2020-03-25 100 浏览
疫情陰霾下,很多餐廳都做足功夫,每位顧客都必須要探熱,而且提供酒精搓手液比客人清毒雙手,這間大圍小館亦都不例外。餐廳亦會等有客人入座才擺放餐具器皿。鳳梨生炒骨生炒骨切成一口一粒,每粒都炸至香脆,外層粉漿很薄,而且啖啖肉,以菠蘿及青椒等作配料,酸甜開胃。豉油王鮮鵝腸以爽脆的芽菜墊底,鵝腸去掉油脂,洗得乾淨,入口爽脆,豉油味帶點甜香。蛋白薑米蒜香蟹飯蟹肉新鮮,肉質鮮甜,還帶點蟹膏,蟹肉鮮味滲入飯內,還帶點荷葉香。最後還有糖水及糕點送上。
鳳梨生炒骨

豉油王鮮鵝腸

蛋白薑米蒜香蟹飯

最後還有糖水及糕點送上。
2020-03-19 84 浏览
最近真的少至又少出街吃飯,但聽同事提起之前到大圍小館吃到美味菜式,聽到我也心動起來,放工即約朋友來吃一餐。遠遠看到門口掛了很多紅紅燈籠,門口設計得很有氣派,在大圍區真的少見。 就在門口處,員工首先會幫進店客人量體溫,繼而遞上酒精搓手液消毒雙手,保障在內裏邊用餐客人,令大家食得更放心。坐下來就上了兩小碟小食,話梅甜酸苦瓜醃得入味,完全沒有苦味。 涼拌雲耳爽脆,調味十足。豉油皇鵝腸鵝腸夠厚,每條也帶有肥美鵝脂,大火爆炒後令鵝油滲出,連碟上芽菜也沾上鵝油,滋味冇窮。蒜香冇骨魚每次見到有炸九肚魚,我一定會柯打。 因為要炸到這個餸好味,很考廚師爐火控制。 今次這個就真的超美味,因為剩係個size 也贏了,非常大條,粉漿又薄,炸得又夠脆,真的外脆內軟連骨及頭也可一口吃掉。第一叉肥瘦適中,肉質非常嫩口,外層燒至帶微微焦香,加上厚切,每一口也為味蕾帶上不同層次感。啫啫蝦醬生菜用高溫熱煲上枱,一放在枱上即炒動數下,即時令蝦醬香味四散,煲邊熱力仍滾燙著菜面蝦醬,熱醬效應下令到每條菜也滲著鮮味。眉豆花生髮菜紅棗糖水一般這個材料組合是湯水,第一次吃到這個糖水組合,細問之下原來這是一款懷舊糖水,但因為以糖水來說

豉油皇鵝腸

蒜香冇骨魚

啫啫蝦醬生菜

眉豆花生髮菜紅棗糖水
一般這個材料組合是湯水,第一次吃到這個糖水組合,細問之下原來這是一款懷舊糖水,但因為以糖水來說工序較多,所以已經冇嘜人整了。 但味道溫純又滋潤,真是價得一試。

2020-03-18 94 浏览
這間小菜選擇多,外觀充滿中國文化色彩,紅燈籠遠遠已經望到,吸睛。牛魔王的我,當然不會放過牛肉,蜜薯安格斯牛柳粒,牛柳粒入味,煎得夠香,配合大粒薯仔,俾蜜糖包裹,惹味。雞是本地飼養無激素的100日雞,這款比其他無激素雞細隻,油脂少,皮下脂肪少,大孖豉油煮到好入味,雞肉嫩滑,連雞腎都好入味。心多多大魚塊個名幾得意,兩個汁真係諗到你心多,魚塊大件,好鬆軟,甜酸汁同粟米汁,清新。煲仔菜最緊要夠熱,者者唐生菜非常鹹香,生菜爽甜。花生🥜、眉豆、髮菜平時都是用來煲湯,今日做糖水真係第一次試,十五年陳皮真係好清香,清甜。環境乾淨企理,上菜快,職員會細心招待,下次一定再來!

煲仔菜最緊要夠熱,者者唐生菜非常鹹香,生菜爽甜。

環境乾淨企理,上菜快,職員會細心招待,下次一定再來!
2020-03-16
2020-03-17 98 浏览
今晚好想出去食飯,決定又去大圍搵食,經過這間餐廳見到大紅燈籠高高掛🏮,好有特色,今晚就中餐啦!小食我點了琥珀合桃,自家製甜度更好,唔會過甜;話梅涼瓜,涼瓜冰涼脆脆,酸酸地好醒胃。🐔大孖豉油雞半隻雞要100日無激素雞,雞細隻一點,但雞味濃,雞皮薄,唔油膩,大孖豉油更是香港老字號豉油,大孖自家出的雞還攞過米芝連。🦐🥚黑松露滑蛋炒蝦球蛋好滑身,蝦球原隻剝殼,肉質保持爽脆,黑松露提鮮。🥔🐃蜜薯安格斯牛柳粒安格斯牛柳粒牛味濃,入味又淋身;蜜薯外層香甜,黑椒味香。🐟心多多大魚塊魚塊炸得外脆內軟,粉醬好薄,啖啖肉,甜酸汁酸甜解滯;粟米🌽汁香甜,啱晒老人👴🏻🧓同小朋友👦🏻👧🏻。糖水用上十五年陳皮煲製,花生🥜、眉豆、髮菜、紅棗,清甜,配料豐富,大滿足。服務一流,乾淨企理,上菜夠熱同快,臨走還送上消毒酒精紙俾我們消毒雙手,好貼心❤️

小食我點了琥珀合桃,自家製甜度更好,

唔會過甜;話梅涼瓜,涼瓜冰涼脆脆,

酸酸地好醒胃。

🐔大孖豉油雞半隻
雞要100日無激素雞,雞細隻一點,
但雞味濃,雞皮薄,唔油膩,
大孖豉油更是香港老字號豉油,
大孖自家出的雞還攞過米芝連。

🦐🥚黑松露滑蛋炒蝦球
蛋好滑身,蝦球原隻剝殼,肉質保持爽脆,黑松露提鮮。

🥔🐃蜜薯安格斯牛柳粒
安格斯牛柳粒牛味濃,入味又淋身;蜜薯外層香甜,黑椒味香。

🐟心多多大魚塊

2020-03-17
2020-03-17 88 浏览
二月中第一次响朋友介紹下嚟呢間餐廳,小弟好少食中菜館,結果响呢個武肺疫情下,之後嘅四星期內去咗8次。呢間餐館入門口前要量體溫,用搓手液,响呢個時勢底下未食都已經加分,本來要$100開瓶費,但經理仲幫我地wave左,服務態度又加分。個人極力推介佢地嘅鵝腸,食得岀係新鮮貨,其他叉燒同雞都十分岀色,雞係連雞肝、雞腎一齊上碟,一睇就知又係新鮮貨。雖然響呢個疫情底下好多食肆都做唔住,但呢間餐廳好似冇乜大影響,問過經理如果係之前正常時候嚟,冇book位係一定要等位,希望所有有水準嘅食肆都可以捱過呢一關。
  • 鵝腸
2020-03-12 185 浏览
見到個餐牌籠仔蒸蟹飯好吸引,所以就叫咗嚟食。份量都幾多,最好四至六個人食就剛剛好。賣相唔錯,蟹蓋放上面,下面啲飯有好多蒜蓉,好香夠熱,蟹肉鮮甜,蟹蓋仲有蟹膏添。店員推介呢度嘅雞,話係新鮮雞;所以就叫咗嚟食。叫咗豉油雞,豉油雞味道剛剛好,唔會太濃味,而且雞肉幾滑,值得叫。黑松露炒蛋,味道好香。因為我本身都鍾意食黑松露,蛋夾埋蝦;夾埋黑松露;原來都幾夾。最後仲有糖水送,味道唔會太甜,而且好滋潤。餐廳價錢唔貴,性價比高。

2020-03-12 68 浏览
由於係疫症期間,店員會在門外同客人量度體溫及消毒雙手先至會比入去餐廳,非常衛生。睇吓有咩食先~叫咗黑松露蝦炒蛋,上枱時已經聞到好香嘅黑松露味;而且蛋嘅份量都好多,仲有啲蝦都幾爽口,鍾意食黑松露嘅朋友就會覺得好正!豉油雞啲雞係新鮮雞,所以雞肉特別好食,而且真係有雞味唔會得雪藏味,雞肉都好嫩滑。籠仔蒸蟹飯,蟹肉夠新鮮,而且撈埋落啲飯到食非常鮮味,飯試啲蒜蓉一齊食更加香。當然要叫返個菜,小炒王夠鑊氣,而且唔會太油,味道唔錯。最後仲有糖水唔錯。

當然要叫返個菜,小炒王夠鑊氣,而且唔會太油,味道唔錯。

最後仲有糖水唔錯。
2020-03-11 873 浏览
食完之後,真係要寫篇文讚一讚呢一間鋪頭,不論用料、食材、管理餐廳的理念、服務態度,都係我食過中菜餐廳裏面的數一數二。這一間餐廳,在大圍站是兩個街口以外,步行距離大約3分鐘,所以是非常方便。我特別喜歡這一間餐廳的招牌,非常光鮮,而且裏面環境寬敞,讓人有一種非常舒適的感覺。大大間的餐廳,其實只是放了13張枱。即使在這一段時間,如果你特別注意衛生,在這一間餐廳,你也是可以完全放心的。這間餐廳還特別安排了搓手液供顧客使用。這一餐飯,我食了差不多兩個半小時,但服務員的服務態度非常好,還不時跟我和朋友聊天,講解他們營運這一間餐廳的理念。令人非常欣賞。這一間餐廳聞名的是雞,因為他們堅持使用活雞,每天早上新鮮的從元朗農場訂製雞隻,在自己揸車把雞運回食肆。非常用心。這裏的雞,叫做「農舍雞」。我特別點了這裏的砂礓雞來吃,半隻來說,要200多元,價錢可能稍高於外面,但當吃過後,便發現,是真的值這一個價錢。砂礓並不是採用外面研製的砂礓醬,而是師傅巧妙地把砂礓設成粒狀,然後放在雞的表面,讓人每一下都食到新鮮砂礓的味道,誠意十足。其次就係這裏的叉燒,這裏的叉燒可以說,肥瘦比例非常勻稱,而且大大份,香甜的蜜糖汁灑在

大大間的餐廳,其實只是放了13張枱。

這間餐廳還特別安排了搓手液供顧客使用。

令人非常欣賞。

非常用心。

這裏的雞,叫做「農舍雞」。

其次就係這裏的叉燒,這裏的叉燒可以說,肥瘦比例非常勻稱,而且大大份,香甜的蜜糖汁灑在表面,非常甜,非常好食。

而且這樣也令叉燒不油膩,令人想一吃再吃。

我在中餐廳,一定會點一款生炒骨,因為生炒骨是我的至愛。

但平時在外面食生炒骨,都可能會遇上一個問題,就是他們的生炒骨炸粉太多,令人感覺不新鮮。

但這裏的生炒骨就沒有這一個問題,新鮮整,而且並沒有用很多的炸粉,並沒有把整碟菜搞得很上火,反而平平淡淡,回歸真材實料,令人感覺非常好。

食飯之餘,當然要整碟菜,他這裏的上湯金銀蛋時蔬,可謂一定要試。

因為鹹蛋配搭着其他配料,加上非常新鮮的蔬菜,令人非常滿意。

老火湯也令人感到這一間餐廳的誠意,他一個老火湯,背後用料十足。

就咁望這一舊豬肉,已經知道成本不菲,但他也堅持收取合理的價錢,這令人非常欣賞餐廳的誠意。

這一個赤小豆粉葛湯,並沒有落味精,喝完後,也不會令人有一種很口渴的感覺,大大碗,用料足。

最後,

糖水,是這裏的秘製糖水,當中用了紅棗、冰糖、髮菜,同埋其他用料,餐廳略為大膽的做一嘗試,不用傳統的紅豆沙,令人感覺到這裏的創意。

食評有點長,因為
這間餐廳,我是真心欣賞。

2020-03-03
  • 蜜汁叉燒
  • 砂礓雞
與數年前跟旅行團而認識的朋友聚舊,在他工作的有機店附近訂枱吃晚飯,順道幫襯他購物。食店距大圍車站只一分鐘脚程,門外侍應先為我們電子探熱,確保在這非常時期,食客不會互相感染。搓手液當然也少不了。因現在是待客人到來,知道人數才擺位,減低食具被污染機會,故需在門外稍等。門內還有一抗疫加油站,看到這些安排,感覺安心良好。先來兩碟餐前小吃,自家製的❮話梅涼瓜❯ 微酸帶甜,很輕微的甘苦,話梅味頗出,解膩開胃不錯。❮琥珀合桃❯ 鬆,脆,微甜,新鮮,好味,我們把全數伴菜也吃光!真想外賣回家再享用第一叉❮叉燒❯ 免費每枱均送上半份,當食物端上枱時,我們才知道這份驚喜!侍應姐姐說,公司想回饋給在疫情下來幫襯的客人第一叉原來是這裡的signature。叉燒厚切,燶邊,外香;蜜清;微脆,雖然是厚切,梅肉入口腍鬆少肥,新鮮熱吃好味。鮮雞亦是這裡另一著名的,選上❮沙薑鮮雞❯ 半隻 $238因侍應姐姐告知,是用新鮮沙薑醃製蒸煮,而且雞隻來自元朗農場100天鮮雞,絕對不含激素 雖原沒計劃吃雞,聽後也被打動,嘻嘻!雞皮又爽又薄又彈牙,最欣賞它沒j有一層膏,雞胸肉嫩滑,可想而知其他部位就更嫩囗。雞皮上舖了小粒的鮮沙薑與蔥

❮琥珀合桃❯ 鬆,脆,微甜,新鮮,好味
,我們把全數伴菜也吃光!真想外賣回家再享用

第一叉❮叉燒❯ 免費

每枱均送上半份,當食物端上枱時,我們才知道這份驚喜
侍應姐姐說,公司想回饋給在疫情下來幫襯的客人

鮮雞亦是這裡另一著名的,選上❮沙薑鮮雞❯ 半隻 $238

雖原沒計劃吃雞,聽後也被打動,嘻嘻
!雞皮又爽又薄又彈牙,最欣賞它沒j有一層膏,雞胸肉嫩滑,可想而知其他部位就更嫩囗。雞皮上舖了小粒的鮮沙薑與蔥粒,薑香蔥清微鹹有雞味,好味又吃得放心。

❮黑松露滑蛋炒蝦球❯ $148

有蛋汁的嫩蛋包覆著大隻蝦仁,蝦肉Q彈,黑松露微香,讓口腔加多了一份香氣,單吃蝦仁也頗好味。

❮黑松露炒雜菌❯ $128

為何又是黑松露?皆因配雜菌很夾味,朋友想吃呢!這碟的黑松露汁很濃香,配合軟爽雜菌的味道,夾到呢 ...
! 如加上意大利粉,真是可做出一碟美味西菜。

最後一味是❮拌水芹香❯ $128

蓮藕爽,荷芹香,萵筍甜,淮山粉,雲耳翠,百合鮮,很清新的一碟上素,鹹度適中又不會油膩。

敬送(懷舊糖水) 免費

❮紅棗眉豆髮菜花生陳皮糖水❯ 紅棗切薄片,眉豆粉,花生腍,還有髮菜,用上很香的15年陳皮,少甜,很有兒時媽媽經常煮的糖水感覺,不過當時好像沒下紅棗。

現時能找到性價比高,優質,無激素食材的食店比較困難,原來大圍也有卧虎藏龍的。
2020-03-04
  • 第一叉
  • 沙薑鮮雞
  • 琥珀合桃
雖然家陣周圍都好多病菌,但飯始終都係要食嘅!之前聽講大圍小館呢度有味餸好得,個個嚟親都必嗌,所以點都好都一定要嚟試吓!一坐低,店員就上咗個前菜俾我哋,心諗「苦瓜嚟喎⋯⋯」點知一放入口,好味到震!同店員八卦吓問吓佢個苦瓜酸酸甜甜又冇苦味點整,店員話係用咗話梅同甘草整成,唔怪知得碟苦瓜完全冇苦味,仲帶有微酸嘅甘甜味啦!呢碟就係一味驚人嘅鼓油皇鮮鵝腸!!真係好食到暈低~出面好少會真係有咁大碟鵝腸食,通常都係鴫腸嚟~呢個鴒腸嘅醬汁唔單止調教得啱啱好,而鵝腸亦係十分之爽脆,再加埋秘製嘅大媽辣椒油,惹味!刺激!好好食呀!!!!呢度嘅沙薑鮮雞係由元朗本地農場每日新鮮運到架~而且店員仲強調絕無激素!!啲雞又真係好滑同好有雞味~最後我哋再叫多個蒜香薑米籠仔蒸蟹飯,大大隻蟹不在話下,仲要超多蟹膏!!!啲飯仲用咗蛋白去炒架~濃郁嘅蟹味配上清淡嘅蛋白飯,真係一流!!!另外仲有呢個送嘅桂花馬碲,桂花味好香好香~~~馬碲又夠爽口~連送嘅小食都咁質,呢間食店果然名不虛傳!!

雖然家陣周圍都好多病菌,
但飯始終都係要食嘅!
之前聽講大圍小館呢度有味餸好得,
個個嚟親都必嗌,
所以點都好都一定要嚟試吓!

一坐低,
店員就上咗個前菜俾我哋,
心諗「苦瓜嚟喎⋯⋯」
點知一放入口,
好味到震!
同店員八卦吓問吓佢個苦瓜酸酸甜甜又冇苦味點整,
店員話係用咗話梅同甘草整成,
唔怪知得碟苦瓜完全冇苦味,
仲帶有微酸嘅甘甜味啦!

呢碟就係一味驚人嘅鼓油皇鮮鵝腸!!
真係好食到暈低~
出面好少會真係有咁大碟鵝腸食,
通常都係鴫腸嚟~
呢個鴒腸嘅醬汁唔單止調教得啱啱好,
而鵝腸亦係十分之爽脆,
再加埋秘製嘅大媽辣椒油,
惹味!刺激!好好食呀!!!!

呢度嘅沙薑鮮雞係由元朗本地農場每日新鮮運到架~
而且店員仲強調絕無激素!!
啲雞又真係好滑同好有雞味~

最後我哋再叫多個蒜香薑米籠仔蒸蟹飯,
大大隻蟹不在話下,
仲要超多蟹膏!!!
啲飯仲用咗蛋白去炒架~
濃郁嘅蟹味配上清淡嘅蛋白飯,
真係一流!!!

另外仲有呢個送嘅桂花馬碲,
桂花味好香好香~~~
馬碲又夠爽口~
連送嘅小食都咁質,
呢間食店果然名不虛傳!!
2020-01-30
2020-02-12 494 浏览
知道此菜館在大圍算出名,好多時都大排長龍,趁住呢段時間大部份人比較少出街,特別前來食。因應最近疫情,餐廳嘅清潔消毒措施做得唔錯,入門口每個乘客都要先量體溫,一定要用洗手液洗手才可以入餐廳,令人放心。自家製餐前小食:麻辣雲耳、桂花馬蹄及話梅涼瓜;用話梅甘草水浸,涼瓜完全唔苦,仲有少少回甘味。香濃腐乳玻璃蝦球,佢哋好強調用廖孖記腐乳,佢哋用好似透明嘅蝦球,肉質肥美,鮮甜爽滑,加上腐乳的味道,增加了蝦的鮮味,他們將腐乳比例調校得好好,唔會有好重嘅腐乳味及唔會好鹹。惹味海蝦乾小炒王,配料有海蝦乾、韭菜花、蓮藕條、蘿蔔絲及腰果,炒得好有鑊氣,有咬口,好香口但又唔會好鹹。大孖豉油鮮雞,他們堅持用新鮮雞做,所以每日供應有限,豉油用大孖醬園的頭抽及老抽浸製,同其他小菜一樣唔會太咸,更能釋出淡淡的肉香,雞肉嫩滑又唔會太肥。飯後甜品是花生味豆15年陳皮加冰糖髮菜糖水,侍應講中醫師話此糖水在呢個天氣對身體有益,好多材料,材料多個糖水,正。最欣賞佢哋堅持用香港本地食材及醬料等,亦自製餐前小食及飯後糖水,推廣香港本地製作。

飯後甜品是花生味豆15年陳皮加冰糖髮菜糖水侍應講中醫師話此糖水在呢個天氣對身體有益,好多材料,材料多個糖水,正。

2020-02-11
2020-02-04 135 浏览
大圍屬於比較舊的地區這間小館相比起其他鄰近的食肆大得多裝修十分豪華,燈火通明,又掛滿大紅色的燈籠,氣派十足店內空間很大,貼近酒樓格局,但比一般酒樓乾淨衛生每枱也有酒精搓手液供應餐牌中很多一圍圍的選擇但由於我只有兩人用膳故選擇散叫前菜 – 話梅涼瓜 & 涼拌木耳涼瓜的苦給話梅的酸甜味掩蓋木耳微辣帶點爽脆兩者作為開胃涼拌菜相當不錯農舍貴妃鮮雞(半隻) - $238鮮雞關係,特別皮滑肉嫩,兼有酒和香料的香味配上兩碟醬汁,沙薑及豉油干燒蝦仁會伊麵 - $158蝦仁非常大隻,且去了殼腸獨特的醬汁,酸酸甜甜很惹味伊麵麵底事前切成四等份,非常方便蜜薯安格斯牛柳粒 - $158安格斯牛味濃郁,且入口鬆軟牛柳粒及薯粒滿佈蜜糖及黑椒百合桃膠糖水很適合冬天的滋潤糖水桃膠口感似蒟蒻,富韌性及彈性,很美味
大圍屬於比較舊的地區
這間小館相比起其他鄰近的食肆大得多
裝修十分豪華,燈火通明,又掛滿大紅色的燈籠,氣派十足

店內空間很大,貼近酒樓格局,但比一般酒樓乾淨衛生
每枱也有酒精搓手液供應

涼瓜的苦給話梅的酸甜味掩蓋
木耳微辣帶點爽脆
兩者作為開胃涼拌菜相當不錯

農舍貴妃鮮雞(半隻) - $238
鮮雞關係,特別皮滑肉嫩,兼有酒和香料的香味
農舍貴妃鮮雞(半隻)
配上兩碟醬汁,沙薑及豉油
干燒蝦仁會伊麵

干燒蝦仁會伊麵 - $158
蝦仁非常大隻,且去了殼腸
獨特的醬汁,酸酸甜甜很惹味
伊麵麵底事前切成四等份,非常方便

蜜薯安格斯牛柳粒 - $158
安格斯牛味濃郁,且入口鬆軟
牛柳粒及薯粒滿佈蜜糖及黑椒

很適合冬天的滋潤糖水
桃膠口感似蒟蒻,富韌性及彈性,很美味
2020-02-04
干燒蝦仁會伊麵
2020-02-03 157 浏览
今次屋企人生日食好啲, 叫咗以下落嚟嘅食物菜式: 冰梅欖角骨👍🏻叫嗰陣時都唔知道係咩黎食落又幾好味。鮑汁扣原隻鮑魚(四頭南非原隻鮑魚)伴北海道刺參(北海道六行針刺參)🤤大孖豉油雞味道適中唔會太咸又唔會太肥,新鮮雞👍🏻係好味啲新鮮啲。啫啫芥蘭都好正不過個煲就太大好似份量好少咁😅服務亦都好好,好勤力換碟同埋加水加茶。
2020-02-02
庆祝纪念
生日
大孖豉油雞半隻
冰梅欖角骨
啫啫芥蘭煲
2020-01-29 237 浏览
年初四🧧只係隨意係大圍附近睇下有啲咩餐廳,見到呢間中茶館,就唸住去試吓~門口好有新年氣氛~入到去,環境、位置都幾寬敞,都幾多人幫襯。正值新年期間,餐牌都有團年嘅菜式。菜式嘅款式都好多元化🤩見到隔離枱叫左叉燒,賣相唔錯,我地都跟住叫🤣1. 第一叉 $188 • 10/10 ‼️‼️‼️‼️‼️不得了😂 從來未試過食咁好味嘅叉燒😭雖然切得厚,但係一啲都唔會難咬之餘,仲好入味、夠juicy👍🏼👍🏼👍🏼 值得一試👏🏼👏🏼👏🏼2. 蜜薯安格斯牛柳粒 $158 • 8/10整體上唔錯,係啲牛柳粒有少少難㬭。🤔3. 豉油皇鮮鵝腸 $188 • 10/10又係另一個值得比滿分嘅菜式😻同啲芽菜撈埋一齊食好夾👍🏼4. 三馫籠仔蒸飯 $178 • 5/10可能我本身麻麻地食蒸飯,我覺得冇乜味😂😂5. 發財大好市 $388 • 8/10☑️靚髮菜 • 一般~☑️生曬蠔 • 有啲硬~☑️豆苗 • 夠入味~6. 孜然京蔥爆羊仔肉 $158 • 2/10嗯⋯⋯⋯呢個有少少中伏😢究竟係大蔥太多?定羊肉太少?🤔
年初四🧧

門口好有新年氣氛~

入到去,環境、位置都幾寬敞,都幾多人幫襯。

正值新年期間,餐牌都有團年嘅菜式。

菜式嘅款式都好多元化🤩

見到隔離枱叫左叉燒,賣相唔錯,我地都跟住叫🤣

不得了😂 從來未試過食咁好味嘅叉燒😭
雖然切得厚,但係一啲都唔會難咬之餘,
仲好入味、夠juicy👍🏼👍🏼👍🏼 值得一試👏🏼👏🏼👏🏼

2. 蜜薯安格斯牛柳粒 $158 • 8/10

整體上唔錯,係啲牛柳粒有少少難㬭。🤔

3. 豉油皇鮮鵝腸 $188 • 10/10

又係另一個值得比滿分嘅菜式😻
同啲芽菜撈埋一齊食好夾👍🏼
豉油皇鮮鵝腸

4. 三馫籠仔蒸飯 $178 • 5/10

可能我本身麻麻地食蒸飯,我覺得冇乜味😂😂
三馫籠仔蒸飯

5. 發財大好市 $388 • 8/10

☑️靚髮菜 • 一般~
☑️生曬蠔 • 有啲硬~
☑️豆苗 • 夠入味~
發財大好市

6. 孜然京蔥爆羊仔肉 $158 • 2/10

嗯⋯⋯⋯呢個有少少中伏😢
究竟係大蔥太多?定羊肉太少?🤔
孜然京蔥爆羊仔肉
2020-01-28
豉油皇鮮鵝腸
2020-01-19 231 浏览
之前返工經過 , 比佢極具中國特色嘅紅燈籠 🏮🏮 同埋裝修吸引 , 感覺好正宗好好食咁 , 今日終於嚟食個 2 口子嘅團年飯 ! 😗😗 睇完餐牌 , 菜式選用本地食材及老牌子醬料 😏😏 , 佢地嘅 "第一叉" 同 "農舍雞" 都好出名 , 樣樣都好正 , 真係好難揀 ~~~  農舍貴妃雞 (半隻) ($238) 農舍雞係香港本土以進口飼料養足 100 日 , 無添加激素 / 化學添加劑 / 人造色素 , 食得安心又美味 👍 睇賣相已經知佢係一碟靚雞 !! 肉質非常滑 , 老土講句 , 雞有雞味 😂😂皮又薄 , 平時唔食雞皮嘅我都食左好多 , 好耐冇食過咁好食嘅雞 !! 😋😋 就咁食已經好好味 , 配埋薑蓉或醬油亦唔會覺得太濃味 , 呢個雞值得推介 , 半隻唔夠喉呀 !! 👍👍👍蜑家鴛鴦魷 ($238)第一次試鴛鴦魷菜式 , 用左鮮魷同乾魷魚炒芥蘭苗 , 鴛鴦魷份量都幾多 !!鮮魷魚炒得啱啱好 , 彈牙 , 乾魷魚香味特濃 , 比較脆口 , 係 2 種唔同嘅口感 ! 🤯🤯蒜香薑米籠仔蒸蟹飯 ($258)好大籠呀 😱😱😱 !! 一打開好驚豔 ~ 隻蟹好大隻 😱😱😱 ~~~ 蟹蓋同蟹身勁多膏
農舍貴妃雞 (半隻) ($238)
蜑家鴛鴦魷 ($238)
蒜香薑米籠仔蒸蟹飯 ($258)
蟹蓋同蟹身勁多膏 😳😳😳 不得了不得了 !! 蟹肉鮮甜 , 多肉 !
飯蒸得啱啱好 , 唔會太乾 , 亦唔會太濕 , 粒粒分明 ! 加埋淡淡嘅蒜蓉同薑米 , 唔會太濃味 , 好食呀 !!
用嚟配搭略帶海水味嘅蟹或者其他小炒菜式就啱啱好 ~
番薯糖水 + 紫米椰汁糕
平時中式酒樓通常係紅豆沙 , 呢度有番薯糖水 , 用左紫同黃番薯 , 冇咁膩 , 而且薑味好濃 , 本人好鍾意 🤭🤭 !! 椰汁糕椰汁味濃 , 唔會太甜 , 紫米增加口感 ~

雖然每位茗茶費要 $20 聽落有 d 貴 , 但係包左前菜 (涼伴雲耳) 同埋糕點糖水 , 絕對合理 😌😌
而且食物高質 , 絕對對得住價錢 , 服務非常好 , 換碟加茶樣樣齊 , 有禮貌 ,
地方又非常乾淨 , 坐得舒服 , 難怪平日晚上都全店滿座 !!! 想搵高質中菜 , 不能錯過大圍小館 🤗🤗
  • 農舍貴妃雞
  • 蒜香薑米籠仔蒸蟹飯