2023-01-11 93 浏览
今天晚上又同最喜歡吃日本菜的朋友吃飯,所以選的餐廳一定是吃日本菜,選今晚這間,少去這區吃,想有新鮮感,到達,感覺舒適寧靜,餐牌看了一回,叫了鰹魚青木瓜沙津薄薄一片,有厚度,少少烘過,獨有清香鮮甜鮮魚味,青木瓜好新鮮,爽脆無花果野菜沙律濃香無花果味,野菜入口唰唰聲大虎蝦蝦大隻,蝦身特别厚肉,重新鮮海水鮮味,較平時蝦更爽滑同彈口香煎法國鴨肝厚身,一切好霖軟,煎得香口,嘴嚼一口,停留很久還有濃郁鴨肝味香煎野菜特别香口同爽脆清酒煮蜆湯好醇日本酒香味,蜆肉爽滑,湯好有蜆鮮甜味,味道有特色海膽烏魚子炒飯炒得極重海膽同烏魚子香,飯軟硬適中煙燻西班牙伊比利亞厚切豬少見,肉身厚底切到一片片,層層叠放在碟上,用蓋蓋住,再用揼注入熱氣,烘熱豬肉,重香味,入口特别軟霖嫩滑甜品薑味雪糕少有味道,厚濃度薑味柚子味雪糕特濃柚子清新香味咖啡好有濃香咖啡味咖啡好有濃香咖啡味

鰹魚青木瓜沙津
火炙鰹魚青木瓜沙津
無花果野菜沙律
濃香無花果味,野菜入口唰唰聲
大虎蝦
蝦大隻,蝦身特别厚肉,重新鮮海水鮮味,較平時蝦更爽滑同彈口

香煎野菜
特别香口同爽脆

清酒煮蜆湯

好醇日本酒香味,蜆肉爽滑,湯好有蜆鮮甜味,味道有特色

海膽烏魚子炒飯
炒得極重海膽同烏魚子香,飯軟硬適中

甜品

薑味雪糕
少有味道,厚濃度薑味

特濃柚子清新香味

好有濃香咖啡味
好有濃香咖啡味
2023-01-05
$949.5 (晚餐)
火炙鰹魚青木瓜沙津
  • 雪糕
2023-01-02 760 浏览
作為2023年的第一個post,當然要有好的開始~(等於2022的年尾也要吃得好)冬天冷冰冰的天氣,當然地選擇了鐵板燒來暖一暖身子。OTETSU Dinner Set D -ALL DAY $2788火炙鰹魚青木瓜沙律鰹魚經火炙後再雪凍,依舊保持着爽口的口感,加上西班牙三色茄、青木瓜絲、蓮芋、蘆筍、沙律菜及蕃茄蒜汁,酸酸甜甜、十分開胃。季節食材兩款火焰北寄貝 北寄貝是新鮮即開的,加上魚湯烹煮而成,嫩滑彈牙,忍唔住連湯都飲晒。最底是用了聖誕樹嘅葉來燒出火焰,倍添聖誕氣氛呢!白子店員告知白子在11月份左右最為肥美😋配搭以日本醬汁醃製,1點兒也沒有腥味,入口滑溜香口。南非活鮑魚配海苔醬餐廳用了南非孔雀三頭鮑魚,加上小許牛油及白酒烹煮烹調,鮑魚彈牙厚肉,十分鮮甜和三文魚子及海苔忌廉一起吃,清新帶點奶香,相得益彰。西澳龍蝦配海膽汁坐在位置上已經看到助廚手起刀落,好輕鬆就把龍蝦原條取出!而大廚將龍蝦煮至八成熟,爽脆鮮甜。金黃色的蝦膏及海膽汁亦是提升鮮味重要功臣呢。煙燻西班牙伊比利亞厚切豬這是一款可以煮至五成熟的豬扒!原因是因為卡這種豬有90日都是吃橡果。蒜片及竹炭海鹽都令菜式昇華了不少。熊本縣A5

火焰北寄貝

白子

西澳龍蝦配海膽汁

煙燻西班牙伊比利亞厚切豬

熊本縣A5和王牛(煙燻厚燒)
未經急凍過的和王牛,肉質嫩滑濃郁。在鐵板上煎的時候已經油香撲鼻。外層焦香,內層肉嫩,肉汁豐盈。

清酒煮蜆湯
吃完肉後來一碗清酒蜆湯,有很舒服的感覺。湯有新鮮蜆肉、本菇、海苔等等,清新順喉,一解油膩。

海膽烏魚子炒飯
金黃色的炒飯,烹煮時亦看見廚師不吝嗇地將加入大量海膽,鹹香惹味。

雪糕
最後選擇了柚子雪芭,酸酸甜甜,完美的ending✨
2022-12-20
同老公嘅聖誕大餐,當然要搵一間有質素保證!今日嚟到銅鑼灣呢間餐廳食佢嘅鐵板燒。前菜沙律方面餐廳提供三款醬汁選擇,感覺到非常窩心。小編揀選左嘅柚子醋沙律汁,食落清新,青木瓜爽脆,配上煙燻過的火雞絲,令人回味。季節食材兩款白子作為時令食材,喺鐵板上燒過之後,入口更為軟嫩,而且師傅預先用日本醬汁醃製五分鐘,食落更為滋味,紫蘇葉嘅點綴更係畫龍點睛。來自北海道嘅即開帶子,配上10年以上嘅黑魚子同食用金箔,確係鮮甜,上枱前點著柏葉,做出一個火焰效果,更加有聖誕氣氛!香煎法國鵝肝配無花果意大利黑醋汁呢個鵝肝真係令人齒頰留香,鵝肝近乎入口即溶,油脂豐潤,拌碟嘅醬汁囉青蘋果剛好用黎中和原有的油膩感。 熊本縣產A5 和牛和牛紋理好清晰,色澤相當粉嫩。牛柳冇經過雪藏,入口柔軟,牛味香濃。進食之前,師傅會加上櫻花木做一個煙燻效果,除咗為牛肉本身加上香氣之外,亦有助解油膩。香煎野菜配田樂醬鐵板嘅蔬菜確係特別好食,香菇厚身,南瓜片軟綿綿。清酒煮蜆湯湯品鮮味十足,蜆肉飽滿開殼,配上日本水菜同本菇,清清喉嚨暖暖胃。海膽烏魚子炒飯最後送上一碗炒飯,米粉粒粒分明,鹹香適中。雪糕選擇左用柚子味作結,口感有啲似雪芭,插上薄荷

前菜

香煎法國鵝肝配無花果意大利黑醋汁

熊本縣產A5 和牛

香煎野菜配田樂醬
鐵板嘅蔬菜確係特別好食,香菇厚身,南瓜片軟綿綿。

海膽烏魚子炒飯
最後送上一碗炒飯,米粉粒粒分明,鹹香適中。

雪糕
選擇左用柚子味作結,口感有啲似雪芭,插上薄荷葉同朱古力脆條,入口清香,完全係幸福嘅味道

經過咗聖誕節咁多唔同嘅派對之後,我終於有機會同老公出街二人世界,食餐好嘅。我哋去話咗銅鑼灣嘅御鉄撐枱腳。前菜係火雞青木瓜絲沙律,火雞肉鮮嫩可口,青木瓜非常爽脆鮮甜,其他嘅沙律菜都好新鮮,配合埋芥末醋真係一流。鮑魚則足足有成隻手掌咁大,師傅喺魚缸即夾即燒,輕輕鐵板1分鐘,就放上鐵架收水再用牛油白酒煎香,入口食出海水帶嚟嘅鹹香,點埋海草忌廉汁都幾夾味。來自馬來西亞嘅巴馬賴尿蝦,蝦肉爽彈鮮甜,無論蝦頭或是蝦腳,師傅都已經預先剪殼,方便易食,肉質飽滿。豬扒係鐵板嘅過程已經切咗片,係上碟後,餐廳用咗櫻桃木來做一個煙燻效果,配上嘅竹炭鹽,Wasabi同蒜片,可以比到我哋唔同嘅食法,感覺。豬扒油而不膩,爽口彈牙,肥瘦適中。清酒煮蜆湯,廚師喺鐵板上邊親自煮,絕對唔係喺湯湖裏面盛載出嚟。每碗都配有三大隻蜆肉,湯頭清甜。跟餐嘅和牛蛋包飯,份量驚人。加入左蔥花、紅蘿蔔粒、和牛肉碎,炒得金黃有鑊氣。蛋包飯用上蝦膏醬汁,食落份外美味。雪糕當日有三隻味道比客人選擇,分別係黑糖、紫薯同柚子,我當然叫左我最喜歡吃嘅紫薯口味啦。

蛋包飯用上蝦膏醬汁,食落份外美味。

• 清酒煮蜆湯
2022-12-27 351 浏览
銅鑼灣鐵板燒我們分別點了一個dinner set B 和 dinner set C ,兩個餐都包括海鮮和和牛,食材優質,配搭得宜,而且份量很多,性價比很高。火炙鰹魚青木瓜沙律沙律的配搭很特別,有微微炙過的鰹魚,泰國的青木瓜,西班牙的串茄,青瓜、沙律菜和羽衣甘藍,配上柚子醋汁,非常清新健康。海鮮類有:日本北寄貝北寄貝非常鮮甜,只以酒和鹽調味。因為臨近聖誕節的關係,還在上菜之前在北寄貝下火炙日本購入的柏樹葉,增加風味。日本象拔蚌象拔蚌非常鮮甜,燒得剛剛好,不會過熟。和日本酒非常配合。馬來西亞沙巴賴尿蝦賴尿蝦肉厚,肉質鮮嫩。南非鮑魚三頭活鮑魚。鮑魚肉質有咬口,味道鮮甜。牛肉方面有熊本縣A5和牛分別有煙燻厚燒和牛和薄燒和牛。厚燒和牛燒得五成熟,油脂豐盈,入口即化。上菜的時候加入松木煙燻,香氣四溢。薄燒和牛卷了大量的蔥花,肉味跟蔥花很配搭,亦減少了和牛的油膩感。配菜有燒美國菇,日本南瓜和番薯。最後還有清酒煮蜆,炒飯和甜品,非常豐富。這裏的鐵板燒味道出色,菜式豐富,價錢合理,而且環境舒服,staff 也很有禮貌,有機會會再來。
銅鑼灣鐵板燒

海鮮類有:
日本北寄貝

日本象拔蚌
象拔蚌非常鮮甜,燒得剛剛好,不會過熟。和日本酒非常配合。

馬來西亞沙巴賴尿蝦
賴尿蝦肉厚,肉質鮮嫩。

南非鮑魚
三頭活鮑魚。鮑魚肉質有咬口,味道鮮甜。

牛肉方面有熊本縣A5和牛

最後還有清酒煮蜆,炒飯和甜品,非常豐富。

2022-12-25 23 浏览
朋友相約飯聚,來了這裡品嚐了豐富的鐵板燒大餐‼️🙌🏻▫️❥$𝟭𝟭𝟴𝟴 𝕆𝕋𝔼𝕋𝕊𝕌 𝔻𝕀ℕℕ𝔼ℝ 𝕊𝔼𝕋 ℂ 🍽️~~~~~~~~~~~~~~~~▰火炙鰹魚青木瓜沙律🥢半生狀態的火炙鰹魚口感軟嫩‼️選了蜜糖芥末醬(另有其他二種醬汁可選擇)‼️青木瓜爽口開胃,同時帶有芥末微嗆的味道,相當清新‼️🥗▫️▰季節食材兩款🥢❶北寄貝:火炎的過程極俱視覺較果‼️北寄貝鮮甜又爽彈,很喜歡‼️🫶🏻❷鱈魚白子:煎過的白子多了一份焦香‼️細滑豐腴入口即化,是一種邪惡的美味‼️🫶🏻▫️▰香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁🥢鴨肝的氣味相當濃郁,淋上了意大利黑醋平衡了鴨肝的膩感‼️鴨肝底部還墊著一塊烤過的青蘋果,鴨肝和青蘋果切成小塊一同進食,很美味呀‼️🍏🫰🏻▫️▰煙燻西班牙伊比利亞黑毛豬 & 香煎野菜配田樂醬🥢黑毛豬肉質嫩滑又多汁,煙燻之下多了一份櫻桃木的香味‼️🫰🏻伴碟有香脆的炸蒜片,還有日本千兩茄子、番薯、美國大啡菇‼️🍆🍠🍄▫️▰清酒煮蜆湯🥢使用日本本菇,蜆肉鮮甜無沙,清甜好喝‼️🍄▫️▰海膽烏魚子炒飯🥢最喜歡這種粒粒分明的炒飯‼️炒的過程中加了烏魚子及海膽,香噴噴‼️🍚🫰🏻▫️▰雪糕🥢凍冰冰的抹茶雪糕底部有紅豆,味道偏甜‼️🍦
朋友相約飯聚,來了這裡品嚐了豐富的鐵板燒大餐‼️🙌🏻
❥$𝟭𝟭𝟴𝟴 𝕆𝕋𝔼𝕋𝕊𝕌 𝔻𝕀ℕℕ𝔼ℝ 𝕊𝔼𝕋 ℂ 🍽️
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰火炙鰹魚青木瓜沙律🥢

▰季節食材兩款🥢
❶北寄貝:
火炎的過程極俱視覺較果‼️北寄貝鮮甜又爽彈,很喜歡‼️🫶🏻

❷鱈魚白子:

▰香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁🥢

▰煙燻西班牙伊比利亞黑毛豬 & 香煎野菜配田樂醬🥢

▰清酒煮蜆湯🥢
使用日本本菇,蜆肉鮮甜無沙,清甜好喝‼️🍄

▰海膽烏魚子炒飯🥢

▰雪糕🥢
凍冰冰的抹茶雪糕底部有紅豆,味道偏甜‼️🍦
2022-12-22 44 浏览
耐吾耐都要食一次好野令自已開心d😘今次黎左食鐵板燒,成餐飯既過程令人好舒適,服務又細心,好滿意👏🏻👏🏻藜麥蟹肉沙律:一大碗,健康又新鮮,好開胃😋賴尿蝦配南非活鮑魚配海苔醬:賴尿蝦超鮮甜、好爽口😍鮑魚肉質夠嫩,點埋海苔醬好滋味👍🏻熊本縣A5和牛:肉味夠濃郁,食落成口油脂香,十分邪惡😈仲有一陣煙燻香味😉清酒煮蜆:清甜無比,蜆肉好嫩又無沙,好好飲🫶🏻炒飯:香噴噴既和牛粒奄列炒飯,加左小小醬汁既關係所以炒飯質地有小小濕潤🍚雪糕:揀左柚子雪糕,完美的一餐🍦
耐吾耐都要食一次好野令自已開心d😘

藜麥蟹肉沙律:一大碗,健康又新鮮,好開胃😋

清酒煮蜆:清甜無比,蜆肉好嫩又無沙,好好飲🫶🏻

雪糕:揀左柚子雪糕,完美的一餐🍦
這家高水準的鐵板燒店位於銅鑼灣的鬧市區進門就是極其講究的日式風格 處處精緻料理台分為左右兩個區域 各自有師傅料理Lunch set有多種套餐可選由平價套餐到極上品質的海鮮套餐都有我們選擇的是D餐 海鮮和肉類應有盡有食材豐富 超級滿足味蕾~^野菜蟹肉沙律日本蓮霧 泰國青筍 三色藜麥 羽衣甘藍 萵苣 青瓜搭配新鮮的蟹肉 全部都是健康的食材 簡單又不失水準.蟶子皇配香草牛油野菌👍🏼新鮮肥嫩的蟶子肉加上美國大啡菇和蘆筍一起炒味道清淡 用來開胃剛剛好.澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬👍🏼一整隻的澳洲龍蝦 外型就很搶眼 端上來還是活的從中間切開後 將整塊龍蝦肉放到鐵板上翻炒放少許調味料 最後將龍蝦膏和牛油混合 淋上醬汁即可肉質鮮嫩 爽口彈牙.美國牛肉薄燒/煙燻西班牙伊比利亞厚切豬👍🏼和朋友點了不同的主菜 各有特色薄切的美國牛肉捲上蔥花、炸蒜所有食材的香味混合在一起 一口咬下去滿足感爆棚伊比利亞厚切豬用煙燻方式料理豬扒肉質肥美 沾上鹽直接吃搭配的炸蒜片和茄子也很不錯 十分推薦.清酒煮蜆湯清酒煮蜆 用噴槍點火 視覺上超震撼煮好的蜆子放到用海帶和蔥舖底的碗中倒上湯汁 新鮮清爽 口感絕了.炒飯最後一道重量級的餐點是
這家高水準的鐵板燒店位於銅鑼灣的鬧市區
進門就是極其講究的日式風格 處處精緻
料理台分為左右兩個區域 各自有師傅料理

Lunch set有多種套餐可選
由平價套餐到極上品質的海鮮套餐都有
我們選擇的是D餐 海鮮和肉類應有盡有
食材豐富 超級滿足味蕾~

^

肉質鮮嫩 爽口彈牙
澳洲龍蝦配海膽龍蝦膏醬

美國牛肉薄燒/煙燻西班牙伊比利亞厚切豬👍🏼
和朋友點了不同的主菜 各有特色
薄切的美國牛肉捲上蔥花、炸蒜
所有食材的香味混合在一起 一口咬下去滿足感爆棚

最後一道重量級的餐點是牛肉炒飯
將牛肉粒 米飯 胡蘿蔔和蔥放在鐵板上翻炒
最後裹上雞蛋 淋上醬汁 撒上調味料 超好吃

雪糕&飲品
自家製黑糖雪糕和檸檬茶 餐後解膩~

2022-12-10
  • 西班牙伊比利亞厚切豬
  • 和牛薄燒
  • 黑糖雪糕
2022-12-18 35 浏览
距離出發去日本仲剩返個幾月,一路plan行程plan到食指大動,今晚嚟食返個鐵板燒頂下癮。火炙鰹魚青木瓜沙律真材實料,平時比較少食鰹魚刺身,鍾意佢新鮮紮實好濃魚味。 沙律可以揀柚子汁、芥末汁等等,試咗朋友嘅芥末汁覺得比較特別,可以一試。北寄貝大隻厚肉,片開咗兩大塊兩個人分都好夠食。 北寄貝煮得啱啱好,嫩滑彈牙,係好純粹嘅海鮮甜味,鮮到忍唔住連汁都飲埋。好多人對白子都有啲抗拒,好好彩地食過幾次都冇乜唔好嘅回憶,但印象都唔深刻,今次終於第一次覺得有好食嘅感覺。 白子有輕輕用醬油醃過,燒到甘香之後配三文魚子同蔥花,入口滑溜creamy得黎有啲香口。香煎法國鴨肝表面焦脆,火候時間啱啱好,幼滑香濃,口入面爆發出油脂嘅甘香,但完全唔會太油膩或者一陣風咁,做得唔錯。A5和牛有作為主角嘅風範,油脂分布好靚,內裏仲係嫩紅,簡單用鹽同黑椒已經好好味,呢個厚度自己煎真係唔係咁掌握到,熟嘅部份都完全唔會鞋,軟腍、肉味好濃。清酒煮蜆新鮮清甜,少少野菜一齊煮湯係神來之筆。海膽烏魚子炒飯睇住師傅炒嘅時候將大量海膽融入左喺炒飯入面,一路食一路感覺到海膽同蛋嘅香味,烏魚子都好大粒煙韌,非常香口。

清酒煮蜆新鮮清甜,少少野菜一齊煮湯係神來之筆。

Chur爆一天,開會、備課、拍攝過後,能讓嘴巴、肚皮、眼睛,都吃得很快樂的一頓飯!!御鐵的鐵板燒非常驚艷,果然2022最後一個月就是要無盡頭的寵幸自己😆✅火炙鰹魚青木瓜沙律鰹魚刺身濃味,青木瓜爽脆,清爽的開胃品。我選了柚子醋dressing,但更喜歡友人點的蕃茄蒜汁!✅火焰北海道北寄貝 (季節食材A)北寄貝鮮甜多汁,伴著扁柏葉燃燒的香氣,成功為這頓飯set the mood.✅鱈魚白子 (季節食材B)師傅以醬油醃漬3-4分鐘,隨即於鐵板上大火燒兩面,表面焦糖化、內裡非常嫩滑。跟紫蘇家在一起吃,一流。✅南非活鮑魚配海苔醬是令人食指大動的三頭南非大鮑魚!師傅建議先吃鮑魚,後吃較濃味的鮑魚肝。烹調時間完美,嫩口彈牙,盡顯師傅功夫。只是用最簡單的牛油及白酒燒,雞冠草墊底。提味的有三文魚子及海草忌廉汁,個人覺得不沾忌廉汁,純吃鮑魚的原味最棒。✅東南亞花龍蝦配海膽龍蝦膏醬龍蝦肉鮮、爽、彈、甜。龍蝦膏煮海膽牛油汁reduction令膏味非常突出,而龍蝦鮮味更添層次。✅熊本縣A5和牛和王 (煙燻厚切)吃到極上牛種的和王實在太開心🥹 和牛煙燻味十足,肉脂比例完美,肉汁充足,presentation也非常

✅火炙鰹魚青木瓜沙律
火焰北海道北寄貝

✅火焰北海道北寄貝 (季節食材A)
鱈魚白子

✅鱈魚白子 (季節食材B)

✅南非活鮑魚配海苔醬
是令人食指大動的三頭南非大鮑魚!
龍蝦配海膽龍蝦膏醬

✅東南亞花龍蝦配海膽龍蝦膏醬
熊本縣A5和牛和王

✅熊本縣A5和牛和王 (煙燻厚切)
吃到極上牛種的和王實在太開心🥹 和牛煙燻味十足,肉脂比例完美,肉汁充足,presentation也非常吸睛。

✅煙燻西班牙伊比利亞厚切豬
橡果餵飼的伊比利亞豬就是有種獨特的香氣,不但肉質嫩滑,還油脂豐富,啖啖肉很滿足。

✅清酒煮蜆湯
清酒揮發後,加入昆布高湯的湯汁非常清甜,日本本菇跟水菜吸滿湯汁,為整頓飯清一清口腔。

✅海膽烏魚子炒飯
主食非常鹹香惹味,蛋炒飯底炒至粒粒分明,再炒入海膽、烏魚子和蔬菜粒,非常出色。

✅芝麻雪糕
最後以雪糕為這一頓飯作終結,加杯熱咖啡,很完美~

這次的二人套餐Set D是大滿足,喜歡鐵板燒跟海鮮的朋友一定會很滿意。
2022-11-30
火焰北海道北寄貝
鱈魚白子
龍蝦配海膽龍蝦膏醬
熊本縣A5和牛和王
2022-12-11 41 浏览
約左好耐冇見嘅朋友相聚,大家食野都咁腌尖,由朋友發辨揀咗間鐵板燒,又真係好唔錯。沙律鋪咗海量蟹肉,嫩滑鮮甜,沙律菜全部新鮮爽甜,當中第一次試到蓮芋,鬆化多汁幾得意。瀨尿蝦大隻厚肉,喺鐵板燒上面無論肉定殼都燒得好香口,啖啖肉到有種食緊龍蝦嘅錯覺。 師傅將瀨尿蝦斬件之後原隻上菜,腳亦都好細心咁剪開左,由頭到腳都冇浪費到。南非孔雀鮑魚用牛油煎香,鮮甜味好濃,彈牙厚肉,仲好特別咁配三文魚籽做調味,個種鹹香原來同鮑魚好夾,鮮上加鮮。 鮑魚肝燒到焦脆,甘香濃郁。 海苔忌廉醬都有啲驚喜,清新嘅奶香無論配濃或淡味野食都好夾,相得益彰。A5和牛厚燒原來會喺席前用櫻桃木煙燻,視覺效果滿分。 和牛外脆內嫩,啱啱好五成熟,油花好夠,有肉汁、牛味濃,配炸獨子蒜同wasabi再將味道昇華,食到好幸福。清酒煮蜆湯用左好新鮮大隻嘅花甲,煮到啱啱開口就夾起,再將高湯熬多陣之後淋落去,簡單清淡,淨係靠食材原味已經好好飲。第一次食鐵板燒以蛋包飯作結,幼滑嘅煎蛋包住和牛粒炒飯,未完全熟晒仲有少少蛋汁,配自家製清新嘅蕃茄汁,媲美出面蛋包飯專門店嘅出品。柚子雪糕好清新,食到粒粒果皮,由頭到尾都心滿意足。

柚子雪糕好清新,食到粒粒果皮,由頭到尾都心滿意足。
2022-12-04 101 浏览
見到近排好多人食鐵板燒,自己心思思都想食呀!今晚收工就一於試下妹妹介紹呢間鐵板燒。好彩有提前book,原來座位得好少。大大隻既鮑魚,一隻隻吸住魚缸,霸氣十足。好似我隻手咁大,我都係第一次食。野菜沙律當中有蟹肉配日本蕃茄,羽衣甘藍,泰國蘆筍再可以自由揀選醬汁(柚子醋/介抹/蕃茄蒜汁),非常開胃。瀨尿蝦和南非活鮑魚未煮之前幾大隻,煮好竟然都無乜點縮水。南非活鮑魚配海苔忌廉醬鮑魚煮好切成五小片,肉質厚嫩,再配三文魚籽食能夠帶出豐富既鹽水味。海苔忌廉醬好香好重牛油味,食落口有清香既感覺,唔會覺得好油好流,我好喜愛這個醬。瀨尿蝦廚師把瀨尿蝦煮熟後,起肉然後切成一片片,把瀨尿蝦腳切開,讓我方便進食。這個舉動非常細心,進食時也不會太徬徨。肉質鮮甜,有口感,好吃到停不了口。熊本縣產A5 和牛薄燒和牛扒分別有厚切和薄切,不過我就選擇了薄切。牛肉一大片,光滑鮮豔,油脂平均。廚師放入煙霧,隔接令到牛帶出一些煙燻味。我叫左5成熟,生熟程度出到黎真係剛剛好。把牛肉和野菜捲成一體,再切成5小件,入口即溶而且當中帶種爽脆多汁既口感,味道非凡。加上我個人好喜歡食炸蒜片,香脆之餘蒜香味濃。清酒煮蜆湯用左本菇水菜加點清酒
野菜沙律

瀨尿蝦和南非活鮑魚
未煮之前幾大隻,煮好竟然都無乜點縮水。
南非活鮑魚配海苔忌廉醬

瀨尿蝦

肉質鮮甜,有口感,好吃到停不了口。
熊本縣產A5 和牛薄燒

清酒煮蜆湯

用左本菇水菜加點清酒再煮蜆,蜆肉大隻又厚肉,湯味清甜,估唔到比想像中味道更濃郁,幾特別。
和牛奄列炒飯

薄薄既奄列包住炒飯,整出來竟然無串無爛,一粒粒和牛粒和炒飯混合一起,味道香口仲好香牛味。
甜品雪糕

最後食埋個雪糕,真係好滿足。set b份量好足,呢個價錢真係好抵食。質量好高,好有水準,令我有意外驚喜。
2022-11-22
2022-11-25 591 浏览
又約左我個好朋友十一月去食好西,最近喺銅鑼灣都食左幾間好好食的日本料理,地點是駱克駅🤩🤩🤩御鉄 (鐵板燒)我就order 左 Set C 火炙鰹魚青木瓜沙律有兩塊肥美的鰹魚,入面有泰國蘆筍羽衣甘藍、日本蕃茄、青木瓜沙律………仲有三款醬汁可供選擇柚子醋、芥末醋、蕃茄蒜汁季節食材兩款蘇格蘭蟶子配雜菇伴碟有三文魚子,一拼食更鮮味北海道根室雪魚白子非常肥美,餐廳店員介紹這個白子是特選級別,是最頂級的👍👍👍用日本醬油腌製再配萬用蔥一拼食,便會帶出白子的鮮味。香煎法國鴨肝兩面金黃色的法國鴨肝配青蘋果,蘋果能中和鴨肝的肥膩,領鴨肝豐富金香🤩🤩🤩配菜是日本南瓜美國番薯咖啡菇。清酒煮蜆湯用清酒煮蜆配日本本菇和水菜。海膽烏魚子炒飯烏魚子和日本野生海膽,兩種高貴食材令到這個炒飯非常鮮味,食到舔舔脷。A5和牛薄燒口感爽脆、有咬口,滋味一流,牛肉入邊配咗蔥同蒜,再加埋廚師推介的獨子蒜片和竹炭海鹽,美味無窮。甜品我最愛的柚子味雪糕,非常滑🍧🍧🍧🍧🍧

我就order 左 Set C

有兩塊肥美的鰹魚,
柚子醋、芥末醋、蕃茄蒜汁
蘇格蘭蟶子配雜菇
伴碟有三文魚子,一拼食更鮮味
北海道根室雪魚白子
非常肥美,餐廳店員介紹這個白子是特選級別,是最頂級的👍👍👍
用日本醬油腌製再配萬用蔥一拼食,便會帶出白子的鮮味。
用清酒煮蜆配日本本菇和
水菜。
A5和牛薄燒
甜品
我最愛的柚子味雪糕,非常滑🍧🍧🍧🍧🍧

2022-11-22
鐵板燒吸引之處,在於可以近距離觀摩廚師的手藝,一邊看表演, 一邊品嚐美食, 簡直人生一大樂事。今天有幸得飯友指引,帶我到銅鑼灣品嚐一頓高質鐵板燒。季節沙律自選醬汁有3款可供選擇 : 蕃茄蒜汁、柚子醋、芥末醋。個人較喜愛酸香果味,所以揀了柚子醋。以大磨砂玻璃盤盛載著豐富的材料 : 厚切炙燒鰹魚,肉質鮮甜,兼具煙燻與漁油香的美妙口感 ;日本AMELA蕃茄,茄味濃郁,甜度高;土耳其無花果雖然細細粒,但口感軟糯,清甜無比 ;其他材料還有泰國蘆筍、 青瓜、羽衣甘藍以及爽脆多汁的蓮芋,淋上柚子醋,清新醒胃。原隻日本象拔蚌 來自山形縣的日本白松貝 (象拔蚌) 燒得爽脆惹味,醬汁的配合更顯鮮甜。而最特別的是膽的部份,肉質不如虹吸管部位來得脆嫩,郤味道回甘,肉味更濃。伴菜有顏色紅紅綠綠的雞冠海藻,雖然無味,但含豐富骨膠原,簡直愛美人士恩物。加入食用的板本菊作伴碟點綴,清香又高雅。清酒食鐵板燒自然又想配一杯合適的清酒,餐廰推介: 空藏雄町生原酒味道帶點點香蕉芬芳,香醇柔和,微甘,職員話宜配味道濃郁的龍蝦、雪魚白子、虎蝦等鐵板燒菜式, 的確無介紹錯, 令海鮮的鮮味提升不少。西澳洲龍蝦配海膽汁西澳洲龍蝦燒至八
今天有幸得飯友指引,帶我到銅鑼灣品嚐一頓高質鐵板燒。

以大磨砂玻璃盤盛載著豐富的材料 :

清酒
西澳洲龍蝦配海膽汁
西澳洲龍蝦燒至八成熟,廚師將殼內的蝦膏,加上海膽、牛油炒香再淋上龍蝦肉上,彷彿為龍蝦披上一層閃耀華麗的外衣,所散發的香氣令人為之一振。

龍蝦厚肉彈牙,爽脆鮮甜,金黃色的蝦膏、海膽汁擔當著提鮮的重要角色,亦是 精髓所在,甘香鮮味。
南非活鮑魚配海苔忌廉汁
由於打風關,西班牙伊比利厚切豬未能空運直送,所以餐廳今日轉用南非孔雀鮑魚代替。
肉質柔軟飽滿的南非孔雀鮮活三頭鮑,在製作過程中以白酒提昇甜味,並加入少許調味料再鐵板煎香,切片後放在雞冠海藻上 , 顏色漂亮又富海洋氣息。
鮑魚肉厚有咬口,鮮味濃郁,火侯拿捏準確,肉質嫩滑,口感彈牙。而比較少吃到的鮑魚肝臟,雖然其貎不揚,郤是最濃味、燒得最甘香的部份,配搭自家調配的海苔忌廉汁,令甜度再提升。

香煎野菜

質優,新鮮的蕃薯、南瓜、大啡菇,經稍稍煎香 , 在微溫狀態下甜度更出眾, 甜甜蜜蜜, 令人難忘。
吸物
看似清湯一道 , 用料卻絶不馬虎 ,湯底用原塊厚身的鰹魚乾淆製 ,再加入新鮮加拿大北寄貝、 日本鮮菇 、水松、昆布,賣相吸引,充滿鰹魚香 ,味道清甜。

三文魚子海膽炒飯

高腳玻璃杯頂塞滿鮮甜回甘的海膽、紅紅橙橙的三文魚子, 非常吸睛 ,炒飯內容也挺豐富,有彈牙的八爪魚粒、元貝、蝦仁粒,再加入蔥花、雞蛋炒,飯粒分明,乾身,味道咸鮮並重 , 可謂有長相有內涵之作。

雪糕

最後以清新的柚子味雪糕清一清味蕾 ,代表著整個晚餐已逹尾聲。
柚子味雪糕

餐廳不但運用時令高質食材,並為菜式設計時令醬汁,配合高質烹調技巧,製作一頓完美菜式。餐具擺盤亦一絲不苟, 員工服務態度認真, 地方寬敞舒適 , 難怪朋友如此鍾情這間餐廳。

2022-11-03
2022-11-22 51 浏览
2人鐵板燒😊今日係周年紀念,梗係要食貴嘢嘆吓,呢間餐廳環境好好坐得好舒服,睇住師傅即時鐵板燒俾我哋食,真係好過癮。首先會食前菜沙律,爽脆的沙律菜外,仲有香甜多汁日本蕃茄、無花果、蓮芋,加上爽滑彈牙的鮮蝦仁。日本白松貝,香港叫法嘅象拔蚌😳😱上層一條條的肉身,口感薄脆、爽口,底部係一片片嘅膽,膽味道更加好食,裏面味道濃郁。西澳龍蝦配海膽汁係是日最愛❤️✨龍蝦好大隻體型肥美,肉質飽滿。睇住師傅成隻煎好興奮,切開嘅肉都厚有豐富的蛋白質。用左牛油提鮮,最後嘅醬汁混合龍蝦頭膏煮成,簡單調味已經好正熊本縣A5和牛薄燒同樣超級高質素,牛屬於頂級品種,和牛油花遍佈均勻,入面包住左已經炒香嘅蔥😊肉質特別軟,入口即溶。香煎野菜有美國大啡菇😊咬落濃郁的菇味,大啖唔會濟。而日本白蘆筍食落爽脆,有口感。之後有味道清甜昆布鰹魚清湯,清一清喉嚨。跟住到飯,三文魚籽海膽炒飯,海膽肥大肉厚,質感濃稠奶滑,甜度高。三文魚籽大大粒啦,細細杯已好夠食。最後甜品係柚子雪笆,有助解膩入口即溶,清甜而不膩❤️✨