2023-06-22 658 浏览
忽然心血來潮想食雞煲,想就要行動!gogogo!招牌雞煲 $168 半隻雞半隻雞兩個人已經好足夠,大大份,好足料,大量既芫茜,洋蔥,香蔥,仲有花椒八角,叫左小辣,愈食愈香口,愈食愈麻,好過癮,最驚喜係配埋娃娃菜同埋豬皮,吸哂雞煲既精華,好入味😋鬼馬墨魚 $38呢個超特別!佈滿蟹籽既墨魚滑,配上香脆既油炸鬼,呢個淥既時候有小技巧,將有墨魚滑果面放入湯,再淥一分鐘,就可以保持到油炸鬼脆脆既口感即炸響鈴 $63即炸真係有差別!好香既豆香味!大大條,索滿哂湯汁,超好味!🤩皇帝菜 $49打邊爐緊係唔少得皇帝菜,絕配💯
忽然心血來潮想食雞煲,想就要行動!gogogo!

招牌雞煲 $168 半隻雞

鬼馬墨魚 $38

即炸響鈴 $63

皇帝菜 $49
打邊爐緊係唔少得皇帝菜,絕配💯
  • 鬼馬墨魚
  • 自家製即炸響鈴
  • 雞煲
2023-03-22 891 浏览
許久沒有吃雞煲了!這家雞煲店的雞可以選擇去皮去骨,亦可選擇雞髀肉,真是太貼心了😋😋 一隻雞對兩個人來說份量十分足,肉質香滑,雞煲汁香氣四溢,卻不會太濃味,味道調配得剛剛好。此外,還有可加20元換煲的選項,讓後續的火鍋不會過於油膩。我們還叫了龍蝦湯底,雖然少了些配料,有些失望。但湯的味道同樣香濃,後來加湯繼續吃的火鍋都繼續保有濃郁的龍蝦風味。而火鍋的配料也十分豐富,鮑魚新鮮、洗得很乾淨,牛肉更是鋪滿雪花,牛肉味濃郁但絕不油膩🤤 值得一讚的是響鈴即叫即炸,送來時還是熱脆的,香氣十足,平常不喜歡吃響鈴的我也忍不住吃了不少呢(◍¯∀¯◍)總之,這家雞煲店的菜品份量十足,配料豐富且新鮮,值得一試呢!😋 好味程度:8.5 / 10🫧 環境整潔:8 / 10🕯️ 整體氣氛:8 / 10🏃🏽‍♂️ 性價比率:7.5 / 10🧑🏻‍🍳 服務態度:8.5 / 10
必食二人套餐

鮑魚
自家製即炸響鈴
  • 雞煲
2023-02-28 629 浏览
天氣一凍少少就會好想打邊爐 呢到既雞煲可以揀雞肉部位,好貼心,仲要一樣價錢!我地驚全隻雞會有骨位,所以直接揀左大份既雞髀肉,夠哂4個人食。 辣度都有得揀,我地揀左bb辣,發現就無咩辣味,而係係偏甜既雞煲醬。食完覺得都係揀小辣好D,惹味D~食完就可以叫湯底同配料開始打邊爐啦!食物選擇多,但覺得價錢算比較貴~我地叫左海鮮,覺得一般。但手打丸、魚滑、牛肉既質素都幾好!指定既半室內位置有兩張枱可以比寵物坐,有冷風機吹,所以打住邊爐都完全唔覺熱。
天氣一凍少少就會好想打邊爐
我地叫左海鮮,覺得一般。但手打丸、魚滑、牛肉既質素都幾好!

2023-02-15 507 浏览
尚上下夏 - 養生雞煲火鍋餐廳裝修以懷舊風的大排檔格局,環境乾淨企理,今日與一大班朋友一試😋雞煲一隻🐔肉質嫩滑,配有大量配菜調味,十分惹味👍🏻可惜煲底太薄,非常容易黐底,如果想用雞煲個煲嚟打邊爐,非常強烈建議加錢換煲🥲好似加$20,但性價一般。
尚上下夏 - 養生雞煲火鍋

雞煲一隻🐔
肉質嫩滑,配有大量配菜調味,十分惹味👍🏻

2023-01-04
用餐时段
2023-02-08 430 浏览
呢間港式打邊爐裝修好地道, 裝修有大排檔feel牆壁上仲有好多貓貓塗鴉, 展現出滿滿既香港氣息🐔💛▫️雞煲半隻 ($168)雞煲可以揀剩雞胸/剩雞髀, 我地唔中意食有骨所以揀左淨雞髀🍗雞肉件件都好嫩滑啖啖肉, 每一塊雞肉都十分入味!!配菜有豬皮, 洋蔥, 香芹, 特別在有豬皮可以吸晒啲雞煲醬汁, 好惹味🤤食完雞煲再加湯打邊爐, 揀左瑤柱群翅雞湯🫕食到有一絲絲嘅群翅好濃味, 而且湯入面都有幾塊雞件,真材實料🤙🏼▫️頂級牛柳粒($165)牛肉味濃, 雪花均勻, 唔點醬都已經好好味, 半份份量都已經好多🥰▫️手打四寶丸半份 ($60)賣相已經好吸引包括有墨魚丸、雞丸、蝦丸、豬肉丸各兩粒, 粒粒手打食落有鮮味, 特別爽口彈牙💛▫️鬼馬墨魚半份 ($38)呢個招牌菜即係油炸鬼釀左墨魚滑喺上邊, 上面仲鋪左一層蟹子, 店員解說只要將墨魚滑嗰邊放入湯, 淥一分鐘就食得, 食落仲有油炸鬼嘅鬆脆又無油膩感, 真係好鬼馬😜強烈推薦✅

▫️雞煲半隻 ($168)

▫️頂級牛柳粒($165)

▫️手打四寶丸半份 ($60)

▫️鬼馬墨魚半份 ($38)

雞煲
2023-02-05
用餐时段
雞煲
  • 鬼馬墨魚
2023-02-01 258 浏览
平時一向都會支持黃店,有朋友喺外國返嚟,佢係我俾佢嘅食店名單上揀咗呢間雞煲店,心諗,黃店加上開飯食評唔錯,就試吓啦。冇影好多相,因為只係想快啲食完眼前嘅嘢,快啲走,我哋叫咗以下嘅食物:半隻雞煲: 咸,叫左小辣但黎到好似中辣噤,食到個胃好唔舒服。養生藥膳湯: 從來未試過食雞煲加湯要加錢,今次真係嚇咗一嚇。店員推介話藥膳湯似肉骨茶,平時我又咁鍾意食肉骨茶,心諗實冇死,點知出嚟又甜又苦,完全唔係肉骨茶味,又同雞夾唔到,好難食。自家制即炸響鈴: 咬落成口油,特別係中間,食到想嘔,店員推介話可以就咁點計煲啲汁食,試咗一下,覺得只係食緊啲油同埋啲辣雞汁落口,完全唔match,又上唔到湯,寧願食返cheap雞響鈴。題外話,之前食過勝記自家製炸響鈴,好好食。健康什菜籃: 食材正常,但因為湯好辣好甜好苦,所有菜都怪同辣到不能食落肚,最後食淨咗少少喺個碗度。千頁冰豆腐: 食材正常,但因為浸左係又苦又甜既藥材湯,好難食。竹蔗茅根: 好正常,成餐最入到口既野。可口可樂: 好好飲,簡直令人好感動。手切頂級安格斯: 味道同質感還可以,但份量有偏少。平時限時火鍋邊爐店嘅店員都會友善提醒,仲有15分鐘就要收枱之類,有

竹蔗茅根: 好正常,成餐最入到口既野。

可口可樂: 好好飲,簡直令人好感動。

手切頂級安格斯: 味道同質感還可以,但份量有偏少。

平時限時火鍋邊爐店嘅店員都會友善提醒,仲有15分鐘就要收枱之類,有一下佢叫我哋埋單,但係冇提醒我哋仲有幾耐時間,咁我哋就諗住食埋面前嗰兜菜就走,點知有一個男店員走過來,態度麻麻,就叫我哋快啲食埋就好走,就嚟要交枱。

嘢食又唔好食,態度又麻麻,就算係黃店,都唔會再返嚟幫襯,可一不可再。

食完每人平均消費$380, 完全唔知呢個價錢裏面包含咗啲乜嘢,服務又無,食物質素又無,好失望,呢個價錢我真係寧願去食嗰啲咩牛涮鍋就算,豬牛雞仼叫,雪糕蔬菜任食,服務態度又好啲。

我好少會寫食評,通常會因為太難食/太受氣而寫,呢篇係我第二篇。
2023-01-31
2023-01-29 1801 浏览
寵物友善嘅雞煲養生火鍋店,真係第一次聽!有養毛孩嘅朋友就岩哂,可以帶埋🐕🐕‍🦺去餐廳你有你食佢有佢係枱底走黎走去😜位於佐敦山林道嘅呢間雞煲店已經係我第二次黎,店內店外以創意壁畫裝飾,超級colourful,望落去都好舒服😝🐥麻辣雞煲 (半隻雞) $➊➏➑坐低先order 左招牌雞煲,三個人就叫左半隻雞份量,如果你會之後再打邊爐,其實份量都夠食。辣度選擇左小辣,我就覺得小辣唔選真係好辣,中意食辣嘅朋友建議食中或大🌶️煲入面主要配菜有洋葱豬皮同芫茜,豬皮索哂啲雞汁勁入味!雞件啖啖肉一上枱等佢煲滾就食得😋🥩手切頂級安格斯牛肉(大)$➋➏➑快快手嘆完雞煲就進入下半場,打邊爐可揀就咁加清湯落雞煲,或者加錢換湯底。我地就試原汁原味雞煲加清湯。三個人嗌左碟安格斯大牛肉,油花幾靚幾均勻。雙飛薄切大大片👍🏻🐖手打四寶丸 (小)$➏⓿打邊爐情有獨鍾手打丸,唔係手打嘅話唔食都罷!😎手打丸入口先至彈牙爽口,嗌細嘅有蝦、墨魚、豬肉、同雞肉丸共八粒。雞肉丸真係好少見,比較特別!🥟餃子拼盤 $➐➏餃子拼盤有韭菜餃、雲呑同魚皮餃三種,全部自家製,皮薄餡靚!韭菜餃肉汁鮮嫩,鮮蝦雲吞新鮮爽口,同樣必試!🫔即炸響鈴 $➏➌即

🐥麻辣雞煲 (半隻雞) $➊➏➑

🥩手切頂級安格斯牛肉(大)$➋➏➑

🐖手打四寶丸 (小)$➏⓿

🥟餃子拼盤 $➐➏

🫔即炸響鈴 $➏➌
即炸嘅響鈴有心機值得嗌,一條用黎沾雞煲醬,一條用黎沾火鍋湯,各有滋味,脆卜卜沾一下好上黎啦🤣

🦑鬼馬墨魚 $➌➑
平時食嘅鬼馬墨魚通常係釀墨魚膠炸起先上碟,呢度嘅係釀生膠魚膠,比客人整舊放湯滾熟先食。油炸鬼煮過之後比想像中企身,唔會淋哂。配爽口墨魚膠,口感非常特別!

🐷紅酒豬頸肉 $➑➎
用酒杯裝住砌到好似一朵花咁嘅豬頸肉片,紅酒醃過嘅豬頸肉煮完都帶住一陣酒香👃

🐄黑柏葉 $➒➌
黑柏葉切得大大片,唔怕煮完縮水舞肉食。爽口彈牙,火鍋必嗌食材~

🦆滷水鴨腎 $➌➑
未上菜之前,仲可以嗌下餐廳啲飯前小食,呢個滷水鴨腎真係好入味,上枱微微暖,有咬口得黎唔會死實實,越食越開胃,性價比仲十分抵食!

📍尚上下夏 - 養生雞煲火鍋
尖沙咀山林道23號地下
#Foxd尖沙咀 #Foxd佐敦 #Foxd黃圈 #Foxd黃圈_尖沙咀 #Foxd黃圈_佐敦 #Foxd打邊爐 #尖沙咀打邊爐 #尖沙咀雞煲 #佐敦打邊爐 #佐敦雞煲 #寵物友善餐廳 #火鍋黃店 #雞煲黃店
2023-01-07 200 浏览
book左枱 係知道食6~8pm 但由7點30 開始係 係甘叫你食快d 要收哂碟 真心要甘咩 5人食2千蚊 大佬 仲要你個gas 爐無滾過 樣樣野都要等坐得唔舒服都算 唔係食餐飯都係甘催你走 一定無下次😠😠😠😠燥左 食完雞煲到打邊爐個雞煲都未食哂已經問 "係咪食哂啦?" "收左個煲幫你換火鍋?"打邊爐有餃子有魚 都要熟先食到架 換Gas前後都係勁弱火係甘催食過幾次 有堂食有外賣 味道可以 但甘既價錢服務真心差 愈泥愈差 不服來辯😒😒好失望
book左枱 係知道食6~8pm

打邊爐有餃子有魚 都要熟先食到架 換Gas前後都係勁弱火
係甘催

不服來辯😒😒好失望
2023-01-02 167 浏览
-入去,有好多貓貓的壁畫,好型格,充滿期待。我哋叫咗個王牌雞髀加雞胸(半隻雞),份量超足,超級香滑,唔多骨🦴 個雞煲醬係靈魂。我哋揀左小辣,焗一焗,炒一炒超惹味。最特別去加埋啲豬皮。佢連啲辣椒都好好味,忍唔住食埋。 同埋佢冇味精,食完唔會超口渴。而家凍凍地,食個雞煲最啱個人推介二人餐,又有雞煲,又可以打邊爐包埋肥牛,海鮮同雜菜籃。抵食又高質。特別推介-竹蔗茅根。自家制產品,超正。唔甜又清甜🥤有家既味道。

-入去,有好多貓貓的壁畫,好型格,
充滿期待。

2022-12-12 145 浏览
(尚上下夏)一般人可能會比較喜愛🐟魚蛋或牛丸,而我卻偏愛墨魚丸!❤到了邊爐季節,墨魚丸一定少不了~店鋪自家製作,更是無添加,真材實料👍👍鮮甜味美,心思手工,😚吃得健康又美味~ 手打墨魚丸用上鮮墨魚去製造,更加食到有粒粒墨魚。😋特選黑豚肉富有彈性,🐷而且油脂分佈均勻,吃起來滑潤不澀,🥩大片新鮮,是豬肉中的上品。炸魚皮入口鬆化,🔥一咬下去『索』一聲,滿口都係鮮香味。🐟炸出嘅魚皮質地煙韌,微微黏口,令人回味無窮。

雞件肉質嫩嫩,更可搭配各種醬汁,✨添加唔同配料。食完雞煲之後,精華的醬汁只要加入雞湯,🥘又可變身成為湯底~天氣凍凍哋,叫上成檯新鮮食材,同friends盡情吃火鍋吧!🥳中辣雞煲好正~冬天食呢個真係一流🥰兩個人食哂成隻雞,實在係太好味~
🥢鵝腸呢度啲鵝腸都好大條,而且望落處理得乾淨,食得更加放心。煮熟之後,口感彈牙爽口!🔥鬼馬墨魚(油炸鬼墨魚滑)比出邊其他餐廳落更加落足料,墨魚滑上邊撒上超多蟹籽,🤩所以食起身好脆。彈牙墨魚肉同埋香脆油炸鬼,更加可以吸收濃郁嘅湯汁,✨非常吸引。

🥢鵝腸

🔥鬼馬墨魚(油炸鬼墨魚滑)
2022-12-05 134 浏览
剛過的周末,我品嚐了呢間高質素火鍋🍲👍👍 餐廳裝修專登以懷舊風的大排檔格局為主,環境乾淨企理。我自己很喜歡牆上不同貓貓🐱的壁畫,有香港🇭🇰氣息又帶點活潑!🐔養生雞煲半份火鍋🍲前皇牌推薦一定要品嘗雞煲!我選雞髀🍗煲,雞肉有特製醬汁、八角茴香等配料燉煮,色香味俱全又完全沒有味精,吸引度十足,雞肉外香內嫩,真的入味!之後火鍋🍲來啦!有多種不同肉類蔬菜選擇!尤其要點🥩:手切安格斯牛肉靚牛雪花紋路都好清澈,薄片肉質細嫩可口,入口即化的感覺,喜歡吃肥牛的一定喜歡💕🥕自家竹蔗茅根飲料打邊爐🍲難免有點熱氣 ,我便更喜歡其自家製的竹蔗茅根,啖啖清新紅蘿蔔🥕竹蔗味,解喝下火一流呢!尚上下夏 - 養生雞煲火鍋 尖沙咀山林道23號地下

🐔養生雞煲半份

之後火鍋🍲來啦!有多種不同肉類蔬菜選擇!尤其要點🥩:
手切安格斯牛肉

🥕自家竹蔗茅根飲料

尚上下夏 - 養生雞煲火鍋
尖沙咀山林道23號地下

天氣轉涼番就想打邊爐!禮拜一夜晚8點黎都好多人,走個陣都仲有人黎,個場幾滿下~.🌟雞煲 半份雞髀$168雞煲可以選擇辣度、部位同份量,半隻/全隻雞、雞髀/雞胸。雞髀肉好滑,切既大細啖啖肉,好香口。成個雞煲料好足,仲有豬皮莞茜洋蔥。醬汁偏鹹,啱加枝啤酒一邊食lol.🌟莞茜皮蛋湯底莞茜既清甜味,讚!! 不過個雞煲好惹味,食完啲雞起雞煲度加清湯打邊爐都非常正~.🌟招牌手打四寶丸半份$60墨魚丸 雞丸 蝦丸 豬肉丸都幾爽口彈牙.🌟皇帝菜$49食菜健康下,正常無咩特別..個雞煲可以encore,CP值好高,半份雞髀2個女仔都覺得滿足😚
🌟雞煲 半份雞髀$168
🌟莞茜皮蛋湯底
🌟招牌手打四寶丸半份$60
墨魚丸 雞丸 蝦丸 豬肉丸
都幾爽口彈牙
🌟皇帝菜$49
食菜健康下,正常無咩特別
2022-12-01 117 浏览
今晚正值世界盃,想睇波, 又想出去食港人至愛之一“雞煲”,便走到位於尖沙咀-山林道的‘’尚上下夏養生雞煲火煱‘’試試。店舖雖然不算很闊落,但坐位空間尚可,不會有太逼的感覺。另外,店舖亦有一間VIP房間。我們今晚一行兩人,點了一個雞煲🥘雞煲我都食得不少,但尚上下夏嘅雞煲真係啖啖肉,因為他們不是用一般雞件去做,而是用雞胸或雞肶肉去做。我們選了雞胸肉,出奇地,雞胸肉一點也沒有食‘’乾柴‘’的感覺,雞胸肉很滑,很淋身。醬汁、葱蒜、花椒八角配上嫰嫰雞肉十分美味。另外,我們點了~手打墨魚滑👍🏻鬼馬墨魚皇帝菜脆肉鯇魚片帶子皇👍🏻特別喜歡手打墨魚滑及帶子皇手打墨魚滑非常彈牙,就算你不小心‘’淥過時‘’也依然爽口。至於帶子皇,十分鮮甜,絕沒有腥味。再配上一支手工制黑啤,真滿足🤗餐廳將會推出尚夢飲食集團會員app,有好多迎新優惠。

我們今晚一行兩人,點了一個雞煲🥘雞煲我都食得不少,

另外,我們點了~
手打墨魚滑👍🏻
鬼馬墨魚
皇帝菜
脆肉鯇魚片
帶子皇👍🏻

特別喜歡手打墨魚滑及帶子皇
手打墨魚滑非常彈牙,就算你不小心‘’淥過時‘’也依然爽口。
至於帶子皇,十分鮮甜,絕沒有腥味。

再配上一支手工制黑啤,真滿足🤗

餐廳將會推出尚夢飲食集團會員app,有好多迎新優惠。
尚上下夏,個店名同個店舖嘅環境一樣都好得意,好有創意!每幅牆都畫有唔同嘅貓貓,顏色鮮豔,趣緻可愛!令‘’食雞煲打邊爐‘’呢件好似好麻甩嘅事,即時變得不一樣,好似感覺優緻左😎😌😆餐廳仲有室內同室內既座位。室外應該可以方便食煙,室內就有電視,適逢呢排世界盃,可以大班朋友一路睇波一路打邊爐正!另外仲有具私隱度既房仔位置添!一坐低店員就已經準備好醬料俾我地揀,有豉油、葱、辣椒、蒜蓉、炸蒜、沙嗲醬、花椒油,都好齊全。雞煲(半隻雞) $168雞煲有得揀雞脾/雞胸/全隻雞,雞脾就啖啖肉,不過都係鐘意有骨雞件,配辣汁有得啜下,其實好滋味!經驗所得,2個人叫半隻就夠!呢度既小辣,辣度啱啱好,雞煲非常惹味!入面仲免費有豬皮!!豬皮索晒d雞煲汁,超好食!另外店員服務好好,時不時會行過嚟幫我哋畢下個雞煲,調較火力,make sure個雞煲唔會黐底。食到中間,個碟多骨,又會主動幫我哋換碟。服務讚!👍👍👍食完雞煲可以加湯再打邊爐,我哋揀咗瑤柱群翅雞湯,只係因為本身已經有個雞煲醬汁底,再直接加湯喺入面,未能完全食飲到雞湯。不過雞煲配雞湯,非常夾既!味道夠濃,其實後面嘅食物都唔使點醬汁。手切頂級安格斯$175 睇樣都
尚上下夏,
個店名同個店舖嘅環境一樣都好得意,好有創意!
每幅牆都畫有唔同嘅貓貓,
顏色鮮豔,趣緻可愛!
令‘’食雞煲打邊爐‘’呢件好似好麻甩嘅事,
即時變得不一樣,好似感覺優緻左😎😌😆

餐廳仲有室內同室內既座位。
室外應該可以方便食煙,
室內就有電視,
適逢呢排世界盃,
可以大班朋友一路睇波一路打邊爐正!
另外仲有具私隱度既房仔位置添!

一坐低店員就已經準備好醬料俾我地揀,
有豉油、葱、辣椒、蒜蓉、炸蒜、沙嗲醬、花椒油,
都好齊全。

雞煲(半隻雞) $168
雞煲有得揀雞脾/雞胸/全隻雞,
雞脾就啖啖肉,
不過都係鐘意有骨雞件,
配辣汁有得啜下,其實好滋味!

經驗所得,2個人叫半隻就夠!
呢度既小辣,辣度啱啱好,
雞煲非常惹味!
入面仲免費有豬皮!!
豬皮索晒d雞煲汁,超好食!

另外店員服務好好,
時不時會行過嚟幫我哋畢下個雞煲
調較火力,
make sure個雞煲唔會黐底。
食到中間,個碟多骨,又會主動幫我哋換碟。
服務讚!👍👍👍

食完雞煲可以加湯再打邊爐,
我哋揀咗瑤柱群翅雞湯,
只係因為本身已經有個雞煲醬汁底,
再直接加湯喺入面,
未能完全食飲到雞湯。
不過雞煲配雞湯,非常夾既!
味道夠濃,
其實後面嘅食物都唔使點醬汁。

手切頂級安格斯$175
睇樣都知高質素!
油花平均,望落色水新鮮
打邊爐浸一浸,唔使太耐,
食落肉質好滑,肉味亦濃。

珊瑚蚌拼桂花蚌$133
有得雙拼,可以一次過食2樣!
兩種蚌都好鮮味!
淥一陣,卷起就食得,
好新鮮,脆卜卜!

招牌手打四寶丸$60
有墨魚丸、雞肉丸、蝦丸、豬肉丸,
每樣2粒。
全部都係手打自家製,大大粒夠足料。
$60試到咁多款!呢個必叫!
墨魚丸、蝦丸新鮮彈牙,好食!
比較特別係個雞肉丸,
唔係好多地方有,都值得試下。

臨走店員仲同我地介紹,
餐廳將會推出尚夢飲食集團會員app,有好多迎新優惠,
可以留意下!