮菌麒麟斑,斑塊和鮮竹一塊一塊隔著排列,加上魚頭、魚鰭和魚尾,賣相很好。食落去,蝦子、鮮竹配斑塊,第一次咁樣食,感覺很新鮮,仲好好味添,至於鮮什菌雖只是菜式的配角,但都好好味,我問左個侍應裡面有什麼菇?我才知道原來有靈芝菇,同鮮白菌等等我未聽過的菇...這道菜真不愧為冠軍作品!又一值得推介之作!
甜品,有好多選擇,有雷沙湯丸、香芒布甸、楊枝金露及多款糖水,據侍應所講原來每一日既甜品都會唔同。今日出完呢樣,聽日唔會再出呢樣!
天喔!連甜品都講求多元化,真係服得五體投地囉!
那天,那個侍應還很好人的免費送甜品給我,哈哈!^^

第三要講的是服務,明閣的侍應服務態度很好,有禮貌及親切的笑容,儀表很好,果然是五星級酒店,而且服務客人十分周到,這是值得讚揚的地方之一,加上侍應的手法亦非常熟練,真的十分專業。所以總括而言,服務水平達到五星!

至於抵食方面,真的因人而矣!我自己就覺得非常抵食,幾個人黎食lunch,平均每人都是消費一百幾十,就可以亨受以上三樣野,真是超值!不過夜晚食dinner就貴d,平均都要三百蚊一位!相比lunch之下真的冇咁抵食!

最後要講既係乾淨,眾所周知明閣開左都唔夠一個月,所有地方、枱櫈、碗碟方面都非常新,所以乾淨方面唔洗我講大家都知道啦!

其實只係得我講係冇用既,大家要親身試過先知道咩叫做五星級酒樓

(覆返上面果位人兄,你所指的白色的類似慢頭的,其實係蝴蝶餅,用黎夾住菊花蜜餞金華火腿黎食的,我都係第一次食,唔錯!^^)
2004-09-11 21 浏览
點心有水準,環境舒適,服務不錯,在旺角區來說較難得。價錢方面當然亦相對較高,蝦餃$31,小籠包$31,馬拉千層糕$25,迷你蛋撻仔(4個)$28,梅菜肉絲炆米(細)$53,茶介每位$13。此處另一好處是炒粉麵有分大、小兩個size 。

此處另一好處是炒粉麵有分大、小兩個size 。
2004-08-16 20 浏览
因為工作, 我有幸試食呢處新開左一星期咁大把既餐廳....試左幾味, 每碟試左d, 整體上都幾好味既!呢個入口比眼見好味---金華火腿!!!!咪以為一片片金華火腿瞓晒向度空口食會好咸呀! 佢淋左個帶甜味既汁, 即使就咁食都好好好好味!! 伴碟既係原粒蓮子, 質地粉粉既, 蘸左汁都幾好食~~ 哈哈, 唔好意思! 差d 唔記得講!! 雖然我係咁講空口食, 但查實佢係跟住一籠好似饅頭咁, 白白地色既包比你夾住食既. 海蝦牛奶蛋白, 伴碟有炸脆到好似紫菜咁既"珍珠葉", 我覺得佢幫d 葉改左名...我印象中呢d 葉唔係咁名架喎!! 牛奶蛋白炒到絲絲咁好滑既, 個樣好似燕窩咁款!! 個樣好吸引我去食! 滑滑蛋白絲之下有蝦肉, 食唔真d 質地, 不過就唔係有雪藏味整到好咸果d, 整體味道係清淡既. 呀!! d 海蝦蝦頭炸左企晒向處既, 不過由於時間關係, 我冇試食~仲有食左個好似春卷咁既東西, 唔記叫咩名, 脆脆春卷皮入面有菇絲, 甘筍絲, 西芹絲等等. 入口芹菜味好強, 如果唔食芹菜既人估計會吐出! "脆"方面做得好好, 但上了一個好似"瑞士汁" 咁味既汁就咸左d! 失分!最後上既既菜用瑤柱羹同

呢個入口比眼見好味---金華火腿!!!!

最後上既既菜用瑤柱羹同浸炒青瓜絲做左個太極形. 青瓜絲味道極一般, 食落令我諗起粉絲蝦米節瓜煲既味! 但瑤柱羹果半邊就幾好, 話就話"羹", 其實可以用筷子夾到架! 好多瑤柱呀~~~

要一提既係個view!!
呢度有個大玻璃窗, 望出去, 穿過舊樓之間既街仔就見到奧海城....而呢條舊樓之間既街仔會有外國遊客見到好開心既景: 就係街市!!!! 講真丫, 個濕街市撐起晒幾傳統懷舊七彩太陽傘, 又真係好有特色架!