2019-06-11 58 浏览
剛去完台中不久,已經很想念台灣菜了,爸爸未去過台灣,這次帶爸爸來到圓山台灣料理吃一下台灣菜!圓山晚市非常旺,客人絡繹不絕,因為是老字號台灣菜!餐廳的菜色種類非常多,我們點了幾款小菜。台式雙拼(彰化鹽水鴨、台式鴨舌)除了單選,這裏的前菜還可以選擇雙拼和三拼!鹽水鴨的口感有一點點像廣東的臘鴨,肉質厚實,鹹鹹地,有淡淡的八角香!鴨舌辣得惹味,非常開胃!花雕乳鴿乳鴿很重花雕酒味,很入味乳鴿是凍的,夏天吃特別清涼,乳鴿的肉還很嫩滑!三杯雞麻油加酒加醬油,這個是偏濃味的菜色,雞很嫩滑,甜甜地,用砂鍋載着,香噴噴!超級下飯的菜!台灣A菜是台灣常見的蔬菜,有點像我們香港的生菜,不過口感更爽脆,帶微微的甘苦味!咕嚕黑豚肉這個是這裏必點的菜色,那個咕嚕醬汁調得非常之好,酸酸甜甜,咕嚕肉外脆內軟,還有菠蘿、桃和紅黃椒作伴碟!菜色很不錯,就是晚市真的有很多人,店員都做到手忙腳亂,性價比很高的餐廳!
圓山晚市非常旺,客人絡繹不絕,因為是老字號台灣菜!
餐廳的菜色種類非常多,我們點了幾款小菜。
台式雙拼(彰化鹽水鴨、台式鴨舌)

花雕乳鴿

台灣A菜

咕嚕黑豚肉

2019-05-30
2019-06-11 37 浏览
朋友岩去完working holiday 🧳~~佢最最最掛住就係香港人最愛既 飲茶食點心啦今日一於帶佢去我平時去開既而間啦! ! 選擇夠囇多!岩哂心大心細既佢啦雪山叉燒包🍴🍴 朋友仔太耐無翻香港! 見到茶樓有而個即刻點黎試一試~ 雪山叉燒包啊 白雪雪咁入面裝滿左好多叉燒 一啖咬落去d叉燒衝緊出黎啊!!! 好好味啊老乾媽鼓汁排骨 🍴🍴 個名已經夠囇特別~平時老乾媽炒菜就食得多啦! 拎黎蒸排骨真係第一次試啦 又幾好味架喎~ 不訪一試春風香脆百花腸粉 🍴🍴必試必試必試!重要事情要講三次~~ 一咬落去真係有三重口感 腸粉皮好薄! 之後到脆啵啵! 再之後就有大大只既蝦啊加少少豉油Ummmmmm....yummy ah 乾炒牛河🍴🍴 而到選用既係用肥牛黎炒優點係唔易硬身份量好大而且就算我地吹水吹到d野食凍曬都依然好好味! !
朋友岩去完working holiday 🧳~~
佢最最最掛住就係香港人最愛既 飲茶食點心啦

今日一於帶佢去我平時去開既而間啦! !
選擇夠囇多!岩哂心大心細既佢啦

Ummmmmm....yummy ah

乾炒牛河🍴🍴 而到選用既係用肥牛黎炒
優點係唔易硬身
份量好大
而且就算我地吹水吹到d野食凍曬都依然好好味! !
2019-06-08 154 浏览
放假同屋企人去飲茶食點心,平時食開中式點心,今次揀左哩間圓山台灣料理。佢地午市有提供套餐,我地3個人就叫咗個午市商務2人套餐 ($288) 再加幾個點心☺️☺️茗茶 ($11@1)🍀 (套餐) 足料老火靚湯係眉豆花生雞腳湯,好足料好夠火候,真係滋潤又好味!😋🍀 (套餐 - 點心) 水晶鮮蝦餃一籠有5隻蝦餃,皮薄而且食到係新鮮蝦,正!👍🏻🍀 (套餐 - 點心) 極品流沙包好多酒樓嘅流沙包都唔係真係流心,但圓山做到流沙嘅效果,而且蛋黃味好香濃!😋😋🍀 (套餐 - 精美小菜) 蚵仔煎蠔同蔥嘅份量都好多,而且大大份,煎得好香脆!!🍀 (套餐 - 精美小菜) 三杯雞一上枱都仲出緊煙,而且有好多件雞,雞肉又幾嫩滑,好香好惹味!!!!🤤🤤🍀 (套餐) 台式肉燥飯因為好掛住台灣嘅肉燥飯,所以我地就揀咗2個肉燥飯,味道都唔錯🍀台式小籠包 ($38)一見到餐牌,我就即刻點咗一籠小籠包,一籠有4隻,皮薄而且有好多湯汁!👍🏻🍀咸水角 ($26)飲茶係要有啲香口野食下先開心! 外皮好脆,入面係瘦肉為主! 好食!😋😋🍀蟹籽肉汁燒賣皇 ($38)燒賣味道唔錯,加埋蟹籽更鮮味!🍀生拆鮮蝦腸粉 ($43)腸粉煙韌加隻大蝦,

茗茶 ($11@1)

🍀 (套餐) 足料老火靚湯
係眉豆花生雞腳湯,好足料好夠火候,真係滋潤又好味!😋

🍀 (套餐 - 點心) 水晶鮮蝦餃
一籠有5隻蝦餃,皮薄而且食到係新鮮蝦,正!👍🏻

🍀 (套餐 - 點心) 極品流沙包

🍀 (套餐 - 精美小菜) 蚵仔煎
蠔同蔥嘅份量都好多,而且大大份,煎得好香脆!!

🍀 (套餐 - 精美小菜) 三杯雞

🍀 (套餐) 台式肉燥飯

🍀台式小籠包 ($38)

🍀咸水角 ($26)

🍀蟹籽肉汁燒賣皇 ($38)
燒賣味道唔錯,加埋蟹籽更鮮味!

🍀生拆鮮蝦腸粉 ($43)
腸粉煙韌加隻大蝦,唔錯! 仲切好左6舊,唔使自己分👍🏻

🍀(套餐甜品) 紅豆沙
雖然係2人套餐,但份量勁多,不過就算食到飽一飽,一見到甜品係我最鐘意食嘅紅豆沙都忍唔住食埋先走!🥰🥰
2019-06-02
2019-06-07 52 浏览
係諾士佛臺入口 有間圓山台灣料理 星期一收工就同男朋友屋企人去食晚餐 入到去環境同酒樓相似 食飯時間都好多人 幾乎滿座 揀左三杯雞-台灣特色既三杯雞 上菜既時候仲滋滋聲 熱辣辣 味道適中 濃味得黎唔會太咸 而且有好多肥美雞件 用黎送飯一流啊🤩鹽酥雞-飯前小食 有台灣既味道 外皮炸得香脆有味 係唔錯既小食 可以一解夜市既饞五味鮮魚-同松魚味道好似都係甜酸既味道而且條魚好大條 非常入味 大人細佬都啱食韮菜豆乾-最中意食小炒 因為送酒一流 又好扒飯 小炒不嬲都會炒得咸少少 好在唔會太油 所以係幾值得推薦既一款小炒台式炒蟶子皇 $248蟶子鮮甜肥美 四個人食每人都可以食到兩條以上 幾抵食 配菜都好香

揀左三杯雞

鹽酥雞

五味鮮魚

韮菜豆乾

台式炒蟶子皇 $248
2019-06-07 61 浏览
今日約左媽媽飲茶,上次食過呢間圓山台灣料理好岩佢口味,所以突登再帶佢黎食。呢度食物都好多選擇,午市仲有粵式點心。🥢午市商務二人套餐 $288套餐好抵食,可以簡2款點心/ 涼菜、兩款小菜,仲有老火湯、肉燥飯/麵、甜品等,相當豐富。🥄老火靚湯內有大量茶村菇,非常足料,味道清甜。🥢虎皮尖椒辣香味足,好惹味。🥢脆皮大腸炸過的大腸,外皮金黃酥脆,配上辣醬更惹味。 🥢雲南野生菌素餃餃皮煙韌,內餡爽脆,素菜豐富。🥢香煎蘿蔔糕蘿蔔與粉漿比例剛好,味道恰到好處;臘味味道唔會過濃或過淡,點到即止。🥢金銀蛋浸時蔬加入大量金銀蛋,簡單又美味的浸時蔬。🥢椰香棗茸糕棗茸糕煙韌不黏牙,與椰香完美融和。🥢擔仔麵精緻小碗,肉燥味道香濃。🥄甜品綠豆沙足料,為呢個午餐劃上完美。

🥢午市商務二人套餐 $288

🥄老火靚湯
內有大量茶村菇,非常足料,味道清甜。

🥢虎皮尖椒
辣香味足,好惹味。

🥢脆皮大腸
炸過的大腸,外皮金黃酥脆,配上辣醬更惹味。

🥢雲南野生菌素餃
餃皮煙韌,內餡爽脆,素菜豐富。

🥢香煎蘿蔔糕

🥢金銀蛋浸時蔬
加入大量金銀蛋,簡單又美味的浸時蔬。

🥢椰香棗茸糕
棗茸糕煙韌不黏牙,與椰香完美融和。

🥢擔仔麵
精緻小碗,肉燥味道香濃。

🥄甜品
綠豆沙足料,為呢個午餐劃上完美。

2019-05-15
午餐
2019-06-06 62 浏览
環境夠大,坐得好舒服,侍應服務速度快又有禮貌,未食已經對哩間餐廳印象唔錯樟茶鴨$178(半隻),好肥美,有一層簿簿脂肪,有油脂既香味,肉質細嫩,冇碎骨,配埋幾片類似刈包既包台式鴨舌 + 蠔油生腸 $148(雙拼),鴨舌夠飽滿,味道辣辣地,生腸爽口,一啖一口都幾方便,配蠔油幾特別,如果唔夠味仲有一碟蠔油按自己口味去加炒A菜$75,即係油墨菜,味道偏向清淡一d,不過夠健康椰香棗茸糕$38,煙煙韌韌口感好有層次,唔會太過甜,而且熱辣辣食最正走既時候先見到有個咁靚既燈籠,充滿古典味

炒A菜$75,即係油墨菜,味道偏向清淡一d,不過夠健康

走既時候先見到有個咁靚既燈籠,充滿古典味
2019-06-06 58 浏览
呢間酒家每次經過都會見到,但因為感覺好似比較高級,所以一直冇諗過會食。今次同屋企人食飯終於黎到,酒家共有2層,而且估唔到幾多後生仔黎食!酒家食物款式都好多,我地都揀左一段時間先可以諗到食咩!本身想點套餐,但又想試下其他菜式,於是決定散叫。台灣花雕醉乳鴿($80),一向都中意食酒浸的食物,之前去其他上海菜餐廳都會因為太夜而售完,但今次終於可以食到醉乳鴿。這裡的醉乳鴿非常入味,花雕酒味濃,乳鴿肉質嫩滑!三杯杏鮑菇($118),這款杏鮑菇用煲仔上,上到枱先開蓋能夠保存熱力!杏鮑菇熱辣辣,好鮮甜多汁,而且非常入味!用黎送飯一流!鹹菜大腸($118),自從上次食過四川菜的咸菜大腸之後,覺得用咸菜一齊整既菜式其實都幾特別!呢度的咸菜大腸會用爐熱住,保持住溫度,大腸唔會好肥,亦唔會有臭味!呢個菜式雖然是咸左少少,但係如果送飯係可以食到幾碗的,令人好開胃!這間酒家很適合跟屋企人一家人黎食!
台灣花雕醉乳鴿

三杯杏鮑菇
鹹菜大腸
鹹菜大腸

這間酒家很適合跟屋企人一家人黎食!
2019-06-04
台灣花雕醉乳鴿
三杯杏鮑菇
2019-06-05 74 浏览
好似好耐冇食過台灣野,係尖沙咀行開街,經過見到圓山台灣料理,順便去醫下肚。茶位費已包埋小食,沒有額外收費,青瓜爽口,蒜香入味。豆酥黃花魚($198),豉油和魚係分開的,上菜美觀d,仲可以自己控制鹹度,條魚好飽滿,而且肉質嫩滑。屏東小炒($128),材料好豐富,用幾款海鮮和幾款菜一齊炒,最突出入係蝦干既味道,又有口感,撈白飯食一流。樟茶鴨半隻($178),因為需要較長時間製作,所以最後先出場,不過係值得等既,鴨既味道有d似煙燻過既效果,皮既厚度和肉既比例岩岩好,夾包係跟埋菜式唔需要額外落單的,包帶有少少甜味,夾住鴨肉更加好味,亦可以解除一下油膩感。

茶位費已包埋小食,沒有額外收費,青瓜爽口,蒜香入味。

2019-06-04 62 浏览
接開係中環返工既朋友去tst食晏,心思思想飲茶,比我地發現左呢間隱世樓上茶樓!入到去同普通茶樓無乜分別,最特別既係佢係台式茶樓,所以入面有啲台灣小食咁。我地2個嗌左好多野食,有冰鎮鮑魚、蚵仔卷、大路既蝦餃燒賣等等!首先上台既係冰鎮鮑魚,切片加上特製既燒汁,幾特別亦十分有咬口🥰大家都知道正常既蝦餃係一籠4粒,呢到既就最特別有5粒咁多,皮薄而且新鮮蒸起,鮮味十足😝仲有仲有個特色蚵仔卷,本身以為係好似台灣嘅蚵仔煎咁樣,點知原來係春卷嘅做法,用春卷皮包起啲蚵仔然後拎去炸,配埋特製嘅甜酸醬汁,怕腥嘅朋友都唔怕啦🤪最出色就係即叫即整嘅木桶豆腐花,我哋等左差唔多成15分鐘以為漏單,點知一上到枱揭開個蓋,豆腐花嘅香氣湧晒出嚟,兩個人食真係有啲多,本身朋友想話拎個膠碗外賣拎走,但係餐廳表示豆腐花會出水唔建議,不過朋友堅持餐廳最後都俾咗一個外擺碗佢。最後我朋友好爭氣啊食咗三碗豆腐花而我太飽嘅關係淨係食咗一碗,不過真係好好食架唔似出邊嘅豆腐花咁加好多粉落去整!去開尖沙咀飲茶可以嚟呢間圓山台式料理到試吓㗎😝

2019-06-04 56 浏览
這裡的超值風味自選套餐有3款,分別是四道菜的$388; 六道菜的$588; 及八道菜的$768。雖然大部份都是基本的菜式,但每道菜都可以用升級價轉其他矜貴的菜式。我們用了二道菜再加錢,一個加了$268升級轉台灣花雕蒸膏蟹;另一個則加了$218升級轉水煮桂花魚。兩個菜式都是超棒棒的,蟹本身已有很多膏,特別多的膏藏在蟹蓋內,蟹肉帶著淡淡的花雕酒味,不太濃易入口。水煮桂花魚則加入了大量的辣椒,上枱後店員也要先取走部分辣椒,辣味特別醒神,而且更加入了豬紅及粉條,嚐辣的人必食。如果不加錢升級,其實也有其他不錯的選擇,例如鹽酥雞及蚵仔煎,也是傳統的經典台式小菜。另外有個屏東小炒皇,有韭菜、莞茜、尤魚、蝦米等的材料炒成,由於有各種不同的香菜,味道很香亦很有口感。另加了兩款甜品

另加了兩款甜品
2019-06-03 71 浏览
美麗華商場旁有一間圓山台灣料理,地點非常方便,同屋企人行完街就過左來飲茶,因為飲茶點心選擇豐富又抵食,深受媽媽喜歡。招牌炒飯,超級一大碟,份量足夠4人食,米飯粒粒爽,不油不膩,不乏蝦仁,腩肉丁,非常惹味!一定要食招牌雪影叉燒包!新鮮滾熱辣系一定的,而佢個酥皮又堅吸引人,一層層蒲在面頭,似蜜瓜包層酥皮,入口即化,同餡非常夾。好欣賞佢入面叉燒餡,爆漿!叉燒醬汁十分juice,蜜汁叉燒不肥,滿滿的全是叉燒!真難得,其他酒樓飲茶d酥皮叉燒包邊有咁多餡!呢個系實實在在叉燒餡!非常正!春風香脆百花腸,飲茶最喜歡食d特別的點心,呢款春風香脆百花腸比較罕見,我地就點左來試下。粉皮Q滑,脆脆的油炸鬼入面再包住粒大大的蝦仁,手工精細,好味。蟹籽肉汁燒賣,熱辣辣大大粒,相當飽滿,飲茶必點。雲南野生菌素餃,透明水晶皮,口感Q彈,值得一試。香煎馬蹄糕,估晤到咁好味,不會太甜,口感非常好,原粒大馬蹄十分清甜,一定要試一下。

蟹籽肉汁燒賣,熱辣辣大大粒,相當飽滿,飲茶必點。

雲南野生菌素餃,透明水晶皮,口感Q彈,值得一試。

2019-06-02
午餐
  • 招牌雪影叉燒包
  • 蟹籽肉汁燒賣皇
  • 香煎馬蹄糕
2019-06-02 128 浏览
今晚一家人出街食飯,再次黎依間中菜餐廳。餐廳主打台灣菜,鍾意佢地菜餚款式多,好味之餘又大碟。我地揀食套餐,$588 選六個小菜,再加左份蟶子! -❤️三杯雞三杯雞係台灣既特色菜。用醬油及酒加上爆香了的薑葱蒜及九層塔,弄製出具風味又惹味的的三杯雞。 一上台已聞到香噴噴;加上鮮嫩惹味的雞肉,正!-❤️鹽酥雞我每次旅行逛台灣夜市時必吃的一款小食。鹽酥雞的油瀝得很乾,吃起來皮脆酥香,沒有油膩感,吃得滋味。-❤️五味鮮魚 及 ❤️咕嚕黑豚肉細佬平時不吃魚怕魚腥,但這條炸魚他吃了大半條呢。 鮮魚及黑豚肉炸得皮脆肉嫩,配上酸甜醬汁,減卻油膩感,愈吃愈開胃。-❤️開陽勝瓜及❤️韮菜豆乾吃了多款濃味菜式,我們點了兩款蔬菜。喜愛勝瓜簡單、清淡既做法,夠哂健康同美味。勝瓜營養非常豐富,味道又清甜,配上香脆惹味既蝦乾,味道不錯。嫩綠的香口韮菜,配以質感偏硬的豆乾絲,十分滋味。-❤️台式炒蟶子皇 見到隔離台點了這份蟶子,賣相很吸引。細佬又嚷著想試😆 蟶子夠肥美,口感爽彈,配上九層塔等香料爆炒而成,正!-大家都很滿意這頓晚餐!
我地揀食套餐,$588 選六個小菜,再加左份蟶子!

❤️三杯雞

❤️鹽酥雞

❤️五味鮮魚 及 ❤️咕嚕黑豚肉

❤️開陽勝瓜及❤️韮菜豆乾

吃了多款濃味菜式,我們點了兩款蔬菜。
嫩綠的香口韮菜,配以質感偏硬的豆乾絲,十分滋味。
❤️台式炒蟶子皇

大家都很滿意這頓晚餐!
2019-05-31 92 浏览
政經情勢緊張的當下,有人趕去買「為為」做愛国愛黨民族英雄。我則去吃台菜撐另一個亦是唯一個民主中國,因為彩虹比東方紅更燦爛?!但打開餐牌看看,在回歸廿幾年的香港,兩岸三地的味蕾其實早已完成了大中華的偉業,台川京粵菜大同,沒有分離意識,呢吓黨可放心了。當然我還是偏愛青天白日,當然點多點台菜吃!蛋黃小卷即是咸蛋黃釀魷魚。賣相清新吸精,用咸蛋黃吊出魷魚的鮮味, 既簡單又有特色。樟茶鴨是意料之內的好食, 燻味香而不搶,肉夠juicy,正。金不換炒蜆, 沒有豉椒炒蜆咁搶味, 反而可以保留蜆的鮮味。蒜蓉炒A菜夠嫩滑,味道穩穩陣陣, 清一清味蕾再上路。最正係三杯雞髀菇, 好過食雞, 冇咁油膩, 但又完全保留了三杯雞的香濃味, 送飯一流!

金不換炒蜆, 沒有豉椒炒蜆咁搶味, 反而可以保留蜆的鮮味。

蒜蓉炒A菜夠嫩滑,味道穩穩陣陣, 清一清味蕾再上路。

2019-05-31 88 浏览
耐不耐就掛住台灣美食,正好朋友相約去圓山聚會,當然冇問題啦圓山台灣料理位於尖沙咀,喺一間歷史悠久的台灣菜館前菜蒜蓉青瓜青瓜新鮮爽脆,加埋蒜蓉,惹味又開胃台式小炒王,一上枱,香味四溢小炒王材料豐富,有彈牙蝦仁、香脆腰果、菜脯粒等等,配埋香芹及大蔥,有咬口又惹味金門㰖角骨排骨用左一字排,肉質結實,唔肥又冇豬燥味,加埋欖角,令到味道更有層次擔仔新竹米粉新竹米粉比較幼身,煙煙靭靭,口感唔錯椰汁紅荳糕,食埋甜品,作為呢餐完美句點
耐不耐就掛住台灣美食,正好朋友相約去圓山聚會,當然冇問題啦
圓山台灣料理位於尖沙咀,喺一間歷史悠久的台灣菜館

蒜蓉青瓜

前菜蒜蓉青瓜
青瓜新鮮爽脆,加埋蒜蓉,惹味又開胃
台式小炒王

台式小炒王,一上枱,香味四溢

金門欖角骨

金門㰖角骨

擔仔新竹米粉
新竹米粉比較幼身,煙煙靭靭,口感唔錯
椰汁紅荳糕

椰汁紅荳糕,食埋甜品,作為呢餐完美句點

蒜蓉青瓜
台式小炒王
金門欖角骨
椰汁紅荳糕
  • 擔仔新竹美粉
  • 金門㰖角骨
2019-05-30 207 浏览
今晚約到尖沙咀食台式料理,這間出名好食。位在金巴利道,地方好方便,就近地鐵站!2層高的,上樓梯就到達,環境是酒樓的格局,舒適而光亮的設計,乾淨又整齊寬敞,好適合一大班客人,見好多一圍圍食生日飯;服務員態度及服務極好,友善服務員,點餐很準確、主動收碟換碟,笑容可掬又有禮,餐具乾淨潔淨!食物在餐牌中列名,更有好多2-4人套餐及優惠,中式台式菜餚選擇多,服務員先問飲甚麼茶,我怕晚上訓唔著,所以只點熱水,但這裡的茶好香好正;另外也送上前菜涼拌青瓜,爽脆青瓜帶有香濃的蒜味,清爽又涼快!1. 出色推薦的台灣花雕醉鴿好入味又出色,第一次食醉鴿,超級野味,好香又濃郁的花雕酒味,鴿肉香有咬口皮又彈牙,伴酒極好!必點的前菜!好和味!三杯雞野味又多客人愛點的菜餚,好香口熱辣辣,雞肉又好多塊又入味,個秘製醬汁唔會好咸,加上蒜頭、薑片、九層塔配菜,更加香更加好味道,配飯一流!炒A菜台灣料理之一,好大碟好爽脆嫩綠,好香蒜蓉好味道,喜歡食菜的我好正!台南擔仔麵朋友話想食麵,喜歡它細細碗不會太多,麵條都軟滑,肉碎好香,唔辣的但有點肥!最後更送了我們紅豆沙大大粒紅豆,軟軟腍腍,唔會太甜,完美的句點!好滿足喔!推薦來這用

1. 出色推薦的台灣花雕醉鴿

最後更送了我們紅豆沙
紅豆沙
大大粒紅豆,軟軟腍腍,唔會太甜,完美的句點!好滿足喔!推薦來這用餐,滿意喔!
2019-05-29
紅豆沙