2023-02-06 39 浏览
裝修靚、食材高質、食物質素高水準火炙鰹魚青木瓜沙排沙律配搭鰹魚配柚子汁,鰹魚魚肉鮮美,肉質緊實具彈性者為佳,蔬菜類有日本蓮芋蘆筍青瓜絲蕃笳,非常新鮮,酸酸甜甜,十分開胃日本粒貝響螺最後牛油快抄,鎖住水分,再加小小胡椒粒,調出鮮味,粒貝響螺,爽口脆嫩,每嚼一口便滲出甜味季節食材兩款鰤魚(成長左的油甘魚)煎到金黃色,肉質鮮甜,脂膏豐腴南非活鮑魚配海苔醬大大隻南非孔雀三頭鮑魚,入口啖啖肉
南非鮑魚香氣清淡,肉厚帶嚼勁,肉質軟韌,配菜有魚子菊花,海苔忌廉醬汁,燒過的肝藏最後食,味道濃郁鮮美,有警喜南澳龍蝦配海膽配龍蝦膏龍蝦肉厚實鮮嫩,口感緊實脆嫩,富有彈性再配上海膽汁,十分爽,啖啖肉,口感極佳熊本縣A5和牛(薄燒)和牛油花遍均、鮮嫩且入口即化任誰都會被其滋味油香及嫩滑肉質所感動配菜有燒過既,美國菇 ,日本南瓜,意大利青瓜 ,加竹炭鹽清酒煮蜆湯蜆肉鮮甜,湯味清甜海膽烏魚子炒飯烏魚子獨特的香氣更加濃郁,尤其加蒜蔥花相得益彰,炒出粒粒分明、香氣十足的炒飯甜品是薑雪糕和茶,大滿足
裝修靚、食材高質、食物質素高水準

火炙鰹魚青木瓜沙排

日本粒貝響螺

季節食材兩款
鰤魚(成長左的油甘魚)
煎到金黃色,
肉質鮮甜,脂膏豐腴

南非活鮑魚配海苔醬
大大隻南非孔雀三頭鮑魚,入口啖啖肉

南澳龍蝦配海膽配龍蝦膏

熊本縣A5和牛(薄燒)
和牛油花遍均、鮮嫩且入口即化
任誰都會被其滋味油香及嫩滑肉質所感動
配菜有燒過既,美國菇 ,日本南瓜,意大利青瓜 ,加竹炭鹽

蜆肉鮮甜,湯味清甜

海膽烏魚子炒飯

甜品是薑雪糕和茶,大滿足
2023-02-04 69 浏览
📍御鐵 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓今次專登揀左位於CWB嘅日式鐵板燒「御鐵」同朋友仔慶祝生日🎂食材新鮮高檔,吧台可以望著師傅製作美食 真的好享受😍OTETSU Dinner Set C - $988 /1位🥬 蟹肉野菜沙律食材非常新鮮,蟹肉同沙律同感感覺更是清新 🍃而串茄亦清甜多汁 十分開胃 💦👅 瀨尿蝦配南非活鮑魚瀨尿蝦大大隻極厚肉 南非鮑魚彈牙更是鮮甜無比🔥兩款食落都啖啖肉 十分有驚喜唷 😎🥩 A5和牛厚燒配香煎野菜和牛色澤相當粉嫩,牛味香濃 🥓油脂豐潤 🌟 仲有一陣煙燻香味令人齒頰留香 😉😉而鐵板嘅蔬菜都係我既至愛!煎得香口特別好食 ✨🥣 清酒煮蜆湯新鮮又大粒嘅蜆肉 鮮味十足 凍冰冰天氣飲落暖胃得很喔 💨💨🍚 蛋包飯牛粒奄列炒飯 用料十足 米飯更做到粒粒分明 🥚食到勁飽都忍唔住想食多碗 🙆🏻‍♀️ Hahahaha雪糕選擇左綠茶味🍦 茶味十足~ 呢餐真係大滿足呀!
📍御鐵 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓

食材新鮮高檔,吧台可以望著師傅製作美食 真的好享受😍

🥬 蟹肉野菜沙律
食材非常新鮮,蟹肉同沙律同感感覺更是清新 🍃
而串茄亦清甜多汁 十分開胃 💦

👅 瀨尿蝦配南非活鮑魚
瀨尿蝦大大隻極厚肉 南非鮑魚彈牙更是鮮甜無比🔥
兩款食落都啖啖肉 十分有驚喜唷 😎

🥩 A5和牛厚燒配香煎野菜
和牛色澤相當粉嫩,牛味香濃 🥓
油脂豐潤 🌟 仲有一陣煙燻香味令人齒頰留香 😉😉
而鐵板嘅蔬菜都係我既至愛!煎得香口特別好食 ✨

🥣 清酒煮蜆湯
新鮮又大粒嘅蜆肉 鮮味十足 凍冰冰天氣飲落暖胃得很喔 💨💨

🍚 蛋包飯
牛粒奄列炒飯 用料十足 米飯更做到粒粒分明 🥚
食到勁飽都忍唔住想食多碗 🙆🏻‍♀️ Hahahaha

雪糕
選擇左綠茶味🍦 茶味十足~ 呢餐真係大滿足呀!
御鐵位於銅鑼灣駱克駅13樓,用餐區域一目了然,左右兩邊都設有席前座位,可以欣賞到師傅手勢,同時又可以聊天交流一下,環境幾舒適御一人樣|$1188🥗火炙鰹魚青木瓜沙律沙律可以揀柚子汁或芥末汁,我就揀左後者,雖然係芥末汁,但食落唔會好搶味,兩片鰹魚片切成厚厚的,火炙至三成😋表面逼出一點點魚油,味道帶點油香但又不會太膩🐟旬之食材第一款係煎鰤魚,擺盤精緻別具匠心,平時多數都係食鰤魚刺身,比較少熟食,魚扒厚身油脂適中😍表面煎至金黃,口感軟嫩,不過味道比較淡,所以配搭柚子汁食幾夾第二款係炒日本粒貝,姐係響螺,用快炒方式保存鮮甜味❤️肉質幼嫩帶咬口,味道清甜🦞斑馬瀨尿蝦瀨尿蝦Size真係好巨型🤩大過手掌,蝦身隱約仲見到有條長長既蝦膏師傅用最簡單既牛油去煎,食佢既原汁原味☺️蝦肉十分鮮甜,蝦膏帶點甘香,不會過老,處理得很好🦪香煎法國鴨肝配黑醋汁鴨肝在鐵板上煎封至微焦金黃,油光十足,墊底用上青蘋果,比起平時吐司更為爽脆同清新😊味道層次豐富,不過油膩感偏高🥩煙燻厚切熊本縣A5和牛上菜時師傅用櫻桃木煙燻和牛一陣,再慢慢打開蓋,儀式感十足🤣A5和牛無急凍過,所以肉味重,同時滿瀉的油花香,不需多調味,配少少竹炭鹽或
御一人樣|$1188
🥗火炙鰹魚青木瓜沙律
🐟旬之食材
🦞斑馬瀨尿蝦
🦪香煎法國鴨肝配黑醋汁
🥩煙燻厚切熊本縣A5和牛
上菜時師傅用櫻桃木煙燻和牛一陣,再慢慢打開蓋,儀式感十足🤣A5和牛無急凍過,所以肉味重,同時滿瀉的油花香,不需多調味,配少少竹炭鹽或Wasabi食,幾匹配
🥘清酒煮蜆
熱度十足既湯物,湯頭用上鰹魚乾、昆布等熬製而成,加入花甲、菇菌、水菜、日本三葉,味道清但帶鮮甜,花甲肥美😋
🍛海膽烏魚子蛋包飯
平時多數食炒飯,很少會提供蛋包飯😝蛋皮薄薄一層,入面有蝦、蕃茄等,淋上一層海鮮汁,不過飯粒炒得再乾身會比較好
🍨黑糖雪糕
雪糕插上兩條朱古力脆棒,非常脆口,雪糕食到啖啖黑糖甜味🤭而底部仲有紅豆蓉,好滿足
2023-01-31
  • 斑馬瀨尿蝦
  • 清酒煮蜆
  • 黑糖雪糕
今日同朋友慶祝生日,揀左食鐵板燒,有人均$988/$1188套餐,或者揀二人餐$2788,以同區來說,性價比都唔錯👍🏻前菜蟹肉野菜沙律,蟹肉份量有好多🤤仲有清爽鬆脆蓮芋同羽衣甘藍,配上柚子醋南非活鮑魚配海苔忌廉汁第一次見咁大隻鮑魚‼️餐廳設有水缸養飼,好新鮮,鮑魚煎好後切成薄片,擺盤都好靚☺️店員介紹先食鮑魚,後食肝臟配三文魚籽,鮑魚口感偏爽,海苔忌廉汁有提鮮作用主菜西班牙伊比利亞厚切豬好特別,不需要全熟,所以會見到肉帶少少粉紅,可配竹炭鹽一齊食,煙燻味幾濃,肉質粉嫩仲幾juicy😋配菜有日本溫室南瓜、意大利青瓜同菇,表面燒得焦面,但食落完全冇燶苦澀味,菇仲好多汁💯湯用上清酒去蜆,蜆大隻夠鮮甜,湯頭好清,食完油膩野飲一口好舒服😌炒飯飯粒炒至粒粒金黃,乾濕適中👍🏻入面有海膽同烏魚子,咸香感十足,令人不自覺食哂甜品雪糕環節,我就揀左薑味,好有中式糖水既味道🤣薑味好出,幾夠辣

前菜

炒飯

甜品
2023-01-27
2023-02-01 86 浏览
新年前同閨密相約食團年飯,一於豪一豪揀個鐵板燒。食材新鮮師傅功力了得,非常滿意。火炙鰹魚青木瓜沙律-鰹魚火炙後魚油釋出,好肥美-青木瓜十分爽脆季節食材二款-火炙北寄貝: 火炙效果好靚,打卡一流!北寄貝厚肉爽甜,加左少許清酒調味-日本響螺:份量唔少,螺肉彈牙,伴埋三文魚籽食更提升口感香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁-鴨肝非常厚切,十分肥美。獨有的鴨肝after taste 好強-加埋青蘋果一齊食,清新得黎又解膩熊本県A5和牛煙燻厚切-燒前師父比我哋睇個A5牛的原形,雪花好靚肉身好厚-牛肉燒得好好,裏面仲係粉紅色,十分juicy. A5真的非一般,做到真正的入口即溶。-燒後加上煙燻,令牛味更顯獨特青酒煮蜆湯-蜆超級大隻!影相效果差啲但實物真係大隻多肉有被驚艷到-青酒用火炙過,酒味揮發左,淨下蜆的鮮甜味同酒醇香海膽烏魚子炒飯-飯粒粒分明,烏魚子好香口鹹香十足

火炙鰹魚青木瓜沙律
-鰹魚火炙後魚油釋出,好肥美
-青木瓜十分爽脆

季節食材二款
火炙北寄貝

-日本響螺:份量唔少,螺肉彈牙,伴埋三文魚籽食更提升口感
日本響螺

香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁
-加埋青蘋果一齊食,清新得黎又解膩
香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁

-燒前師父比我哋睇個A5牛的原形,雪花好靚肉身好厚
-燒後加上煙燻,令牛味更顯獨特

-蜆超級大隻!影相效果差啲但實物真係大隻多肉有被驚艷到
-青酒用火炙過,酒味揮發左,淨下蜆的鮮甜味同酒醇香

海膽烏魚子炒飯
-飯粒粒分明,烏魚子好香口鹹香十足
2023-01-31 102 浏览
一入到舖頭就環境吸引住,設計到每一個位置都可以望住師傅親自烹調鐵板燒我地揀左Set D,有沙律🥗兩道季節限定菜式、南非鮑魚、南澳龍蝦、A5和牛、野菜盤、湯品、炒飯、甜品🍮,非常豐富特別一讚店員非常細心會同師傅同客人溝通有咩食材喜好,又好貼心為客人的外套蓋上套,咁就唔怕d衫有燒烤味✨火炙鰹魚青木瓜沙律🥗沙律用日本鰹魚為主打,食材全部用日本材料,有蘆筍、日本溫室蕃茄青瓜絲、日本蓮芋,加上火炙鰹魚既鮮甜醬汁特別可以選擇芥末醬汁、蕃茄蒜香、柚子汁✨日本粒貝粒貝非常爽口,師傅將響螺切片,加左蒜香牛油同埋白酒去煎香,牛油味突出,用白酒去中和返油膩感✨季節限定鰤魚大型油甘魚魚身比較油脂含量重,食落魚肉軟腍,魚皮煎得脆香,做到外脆內軟✨南非活鮑魚配海苔醬食材用左南非孔雀三頭鮑魚,師傅燒得啱啱好唔會overcooked,口感爽口,就咁簡單用牛油同埋白酒調味已經帶出鮑魚自身海水鮮味配菜都非常豐富,有魚子、雞冠海草,海苔忌廉醬汁,第一次試燒鮑魚肝臟,估唔到原來咁creamy濃味✨澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬🦞龍蝦選用南澳龍蝦,師傅烹調嘅時候已經將龍蝦拆肉,食既手時候啖啖龍蝦肉好爽一試個海膽醬加龍蝦膏醬就返唔到轉頭

✨火炙鰹魚青木瓜沙律🥗
醬汁特別可以選擇芥末醬汁、蕃茄蒜香、柚子汁

✨日本粒貝

✨季節限定鰤魚

✨南非活鮑魚配海苔醬

✨澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬🦞
一試個海膽醬加龍蝦膏醬就返唔到轉頭🤤好濃味,襯哂龍蝦肉味

✨熊本縣A5和牛 和王🥩
呢道菜無論打卡、賣相、味道都好掂😆
本身和牛油脂成份比較高,食落入口即溶非常嫩滑,師傅用左煙燻方式去烹煮,減低左和牛油膩感
建議先試原味,再夾蒜片一齊食口感同味道都豐富提升

✨香煎野菜
有意大利青瓜、美國大啡菇加日本南瓜,清新既野菜配上濃郁既田樂醬相映成趣

2023-01-30
  • 龍蝦
  • 熊本縣A5和牛厚燒
  • 熊本縣A5和牛王
2023-01-31 59 浏览
餐廳環境舒適整齊,店員非常有耐性,每道菜都會逐一詳細介紹。火炙鰹魚青木瓜沙律分別有芥末、柚子和蕃茄蒜香三款沙律醬選擇。鰹魚爽口重魚味,另外,有青木瓜絲、日本溫室蕃茄、蘆筍和比較特別的蓮芋,蓮芋非常爽口香脆。粒貝用上牛油和白酒來燒,又香又爽口。燒鰤魚 季節限定,鰤魚是大型油甘魚,配上紫蘇花和柚子汁。魚皮燒至香脆,魚肉嫩滑鬆化。魚味好重,本身我不太喜歡魚味太重,配上柚子汁後,味道反而更香,更易接受偏重的魚味。南非活鮑魚配海苔醬因為想保留鮑魚的鮮味,只配上白酒和牛油去煎南非孔雀三頭鮑魚,配菜有魚子和雞冠海草,另有海苔忌廉醬。澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬西澳活龍蝦,為了令龍蝦肉爽口但不會太老,所以只煎到八成熟。配上蝦膏和海膽汁來煎,味道更香。香煎野菜配田藥醬野菜分別有意大利青瓜、美國大啡菇和日本南瓜。煙燻厚燒熊本縣A5和王牛和牛油脂較多,煎完和牛後,再經過煙燻,可以減低和牛的油膩度。配上自家製蒜片,味道好香。
餐廳環境舒適整齊,店員非常有耐性,每道菜都會逐一詳細介紹。

粒貝
用上牛油和白酒來燒,又香又爽口。

燒鰤魚

澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬

香煎野菜配田藥醬
野菜分別有意大利青瓜、美國大啡菇和日本南瓜。

煙燻厚燒熊本縣A5和王牛
2023-01-30
2023-01-27 62 浏览
御鐵新一年梗係唔可以待薄自己個胃啦,今次泥到好出名嘅御鐵食鐵板燒。叫左兩個set,分別係Dinner set B $988同Dinner set C $1188。今次fine dining, 頭盤由沙律開始:Mixed Greens Salad with Fig 無花果野菜沙律Seared Bonito Green Papaya Salad 火炙鰹魚青木瓜沙律火炙鰹魚配埋青木瓜絲有種爽口開胃嘅感覺。Seasonal Food (2 kinds) 季節食材兩款,就有鮑魚同北寄貝Mantis Shrimps and South African Abalone with Seaweed Sauce賴尿蝦配南非活鮑魚配海苔醬鮑魚用左牛油同白酒一齊煮,入口嘅時候牛油同酒味淡淡飄出泥,層次感好豐富。火焰北寄貝北寄貝上枱好驚艷,用火即燒一燒,香氣迫人!再下一道菜,就上左香煎鴨肝Duck Liver with Balsamic Vinegar - Figs Saice 香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁鵝肝煎到外脆內軟,入口即溶!去到main course,就有A5和王牛同厚切豬Kumamoto Jap
御鐵

今次fine dining, 頭盤由沙律開始:

火炙鰹魚配埋青木瓜絲有種爽口開胃嘅感覺。

火焰北寄貝

北寄貝上枱好驚艷,用火即燒一燒,香氣迫人!

再下一道菜,就上左香煎鴨肝

鵝肝煎到外脆內軟,入口即溶!

去到main course,就有A5和王牛同厚切豬

Kumamoto Japanese AS Wagyu 熊本縣A5和王牛
和王牛煎熟左再用煙燻,牛味濃郁,特別嘅牛油香好正。

Smoked Iberico Pork 煙燻西班牙伊比利亞厚切豬

廚師話呢個係吃橡果嘅豬,肉質鮮味,落少少蒜同鹽已經好好味。

跟住,就到炒飯啦!
Sea Urchin and Mullet Roe Fried Rice海膽烏魚子炒飯﹑Fried Rice 炒飯

海膽烏魚子炒飯,廚師炒到啲飯粒金黃色,粒粒分明,加埋海膽香味十足。

最後仲送上Japanese Clear Clam Soup 清酒煮蜆湯, Vegetable Dengaku香煎野菜配田樂醬同Ice Cream 雪糕。
2023-01-27 41 浏览
新一年當然要食啲好嘢,之前同朋友一齊去銅鑼灣食鐵板燒,好高質😍 呢間鐵板燒大約有二十個位度,全部位置都係bar枱,可以望住師傅整🤓 餐廳盡頭有個魚缸,可以見到新鮮嘅海鮮,例如龍蝦、鮑魚🦞 整體氣氛同環境都幾好,店員亦都會為每道菜式作簡單介紹~OTETSU Dinner Set D -ALL DAY $2788火炙鰹魚青木瓜沙律第一道菜係沙律,用上泰國青木瓜絲,配合蘆筍、少見嘅蓮芋、西班牙三色蕃茄等,全部都fresh 同爽脆😝 我揀咗芥末醋,帶少少辣又酸酸哋,更開胃😜 另外仲有火炙鰹魚,火炙後魚味更出,仲有啲焦香味😚兩款季節食材☝🏻白子不時不食,冬天嘅白子最肥美🤤 第一次試煎香嘅白子,師傅以日本醬油醃製白子,令白子增添醬油香味😍 白子完全無腥味,煎香後仍然滑溜,好好味😆✌🏻北寄貝北寄貝新鮮即開,煮之前仲識郁🤭 上碟時仲加咗火炙效果,北寄貝口感彈牙又鮮,師傅加入奶白色嘅魚湯煮,成個湯汁都好鮮甜😜南非活鮑魚配海苔醬不得不說活鮑魚係由魚缸入面即取,店員話係南非三頭鮑,大隻又厚肉😙 師傅用白洒同牛油煎香,切片上菜,鮑魚一啲都唔韌,口感好好亦食到鮮味😗 另外配上海苔忌廉醬,鹹鹹地又帶有奶香,同鮑魚

兩款季節食材
☝🏻白子

✌🏻北寄貝

南非活鮑魚配海苔醬
不得不說活鮑魚係由魚缸入面即取,店員話係南非三頭鮑,大隻又厚肉😙 師傅用白洒同牛油煎香,切片上菜,鮑魚一啲都唔韌,口感好好亦食到鮮味😗 另外配上海苔忌廉醬,鹹鹹地又帶有奶香,同鮑魚好夾👏🏻

西澳龍蝦配海膽汁
龍蝦同樣新鮮即取,龍蝦大隻又多肉🦞 師傅好輕鬆咁起肉,可見有幾新鮮👍🏻 龍蝦肉爽甜,加上海膽汁,令鮮味層次更豐富😆

煙燻西班牙伊比利亞厚切豬
平時多數都係揀和牛,今次試吓呢款伊比利亞厚切豬🐷 店員介紹呢款豬會有90日只食橡果,所以豬肉嘅質素好好,煮五成熟就食得😍 上菜前師傅會為豬肉煙燻,食落多咗一陣Parma ham嘅味道,幾特別~豬扒好juicy, 仲帶有少少肥邊,令佢好香口🥰

清酒煮蜆湯
清酒蜆湯飲完暖笠笠,蜆肉甜,幾舒服😌

海膽烏魚子炒飯
炒飯炒至乾身,一粒一粒,見師傅放咗好多海膽,又有蛋汁同烏魚子,鹹鹹香香,食到好飽😙

雪糕
最後選擇了黑糖雪糕,唔會太甜,幾特別😝

香港美食 | 高质量日式铁板烧,仪式感十足在深圳的时候我就不是特别能吃辣的,到了香港也是一样,💗每次出门吃的最多的就是日式铁板烧,火锅烤肉这些基本上不怎么爱了,铜锣湾这家日式铁板烧是我一直在吃的,味道确实很不错❣️它们整个门店装饰的非常好看,是那种很高级上档次的样子,🧚🏻‍♀️冷白掉的灯光很好衬托出这个日式风格,看着就很美好舒适哦1️⃣ 无花果野菜沙律野菜➕果子做出来的沙律,🥗用来吃完肉肉解腻很合适呢,这个热量很低,吃多了也不担心长胖2️⃣ 蟶子皇配香草牛油野菌我特别喜欢吃野菊,🥩味道真的很鲜美,越吃越上瘾的那种哦,搭配肉肉吃起来刚刚好,好嫩滑多汁3️⃣ 活龙虾配海膽酱新鲜的大龙虾🦐还有谁不喜欢吃,搭配这个海脂酱让这个龙虾肉味道会更加的鲜美,越吃越上瘾呀4️⃣ 清酒煮蚬湯吃日料怎么能少了清酒咧,🍸一点点的辣味、温热的酒,喝起来非常的舒适,搭配海鲜一起很nice🏠:御铁📍:铜锣湾骆克道487-489号骆克駅13楼🚇:港铁铜锣湾站C出口

香港美食 | 高质量日式铁板烧,仪式感十足

1️⃣ 无花果野菜沙律
2️⃣ 蟶子皇配香草牛油野菌
3️⃣ 活龙虾配海膽酱
4️⃣ 清酒煮蚬湯

🏠:御铁
📍:铜锣湾骆克道487-489号骆克駅13楼
🚇:港铁铜锣湾站C出口
2023-01-22 55 浏览
印象中第四訪,上次也是一年前。餐席性價比敢說全港午市鐵板燒數一數二。比較深刻有鮑魚及和牛。雖說有改善空間,但以性價比衡量,不能作任何挑剔了。前菜表現較直接了當,沒有太複雜。沙律特別大,醋汁調配得可以,有溫和開胃感。鰤魚燒至近全熟避免刺身弱體驗與主題格格不入。以酸汁增加開胃度,感覺簡單但實在。主菜鮑魚仍使用包掌大的三頭南非活鮑。今次忌廉汁比以前黏稠和口味淡薄,體驗更聚焦在襯托的繽紛感上。只是火候略過,不過年三十大時節全場爆滿也不能太挑剔。鮑魚肝有較重的內臟風味,搭配鮭魚子食用,用鮮味提走違和感。算一道菜色提供兩個體驗。和牛選用澳洲產,今次所選種類沒有澳洲牛特有的肉腥味,本味更被特顯出來,體驗相對小見。蜆清湯的清酒甘味略嫌太濃,不過蜆的大小和鮮度極好。製作時還以為是其他食客的,真不自覺內容會豐富到這個樣子。最後的和牛奄列炒飯因為用和牛碎肉,表現較香,沒有普遍的膩口。
蕃茄沙律

薄燒澳洲和牛
和牛奄列炒飯
餐茶 薑味雪葩
2023-01-21 29 浏览
泥到銅鑼灣Fine dinning,見到御鐵好評大如潮一於泥朝聖先!Ofetsu Set B無花果斬菜沙律沙律菜新鮮爽口配無花果有新意瀨尿蝦配南非活鮑魚懶尿蝦超大隻師傅起埋殼煎 帶有牛油香好軟嫩可口鮑魚係用3兩超大隻滑身嫩口好好味香煎野菜清酒煮蜆湯有驚喜 蜆好大隻清甜想encore 多幾隻炒飯炒到粒粒分明金黃色飯粒香氣撲鼻甜品A5和牛厚燒用左煙燻技術真係好濃郁煙燻味和牛味道香濃 入口即溶美中不足係份量有d少Otetsu Set C火炙鰹魚青木瓜沙律鰹魚好特別 青木瓜爽口火焰北寄貝新鮮開黎煎 配上魚湯彈牙嫩滑 又有睇頭香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁鵝肝入口即溶 香而不膩下面配左青蘋果一齊食可以中和油膩感煙燻西班牙伊比利亞厚切豬係吃橡果嘅豬燻焗一焗,真係色香味俱全海膽烏魚子炒飯每一粒炒飯都被海膽汁包裹住鮮味可口

Ofetsu Set B

鵝肝入口即溶 香而不膩
下面配左青蘋果一齊食可以中和油膩感

煙燻西班牙伊比利亞厚切豬
係吃橡果嘅豬
燻焗一焗,真係色香味俱全

每一粒炒飯都被海膽汁包裹住
鮮味可口
2023-01-21 41 浏览
銅鑼灣美食雲集, 價格有貴有平,最近randomly book咗間,即刻成為我心目中鐵板燒之選。我哋pick Set A, portion 對女仔黎講,剛剛好. 男仔可能未必夠. 十分欣賞個salad, 食材十分新鮮,超refresh! 廚師會即場在食客面前煙勳黑毛豬, 有表演睇. 不過可能要煙勳過程,最後食黑毛豬時覺得唔夠熱. 御鐵最近有20% off discounts, set A after discount only HKD240 per person, 性價比其高.

2023-01-20 27 浏览
地址:銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓.環境:位於銅鑼灣C 出口😚地理位置方便,日系木質裝修,全部都係吧台,可欣賞師傅精心烹製鐵板燒.食物:晚市鐵板燒有幾個set,今次品嘗係有澳龍有鮑魚,食材高質嘅價位嘅$2788 set (2人用).//火炙鰹魚青木瓜沙律//食材成個聯合國咁🤣有來自日本嘅蓮芋、西班牙串茄,日本火炙鰹魚同泰國嘅青木瓜絲,第一次食蓮芋,好爽口口感獨特.//季節食材兩款//-火焰北寄貝,加入牛油快炒,再倒上木魚魚湯,爽口鮮甜.-南非活鮑魚配海苔醬鮑魚好大隻❤️係三頭孔雀鮑魚,只用左少少牛油白酒調味,食到鮑魚本身嘅海水鮮味.//澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬//西澳龍蝦,8成熟啱啱好,所以入口彈牙,配埋海膽龍蝦膏增添甜味.//煙燻厚燒熊本縣A5和王牛//A5級別,牛肉未經急凍,入口滑身濃味啲.//煙燻西班牙伊比利亞厚切豬//用咗櫻桃木煙燻,入口無咁油膩。入口juicy,唔會太老,配獨子蒜,竹炭海鹽食,更添層次應.//香煎野菜配田樂醬//第一次食食田樂醬,味道似麵豉醬,配日本南瓜、 美國大啡菇、意大利青瓜食,入口濕潤咸香.//清酒煮蜆湯//用本菇、水菇、蜆肉煮成,清清甜甜.//
地址:
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓
環境:
食物:
//火炙鰹魚青木瓜沙律//
//季節食材兩款//
-火焰北寄貝,加入牛油快炒,再倒上木魚魚湯,爽口鮮甜
-南非活鮑魚配海苔醬
//澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬//
//煙燻厚燒熊本縣A5和王牛//
A5級別,牛肉未經急凍,入口滑身濃味啲
//煙燻西班牙伊比利亞厚切豬//
//香煎野菜配田樂醬//
//清酒煮蜆湯//
用本菇、水菇、蜆肉煮成,清清甜甜
//海膽烏魚子炒飯//
烏魚子入口似碎咗嘅咸蛋黃,香口開胃
//雪糕//
柚子雪糕酸酸甜甜,所以食到勁飽都食得落🥰

2023-01-18 176 浏览
本身朋友有海鮮食物敏感,所以想提出可否煮牛肉再煮海鮮,提出要求後,廚師態度變差,回答問題也不耐煩,亦馬上黑面,雖然最後有按照要求煮牛肉先,但之後的全程2.5鐘烹飪過程無表情無交流,無問任何食物方面要求。其他侍應及經理都態度十分好,唯獨是廚師擺架子。食物整體材料新鮮,味道也還可以 7/10,但作為飲食業你食物再好,都不會再黎。差評!!!麻煩檢討下內部人員。本身想一家人開開心心食個飯,搞到咁,真係掃興。

其他侍應及經理都態度十分好,唯獨是廚師擺架子。