2016-06-21
今日同老公突然好想打邊爐,隨意在附近找到這間餐廳,雖然店鋪格局有點奇特,但見評價都幾高,所以決定試下⋯⋯坐底發現原來可以選擇雞煲或打邊爐,但最後都是選擇鴛鴦鍋打邊爐。各色的醬料任意選擇,不過收醬芥($12/位)Menu其實好多都相同,是有點難明⋯要花少少時間研究下⋯最後選擇了龍蝦湯底和豆腐牛奶湯底,因為其實不是太肚餓,所以沒有叫好多配料。當然肉類是不可缺少的啦!我們叫了頂級安格斯和花腩片,起初都覺得安格斯牛肉好貴,但當見到這盤賣相精美的牛肉之後,好似都值得了⋯都算厚切,而且食落好重牛味同唔韌,而我覺得肉類配搭牛奶湯底味道會比較突出。花腩片食落都好有驚喜,味道和黑豚肉差不多,menu上花腩片和黑豚肉雖然只相差幾蚊,但我覺得其實食花腩片都好滿足!四寶丸: 因為可以食到各種丸類,當中最好味是牛丸(重黑椒味,非常火辣)和芝士丸(燒過的表皮煙韌,芝士味濃郁)。粟米: 彷彿去打邊爐不可決少的配搭,雖然menu寫粟米片,但來到是大大舊粟米,而且有6舊,2人食都夠晒。放到最後食⋯吸收晒所有龍蝦湯的精華加上粟米本身好甜,好好味。最後⋯最推介的是一定要來一碗龍蝦湯!因為龍蝦湯底吸收了牛肉腩肉的味道,飲上來
最後⋯最推介的是一定要來一碗龍蝦湯!因為龍蝦湯底吸收了牛肉腩肉的味道,飲上來龍蝦味道更突出,而且非常濃郁!絕對要一試!