真的很喜歡台灣的食物,在台灣的時候有很多夜市可以逛逛,那時候的台灣腸、鹽酥雞、燥肉飯、牛肉麵等,真係諗起都好想即刻飛過去大刷一番。不過既然諗開有條癮,又想食台灣菜既話,我發覺尖沙咀【圓山台灣料理】都係一個唔錯既選擇。之前吃話一兩次都仲會想令我番轉頭再度光顧既念頭呢。近來香港開設既台灣小店或甜品店比較多,像這類比較正式打正旗號賣台灣本土菜式就比較少,上完一條長樓梯入到去感覺有點像酒樓既格局,店內環境頗大,佔地兩層,上層為獨立房間不過就室內樓底矮可能頗侷促。但係作為中式既裝潢是可以接受的。見到有魚缸,相信海鮮既新鮮程度也不錯呢。坐下後店員給我們一壺普洱茶也放下了一小碗小食手拍青瓜。讓我們開開胃,並了解一下我們想吃什麼款式再加以推介。餐牌上有圖有字圖文並茂十分吸引,食物可分為涼菜類、台灣小菜、四川菜式、鮑參翅肚、湯品類及甜品,一場黎到的當然以台灣小菜為主啦。對不?!🔹拼盤可自行選擇款式,台式雙拼 $148,台式鹽水鴨&蛋黃小卷台式鹽水鴨:鹽水鴨,鹹香鮮甜但又不會過鹹不必味精來提味,鴨肉有著柔嫩的口感但又有一點實在,味道很鮮香,絲毫不油腻,非常開胃。另一拼是蛋黃小卷:這裡既名物之一,賣相精緻,

見到有魚缸,相信海鮮既新鮮程度也不錯呢。

手拍青瓜

台式鹽水鴨&蛋黃小卷

另一拼是蛋黃小卷:這裡既名物之一,賣相精緻,蛋黃小卷外圍白色用上魷魚筒,裡頭釀了蛋黃、火腿...食第一塊既時候,蛋黃味不太明顯,愈食愈多既時候蛋黃香慢慢出來。

台式鹽水鴨&蛋黃小卷

喜歡仲可以沾些附上的沙律,沾上的話又是另一番風味呢。

🔹蚵仔煎 $98
蚵仔煎是台灣夜市有的,這個與台灣的有點不同,蚵仔煎少一份熱氣的感覺,因為相對比較乾身,但仍然香口。
蚵仔煎

入面有大量蔥花,蠔仔,蚵仔粒粒飽滿,帶嚼勁的餅皮,口感相當有層次感,帶著少許辣味的 ...成個食起上黎香口而不油膩。

🔹滷肉 $128
先談底下的汁頭,鹹度適中,而主角的滷肉,肉質相對則較鬆軟,鬆軟得來又有足夠的彈性,配上甜咸可口的醬料,除了本身滷肉其味道夠濃郁外,加上一點滷汁味道真的複雜得來又夠好。
滷肉

而且更難得的是,在這美味爆發的茨汁下,滷肉本身的鮮味還尚存,實在叫人吃得愉快。

🔹番薯粥 $14
番薯粥不僅做法簡單,而且營養也特別的豐富,本來覺得它硬硬的應該不會好吃,沒想到煮出來還是軟糯口感的,米粒飽滿滑順, 熱呼呼的享用, 再幸福不過了。
番薯粥
番薯粥

🔹極品溜沙包 $38
之前食過一次,好味到番唔到轉頭
極品「 溜沙」 奶黃包 ... 好吃的奶黃包首要是濃稠適中, 最理想是有流沙包的效果— — 稀, 不可以穿漏瀉滴; 濃, 卻不可膠結; 撕開 ... 般有起沙的口感...當我雙手撥開熱呼呼的流沙包,果真金黃色...
極品溜沙包

呢度既極品溜沙包 ,薄藝的外皮包住隨時破包而出既溜沙餡料,奶油餡加上鹹蛋黃,食落好香奶黃味,濃、稀並重,口感和香味都清晰而強烈,彷彿是那千層糕濃縮出來的好味道。起沙口感,最令人難忘,BTW流沙好熱,食既時候要小心喔。

極品溜沙包

台灣人與食物的關係非常微妙,非常喜歡呢種感覺。【圓山台灣料理】既食物不會讓你有負擔的感覺,店內也會時不時地推出新的小菜,讓客人嚐鮮。我還會再來喔。
手拍青瓜
2019-04-21 90 浏览
老友最鍾意去尖沙咀圓山飲茶,今日難得放假,他便約我一起去試試。嘩!去到的時候已經有不少食客。老友推薦二人午市點心套餐,他說很抵吃,只是$198可以任揀四款點心,更包括有老火例湯和擔擔麵。安蝦鹹水角,咬落新鮮熱辣,餡料味道非常好。超好味,我二話不說,便吃了兩個。懷舊水晶鮮蝦餃,蝦餃皮半透明,餃皮摺工精細,蝦肉鮮味不油膩,真是皮薄餡靚。名副其實的水晶蝦餃,我的最愛。招牌雪影叉燒包,熱呼呼的,夠新鮮、皮脆、包軟熟、味道好,我們一邊吃一邊讚!老火例湯擔擔麵,份量適中,湯底夠味。老友真是冇介紹錯,圓山真是食物水準高,價錢抵,仲有不少懷舊點心吃,下次再來,當然又是他請客啦!

安蝦鹹水角,咬落新鮮熱辣,餡料味道非常好。
超好味,我二話不說,便吃了兩個。
名副其實的水晶蝦餃,我的最愛。

老火例湯
擔擔麵,份量適中,湯底夠味。

• 安蝦鹹水角
  • 懷舊水晶鮮蝦餃
2019-04-18 84 浏览
無得去台灣 但我又想食啲台灣野 又想食辣朋友帶左我喺公司附近食呢個有台菜都有川菜 都好似幾啱我口味咁喎佢係好中式 我見中午都仲有點心食套餐麻辣系列主菜霸王辣子雞呢個炒得好乾身 唔係一食就死命辣係食左落去後 慢慢再辣出黎配上腰果夠爽脆 雞肉嫩滑魚香茄子呢個係台式做法黎 鹹香帶點酸味開胃又好好送飯 茄子又煮得林酥炸豆腐嫩滑gei豆腐加埋酥脆gei 外皮可以話係外脆內軟 魯肉飯魯肉肥美  煮得好林好入味入口即溶 再配埋有汁gei飯 食一碗都唔係好夠
無得去台灣 但我又想食啲台灣野 又想食辣

魯肉飯

魯肉肥美  煮得好林好入味
入口即溶 再配埋有汁gei飯 食一碗都唔係好夠
2019-04-18 76 浏览
放工一小聚~圓山食記收工兩丁友走左去附近食台式野,大概七點左右.一入到去就係茶樓格局,幾有親切感.D 姐姐都好nice好friendly,一坐低無耐就好快有人開茶比我地xd.我地叫左辣子雞,魚香茄子, 椒鹽豆腐同魯肉飯haha兩個人食都真係有D多xd當中個魚香茄子同港式做法好唔同,係酸酸辣辣好開胃,送飯一流個種.係張圖都可以見到由個外表都同我地食開個種做法唔同.其他個D都唔差, 正正路路. 不過個陣人情味真係好好.魯肉飯都係好正宗咁款.整體都是爽爽的~
放工一小聚~圓山食記

收工兩丁友走左去附近食台式野,
大概七點左右.

一入到去就係茶樓格局,
幾有親切感.

D 姐姐都好nice好friendly,
一坐低無耐就好快有人開茶比我地xd.

我地叫左辣子雞,
魚香茄子, 椒鹽豆腐同魯肉飯haha

兩個人食都真係有D多xd

當中個魚香茄子同港式做法好唔同,
係酸酸辣辣好開胃,
送飯一流個種.

係張圖都可以見到由個外表都同我地食開個種做法唔同.

其他個D都唔差, 正正路路. 不過個陣人情味真係好好.

魯肉飯都係好正宗咁款.
整體都是爽爽的~
2019-04-10
  • 魚香茄子
今日放假同家人去尖沙咀圓山台料理飲中午茶,特登早來到找靚位置,因為一到食晏時間便座無虛設。我們叫了個二人午市點心套餐$198,任選四款點心,還送兩個擔擔麵,老火例湯,很超值。懷舊水晶鮮蝦餃,每籠有五粒,薄薄的蝦餃皮撐得脹鼓鼓的,蝦肉爽口彈牙鮮甜,真是非常好吃。招牌雪影叉燒包,新鮮、熱騰騰的,外皮脆脆、餡夠味,唔怪得是招牌食物。招牌極品流沙包,吃一口是金黃色的流心,滲入口腔,甜滋滋的又不會太過膩,甜度控制得非常好,是必試的點心。台式小籠包,皮薄肉味鮮、多汁,絕不油膩,好味!老火例湯,今日是苦瓜排骨黃豆湯,好下火,最合我們上火之人喝,哈哈!擔擔麵,味道可以。食完都唔夠喉,再叫一個圓山招牌炒飯。在尖沙咀這個價錢都算親民,招呼也不錯,點心味道好。因為今日我們人少,知道呢度仲有好多懷舊點心,留待下次再試吧!

台式小籠包,皮薄肉味鮮、多汁,絕不油膩,好味!

擔擔麵,味道可以。

食完都唔夠喉,再叫一個圓山招牌炒飯。
2019-04-17 55 浏览
同朋友一齊出去食飯,我喜歡叫朋友選擇晚飯餐廳。 因為通常朋友在附近工作,佢哋午餐都會四處去食,會知道附近有什麼隱世美食。 今次朋友介紹我去一間叫圓山台灣料理,在金巴利道25號地下沿住條樓梯上一層,上到去地方都頗大,乾淨企理裝修。平日也差不多滿坐低之後睇個Menu見到有好多套餐,最後選擇左叫一個自選四道風味菜$388,分別選擇咗有滷水大腸丶三杯雞丶咕嚕黑豚肉及蚵仔煎。 蚵仔煎,煎到好香口,蚵仔份量多好大碟。咕嚕黑豚肉,配料除咗菠蘿之外更加有蜜桃,味道酸酸甜甜好好味。 三杯雞用砂鍋上,上放上枱打開蓋,即時聞到好香九層塔及酒味。 滷水大腸切得好平均,色澤好靚。 已把豬大腸裏的多餘脂肪也去掉,感覺冇咁油膩。 底層更有一些滷水豆腐,滷水汁好香又好入味。

平日也差不多滿
蚵仔煎,煎到好香口,蚵仔份量多好大碟。

三杯雞用砂鍋上,上放上枱打開蓋,即時聞到好香九層塔及酒味。
2019-04-17 69 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。圓山台灣料理.水準高企。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 難得放假,識食一定去「圓山」飲茶 回味台灣的美食,也可感受傳統飲茶的時光 今次與朋友同行,我推介她點那極抵食的2人套餐 還有高質素的點心小食先來一盅老火湯,冬瓜意米清熱去濕,0岩時令又足料一籠5粒肉多多的蝦餃,蝦味香,肉質爽,彈牙好食香噴噴肉燥飯,油香十足,米粒香彈屏東小炒王,簡直充滿鑊氣 選料香口惹味,韭菜、蝦乾、魷魚、香肉、芹菜 不隨便的用料,帶來超下飯的滋味沙茶牛肉,大碟到呢! 牛肉濃香滋味,入口軟身,非常好食 菜心多D令人食唔停,沙茶味非常出色,沉香於此間懷舊馬拉糕,就是為了兒時回憶,吃得出香甜久遠的味道鳳梨酥,即點即製,熱辣辣,極具果香甜蜜蜜,是最中意的台灣手信一桶豆腐花,又滑又香 每人食2碗也是小事畢竟放假,自然瘋狂吃甜品

雜感女生   好味日記
˚*。圓山台灣料理.水準高企。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

難得放假,識食一定去「圓山」飲茶
回味台灣的美食,也可感受傳統飲茶的時光
今次與朋友同行,我推介她點那極抵食的2人套餐
還有高質素的點心小食
先來一盅老火湯,冬瓜意米清熱去濕,0岩時令又足料
一籠5粒肉多多的蝦餃,蝦味香,肉質爽,彈牙好食
香噴噴肉燥飯,油香十足,米粒香彈
屏東小炒王,簡直充滿鑊氣
選料香口惹味,韭菜、蝦乾、魷魚、香肉、芹菜
不隨便的用料,帶來超下飯的滋味
沙茶牛肉,大碟到呢!
牛肉濃香滋味,入口軟身,非常好食
菜心多D令人食唔停,沙茶味非常出色,沉香於此間
懷舊馬拉糕,就是為了兒時回憶,吃得出香甜久遠的味道
鳳梨酥,即點即製,熱辣辣,極具果香

甜蜜蜜,是最中意的台灣手信
一桶豆腐花,又滑又香
每人食2碗也是小事
畢竟放假,自然瘋狂吃甜品
2019-04-16 309 浏览
工作好忙冇時間去台灣旅行,都要食下台灣野啊!今日帶咗媽媽去尖沙咀食好西,圓山係間傳統台灣餐廳,聽到侍應同廚房嘅人講普通話都有啲台灣口音,好似真係去咗台灣咁。呢個自選餐真係幾抵,我哋兩個人食$388有四樣餸,食到好飽啊!多啲人食呢個餐都得啊。茶芥包括開胃青瓜,係鹽水味青瓜,唔係普通餐廳食嘅酸味青瓜,好特別。茶芥仲包埋人蔘烏龍茶(超好味,係咁飲🤣我哋另外叫咗個蛋黃小卷,係魷魚包住蛋製嘅餡料,幾特別。蚵仔煎其實係蛋餅,同我預期嘅有啲出入,因為喺台灣食蚵仔煎係比較多水份,同埋主要用粉整,但係呢個蛋餅就比較乾身。干扁四季豆好好味,都係普通中菜嘅標準,但係啲豆就冇乜筋,值得嘉許,啲味菜都好惹味又唔會太鹹。三杯雞係台灣餐廳必食呀!呢個我比一百分,啲雞好入味,仲有九層塔,同大量嘅薑爆香左個鑊,一齊炒,完全感受到廚師嘅誠意。屏東小炒王有韭菜花、蝦米、蜆肉、韭菜、唐芹、白飯魚乾、魷魚絲等等。佢唔會炒得好油。台式肉操飯,味道係好,但我個人嫌佢太多肥肉,好難減肥啊!依家like圓山嘅Facebook page仲有得送甜品本身可以揀椰汁紅豆糕或者是日糖水,但係叔叔超好人兩樣都畀晒我哋,同埋重點係,兩樣都超,級,

蛋黃小卷

我哋另外叫咗個蛋黃小卷,係魷魚包住蛋製嘅餡料,幾特別。

干煸四季豆

屏東小炒王

台式肉操飯

台式肉操飯,味道係好,但我個人嫌佢太多肥肉,好難減肥啊!

依家like圓山嘅Facebook page仲有得送甜品

紅豆椰汁糕
綠豆沙

本身可以揀椰汁紅豆糕或者是日糖水,但係叔叔超好人兩樣都畀晒我哋,同埋重點係,兩樣都超,級,好,味。

個椰汁糕好硬身,唔會一pat 嘢咁,椰汁比例啱啱好,好足料好多紅豆。

綠豆沙完全係台灣味道,可能因為落咗啲香草,我都唔識點形容,大家一定要去試吓!
干煸四季豆
屏東小炒王
紅豆椰汁糕
綠豆沙
2019-04-13 1159 浏览
星期六日放假最好嘅節目就梗係飲茶,揀左位於尖沙咀的圓山台灣料理,好耐之前已經惠顧過佢地嘅晚市,今次就黎試吓佢哋嘅午市點心兩點黎到已經座無虛席,非常熱鬧午市主打點心及台式客飯,星期六日來到都設有下午茶時段,價格親民唔算貴懷舊水晶鮮蝦餃合共有五粒,大小適中,晶凝通透的蝦餃。外皮有米香,頗有嚼口,內裡包住滿滿的鮮蝦,份量十足,皮薄餡靚蟹籽肉汁燒賣王豬肉餡調味恰當,充滿豬肉香同肉汁,非常美味台式小籠包小籠包唔會一夾就爛,外皮薄得黎夠嫩滑,帶有麵粉香!一咬開,內裏嘅肉餡同湯汁大爆發,好鮮嫩多汁生拆鮮蝦腸粉腸粉好厚身,滑溜有米香的腸粉外皮,包着大大隻鮮蝦,爽口彈牙,好好味呀菜肉雲吞大大粒嘅雲吞皮薄餡靚,裏面嘅肉餡菜肉比例分布平均,餡料充足又豐富即製蜜餞叉燒腸粉叉燒腸粉同樣係好大舊,蜜餞叉燒份量勁多,甜甜鹹鹹的,好美味!小倉紅豆椰汁糕最後點少得甜品!呢個椰汁紅豆糕甜度適中,滿滿的椰汁香,仲有大大粒紅豆增添左口感同香甜味道,為午餐畫上完美句號

兩點黎到已經座無虛席,非常熱鬧

懷舊水晶鮮蝦餃

蟹籽肉汁燒賣王

豬肉餡調味恰當,充滿豬肉香同肉汁,非常美味

生拆鮮蝦腸粉

菜肉雲吞

即製蜜餞叉燒腸粉

小倉紅豆椰汁糕

2019-04-11 804 浏览
成日去尖咀都係同朋友去飲野多,次次都會見到呢間old school 既台式中餐館,無錯就係呢間圓山台灣料理! 同屋企人去左去,原來個setting好似中式茶樓咁,因為我地中午時間去,餐牌除左一般台灣料理,原來仲有點心炒粉麵,好多選擇!我地其實係想試多啲台式菜既,所以我地決定叫個2 人set 打底先2人餐:$288有點心兩款/涼菜一款 +小菜兩款+老火湯兩位+肉燥飯/擔仔麵+甜品先黎 2 盅老火湯~ 熱辣辣,老黃瓜排骨湯,老媽說好甜! 之後就係蝦餃+小籠包蝦餃居然有 5 大隻!係我暫時見過最多既台式小籠包 好juicy 小菜: 三杯雞用砂煲上,上台之時仲滋滋聲緊,遠遠已聞到香味,用蔥薑爆香,入口甜甜的蚵仔煎勁多蚵仔,蛋煎得剛好,份量亦好多~ 擔仔麵/肉燥飯 2 樣各1 肉燥飯,肉燥半肥半瘦,用黎拌飯一流 ; 另外台南擔仔麵,湯底好香,配埋肉燥超惹味,細細碗淺嚐一流~ 除左個餐既食物,我地仲叫左幾個小菜點心試試~ 台式胡椒餅 $38外面餅皮香脆,入口仲好熱,豬肉juicy再慢慢滲啲胡椒味出黎正呀~ 蚵仔春卷 $50我expect入面好多蚵仔 但唔知點解食落同普通春卷無咩分別 可以留qu

2人餐:$288

先黎 2 盅老火湯~ 熱辣辣,老黃瓜排骨湯,老媽說好甜!
之後就係蝦餃+小籠包

蝦餃居然有 5 大隻!係我暫時見過最多既

好juicy

小菜:

蚵仔煎
勁多蚵仔,蛋煎得剛好,份量亦好多~

擔仔麵/肉燥飯 2 樣各1

除左個餐既食物,我地仲叫左幾個小菜點心試試~

台式胡椒餅 $38

蚵仔春卷 $50
我expect入面好多蚵仔 但唔知點解食落同普通春卷無咩分別 可以留quota 比其他野

醉雞食得多,醉乳鴿 $70 係第一次食,酒香味濃 原來兩者可以咁夾

招牌雪影叉燒包 $38
呢個好好味 叉燒熱辣辣 加埋上面嗰層脆脆 好得意

冰鎮南非鮑魚 2 隻 $98/隻
呢個又係好正 鮑片爽口彈牙 多汁好有鮮味

沙茶牛肉炒河 $118
沙嗲味超濃! 河粉完美吸晒啲味 不得了

最後仲有紅豆沙送!另外,大家再like 埋佢地facebook 再有椰汁紅豆糕送!

總括黎講,餐廳service超好,全部店員都好nice,食物水準亦好,下次會再黎 !
  • 蚵仔煎
  • 三杯雞
  • 台式胡椒餅
  • 台南擔仔麵
2019-04-11 111 浏览
來過尖沙咀的人,相信都會經過這家位於諾士佛臺與金巴利道之間的圓山台灣料理。從學生時代到現在,即使周遭店舖千變萬化,這家依然屹立,大抵有其過人之處!今次難得移民英國多年的小學同學回港,約埋另一個小學老同一齊聚一聚兼行街。配合兩位睡到自然醒的小同,大家出到尖沙咀已時近12點,所以我們打算先食左午飯再做體力勞動 -- shopping 為夏季置新裝!英國人事先聲明不要食西餐,那我們當然十分理解及配合,便拍板食台灣菜了!因此便選了這家大家都很熟悉,但原來大家都未去過的台式料理餐廳看看門口的餐牌,套餐及點心的價格 以尖沙咀來計,可說十分合理,加上 大家一致地想食小籠飽及蚵仔煎呢拾級而上,便是餐廳了回望一下,這個角度看另有一番風味,十分喜歡牆的雕花設計餐廳內部有個大魚缸,看似是傳統的酒樓格局,但有部份位置如原木色的天花燈糟位及弧形屏風,又透露着新派的簡約風午市餐牌以商務套餐同點心/小食餐牌為主揀左個二人午市商務套餐點心兩款/涼菜小食一款由於台式小籠飽屬於點心系列,另一款都係要點心,便選了 很港式的蘿蔔糕套餐附送的老火靚湯朋友看着黑媽媽有點不敢飲,我話俾佢知其實係好嘢,是生熟地黑豆湯來的,滋陰補腎,

配合兩位睡到自然醒的小同,大家出到尖沙咀已時近12點,

加上 大家一致地想食小籠飽及蚵仔煎呢

拾級而上,便是餐廳了
回望一下,這個角度看另有一番風味,

十分喜歡牆的雕花設計

餐廳內部有個大魚缸,看似是傳統的酒樓格局,

午市餐牌以商務套餐同點心/小食餐牌為主

揀左個二人午市商務套餐
點心兩款/涼菜小食一款

套餐附送的老火靚湯

朋友看着黑媽媽有點不敢飲,
我話俾佢知其實係好嘢,
是生熟地黑豆湯來的,滋陰補腎,最啱我地飲!!

而且入口是甜甜的!!
而家越來越少餐廳會花心思在附送的湯上,
肯煲藥材湯的餐廳更是買少見少
今次個湯 真係深得我心

小菜方面都是台灣經典
蚵仔煎

是港式蠔餅的非油炸版,表面金黃
從表面已經看到有不少脹卜卜的蚵仔
蚵仔裹着一層生粉層漿,估計是先走一走油,確保不會再變型
也令蚵仔依然保持口感

蚵仔份量超充足,每夾一份都夾到幾粒蚵仔

葱花提香一絕

橙紅色醬汁另以一小碗盛裝,按個人喜好隨加隨減
甜甜微辣的味道實在很開胃

沒有台式蚵仔煎的一PATPAT 薯粉漿,
反而是我更喜歡的口感及味道,
意外的喜歡這個變奏版蚵仔煎

鹽酥雞

金黃的鹽酥雞用網籃裝住,
望落已經覺得酥香不油膩,因為下面的吸油紙都冇咩變透明
肉質嫰滑,加上粉漿不厚

調味適中,不會太過鹹呢!

點心

一籠4隻,SIZE比一般的要大一些
所以夾時都要小心D

小籠包內充滿肉汁

蘿蔔糕

煎得香口,真係有蘿蔔味,不會一口粉
用料十足,中間還有蘿蔔條,真材實料

肉燥飯同擔仔麵之間
我們選擇左肉燥飯,

因為方便大家分!
肉燥飯上的肉燥好夠味,個汁夠香濃
3個女生,食兩碗飯,剛剛好

不過我們覺得好似都係冇菜,
於是額外多點了一份生菜

套餐還會附送糖水呢!
好味的綠豆沙~~

大家見到枱頭宣傳pops,

like 左,又送多份紅荳椰汁糕, yummy!!

祭左五臟廟,高高興興shopping 去
2019-04-08 86 浏览
同我阿叔一齊食個生日晚飯,佢話想食下台灣味道竹枝搵咗尖沙咀呢間圓山嚟食下一餐晚飯~坐落覺得服務好,係舊式friendly果隻當年裝修好靚, 阿叔一坐落都好鍾意咁樣, 是日星期日, 小菜由大約$98起, 如果平日有d小菜套餐仲抵, 大概$788有8味餸, 叫d貴d既就一定抵啦.. 阿叔叫了幾個小菜: 鹽酥雞, 卥肉, 半隻樟茶鴨, 卥肉伴茄子同埋乾扁四季豆鹽酥雞 $98 - 熱辣辣上枱好味道 又大份, 當然無得同台灣比, 但已經好似去左台灣食一樣... 食極都未完...卥肉 $128 - 好入味, 五花腩的肥肉入口香而不膩, 放在下面的豆腐仲好味, 唔知係唔係台灣入口的, 豆味濃, 入口仲熱親自己yum!半隻樟茶鴨 $178 - 十分美味雖然等耐左少少, 唔太咸 (有d地方整到好咸), 味剛好, 有薰香味, 細鴨又唔只得皮, 有少肉有咬口, 加埋件饅頭好正~干扁四季豆 $108 - 正常之選, 不過佢炒得夠乾, 入口口感剛好 yum!~卥肉伴茄子 - 我第一次食咁樣做法的茄子, 去晒皮咁食又幾爽, 加左卥肉醬清得來有點綴, 好ok丫.阿叔想叫牛肉面原來晚市無, 不過我就叫左個米粉, 正宗

阿叔想叫牛肉面原來晚市無, 不過我就叫左個米粉, 正宗味道 $28無投訴!

見佢午市點心都好吸引,原班人馬可再來!

2019-04-06 60 浏览
酒家不一定只能吃到中菜,其實也能吃到台灣菜,例如屹立尖沙咀多年的「圓山台灣料理」。香港比較少像這類正式打正旗號賣台灣本土菜式的餐廳,吃過一次後的印像不差,於是決定帶朋友再去。一坐下先叫左壺普洱茶,店方也放下了一小碗小食手拍青瓜和芽菜魚仔。**茗茶每位 $16**環境就是酒樓既格局,店子佔地兩層,逾萬呎。一樓是大廳,二樓有五間 VIP房。台菜過百款,經典的三杯雞、燒酒雞、花雕蟹等一一俱全。另有多款坊間少見的地道台菜,蠔油生腸、蛋黃小卷、薑汁雞腰、炒劍筍等。《脆皮大腸 $98》腸皮炸得薄脆很香口,肉質有點咸香惹味,蘸上醬油更提味。《蚵仔煎 $98》加入了蛋黃漿及蔥花煎到薄餅,邊位帶脆,入口有蛋黃香,蚵仔亦夠多而且肥美鮮甜,不像一般加粉煮成透明邊、淡而無味的蚵仔煎,不錯。《樟茶鴨 $168》以為是四川菜式,竟然能在圓山的餐牌些上出現。做法繁複,坊間不易吃到,那就點了半隻二人分享。鴨皮清爽不膩,油份少,帶有淡淡茶木煙熏香。肉質較結實但嫩滑入味,用上小包子夾著一併入口都不錯。《台灣炒新竹米粉 $118》新竹米粉幼身而且有點透白,口感亦較爽彈。不似一般港式米粉。新竹米粉拌有菇絲、甘荀絲、肉絲及菜絲

**茗茶每位 $16**

《脆皮大腸 $98》
腸皮炸得薄脆很香口,肉質有點咸香惹味,蘸上醬油更提味。

《蚵仔煎 $98》

《樟茶鴨 $168》
以為是四川菜式,竟然能在圓山的餐牌些
上出現。做法繁複,坊間不易吃到,那就點了半隻二人分享。

《台灣炒新竹米粉 $118》
新竹米粉幼身而且有點透白,口感亦較爽彈。不似一般港式米粉。新竹米粉拌有菇絲、甘荀絲、肉絲及菜絲,口感足夠,味道亦剛好不會偏咸,並炒得爽身不油膩。

最後如果食客like and share餐廳facebook就會送一件椰汁糕。
2019-03-24
去到尖沙咀想食台灣料理,定必想到圓山,都有一段時間沒有去,今天去吃下先。光看湯料就知道足料,用上多種材料淆製,湯呈奶白色,味道濃郁魚味重,但湯不會腥。在台灣吃的會比較濕潤又杰,這裡做得乾身,醬汁分開上,蚵仔都多而且粒粒都不小,整體做得不錯。台灣地道菜式,味道香濃,肉質嫩滑有口感,還配有鬆軟的台灣刈包,一同食用,甚有風味。份量好足,整體乾身不油膩,新竹米粉特別幼身有口感,配上特製辣醬,風味十足。最後還有足料綠豆沙和椰汁糕。茗茶每位 $16

阿里山烏魚湯 $188

樟茶鴨 $168

台灣炒新竹米粉 $118

最後還有足料綠豆沙和椰汁糕。茗茶每位 $16

2019-03-24
阿里山烏魚湯 $188
樟茶鴨 $168
台灣炒新竹米粉 $118
屹立尖沙咀多年的(圓山台灣料理),味道當然有水準。而且款式選擇多,上至時令海鮮下至台灣家常菜都一應俱全,是晚有很多三五知己相約到此用晚膳,共享美饌,共對暢飲談樂事。咕嚕黑豚肉,醬帶果酸而甜滑,不膩易入口。以我的認知這是一道地道的廣東菜,已收歸圓山有。豆酥蒸海斑,採用類似咕嚕肉的醬汁,酸香,魚皮炸脆,連皮片起魚肉蘸汁食,滑溜而漸顯層次。辣子雞丁,雞粒爽,滿辣香。 台灣a菜,名稱特別,也相當易記,以英文字母a作稱呼,或許還有b菜或c菜等的叫法。看其圖以我們的界別應該是油麥菜,顏色墨綠,菜身有光澤,爽脆有油香。 蛋黃肉,賣相相當驚艷,非常厚身大舊,肉汁非常juicy,咬落鬆軟鬆化,有點像軟腍版的獅子頭。 滷肉飯,台灣名菜,米是泰國香米。選用高質的五花腩,脂肪位比例雖較高,夾住其他肉位食落唔會見太油膩。

辣子雞丁,雞粒爽,滿辣香。