2019-10-04 61 浏览
今日和男友到尖沙咀食飯,我倆都喜歡去一些小店,靜靜的聊聊天吃飯,走著便到了這間叫平成的居酒屋。餐廳裝潢簡單,門口充滿日本居酒屋的風格,以木系做主題,讓人感到非常舒適。見很多人都點了這份三重芝士蔥蛋餅,我們也想試試。蛋餅上共有三款芝士,有車打、巴馬臣和手牛芝士,令味道非常濃郁。我跟男友都非常愛吃日本米,各自點了一份黑松露鹿兒島和牛丼和三重芝士火山燒鰻魚丼一尾。 一大份的黑機露醬放在飯上,加上和牛的肉汁,拌飯一流👍🏽芝士燒鰻魚十分足量,鰻魚有大半條的份量,燒的香脆可口,加上陣陣的油脂甘香,惹味十足,完全滿足了非常愛吃鰻魚的我😍最後點了一份味噌蔬菜湯暖暖胃,配料大足,有南瓜、矮瓜及大量洋蔥,味道鮮甜可口,中和吃太多肉我膩感。整體餐廳環境舒服,食物有質素,讓人可以放慢腳步去一邊閒聊一邊品嚐美食。

2019-10-04 51 浏览
今天相約舊朋友吃飯,想找間餐廳可以舒服的聊天吃飯,便找到了這間新開的居酒屋。餐廳環境不算大,但勝在很有日本居酒屋的味道,簡單的裝潢反而令人覺得溫暖。我跟友人都非常愛吃芝士便點了一份三重芝士蔥蛋餅。芝士份量多,蛋餅驚煎香脆,加上所微燶邊的芝士,非常濃郁好吃!牛肉大阪燒都非常得別,大阪燒包著牛肉,每一口都吃到牛肉的鮮甜味,加上紫菜絲和燒汁沙律醬,味道更豐富。點了一份華鳥燒,有雞皮、雞腎,雞肝、雞胸和雞皮。最喜歡吃燒雞皮,雞皮燒的金黃香脆,一點都不脆膩,雞皮不畢是脂肪,要燒的金黃香脆而不焦濃是很考火侯和時間的拿捏的,這間就燒得非常出色。飲品方面點了一杯百香果和士多啤梨梳打,味道甜而不膩,可以中和燒物的重口味,加上有檸檬在裡面,清爽解渴👍🏽

2019-10-03 34 浏览
在於尖沙咀棉登徑係正一蘭旁邊, 外表就是一間平平無奇的居酒屋小店, 遠處望去門前的小樹還像故意一樣將店名半蓋, 追加隱秘氣氛。店內裝潢簡潔, 連餐牌也是手寫的,而且有中日對照, 比較適合三兩知己小聚談心。在日本居酒屋慣例是先點飲品,所以就和朋友一起點了數款不同味的乳酸疏打。食物方面, 問一問店長推介, 有前菜的紫薯沙拉,薯味較重, 連上方的魚子一起進食,口感會好清新。另外還追加了一個時令的螢光魷魚漬, 細細條鮮味可口, 口感又有點黏又帶點煙韌,好鮮美。再來點了些小食, 這個雞肉軟骨棒還有生蛋給你絆汁, 親子系列一樣。再來是各種串燒, 有雞翼, 牛舌, 雞皮, 雞腎等, 另外還加了個燒白鱔, 這是用白鱔最厚肉的部分燒成,所以肉感滿滿, 加上只有鹽來調味完全帶出白鱔的鮮味, 當然是無骨的。主食方面, 點了一個牛肉大阪燒,它的牛肉原來是放了在底部,比平時食開的燒汁大阪燒更偏原汁原味, 亦沒有油膩的感覺。然後再來是這個店長必食推介,三重芝士燒饅魚飯,三種不同的芝士配上燒饅魚,連平時的醬油/燒汁也不用, 還要用芝士熱熱的拉出長絲包裹著饅魚一起食。然後也是店長必食推介,三重芝士鵝肝飯, 和剛剛的饅
遠處望去門前的小樹還像故意一樣將店名半蓋, 追加隱秘氣氛。
店內裝潢簡潔, 連餐牌也是手寫的,
而且有中日對照, 比較適合三兩知己小聚談心。

在日本居酒屋慣例是先點飲品,
所以就和朋友一起點了數款不同味的乳酸疏打。

食物方面, 問一問店長推介, 有前菜的紫薯沙拉,
薯味較重, 連上方的魚子一起進食,
口感會好清新。

好鮮美。

主食方面, 點了一個牛肉大阪燒,
它的牛肉原來是放了在底部,
比平時食開的燒汁大阪燒更偏原汁原味, 亦沒有油膩的感覺。

然後再來是這個店長必食推介,
三重芝士燒饅魚飯,
三種不同的芝士配上燒饅魚,

然後也是店長必食推介,
三重芝士鵝肝飯, 和剛剛的饅魚一樣,
肥美的鵝肝配上三種不同的芝士, 入口即溶, 但又沒有肥膩感覺。

以為咁就完? 錯了, 還有一個三重芝士蛋餅配帆立貝飯, 又是三重芝士, 不多介紹了,
配上蛋餅又是別有一番風味,
再加上輕燒過大大粒的帆立貝,
極之滿足。

在這平凡小店內, 小小的驚喜, 小小的滿足, 就是小小的幸福, 令和年代的現在, 店名平成更加給人一種懷舊的感覺。
2019-09-10
2019-10-03 46 浏览
今晚同朋友慶祝生日我就去咗一間新嘅日本餐廳「平成」食飯。麻雀雖小但五臟俱全。餐廳上菜速度幾有效率,食完一款就上另一款菜式。先上菜的係 螢光魷魚漬 呢個前菜小食就比較重味,但好新鮮,送飯一流。黑松露燒鹿兒島和牛丼,本身諗住黑松露同牛肉呢就完全唔夾, 點知發現冇調味嘅牛肉就係加少少嘅黑松露就有好好嘅化學作用。 可以將牛肉嘅味道完全咁帶出嚟而且味道唔會覺得好複雜, 仲有就係用日本珍珠米, 食落去唔會好乾淨淨 。接住呢就係芝士蛋配火灼北海道帆立貝 可能我之前都試過芝士配蛋呢個組合我覺得呢個係一個好簡單但係好好食嘅配搭 再加上 主菜的帆立貝,和風味就更突出。帆立貝整得好乾身, 都好適合 一啲鍾意食 熟海鮮嘅朋友。之後再上咗個 一口炸雞, 但係我覺得咁樣叫佢實在太普通,因為佢真係稱得上得唐揚炸雞,簡單嚟講外脆內軟。 咬落去仲有好嫩嘅雞肉, 火喉控制得啱啱好 十分建議大家叫呢個炸雞。仲有一個特色小食就係牛肉大阪燒 大阪燒下面滿佈牛肉,幾有創意。同埋食落口好有層次感。重建呢度食飯啲嘢唔細份,而且老闆好好人又 好吹得, 如果大家鍾意飲酒仲可以飲夜啲,係一間有居酒屋風味嘅日本餐廳。
餐廳上菜速度幾有效率,食完一款就上另一款菜式。
  • 一口炸雞
  • 牛肉大阪燒
2019-10-03 35 浏览
位於鬧市的角落 尖沙咀放工休閒好去處🥰 。 - 三重芝士火山燒鰻魚丼一尾🍚- 巨峰提子梳打 士多啤梨梳打 🍹- 味增茄子- 三文魚子胡麻冷麵- 月見松葉蟹蓋- 牛肉大阪燒兩個女仔叫咗咁多嘢食 其實好飽 😂😂 超滿意個鰻魚飯 真材實料 松葉蟹蓋亦都10分特別 平時食海鮮好怕腥味 但佢完全冇呢度除咗食野食之外 其實頌食埋個環境 🥰 我好鐘意店員既親切服務 同埋環境好close 好有日本居酒屋feel 🤓除左晚市 佢午市都有 係個頭番工 真係要去試下👍👍
位於鬧市的角落 尖沙咀放工休閒好去處🥰 。

- 三重芝士火山燒鰻魚丼一尾🍚
- 牛肉大阪燒

松葉蟹蓋亦都10分特別 平時食海鮮好怕腥味 但佢完全冇

除左晚市 佢午市都有 係個頭番工 真係要去試下👍👍
2019-10-01 1366 浏览
2019年9月28日 星期六今日終於放假可以休息一下,就約埋女朋友同埋佢屋企人出尖沙咀食個lunch先原本打算食一蘭拉麵,突然女朋友話唔太想食麵,於是就揀咗隔離個間餐廳一到去位置唔算太多,有啲似日本嘅居酒屋啱啱做緊午市套餐,叫任何飯仲送杯嘢飲添,於是我哋四個人就叫左唔同嘅飯share嚟食食物嚟之前先送上飲品,我要既係巨峰提子乳酸,唔會太甜之餘仲有一片檸檬喺裏面,令到成杯嘢飲酸酸甜甜幾醒神首先到嘅食物係三重芝士火山燒咖喱牛肉丼,啲食物鋪到成碗都係,完全睇唔到下面嘅飯,每一啖都食到好濃濃嘅芝士,仲有咖喱嘅香味,牛肉整得啱啱好,唔會太難咬開之後有三重芝士火山鰻魚丼,鰻魚好厚,上面都有唔同嘅芝士鋪係面,燒得好香,加埋醬汁一齊食更加惹味呢個係黑松露海量葱月見牛肉丼,上面真係勁多黑松露同葱,撈埋一齊食又出奇地配合,成個口都係黑松露味最後係月見咖喱吉列豬扒丼,豬扒好厚身,而個炸漿唔算太厚,所以咬落去唔會食到成口粉,咖喱唔算係太辣果種,反而仲有少少甜,幾易入口4個人埋單都係三百幾蚊,仲每人有杯飲品,尖沙咀來講真係算平
2019年9月28日 星期六

一到去位置唔算太多,有啲似日本嘅居酒屋

三重芝士火山燒咖喱牛肉丼

三重芝士火山燒咖喱牛肉丼
黑松露海量葱月見牛肉丼
月見咖哩吉列豬扒丼
2019-09-30 50 浏览
帶了朋友同女兒來的感覺是: 本身朋友囡囡很喜歡食日本料理食品,同埋份量總算對3個女生黎講冇乜難度既. 最大滿足係我們之間的飲品,全部感覺上都係有果味既益力多味,味道有荔枝,百香果同草莓,按返職員既推薦,全部都岩女仔飲。至於我既個人喜好: 食品中燒免治雞肉棒加蛋同燒明太子既口感都係我既最大滿足

• 免治雞肉棒
2019-09-30 44 浏览
尖沙咀棉登徑好少去,但原來呢頭好多食店!咁啱見到網上訂位有折,所以今次就就去左平成食晚飯!雖然店內空間唔大,但日式既裝潢令人感覺好似去左日本既居酒屋咁!我地首先叫左個柚子胡椒炒鹿兒島和牛,配料有洋蔥同蔥花,配上和牛,味道不過不失,食唔出係和牛嘅感覺,同埋可惜份量太少。$100蚊嘅價錢嚟講性價比唔高。之後就叫左個三重芝士鰻魚丼!一見到個飯已經流哂口水!哩個食落就有驚喜啦,燒左既鰻魚串好香,再加上芝士,係好味嘅牛肉大阪燒都幾ok啦,底層係牛肉,食落去就係正常大阪燒嗰啲感覺嗰啲味,未有令我有驚喜嘅感覺總括黎講呢餐都ok,但性價比唔太高因為都唔平環境係舒適。

總括黎講呢餐都ok,但性價比唔太高因為都唔平環境係舒適。
2019-09-21
  • 鰻魚丼
2019-09-29 73 浏览
同朋友飯聚,好耐冇食大阪燒就揀咗呢間棉登徑小店,然後就中咗伏😅😅😅😅六點幾去到,大部分枱都坐滿,得返吧枱同張大圓枱。餐廳食物種類唔算多,我地揀咗個大阪燒,同埋一個帆立貝葱蛋飯。先嚟大阪燒,係燶邊既,邊位薄身,但入面既口感一pat pat,我都唔肯定係咪熟,一大陣面粉糊味,未食過咁差既大阪燒。另外嗰個帆立貝飯,要$190,但唔知係帶子本身唔係刺身級,定佢燒得過火,個感覺似食緊中式扇貝,完全冇平時食日式丼飯嗰種鮮甜味。仲有個蛋,係真係熟既反蛋,完全冇蛋汁,跟住個飯又真係白米飯冇味喎🙈🙈🙈就算俾埋豉油都只係夾硬為填飽個肚而食。早知過隔離食拉麵算

六點幾去到,大部分枱都坐滿,得返吧枱同張大圓枱。

早知過隔離食拉麵算
2019-09-28 32 浏览
尖沙咀 平成行完K11同朋友們去對面嘅棉登徑睇吓有咩食,發現一蘭隔離有間細細既居酒屋坐低首先叫左4杯乳酸梳打,分別帶荔枝,百香果士多啤梨同峰提子。燒明太子微焦既外層加上獨特嘅鹹香令我愛不釋手。芝士蔥蛋餅芝士配蛋又香又有咬口又煙韌!加埋啲蔥花芝士同蛋合二為一,味道超正。紫薯沙律幾甜,估唔到同鹹味既三文魚籽幾夾。三重芝士火山鰻魚丼用芝士燒嘅鰻魚喺面頭,鰻魚燒得好香脆,但係入邊仍然好鮮嫩多汁,芝士味濃,整體幾好食,但鰻魚入口即化都好肥美多汁,冇咩骨肉質嫩滑。黑松露鹿兒島和牛丼和牛質素唔錯再配黑松露加大口感,大大粒有兩大串好滿足難得有甘好食既和牛丼。三文魚籽胡麻冷麵麵條偏硬,麵條夠曬凍,加埋百搭既芝麻醬,非常滋味。推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
尖沙咀 平成

燒明太子
微焦既外層加上獨特嘅鹹香令我愛不釋手。

芝士蔥蛋餅

紫薯沙律
幾甜,估唔到同鹹味既三文魚籽幾夾。

黑松露鹿兒島和牛丼

三文魚籽胡麻冷麵
麵條偏硬,麵條夠曬凍,加埋百搭既芝麻醬,非常滋味。

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
2019-09-27 34 浏览
今日朋友仔同我慶祝生日🎂咁睇開飯見到好多咁就去試試喇!確實唔錯,不過份量就細啲,同有啲貴嘅先嚟燒明太子下一個豚肉大阪燒,就麻麻哋硬咗少少再嚟一個鰻魚飯同明太子雞翼
今日朋友仔同我慶祝生日🎂咁睇開飯見到好多
咁就去試試喇!確實唔錯,不過份量就細啲,同有啲貴嘅

先嚟燒明太子

下一個豚肉大阪燒,就麻麻哋硬咗少少

再嚟一個鰻魚飯同明太子雞翼

2019-09-27 33 浏览
細細個嗰陣成日去玩,棉登徑比我好深刻的印象係酒吧林立。但最近再去的時候,竟然變成日本餐廳的集中地,真有趣!朋友仔同我隨意走入一間小店,看似係新開張的。食物選擇唔少,而且價錢幾親民。未齊人,先來幾款前菜。紫薯沙律原來係用紫薯蓉打成波波,再配上魚子,都幾特別。煎蛋餅熱辣辣,滑蛋非常之滑,配上香蔥,好美味。主食當中我就比較喜歡呢個鰻魚飯,鰻魚串串份量好多,配芝士汁比起傳統鰻魚汁更惹味。燒蠔好味道,溫泉蛋亦都好出色,個飯就略嫌dry左少少。這個充滿炸物的飯亦然。小食當中,串燒最出色。燒雞軟骨火候啱啱好。燒牛舌又香又Juicy,好味到停唔到口!

未齊人,先來幾款前菜。

紫薯沙律原來係用紫薯蓉打成波波,再配上魚子,都幾特別。

煎蛋餅熱辣辣,滑蛋非常之滑,配上香蔥,好美味。

燒蠔好味道,溫泉蛋亦都好出色,個飯就略嫌dry左少少。

這個充滿炸物的飯亦然。

小食當中,串燒最出色。

燒雞軟骨火候啱啱好。

燒牛舌又香又Juicy,好味到停唔到口!
2019-07-17
2019-09-26 36 浏览
一來到, 淨係見到個門口已經流口水啦!入到去, 地方的骰, 真係好似日本d 鋪仔咁!要介紹是大推的「三重芝士火山鰻魚丼一尾」本身已經係芝士怪, 仲要有我最鍾意食既鰻魚!😍加埋燒過的芝士係冇得頂!鰻魚大大塊切件,香氣十足。鰻魚肉很有彈性,魚肉不會霉,充滿魚油,和日本米伴著吃,飯粒飽滿而且很滑。店員遞上鰻魚汁,可以自由決定是否淋上,但我覺得不加也很好吃了!「燒阿波酢橘雞翼」有很多款串燒,點了單骨雞翼,燒得香脆,調味適中,好惹味的!「燒免治雞肉棒」雞肉棒食落很特別,內有雞軟骨,所以每啖都脆卜卜。配埋生雞蛋沾着吃,感覺很新穎!香港較少有呢類小型日本餐廳,仲要咁日系既就更少, 有機會要再去試埋其他食物呢!

要介紹是大推的「三重芝士火山鰻魚丼一尾」

「燒阿波酢橘雞翼」

有很多款串燒,點了單骨雞翼,燒得香脆,調味適中,好惹味的!

「燒免治雞肉棒」

• 三重芝士火山鰻魚丼
今日放工要搵日本野食,本來想去棉登徑一蘭食拉麵🍜點知見到旁邊有間小店門面好日本feel,餐牌價錢唔貴,最緊要係有好多芝士既食物餐廳只有大約5-6張枱,一眼就睇晒幾大,好有日本個d家族仔開既餐廳feel. 不過人多可能就黎唔到呢度食。☀️三文魚子鮟鱇魚肝($130)- 前菜叫左個魚肝食,係日本既時候都成日叫黎食,香港好少鋪頭有得叫,呢間真係整得幾好,因為魚肝要新鮮先有個種鮮味。☀️芝士蔥蛋餅($60)- 中意食芝士既我,十分欣賞👍🏻👍🏻👍🏻呢個蛋餅,每啖蛋裡面都有好重芝士味,邊位煎得脆卜卜,好好食。☀️牛肉大阪燒($90)- 牛肉大阪燒好特別,豬肉既就食得多,牛肉既估唔到仲好食d,用既係類似肥牛片加埋大阪燒個甜醬汁同埋沙律醬紫菜木魚絲,吊起個味唔錯食。☀️火炙北海道帆立貝三重芝士蛋餅丼帆($190)- 帆立貝好大粒,火炙燒完都好滑身,加埋日本珍珠米飯配搭上面一整片芝士蛋餅好match ! 飲品就叫左巨峰提子乳酸梳打同荔枝乳酸梳打,好似40幾蚊杯,都ok抵飲,夠大杯。下次再嚟試埋其他小食同芝士丼
今日放工要搵日本野食,本來想去棉登徑一蘭食拉麵🍜

☀️三文魚子鮟鱇魚肝($130)

☀️芝士蔥蛋餅($60)

☀️牛肉大阪燒($90)

☀️火炙北海道帆立貝三重芝士蛋餅丼帆($190)

下次再嚟試埋其他小食同芝士丼
2019-09-26 19 浏览
在綿登徑旁,有一間門面用上木裝修的小鋪,外表看來已感到非常「和味」,而鋪內的設計也是日系格調,令人感到舒適美觀。💓紫薯沙律🥰紫薯味濃,薯仔有質感,特別在加上了三文魚子,感覺清新。牛肉大阪燒🐂熱辣辣整好,上枱時木魚絲都在跳舞。牛肉份量偏多,大阪燒厚實。汁料像在吃章魚小丸子,是有回憶的味道!味噌茄子🍆這道菜味道濃郁,茄子皮脆肉嫩浸在濃郁的麵豉醬內。乳酸梳打🍸有三款口味,巨峰提子、荔枝和百香果。我選了荔枝,非常冰凍,好爽呢!😉

紫薯沙律🥰

紫薯味濃,薯仔有質感,特別在加上了三文魚子,感覺清新。

牛肉大阪燒🐂

味噌茄子🍆

這道菜味道濃郁,茄子皮脆肉嫩浸在濃郁的麵豉醬內。

乳酸梳打🍸

• 紫薯沙律