2013-12-31 842 浏览
自從今年中一間''一蘭''登陸香港令拉麵熱重新掀起過一陣高潮後, 香港人似乎對數目開得比便利店還多的拉麵店似乎有飽和的跡象. 當然, 間間水準參差亦不無關係. 宅女雖然一向對拉麵有著情意結, 但也不是間間都會番吃, 更莫說那麼掛羊頭賣狗肉的伏店了. 坦白說在香港眾多拉麵店之中, 值得一吃再吃的店真的是五隻手指數得完. 其中這家位於荃灣的台風便是其中一家.其實這家台風巳開業了有一年之久, 不過由於地點在荃灣距離宅女實在太遠以致一直遲遲未去. 期間身邊不少友人都到訪過, 說味道非常不錯更能媲美日本的水準. 因此下定決心找了個周末的下午, 相約拉麵達人一起前去這家店探探路. 出了荃灣地鐵站原來都要走過天橋再徒步5-6分鐘才到, 幸好有達人帶路否則宅女應該找到傍晚都未食到.說起來這家台風主理人伊東遊唄原來曾是個踏遍日本全國品評拉麵的食評人, 因為太熱愛拉麵更曾於當地開了一家同名拉麵店, 獲得不少專業評論家跟雜誌的讚賞, 看來頗為成功. 不過早兩年來到香港視察時, 說發現日本拉麵在香港的水平極低令伊東先生下定決心, 居然結束了日本那家店, 更把整個團隊帶來香港發展, 單單是這份決心和熱誠巳教人佩
說起來這家台風主理人伊東遊唄原來曾是個踏遍日本全國品評拉麵的食評人, 因為太熱愛拉麵更曾於當地開了一家同名拉麵店, 獲得不少專業評論家跟雜誌的讚賞, 看來頗為成功. 不過早兩年來到香港視察時, 說發現日本拉麵在香港的水平極低令伊東先生下定決心, 居然結束了日本那家店, 更把整個團隊帶來香港發展, 單單是這份決心和熱誠巳教人佩服不巳.
我們周末下午2時多來到, 人潮未如想像中多, 門口只有4-5個人在排隊, 我們等了十分鐘左右便可以入座了. 看看門面以大黃跟紅色相間作主調, 非常搶眼. 而店內間格其實頗為怪異, 近門口的就是一大個開放式廚房, 只見伊東先生跟2-3位師傅們都忙得不可開交. 面前的就是能坐上十多人的一列高枱吧枱. 本來以為食客坐得滿滿的我們要站在後面等, 怎知道原來走入盡頭一點, 在條非常狹窄的通道內又有大約十個的面壁座位, 果然是能用盡店內每一個空間. 但最吸引宅女的還是牆上怪異得來又富特色的圖案和油畫, 你說漂亮嗎? 又不太覺得. 但奇奇怪怪不太協調的畫風, 不知怎的覺得跟店內的風格有點合拍.
我們坐在店內最盡頭的一個角落, 老實說高高的小椅子跟窄得可憐的通道絕對稱不上舒適. 但想深一層, 拉麵店一向就是日本毒男毒女的飯堂, 大多都是吃完就走, 誰還會真的吃完還坐在這裡談心? (雖然宅女真的有見過) 但店子亦有貼心的一面, 例如知道地方淺窄, 所以在每個座位旁都會放了一個包包扣, 用來讓食客掛著手袋的. 而我們甫坐下店員突然走上來遞上一個小籃子給宅女, 好奇望望, 原來內裡放滿了色彩繽紛的橡皮圈, 說是讓我們長髮女生用來束著頭髮吃起拉麵來便會更方便, 真在是太細心了吧!! 單是這幾點巳令人加了不少分.
這裡跟坊間不少的拉麵店一樣, 都有紙可以剔, 配料口味等都可以自調. 先看看提供的麵款, 其實供應的款式不算多, 只有最基本的魚介豬骨湯麵或限量的沾麵, 也有辛辣的紅色暴雨拉麵, 特別一點的有蕃茄和芝士粉作搭配的伊台風及加有骨膠原的撈麵. 麵的硬度, 醬汁, 香酒跟京蔥等全部都可以自行決定多與少, 如大胃王更可以另加HK$10麵底. 而飲品就只有可樂, ZERO跟雪碧.

骨膠原撈麵 (HK$78)
平日吃放湯的拉麵或沾麵吃得多, 但撈麵真的比較少見, 而且還要是有骨膠原的, 作為女生怎會不點這款來試試? 等了數分鐘麵便上來, 只見份量都幾多, 而且鋪放在麵上的配料十分豐富, 有半隻半熟蛋,竹筍絲, 生菜絲, 叉燒粒, 魚介粉一堆, 紫菜一片, 但當然最搶眼的是中央的一大舊乳白色的骨膠原了!
撈麵不像平日吃的沾麵有沾汁伴著吃, 只需把所有材料攪拌, 加點檸檬汁就可以入口了.
最好奇的當然是那舊像脂肪團的骨膠原了, 用筷子篤一篤, 發現質地又幾有彈性的, 不過原來骨膠原本身是沒什麼味道, 所以必須要把所有材料都先攪拌好. 把魚介粉和骨膠原跟麵條拌勻, 麵條馬上包裹著一層光亮的油脂, 入口質感十分滑身, 麵條要了非常硬, 出來的剛好就是宅女要求的硬度, 煙韌中帶有彈性, 而且口感比平日吃的拉麵更添豐厚, 而且亦帶出陣陣魚介香氣, 感覺吃完那麼大舊的骨膠原皮膚都變得有點彈性了 (當然又是心理作用了...)
不過另一配角叉燒粒的賣相就有點嚇人, 既非平日見到的圓卷形亦非長條炙燒形, 而是切成一粒粒十分細碎的叉燒, 老實說就連友人都笑說看似煲完湯的豬肉湯渣. 看似質地好像十分乾身, 不過原來入口肉質又比想像中柔軟, 也沒看起來的乾, 中間還是有些油脂伴著, 雖然這種叉燒不是宅女杯茶, 但味道都算不錯.
另外的半隻蛋水準亦見不錯, 入口蛋芯呈啫喱狀, 味道香甜, 蛋白亦見柔軟有彈性.
整體來說這款骨膠原撈麵不單食味豐富, 口感特別之餘也非常飽肚, 以這個價格絕對值得一吃.

而身邊達人則點了最基本的魚介豬骨湯 (HK$78)
反正還未試過這裡的湯底, 當然又厚著面皮要友人分了一點點給宅女試了. 只見湯麵份量也算幾大, 配料除了有半隻半熟蛋, 也有些竹筍絲, 一小堆魚介粉, 一塊紫菜跟蔥絲. 不過最搶鏡的當然還是那塊覆蓋了半個碗之多的大叉燒了! 只見湯底色澤頗深色, 看似味道頗濃的.
正所謂一家拉麵店的靈魂所在永遠都是湯底. 既然店主對拉麵那麼有熱誠, 湯底這環節當然就更不能馬虎了. 聽說店主居然也會在店內加上過濾器令水質能夠變成日本的軟水, 湯底以豬骨, 豬腳, 再混入雞, 魚乾, 蝦和昆布每日熬製超過十小時, 更要連續熬兩天才能捧客, 喝時再把魚介粉加入內攪拌, 湯身未見非常杰但入口有著較厚且溫醇的鮮味, 魚介跟豬骨兩者配合得恰到好處, 油份較為重了一點但仍可以接受. 單以這個湯來說巳能斷定是香港拉麵店之中水準較高的一群了.
麵條仍是用上粗身曲麵掛湯能力不錯, 入口麵條滑身且帶著煙韌感, 甚有嚼勁,跟湯底十分對味. 叉燒非常大片亦帶點厚度, 夾起來看伕有點瘦, 不過入口又幾鬆化, 中間連著點點肥脂浸一浸湯吃味道更突出.

吃過這次印象非常不俗, 從達人口中得知沒過多久就是台風的一周年, 說店方會推出一款只賣兩天的限定拉麵. 聽到''限量''跟''只賣兩天''這些字眼馬上兩眼發光, 便一早約定了周年那天再來這裡, 決心要一試其限定拉麵!
約定了拉麵達人K, 美容達人C跟日本宅男K, 一行四人周末下午二時多來到門口, 竟然看到人龍長達廿多人!! 心裡不自覺的急了起來問達人會不會賣完吃不到的? 始知原來這兩天店內只獨沽一味供應一款名為'超海蝦拉麵', 但每天限量300碗, 雖然人潮真的幾多但應該不會吃不到吧.
我們一直等了差不多都一個小時, 期間店員很貼心的拿水給排隊中的食客, 又先預先派定餐紙讓我們填好交回以更省時.
看看餐紙上就只有一款超海蝦拉麵, 賣價只是HK$50, 比平常供應的拉麵價格定得更低. 而配料仍是可以按個人喜好來自調, 例如麵的硬度, 醬汁, 蝦油或蔥等等都可以選擇多與少的. 麵量亦有分少, 普通, 跟另加HK$10的麵底. 宅女因為等得太餓的關係, 膽粗粗就填了加麵底...

好不容易終於可以入座了!! 甫坐下店員馬上捧來一大碗拉麵
超海蝦拉麵 (HK$50)
上來份量非常多, 內裡配料更比平常來得豐富, 分別有一整隻半熟蛋, 椰菜片, 一堆櫻花蝦乾和兩款叉燒. 由於加底的關係麵量更是比平常多了差不多一倍! 這碗份量就算是男生吃都絕對夠飽呢! 不過最吸引的當然是這次從未推出過的蝦味湯底了. 只見湯身呈深啡帶橙, 看似非常濃郁的. 整碗無論是賣相或份量都巳先赢了一半.
急不及待的先喝口湯, 湯底是用上大量日本高級的海蝦熬製而成, 再加入特製蝦油, 聞一聞真的十分香. 質地沒有想像中濃稠, 不過入口蝦味真的非常突出, 而且味道深厚, 不是單單流於表面. 喝起來蝦香及鮮味均十足亦帶著點點魚介味. 記得香港有做過以蝦作主的湯底不多, 其中比較出色的有TORIMEN, 而台風這款雖然沒有前者那樣杰身濃厚, 但味道同樣亦做得非常突出, 宅女自己覺得兩者不相伯仲, 一樣好喝. 碗內亦有一小堆的櫻花蝦乾, 放湯內再喝蝦味更會再香濃一點.
麵條仍是用上較粗身的那種麵, 掛湯能力亦不俗, 要了非常硬出來的效果亦算理想. 入口麵質滑感中間亦富煙韌有彈性, 宅女一向比較喜歡粗麵配濃湯, 感覺這款麵跟蝦湯非常對味, 令人越吃越起勁! 不過也發現原來這裡加麵底的份量是非常非常的多....個人覺得這裡是平常2碗的麵量, 吃完後真是飽得撐著肚子!
而內裡的兩款叉燒分別有一片長身的跟一小堆叉燒粒, 前者入口肉質柔軟, 中間連著點點肥脂吃起來更彈牙, 不知怎的常覺得這裡出品的叉燒賣相都好像很乾似的, 但入口又不是那回事, 味道又不錯的. 另外一款叉燒粒同樣軟嫩, 但吃起來更富肉味有嚼勁. 坦白說其實這兩款依然不是宅女喜愛的叉燒款式, 不過味道的確也做得不錯吃的.
除了湯底之外, 宅女最欣賞的要算是這裡的原隻醬油蛋了! 用上日本產雞蛋, 以醬油醃製了四日才完成. 一口咬開, 中間的蛋汁馬上全湧出來, 內圍更連著點點啫喱的蛋芯, 味道香甜濃郁, 而外圍的蛋白醬油味突出得來又不會太過濃, 水準屬上級.
這次的超海蝦拉麵每碗只售HK$50, 但無論是用材, 食材, 份量都比平常來得豐富講究, 老實說這碗麵真的是有點''賣大包''的感覺. 以吃過那麼多的拉麵經驗來說, 如果做成這樣水準和份量, 賣價上百元也不出奇. 但當然這是因為店方純粹慶祝開業一周年才會這此優惠街坊和食客吧.

不過其實就算沒有''賣大包'', 沒有限定拉麵, 個人覺得這家台風的確值得前來一吃的.
感覺最突出的是這裡的湯底, 其次就是半熟蛋.
希望店方可以繼續堅持, 保持著這樣的水準,
日後再辦個兩年, 三年, 四年甚至更多的周年慶賀.
庆祝纪念
圣诞节
  • 骨膠原撈麵
2013-12-11 367 浏览
成日去荃灣行街經過呢間野都想一試, 所以呢一日就留肚食dinner,我同bf都係叫左魚介豬骨湯拉麵因為第一次食都係想試原味, 坐左一陣有倨職員俾左d髮圈我揀, 好貼心呢:>碗麵真係份量十足, 我已經叫左少1/4麵都係食唔哂, 湯底就ma ma地, 因為好傑同好咸, 可能係我食唔慣啦,叉燒夠大又夠稔, 糖心蛋真係超正, 不過總括黎講 有機會都會再食, 但下次會叫少1/3麵同試下個撈麵:>
成日去荃灣行街經過呢間野都想一試,
所以呢一日就留肚食dinner,
我同bf都係叫左魚介豬骨湯拉麵
因為第一次食都係想試原味,
坐左一陣有倨職員俾左d髮圈我揀,
好貼心呢:>

碗麵真係份量十足,
我已經叫左少1/4麵都係食唔哂,
湯底就ma ma地, 因為好傑同好咸,
可能係我食唔慣啦,
叉燒夠大又夠稔,
糖心蛋真係超正,
不過總括黎講 有機會都會再食,
但下次會叫少1/3麵同試下個撈麵:>
2013-12-10
2013-12-10 178 浏览
第2次黎食 lunch 同dinner menu 一樣。 但今次lunch 有送汽水。 今次拎住一袋二袋勁唔好意思 間鋪細有d 窄。 之前食過魚介 豬骨撈面 今次試蕃茄芝士 真係有幾片蕃茄同一劈芝士架 個人幾like. 量少有得簡2份1 1/3 1/4 簡左四分一 都幾多下 可能本身唔餓 面叫左軟都依然有硬度
2013-12-08 222 浏览
不經不覺,台風登陸香港已經一週年了。因為家住荃灣,加上質素好,台風已經成為我經常光顧的拉麵店。早前在臉書留意到,台風為慶祝在香港開業一週年,在12月7日和8日兩天,推出一週年限定的超海蝦拉麵,每天限定300碗,只賣$50。價錢事小,這款拉麵是期間限定才事大!身為粉絲,我當然不會錯過了。可惜這兩天我也很忙,唯獨只有12月7日中午可以抽空來,平常開店12時的台風,我12點20分來到,已經驚現二三十人的長長人龍!由於我不喜歡排隊且住得近,所以我平時來台風通常都不會選擇繁忙時間,看來大家真的很想試試這一週年限定的超海蝦拉麵呢!今天實在不容我多花時間去排隊,本想打道回府,幸好店員看到我,溫馨提示我可以外賣,正合我意,我不用嘆句有緣無份了!超海蝦拉麵的拉麵下單紙也是特別不同的,留意到那一欄「特製蝦油」嗎?還有留意到意見欄的暗水印嗎?那些都是台風的店員,你又認得出多少個呢?外賣和堂食等待的時間差不多,雖然湯和麵分開盛載,但還是趕快回家馬上品嚐吧!別以為只賣$50的拉麵會將價貨,超海蝦拉麵一點都不失禮,一貫份量的麵底,一只溏心蛋,兩款叉燒,超海蝦拉麵特有的櫻花蝦乾,還有那濃郁的蝦湯,一點都沒有偷工減料
不經不覺,台風登陸香港已經一週年了。

別以為只賣$50的拉麵會將價貨,超海蝦拉麵一點都不失禮,一貫份量的麵底,一只溏心蛋,兩款叉燒,超海蝦拉麵特有的櫻花蝦乾,還有那濃郁的蝦湯,一點都沒有偷工減料!
溏心蛋流心美味,麵條彈牙,兩款叉燒,一種片切一種角切,全都是台風的特色,蝦湯底其實也暗藏台風的魚介和豚骨的特色,另外還加上蝦味,所以說,這碗拉麵是集台風的特色而成,不愧為慶祝一週年的拉麵!
不過,這碗拉麵也不是沒有問題,別誤會,我是指我外賣的這一碗。紫菜無可避免未吃已經腍掉,加上外賣碗不夠大,倒湯到麵時難免有點麻煩,或者用沾麵的吃法會較好,但總之外賣的風味和味道難免有偏差,所以有時間的話,還是在店裡吃吧。
在香港,$50連吃一碗港式拉麵都未必吃到,現在可以吃到一碗份量十足的日本拉麵,等待多一點時間也是值得的!機會還有明天,各位要好好把握,抓緊時機了!
2013-12-07
10 分钟 (外卖自取)
---「超海蝦拉麵」---賣相方面(圖正中) : 一直以黎... 我都覺得「拉麵台風。」係賣相方面做得唔錯~~~ 因為睇賣相會感覺得到師傅係有諗過點擺先靚,毎一樣配菜都清楚睇得到,顏色鮮明~~~讚!!! 麵條方面(圖上中) : 麵條屬「南天製麵」嘅產品,粗幼度為「中」,類型為「曲中麵」。濃味湯底配而「曲中麵」係一個唔錯嘅組合~~~ 硬度方面小弟揀左「硬」...揀「硬」嘅原因係啲麵唔會咁快淋, 食落會爽啲。 掛湯能力唔錯, 麵唔會痴埋一舊舊... 毎一啖都會食到湯同埋麵依附係一齊,唔會出現唔平均嘅情況。 叉燒方面(圖下中,左下) : 小弟一直都好鍾意食「拉麵台風。」嘅叉燒!!! 因為係香港好少有日式拉麵店做到「一味兩食」依個功夫... 「拉麵台風。」嘅「一味兩食」分別有切粒叉燒同切塊叉燒~~~ 「超海蝦拉麵」嘅 切粒叉燒比平時嘅出品有少少唔同... 因為師傅將切粒叉燒輕輕「快炒」,所以食落去會一陣香油味,但係依個步驟應該只限於開店一周年感謝特別活動。 而切塊叉燒肥瘦比例約7:3。依個亦係小弟最鍾意嘅比例!!! 切塊叉燒採用咗豬嘅肩肉部分(俗稱:梅頭肉) ,肉身唔硬而有咬口,稍微浸湯食
「超海蝦拉麵」
---「超海蝦拉麵」---

因為係香港好少有日式拉麵店做到「一味兩食」依個功夫...
「拉麵台風。」嘅「一味兩食」分別有切粒叉燒同切塊叉燒~~~
而切塊叉燒肥瘦比例約7:3。依個亦係小弟最鍾意嘅比例!!! 切塊叉燒採用咗豬嘅肩肉部分(俗稱:梅頭肉) ,肉身唔硬而有咬口,稍微浸湯食嘅話,味道更佳~~~

味玉方面(圖右中) : 日本產雞蛋。味玉嘅流心效果比平時做得好,但屬普通。不過味玉表面經過四日時間醃製... 味道出色!!!

配料方面 (圖左上) :「超海蝦拉麵」...當然蝦係不可缺少。近聞嘅話會有一陣微微嘅蝦乾香氣,淨食唔會太鹹。使用細蝦乾黎做配料,既唔會搶走特製海蝦油依個主角嘅戲份,亦能配合海蝦油而製嘅湯底... 將味覺層次提昇~~~

湯底方面(圖右下) : 使用日本産最高級貴重的海蝦大量贅制而成,而配合香味油特製而成特製海蝦油。從飲第一啖湯開始已經感受得到好重嘅海蝦油味!!! 連蝦乾,葱粒一齊飲嘅話,湯底會變得更加濃厚~~~

整體 : 為開店一周年記念而推出嘅限定「超海蝦拉麵」,整體表現屬中上。
各方面都表現出色~~~湯底濃郁,最驚喜嘅係切粒叉燒竟然會有「快炒」依個特別處理!!!
唯一美中不足嘅係「味玉」... 因為小弟食咁多次「拉麵台風。」,始終覺得「拉麵台風。」嘅味玉嘅流心效果係差少少...如果「拉麵台風。」可以係依一方面再改進嘅話,小弟相信「拉麵台風。」嘅出品會接近完美!!!

题外话/补充资料: 「拉麵台風。」香港開店一周年感謝特別活動日子為12月7日、12月8日。
2013-12-07
「超海蝦拉麵」
2013-12-06 276 浏览
已聽聞荃灣有間拉麵店, 因喜歡日式拉麵, 已很想有機會可以試試, 昨天行過此店, 門外只有2個客在等位, 而且門外有椅可坐, 所以便決定一試了 在門外, 已有服務員很熱情的招待了, 他會先派每人一張order紙, 要我們先選好要食之拉麵, order紙好似有好多嘢要填, 服務員好細心講解, 首先選好拉麵品種再選麵的份量, 他說份量較多, 一般選普通的已有 200g之拉麵, 所以女士可選份量少的, 如選加麵便要另加 $10, 最後都選了普通, 之後有口感選, 他說台風的拉麵比較硬, 如希望軟身可選普通或軟, 另醬汁、香油及京蔥也可選擇, 我最後全部都選普通, 因服務員說如果第一次食最穩陣是全部選擇普通好了約10分鐘已經有位, 有服務員帶我們入內, 估唔到入面看不見的角落仍有Bar 枱位, 而且較獨立, 唔錯, 可以靜靜地食, 一坐下, 服務員便說可以將袋掛在他們的枱鈎上, 另坐下後, 服務員會在你後面推你張椅, 並反覆問客人坐位與枱距離是否要推至合適位置才停手, 真係好細心呀!麵好快來到面前, 服務員已知麵是屬於那一位人客, 不須再問是邊位叫的, 因在門外order時, 那服務員已Mar

麵好快來到面前, 服務員已知麵是屬於那一位人客, 不須再問是邊位叫的, 因在門外order時, 那服務員已Mark低哂所有嘢, 是另一種細心表現
骨膠原撈麵
豬軟骨(骨膠原)撈麵
沒有湯底的, 所以不能享受飲湯的樂趣, 但可加入枱上的蒜茸及胡椒粉一起食, 味道也ok
伊台風
伊台風是蓄茄湯底另再加芝士的, 跟住他們的指示先飲湯, 果然好味, 濃得來不會咸, 好ok, 之後再跟他們的指示慢慢加上魚粉, 麵order 了 普通size, 結果都係食唔哂, 加了魚粉反而令湯底咸了, 建議不須加魚枌食
魚介豬骨湯拉麵
這個魚介豬骨湯拉麵評價較差, 味道不是太特出, 而且不像蕃茄湯底濃而不咸, 但不是難食, 只是一般, 不會repeat order這個了

總結這餐感覺, 與其他拉麵店比較, 台風的拉麵及環境也不算很好的, 當晚食完也感到比較口渴,所以只可用ok來形容, 但他們的殷勤熱誠服務態度, 確實已加分不少, 來食一碗拉麵後, 很舒服的感覺, 這方面他們已經嬴了, 今時今日有咁嘅服務態度算是做得唔錯了
2013-12-05
伊台風
2013-12-01 55 浏览
一行三人,放工路過見到只有8個人等位,比平時少,於是決定試一試,等位既時候有得坐,期間店員拎左點餐紙出黎比我地填,最低消費,一碗最平$78全店只有4款拉麵供選擇,不過麵既份量,口感軟硬,醬汁,香油,京蔥多少都有得揀,點完交返比店員,佢會預先寫低,點呢碗拉麵既客人性別,著咩色衫,有冇帶眼鏡,方便上菜既時候拎比你,等左20分鐘,到我地入去喇,舖位比較窄,坐椅很高,坐位係一排貼埋牆,行入去期間,見到有個盆載住20杯水,就咁放左係收銀處隔離個架,上菜速度很快,坐低唔夠5分鐘就上齊,雖然填左普通份量既麵,但仍然係好多,湯底好杰,十分油膩,魚粉好咸,想飲杯水送下,可惜頭先見到就咁擺係收銀處隔離,已經唔係好想飲,食左4份1已經食唔到落去,埋單走人,出去食其他野

等位既時候有得坐,期間店員拎左點餐紙出黎比我地填,

最低消費,一碗最平$78

方便上菜既時候拎比你,

上菜速度很快,坐低唔夠5分鐘就上齊,

雖然填左普通份量既麵,但仍然係好多,

湯底好杰,十分油膩,魚粉好咸,

食左4份1已經食唔到落去,埋單走人,出去食其他野
2013-11-26
好唔好食?又睇落去? 第345回: 香港日本拉麵道場小戰爭(10) 荃灣台風拉麵湯底水質與別不同! (哇! 咁抽像?)!地址: 荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)拉麵味道好唔好, 係好睇個人口味! 拉麵既粗幼、湯汁既濃度、配料如何...各人食落都有唔既感受, 所以好難一概而論好唔好食。所以呢一篇拉麵食記, 純粹個人觀感呢! 好唔好食? 又睇落去? 黎緊我會為每次食既拉麵作一個連載, 名為 "好孩子香港日本拉麵道場小戰爭"! 個名夠哂低能! haha...而今次食既係... らーめん台風!拉麵小戰爭集中銅鑼灣區尖沙咀區, 其他比較冷門既新界區例如呢次食既 "らーめん台風" 就位於荃灣。話說七點黎到門口有五六人坐喺門口排隊! 店員遞上一張點麵紙, 揀好進店開餐, 好唔好食?又睇落去?門 口用透明膠篷分隔開街外同食店, 因為對出面係小公園, 無玻璃門相隔其實衛生方面會有點兒那個...走入店內, 目測約可容納十多人, 反 "L" 字形座位。帶位店員非常殷勤細心, 全店職員亦好有熱誠, 真係感覺到! 值得一讚! 所有食客都踏上高凳既一級就座, 然後由店員推食客高凳
地址: 荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖
(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)
門 口用透明膠篷分隔開街外同食店, 因為對出面係小公園, 無玻璃門相隔其實衛生方面會有點兒那個...走入店內, 目測約可容納十多人, 反 "L" 字形座位。帶位店員非常殷勤細心, 全店職員亦好有熱誠, 真係感覺到! 值得一讚! 所有食客都踏上高凳既一級就座, 然後由店員推食客高凳進內, 因為地方淺窄, 有點壓迫感。
店員再遞上吊鈎, 等客人可以將隨身物吊喺枱下, 日本好多拉麵店都有呢種做法啊!
店內四款拉麵 (見圖), 其中豬軟骨骨膠原撈麵原來係"沒有湯的拉麵", 哈...我今次試 CLASSIC 既魚介豬骨湯拉麵, 好味既話, 日後再試"沒有湯的拉麵" 都未遲!
可以選擇個人喜好既點菜紙, 揀適合個人口味既選擇, 通常覺得味道唔好既機會相對細 D。喺 ORDER 紙上其中一 PART 加配菜, 見到有半熟蛋揀, 問問店員本身碗麵原來係包半隻蛋。香港部分拉麵店本身係唔包蛋既, 呢點要留意啊。
魚介豬骨湯拉麵 $78
拉 麵上枱, 賣相擺位一般, 碗拉麵既外表我睇得好重...因為一碗拉麵有系統咁擺位, 湯汁唔會四淺, 整整齊齊, 大多數日本當地既拉麵外表上藝術性含量高。要令食客有正面既 "哇! 睇落好好味啊!", 你已經成功一半! ANYWAYS, 唔好好似亂放食材既車仔麵為合格指標。
指 定動作, 用匙壓一壓欣賞漩渦裡的湯!
豬骨湯味濃, 很厲害既湯底! 我指既唔係個味道! 味道濃但層次感不高, 即係湯很單調, 但係個湯水質地好明顯同其他拉麵店唔同! 你可以笑 "哇! 你講咩? 咁抽像! 咪扮高深!" 簡單 D 黎講, D 水真係有 D 唔同!
叉燒我純個人口味傾向咬下即化油脂多那種, 這塊叉燒肥脂不多。
一碗麵跟半隻半熟蛋。
麵條中粗麵, 選擇最硬度。有點似油そば!
總結:
唔喺拉麵道場既地區競爭係 OK 的。整體拉麵唔算突出, 如果住得遠離荃灣, 不建議為去而去。
環境:♥♥
衛生:♥♥
服務:♥♥♥♥
味道:♥♥
抵食:♥♥♥
推薦:♥♥
以上: 拉麵台風, らーめん台風, 好唔好食又睇落去, 好孩子香港日本拉麵道場小戰爭, 拉麵, 荃灣, 香港日本菜
2013-11-21 22 浏览
係等位的時間,先點左菜,我點知最普通o個個佢個面本身已有叉燒同半熟蛋,可以再追加,咁可以揀醬汁同香油的濃度,咁我兩樣都揀左濃,可能因為醬汁濃,可以個湯底變到好杰身,有少少難夾,講返個面先,幾滑身,掛湯能力不錯,亦吸收到汁味,至於佢個湯底加左魚粉,但唔算話魚味好出,始終都係似豬骨湯,叉燒大大塊,但不算好林身,不過都唔差的,佢個面底本身好多,食到好飽.呢個價錢,都算平理
2013-11-10
2013-11-17 37 浏览
一開始要係出面等位 有椅坐有點餐紙填 都唔係等好耐 入到去好驚喜 埋位有人幫你掛袋上位起機 好好態度 d野食好快黎 仲好細心送條橡根俾我札頭髮 真係第一次遇到呢d staff, 成餐食面個氣氛好好。 食物方面拉面叫左普通size都有d多左, 見佢落2個面團,下次會叫少面。 撈面果個d肉好咬d 但比較咸。 *服務比野食更好。
2013-11-11 66 浏览
說到新界區的拉麵代表,很多人都會推薦荃灣的台風。是晚七時左右來到,門外只有幾個人在輪候。侍者先給我們點菜紙,加快拉麵上枱的速度。不消十五分鐘,便到我們進入。我們被安排坐在開放式廚房前的位置,可以看到師傅的煮麵過程。店子的位置不大,大約可容納二十人左右,牆身畫滿日本風景壁畫,看得出相當有心。台風的侍應們相當細心,除了提供掛勾讓食客掛袋子外,更為每位女性客人送上一條小橡根,束起頭髮免被湯頭沾污,而且有助散一散吃麵時的熱氣。拉麵台風的選擇不算多,我不太吃辣,對蓄茄湯的興趣亦不大,就選了定番的魚介豬骨湯拉麵。這裡可以自由選擇麵質和濃淡口味,愛吃硬麵的我就選了硬口感和重味的多醬汁。至於香油,我怕太油膩,所以只選了普通。另外,因為小妹眼大睇過龍,不知道本身拉麵已包括半隻半熟蛋,又另外多追加了一隻。落單後,聽到店內拉麵師傅和侍應的叫聲此起彼落,原來他們是用日語來說明拉麵屬於哪座位的客人,他們的發音比一般本地日式連鎖食店的標準。大約五分鐘,拉麵便來到了。雖然只要了普通份量的麵條,但單看賣相是相當具份量的一碗。(吃至尾段時覺得非常飽)拉麵面頭鋪上大大塊的叉燒、蔥段、筍條、半熟蛋、紫菜及魚粉,配料的份量多
牆身畫上富士山
說到新界區的拉麵代表,很多人都會推薦荃灣的台風。
細心私手袋掛勾
橡根用完後可以拿走
我的剔紙仔
枱面有蒜泥可用
魚介豬骨湯拉麵
大約五分鐘,拉麵便來到了。雖然只要了普通份量的麵條,但單看賣相是相當具份量的一碗。(吃至尾段時覺得非常飽)拉麵面頭鋪上大大塊的叉燒、蔥段、筍條、半熟蛋、紫菜及魚粉,配料的份量多得掩蓋了全部拉麵,很是大堆頭。
油脂甚豐
先嚐一口湯,即使點了普通香油份量,仍可清楚看到面層有厚厚的一層油。魚介湯頭呈一貫的棕色,當中夾雜了一些魚粉粉末顆粒。喝下第一口已發現這湯頭頗為重味和油膩,魚介的味道比豚骨稍稍突出,不過味道和質感均不及AGURA出品的順喉好喝,多喝兩口甚至有口渴的感覺。店方推介食客可以隨個人喜好增減魚粉的份量,看來我是應該下少一點的。
叉燒太瘦
然後到配料,叉燒有大大的兩塊,不過肉質偏瘦且不連肥膏位置,不是我杯茶。咬下的口感亦偏向鞋口,肉味雖濃,不過口感相當不討喜,所以也沒有吃完。筍干是標準貨色,爽口,有筍味,合格的。最後來到半熟蛋,生熟程度掌握得還不錯,蛋白部分有點醬油味,不過都不及蛋黃味道搶鏡。我和男友研究了好一會兒到底那蛋黃是什麼味道,最後我們得出的結論是日式酸薑味。最後來到麵條,台風用的應該是來貨(看見拉麵的紙皮箱),屬粗身麵條。選了硬麵的我,對於麵的軟硬度滿意,吃至尾段時都不至於被湯浸至過軟。麵條的口感有點像油麵,即面層有油份、滑身,感覺上不算太掛湯。好處是沒有重鹼味,不過亦沒有麵粉香。

整體感覺台風拉麵的做法和店子的氣氛,很努力貼近日本品牌的感覺。不過依照拉麵的質素來說,又感到有形無神,至少湯頭和配料,都可再進一大步。吃完後心中有一個問題,到底這裡的魚粉有沒有混入大量味精呢?好像比平常吃拉麵後渴很多,而且有朋友亦有相同的感覺...
門外等位有位坐
粗身麵條
2013-10-12
2013-10-31 48 浏览
去荃灣做野做到過左食飯時間,去左新開的日本拉麵點試食,2點幾,完全不用等位,去到門外,有些嚇窒,因為外觀並不吸引,殘殘地,又話新開?入到去,全是BAR檯,只有20個位,Bill Tai Tai 都係高妹一族,爬上去個BAR SEAT都吊吊地腳,唔係太方便著得太斯文的女士、老人家同小孩,可能佢地唔係麵店的TARGET 呱?小店只有5款麵,我地4個人叫4款,淨番一款番茄麵無咩特別。店舖指明”沾麵”係每日限定30碗,就叫”沾麵”$83試下。等左8~10分鐘,沾麵來啦!好大堆頭!一睇就知食唔晒!我仲叫多左個半熟蛋添,賴野… 雖然店舖有指引教人吃”沾麵”,但係麵條不是太”索”到湯,好似”麵”’湯”分離咁,點都沾唔勻。個湯方面係非常濃郁,濃到非常”杰”身,呷一口係gel住個口那種,唔似”一蘭”豬骨湯可以一飲而盡。個湯加左魚去煮,有朕魚腥味,魚類愛好的Bill Tai Tai完全沒有問題,同行朋友就唔係太接受。另外麵條非常粗身,拍得住中式油麵,但係卷曲版本,沒有咁油。大概吃了2份1 ,我已吃不下去,太飽了!塊叉燒有女人手掌咁大,完全沒有吃過,除左因為完全沒有味之外,係因為叉燒以外,仲有4~5大粒叉燒

小店只有5款麵,我地4個人叫4款,淨番一款番茄麵無咩特別。店舖指明”沾麵”係每日限定30碗,就叫”沾麵”$83試下。等左8~10分鐘,沾麵來啦!好大堆頭!一睇就知食唔晒!我仲叫多左個半熟蛋添,賴野… 雖然店舖有指引教人吃”沾麵”,但係麵條不是太”索”到湯,好似”麵”’湯”分離咁,點都沾唔勻。個湯方面係非常濃郁,濃到非常”杰”身,呷一口係gel住個口那種,唔似”一蘭”豬骨湯可以一飲而盡。個湯加左魚去煮,有朕魚腥味,魚類愛好的Bill Tai Tai完全沒有問題,同行朋友就唔係太接受。另外麵條非常粗身,拍得住中式油麵,但係卷曲版本,沒有咁油。大概吃了2份1 ,我已吃不下去,太飽了!塊叉燒有女人手掌咁大,完全沒有吃過,除左因為完全沒有味之外,係因為叉燒以外,仲有4~5大粒叉燒粒,吃叉燒粒和半熟蛋都飽左9成了!再加上叫拉麵送汽水,滯住左都飽啦。

眼見坐側邊的男士,吃得非常津津有味,好快就吃完好滿足咁走左,莫非”台風”的目標客群唔係我地?
總括來說,在云云拉麵店中叫做有點新意,但此份量的確叫人卻步,下次有機會同老公大人一起吃,可能兩個人share都ok!
沾麵
2013-10-23
新手剛加入,以拉麵台風作為第一帖。近年不少日本拉麵店均進駐港九新界本人特別鍾情於當地常見,地道又近距離與拉麵師傅有互動的小型拉麵店點了紅色暴雨 (普通辣度)對本人來講,辣度剛剛好平日怕辣的開飯友們,選前先考慮自己能應付的辣度啊普通辣 = 平日其他麵店的中辣至大辣叉燒大塊,軟硬適中, 烹調得'林'之外,又不失口感糖心蛋滷得好入味,有d淡淡甜味,正!!!湯亦唔會覺得油膩店長態度認真,睇得出用心製作店員有禮丶親切店裏氣氛不錯
新手剛加入,以拉麵台風作為第一帖。
近年不少日本拉麵店均進駐港九新界

點了紅色暴雨 (普通辣度)
對本人來講,辣度剛剛好
平日怕辣的開飯友們,選前先考慮自己能應付的辣度啊

普通辣 = 平日其他麵店的中辣至大辣
叉燒大塊,軟硬適中, 烹調得'林'之外,又不失口感
糖心蛋滷得好入味,有d淡淡甜味,正!!!
湯亦唔會覺得油膩

店長態度認真,睇得出用心製作
店員有禮丶親切
店裏氣氛不錯
紅色暴雨
题外话/补充资料: 朋友點的骨膠原撈麵,收到的反應也不錯
2013-10-23
紅色暴雨
2013-10-23 18 浏览
其實我覺得真係麻麻地...d拉麵較粗身,本人覺得幼身好食d叉燒有d'鞋",隻蛋整得熟得制,咬落去怪怪地,湯底比較普通其他配菜就正常d ge本人是晚比較肚餓,所以加左麵底,但佢竟然一次過兩個麵落哂個碗度比我攪到碗麵勁迫,再加上麵較粗身,食三四啖就無0麥意欲想食落去我相信無下次了
其實我覺得真係麻麻地...d拉麵較粗身,本人覺得幼身好食d
叉燒有d'鞋",隻蛋整得熟得制,咬落去怪怪地,湯底比較普通

其他配菜就正常d ge
本人是晚比較肚餓,所以加左麵底,
但佢竟然一次過兩個麵落哂個碗度比我

攪到碗麵勁迫,再加上麵較粗身,食三四啖就無0麥意欲想食落去

我相信無下次了

2013-10-12
庆祝纪念
生日
2013-10-22 12 浏览
雖然只開了一段很短的時間,可是門口已經大排長龍了,店內的位置不多,不過只吃拉麵,所以客人們等待的時間不會太久。而且在等待的時候,侍應已經叫我們先落單,其實餐單只有幾款選擇,簡單又直接,沒有太花巧的東西,這間「台風」拉麵店有點仿效日本的拉麵店特式。一進內,就聽到員工們熱情的歡迎,雖然只有數位員工,不過那個氣氛比起名牌拉麵店的員工敷衍叫囂來得更親切。侍應很貼心地用勾扣掛起我們的隨身物品,還因為拉麵店老闆是日本人,希望仿效日本的風俗,就是女生吃拉麵時會把頭髮紮起,免得頭髮弄污,所以還特意遞上橡根供使用,真的很有心思耶!坐在座位上,可以清楚看到師傅們製作拉麵的過程,師傅們非常熟練又俐落的手勢,實在讓人看得很入神。其中一款還要用火燒的,很特別呢!我一直看著師傅在製作,看見他們在執料的時候毫不吝嗇,少了一份計較,多了一份心意,值得讚許。這就是我的伊台風拉麵,也就是需要用火燒的那碗呢!經火燒過後的芝士非常香,而且口感很濃郁,整碗拉麵也充滿了芝士的濃厚味,不過黏黏的非常飽肚,而且湯底也很不錯,值得一試!而同行的朋友就叫了魚介豬骨湯拉麵,哈哈這是加底的份量,所以看起來特別大,他也說味道很好,而且可以自行
雖然只開了一段很短的時間,
可是門口已經大排長龍了,
店內的位置不多,不過只吃拉麵,
所以客人們等待的時間不會太久。
而且在等待的時候,侍應已經叫我們先落單,
其實餐單只有幾款選擇,簡單又直接,沒有太花巧的東西,
這間「台風」拉麵店有點仿效日本的拉麵店特式。
一進內,就聽到員工們熱情的歡迎,
侍應很貼心地用勾扣掛起我們的隨身物品,
還因為拉麵店老闆是日本人,希望仿效日本的風俗,
真的很有心思耶!
坐在座位上,可以清楚看到師傅們製作拉麵的過程,
師傅們非常熟練又俐落的手勢,實在讓人看得很入神。
其中一款還要用火燒的,很特別呢!
我一直看著師傅在製作,看見他們在執料的時候毫不吝嗇,
少了一份計較,多了一份心意,值得讚許。
這就是我的伊台風拉麵,也就是需要用火燒的那碗呢!
經火燒過後的芝士非常香,而且口感很濃郁,
整碗拉麵也充滿了芝士的濃厚味,不過黏黏的非常飽肚,
而且湯底也很不錯,值得一試!
而同行的朋友就叫了魚介豬骨湯拉麵,
哈哈這是加底的份量,所以看起來特別大,
他也說味道很好,而且可以自行決定湯底的濃味,很好的設計啊!
這次的嘗試不錯,雖然芝士很美味,但吃了半碗後便會有點很飽肚的感覺,
不過裝修簡單,但舒適,而且有種日本風味,
用料好,而且有心機,也非常值得推介。
2013-07-10