2016-06-01 468 浏览
雞煲已經興起多年, 但全脾雞煲真係第一次試. 雖然我自己好鍾意食雞煲, 但因為唔係太鍾意"論"骨, 同埋雞煲裏面D頸位, 雞翼尖等等個D位通常都食唔到, 所以變咗份量無咁多感覺唔抵食. 不過呢間居然有得淨係揀雞脾或者雞胸, 成件事就唔同晒喇!我地叫咗全脾雞煲小辣, 雖然叫半份 ($138), 但份量都唔少, 足夠兩至三個人食. 雞件入味夠滑, 而且炒得好香, 最重要係真正啖啖肉, 唔洗"論"骨開心好多. 佢雞煲裏面D配料都幾多下, 就咁眼見就有花椒八角, 芫茜蒽, 大蒜等等. 不過可以建議大家, 食呢個雞煲記得記得記得一定要食佢個煲裏面個D豬皮同埋娃娃菜, 本身雞煲個陣香味會被娃娃菜同埋豬皮索晒, 係成個煲的精華所在!另外一提, 佢地的滷水腎都做得好入味, 滷水汁甘香帶有點甜味, 做得唔錯! 同埋佢一開始會比一盤醬料客人, 裏面有乾蒜同蒜蓉, 喜歡蒜味的就唔好錯過.

全脾雞煲小辣
滷水鴨腎