2015-12-04 2209 浏览
一行四人走在旺角街頭,肚子餓,想找吃的。但旺角太多選擇,又碰巧我們四人都是選擇困難症,所以特別糾結。走到兆萬,看見放題火鍋任食!我們二話不說就走上去了。當然我們也害怕會否中伏,結果,這躺火鍋之旅沒有失望,反而幾有驚喜。火鍋店人流很多,生意好好,若不book位,真的要等上15-20分鐘!剌身放題再加上火鍋放題,都只是$189位,當然是選這項啦!湯底方面,店員向我們推介了新推出的海鮮鍋,仲向我們保証一定足料!於是我們便試試這海鮮鍋到底有多猛料!當然,也有其他不錯的選擇!個人就好想好想試試烤魚湯底,聽說店員還會即場拎條生猛大魚在客人面前,俾客人過目過目後才拎去索湯底。下次一定會試試這道!食火鍋的指定動作當然是先去拎醫料!各式各樣都準備齊全!我真係好鍾意佢地呢個火鍋醫料兜的設計!一次過滿足我3個慾望!一開波第一道菜當然是刺身啦!擺設靚靚,每件肥美厚身!我以為火鍋店主打火鍋,但原來刺身放題也同樣十分出色!呢一件拖羅真係不得了!壹火鍋在刺身放題方面做得什至比其他日本放題店更為出色!有驚喜!主角登場!北海道海鮮鍋!!真係一如店員所講,十分足料!我覺得不能用足料去形容,要用猛料!分別有最少8隻青口、4
剌身放題再加上火鍋放題,都只是$189位,當然是選這項啦!
下次一定會試試這道!
火鍋的指定動作當然是先去拎醫料!各式各樣都準備齊全!
一開波第一道菜當然是刺身啦!
呢一件拖羅真係不得了!壹火鍋刺身放題方面做得什至比其他日本放題店更為出色!有驚喜!
主角登場!北海道海鮮鍋!!真係一如店員所講,十分足料!我覺得不能用足料去形容,要用猛料!分別有最少8隻青口、4大隻帆立貝、松葉蟹、4隻大鮮蝦、4隻大肥蠔,仲有其他新鮮靚配菜!真係抵到喊!仲要係好好食tim!
滾呀滾呀!正呀!已經急不及待了想食了!快d熟啦!
鮮味大蝦!不需任何醫料,直接享用,保留蝦原有的鮮味!
呢隻帆立貝真係夠曬肥美!今次配上少少醫料,更能把帆立貝的鮮味帶出!
生食帆立貝就食得多,但原來熟食也好好食!
食左好耐,終於俾我地食完個松葉蟹鍋!
打邊爐又怎能夠沒有以下菜式呢?
雪花肥牛、嚮鈴、檉子、豬、墨魚滑、花膠以及3色丸!
雪花肥牛冇得頂了!入口即溶不用說,牛身雪花香很濃!讚!
總結這躺火鍋之旅,沒有中伏,反而深深地愛上這樣的火鍋
下次一定再上黎!
2015-11-24
天氣轉涼令人好想打邊爐,係旺角行完街就去咗兆萬食壹火鍋。因為價錢相宜所以好多人等位,等咗十零分鐘終於到我地。食物種類好多,今次揀左豬骨同蕃茄湯底,湯底足料濃郁。火鍋醬汁配料種類繁多,好唔客氣地拎咗好幾碟醬料,另外佢地既碗十分user-friendly,點醬汁唔洗怕滴到成枱污糟晒。火鍋料款夠多有海鮮、丸、各種肉類蔬菜,仲有牛展、花膠等等。肥牛係必點之選!色澤好靚好新鮮,油脂分散唔會一大舊肥油,食落有牛香唔羶唔韌,任食黎講都算高質肥牛,食多2盤值回票價!蠔有手心咁大隻,肉質飽滿,食落鮮甜,切記呢個蠔係要煮唔可以生食。粉絲同菜吸晒湯底精華,茄味濃郁鮮甜。最後甜品有雪糕、雪米糍,即刻降晒溫!
2015-12-01
2015-12-03 1407 浏览
又是每月一餐的時候,天氣凍左,一於去打邊爐,友人介紹呢間,揀了剌身海鮮放題,每位$189,任食2小時,book 4 位,8:30呀。店內面積尚算大,位子看似密密麻麻,但坐起上來都有空間,如果能坐到卡位就更好了。混醬之地方。飲品。混醬先。打邊爐的食物上都幾多選擇。刺身。先來一個刺身拼盤,枝花領到成個賣相都好靚,甜蝦鮮甜,三文魚不俗,其他的刺身正常水準。要了香茜皮蛋湯底同骨膠豚骨湯,兩個湯底都唔算太濃,普通呀。雪花肥牛,口感比較鞋,一般呀。午餐肉、火灸芝心丸、黃金麻吉燒、蟹爪肉棒、牛丸、魚豆腐、芝士腸、豆卜及腐竹等,好多款式呀,麻吉燒是魚片包年糕,煙煙韌韌口感不俗,火灸芝心丸好多芝士餡幾好味。火灸芝心丸同黃金麻吉燒即encore。鮮鵝腸、花膠、雞子、墨魚鬚、黃鱔片及帆立貝,鮮鵝腸夠爽口,花膠似是豬皮,墨魚鬚好大舊,口感好腍呀。生蠔,有蠔食即覺得好抵,不過味道腥左點呀。青森黑豚肉片,正常味道。炸魚皮。響鈴,必食呀。粉絲。生菜、年糕及粟米,年糕不俗呀。飲左唔少野呀。甜品是雪糕及雪米糍。整體來講都算幾抵食,有刺身有得打邊爐滿足晒,食物正常水準,都幾多選擇呀。
混醬之地方。
飲品。
混醬先。
打邊爐的食物上都幾多選擇。
刺身
要了香茜皮蛋湯底同骨膠豚骨湯,兩個湯底都唔算太濃,普通呀。
雪花肥牛,口感比較鞋,一般呀。
火灸芝心丸同黃金麻吉燒即encore。
生蠔,有蠔食即覺得好抵,不過味道腥左點呀。
青森黑豚肉片,正常味道。
炸魚皮。
響鈴,必食呀。
粉絲。
生菜、年糕及粟米,年糕不俗呀。
飲左唔少野呀。
甜品是雪糕及雪米糍。

2015-11-25 1789 浏览
今晚去咗壹火鍋有多種湯底選擇: 有中日鴛鴦窩,中式湯底中式湯底好似都唔錯,發現有個北海道松葉蟹海鮮窩,每位只係加多$10元。等緊火鍋時,重點咗D魚生食。之後係”混醬”時間,有好多種醬料,都幾特別:有桂林辣椒醬,鎮江醋,沙嗲醬,蒜蓉,甜雞醬….混完醬,海鮮窩就上桌了火鍋料都不少有長腳蟹,蝦,青口,帶子….D蝦好新鮮,又彈牙,相當不錯長腳蟹都好好味, 有鮮味,不是”求其”貨色, 單是海鮮窩都差D食得飽.食完海鮮,點了些食材繼續打邊爐肥牛不可少,點咗點菇類,丸類,牛輾,麵根等。。。其實D材料吸收咗D海鮮湯都已經好味點”混醬”只在口味上多份層次最後碌D薯粉,加些醋同桂林辣椒醬,味道同XX酸辣粉味道一樣咁好味大約$200 ….. 這個價錢,可算物有所值
今晚去咗壹火鍋
有多種湯底選擇: 有中日鴛鴦窩,中式湯底
等緊火鍋時,重點咗D魚生食。
之後係”混醬”時間,有好多種醬料,都幾特別:
有桂林辣椒醬,鎮江醋,沙嗲醬,蒜蓉,甜雞醬….
混完醬,海鮮窩就上桌了
火鍋料都不少
有長腳蟹,蝦,青口,帶子….
D蝦好新鮮,又彈牙,相當不錯
食完海鮮,點了些食材繼續打邊爐
肥牛不可少,點咗點菇類,丸類,牛輾,麵根等。。。
其實D材料吸收咗D海鮮湯都已經好味
點”混醬”只在口味上多份層次
大約$200 ….. 這個價錢,可算物有所值
2015-11-12 2523 浏览
小弟向來對火鍋食物的要求很高,海產要新鮮,丸物要手打,牛肉要本地(不能太肥),烏冬要煙韌。所以很少會吃任食火鍋。不過以前同區的同事大力推薦,而且價位屬$200樓下,我也不好意思推了。完全不像放題,反而有點像吃泰國菜的餐廳,擺設,裝潢都很有熱帶氣氛八點的人流可真不是開玩笑,人多得擠滿整個場,幸好我們早了不步,不然就真的有得等了。湯底的選擇都很豐富,也可以選鴛鴦湯底加$10就有的海鮮湯底,它!就是我今天來的目的了混醬!還真的很多選擇啊,有跟豬肉很配的鎮江醋,唐人街名物桂林辣醬,蒜蓉鮮辣椒不過日式醬料才是我的最愛!酸辣蘿蔔非常有趣,不是前菜來的嗎?我的混醬 - 很貼心的三層碗,不過貪心的我又怎麼夠呢。選了我最愛的沙嗲醬,它甜中帶點辣,又有些馬拉蝦醬的咸香,是我每次邊爐必點(如有)的醬!鲣魚豉油咸中帶些魚香,是魚露的日本版。花生醬是點腸粉必備的醬料,但其實跟粉麵也很配的。胡麻醬本來跟肥牛是絕配,可惜店家用了沙律版,醬太薄身太稀,所以不作考慮。辛辣醬的味道很像咖哩魚旦的咖哩汁,很有港式的味道。好了,終於介紹完,還不是因為種種醬料都很有特色,令人覺得它們才是主角!刺身 - 質素一般,不過不是主角,
所以很少會吃任食火鍋

湯底的選擇都很豐富,也可以選鴛鴦湯底
加$10就有的海鮮湯底,它!就是我今天來的目的了

我的混醬

鲣魚豉油咸中帶些魚香,是魚露的日本版。

花生醬是點腸粉必備的醬料,但其實跟粉麵也很配的。

辛辣醬的味道很像咖哩魚旦的咖哩汁,很有港式的味道。

刺身
刺身 - 質素一般,不過不是主角,新鮮度味道算是合格,及得上一般的放題質素。
北海道松葉海鮮鍋
北海道松葉海鮮鍋 - 主角上場了!滿滿的一鍋,我被份量嚇倒了。最令人吃驚的是無論青口,海蝦還是松葉蟹腳,在烹煮後均保持鮮味,不會有吃膠的口感。如果用上雪藏貨色,鮮味難免會流失,我對湯底的期望越來越高了。
山根
山根 - SIZE細細的剛好,因為細小所以很快就煮稔,是很吸味的一個火鍋料,後下比較好。
青森黑豚肉片
青森黑豚肉片 - 略鞋,記得不要煮太久,但豬肉香還是有的,亦不會太肥,還不錯。
黃金麻吉燒
黃金麻吉燒 - 芝士都要漏出來了!雖然賣相是很精彩,但芝士味似乎不太夠,不過口感很有趣,外層彈牙配合柔軟的內核,還是挺吸引的。
韓國麵
韓國麵 - 傳統的韓國麵,我還以為是什麼東東,原來只是公仔麵!雖然味道是不錯,但又要破戒了。。。煮了很久才稔,大家小心注意。
题外话/补充资料: 性價比還滿高的,食物的質素,選擇也很多,尤其醬油的選擇更驚人,中日泰韓都有,也難怪晚上會人頭湧湧。
我的混醬
北海道松葉海鮮鍋
山根
黃金麻吉燒
2015-11-12 1961 浏览
三五知己去到旺角諗食咩,見到有間火鍋店好似幾好,又岩一班人去食就走左入去試下。入到去見到呢個涮涮鍋推介,又有得打下邊爐,又有得食下長腳蟹,仲有得食下刺生,幾過癮就叫左呢個。黎到之後見到哇左一聲,除左長腳蟹之外,仲有青口、扇貝、蝦等等各式各樣海鮮配搭呢隻蟹,湯底份外鮮甜,海鮮樣樣新鮮鮮甜,好似係海一釣就食咁。食完哂啲海鮮就可以劃紙仔點其他野食,款式好多,丸、蔬菜、其他海鮮,包羅萬有,廚房仲會按你地人數安排食物份數比你,唔會浪費之如,仲可以比你留肚試更多食物,十份體貼。今次我想重點推介兩種食物,1、鵝腸,呢到啲鵝腸肥瘦均衡,燙二下水就食得,爽口彈牙,睇得出清洗得好乾淨,食得放心。2、就係肥牛,呢到啲肥牛偏少脂肪,但食落去好好肉感,燙耐左都唔怕韌,同埋好重牛味,食多兩碟都唔怕超標。總括而言,食物質素好,價錢合理,食物款式多,唯一差少少係環境比較逼少少,爐與爐之間都有啲近,食落會越黎越熱,不過佢啲冷氣都足夠,所以都唔會食到出哂汗。

2015-11-08 1670 浏览
秋風起了~又係時間同朋友佢「烚下烚下」了⋯因為分左時段,所以就算有book位都要等一等先入座~原來佢呢度仲有雞煲食架!不過我地叫左個蕃茄湯底就算了!因為驚食唔曬會好浪費^o^係叫湯底既時候,我地加左錢叫左啲刺身食:三文魚、甜蝦、八爪魚、鮑魚片、馬刀貝、榮螺片、希靈魚、蟹棒⋯實行自己diy個刺身拼盤(☆_☆)慶幸⋯都算新鮮、鮮甜的!再來便到火鍋配菜了~肥牛、丸子、脆肉鯇⋯當然是少不了( ´ ▽ ` )ノ我的好朋友還推介我試下木耳、雲耳、蓮藕片、滋補花膠⋯可能因為係蕃茄湯底既關係,呢啲素菜好似好夾咁,蓮藕片冇泥味、有淡淡的甜味,至於木耳、雲耳、花膠⋯可能因可「索」左好蟹蕃茄湯、茄茸,所以變得充滿蕃茄味,酸酸甜甜*(^o^)/*係蕃茄湯入面加左幾舊脆肉鯇、生蠔、帆立貝~令到個湯底更鮮甜⋯魚肉脆脆的,生蠔、帆立貝鮮鮮的!尤如海鮮鍋咁^_−☆yummy yummy食到飽飽地,又係時候開啟第二個胃了!食雪糕(^ω^)
秋風起了~又係時間同朋友佢「烚下烚下」了⋯

因為分左時段,所以就算有book位都要等一等先入座~

食到飽飽地,又係時候開啟第二個胃了!食雪糕(^ω^)
飲品(上)、甜品(下)
2015-11-01
2015-11-06 645 浏览
又到左打邊爐既季節啦, 當然即刻約埋d爐友去放縱一下,聽d friends講有一間叫壹火鍋既火鍋店d海鮮好有水準,咁我地當然唔放過,一於就去試下!!!上到來就見到有好多人等緊位,我地都估唔到多人成咁,不過我心諗唔好食都唔會有咁多人等啦,好好彩我地大約等左20分鐘就入得!入到去先知其實佢唔算好多位,大約80個位到,但佢勝在坐位夠闊,坐得舒服,當然啦食野最緊要坐得舒服!食火鍋個湯底係好重要,而且係個火鍋既精髓,我地當然好慎重咁去揀。我地就揀左個"北海道松葉蟹海鮮窩"。係等陣食物同時我地就出去拎左醬料先,本來意為都係得3-4款醬,點知一出到去就見到有成多達十款既醬料比我地任拎。大約講講分別有鰹魚醬、麻醬、辛辣醬、柚子醬、甜雞醬、沙爹醬同火鍋醬油等等.....拎住得3隔既醬料碟,我都唔知拎得邊樣,好在醬料隔來都有提供o的醬料碟比我地拎。火鍋用醬油,味道唔錯,唔會一尾得個咸字,佢既咸同甜味平均,加埋蔥花同辣椒既混合版醬油,咸得來有o的甜味,另外又有少少微辣加埋蔥花既香味我既醬油碟,由左至右分別係沙爹醬,混合版醬油同麻醬。頂位有碟芥辣,係比你食刺身既時侯用,佢枱面會提供埋刺身用既醬油,自己享用。主
又到左打邊爐既季節啦, 當然即刻約埋d爐友去放縱一下,聽d friends講有一間叫壹火鍋火鍋店d海鮮好有水準,咁我地當然唔放過,一於就去試下!!!

主角個海鮮鍋到左啦,好足料,有主角松葉蟹、帶子、青口、同海蝦,而且樣樣睇落好新鮮,嗅落又無腥味
之後就係我地既"雜錦刺身盤"。
有三文魚、甜蝦、墨魚片、鮑片同希靈魚等等,對於火鍋店來講種類都好多

三文魚油脂平均,入口就有濃濃香味,個人建議唔好點任何醬就咁食,以一般來講味道算係中上。
另外就係鮑片,口感爽口,配合右面既柚子醬,味道清新又唔會搶左鮑片既味道,值得推介

甜蝦我放到最後先食,因為佢係我刺身既至愛,佢唔同一般既甜蝦細細條,都幾肥美,有o的似牡丹蝦但無牡丹蝦獨有既香味,食既時侯加芥辣同刺身醬油,絕對唔會差得過牡丹蝦
我個人係非常滿意,首先我食左個帶子,就算係滾熟左,個鮮味都有所保留,而且肉質唔會好實,配合小小混合火鍋醬,非常可口

之後我就食左個松葉蟹,店舖會提供埋鉸剪比你,唔洗自己用口咬開。
松葉蟹主要食佢既鮮同甜味,佢既松葉蟹齊曬我想要既鲜同甜,用柚子醬代替醋,味道非常配!

最後呢個魚滑比左o的驚喜我,佢既肉質唔會好淋好軟,而且係好爽口,配合柚子醬食,非常清爽又可口
火鍋點少得肥牛呢,佢地既肥牛絕對稱得上叫雪花肥牛,油脂分佈平均,厚薄適中,熟左後肉質一o的都唔會韌,配合混合火鍋醬食真係match!!
(丸類)
左下: 墨汁墨魚丸--濃濃既墨汁味唔會有苦味,加埋爽口既墨魚肉,唔點醬都好正!
右下:火炙芝心丸--外爽內軟,有濃濃芝士味,大愛芝士既朋友一定要點佢,芝士丸o的芝士多到一禁就出曬來,正呀!不過唔好食太多,因為會有o的"漏"
中上:黑椒牛根丸--味道同平時食開既唔太大分別,一樣好味,重口味既朋友記住配合沙爹醬食
呢個係佢地既點菜單,一般食火鍋必備既選擇都有,例如菜類,腸類,丸類,海鮮同肉類。每個類別都有5-6款,同埋o的名睇落都好吸引同好好味,好多選擇
食到飽左後,最後唔少得甜品,佢地有提供雪糕同雪米糍,多款味道比你揀,絕對有一款係岩你!

最後講講價錢先,呢間係放題形式既火鍋,而且有兩種選擇,簡單來講一種有刺身食一種無,但比多$30就有放題刺身,個人建議比多$30食埋刺身啦。
佢分左4個時段,每個時段價錢相差$10到,價錢算合理
我地就8:00入坐加埋刺身,$189/ 位(未加1服務費),食兩小時。

提提大家,其實佢地有得訂位,唔想等既人我建議兩日前好打電話去訂位啦。

總括一下:
海鮮鍋鮮味十足又唔會腥,火鍋醬料選擇多,菜單款式多得來唔會好雜,刺身火鍋店來講一o的都唔求奇又好味而且鮮味十足,個人建議一定要加刺身
最後埋單每人二百零蚊(包括加一服務),另外來想講就係呢加一服務絕對值得去比,因為佢地服務好細心,有禮貌,一般火鍋店好少做到服務咁好,呢兩個鐘令我非常回味,只係等位時間會內o的,但下次食火鍋,佢一定會係首選!
2015-10-30
踏入初秋, 又是火鍋的最佳時刻. 上星期便相約好友去了兆萬中心的壹火鍋食飯.這裡不同時段收費也不同, 雞煲海鮮火鍋由$119起, 刺身海鮮火鍋由$149起.我地見極尚松葉蟹海鮮鍋做湯底只需要每位額外加$10, 所以我地點了這裡.而火鍋的醬料款式也有不少選擇, 可以因應自己的喜好而混醬.而飲品也是自助形式, 除了汽水外, 仲有韓國樂天飲品和自製夏枯草, 總有一款適合你飲.上枱時, 鍋內的材料相當豐富, 有松葉蟹, 蜆, 青口, 蝦和雜菜. 火鍋材料未到, 我地先食鍋內海鮮.蜆, 青口, 蝦和松葉蟹不是好大隻, 但勝在夠新鮮, 所以好鮮甜, 入口肉質也彈牙.食咗鍋內的海鮮, 係時候開始打邊爐.這裡的火鍋材料選擇也不少. 我地點了雪花肥牛肉, 滋補花膠, 是日海鮮是生蠔.牛肉脂肪分怖平均, 色澤不錯.由於夠薄身, 好快就熟, 肉質幾腍身, 牛肉味也不錯.生蠔好大隻.整熟後, 蠔仍然肥美, 蠔味也算重, 非常好味. 平日唔食生蠔的我, 可以暢快食番夠本.打邊鍋丸類是我必點的食品之一. 這裡有不少丸類可以選擇. 我點了其中幾款.當中包括蟹粉包心丸, 魚豆腐, 黃金麻吉燒, 鮮蝦滑等.蟹粉包心丸一

火鍋的醬料款式也有不少選擇, 可以因應自己的喜好而混醬.

極尚松葉蟹海鮮鍋
火鍋材料未到, 我地先食鍋內海鮮.

食咗鍋內的海鮮, 係時候開始打邊爐.

這裡的火鍋材料選擇也不少.

我地點了雪花肥牛肉, 滋補花膠, 是日海鮮是生蠔.

牛肉脂肪分怖平均, 色澤不錯.
由於夠薄身, 好快就熟, 肉質幾腍身, 牛肉味也不錯.
生蠔好大隻.
生蠔
當中包括蟹粉包心丸, 魚豆腐, 黃金麻吉燒, 鮮蝦滑等.

蟹粉包心丸一咬開後, 蟹粉流出, 口感十足.

黃金麻吉燒打邊爐較少見到, 所以點來試下, 原來這裡食也不錯.
整體來講,這裡款式選擇也算多, 食物上枱時間也算快, 沒有出現漏單的情況, 以這個價錢來講, 的確是多一個打邊鍋地點選擇.

極尚松葉蟹海鮮鍋
生蠔
我最近左旺角發現到一間平靚正放題,價錢公道抵食之餘,狂食有質素的海鮮,和任食刺身都只是200元還找兩塊!不食刺身的還可再節省三十元!真是好久好久未曾遇過,不得不將這好消息告訴給大家!就是這間位於兆萬中心的壹火鍋了!地方寛敞環境舒適,大量卡座真是坐都坐得舒服啲!放題是以打邊爐為主的形式,打邊爐當然是最先選擇了湯底先啦!剛巧做季節限定,北海道松葉蟹海鮮鍋只需每位加十蚊就可以享用到了!看圖片已經覺得好吸引呢!意想不到的是,實物竟然比相片還要吸引呢!通常“相片與實物不相符“是說相片多數是好過實物的,絕少是相反的情況吧!⊙_⊙非常豐盛的海鮮鍋材料包括有長腳蟹、爽口鮮甜大蝦、原隻鮮味帆立貝、和青口!真是用料十足呢!刺身也質素很高!馬刀貝非常爽脆,新鮮到不得了!榮螺亦彈牙,吃得過引!甜蝦刺身鮮味夠甜度高,令人回味非常!跟湯底已經有一碟肥牛,是雪花肥牛肉來的,一碟雖然得5至6塊,不過可以隨意潻食的!以任食來說,質素非常高,輕輕一刷已可食用,入口尚算嫩滑,比其他店賣128一碟的一點也不遜色!十分推介喔~每日都有一款是日海鮮的,今晚剛巧是我like爆的生蠔呢!超開心的說(≧∇≦)見到脹卜卜的蠔身,令人不期

就是這間位於兆萬中心的壹火鍋了!
地方寛敞環境舒適,大量卡座真是坐都坐得舒服啲!

海鮮煱實物比相片更讚

生蠔非叫不可

見到脹卜卜的蠔身,令人不期然地食慾大增呢!
而且是連殼的蠔,想必十分新鮮啊!果然輕焯一會,鮮甜的蠔汁一咬下爆出,蠔味夠濃又夠鮮,大大享受未能停口啊!

田雞超正

其他食材也不錯喔!薄脆的響鈴吸收了海鮮湯,讚喔!蝦滑食起來特彈牙,感覺應該是混和了墨魚滑,非常有火花,大愛!田雞光澤度滿分,完全是亮眼的程度了,可見新鮮非常,所以內質結實可口,鮮味美味得很(≧∇≦)

黃鱔魚好彈牙又新鮮

我承認我其實是丸怪喇!上至爆餡的蟹粉丸,以至流心的火焰芝士丸,黑壓壓的墨汁墨魚丸,以及芝士魚磚我都沒有放過!
鵝腸雖然沒有肥膏,也不失爽口。
鱔魚有驚喜,因為是難得一見的黃鱔魚,將多骨到爆的黃鱔起曬骨拆曬肉,爽口非常,完全不比白鱔遜色!
2015-10-26
海鮮煱實物比相片更讚
生蠔非叫不可
田雞超正
黃鱔魚好彈牙又新鮮
  • 肥牛
  • 生蠔
2015-10-26 1310 浏览
話說約左朋友食飯, 咁book定枱, 去到都要等多十零分鐘, 因為太多人了, 到我走時九點幾仲多人.二百零有刺身, 有海鮮火鍋, 第一遇到, 吾怪得朋友話一定要去試, 個日食到好飽, 都好耐無咁樣狼吞虎嚥.先叫左啲刺身, 例牌三文魚之類, 我都吾算話好得好緊要, 但見到又會想食, 食落都吾錯, 特別鐘意個八爪魚, 八爪魚好甜好好咬, 加小小介辣, 諗起都覺得吾錯個海鮮火鍋先系主角, 有四隻帶子, 四隻青口, 四隻蟹腳, 四隻蝦, 仲有D菜, 淨D野做個火鍋, 諗起都覺得個湯甜, 咁當然要D料夠新鮮, 帶子青口D肉同個殼都(痴)得好實, 証明系新鮮, 兩個人分個成煲海鮮, 好像吾系好夠, 再叫碟牛肉和菜之類, 等D材料吸到D海鮮湯的鮮甜, 到最後都吾知系為左吾夠飽定要用D牛肉嚟試D湯汁最後食返個雪糕, 吹下水咁又過左一晚, 辛苦得來自在食和朋友.
3K
2015-10-23 1315 浏览
明天放假,今晚又係時候盡情食食食。約左朋友出黎吹水,地點就揀就大家嘅旺角~兆萬,係人都識去啦。嘩嘩嘩,好多人等位,好彩朋友早左到一早攞定飛,等多一陣就有位。有分火鍋放題同加埋刺身嘅火鍋放題,價錢相差三十蚊,是晚想食三文魚,一於要埋刺身先。第一round,一點完就好快黎到,鮮甜肥美,刺身選擇頗多,友人愛蝦,大大隻呢。飲品自助,有汽水、涼茶支裝罐裝等。打邊爐必食肥牛,未到話好靚牛,但任食黎講收貨有餘,正。是日海鮮~蠔,雖然連殼上但不是生蠔啦,掉落去卓一卓食得,煲太耐會縮水架。帆立貝,黃鱔,生魚片,豬皮,牛栢葉,花膠等,新鮮!豆腐,打邊爐一流,食時小心熱啦~蔬菜篇~生菜,海帶,木耳,雲耳,蓮藕,冬菇,雞脾菇,好多得揀,無漏單。炸魚皮,脆!牛展,未完全解凍,只好成碟一次擺哂落去了。各類雜丸,打邊爐邊少得佢地,墨汁墨魚丸,包心丸,芝士丸,魚腐,魚角等等。生筋,年糕,蕃茄~手打蟹籽墨魚滑,呢個幾爽口彈牙喎。黑毛豬肉片,好瘦,一啲肥膏都無架。要了簡簡單單嘅蕃茄湯底,好濃蕃茄味,少少酸,同食材好夾,又唔怕太搶味。甜品有雀巢雪糕,自己攞吧,有朱古力,紅豆,芝麻等。分時段收費,最旺嘅七、八、九點超多人等位

有分火鍋放題同加埋刺身火鍋放題,價錢相差三十蚊,是晚想食三文魚,一於要埋刺身先。
飲品自助,有汽水、涼茶支裝罐裝等。
打邊爐必食肥牛,未到話好靚牛,但任食黎講收貨有餘,正。
帆立貝,黃鱔,生魚片,豬皮,牛栢葉,花膠等,新鮮!
豆腐,打邊爐一流,食時小心熱啦~
炸魚皮,脆!
牛展,未完全解凍,只好成碟一次擺哂落去了。
生筋,年糕,蕃茄~
手打蟹籽墨魚滑,呢個幾爽口彈牙喎。
黑毛豬肉片,好瘦,一啲肥膏都無架。
甜品有雀巢雪糕,自己攞吧,有朱古力,紅豆,芝麻等。
分時段收費,最旺嘅七、八、九點超多人等位,建議食早場或宵夜場,平啲又無咁多人。

全晚無漏過單,叫嘅野全部黎齊,份量亦足,落完單好快黎到。我同友人每次落單都係寫1份,人少都可食到勁多款唔同野。冷氣足,抽風ok,係個地下油左少少有啲滑。吐下苦水又係滿足嘅一餐,下次試下其他湯底先。

2015-10-20
2015-10-18 1445 浏览
放题是以入座人頭計錢的,但原來點了鴛鴦湯底後,再叫海鮮鍋,要扣減海鲜份量。個重點推介的長腳蠏火鍋,原來每人只分得壹支蠏爪腳趾。提供的海(鮮)全不鲜,又經常漏單,材料來得慢,等你花時間再叫過,好快就夠鐘,重要早半粒鐘節你落單兼埋你單,最後重借D意收你現金交易。最勁連服務都計到好盡,夾生肉的筷子都無主動被你。
最勁連服務都計到好盡,夾生肉的筷子都無主動被你。
2015-10-17
庆祝纪念
生日
用餐优惠
團購
  • 肥牛
2015-10-14 1021 浏览
朋友要回到台灣繼續發展他的事業,以後我有我的生活,你有你忙碌至死作為我們最後一餐,一定要選一個難忘的地方,2個大男孩,來個火鍋最好不過最後來到了旺角兆萬中心的壹火鍋,人山人海,星期一的晚上也是這麼多人,香港人對放題已達至瘋狂的程度坐下後不久,首先查看的是餐牌,其實點東西的就只是這2張,但食物款式十分多,是不是樣樣精?下文自有分解而海鮮拼盤是每枱附送,留意只有一次機會,過程中要更加小心食物的進度呢餐具相當齊整,原本點用來放醬汁的3隻碗,我卻空著,原因是最好的料理必然是不用加醬汁這種掩眼法的首先來的是刺身,原本平平無奇的容器突然發光,還要是最愛的紫色,相當耀眼亮麗說回味道,三文魚刺身相當香滑,刺身上的油脂刺激你的味蕾,頂級的料理。旺角放題的特色是不管其他東西如何普通平凡,三文魚刺身一定會有水準,無他的,因為香港人最愛三文魚其他的刺身都在水準之內,但並不算特別,不過仍然值得多吃一次海鮮拼盤出場了,賣相相當豪邁,當家的海鮮全在內裡,青口,帶子,龍蝦,蟹,全是新鮮的貨色由於是海鮮,在鍋內時間較長比較穩健,大概過了15分鐘左右便差不多了首先吃了帶子,帶子相當新鮮,放進口裡有入口即溶的感覺,但留意不

其他的刺身都在水準之內,但並不算特別,不過仍然值得多吃一次
首先吃了帶子,帶子相當新鮮,放進口裡有入口即溶的感覺,但留意不要吃掉肺部呢
青口亦是鮮味濃郁,唯一可惜是在鍋裡時間長了一點,所以縮水了
雪花肥牛,牛的紋路相當清晰,證明肉質一定有水準.
放進熱湯裡大慨10秒左右便可以吃了,便放太久,否則沒有那麼嫩口
牛肉相當鮮嫩,再加上上湯的味道,吃起來入味三分,令人回味無窮
飲品是自助形狀,多種飲品供你選擇,我則選了最大熱的韓式飲料
吃過牛肉後繼續未完的海鮮宴,龍蝦殼已經變得相當軟熟,怕熱的朋友可以用口咬掉外殼,蝦肉非常多汁,值得一吃再吃

其實還可以再點其他食物的,不過只是指定的食品已足夠飽肚,還是留侍下次大食的朋友來吧
原本已經十分飽,但朋友依然堅持為我帶來一杯雪糕,說起來雀巢雪糕差不多包起了整個兆萬中心的放題店呢...
食物水準中上,但熱門時間價錢都只是$178一位,難怪客人們都甘於自投羅網

2015-10-08 1400 浏览
星期五晚係要同朋友食下野既, 同朋友食飯最重要就係滿足到每個人既食量之餘價格要合理既.係兆萬徘徊左一陣搵到間日式刺身火鍋放題 - 壹火鍋 , 就試下佢, 7點半既時間上到去己經好多人等緊位…等左一陣終於可以入去, 一坐低侍應問我地會唔會加埋刺身放題, 價錢唔係相差好多..當然加埋xd 揀湯底同配料係會揀到選擇困難症發作............侍應推薦左新出既海鮮鍋 - 北海道松葉蟹海鮮鍋! 睇相都好吸引, 就嘗試新野!等上菜就當然去拎飲品同醬料, 飲品就當然唔會少得既韓國樂天飲品, 仲有基本汽水, 酒等等..拎醬料個兜幾特別下, 有3格. 中間就係個碗, 另外2格你中意放咩醬咪咩醬囉話咁快刺身就到! 我地每樣都有叫, 三文魚當然唔少得要叫多d! 上碟個盤好靚, 燈光會轉不同的顏色. 擺放得都好有心思嫁..墨魚片擺放到成朵花咁.. 每次刺身厚度都有返咁上下, 咬落去真係好正 甜蝦既殼去得好乾淨, 師傅都好有心機呢!都未食完個刺身, 湯底就黎啦! 同 張 相 係 一 模 一 樣!!! 松葉蟹腳好大條呀!!! 另外都跟左兩把較剪, 方便食蟹腳! 湯底除左海鮮底下都係蔬菜, 黃芽白金菇等等,

甜蝦既殼去得好乾淨, 師傅都好有心機呢!
 松葉蟹腳好大條呀!!! 另外都跟左兩把較剪, 方便食蟹腳! 湯底除左海鮮底下都係蔬菜, 黃芽白金菇等等, 到滾到咁上下再食既時候就已經吸晒海鮮既味道
 等湯鍋滾既同時好多配料都黎齊啦.. 見到碟牛咁靚好想食,但鍋入面海鮮未熟可以點算?!唔使坐係度呆等, 侍應都有教我地拎起某部分既海鮮先, 之後想食先放返落去滾, 咁就唔會呆等啦!
鍋入面既扇貝好鮮甜呀! 加少少豉油就冇得頂!
打邊爐不能少的一定係肥牛!!! 呢度既肥牛顏色都好靚, 而且佢比起出面既牛肉放題邊爐係厚身d, 都唔會好似出面咁好易散晒, 變到碎濕濕. 哈哈! 滾好之後再加麻醬!! 肥牛再黎多幾碟唔該!!

另外我地都叫左好多野食, 例如響玲, 不同的丸類... 要推介幾樣野!
第一樣就係火炙芝心丸! 首先因為我真係好中意食芝士!! 佢入面包住濃濃既芝士, 咬落去好香
我依然對佢念念不忘!!
第二樣就係一碟白色既食品, 花膠! 厚身, 食既時候都feel到漿住個口.. 我總共食左2大碟

第三樣係蟹子墨魚滑, 好香墨魚味. 同埋自己片落鍋呢個過程好好玩
 雖然片到太細粒之後差d搵唔返..

食到8成飽一定要有甜品做結尾, 雪糕同糯米糍!
5款雪糕任你揀, 糯米糍暫時食到蜜瓜同朱古力
2094 浏览
北海道松葉蟹海鮮鍋
墨魚刺身
芝心丸, 墨汁墨魚丸, 牛丸
芝心丸
花膠
花膠
蟹子墨魚滑
蟹子墨魚滑
響玲
题外话/补充资料: 4個人食叫左好多轉野食, 單單刺身就叫左三轉..雖然好忙但侍應們都冇黑面, 態度都好好!