2019-12-29 96 浏览
有事出了尖沙咀一趟,辦完後便到朋友之前介紹的一間在K11附近的轉角位小店食好西,這間餐廳座位唔多,環境簡潔,牆身貼滿手寫的餐牌,很有日本居酒屋的感覺食物份量足料,味道也唔錯👍🏻1.三重芝士火山燒咖喱牛肉丼 $90牛肉和芝士的份量都很多,在燒過的芝士和嫩滑的牛肉下是滿滿的日本甜咖哩,用匙羹一刮,啖啖飯都有芝士咖哩牛肉,好香好正啊🤤
食物份量足料,味道也唔錯👍🏻

1.三重芝士火山燒咖喱牛肉丼 $90
2019-12-29 39 浏览
今晚嚟到尖沙咀呢邊行街,原本打算去一蘭度食拉麵嘅,結果就畀一蘭隔離嗰間隱蔽小店----平成,吸引咗過去,朋友就話不如試下呢個啦!入到去,小店雖小,但五臟俱全。牆上面貼滿好多佳餚嘅圖片,睇到都流曬口水 個人覺得小店嘅設計好靚!坐得好舒適!一入去我哋就急不及待睇咗嘅餐牌,然後就點咗好幾個餸菜。佢出先上嚟嘅係飲品,我同朋友分別叫咗一個百香果乳酸梳打同埋巨峰提子乳酸梳打。我兩杯都試咗,味道真係好,酸酸甜甜!冰冰涼涼! 加上顏色好靚,飲落特別滋味!然後好快第一個菜就上嚟啦,就係泡菜炒五花腩,五花腩肉質鮮嫩,原來同埋泡菜一齊炒,會形成一種別具特色嘅味道!另一道菜,燒香蔥牛肉捲好快就送上嚟啦! 呢個菜就係兩卷肥牛卷住香蔥,肥牛滋味嫩滑,配埋蔥嘅香味,真係好好味呀!然之後, 呢個菜真係顯得用心烹調,因為我哋都要等咗好一陣, 呢個菜就係 炙燒厚切鵝肝芝士蔥蛋餅!送上嚟嘅時候仲係標緊煙, 超級熱辣辣,率先食咗個鵝肝 ,特級肥美! 芝士蔥蛋餅口感綿軟滑溜! 一個餅已經好飽啦!最後呢就係麥粒味噌煮廣島蠔,呢個湯真係煮得好好飲,廣島蠔超大隻,好鮮味!我好鍾意食!

入到去,小店雖小,但五臟俱全。

牆上面貼滿好多佳餚嘅圖片,睇到都流曬口水
個人覺得小店嘅設計好靚!坐得好舒適!

一入去我哋就急不及待睇咗嘅餐牌,然後就點咗好幾個餸菜。

2019-12-28 53 浏览
尖沙咀棉登徑一帶係日式料理餐廳嘅集中地,點樣可以突圍就要好食、抵食、材料正之餘,仲要加多份人情味,好似今次初到呢間小舖,就見到入內好多都係熟客,好似朋友咁打招呼,吹幾句又好識脆咁俾返空間D客,有客帶唔夠錢,尾數又可別類方法付款,仲不時有外賣自取,點點滴滴好似暖包咁滲透出嚟。蒲燒鰻魚丼(一條)$128,肥厚鰻魚,鋪滿成個碗,唔洗就住食,喜歡鰻魚汁甜度鹹度啱啱好,亦唔會過多醬汁响面頭,可以食到鰻魚本身嘅油香,呢個價錢連埋杯飲品,真係好抵食👍🏼美中不足係啲飯過爛。溫泉蛋咖喱廣島吉列蠔丼 $85,即炸吉列蠔,香、脆、熱盡在口腔中翻騰;對於咖喱,每人心中都有種情感咖喱味,就係呢隻咖喱味勾起我兒時在異鄉嘅回憶,甜酸苦辣盡在呢碟咖喱中⋯⋯隊爛埋隻溫泉蛋,連同咖喱及飯一齊食,差D食出眼淚😭Suntory Premium Draft Beer $30,日本啤,無乜要求,最更要夠凍,用嚟送炸物一流🍺

2019-12-25 58 浏览
棉登徑多好食的餐廳,今日就嚟咗平成。喺出邊完全唔覺,入到嚟平成好似去咗日本嘅居酒屋咁。平成係小店size,入面有4,5張枱,但唔會話有限時要食幾耐就要交枱,環境好適合同朋友嚟傾計吹水。紫薯沙律 ($80)紫薯加薯仔打成薯蓉的質感,食落去酸酸甜甜,好特別。石鍋豚汁煮叉燒腩($150)超級推薦呢個俾大家叉燒腩又厚又肥大,而且燒左之後帶微微焦香嘅味道,好正。叉燒腩食之前記得要浸一浸啲豚汁先,會再好食啲。而且豚汁送飯都好一流。呢個餸簡直係偷飯賊。都係果句,超級推薦!吉列池魚 ($90)池魚刺身食得多,吉列的就真係第一次。池魚第一啖咬洛去,d鮮味衝曬出黎。加左蝦乾,鮮味再出d,有唔同的層次。泡菜牛肉燒餅 ($120)燒餅入面落左勁多泡菜同肥牛,好足料!一食落去,果陣泡菜味爆曬出黎,但勝在泡菜唔辣,適合我呢啲怕辣嘅人。荔枝乳酸梳打($90)荔枝梳打唔會好酸,甜度適中。柚子.角HIGH ($150)呢杯係柚子加whisky,完全冇諗過呢個組合都可以好夾。

棉登徑多好食的餐廳,今日就嚟咗平成。

紫薯沙律

紫薯沙律 ($80)
紫薯加薯仔打成薯蓉的質感,食落去酸酸甜甜,好特別。
石鍋豚汁煮叉燒腩

石鍋豚汁煮叉燒腩($150)
超級推薦呢個俾大家

叉燒腩又厚又肥大,而且燒左之後帶微微焦香嘅味道,好正。

呢個餸簡直係偷飯賊。都係果句,超級推薦!
吉列池魚

吉列池魚 ($90)
池魚刺身食得多,吉列的就真係第一次。
泡菜牛肉燒餅

泡菜牛肉燒餅 ($120)
燒餅入面落左勁多泡菜同肥牛,好足料!
荔枝乳酸梳打

荔枝乳酸梳打($90)
荔枝梳打唔會好酸,甜度適中。
柚子.角HIGH

柚子.角HIGH ($150)
呢杯係柚子加whisky,完全冇諗過呢個組合都可以好夾。
紫薯沙律
吉列池魚
泡菜牛肉燒餅
荔枝乳酸梳打
2019-12-17 66 浏览
日式居酒屋在香港地都開到成行成市,要佔上一定席位,必須有其獨特性, 今晚約了老公在尖沙咀區揾食,我地本身喜愛幫襯一D非連鎖式經營既餐廳或者小店,喜歡佢地有親切感,尖沙咀內街有好多呢類食肆選擇,而且選擇種類亦都好多。行下行下越行越入,入到棉登徑呢條街,我地由街頭行到街尾,在轉角位置發現到呢間居酒屋,跟著就推敞門入內一打開門,眼見店內大約二十個位之內,老闆即是走上前招待,又介紹好多是日最靚食材俾我地,再翻開menu, 見到佢地自創料理😍在老闆介紹下,點左以下呢D料理海量蔥溫泉蛋炒三文魚洞庭烏冬,你地睇下如圖,D蒽爆多而且好香,湯底加入三文魚碎好清甜,我連碗湯底都飲曬😂😋 三文魚籽胡麻冷麵,D麵好彈牙,麻醬適中😇味噌木魚蒜頭漬, 完全除去蒜頭辣味,但保留其香甜味月見松葉蟹甲羅燒,爆多蟹膏,內裏加入蛋一齊燒,上檯時候香到不得了😍大牛大阪燒,熱辣辣,足料,非常厚身Suntory Draft Beer巨峰提子乳酸梳打

在老闆介紹下,點左以下呢D料理

三文魚籽胡麻冷麵,D麵好彈牙,麻醬適中😇

味噌木魚蒜頭漬, 完全除去蒜頭辣味,但保留其香甜味

大牛大阪燒,熱辣辣,足料,非常厚身

Suntory Draft Beer

巨峰提子乳酸梳打

2019-12-16
  • 月見松葉蟹甲羅燒
2019-12-17 38 浏览
今日約咗朋友出嚟聚聚舊,去咗一間佢去開嘅居酒屋-平成。餐廳細細間,環境擺設同日本居酒屋相似,氣氛唔錯。一坐底我地就叫左兩杯野飲,邊飲邊傾邊等嘢食,我哋分別叫咗士多啤梨乳酸梳打同百香果乳酸梳打。嘢飲大大杯,好襟飲,啱晒我哋兩個慢慢吹水。兩杯乳酸都唔錯,味道足,百香果配乳酸異常地夾。叫左一個主食share食,黑松露牛肉稻庭湯烏冬,上枱已經覺得好香黑松露味,稻庭烏冬十分爽滑彈牙,食食下忍唔住飲晒d湯。另外叫左一堆串燒食,分別係雞肉串、雞腎串、雞翼串同雞皮串,燒得岩岩好,熱辣辣入口,正,特別推介雞翼串。Overall 都幾滿意今餐d野食,同朋友仔傾計食好東西,一生一大樂事也。另外提一提,8:30後有八折就更加抵了。

今日約咗朋友出嚟聚聚舊,去咗一間佢去開嘅居酒屋-平成。

餐廳細細間,環境擺設同日本居酒屋相似,氣氛唔錯。

另外提一提,8:30後有八折就更加抵了。
2019-12-16 45 浏览
今日放假過開嚟尖沙咀有嘢做,於是一個人揾嘢食。喺棉登徑兜下,見到呢間有lunch嘅日本嘢小店,一於試下。餐廳門口喺街尾,加上有貨車泊喺外面,好易走漏眼睇唔到,但其實就喺嗰間好大嘅拉麵隔離。店內坐位唔多,細細間,但如果坐滿都應該唔會太逼,幾舒服。當下因為都幾肚餓,所以點左一個set lunch丼飯再加一個小食。🥢 三重芝士火山燒咖喱牛肉丼😍睇menu時已經被「三重芝士火山燒」七個字吸引,所以揀咗呢個配咖喱牛肉。個丼黎到就聞到好香好香,有陣火燒過嘅香味,上面蓋滿芝士同牛肉,完全睇唔到啲咖喱飯!芝士配牛肉好夾,牛肉好嫩滑,但食起黎又唔會太漏。夾起面層嘅牛肉之後,終於見到咖喱飯,咖喱汁好濃但唔會太杰或者太鹹,而且入面仲有咖喱飯嘅朋友 - 薯仔、洋蔥、紅蘿蔔,成碗飯都好足料,仲要每啖飯都吸滿左咖喱,好滿足!🥢 華味鳥 · 燒脆骨雞肉棒😋呢個即係雞軟骨雞肉串!賣相已經非常吸引,燒到金黃色,再加埋個蛋黃醬汁,就忍唔住要即刻食!咬落口好香,軟骨好有咬口但又唔會太硬,雞肉好滑,再點埋個蛋汁就更加之perfect,因為入口會更滑,正!🥢 巨峰提子乳酸🍇Set Lunch跟嘢飲,好抵,味道剛好,唔會太甜。食

店內坐位唔多,細細間,但如果坐滿都應該唔會太逼,幾舒服。

🥢 三重芝士火山燒咖喱牛肉丼😍

🥢 華味鳥 · 燒脆骨雞肉棒😋

🥢 巨峰提子乳酸🍇
Set Lunch跟嘢飲,好抵,味道剛好,唔會太甜。

食完之後真係超飽!臨走時店員強烈推介下次試下夜晚多幾個人黎食,咁就可以試多幾款食物啦。我估夜晚幾個朋友黎傾計飲嘢食嘢應該係一個唔錯嘅選擇!
2019-12-16 41 浏览
Lunch 嚟到尖沙咀附近食,嚟到k11個頭有間幾有特色嘅日式居酒屋!裝修又靚,d套餐仲好抵食添,最平60蚊已經食到啦🤩🤩過左點半仲有8折添😁😁.我哋叫左一個黑松露鹿兒島和牛丼($150)😇 一嚟到已到好重黑松露味,再加上嫩嫩的和牛,食落肉味慢慢溢出,又好腍,非常好食 😋 個飯因為落左豐富松露,所以好快就食哂成碗飯嚕😍😍.另一個係限定嘅鹽燒鯖魚定食($80)🥳 鯖魚都幾厚肉大件,皮燒得超香! 仲有d櫻花蝦干添,食落係好香的🥰 另外覺d魚肉都比較有口感,配上特製醬汁食,加上白飯食好滿足💁🏻‍♀️.餐飲一杯要左熱生薑茶,冬天飲好暖😛😛另一杯係熱柚子茶,夠滋潤!🧚‍♀️🧚‍♀️

我哋叫左一個黑松露鹿兒島和牛丼($150)😇

另一個係限定嘅鹽燒鯖魚定食($80)🥳

2019-12-16 45 浏览
尖沙咀係特色小店林立嘅地方,行過見倒一間個外表好似日本街邊獨立一間屋嘅居酒屋。一拉開度趟門,就係一個好溫馨嘅居酒屋setting。鋪頭唔會太大,店主就可以同客人有多啲嘅互動同埋溝通,更加warm手寫menu, 好有親切感 睇得出係有心做好裝飾,每一個小小嘅角落都有一種去左日本嘅感覺賣嘅食物看似係好多食店都有嘅野食,但好嘅居酒屋就係會做得最精緻、注重每個細節,令看似平凡嘅菜式都有出奇不意嘅味道。簡潔嘅menu 好日本黎得居酒屋又點可以唔飲酒,店主推介咗佢地嘅house sake, 好細心咁叫我地坐凍左先好飲。好香嘅米味,而且好易入口,唔覺唔覺就飲晒成支了呢個切得四四方嘅係燒牛舌芯,一啲都唔韌,味道唔會太濃,品嚐倒食材本身嘅味道,簡單就是美我最愛嘅燒雞皮,呢個相反係非常之香口惹味!呢鍋壽喜燒係滿滿一大鍋!入面有好多菜、南瓜、紅蘿蔔同埋豆腐,仲有好軟熟嘅牛肉。個湯好香好甜最後係燒帆立貝三重芝士蛋飯。個名非常之有霸氣,一嗶起就發現邪惡拉絲!好彩芝士味夠balance,飯汁又唔會太濃,食完一啲都唔會滯~最後埋單係$700幾蚊,除番開兩個人都係每人三百幾,居酒屋黎講都算係咁!

手寫menu, 好有親切感

簡潔嘅menu 好日本

我最愛嘅燒雞皮,呢個相反係非常之香口惹味!

2019-12-13 52 浏览
約左男朋友食晚餐,佢係一蘭隔離吾難搵既「平成」聽個名就知係日本野餐廳小小卻很有感覺巨峰提子乳酸梳打($50) History Draft Beer($50)梳打乳酸味重啲提子味吾重但又好好味雞肉脆骨棒($70)一開口以為係普通野但吾似出面啲雞串重有啲蛋汁外脆內軟啖啖肉!真係一分錢一分貨~燒華味鳥雞皮($60)呢個好驚喜一啲都吾油好香既雞皮連檸檬我地都無用到~牛肉大阪燒($90)好大份牛肉都有好多,加上千島醬、美乃滋、紫菜,吃起黎軟綿綿,外層微酥感,口味鹹甜涮嘴,正!月見松葉蟹甲羅燒($90)日本松葉蟹膏同蛋黃係蟹蓋入面,再加上少小鮮甜蟹肉,十分滋味鮮甜!我比100分!海量蔥溫泉蛋炒三文魚稻庭烏冬($100)個名真係無叫錯超多蔥,三文魚碎碎都好多!湯底好濃好有日本家的感覺,配埋溫泉蛋正!味噌蔬菜鍋($90)本身諗住當湯飲,點知幾大煲,入面都好多料,有南瓜 菜 好多吾同既茹 矮瓜 豐富材料再配上味噌湯底,健康又溫暖,冬天必叫~兩個人超飽610蚊!超值呀!推介
餐廳小小卻很有感覺

兩個人超飽610蚊!超值呀!推介
  • 牛肉大阪燒
  • 月見松葉蟹甲羅燒
  • 乳酸梳打
2019-11-29 59 浏览
喺尖沙咀棉登徑橫街嘅一間少少日式餐廳,裏面只有大概10個位置,年輕嘅老闆用心嘅菜式。我哋一行3人 打算小吃一點然後去喝洒.. 叫咗芝士䓤蛋餅,幾款串燒同埋大阪燒打打底。超級推介 芝士蔥蛋餅, 芝士超多, 超失控的, 拉絲確實好治癒。加咗蔥無甘膩反而令到芝士同埋蛋更加突出。 串燒都敵得不錯, 火候拿捏得剛好,有燒烤香,油香,外脆內軟。大板燒料足, 料比餅底多, 裏面加咗好多菜,一啲都唔會覺得飽飽濟濟。 香港人支持香港小店嚕!

香港人支持香港小店嚕!
2019-11-28 53 浏览
今日星期五,係尖沙咀開完ot放工,約埋同幾個同事搵個聚腳點,一邊飯酒,一邊食飯,一邊講老細壞話。有同事推介左綿登徑嘅一間居酒屋,話好好食,性價比好高。入面嘅空間雖然唔太大,但勝在有熱情嘅服務員搭夠,俾到一種溫暖嘅感覺我。三重芝士火山鰻魚丼 ($138)鰻魚大大條,燒到非常香,魚身厚肉而且柔軟,再加上芝士真係無得輸,所有熟食都處理得好好。牛肉大阪燒 ($90)外表平平無奇的大阪燒,中間切開入面勁多牛肉,夠哂真材實料。而且食落唔會好厚粉,亦都唔會好痴牙。真係大件夾抵食呀。芝士蔥蛋餅 ($60)想食邪惡嘅芝士又點少得呢個蔥蛋餅呢?蔥花配蛋,非常之香口,而芝士可以食到拉哂絲,熱辣辣好有味道啊。再嚟仲有唔同嘅串燒,雞翼,牛舌,雞皮,應有盡有,超滿足!

三重芝士火山鰻魚丼 ($138)

牛肉大阪燒 ($90)

芝士蔥蛋餅 ($60)

再嚟仲有唔同嘅串燒,雞翼,牛舌,雞皮,應有盡有,超滿足!

2019-11-17 59 浏览
周五當然要約下朋友聚聚,今次黎左呢間係棉登徑既平成,係居酒屋形式黎既,店面雖然不大,但唔會好逼,坐得好舒服!紫薯沙律,紫薯唔會磨到太細,仲食到粒粒既口感,香甜又開胃!芝士蔥蛋餅,芝士無輕手咁落左超多,加埋蔥既香味,勁香!芝士仲會拉絲,入口食到蛋香,芝士濃厚又滑!牛肉大板燒,我自己就好中意食大板燒,呢度都無令我失望,即叫即整,唔會凍哂仲熱辣辣!個式既煙肉用左牛肉代替,牛肉好juicy !火炙北海道帆立貝三重芝士蛋餅丼,賣相十分吸引,帆立貝好大粒,廚師先用火燒過,所以表皮微脆,配埋邪惡既拉絲芝士蛋餅,好match ! 呢度食物十分不錯,中意酒既朋友不妨叫支清酒試下,我地都叫左一支,味道好清香又易入口!

紫薯沙律,紫薯唔會磨到太細,仲食到粒粒既口感,香甜又開胃!

2019-11-13 73 浏览
喺棉登徑一隅嘅「平成」,真正嘅小店,幾張木枱十多個坐位,很地道嘅日本風格,11月份嘅深秋,下班來到「平成」,一瞬間就像空間轉移,以為自己身在日本🇯🇵。黎到呢度你可以好隨便咁樣邊點邊食,返咗一日工,一坐下連餐牌都懶得看,先叫服務員給我下幾道小吃,哈哈,自製廚師發板很聰明,每上一道菜都有驚喜嘅感覺🤪紫薯蓉加入沙律醋,棉滑軟糯像吃雪糕,蕃薯🍠有益、沙律醋開胃,加埋爆seed魚子,Lovely 🥰忌廉薯餅雖然普通,神奇嘅係每次都會點佢,吉列脆面,咬落是暖暖嘅忌廉薯蓉,簡單嘅細路仔野,往往最治癒😋😋😋串燒牛脷,醃得恰到好處,表面小小咸多多脆,鎖住肉汁,食落仲一啲都唔韌👍雞腎雞肝絕對係佐酒妙品,剛剛燒起BBQ嘅焦香味,未送到埋枱已經聞得到,雞腎爽脆,雞肝潤澤甘香 ,口感絲滑、超正⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食住串燒🔥hea 下傾下,我地人齊喇,一人一杯乳酸,四個人四種味道,飲杯🍸🍷🥂牛肉大阪燒就如和風pizza , 片片肥牛,沙律醬芝士味重重疊疊,開party 咁一人一件,食得好開心 🥳燒鯖魚、甲羅燒,手勢一流,鯖魚皮脆肉滑、燒汁少少甜特別討好,最愛甲羅燒,蟹膏蟹肉加入鵪鶉蛋,凝固提鮮,嘩啦嘩啦🦀只是一小匙,已經

燒鯖魚、甲羅燒,手勢一流,鯖魚皮脆肉滑、燒汁少少甜特別討好,最愛甲羅燒,蟹膏蟹肉加入鵪鶉蛋,凝固提鮮,嘩啦嘩啦🦀只是一小匙,已經盡是蟹嘅精華,鮮味濃郁完全沒法抵擋👑👑👑

一輪火辣辣,啜啖三文魚子胡麻冷麵,清新涼快,麻醬帶點花生味道很受歡迎,一人一著🥢極速秒清

小店最正係有包場feel,服務員全場恭候,招呼周到,我哋四個人傾到忘我境界,諗到食乜就叫乜,見隔離枱有鍋味噌鮮蠔,熱辣辣香噴噴咁,馬上落單也來一個,筒蠔肥美,味噌蠔湯份外鮮甜,好味到不得了, 餐飯食足兩個幾鐘,AA制一人三百零蚊,喺尖沙咀有飯食🥢有嘢飲🥂,「平成」確係唔錯🤩🤩🤩
2019-11-10 62 浏览
喺尖沙咀想搵一間比較地道有日本風味既串燒唔容易,幾番搜尋,發現到呢間位於一蘭方邊極不起眼的的骰小店,一入去只有餐桌數張,設計簡約而且播放住流行曲,我就知道呢間係我心中想去的餐廳。我同友人同行4人點咗不少食物,加上一瓶燒酒,氣氛一流!今代司純米吟釀 - 老闆推介,淡淡的米香,入口甜而不烈,女孩子都接受到鏗魚酒盜 - 青瓜配上味道比較腥,但以佐酒的角度來吃,非常配合紫薯沙律 - 類似一般薯仔沙律,但用紫薯甜度更高更好味牛肉大阪燒 - 以自家製的醬汁做的大阪燒,香濃既牛肉、蛋及醬汁配合得很好,而且以鐵鍋盛載保持熱度,非常貼心廣島吉列蠔同燒華味鳥雞翼 - 一間串燒餐廳」容易試出水準就係雞翼,最重要係燒完之後能保持朋土5肉不乾身,呢間餐廳完全做到,再配上特製七味粉,絕對過關味噌花甲-味道鮮甜,花甲大大隻好夠味火炙北海道帆立貝三重芝士蛋餅丼- 帆立貝燒得剛剛好,再加上一個拉絲蛋餅,非常豐富,4個人分都無問題

紫薯沙律 - 類似一般薯仔沙律,但用紫薯甜度
更高更好味

味噌花甲-味道鮮甜,花甲大大隻好夠味