2019-05-23 193 浏览
台灣美食一向係香港人所喜愛的,每道餸加上台灣二字必定吸引大量香港人前來品嘗,本人亦不為外。 今次嚟到尖沙咀嚐一嚐台灣美食。首先,呢間舖晚市不設有小籠包,只有午市,令我大失所望,但無阻我嘅心情去品嚐這間餐廳。總括嚟講呢間餐廳嘅嘢食不錯,沒有令我失望至極。麻油雞湯一個字正,雞味融入在湯裏,令到湯有雞味,雞有雞味,雖然用雞煲湯,但無令佢流失去原有嘅味道,亦保持鮮味。 平時一般飲雞湯都有一層油喺上面,令到大部分人都不敢放肆地飲, 但係這間的雞湯雖然都有一層油喺上面,但只有很少, 所以飲下去,嘴裏面唔會有層油,令你口腔油淋淋。蚵仔煎十分有台灣的味道,蛋唔會煎得太老,沾上辣汁, 令到蚵仔煎層次再昇華,令你無法抵抗。脆皮大腸十分有鮮味,外脆內嫩。擔仔麵正常發揮,但加上鹵肉之後,令到麵的味道有雙重口味,變化萬千。三杯雞一定要趁食,食到雞味嘅原汁原味 ,佢哋選擇用嘅雞唔會太肥唔,會太瘦。份量亦很多,不怕吃不飽,只怕吃不曬。總括嚟講,呢間餐廳保留咗台灣菜嘅味道,亦加入香港人嘅口味,所以部分食菜有少少微調,但不會令人有抗拒感覺,反而愛上,值得一嚐。

脆皮大腸

脆皮大腸十分有鮮味,外脆內嫩。

脆皮大腸
2019-05-23 28 浏览
水煮魚不會太麻太辣, 所以不愛太辣的也可以吃. 分量適中. 本人覺得比三希樓好吃. 三杯雞亦不錯. 不過海鮮類就有點失色, 可能不是專科. 建議還是點地道菜式. 就服務態度, 可說是城中少有的好. 還有是圓山午餐時間的點心做得不錯, 新鮮味道又好. 值得推介.
2019-05-20
  • 三杯雞
  • 干煸四季豆
  • 即撞木桶豆腐花
  • 屏東小炒皇
2019-05-23 210 浏览
香港地飲茶,大多是港式點心又或是潮式風味,而圓山台灣料理就主打台灣風味菜餚,早上11點至下午4點半,都有點心供應,即叫即蒸,十分新鮮。點心除了一般港式點心之外,仲有大量台灣地道小食以及台式點心,選擇相當豐富!皮蛋肉鬆豆腐卷,一份三條,每條對半剪開,份量十足,外皮金黃酥脆,用皮蛋肉鬆豆腐填滿,口感層次豐富,豆腐的嫩滑與酥脆的外皮形成強烈對比,好特別。燒肉粽,最愛台灣肉粽,一場來到怎能唔試下,一份三隻迷你肉粽。濃濃的荷葉香,粽子夠味,米粒細膩圓滑,肉餡相當多。台式胡椒餅,去台灣必吃的胡椒餅,當然飲茶見到一定不會錯過,迷你版的胡椒餅有千層酥皮,一口咬落,牛肉餡充滿整個口腔,十分滿足。雖說是台式料理,同時也不乏港式點心,手工精緻,一d都不含糊。春風香脆百花腸粉,細膩入微的粉皮卷住脆口油條,大粒蝦仁彈牙,好味。招牌雪影叉燒包,新鮮滾熱辣,叉燒餡相當飽滿!飯後甜點,椰汁紅豆糕,椰味十足,原粒紅豆飽滿甜蜜。即撞木桶豆腐花,夠嫩,夠滑!一大桶,份量超級滿足吖!

招牌雪影叉燒包,新鮮滾熱辣,叉燒餡相當飽滿!

飯後甜點,椰汁紅豆糕,椰味十足,原粒紅豆飽滿甜蜜。

即撞木桶豆腐花,夠嫩,夠滑!一大桶,份量超級滿足吖!
2019-05-19
午餐
  • 台式胡椒餅
  • 即撞木桶豆腐花
2019-05-22 2356 浏览
想吃正宗的台灣料理,到這間位於美麗華廣場旁的圓山台灣料理就最適合不過. 除了台灣菜外,午市也有粵式點心供應,選擇相當豐富. 餐廳內裝潢就如同一般的中式酒家,但播放着鄧麗君的老歌,家人甚為喜歡~人蔘烏龍 (茶位 $11) 平時飲茶多數選鐵觀音,但原來這裡有供應甚為罕見的人蔘烏龍,故點來一試. 怎知味道不得了,易入口且帶甘甜,相當好喝,值得一試!!午市商務二人套餐 ($288) 可選2款點心/ 涼菜、精美小菜2款,還配有老火湯、肉燥飯及甜品等,相當豐富. 老火靚湯 老火湯味道清甜,內裡有肉、老黃瓜等,足料又天然. 水晶鮮蝦餃 一籠5粒,每粒小巧精緻,可以一口一粒; 餃皮煙韌,蝦肉爽口~野生菌素餃 一籠三件的素餃相當巨型,內裡有多款野素,鮮味爽脆,也有水準. 口水雞 麻中帶辣的口水雞,辣度不高,卻相當惹味,用來拌飯吃最適合不過!金銀蛋浸時蔬 大量的鹹蛋黃、皮蛋等,配以上湯浸菜,味道剛剛好且不會過鹹~肉燥飯 甘香肥美的肉燥飯,吃過後要做多點運動,哈哈!!綠豆沙 跟餐送的甜品是綠豆沙,用上臭草來煲,感覺足料亦來香味,絕不欺場. 於尖沙咀想吃台菜的話,來圓山台灣料理就最好不過尖沙

人蔘烏龍 (茶位 $11)

午市商務二人套餐 ($288)

老火靚湯
老火湯味道清甜,內裡有肉、老黃瓜等,足料又天然.

水晶鮮蝦餃

野生菌素餃

口水雞

金銀蛋浸時蔬
大量的鹹蛋黃、皮蛋等,配以上湯浸菜,味道剛剛好且不會過鹹~

肉燥飯
甘香肥美的肉燥飯,吃過後要做多點運動,哈哈!!

綠豆沙

於尖沙咀想吃台菜的話,來圓山台灣料理就最好不過

尖沙咀金巴利道25號長利商業大廈1及2樓

27219833
2019-05-22 23 浏览
今日收工出咗尖沙咀,又要揾下嘢食。。。好姊妹話食台灣嘢不如就?Go go go我覺得似去咗酒樓點個菜先講果個雙拼小食先-個鹽水鴨都真係好好食,食完幾舊都唔會好咸,唔會想即刻飲水,d肉質都仲會彈彈地,唔會好似臘鴨咁實哂。-蛋黃小卷就做到好似隻蛋切開一片片咁,睇係ok好睇既。食落好重蛋黃味。兩個人叫雙拼,份量就啱啱好!-柯仔煎 唔叫柯仔煎唔叫點對得住自己。黎到時候,仲以為自己叫左菜莆蛋🤭 聞左兩野都幾香,個店員都好好想幫我地切開,但見我準備影相就叫我地襯熱食,唔好等凍哂!都幾細心嘅!相機食完我地都即刻開動啦,感覺真係同菜莆蛋真係非常相似,入面就加左好多好野味既蠔仔,都幾大隻,仲應該係已經煎炸過,有點糊椒粉味。味道都是不錯的,相對地食完半份都唔會好好脹同好濟。-三杯雞本來我同朋友都想叫鹽酥雞, 跟住個店員哥哥介紹我地,試下佢地既三杯雞, 話都好多人點咖, 都算幾招牌.咁我地最後聽佢講, 跟佢介紹試下.黎到個感覺好似雞煲咁, 聞到已經好香, 同埋佢係唔辣既, 都幾岩唔辣人士, 睇到個顏色都已經覺得好野味.食落去都仲熱辣辣既, 唔似一d煲仔菜拎出黎暖暖地咁, 肉質保持到彈牙同多肉汁, 配埋佢地個
今日收工出咗尖沙咀,又要揾下嘢食。。。
好姊妹話食台灣嘢不如就?
Go go go

我覺得似去咗酒樓

點個菜先

講果個雙拼小食先
兩個人叫雙拼,份量就啱啱好!

-柯仔煎

-三杯雞
咁我地最後聽佢講, 跟佢介紹試下.
食落去都仲熱辣辣既, 唔似一d煲仔菜拎出黎暖暖地咁, 肉質保持到彈牙同多肉汁, 配埋佢地個醬汁撈埋食好加分, 煲仔唔大, 但好足料, 感覺有接近半隻雞, 好都ok!

-炒A菜
最後點都要點個菜食下, 習慣左。。。
佢炒菜款式不多, 就點個最簡單既蒜蓉炒菜,。
不過佢小油炒, 健康人士先岩食.
2019-05-21
2019-05-21 30 浏览
已經想食圓山好耐,但一直約唔到朋友食,今次細佬終於考完試得閒,即刻同佢黎慶祝下先😆叫左個秘制麻油雞湯第一次飲麻油雞湯,估唔到味道唔錯,濃郁既麻油香同雞湯既精華,飲落好滋補,雞肉仲好嫩, 好足料!蚵仔煎台灣餐廳當然必點啦,蛋味好香,蠔仔份量超多,每一啖都食到,沒什麼粉漿,唔錯!三杯雞一黎到就聞到好香啦, 好香九層塔同薑味, 三杯雞雞肉嫩滑, 醬汁香濃, 正呀!小炒王, 有韭菜花,莞茜,蝦乾,魷魚鬚,仲帶子,腰果,又香又惹味,鹹鹹香香,加上鑊氣十足,送飯一流!最後仲叫左流沙包做甜品, 真係超級流心,仲要奶皇味濃又唔太甜,飽到食左2個先夠喉😆😆

叫左個秘制麻油雞湯

三杯雞
一黎到就聞到好香啦, 好香九層塔同薑味,
三杯雞雞肉嫩滑, 醬汁香濃, 正呀!

• 蚵仔煎
  • 三杯雞
  • 屏東小炒王
  • 招牌極品溜沙包
2019-05-20 1639 浏览
上個禮拜同幾個好耐冇見既朋友聚會,大家都各有各忙,要見一次面可能要隔幾個月。難得約左出黎見到面,我地想去間舒適既餐廳小聚,食下晚餐傾下計🤗朋友推介我地去呢間叫圓山台灣料理既餐廳食台灣菜,佢地既台灣料理聽聞係幾出色,不但有齊著名既台灣菜,仲有各式各樣既地道小菜,包羅萬有~餐牌上有多款台灣美食,仲要已經分左類,有海鮮、麵飯類、小菜、湯品等等,真係未食就已經流曬口水~我地坐低冇幾耐,店員就俾我地送上茶水同埋兩碟飯前小菜,分別係手拍青瓜 🥒 同埋脆魚花生🥜。青瓜清新開胃,花生香口惹味,實屬飯前佳品~台式紅燒肉紅燒肉食起黎肥瘦均勻,入口即化,而且軟嫩多汁。如果細細咀嚼,會食到有淡雅既酒香,同埋冰糖柔和既甜味,更加襯托出肉質既甜美細緻。中菜有時會配埋花生糖粉同埋香菜,再夾入包內食用 😋😋蚵仔煎台灣著名既小食必定要講提及蚵仔煎,廚師放上蚵仔、攪拌後既雞蛋、茼蒿菜、豆芽菜等其他蔬菜後,再淋上太白粉芡水。當蚵仔熟左既時候盛起,淋上特製醬料後就可以食用。蚵仔煎味道鮮美,幾乎每個台灣夜市都可以搵到賣蚵仔煎既攤位。醬汁配方以及煎煮方式各地各家都各有不同,由最簡單既番茄醬、豆瓣醬同甜辣醬,以至店家自製獨門配方既

台式紅燒肉

蚵仔煎

醬汁配方以及煎煮方式各地各家都各有不同,由最簡單既番茄醬、豆瓣醬同甜辣醬,以至店家自製獨門配方既醬料皆有。

我地呢個係以番茄醬為主既秘製醬汁,食落酸酸甜甜好過癮 😋

水煮桂花魚

水煮桂花魚一上菜就香氣撲鼻,呢道菜選用既係上盛既桂花魚而唔係低價魚類。潔白既魚肉大片厚實,細膩鮮美,香辣入味。

水煮桂花魚大大一盆,真係物超所值。除左鮮味既魚片,入面仲加入左豬紅同晶瑩剔透既麵條,爽口彈牙 👍🏻

花雕酒蒸蝦 🦐

我地見佢既花雕酒蒸蝦做緊推廣,比平時平左唔少,所以都忍唔住要幫襯下~ 鮮蝦一上枱,濃濃既花雕酒香撲鼻而來,彈牙既蝦肉經過酒既點綴,實在係別有一番風味。

呢間台式餐廳除左多元化既美食外,服務質素亦都好好~店員好有禮貌,又不斷為我地添加茶水,我同朋友都覺得滿意 ☺️💕
2019-05-07
2019-05-18 68 浏览
歐洲旅行大半個月,對亞洲菜嘅渴求更加強烈,朋友就帶我食台灣菜平衡下~呢間餐廳門面開始都好台,裡面有唔少特別菜式添。秘製麻油雞湯(半隻)$198全晚最滿意嘅一道菜式!個湯好濃好甜,我形容係重薑味嘅濃縮版雞湯,飲都成身熱晒。雞肉出奇地唔鞋,湯連肉食,其實唔叫其他餸都夠晒飽😂台灣花雕醉鴿 $80香港有得食醉鴿嘅地方好少,所以我一見到就即刻點嚟試!呢道菜勝在食物質素本身夠好,隻鴿肉味濃,肉質滑,有好香嘅五香滷水味,再重酒味D就完美!台式鹽水鴨 $90同醉鴿一樣,肉質不錯,咸咸香香咁送酒一流,係一道較清淡嘅菜式,女仔開心share剛剛好,男士的話可能要追加~~干煸四季豆 $108好香!炒得都算乾身,夠曬惹味,整體偏濃,撈返飯食就啱啱好~~~

秘製麻油雞湯(半隻)$198

干煸四季豆

台灣花雕醉鴿
台式鹽水鴨
2019-05-17 1038 浏览
突然間滿腦子都是魯肉飯、蒸肉餅等……,定必是很久沒有吃台灣菜的原故,即想起尖沙咀的圓山,那就圓山開飯吧!環境企理,略兼樓底較矮,人客多的時候,會比較嘈吵,慶幸今晚未算太滿座…😂😂先來餐前小食蒜泥青瓜,雖然打拍過青瓜會更入味,但味道始終略淡。點了晚市精選2人套餐 $428,前菜是皮蛋肉鬆豆腐,算是台灣特式小食,糖心的皮蛋😍😍,加上嫩滑的豆腐及肉鬆,滋味無窮。是日靚湯,茶樹姑老鴨湯,火喉到家,味道濃郁,上枱夠熱,是客出色靚湯。蛋黃肉,咸蛋鬆化起沙,肉餅堆得高高,相信要蒸上幾小時才能熟透。味道帶甜味,有點像甜梅菜似的,撈汁伴飯的確無得輸。台式蚵仔煎,口感煙韌,蛋醬煎得香脆,加上點點的蔥花,既美觀又好看。跟有甜酸汁一碟,但自己還是偏愛魚露的咸鮮味多一些。阿理山桂竹荀,味道微辣,竹荀鮮嫩,跟豬肉同煮,味道很夾。擔仔麵,湯底濃得像肉汁,但一點不咸,瞬間清碟。魯肉飯,台灣特色,味道略淡,跟蛋黃肉一起吃,可以吃掉大碗。即場 like 圓山的 Facebook, 即可換取甜品,椰汁紅豆糕一客。椰汁香,紅豆諗,叉得起的糕點🖒❤整體味道偏淡,滿滿住家飯的味道;沒有花巧的賣相及豪華的食材,郤是越簡單越見真功夫

跟有甜酸汁一碟,但自己還是偏愛魚露的咸鮮味多一些。

阿理山桂竹荀,味道微辣,竹荀鮮嫩,跟豬肉同煮,味道很夾。

擔仔麵,湯底濃得像肉汁,但一點不咸,瞬間清碟。

魯肉飯,台灣特色,味道略淡,跟蛋黃肉一起吃,可以吃掉大碗。

整體味道偏淡,滿滿住家飯的味道;沒有花巧的賣相及豪華的食材,郤是越簡單越見真功夫。
2019-05-17 995 浏览
一向都以為圓山台灣料理只供應台菜,但原來這𥚃的午市除了有台式料理外還有粵式點心和炒飯麵等供應,而且甚具水準,水準足以媲美很多正宗的粵式食肆。午市有各款台粵點心,價錢分別是:小點$26、中點$32、大點$38、特點$43、頂點$50。午市商務套餐,分別有二人套餐$288,四人套餐$498,六人套餐$698。我們分別點了一個二人套餐另加多三個點心。午市二人商務套餐($288)點心任選兩款 或 涼菜小食一款精美小菜兩款足料老火靚湯(兩位)肉燥飯 或 擔仔麵 (兩位)甜品涼菜-麻辣鴨舌👍👍👍👍👍鴨舌的口感十分爽脆,麻辣的香麻令到鴨舌的味道更添層次,令人愈食愈想食,一口接一口。小菜-三杯雞👍👍👍👍特色台灣小菜三杯雞,用了大量的薑片、蒜子、九層塔,再加上醬油、米酒和麻油,一上枱已散發濃濃的香氣,雞件入味又鮮嫩,三杯的調味令雞肉味道更添層次。小菜-屏東小炒皇👍👍👍👍👍小炒皇的材料十分豐富、有韮菜花、大蔥、蜆肉、魷魚、蝦乾、魚仔乾和鹹肉。小炒皇鑊氣十足,略為炸過的蝦乾和魚仔乾帶點鹹香,蜆肉和魷魚則很鮮甜,令到整碟菜帶著複雜的口感和味道。老火湯👍👍👍👍👍是日的老火湯是蓮藕髮菜豬骨湯,湯料十足,味道鮮甜原

午市二人商務套餐($288)
點心任選兩款 或 涼菜小食一款
精美小菜兩款
足料老火靚湯(兩位)
肉燥飯 或 擔仔麵 (兩位)
甜品

老火湯

是日的老火湯是蓮藕髮菜豬骨湯,湯料十足,味道鮮甜原味,十分滋潤。

台南擔仔麵

套餐還可以每人選一款擔仔麵或肉燥飯,我們都選了擔仔麵。濃厚肉汁的肉燥令湯麵增加口感和味道。

甜品
綠豆沙

甜品是綠豆沙,味道不太甜並帶豆香。

*******
另外我們還點了三款點心

水晶鮮蝦餃(特點$43)

這𥚃的蝦餃有五粒,用皮薄饀靚來形容就最貼切,蝦餃皮很薄,𥚃面的蝦肉十分爽彈鮮甜。

紅油抄手(特點$43)

抄手的皮煙煙靭靱,饀料是肉碎,伴以辣油和黑醋,味道酸中帶辣,十分惹味。

招牌極品溜沙包(大點$38)

熱辣辣的溜沙包,包著橙黃色的溜沙饀料,鹹蛋金沙的味道很突出,味道香而不膩, 但記緊要襯熱吃才吃到流沙的效果。
招牌極品溜沙包(大點$38)

茗茶(@$11)
茗茶(@$11)

內在環境

餐牌
2019-05-16
2019-05-16 75 浏览
經過金巴利道,見到有間圓山台灣料理,上open rice 看一看,原來開咗好耐喎~突然記掛早兩年去台北到過'圓山大飯店',好想懷念一下當時飯聚的情景,於是就想去試試啦~裝修當然不及'圓山大飯店'的敦煌氣派,不過這裏的裝修也很別緻,優雅,尚算不錯呢~來了一個台式四拼,揀選了鹽水鴨 ,鹽水雞, 麻辣鴨舌,還有蛋黃肉卷~鹽水鴨口味清淡而略帶鹹味,肥而不膩、鮮嫩味美,醮上白醋,鮮味更突出😋鹽水雞皮黃且脆、肉香而嫩、配上薑汁葱油 ,更香👍蛋黃肉卷,用魷魚作蛋白,魷魚腍而不韌;蛋黃混入鮮肉,味道很特別😋鴨舌帶有喉嚨及軟支, 跟台北老天祿相比鴨舌比較軟滑, 醬汁較濃。 鹹,鮮,辣味俱備, 味蕾為之一振, 刺激過癮,大家都食得津津有味😅陽明山炒劍筍,不是容易吃到😅劍筍是由台灣陽明山空運才有,尖尖幼幼的劍筍,鮮嫩無比,清甜冇渣,清新醒胃😍擔仔麵,麵質爽滑,配以肉碎芫茜,味道恰到好處😉還有很多套餐更為抵食,下次約多幾個朋友再來試試😅

鹽水雞皮黃且脆、肉香而嫩、配上薑汁葱油 ,更香👍

擔仔麵,麵質爽滑,配以肉碎芫茜,味道恰到好處😉

還有很多套餐更為抵食,下次約多幾個朋友再來試試😅

2019-05-14
  • 陽明山炒劍筍
  • 麻辣鴨舌
  • 鹽水鴨
  • 蛋黃小卷
2019-05-16 54 浏览
久聞「圓山台灣料理」是具水準的餐廳,小弟亦是向往以久,可惜一直沒機會嚐味。這天朋友相約到尖沙咀,小弟便提議來這裏,終於得償所願。走上一條樓梯,推開門的瞬間,小弟才發現這裏的環境和想像中不同。小弟原以為「圓山台灣料理」是一所小品台式餐廳,誰知原來這裏是台式酒家!我們只有兩個人,心裏當然覺得在茶樓吃不太適合了,但既然都來到這裏,便決定坐下一試了。由於我們二人均是第一次來這裏,我們便搜尋了一下這裏的招牌菜式,最後點了一個秘製麻油雞湯和台灣花雕醉乳鴨,再點了一個炒A菜、燥肉飯和擔仔麫。很快,秘製麻油雞湯便送到了。麻油雞湯份量十足,一大鍋的其實足夠5-6人喝,但我們只有兩人又想試一試,最後每人都喝了3-4碗,光是喝這個湯和吃裏面的雞已飽了。雖然份量很多,但也無礙我們享受這個湯的鮮味。湯的雞肉味道十分濃郁,而且十分鮮美,再加上湯裏的半隻雞,一喝下去便知道是用了很多雞肉熬製而成,而雞鮮味中又流露出淡淡的麻油味和麻油獨有的幼滑口感,令整個湯又提升了一個層次。很快,炒A菜、燥肉飯和擔仔麫便送到了,我們便一邊喝湯,一邊吃雞肉和炒菜,一邊吃飯和麫了。在這裏,不得不讚一下這裏的小炒,雖然只是最普通的炒菜,卻是

很快,炒A菜、燥肉飯和擔仔麫便送到了,我們便一邊喝湯,一邊吃雞肉和炒菜,一邊吃飯和麫了。在這裏,不得不讚一下這裏的小炒,雖然只是最普通的炒菜,卻是非常有鑊氣,吃下去每一條都香氣撲鼻,而且口感亦是一流。至於擔仔麫和燥肉飯,雖然不算非常特別,但也是水準之上,頗美味的。

我們吃到一半,今天的另一個主角-台灣花雕醉乳鴿-便送到了。醉雞小弟也吃過不少,但醉乳鴿真的是第一次吃。相比起醉雞,個人認為醉乳鴿是更好吃的,而其優勝的地方就是它鮮嫰的口感。乳鴿本身的肉質是比雞肉更幼嫰的,而在酒浸後,乳鴿本來的幼嫰肉質就更是突出。而且乳鴿的味道亦十分濃郁,在酒香下越是顯得鮮味,非常好吃。

真想不到聞名已久的「圓山台灣料理」原來是一家酒樓。儘管與預期有些微出入,但這裏確實是「盛名之下無虛士」,希望下次來是與更多朋友一起,能試一下更多不同的菜式。
2019-05-14 56 浏览
尖沙咀最新新興左台灣點心🥧☝🏻😳晏就同個朋友就黎會一會佢先😊係美麗華廣場隔離好易搵!上一樓姐姐就會帶位☺️裝修係傳統茶樓,好多街坊都等下午茶☝🏻😳我地睇住點心紙都流曬口水🤣🎈翡翠帶子腸粉($43)大大舊白滑腸粉☝🏻😳入面真係有粒垃帶子。重夾埋菜!口感層次好豐富!腸粉唔會太乾,落豉油同辣醬👍🏻🎈台式紅糟豬手($78)佢地自家既秘製醬☝🏻加埋滑滑豬手外皮,入面都厚肉地🤤甜甜酸酸好好味🤤台灣人常說係濃濃的古早味☺️🎈鳳梨🍍酥($32)新鮮每日立即製作😻!外層鬆軟既酥皮,鬆而不散,好香!而且鳳梨蓉係好煙煙韌韌!有彈性會輕輕有拉絲既軟林林程度👍🏻👍🏻👍🏻台灣感🍍🍍🤤🎈蟹籽肉汁燒賣皇($38)傳統燒賣既口味,蝦肉結實☝🏻😳飲茶必備就係燒賣🤗🎈水晶鮮蝦餃($43)一籠5粒,好抵食bro😆大大粒蝦餃☝🏻水晶皮晶瑩剔透👍🏻😌皮唔會太厚欣賞☺️😊🎈鮮菇魚肚扎($38)粒粒有咬口蘑菇仔,唔會太硬,鮮竹包圍入面既料!包住索曬上湯既魚肚滑滑,唔會鯹☝🏻😻爽口🎈懷舊古法馬拉糕($32)係傳統既馬拉糕呀☺️☝🏻係細個飲茶既風味🥧鬆軟有彈性既糕點,甜甜既味道黎自舊時既黑糖製作🥧重點係個底係乾既唔會係濕曬既口感(你懂的)🤣 正
尖沙咀最新新興左台灣點心🥧☝🏻😳
晏就同個朋友就黎會一會佢先😊

係美麗華廣場隔離好易搵!上一樓姐姐就會帶位☺️
裝修係傳統茶樓,好多街坊都等下午茶☝🏻😳

我地睇住點心紙都流曬口水🤣

🎈翡翠帶子腸粉($43)

🎈台式紅糟豬手($78)

🎈鳳梨🍍酥($32)

🎈蟹籽肉汁燒賣皇($38)
傳統燒賣既口味,蝦肉結實
☝🏻😳飲茶必備就係燒賣🤗

🎈水晶鮮蝦餃($43)
一籠5粒,好抵食bro😆
大大粒蝦餃☝🏻水晶皮晶瑩剔透👍🏻😌
皮唔會太厚欣賞☺️😊

🎈鮮菇魚肚扎($38)

🎈懷舊古法馬拉糕($32)
係傳統既馬拉糕呀☺️☝🏻係細個飲茶既風味🥧
鬆軟有彈性既糕點,甜甜既味道黎自舊時既黑糖製作🥧
重點係個底係乾既唔會係濕曬既口感(你懂的)🤣 正明新鮮蒸起!

🎈台式小籠包($38)
湯多小籠包,一籠4個

🎈招牌極品溜冰飽($38)

爆出真。蛋黃既流沙包!平時有時食到既流沙包,一係就唔流一係就無蛋黃香!不過佢地lee 個兩樣都有!😍😍🤤🤤 入面係橙黃既蛋黃流沙🤤咸咸地

☝🏻茶介($11)
2019-05-14 57 浏览
之前逛尖咀不時經過這間店樓下,但未曾嘗試過,因同事說這間不錯,因此有天下班後突然有興致便一起吃晚餐了~然後就決定是你!明明是平日晚上,8點半左右去到全場滿座,等了會才有位置還真多人,感覺食物質素會真的很不錯。點了碟涼菜—皮蛋肉鬆豆腐$80,皮蛋是有點流心,蛋皮爽滑,蛋黃又咸又香。配上香口鬆軟的肉鬆質感很獨特,且肉鬆令蛋黃的味道多了層口感。凍豆腐則很挺而滑身,很涼且清爽的口感適合夏天吃。之後上的是蚵仔煎$98,分開裡頭蛋黃仍有流心,蛋不完全煎熟令質感更香滑,蛋味很重。蚵仔不少,蔥花增加了香口感。跟大排檔的蚵仔煎是不同類型各有特色。胡椒焗海中蝦正做特價賣$228,超香濃的黑胡椒香,都滲透進蝦裡,每隻蝦也不小,份量十足,非常的惹味好吃,不廢話力推!秒製麻油雞湯(半隻)$198,是很特別且愈喝愈覺好喝。麻油味重而不會覺油膩,有一重很香卻又不會太濃太過。雞肉蠻多,下肚很暖身~最後是即撞豆腐花$88,豆香挺重且很嫩滑~作為飯後甜品一流~這店還真不錯,難怪很多人啦,有機會要再來光顧。

這店還真不錯,難怪很多人啦,有機會要再來光顧。

2019-05-14 61 浏览
今日提早一星期和媽媽慶祝母親節。因為媽媽喜歡吃中菜,但又不想只是吃平常的廣東菜或上海菜,因此我便選擇了台灣菜和媽媽慶祝。當然也想找一家比較有睇頭的台灣菜館,所以在openrice 找到這家圓山台灣料理,一看到這個名字經已有好感,因為台北的圓山飯店是很傳統也是很有名,也是很多高尚人去的地方。因此看想也不會太差吧,所以決定跟媽媽去吃個母親節晚餐。當我去到餐廳的時候,第一個感覺這間餐館也是有一點傳統的老台灣菜館,而且他的菜式也是很多傳統的台灣菜,因此我和媽媽選了五個菜,第一個是前菜鹽水鴨,第二個是台灣三杯雞,第三個是蚵仔煎,再加一個台灣滷肉飯然後是台式炒A菜。第一個上台的菜式是鹽水鴨,我們點的份量是例牌,分量剛剛好適合兩個人,他的鹽水鴨肉質有口感而且鹽水的味道剛剛好不會太鹹,在第二個菜還沒到的時候我們已經把它吃光,因為味道真的很好。第二個到場的菜式是三杯雞,他的分量根本兩個人是吃不完的,它的味道很夠味,我媽媽非常欣賞,而且太有港式煲仔菜的鑊氣,對我來說味道真的很好,只是份量太多了對我們兩個人來說。第三個菜是我最喜愛的滷肉飯,滷肉飯的份量非常足夠幸好我們只是點了一份,因為這個飯經已足夠兩人吃,

第三個菜是我最喜愛的滷肉飯,滷肉飯的份量非常足夠幸好我們只是點了一份,因為這個飯經已足夠兩人吃,他的油香非常香氣十足,而且也不會太過油膩,肉和飯的比例非常好,剛剛每一口都可以吃到飯和醬油的味道。

第四道菜是蚵仔煎,他的煮法和一般的蚵仔煎不是太相同,是比較多蛋而比較少粉漿,而且蠔仔的份量也非常多,所以每一吃都吃到蠔仔和蛋,真的與別不同。

總括來說,媽媽非常滿意我安排的這一餐母親節飯,我覺得如果想帶長輩去吃台灣菜,而且想要不錯的環境,圓山台灣料理真是一個非常好的選擇。