2015-11-06 645 浏览
又到左打邊爐既季節啦, 當然即刻約埋d爐友去放縱一下,聽d friends講有一間叫壹火鍋既火鍋店d海鮮好有水準,咁我地當然唔放過,一於就去試下!!!上到來就見到有好多人等緊位,我地都估唔到多人成咁,不過我心諗唔好食都唔會有咁多人等啦,好好彩我地大約等左20分鐘就入得!入到去先知其實佢唔算好多位,大約80個位到,但佢勝在坐位夠闊,坐得舒服,當然啦食野最緊要坐得舒服!食火鍋個湯底係好重要,而且係個火鍋既精髓,我地當然好慎重咁去揀。我地就揀左個"北海道松葉蟹海鮮窩"。係等陣食物同時我地就出去拎左醬料先,本來意為都係得3-4款醬,點知一出到去就見到有成多達十款既醬料比我地任拎。大約講講分別有鰹魚醬、麻醬、辛辣醬、柚子醬、甜雞醬、沙爹醬同火鍋醬油等等.....拎住得3隔既醬料碟,我都唔知拎得邊樣,好在醬料隔來都有提供o的醬料碟比我地拎。火鍋用醬油,味道唔錯,唔會一尾得個咸字,佢既咸同甜味平均,加埋蔥花同辣椒既混合版醬油,咸得來有o的甜味,另外又有少少微辣加埋蔥花既香味我既醬油碟,由左至右分別係沙爹醬,混合版醬油同麻醬。頂位有碟芥辣,係比你食刺身既時侯用,佢枱面會提供埋刺身用既醬油,自己享用。主
又到左打邊爐既季節啦, 當然即刻約埋d爐友去放縱一下,聽d friends講有一間叫壹火鍋火鍋店d海鮮好有水準,咁我地當然唔放過,一於就去試下!!!

主角個海鮮鍋到左啦,好足料,有主角松葉蟹、帶子、青口、同海蝦,而且樣樣睇落好新鮮,嗅落又無腥味
之後就係我地既"雜錦刺身盤"。
有三文魚、甜蝦、墨魚片、鮑片同希靈魚等等,對於火鍋店來講種類都好多

三文魚油脂平均,入口就有濃濃香味,個人建議唔好點任何醬就咁食,以一般來講味道算係中上。
另外就係鮑片,口感爽口,配合右面既柚子醬,味道清新又唔會搶左鮑片既味道,值得推介

甜蝦我放到最後先食,因為佢係我刺身既至愛,佢唔同一般既甜蝦細細條,都幾肥美,有o的似牡丹蝦但無牡丹蝦獨有既香味,食既時侯加芥辣同刺身醬油,絕對唔會差得過牡丹蝦
我個人係非常滿意,首先我食左個帶子,就算係滾熟左,個鮮味都有所保留,而且肉質唔會好實,配合小小混合火鍋醬,非常可口

之後我就食左個松葉蟹,店舖會提供埋鉸剪比你,唔洗自己用口咬開。
松葉蟹主要食佢既鮮同甜味,佢既松葉蟹齊曬我想要既鲜同甜,用柚子醬代替醋,味道非常配!

最後呢個魚滑比左o的驚喜我,佢既肉質唔會好淋好軟,而且係好爽口,配合柚子醬食,非常清爽又可口
火鍋點少得肥牛呢,佢地既肥牛絕對稱得上叫雪花肥牛,油脂分佈平均,厚薄適中,熟左後肉質一o的都唔會韌,配合混合火鍋醬食真係match!!
(丸類)
左下: 墨汁墨魚丸--濃濃既墨汁味唔會有苦味,加埋爽口既墨魚肉,唔點醬都好正!
右下:火炙芝心丸--外爽內軟,有濃濃芝士味,大愛芝士既朋友一定要點佢,芝士丸o的芝士多到一禁就出曬來,正呀!不過唔好食太多,因為會有o的"漏"
中上:黑椒牛根丸--味道同平時食開既唔太大分別,一樣好味,重口味既朋友記住配合沙爹醬食
呢個係佢地既點菜單,一般食火鍋必備既選擇都有,例如菜類,腸類,丸類,海鮮同肉類。每個類別都有5-6款,同埋o的名睇落都好吸引同好好味,好多選擇
食到飽左後,最後唔少得甜品,佢地有提供雪糕同雪米糍,多款味道比你揀,絕對有一款係岩你!

最後講講價錢先,呢間係放題形式既火鍋,而且有兩種選擇,簡單來講一種有刺身食一種無,但比多$30就有放題刺身,個人建議比多$30食埋刺身啦。
佢分左4個時段,每個時段價錢相差$10到,價錢算合理
我地就8:00入坐加埋刺身,$189/ 位(未加1服務費),食兩小時。

提提大家,其實佢地有得訂位,唔想等既人我建議兩日前好打電話去訂位啦。

總括一下:
海鮮鍋鮮味十足又唔會腥,火鍋醬料選擇多,菜單款式多得來唔會好雜,刺身火鍋店來講一o的都唔求奇又好味而且鮮味十足,個人建議一定要加刺身
最後埋單每人二百零蚊(包括加一服務),另外來想講就係呢加一服務絕對值得去比,因為佢地服務好細心,有禮貌,一般火鍋店好少做到服務咁好,呢兩個鐘令我非常回味,只係等位時間會內o的,但下次食火鍋,佢一定會係首選!
2015-10-30