見有團購,價錢唔太貴,而呢度既評語都唔錯(個幢大廈,試過幾間,中伏機會一半)就膽粗粗試下啦!Book好檯,去到唔使等。座位都幾好,但係冷氣就唔太夠。第一張就叫刺身,比想像中好;係蟹柳就古怪啲(之前係樓下食放題都係有呢個蟹柳,懷疑應該全幢都係個度入貨)。馬刀貝,三文魚,都幾好。呢個價(火煱加多30蚊),真係對得住有突。火煱既配料都幾好,起碼個碟肥牛就係我係呢啲任食中試過既最好。其他菇類,菜,丸,肉都唔錯。而且上野速度快,又無乜點漏野。要彈既就係分量,根本唔知點落單好。。。寫2字,肥牛就黎2盆,但冬菇就2粒/芝士腸就2條。。。野飲亦係任飲,自己出去拎(呢個亦係幾重要,因我食過有間「高級」放題,成五六舊一個人,係只有茶任飲,波子汽水三四十蚊支),款式亦幾多;我同老公飲左5罐野,無重複過。雪糕,雪米糯亦任食。要左個芒果雪糕,食左三四啖就放棄,因為完全無味!總括黎講,去得過既!

Book好檯,去到唔使等。座位都幾好,但係冷氣就唔太夠。

總括黎講,去得過既!
2015-06-27
用餐优惠
團購
  • 肥牛,芝心丸,三文魚,馬刀貝
2015-06-26 2653 浏览
見天氣熱熱地就去吃火鍋本來諗住去食放題,但原來無位,唯有轉去壹火鍋。七點半上到去點了勁辣鮮魚湯底。先後點了墨魚滑、牛肉、鯪魚滑、鱔片、脆骨腩、肥牛、羊肉片、鴕鳥肉、滑雞片、花膠仔、牛脷、皇帝菜、白菜仔、粟米、炸魚皮、帶子片、花枝片、冬菇、金菇、枝竹、腐竹、午餐肉。 食物份量會因為一行8人,我地細食,店員有作出改變,細細碟上。味道都好好好好好好,魚好滑,成個湯唔猩,食物好爽口,唔會好求其。 混醬最開心,勁多選擇。大蝦好新鮮,勁鍾意最後好飽,吃剩了一些,店員無鬧,好彩。成個環境都好舒服,好過癮,旺中有靚。有驚喜,有下次既,波仔話抵食,150有找,平到笑。
見天氣熱熱地就去吃火鍋

混醬最開心,勁多選擇。

大蝦好新鮮,勁鍾意

最後好飽,吃剩了一些,店員無鬧,好彩。

成個環境都好舒服,好過癮,旺中有靚。

有驚喜,有下次既,波仔話抵食,150有找,平到笑。
看到了這店有大量免費的啤酒,我喜歡呢,非常喜歡。嗯,這個月已經醉過3次,微醺,能走能說,只是暈。***** 「你這個普通的路人,見面有另一番味道。」*****我決定不再想他,她,牠,太累人了,也顯得自己無知又軟弱。壹火鍋,很多種類,很新鮮,很正,簡潔又多選擇。點了活魚湯,店員有向我show the fish.Which is very fresh and jumping很利害。很喜歡這種服務,很直接坦誠。比起那個18小時才回覆人的垃圾人和食店,壹火鍋的服務好好,的確不同,貼心,專業。麵鼓是皇道,漂亮又好吃。環境亦乾淨又清晰,很好很好。自己調味,混醬,很好很好,想吃辣就辣,想吃鹹便鹹。自助的選擇都算多。還有雪糕,任食,不錯。重點是阿邊個邊個,最愛雪米糍,呵呵。他一個人吃了十六粒,是回本還是痴了線,我都不太肯定。如果選刺身加火鍋任食,不過加三十元,其實一定是抵吃的,因為刺身是有頭的甜蝦,也有朋友一定鍾意的三文魚。***** 「小小走廊沒法轉身,被迫招呼一遍。」*****坦白說,地點很好,地方大,有私人空間,有卡位,不會因為太多人談天而令到大家覺得嘈吵。肥牛是來貨,不是本地,但牛肉質數挺佳,
看到了這店有大量免費的啤酒,我喜歡呢,非常喜歡。

嗯,這個月已經醉過3次,微醺,能走能說,只是暈。
*****

「你這個普通的路人,見面有另一番味道。」

*****
我決定不再想他,她,牠,太累人了,也顯得自己無知又軟弱。

火鍋,很多種類,很新鮮,很正,簡潔又多選擇。
點了活魚湯,店員有向我show the fish.

很喜歡這種服務,很直接坦誠。

麵鼓是皇道,漂亮又好吃。環境亦乾淨又清晰,很好很好。
還有雪糕,任食,不錯。
如果選刺身火鍋任食,不過加三十元,其實一定是抵吃的,因為刺身是有頭的甜蝦,也有朋友一定鍾意的三文魚。
*****

「小小走廊沒法轉身,被迫招呼一遍。」

*****
肥牛是來貨,不是本地,但牛肉質數挺佳,紅白分明。
我最愛吃豆腐,超滑的百福豆腐!
*****

「眉頭如舊為你震動過,為何情願為你吃惡果。」

*****
坦白說,鮮活魚比我想像中大條得多,足足有成人男人的二三頭肌的粗度。

嗯,我們吃得津津有味!

明知道這不是重點,結果卻變成了重中之重。

魚,大條,少骨,滑溜,肉質又實淨,一點腥味都沒有!!!!

活魚每日限量供應,真的要打電話訂座留活魚!!!

是近期吃過最鮮活美味的魚呢!
店家準備了很多吸味的瘦身蒟蒻!因為沒有熱量所以多吃不怕,吸了湯底鮮味更好吃~
為了減肥,我都挑了芋絲,花膠,海帶,朋友都大讚我是健康小先鋒!的確,最近因為很多煩心事,令我很不開心。

特別是那個西貢小姐經常不理我,嗯,她是因為覺得我很麻煩不聽勸阻的傻仔所以不搭理我。

我說了,我想清楚了,我沒有要繼續傻下去ff到下世紀了。

我是,真真正正的想要放棄了。

看到27是這天,嗯,我又不能去看了。

也去充足的水份,不便我去了。因為各種原因,r u okay???
天啊,任食帆立貝和小花膠,我沒有看錯嗎????實在太划算了。

想不到旺角放題火鍋現在有個質素。

味道是新鮮爽口的,所以真的很抵吃。
169元,吃刺身,吃花膠,吃活魚,香港人的拼搏精神好強!!!
地點就腳,環境清幽,價錢公道,去哪裡找?????
*****

「怎麼解釋得不到你越會去傾慕,我卻永遠行入這條路。」

2015-06-13 2779 浏览
放題從來是市場上大受歡迎的項目, 是晚就一家人來到兆萬的壹火鍋吃晚餐. 這裡的環境是幾好的, 擺位算闊落, 我們四個人連小吉坐在大沙發位, 真好.刺身海鮮火鍋放題 $169: 8.5分, 我們點選的是刺身海鮮火鍋放題, 一客$169, 限時二小時. 其他時段來到的話, 價位更低至$88.先取點喝的吧, 有店方自家製的夏枯草, 味道天然, 吃火鍋, 喝喝夏枯草下火就最合適.另外還有不少罐裝飲品供應.醬料方面, 選擇不少, 有中式, 有日式, 供大家自行混醬, 當中有我跟文迪最愛吃的麻醬, 吃肥牛, 配麻醬, 您懂得的美味吧.刺身: 先來一大碟刺身, 包括有三文魚, 甜蝦, 八爪魚, 墨魚片, 玉子, 蟹棒, 以及榮螺片等等, 最受大家歡迎的是鮮甜的甜蝦, 而八爪魚質感爽口, 也有水準. 其實剩吃海鮮火鍋放題的話只需$139, 但加多$30就有刺身放題, 這$30值得加.鮮茄薯仔豬軟骨湯底: 跟著就開始吃火鍋吧, 湯底選了鮮茄薯仔豬軟骨湯底, 味道清甜, 如果愛吃辣的朋友, 也有不少刺激的湯底供應, 大家自行去發掘吧.雪花肥牛肉: 最喜歡的火鍋料還是雪花肥牛肉, 這裡的, 水準相當不俗,

另外還有不少罐裝飲品供應.
雪花肥牛肉: 最喜歡的火鍋料還是雪花肥牛肉, 這裡的, 水準相當不俗, 切得夠薄身, 放在湯輕輕一灼已經可以享用. 肥牛質感肥美, 雪花分佈均勻, 點上麻醬同吃, 大美味. 我們可連吃三大碟!
鮮脆鯇魚暔 / 帆立貝 / 火炙芝心丸 / 仿海膽包心丸 / 菜肉水餃: 這一碟火鍋料也令人滿意, 鮮脆鯇魚暔跟帆立貝夠新鮮, 火炙芝心丸帶香濃的芝士味道, 菜肉水餃大大粒, 相當足料, 只是仿海膽包心丸就真的跟海膽沒有甚麼關係, 麻麻地.
酥炸魚皮: 想不到這裡的酥炸魚皮是相當出色的, 炸得香脆, 其實剩吃也無問題, 如果輕輕的放在湯內, 食味更加吸引.
廣島生蠔: 除了放題之外, 店方也奉上一人一隻廣島生蠔, 質感尚算肥美.
稻庭烏冬: 最後也來一客稻庭烏冬, 吸收了湯底味道的烏冬, 質感彈牙, 當然要把麻醬倒在面頭, 這才是最美味的吃法.
雪糕: 甜品方面, 就有雪糕及雪米磁供應, 我的選擇是芝麻雪糕, 吃完火鍋吃雪糕, 真滿足.
火鍋刺身海鮮火鍋放題, 一客$169, 已經包括刺身放題, 以及火鍋放題, 而這裡的火鍋料是有水準的, 單單是雪花肥牛肉已經值回票價. 這個晚上一次過吃了那麼多肥牛, 相當飽足了!
2015-06-13 2180 浏览
雖然天氣很熱, 但晚上在冷氣間吃火鍋, 其實問題也不大. 這天就跟家人來到壹火鍋吃放題, 人在兆萬樓下, 才發覺這裡競爭超越激烈, 要越過派單張的人潮才能進內. 但上到去壹火鍋就是別人洞天, 想不到環境是幾寬敞的, 初步印象幾好.刺身海鮮火鍋放題 $169我們七點來到, 這個時段的刺身海鮮火鍋放題, 一客$169, 限時兩個小時. 其實是有點逼趕的, 要兩個小時吃完, 需要吃得爽手一點.由飲品說起, 罐裝飲品款式不少, 想喝得健康的話, 就選取自家製的夏枯草, 飲落口是接近無糖的味道, 清熱一流.吃火鍋, 當然要混醬, 各種選擇中, 我的目光只放在麻醬, 這裡有我最愛的麻醬, 真的要大大加分.刺身這裡的刺身是放題形式供應, 選擇就包括有八爪魚, 榮螺片, 甜蝦, 蟹棒, 三文魚, 墨魚片, 以及玉子等等. 既然家人們愛吃刺身, 那我也淺嚐少許, 是幾新鮮的, 如甜蝦就是水準之作.鮮茄薯仔豬軟骨湯底湯底方面, 不想要辣的湯底 (CEO應該再受不了!), 那就來一客鮮茄薯仔豬軟骨湯底, 清甜的湯底, 湯料也可以吃呢.雪花肥牛肉其實這天晚上, 我跟CEO的主打項目就是雪花肥牛肉, 肥牛配麻醬
雖然天氣很熱, 但晚上在冷氣間吃火鍋, 其實問題也不大. 這天就跟家人來到壹火鍋放題, 人在兆萬樓下, 才發覺這裡競爭超越激烈, 要越過派單張的人潮才能進內. 但上到去壹火鍋就是別人洞天, 想不到環境是幾寬敞的, 初步印象幾好.
刺身海鮮火鍋放題 $169
刺身
這裡的刺身放題形式供應, 選擇就包括有八爪魚, 榮螺片, 甜蝦, 蟹棒, 三文魚, 墨魚片, 以及玉子等等. 既然家人們愛吃刺身, 那我也淺嚐少許, 是幾新鮮的, 如甜蝦就是水準之作.
鮮茄薯仔豬軟骨湯底
雪花肥牛肉
其實這天晚上, 我跟CEO的主打項目就是雪花肥牛肉, 肥牛配麻醬, 永遠是最佳拍檔. 而且這裡的肥牛是很有水準, 比起一般放題店的水準來得更高, 是不能錯過的項目.
接下來的一碟, 就以火炙芝心丸最為突出, 芝士味濃郁, 也真的做到芝心的效果, 吃的時候要小心燙口. 至於鮮脆鯇魚暔就是愛吃魚之人的心頭好, 跟帆立貝一樣, 用料新鮮. 菜肉水餃就勝在份量十足, 不過仿海膽包心丸就是比較奇怪.
酥炸魚皮
酥炸魚皮就是讓大家吃完又吃的一道火鍋料, 很香脆, 不過追加的第二碟比較碎濕濕, 影響了食味.
廣島生蠔
是晚還有一人一隻廣島生蠔, 幾肥美之餘, 鮮味也足夠.
稻庭烏冬
吃肥牛, 又怎少得配上一客稻庭烏冬, 這裡的烏冬質感彈牙, 配上肥牛及麻醬同吃, 很滿足!
雪糕
最後就以甜品作結, 選擇包括有雪糕及雪米磁, CEO選來芝麻雪糕, 我們倆分吃一杯, 也幾甜蜜呢.
一客$169的刺身海鮮火鍋放題, 而且水準也不俗, 實在是相當抵食. 推介!
2015-06-06 1715 浏览
是夜來到旺角吃晚飯,於西洋菜街兆萬中心樓下,但見人頭湧湧,周圍都是該大廈食肆職員派宣傳單張,認真「虛陷」。我們選擇16樓「壹火鍋」,價錢便宜,刺身海鮮火鍋,$169任叫任食兩小時。若光任食海鮮火鍋,十時後更低至$109。飲品方面選擇頗多,有陳皮酸梅、冰糖雪梨、冰紅茶、芒果汁、百事、七喜、橙汁、水蜜桃汁、啤酒等。店員推介自家製的甘草夏枯草,我與老伴兩老就選夏枯草罷,味道果然不錯;我還飲上兩杯,下火潤喉。各人先自行配製火鍋調味配料,有中式、日式,如炸蒜蓉、蒜蓉、香茜、香蔥、沙嗲醬、花生醬、鎮江醋,指天椒、甜雞醬、桂林辣醬、辣蘿蔔蓉、柚子醋、鰹魚醬、胡麻醬等等。我以大量胡麻醬加入少量炸蒜蓉配製,好味極了。刺身料理我們選擇三文魚、甜蝦、八爪魚、墨魚片、鮑魚片、油甘魚、玉子、榮螺片等,每款都十分新鮮,厚切三文魚十分肥美,特別是墨魚片、八爪魚及甜蝦,鮮甜美味、肉質鮮嫩,蝦味濃厚,記得這三款多下一次單啊!鮮茄薯仔豬軟骨湯底吃畢刺身,隨即開始火鍋,我們選擇鮮茄薯仔豬軟骨湯做湯底,鮮茄配合薯仔本是一絕,再加上豬軟骨,味道一流;建議先吃兩件番茄,開胃,準備下一輪進攻。雪花肥牛肉火鍋怎能沒有肥牛肉,靚靚雪花
刺身料理
鮮茄薯仔豬軟骨湯底
雪花肥牛肉
火鍋怎能沒有肥牛肉,靚靚雪花紋分佈均勻。薄薄的肥牛放在湯中輕拖五、六秒,舔點蒜蓉胡麻醬,美味香濃、滑溜、口感、質感十足。一碟不能滿足食慾,記得加單啊!
火炙芝心丸、鮮脆鯇魚腩、菜肉水餃、仿海膽包心丸、帆立貝
用料新鮮,火炙芝心丸內混入芝士,入口帶濃烈芝士味,好食;鮮脆鯇魚腩,晶瑩剔透,用湯汆夠香脆;其餘三款不是我杯茶。
三文魚頭骨腩
我的最愛,記得浸湯時間要長一點,吸收湯的精華,極品。
響鈴卷
這兒的響鈴卷實在非常高水準,我覺得放湯不是最佳選擇,舔上沙拉醬即食,香口鬆脆,難得是不油膩,一件接一件,回家記得要做運動。
廣島生蠔、蟹子墨魚滑、鮮蝦滑
店方送上一人一隻廣島生蠔,大隻新鮮,店員提醒不宜生吃,放湯汆兩、三分鐘,蠔味湧現,非常好味。蟹子墨魚滑稍為遜色,鮮蝦滑則不妨一試。
油麥菜、本地生菜
蔬菜類品種不少,我們選擇油麥菜及本地生菜,兩者均十分新鮮,又是添食之選。
雪糕、雪米磁
飯後甜品有雪糕及雪米磁,但雪糕僅有芝麻一款,若多幾款選擇會好一點;雪米磁不錯,沒有雪過頭的感覺。
總而言之,以$169能吃到這頓刺身火鍋,價廉物美,夫復何求。

2015-06-05 1515 浏览
吃放題, 對大食的人來講, 真的是很容易回本. 但我一向細食, 也對吃放題的興趣不會太大, 但壹火鍋的刺身海鮮火鍋放題, 就是我來吃也一樣很易回本, 因為這裡實在相當超值.這個刺身海鮮火鍋放題, 價位是$169, 我們可以享用兩小時.未開始吃, 先混醬, 這裡不用另加醬料錢, 但款式相當之多, 吃火鍋, 當然要點醬才好吃.飲品方面, 就以夏枯草跑出, 清熱之餘, 也無添加, 很健康.這裡的刺身賣相吸引, 選擇包括有三文魚, 甜蝦, 八爪魚, 墨魚片, 鮑魚片, 油甘魚, 馬刀貝, 玉子, 蟹棒, 以及榮螺片等等, 全部皆很新鮮, 每款吃一件也相當滿足. 特別推介的是甜蝦, 肉質爽甜, 不是一般放題的質素, 有驚喜.吃完刺身, 就開始火鍋的時間. 湯底是鮮茄薯仔豬軟骨湯底, 當中番茄鮮甜, 薯仔入味, 忍不住吃了幾件呢.剛才吃的甜蝦刺身很出色, 其實海中蝦一樣有水準, 質感爽口, 帶鮮味.愛吃骨的, 就要吃三文魚頭骨腩, 浸完湯後, 很入味.聖子是細細的版本, 但也幾新鮮, 吃慣聖子皇, 來個小巧的版本, 也無不可.響鈴卷特別之處是剩吃也可以, 脆卜卜, 有水準.這裡的雪花肥牛肉, 質素
放題, 對大食的人來講, 真的是很容易回本. 但我一向細食, 也對吃放題的興趣不會太大, 但壹火鍋刺身海鮮火鍋放題, 就是我來吃也一樣很易回本, 因為這裡實在相當超值.

愛吃骨的, 就要吃三文魚頭骨腩, 浸完湯後, 很入味.
響鈴卷特別之處是剩吃也可以, 脆卜卜, 有水準.
這裡的雪花肥牛肉, 質素很高, 肉味濃, 肥美, 常常說, 吃火鍋, 最重要還是吃牛, 這晚的肥牛就令人滿意.
菜蔬方面, 本地生菜跟油麥菜也很鮮嫩, 不過吃的時候已經很多油, 大家記得先撇一撇油才吃菜, 健康很多呢.
最後的甜品包括有雪糕及雪米磁, 冰一冰也好.

這個刺身海鮮火鍋放題, 那麼豐富只是$169, 其他時段來更加便宜, 真心推介!
2015-05-31 1336 浏览
跟爸爸媽咪出街我實會有好福, 點都好過返學午膳時食學校附近又貴又唔好食嘅午餐, 三十幾蚊一個學生餐, 我連寫佢都費事 到旺角睇相機, 逐間睇原來時間係過得好快, 肚餓了其實我想食放題, 拉咗爸媽嚟兆萬, 攞咗疊傳單嚟睇, 不如食火鍋因為又有刺身食 , 兩樣都係我鐘意食嘅嘢。食得兩個鐘, 時間就係金錢, 最初人未多, 上菜收碟都快, 後來陸續多人, 要舉一陣手先有人理我地 第一時間我先入單刺身, 乜都剔每人兩件所以大大盤咁送嚟!   刺身好味過一些放題店, 切得大件之餘又夠海鮮味。火鍋鍋底我放棄了雞煲, 媽咪話不如試下魚鍋, 我贊成, 爸爸無奈接受 魚鍋用魽魚, 我唔識但我知道係一條骨, 魚肉幾滑, 無腥味, 湯底仲有麻籽喺度, 食落有多多麻少少辣 火鍋生料任我們剔, 花膠仔都有得俾我揀, 記住唔好灼太耐, 會溶嘅!  紅肉的顏色夠鮮, 當中嘅羊肉片無羶香, 牛舌更加係好味道, 舌芯嘅油香係無辦法代替!最後15分鐘掃甜品, 雀巢雪糕+雪米糍, 食完可以再食, 仲有汽水都係任飲嘅

, 兩樣都係我鐘意食嘅嘢。
2015-05-27 1529 浏览
食得禾米多嘅我們, 今次想不斷食肉.肉.肉, 任點任食絕對是我們的目的地, 只要站在旺角兆萬嘅門口一陣, 傳單會好似雪花般飄落各人身上, 你耍手拒接他們都有機會塞進你處, 緣份如此我們逐張傳單睇睇, 終於有間會被寵幸~壹火鍋睇過傳單好似好抵, 只是百多元一位就可以食齊雞煲、火鍋、刺身, 二個小時搶住食出面實要千千聲落樓, 現在連飲品雪糕也是任飲任食!  只要懂得揀, 我就是老闆, 袋住先咪玩 ~火鍋生料睇落有好多款, 送得齊唔齊, 好唔好味就未知, 不過都是嗰句 " 新鮮就是無敵 " ~   出走去行個圈, 火鍋配料樣樣齊, 無論你是辣霸定 ... whatever~雪櫃裏有冰凍飲料, 飲回三五七罐還不夠皮麼~心思這回事 ... 你識條管咩!再唔係飲杯夏枯草, 下火下火!睇見刺身速到, 還不返回座位?   雖然是一般放題貨式, 三文魚、吞拿魚、甜蝦、仿鮑、鯛魚等等, 食落無雪味, 切得又大件, 最重要是留有海產味~煲底居然叫烤魚窩, 一心想著來叫雞煲, 有乜計, 二比一她們贏晒~  不過今次條魽魚幾滑, 骨少就絕對啱我同細路, 烤過的魚配合酸菜麻籽鍋底合有兩種滋味, 試新嘢也無妨~烤魚
火鍋
睇過傳單好似好抵, 只是百多元一位就可以食齊雞煲火鍋刺身, 二個小時搶住食出面實要千千聲落樓, 現在連飲品雪糕也是任飲任食!  只要懂得揀, 我就是老闆, 袋住先咪玩 ~
出走去行個圈,
雪櫃裏有冰凍飲料, 飲回三五七罐還不夠皮麼~
心思這回事 ... 你識條管咩!
再唔係飲杯夏枯草, 下火下火!
烤魚食到七七八八就剔生料, 肥牛....你認為我們會錯過嗎?  薄薄一片是肥瘦均勻, 亦要灼得熟才好~
每日有特種海鮮限量供應, 神秘一刻要直至送上檯才知道今晚有乜食...侍應姐姐話它們是廣島生蠔, 雖然達刺身級但都要我們灼來食~   各人有自己生熟需求, 我將生蠔灼成分幾兩分鐘, 也不會縮得過份, 蠔味鮮甜, 蠔膽濃郁~
蔬菜是一定要食的, 有瓜有菇有菜, 無黑點無爛葉, 不錯!
炸響鈴跟碟沙律醬, 預備我們即食又得, 火鍋也得~
火鍋食東風螺, 少見呢...當細心觀察, 東風螺是活的呢!
只要懂得揀, 任何人都是老闆~
  • 烤魚窩
  • 刺身
  • 夏枯草
  • 肥牛
  • 炸響鈴
  • 東風螺
2015-05-26 1694 浏览
旺角算是打邊爐的好地方,除了地方方便外,選擇多也是一個優勢。這晚來到兆萬中心火鍋,來一個放題火鍋之夜。對於放題的打邊爐,本身期望值不會太高,令人意外的是卻令人有意外驚喜呢! 首先來了一碟大的刺身!! 說真的,當初看見打邊爐可以吃刺身,期望值不是太大。但出奇地,來了刺身之後,帶有驚喜!! 切身跟平日放題吃的沒太大分別,一樣厚切及十分新鮮。三文魚亦十分肥美,脂肪分佈十分細緻,而甜蝦都很不錯,咬下去時蝦身的味道十分濃厚,亦富有濃厚的蝦膏味,刺身屬高水平之作。吃畢刺身後,來到今晚的重點 -- 雞煲。等了一會兒,雞煲便可以正式吃了!! 正如圖中所見,雞的份量十分多,作為4個人吃的份量,都十分足夠。而雞身都被麻椒味吸收,十分入味。而辣味亦不會搶過本身的麻椒味。香料亦十分足夠,令整體雞煲香味十足!! 十分不錯~ 牛肉方面,脂肪分佈都十分平均,不會太肥及十分鮮嫩。把牛肉放進雞煲之中,等一陣子就可以吃到富有牛肉味的肥牛。而肥牛亦不會太厚切,卻帶有一點點口感。牛肉可以吸收雞煲的精華,令變得帶有一點點辛辣味。丸類的選擇都不少呢~當中不少配料都不錯。說真的,以放題的火鍋來說,食物的上菜及整體擺佈來說,都十分不
說真的,當初看見打邊爐可以吃刺身,期望值不是太大。但出奇地,來了刺身之後,帶有驚喜!! 切身跟平日放題吃的沒太大分別,一樣厚切十分新鮮。三文魚亦十分肥美,脂肪分佈十分細緻,而甜蝦都很不錯,咬下去時蝦身的味道十分濃厚,亦富有濃厚的蝦膏味,刺身屬高水平之作。
丸類的選擇都不少呢~
當中不少配料都不錯。說真的,以放題火鍋來說,食物的上菜及整體擺佈來說,都十分不錯,屬高水準之作。而且材料都很乾淨,令人吃得十分放心。另外,食物都十分新鮮,吃起來味道都十分足呢!!
另外,菜的款式都不少!! 而每款食物來的數量都不會太多,特別適合一班三心兩意的朋友,每碟都點少少~ 令人可以盡情大叫,吃盡不同的款式。
響鈴是平日火鍋必點之物,輕輕一點就可以將雞煲內的精華全吸收,帶有一點點辛辣及香料味的火鍋,令響鈴變得十分香口,不錯不錯。
這次響鈴配上沙拉醬,已炸好的響鈴十分香脆,但又不油膩,點點沙律醬,令帶有一點點酸味,十分香口!!
至於生蠔,更是必點推介,平日火鍋最多都是點一些美國桶蠔,但壹火鍋提供了生蠔。就是這一點,都已經值得再次Encore!! 而生蠔鮮味都不錯,建議可以一半用作火鍋之用,一半生吃~ 來一點小清新。

總括: 壹火鍋的CP值很高,除了食物十分加分外,而份量及整體環境都屬高水平之作。160多元就可以吃到刺身火鍋,誰會不喜愛呢!!
2015-05-22 1219 浏览
平時旺角任食邊爐都諗起創興近排朋友卻發現兆萬有新開雞煲火鍋店當然慕名而來!火鍋店竟然有刺身食刺身上碟時擺設工整特別推薦甜蝦有頭甜蝦愈來愈罕有一口一隻 食落鮮甜膠質滑嫩 於喉嚨纏綿令人一食難止另外魚生都算厚切加上份量大大片有別於一般薄片或粒狀新鮮程度令人倍覺抵食叫左麻辣雞煲開蓋雞汁味濃滑雞食落去啖啖肉雞皮薄身而肉厚麻椒味滲哂落雞肉度唔會過麻過辣所以雞肉都好入味意想不到他們有田雞食!好耐無食過田雞的我們叫上了一碟肉質滑嫩田雞脾位啖啖肉吸收左雞煲精華的田雞肉更香本地肥牛肥牛是筆者最愛的薄切型所以放到鍋內滾數秒就可不但可以保持肥牛的鮮嫩令其質感滑溜更有淡淡牛脂香當然少不了牛脷牛展等必食之選全部都讓愛牛之人大快朵頤吃出每口香嫩牛味口感質感同樣一流啊!

平時旺角任食邊爐都諗起創興
雞皮薄身而肉厚
麻椒味滲哂落雞肉度
唔會過麻過辣
所以雞肉都好入味
意想不到他們有田雞食!
好耐無食過田雞的我們叫上了一碟
更有淡淡牛脂香
當然少不了牛脷牛展等必食之選
全部都讓愛牛之人大快朵頤
吃出每口香嫩牛味
口感質感同樣一流啊!
有時和朋友聚會, 最多大過就是吃任食放題, 有的想吃日式放題, 有的想雞煲, 有的想吃任食火鍋。這間壹火鍋, 正正滿足大家的願望。除了火鍋之外, 這裡還有刺身任食, 讓想吃日本刺身的朋友大餓口福。三文魚、油甘魚、甜蝦、八爪魚等, 大大片, 很新鮮。雞煲痴的我二話不說的要了重慶麻辣雞煲, 因為朋友不能吃辣所以只要了bb辣。雞肉大大件的, 煮得很入味, 麻味很重, 辣度適中。吃完雞煲當然要打邊爐啦, 打邊爐自然少不了雪花肥牛, 薄薄的一片在熱湯灼一會就可以食。想不到任食火鍋會有廣島蠔食! 大大隻又新鮮! 肉丸、生魚片的種類很多, 很喜愛這裡的魚片, 全部都是爽口彈牙。豬肉片、羊肉片也是不錯的選擇。蔬菜也是種類繁多和新鮮, 即使是任食放題蔬菜碟也放得很整齊。響鈴是必食的炸物, 炸得十分香脆, 可以就這樣點沙拉醬食, 或者像平常一樣點湯食也可。這一晚, 又一次捧住肚子。
想不到任食火鍋會有廣島蠔食! 大大隻又新鮮!
豬肉片、羊肉片也是不錯的選擇。

這一晚, 又一次捧住肚子。
2015-05-13
2015-05-21 1207 浏览
上次係兆萬食放題眼尾望到 - 點解有間新開火鍋店既即刻第二日就黎左壹火鍋打返個邊邊先平日繁忙時段黎到都係$169仲可以食刺身放題再叫埋個雞煲先食雞後火鍋淨係價錢已經非常吸引優惠!!餐廳推介下 我地要左bb辣的重慶雞煲湯底非常濃稠辣度適中嗜辣的朋友可以叫再辣啲都得配料多而醬汁重花椒八角呢啲份量都好足所以湯底特別香單論個湯已經值回票價另外雞肉方面入口相當滑溜 雞皮偏薄食落去啖啖肉 肉骨分明食得最放心而且啲雞味道夠濃而入味絕非一般雞煲叫到的質素食完雞先來一碟雪花肥牛碌五秒就熟的肥牛最受歡迎Encore兩碟後再向其他美食下戰書!朋友們見到生蠔就雙眼發光當然一黎到就淥兩件黎食啦入口仍有鮮味感淡淡的海水味滲透fresh的感覺咬開仲啖啖肉添!響鈴始終穩守筆者最愛的一位壹火鍋的響鈴非常脆口筷子夾出薄脆聲淥過就仍然脆身係最難得大家一定要試啊另外推介芝士丸!!同平時出面食到既唔同唔單止芝士味濃而且非常彈牙芝士丸既fans一定大滿足啊!咁多野食, 埋單$200都唔洗!好抵啊!
上次係兆萬食放題
眼尾望到 - 點解有間新開火鍋店既
即刻第二日就黎左壹火鍋打返個邊邊先
平日繁忙時段黎到都係$169
仲可以食刺身放題
再叫埋個雞煲先食雞後火鍋
淨係價錢已經非常吸引優惠!!
餐廳推介下 我地要左bb辣的重慶雞煲
食完雞
雪花肥牛
先來一碟雪花肥牛
碌五秒就熟的肥牛最受歡迎
Encore兩碟後再向其他美食下戰書!
朋友們見到生蠔就雙眼發光
生蠔
生蠔
當然一黎到就淥兩件黎食啦
入口仍有鮮味感
淡淡的海水味滲透fresh的感覺
咬開仲啖啖肉添!
響鈴始終穩守筆者最愛的一位
響鈴
火鍋的響鈴非常脆口
筷子夾出薄脆聲
淥過就仍然脆身係最難得
大家一定要試啊
另外推介芝士丸!!
芝士丸
同平時出面食到既唔同
唔單止芝士味濃
而且非常彈牙
芝士丸既fans一定大滿足啊!
蔬菜盤
咁多野食, 埋單$200都唔洗!
好抵啊!
2015-05-14
2015-05-18 1030 浏览
兩小時任打任食任飲的邊爐, 基本上用料是新鮮的話, 多捧場客會是不爭的事實。進場時是晚上6:30, 客人已開始多, 直至我們離開時, 全場爆滿, 門外更擠著人群排著隊等位。打邊爐的調味幫手, 有日式代表: 辣蘿蔔蓉、柚子醋等等 , 也有港式代表: 蔥、蒜、豉油、麻醬等等, 總能調出一款適合心意的佐料。說過的任飲, 有罐裝汽水啤酒, 侍應生說夏枯草是自家煲的。價錢與一貫的任點任食相同, 都是每位百多元便可吃達兩小時, 現在打邊爐時興吃刺身, 動不動要過百元一盤的刺身, 在這裏只需要每位額外加$30便可以任食。免費精選湯底有8款, 居然連雞煲、烤魚窩也不需要額外加錢。打邊爐生料都是要靠剔剔紙落單, 讀下去, 生料總類其實是很豐富。刺身質素其實不算差, 溫度夠涼, 沒有結冰, 刺身裏的海產味是有存在的。選了秘製鹹酸菜烤魚窩, 魚要盡快消滅掉, 免得嚡身, 湯底內其實還有很多其他的配菜料, 還咬到有麻籽, 烤魚窩也不是來亂的。 解決掉魚窩便輪到打邊爐生料:雪花肥牛剔剔紙上有一行是「是日海鮮」, 完全沒有得選擇, 廚房送來甚麼便是甚麼, 幸好當晚是廣島蠔, 吃住先, 同行友人受不到生蠔, 唯有要
說過的任飲, 有罐裝汽水啤酒,
侍應生說夏枯草是自家煲的。
免費精選湯底有8款, 居然連雞煲、烤魚窩也不需要額外加錢。
選了秘製鹹酸菜烤魚窩,

解決掉魚窩便輪到打邊爐生料:
雪花肥牛
剔剔紙上有一行是「是日海鮮」, 完全沒有得選擇, 廚房送來甚麼便是甚麼, 幸好當晚是廣島蠔, 吃住先, 同行友人受不到生蠔, 唯有要付出一樣價錢但喪失了一個食物權利!
上檯時還在驚嚇大家的鮮活田雞, 我們看見田雞肌肉還是在抖動 ... 看不忍心, 由我來做個了斷吧 ... 速戰速決把全碟田雞掃落滾湯中。
魚肉片有彈性, 魚頭的眼睛明顯是晶瑩剔透, 兩個字「新鮮」... 已代表是一定會好吃的呢
蔬菜被整齊地修剪過, 質數也不賴!
補血的黃鱔片拿來打邊爐, 屬坊間任點任食火鍋店中的少見吧, 鱔肉彈牙、肉質緊緻, 田雞與黃鱔同樣要煮至全熟才可以吃。
清湯牛腩鮮豬肺也要提早放進窩裏吸精華, 越耐越有味好吃。
最後是甜點, 任取雪糕杯雪米糍, 飽了!
2015-04-20 1171 浏览
一上到去 門口冇staff企係度 星期日晚上9點 唔係旺既時間 算本身買團購亦都訂左6位 不過有一個朋友放飛機 亦唔知會唔會臨時可以搵到人補位 所以冇改人數 照入俾左張8人台 我以為6個人只會一張買台一個爐 點知係2個爐架!!仲要湯底都幾多選擇 估唔到係會有雞煲最後揀左雞煲BB辣同鮮茄薯仔豬軟骨聽個名都好吸引!野食黎得都快 都算新鮮 只係份量比較少飲品選擇都多 百事 七喜 樂天芒果汁 康師傅冰紅茶 蜜桃茶 啤酒等等等好多事係出面既火鍋食完都會口渴都爆 我食雞煲果邊原本都打算返屋企要飲好多水 結果係冇架可惜既係雪糕得兩隻味 xDD vanilla, sesame~~同朋友食到最後都冇第6個人出現 本身心諗有人放飛機都冇計啦 付加費都要俾足6個架啦臨俾錢前經理黎問我係5個定6個 我都同佢講左係有人放左飛機 所以得5個最多俾錢果陣佢地只係計左5個人既付加費!! 好貼心呀 唔係幾十蚊既問題 我都預左要俾不過真係令人好意外!!野食唔差 上"菜"又快 仲要服務態度好 仲想去邊搵呀!!

仲要湯底都幾多選擇 估唔到係會有雞煲

最後揀左雞煲BB辣同鮮茄薯仔豬軟骨
聽個名都好吸引!

野食黎得都快 都算新鮮 只係份量比較少

好多事係出面既火鍋食完都會口渴都爆