2019-05-23 173 浏览
台湾美食一向系香港人所喜爱的,每道𩠌加上台湾二字必定吸引大量香港人前来品尝,本人亦不为外。 今次嚟到尖沙咀尝一尝台湾美食。首先,呢间舖晚市不设有小笼包,只有午市,令我大失所望,但无阻我嘅心情去品尝这间餐厅。总括嚟讲呢间餐厅嘅嘢食不错,没有令我失望至极。麻油鸡汤一个字正,鸡味融入在汤里,令到汤有鸡味,鸡有鸡味,虽然用鸡煲汤,但无令佢流失去原有嘅味道,亦保持鲜味。 平时一般饮鸡汤都有一层油喺上面,令到大部分人都不敢放肆地饮, 但系这间的鸡汤虽然都有一层油喺上面,但只有很少, 所以饮下去,嘴里面唔会有层油,令你口腔油淋淋。蚵仔煎十分有台湾的味道,蛋唔会煎得太老,沾上辣汁, 令到蚵仔煎层次再升华,令你无法抵抗。脆皮大肠十分有鲜味,外脆内嫩。担仔面正常发挥,但加上卤肉之后,令到面的味道有双重口味,变化万千。三杯鸡一定要趁食,食到鸡味嘅原汁原味 ,佢哋选择用嘅鸡唔会太肥唔,会太瘦。份量亦很多,不怕吃不饱,只怕吃不晒。总括嚟讲,呢间餐厅保留咗台湾菜嘅味道,亦加入香港人嘅口味,所以部分食菜有少少微调,但不会令人有抗拒感觉,反而爱上,值得一尝。
秘制麻油鸡汤(半只)

蚵仔煎

脆皮大肠

脆皮大肠十分有鲜味,外脆内嫩。
台南担仔面

三杯鸡

秘制麻油鸡汤(半只)
蚵仔煎
脆皮大肠