2016-03-11 1418 浏览
 我們一行四人預先訂了位置,但比預訂時間早到,經理都挺有禮貌地叫我們稍等,我們在接待處附近坐下,大約等了10分鐘便可進去吃大餐了 我們被分配到卡位,卡位部分採用了木材搭建,很有原始的感覺,而一旁還有古典的街燈,風格不一但卻不會突兀,很有特色。湯底方面的選擇挺多,甚至連雞煲和海鮮煲也有提供,雖然我到海鮮煲有興趣,但同行友人興致不大,最後我們叫了沙爹湯式和骨膠豚骨湯,再加上刺身。另外,餐廳提供了各式各種的醬料和配料,包括沙爹醬、桂林辣醬、柚子醋、酸醋蘿白、蒜蓉等,還有我最喜歡的胡麻醬。刺身的種類也有不少,包括三文魚、甜蝦、八爪魚、馬刀貝、榮螺片等。刺身新鮮有光澤,色澤吸引,肉質鮮嫩,富有彈性,味道亦鮮甜,可見其新鮮,不過刺身切得略為薄和小。我們都是食肉獸,肯定是叫了很多肉類、海鮮類。雪花肥牛肉和青森黑豚肉片色澤鮮紅,焯熟後肉質有韌性,而鮮雞片十分嫩滑。而海鮮類的口感則比較爽脆彈牙,焯熟後嚼勁佳,例如爽脆墨魚鬚和帆立貝等。

火鍋
醬料及配料
醬料及配料
甜蝦刺身
雪花肥牛肉
鮮雞片
鮮雞片(左前),爽脆墨魚鬚(右)
爽脆墨魚鬚
2016-03-08
  • 刺身
  • 鮮雞片
  • 爽脆墨魚鬚
2016-03-07 955 浏览
我係無耐性的人!我就寧願打邊爐,烚幾下就食得,醫肚最緊要快!醬料BAR款式好齊全, 夠衛生我哋叫咗個海鮮窩,有長腳蟹、青口、扇貝,兩個人夠晒份量,材料夠新鮮, 湯底亦夠鮮甜。散叫左個特色全黑墨魚丸,彈牙爽口,值得一試!碟牛望落其實都幾唔錯,鮮紅色,亦有少少雪花紋。飲品可以任飲,有汽水及啤酒及韓式飲品,選擇都多, 任食的還包括手打丸、水餃、雲吞、響鈴及時蔬,分量相當豐, 呢間火鍋放題店,一次可以滿足兩個願望,$179可以任食打邊爐+ 日式刺身 ,食物質素更加唔可以同一般火鍋放題比!抵食!
醬料BAR款式好齊全, 夠衛生
散叫左個特色全黑墨魚丸,彈牙爽口,值得一試!
碟牛望落其實都幾唔錯,鮮紅色,亦有少少雪花紋。

2016-02-29
2016-03-01 932 浏览
尋晚同朋友黎到旺角siu萬商場有間任食刺身,打邊爐既餐!名叫(壹火鍋)!! 非常抵食每位只178!! come on!?? 自己係屋企買料都唔止啦當然一開波就食刺身先啦以呢個價錢相當唔錯,三文魚肥美,甜!甜蝦新鮮,無腥味!之後就黎打邊爐了!!選擇非常多!仲有d出面無既食材!非常特別我地叫左個北海道松葉蟹海鮮煲!蟹肉非常甜,淡淡肉!青口對比來說無咁出色!但湯底都非常好!感覺唔到有味精之後叫左個田雞,因為出面少食到呢款!田雞腿鮮樕!應覺似雞肉!食埋骨與骨之間既軟骨脆卜卜,有咬口再黎碟肥牛啦!!肥牛紋理清析!入口重牛味,新鮮貨再加葱捲住食加少少調味正到爆仲有叫左個墨魚滑!!爽口彈牙成件事好滿足總括黎講,200蚊唔使又刺身又邊爐又任飲任食,絕對有:smileheartsmileheart:!! 絕對可試

當然一開波就食刺身先啦
以呢個價錢相當唔錯,三文魚肥美,甜!甜蝦新鮮,無腥味!
脆卜卜,有咬口
再黎碟肥牛啦!!肥牛紋理清析!入口重牛味,新鮮貨
再加葱捲住食加少少調味正到爆
仲有叫左個墨魚滑!!爽口彈牙
成件事好滿足
smileheart:!! 絕對可試

2016-02-23 1977 浏览
每逢來到兆萬,當晚吃放題的機率高達90%或以上,原因只有一個,就是懶惰,懶得去想其他,不過雖說經已決定吃的種類,但在這個放題店眾多的商場內想要挑一間,也蠻傷腦筋的,取著數份單張比比看,最後還是選到尚未到訪過的壹火鍋場內環境雖然不算寬闊,但裝修得比一般放題店有心思,設有4人卡坐及一間小房間。當天雖然是閒日,但全場爆滿,簡直一位難求放題種類劃分成兩個組別,分別是雞煲海鮮放題以及刺身海鮮放題,後者價錢稍高,兩者價錢相距$30。選好組別後,店員就叫我們先選鍋底,中日湯底有8個選擇,麵豉湯、昆布湯、蕃茄湯、沙嗲、泡菜、香茜皮蛋及豚骨湯等。另外亦有雞煲、酸菜烤魚、蕃茄薯仔豬骨、羅白牛腩、醉雞鍋及地獄豚骨湯。而另外還有一張紙仔寫著北海道松葉海鮮鍋,感覺吸引,但每位需另加$10選好鍋底後就可揀選火鍋配料了~有牛類、豬類、家禽、海鮮、丸餃類、蔬菜類及麵食等⋯選擇多達84款,當中還包括了花膠、黃鱔、生蠔及田雞等⋯多款相對少有的食材飲品及調味醬料均以自助形式選取,醬料選擇甚多,除了基本的醬油、生蒜、熟蒜、蔥花外,還有沙嗲醬、桂林辣醬、甜雞醬、鎮江醋及花生醬等飲品 [分數:7/10]飲品方面除了有一般的汽水、
飲品
[分數:7/10]

飲品方面除了有一般的汽水、啤酒外,還有芒果汁、冰紅茶、蜜桃茶及冰糖雪梨等,若可增設少量茶類,例如烏龍茶或綠茶,選擇會更多元化
[分數:8/10]

刺身方面就有12款選擇,有三文魚、甜蝦、八爪魚、墨魚片、鮑片、油甘魚、馬刀貝、鯛魚、榮螺片、希靈魚、玉子及蟹棒等。首盤刺身每位敬送一只牡丹蝦,而且三文魚用上了魚腩位,魚脂味香濃。然而牡丹蝦只有一隻實在有點不夠,若可增設赤蝦或特大甜蝦就更令人滿足了。至於其他刺身,味道同樣新鮮,只是次回的三文魚已不是腩位,有點可借
北海道松葉海鮮鍋
[分數:8/10]

正當吃著海鮮的同時,海鮮鍋也相繼來到,大大鍋的海鮮內,有扇貝、松葉蟹腳、青口、海蝦及大量蔬菜,賣相吸引非常。不過滿滿的海鮮很難一併塞進鍋內,還是待蔬菜煮淋後,讓海鮮慢慢沉浸到鍋內
北海道松葉海鮮鍋
[分數:8/10]

最鮮取出的是扇貝,一方面怕煮得太耐變韌,而另一方面就是扇貝殼太大,取出後即可騰出空位放其他食物。貝肉不算太大,所以口感一般,但尚算鮮甜。然後當然要試試松葉蟹腳,不過腳身較幼,內裏沒有太多蟹肉,很快就吃完了,不過最欣賞的倒是鮮甜的湯底及蔬菜
生蠔
[分數:6.5/10]

放題竟有任食生蠔,一口氣點了8隻,每人兩隻~送到時友人還打趣的問了一下可否生吃。生蠔蠻大隻的,正想原隻放到鍋內時發現店方已預先把蠔肉及蠔殼分離,方便放到鍋內,可惜蠔肉帶點微腥,沒有預期中的肥美鮮甜
花膠
[分數:8/10]

接二連三的海鮮類,當然少不了花膠,店方豪不吝嗇的給了我們一大碟,不過放至湯底後很快就變淋變軟,不想所有花膠溶到湯底,就要好好掌握時間了
黃鱔片
[分數:8/10]

還是首次見到放題會有黃鱔!黃鱔切成條狀,送到時看到一埋黑色的物體,還以為是甚麼配料。黃鱔帶點口感,感覺厚實,不過還是比較喜歡嫩滑一點的白鱔片
蟹子墨魚滑
[分數:8/10]

最後一款海鮮類就是蟹子墨魚滑,每份的份量不多,最多只能分成四份,雪白墨魚滑口感彈牙,帶點墨魚香,若可多添少許墨魚粒搓成,口感更佳
雪花肥牛
[分數:7.5/10]

介紹過多款海鮮後,是時候介紹一下火鍋必吃的肥牛,雪花不算平均,挑走上半部大量的脂肪後,感覺好多了,入口帶有肉香,但口感一般,不算嫩滑,雖然連著脂肪同吃可令脂香味大大提升,但想到內含大量卡路里就怕怕了
鮮牛脷片
[分數:7.5/10]

吃過肥牛後,還有鮮牛脷片,圓圓大大的牛脷片切得蠻薄身的,淥熟後牛脷片收縮,牛脷帶點騷香,沒有異味,加上爽脆口感,多吃幾片也不覺膩
鮮鵝腸
[分數:7/10]

另外還有一大埋的鵝腸,雖然看上去份量蠻多,但放到窩內不久後,鵝腸收縮成一小粒的,要是鵝腸從筷中走失了,想要找回它簡直是大海撈針!然而部分鵝腸口感爽脆,但有部分口感有點偏韌,不過最大的優點是脂肪不多

甜品方面就有雀巢雪糕,不過由於巧遇朋友就轉到其他地方吃甜品了~
****************************
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:8/10

2016-02-12 1915 浏览
掛住食,一張相都冇影過過年前已經一早book定枱,聽到地點係兆萬,其實都有多少猶豫,不過邊爐都冇乜得伏o者安排左o係最入面o既角落,冇出面咁嘈,但想叫人o既時候就困難d湯底好多選擇,我地8個人一邊要左個海鮮鍋,又蟹腳又青口又帶子咁,好豐富另一邊要左個皮蛋芫茜/鰹魚鍋攪掂湯底就出去揀醬汁,除左basic野豉油炸蒜呢類之外,仲有好多日式汁料我就試左個鰹魚醬同柚子醋,鰹魚醬都係咸咸地但冇豉油咁重味,柚子醋就酸酸地但feel唔到柚子味(覺得同邊爐野唔多夾)飲品都係任揀,可樂/七喜/道地烏龍/韓國mikis/芒果汁/鴻福堂咸柑桔/菊花蜜/青島邊爐料上菜份量都幾適中,建議一大班人樣樣叫d填1好喇試左d特色丸,朋友最鐘意墨汁墨魚丸,黑媽媽一粒野,話都幾彈牙其次仲有年糕丸,火焰芝心丸原本叫左韓國麵,以為佢miss左,點知原來賣哂,唯有食烏冬,不過好攪笑,叫做洞庭烏冬,其實係咪打錯字?店員會放低一渣湯底俾你自己加,不過我就有d疑惑,每個湯底唔係應該唔同架咩,一渣走天下咁勁仲有雀巢迷你雪糕杯同雪米糍任食唯一覺得唔ok都係個環境d醬料擺哂o係走廊,窄到兩個人肥d都過唔到,好易會撞到人另外就係個地下永遠都濕o
掛住食,一張相都冇影過

另一邊要左個皮蛋芫茜/鰹魚鍋

邊爐料上菜份量都幾適中,建議一大班人樣樣叫d填1好喇
其次仲有年糕丸,火焰芝心丸
仲有雀巢迷你雪糕杯同雪米糍任食

唯一覺得唔ok都係個環境
d醬料擺哂o係走廊,窄到兩個人肥d都過唔到,好易會撞到人
另外就係個地下永遠都濕o既,d抽氣通風做得唔好.尤其是個toilet,濕到冇朋友(走火通道仲嚴重阻塞...)
最後就係我地坐o個枱上面個燈不停搖,硬係凝住有塵會跌落黎,事實係我面前個枱面真係有隻好細細o既唔知乜野訓左o係度

服務方面都算唔錯,店員都叫做態度幾好,只係我地坐到咁入佢地唔多見到我地揮手
2016-02-11
2016-02-01 1861 浏览
冬天又去咗食火鍋任食放題,唔洗煩,咩都有!一上到去見到壹火鍋個招牌都幾中式下,但原來火鍋放題可以有埋刺身食,不過如果有多少少日式小食就更加好啦!地方雖然唔算好大,有少少迫,但裝修得都幾靚,有好多梳化位,重有啲好似個房仔嘅地方,幾個人一齊去就岩晒出面有個醬料吧,選擇都幾多下,同酒樓中式打邊爐一樣,佢重有埋泰式甜辣醬同鎮江醋等,分分鐘特別過酒樓!雖然未必樣樣都會用,但總算選擇夠多,睇到都開心啲野食紙有幾款,有刺身、湯底同配料紙。中日式湯底8款而中式湯鍋就有6款!竟然有得揀雞煲!另外重有個北海道松葉蟹海鮮鍋!睇相好似好豐富咁,就要哩個試下!不過每人就要比多10蚊刺身都有過超過10種選擇,大路嘅三文魚、甜蝦、螺片、八爪魚同希靈魚都有得揀最好嘅係刺身叫幾多黎幾多,唔會次次預每人4件,由其係啲甜蝦!最後每人食得兩三隻,到喉唔到肺!黎到見到真係勁豐富!加10蚊都唔算過份嘅!入面有蟹腳,蝦,青口同扇貝!岩岩好每樣一人一隻!不過因為太多料嘅關係,所以要塞晒落去整熟佢地都有啲難度!個湯底味道都幾鮮甜,啲海鮮又夠大夠新鮮,食完之後都有啲怕食唔到其他野覺得唔夠海鮮其實都可以自己再叫幾隻生蝦掉落去啲蝦唔算細隻,
冬天又去咗食火鍋任食放題,唔洗煩,咩都有!
雖然未必樣樣都會用,但總算選擇夠多,睇到都開心啲
野食紙有幾款,有刺身、湯底同配料紙。中日式湯底8款
而中式湯鍋就有6款!竟然有得揀雞煲
黎到見到真係勁豐富!加10蚊都唔算過份嘅!
入面有蟹腳,蝦,青口同扇貝!岩岩好每樣一人一隻!
不過因為太多料嘅關係,所以要塞晒落去整熟佢地都有啲難度!
覺得唔夠海鮮其實都可以自己再叫幾隻生蝦掉落去
啲蝦唔算細隻,食落都幾鮮甜同彈牙,蝦肉唔會變到好淋好梅咁
任食配料入面竟然有花膠叫!岩晒我地個海鮮鍋!
放入鍋入面冇耐就食得,如果想淋啲就可以滾耐少少,不過耐得製又會消失咗
其實任食都真係有好多海鮮叫,
又有九肚魚又有元貝仔,另外又有黑色墨魚丸
九肚魚好肥好滑,元貝仔就餚湯一流,夠晒鮮味
黑色墨魚丸個感覺幾得意,有少少墨魚粒係入面,鹹鹹地咁
肉食類緊係要有肥牛,切得好薄,都唔算太肥嘅
味道都幾香幾好食,又唔會太嚡
至於其他野食,重有生蠔,鱔,田雞,八爪魚...
真係好少見打邊谷鍋有得任叫田雞!
雖然我對田雞一般,但都可以試下嘅,口感有少少似雞肉,唔難接受
蠔就普普通通啦,一定唔會好似筒蠔咁好食架啦
最後重有雪糕食,如果有多啲甜品就更加好啦
埋單4個人$788蚊,計埋加1都唔洗$200蚊一位,都算抵食

2016-01-14 3398 浏览
放題又是我的晚餐 以一格一格的日式方格櫃放進各樣大型飾物作門面招待客人。這裡顯現真旺角,愈夜愈多人 坐進7號檯,成功等待到一張卡位我們叫的是刺身海鮮放題 先來的是刺身,這裡刺身比想像中鮮甜,可惜了款式比較少 加十元來了大量海鮮,餐廳對海鮮的擺放位置似乎很執著,外貌確是先令人興奮。 各款海鮮都有4個,並以娃娃菜和白菜作底部滾湯。通常吃海鮮我都喜愛是炒、煎、炸、蒸,實在比較少嘗試用作滾湯火鍋。如果作比較,一定沒有其他烹煮方法的惹味,但作為放題來說味道還是可以的! 最喜愛的是這裡的肥牛,前後分別叫了兩份,第一份來的肉質非常鮮嫩,而且脂油均勻,相反第二次來的很多橫紋理,我不熟悉牛的部位,但一看便知不同,肉質也相差懸殊。每叫一份,餐廳也豪不吝嗇地給一大碟,以放題來說實屬不錯。晚上十時多,仍然有客人在等位,香港.夜城市。
放題又是我的晚餐

以一格一格的日式方格櫃放進各樣大型飾物作門面招待客人。

這裡顯現真旺角,愈夜愈多人

坐進7號檯,成功等待到一張卡位

我們叫的是刺身海鮮放題

先來的是刺身,這裡刺身比想像中鮮甜,可惜了款式比較少

晚上十時多,仍然有客人在等位,香港.夜城市。
2016-01-12 3106 浏览
今晚同朋友去左旺角朗豪掃貨,但係買左太多野喇,於是就諗住係附近食下野咁,朗豪坊出黎行多陣係就見到兆萬,見到兆萬有間野個名幾得意就入左去諗住試下。上到去見到環境都算唔錯,首先夠晒大,環境又唔會太擠迫,完全充滿晒火鍋嘅氣味。不過可能係我地去得早,去到唔洗等位真係正,係旺角食野成日都要等,呢度就輕輕鬆鬆可以開餐真係正。呢個啲野食有多唔同嘅選擇,你睇呢啲紙仔就知喇,客人可以係食刺身嘅同時,又可以食火鍋,一樣價錢有雙重感受真的比一般嘅野食更高享受更高層次。另外呢度有提供個特別嘅器皿俾客人去自助醬料吧整醬料,不過果度入面嘅醬料比一般有更加多嘅選擇,感覺幾有心意,好識迎合大多數顧客嘅口味。松葉蟹腳海鮮鍋呢度食野緊係咩都要食最好喇,呢個松葉蟹腳海鮮鍋係基礎收費上邊每人再加10蚊先食到,10蚊唔算貴緊係即刻追加喇。我都係第一次咁樣食,平時通常都係第一凍食松葉蟹腳,熱食嘅松葉蟹腳入口口感更厚實,配埋自己係醬料吧自己整嘅醬汁,感覺真係好昇華左松葉蟹腳嘅鮮味松葉蟹腳之外其他嘅野食都一樣咁出色架帶子入口好有口感,感覺好矜貴,份量唔會少。青口入口好鮮味,肉質都算厚實,比較一般平時見到嘅青口做得好。係食其他火配料之
松葉蟹腳海鮮鍋
松葉蟹腳之外其他嘅野食都一樣咁出色架
帶子入口好有口感,感覺好矜貴,份量唔會少。
係食其他火配料之前,我地就叫左盤刺身,呢盤刺身真係令人感覺到好驚喜,餐廳係提供三文魚腩,而且入口即溶,三文魚味十足,脂香味濃,而其他刺身亦做得唔錯,唔會有雪味,入口順滑,充滿鮮味, 令人好回味。最重要係呢度嘅刺身係任食架,只要你肯叫,餐廳就會提供,又有得打邊爐,又有得食刺身,一個價錢幾種享受,真係唔錯架
之後其他火鍋配料都真係好多選擇架,不過湯底愈煲得耐,個味道好濃郁,啖啖都有海鮮嘅味道,將啲唔同嘅配料放落去一齊煮緊係超級鮮味喇。
講真真係估唔到呢間火鍋放題都做得幾好,一個價錢有幾種嘅享受,下次再黎食下其他野先得~~~
2016-01-07 3252 浏览
雖說今時今日一年四季都可以是吃火鍋的日子,但對於大熱天時開大冷氣吃火鍋仍不太習慣的我,還是喜歡在冬季寒冷的日子裡跟親友們去吃一鍋熱騰騰的火鍋,暖笠笠之餘亦較環保。前陣子有幾天天氣突然轉冷,正好就跟E先生吃火鍋去了。那天我們來到旺角兆萬中心的壹火鍋,升降機一上到16/F打開門,我們不禁被門口那大批輪候座位的客人嚇了一跳,幸好安排座位的店員說正有一班客人在買單,稍等一會就能入座了,我們亦認為沒什麼比大冷天時吃火鍋好,唯有耐心等待。果然大約十分鐘左右就能入座了,我們被安排坐在最裡面的二人檯,沒有大多人走來走去,還不錯。靠邊是一列四人卡座,中間是數排長檯,可以坐上6-8人,角落位置還有2人座位,整間餐廳可容納百多人,非常熱鬧。  入座後,店員馬上拿來一個椅背套替我們蓋著外套以免弄髒,先詢問我們會否吃刺身,之後讓我們選擇湯底,店員亦介紹了新上市的極尚松葉蟹海鮮窩,我們亦覺得甚為吸引,於是就決定點來嚐嚐。18:30-21:00入座時段 刺身海鮮火鍋 $179/位,入座計2小時,食物種類多,而且價格亦算大眾化。在簡單說明一下醬汁調味配料、飲品、甜品都可在外面自取及放下點食物紙後,我們就急不及待揀選食

在簡單說明一下醬汁調味配料、飲品、甜品都可在外面自取及放下點食物紙後,我們就急不及待揀選食物了。
位於外面吧檯的醬汁調味配料吧,每款調味配料都是大大盤,絕不欺場。
混醬的環節絕對是吃火鍋不可缺少的,客人可按各自口味調配醬汁,這裡的生蒜磨得夠細、夠蓉;炸蒜粒亦香脆可口,感覺非常新鮮。
飲品方面,餐廳提供的都是罐裝的果汁汽水,我們嚐了兩款味道不錯的韓國LOTTE飲品,分別是忌廉溝鮮奶及提子Cider。
火鍋還未上檯之時,E先生先點來刺身開開胃口,刺身料理一共有十二款選擇,分別有馬刀貝、鯛魚、油甘魚、榮螺片、玉子、三文魚、八爪魚、甜蝦、蟹棒、墨魚片及鮑魚片等,質量及味道均還可以。
極尚松葉蟹海鮮窩
這個極尚松葉蟹海鮮窩包括有松葉蟹、海中蝦、扇貝、青口、牛肉及數款香菇蔬菜,胃納量不多的我吃完這窩松葉蟹海鮮窩已經飽了一半,不得不說這個極尚松葉蟹海鮮窩的確非常抵吃。
松葉蟹腳有4隻,肉質鮮甜香嫩,海中蝦4隻,肉質爽口彈牙;扇貝2隻,香甜鮮嫩,個人認為最為美味,青口2隻,味道濃郁,富嚼勁。
蟹子墨魚滑&鮮蝦滑
没想過放題亦會有墨魚滑及蝦滑,墨魚味香甜濃郁,質感爽滑彈牙,加配蟹子不致太單調,不錯!鮮蝦滑同樣蝦味香汝甜濃郁,呈膠質狀的蝦滑口感爽彈,讚!
魚皮餃
外皮煙韌,味道鮮美,肉餡充足,富有嚼勁,飽肚之選。
墨汁墨魚丸
黑漆漆的墨汁墨魚丸不太常見,除了有—般墨魚丸爽口彈牙的質感外,特別在於富有墨魚汁的鮮甜味,口感味道皆豐富。

鮮蝦雲吞
雲吞外皮夠薄,而且餡料十足,裡面的蝦肉亦夠新鮮,味道的確不錯。
雪花肥牛肉
切得厚薄適中,只需放入湯中數秒已可食用,質地香軟腍嫩,味道香甜濃郁,美味得令我們停不了口,一口氣吃光了三碟,讃!
青森黑豚片
刨得較羊肉片薄的青森黑豚片,吃來口感甚佳,肉質軟腍而富彈性,味道香甜好吃,推介!
羊肉片
刨起成卷狀的羊片肉色澤紅潤,入口羊羶味道濃郁,甚為對口味,只可惜略嫌刨得厚了一點,吃來富嚼勁之餘,肉質亦有點微韌。
鮮腐竹
充滿光澤的鮮腐竹,豆味香濃,入口滑溜,味道不錯。
酥炸魚皮
魚皮炸得香脆可口,放入湯中數秒則最為美味,不至太過軟腍之餘,部份仍然脆口,口感最為豐富。
鮮冬菇&本地生菜
雖然有太多美味的火鍋配料,但我們都不忘來點香菇蔬菜,賣相味道皆不俗。
有海鮮、有肉、有菜,不用點上麵食,已經足夠飽肚。最後,來點雪米滋及雀巢雪糕作甜品為這一餐火鍋作結。

不得不說,這裡的火鍋食材相當不錯,原以為放題的質素一般,但壹火鍋的食材賣相美觀衛生,質素味道亦不俗,不失為一頓令人滿意的寒冬火鍋,讚!
2016-01-04 2415 浏览
宜家呢個天氣好想去打邊爐, 所以就決定去試呢間””,開頭搭lift上到去見到幾多人等位 地方唔系好大, 系任食放題. 因為任食既通常D質素都唔太好. 但原來食物質素都唔錯, 醬料款式亦非常多,除左港式的醬油,仲有芝麻醬、鰹魚汁,泰式的醬料都有,其餘蔥、蒜、芫茜樣樣有齊. 而佢地既牛肉同刺身我覺得系要大讚的.實在系好好食!!!食物選擇種類都唔算話好多,但基本的都有齊嗮,已經可以滿足到我基本打邊爐既需有. 首先上咗肥牛,呢碟肥牛真系好正!! 平時出面食果D肥牛質素都好普通, 睇相都已經可以見到D牛肉脂肪分佈,食落好有牛味,唔會好似人地咁有雪藏味. 之後上咗D刺身,一上到已經被佢個造型吸引咗,擺得好靚>< 佢D刺身都好新鮮同好好食, D三文魚唔會切到好薄,而且系勁好食,鮮甜有濃陏魚油香,可惜最後實在太飽,冇叫到第2 round XD ,而其他刺身都唔錯!之後叫咗D丸類同D蔬菜類, 佢地有個墨汁墨魚丸真系唔錯,好有墨魚味, 但就系食落口感好似粉咗D. 佢地既芝士丸系火炙芝心丸,都幾好食.而其他菜呀丸呀芝士腸呀山根呀都不過不失, 冇太大特別. 而飲品就任攞, 都系普通果D嘢飲總括
總括而言,我覺得環境都ok, 地方唔算好大, 食物質素好,另外服務態度都幾好, 人手可以多D就更好. 價錢亦算超抵唔系貴, 以呢個價錢有呢個質素已經好好. 雖然環境一般, 但值得一試的. 我個人都會再黎,下次一定會主攻佢地既肥牛同刺身, 因為實在太好食喇~
2016-01-03
好耐都未食過任食的邊爐喇~因為邊爐任食的,通常d料都真係好一般下,不過仲有埋刺身食,迎合到一班朋友唔同的要求,而且個環境都唔錯,咁就試下啦~佢就係「壹火鍋」喇~環境都唔錯,其實我覺得有d泰國店 feel~湯底選擇野食選擇先來刺身,個盤好靚,會變色的呢~刺身我唔係樣樣都食,食左三文魚、蝦、玉子同鮑片~三文魚、蝦同鮑片都好甜,蝦又夠爽口,水準唔錯~開始打邊爐,最終叫左個北海道松葉蟹海鮮窩,都係加多$10,加入10有呢堆野食,我就覺得抵喇~都蟹都甜架~打邊爐咁 heavy,食呢d 湯底好舒服~牛肉比想像中好食~係幾好食添喎~以為任食d牛肉就會好肥好韌添,我覺得佢仲好味過一般逐碟叫果d喎~令我對任食改觀呀~牛肉夠淋,肥瘦度適中呢~墨魚滑&蝦滑都爽口呀,唔會溝左好多肥豬肉的感覺~個牛腩靚呀,滾完都夠淋~雲吞夠蝦,連花膠都有得食呢~雞肉滖完都唔會'鞋'架~嘩,好耐未食過生根,正呀~仲食左餐肉同芝士腸~相信餐肉同芝士腸都係大牌子,有時就算係餐肉同芝士腸都可以好難食的呢,呢間就ok喇~人大左唔係食到太多野,除左食肉,更喜歡食蔬菜類~而且揀左個北海道松葉蟹海鮮窩喎,就緊係要食蔬菜類索下d鮮甜味啦~揀左娃
好耐都未食過任食的邊爐喇~
佢就係「壹火鍋」喇~
環境都唔錯,其實我覺得有d泰國店 feel~
湯底選擇
野食選擇
先來刺身,個盤好靚,會變色的呢~
刺身我唔係樣樣都食,食左三文魚、蝦、玉子同鮑片~
三文魚、蝦同鮑片都好甜,蝦又夠爽口,水準唔錯~
都蟹都甜架~
打邊爐咁 heavy,食呢d 湯底好舒服~
牛肉比想像中好食~
係幾好食添喎~
令我對任食改觀呀~
牛肉夠淋,肥瘦度適中呢~
墨魚滑&蝦滑都爽口呀,唔會溝左好多肥豬肉的感覺~
個牛腩靚呀,滾完都夠淋~
雲吞夠蝦,連花膠都有得食呢~
雞肉滖完都唔會'鞋'架~
嘩,好耐未食過生根,正呀~
仲食左餐肉同芝士腸~
人大左唔係食到太多野,除左食肉,更喜歡食蔬菜類~
揀左娃娃菜、勝瓜、粟米、金菇菜、蕃茄同豆腐~
娃娃菜索完個湯超鮮甜的呢~
粟米清甜冇渣架~
質素真係唔錯~
最後滾個粉絲同烏冬埋尾~
粉絲係索鮮甜味之選,已經好飽都要繼續食埋佢~
烏冬我有d要度,呢到的烏冬唔會酸,都幾好~
2015-12-03
  • 刺身
  • 北海道松葉蟹海鮮窩
2015-12-26 2311 浏览
那夜寒風襲港,所以特別想打邊爐,我們便沿著西洋菜南街行至兆萬中心。隨手接了些傳單,見壹火鍋有新野"北海道松葉蟹海鮮窩"幾吸引就走上去,一上到去電梯門一打開,多人到差點連電梯都出唔到,咁相信應該唔錯,於是馬上攞位。雖然多人,但由於是限時放題,相信亦不需要等太耐。出面有自助調味吧,大約有十幾款。有我鍾情的辣椒粒、生蒜、炸蒜及香蔥。這份海鮮窩材料足亦配有雪花肥牛,窩底以娃娃茶、小白菜及冬菇配上。- 松葉蟹腳x4 : 主角的腳算幾粗壯,拆殼後有幾多蟹肉,肉質爽口。- 海中蝦x4 : 每隻一串的已串好,很快就熟,其肉質微微的彈口,如果配再大一點的蝦會更好。- 青口x2 : 肉質爽甜,再多兩隻才可滿足。- 扇貝x2 : 中型size,肉質亦爽口彈牙,不錯。因為海鮮不宜滾太耐,所以需要好快清哂窩中的海鮮,然後馬上就放下雪花肥牛,滾一滾不見紅就食得,肉切得約有1mm厚,所以食落有咬口之餘亦不會太韌,帶有牛肉味。吃完個海鮮同肥牛之後,點了些鮮腐竹、雲吞、魚皮餃、墨汁墨魚丸、鮮脆鲩骨腩、香菇貢丸、仿海膽包心丸、蟹粉包丸、獅子狗、蟹爪肉棒及蟹子墨魚滑,這裡的食品種類有84款之多。其中的墨汁墨魚丸及蟹子墨魚滑
- 青口x2 : 肉質爽甜,再多兩隻才可滿足。
- 扇貝x2 : 中型size,肉質亦爽口彈牙,不錯。
吃完個海鮮同肥牛之後,點了些鮮腐竹、雲吞、魚皮餃、墨汁墨魚丸、鮮脆鲩骨腩、香菇貢丸、仿海膽包心丸、蟹粉包丸、獅子狗、蟹爪肉棒及蟹子墨魚滑,這裡的食品種類有84款之多。其中的墨汁墨魚丸及蟹子墨魚滑比較特別,質地超級彈牙。
甜品則以雪糕為主,味道有朱古力、紅豆及芝麻,由於我們都比較喜歡朱古力,所以就以此為我的甜品了。
2015-12-10
2015-12-23 1609 浏览
兆萬好多食店 今次就試下壹火鍋 一上到去即刻睇下張野食紙 好多火鍋料揀呢 落單點左個店員推薦既海鮮鍋 係等食期間 行去睇下飲品櫃 唔錯唔錯 有好多選擇 而醬料區都好多唔同味既醬料 亦可自己加蒜蓉辣椒等等 幾欣賞佢個醬料碟 三個小碟連埋一齊 好方便!首先黎既係刺身拼盤 賣相好靚啊 有唔同顏色既燈光射出 加分位 刺身就全部都好新鮮 特別鍾意三文魚 夠肥美 玉子都唔錯 好甜 不過如果厚切就更好啦海鮮鍋上場啦 一黎到見到好足料 好多唔同款既海鮮 長腳蟹 扇貝 青口 好吸引 食落亦唔錯 頗新鮮 蝦就有d普通 不過特別鍾意蟹腳 肉質厚實 幾鮮味 所以都無咩點醬料 其他配菜例如冬菇都大大隻 啖湯好鮮味 係咁飲  打邊爐又點少得叫肉食下呢 最推薦既係豬頸肉同牛肉 個豬頸肉紋路靚 好肥美 肉質彈牙 食到停唔到 碟牛肉更正 雪花紋 色澤鮮嫩 肉汁豐富 好有牛味

• 豬頸肉
2015-12-11 2664 浏览
平時如果要我推介一間任食火鍋店,我會推介荃灣的大鍋口,食過幾次水準能夠保持,價錢亦不貴。 今日黎左旺角兆萬呢間壹火鍋,發現食物質素不錯,同樣是任食又抵食(又多左個任食火鍋推介)醬料款式非常多,除左港式的醬油,仲有日式的好似芝麻醬、鰹魚汁,泰式的醬料都有,其餘蔥、蒜、芫茜一一有齊。我蠻喜歡這裡的醬油盤,可以一次過放到三款自己喜歡的醬汁。點菜單如圖,各式各樣食物都有。鍾意食海鮮的朋友,可以跟我一樣加錢要海鮮鍋底,鍋內最吸引係有蟹腳呢,底層是蔬菜及蘿白,吸收左海鮮精華黎會越煲越好食。我比較著重肥牛質素,無計我太喜歡打邊爐食肥牛XD 呢到肥牛唔會太多肥膏,呢個肥瘦比例岩岩好,牛肉味又濃郁,點D日式麻醬 再追加D肥牛都係咁GOOD話明我鍾意食牛  難得見到有牛展點梗係即刻點啦~ 呢到個牛展本身應該調左味,就咁滾兩滾食,牛展口感好有咬口,同樣唔可以錯過~呢到D黃膳啖啖肉魚皮滑嘟嘟  餃子多菜少肉皮夠薄都唔錯打邊爐點少得蔬菜呢,叫左幾款蔬菜都係一樣咁新鮮,木耳同粟米我鍾意~ 汽水自助任飲的~~~ 有道地烏龍茶 & 韓式飲品...仲有支裝菊花蜜 任食任飲之外仲有甜品係雪糕任食不同時段不同收

我蠻喜歡這裡的醬油盤,可以一次過放到三款自己喜歡的醬汁。

點菜單如圖,各式各樣食物都有。
再追加D肥牛都係咁GOOD
話明我鍾意食牛
呢到D黃膳啖啖肉魚皮滑嘟嘟
 餃子多菜少肉皮夠薄都唔錯
汽水自助任飲的~~~ 有道地烏龍茶 & 韓式飲品...
仲有支裝菊花蜜
任食任飲之外仲有甜品係雪糕任食
不同時段不同收費,最好訂定位(冬天好多人都會選擇打邊爐)
性格比高位置方便價錢又唔貴,任食時間2小時,推介!
题外话/补充资料: - 下單后,出菜快無漏單 - 服務唔錯員工好快手收單收碟清理
2015-12-08 2948 浏览
最近遇上天氣突然轉涼,朋友們紛紛相約火鍋聚會也是正常的事, 就如某日收到朋友傳來的短訊, 推介一間放題形式的火鍋店, 有個人愛吃的刺身和海鮮鍋底, 而且價錢只在二百蚊以內, 確實有點吸引力, 一試也無妨。這家壹火鍋位於兆萬中心, 地方企理,周一晚上來到,這裡人客也不少,好彩早到一步, 我們二人進佔了一個四人卡座,比較舒適寬敞。食火鍋,醬料也是重要一環,店方擺放了多款調味料, 包括有紅辣椒、蒽花、蒜茸、花生醬等等, 而本人也在多款醬料中,簡簡單單的選了小量紅辣椒、蒽花和蒜蓉。對著熱辣辣的火鍋, 點一些飲品來降溫是常識吧, 店內有不少罐裝飲品供應, 飲品方面選了罐裝烏龍茶, 夠健康而且解喝, 一路食火鍋, 一路飲烏龍茶, 順喉!隨即而來的就是刺身併盤, 有三文魚、甜蝦、八爪魚及鮑魚片等, 三文魚刺身肥美而切得厚身, 口感柔軟細膩, 非常鮮味;甜蝦是原隻連蝦頭奉上,非常新鮮鮮甜,食落夠爽口彈牙; 八爪魚的爽口彈牙; 而鮑魚片的嚼勁十足; 水準唔錯。鍋底方面點了北海道松葉海鮮鍋, 鍋內的海鮮相當豐富, 有松葉蟹腳、海蝦、青口、帆立貝和雜菜等, 當中最喜愛松葉蟹腳,肉質鮮味無比; 海蝦和青口也是
鍋底方面點了北海道松葉海鮮鍋, 鍋內的海鮮相當豐富, 有松葉蟹腳、海蝦、青口、帆立貝和雜菜等, 當中最喜愛松葉蟹腳,肉質鮮味無比; 海蝦和青口也是鮮甜; 帆立貝肉厚而鮮味足, 吃完鍋內的海鮮後, 接下來便示意店員加湯, 以作火鍋湯底之用。
當然要試試生蠔, 每隻的蠔身都幾大隻,蠔肉飽滿,灼熟後依然肥大, 入口時鮮甜嫩滑, 蠔味濃郁, 没有任何腥味,非常新鮮, 對於愛蠔之仕, 可以食過痛快。
再來雪花肥牛肉, 切得片片厚薄均勻, 色澤鮮艷, 滿有油脂,紋理分明, 看上去油花充足, 放落湯稍為灼一灼, 已經食得, 入口鮮嫩無比, 牛肉味頗濃郁, 肉質嫩滑, 質素已是唔錯。
這裡的響鈐卷做得好, 響鈴可以在湯中浸一浸已經食得,口感非常鬆脆而豆味香濃。
來些蔬菜類項目, 點了本地生菜, 外表色澤翠綠,既新鮮又嫩滑,生菜灼熟後也爽脆鮮甜。洞庭烏冬的賣相雪白,用來做火鍋最後一道配料,可以吸晒火鍋湯底的精華所在。
甜品方面有雀巢雪糕供應,有朱古力、芝麻及紅豆味道選擇,不至於太過單調, 個人選了芝麻雪糕, 吃了熱辣辣的火鍋,再吃些甜品,很不錯。
已步入了冬天,相信好多朋友都會在網上找尋各式各樣心水火鍋店的資料,相約朋友一起來個火鍋聚會, 壹火鍋提供刺身火鍋放題, 整體而言食物都有合理水準,價錢也在二百蚊以內,可以算是一間經濟實惠的火鍋店。