2019-05-29 69 浏览
十多年前屋企人帶過我黎食圓山食台灣料理,當時覺得好好食!事隔10年再黎同友人食,唔知味道係點呢?去尖沙咀既都一定會經過既餐廳,但係又有幾多人試過呢?餐牌前菜 青瓜 小小地已經好開胃 溫度唔太凍三杯雞係香港好難試到好食既三杯雞,呢一味同十年前食到既差不多 份量唔算好多 勝在舊舊都滑又唔鞋蚵仔煎蛋味十足 蚵仔又Q又香 最正係多葱!無得頂呀實在屏東小炒王韭菜,蝦米,蜆肉,芹菜等等,又有咬口又惹味既小炒王!秘製麻油雞湯完美!雞味係融入湯入面 麻油味同雞味配合得好好,第一次係香港試到台灣既感覺!仲要無乜油係湯到,唔會令你有成口油既感覺!總結,比台灣更台灣既料理!同十年前食到既一樣!就算試過咁多間台灣餐廳之後 呢一間依靠係我心目中No.1!

去尖沙咀既都一定會經過既餐廳,但係又有幾多人試過呢?

餐牌

前菜 青瓜 小小地已經好開胃 溫度唔太凍

三杯雞

蚵仔煎
蛋味十足 蚵仔又Q又香 最正係多葱!
無得頂呀實在

屏東小炒王
韭菜,蝦米,蜆肉,芹菜等等,又有咬口又惹味既小炒王!

秘製麻油雞湯

2019-05-28
  • 三杯雞
  • 蚵仔煎
  • 屏東小炒王
  • 秘製麻油雞湯(半隻)
2019-05-29 59 浏览
雖然平時係尖沙咀返工,但都冇留意過原來依家咁傳統嘅餐館係食台灣菜,今日終於一試。同同事放咗工之後嚟呢度食晚飯,6:30pm入座,見到陸陸續續都越來越多人。餐牌方面都有唔少選擇,而且都有晚市套餐,睇落都唔錯,不過因為我同朋友都有啲飽,所以就散嗌d餸。台式雙拼 ($148)我哋揀咗蛋黃小卷同埋台式鴨舌。份量比想像中少左啲🙈鴨舌好入味不過有啲辣,蛋黃小卷幾特別,同一般嘅雞蛋唔同,蛋黃個部份好似係用墨魚做嘅咁。陽明山炒劍筍 ($188)我地兩個都鍾意食筍,平時都比較少食,所以叫咗碟嚟食。食材新鮮,配上鹹鹹地辣辣地嘅醬汁都唔錯。再加上啲肉絲,令到口感更加豐富。擔仔新竹米粉 ($28)份量唔大,所以可以一人嗌一碗,仲有擔仔麵同埋滷肉飯選擇!湯清清地,米粉爽脆,唔會太lum。配d餸嘅話都唔錯。極品流沙包 ($38)之前睇食評好似個個都食,好吸引!一咬落去啲奶黃真係流沙㗎!而且熱騰騰超好食。性價比高本來諗住再嗌多個甜品,點知突然發現原來而家做緊優惠,like facebook就會每人送一份紅豆椰汁糕,正!食完甜品就perfect啦!下次可以試吓個套餐,好似都幾豐富!

台式雙拼 ($148)

陽明山炒劍筍 ($188)

擔仔新竹米粉 ($28)

極品流沙包 ($38)

食完甜品就perfect啦!

下次可以試吓個套餐,好似都幾豐富!

2019-05-22
2019-05-29 76 浏览
圓山台灣料理開了很多年,朋友推介來吃,中式的圓枱最適合一大班朋友, 屋企人,點好菜後很快上菜,花雕蒸糕蟹$268聞到香噴噴的酒香味,未食已感受到好好味~蟹鉗多肉,肉質新鮮,不用點醋也很好味,蟹殼尚算易拆, 很多蟹糕, 口感硬硬地, 忍不住吃多幾口,水煮桂花魚$218見到一大堆花椒八角以為很辣,原來是假像,桂花魚沒有骨,很滑又大塊, 底下的薯粉很Q彈一大鍋六個人全都吃完自選四道菜$388:柯仔煎沒有杰身的茨汁, 反而是脆卜卜, 沒有厚厚的麵粉味, 多柯仔鹽酥雞,炸粉不厚, 很惹味,台灣A菜,生菜不油膩屏東小炒王九菜 芫茜 炒尤魚 蜆
圓山台灣料理開了很多年,朋友推介來吃,
中式的圓枱最適合一大班朋友, 屋企人,
點好菜後很快上菜,
花雕蒸糕蟹$268
聞到香噴噴的酒香味,未食已感受到好好味~
蟹鉗多肉,肉質新鮮,不用點醋也很好味,
蟹殼尚算易拆, 很多蟹糕, 口感硬硬地, 忍不住吃多幾口,
水煮桂花魚$218
見到一大堆花椒八角以為很辣,原來是假像,
桂花魚沒有骨,很滑又大塊, 底下的薯粉很Q彈
一大鍋六個人全都吃完
自選四道菜$388:
柯仔煎
鹽酥雞,
炸粉不厚, 很惹味,
台灣A菜,
生菜不油膩
屏東小炒王
九菜 芫茜 炒尤魚 蜆
2019-05-29 144 浏览
偶爾都會想快閃個台灣但有錢無假呢🥺 唯有食餐台灣料理當去左今次黎到圓山台灣料理同MY BOSS撐枱腳首先 我地叫左個台式雙拼 ($148)揀左鹽水雞同涼拌海蜇鹽水雞清爽又美味 而涼拌海蜇更係開胃菜之選之後點了個細嘅麻油雞湯 ($198)睇到我個樣咁病 就知用嚟補下身啦濃濃的麻油香氣撲鼻而來 雞肉幾嫩滑飲落肚感覺渾身充滿力量而蚵仔煎 ($98)煎的比較厚實外皮略帶一點點酥焦 內部還是柔軟香滑而滷肉飯 ($25) 同擔仔麵 ($28)用黎餸菜 簡直係一流 👍🏻👍🏻________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
偶爾都會想快閃個台灣
但有錢無假呢🥺 唯有食餐台灣料理當去左
今次黎到圓山台灣料理同MY BOSS撐枱腳
首先 我地叫左個台式雙拼 ($148)
揀左鹽水雞同涼拌海蜇
鹽水雞清爽又美味 而涼拌海蜇更係開胃菜之選
之後點了個細嘅麻油雞湯 ($198)
睇到我個樣咁病 就知用嚟補下身啦
濃濃的麻油香氣撲鼻而來 雞肉幾嫩滑
飲落肚感覺渾身充滿力量
而蚵仔煎 ($98)煎的比較厚實
外皮略帶一點點酥焦 內部還是柔軟香滑
而滷肉飯 ($25) 同擔仔麵 ($28)
用黎餸菜 簡直係一流 👍🏻👍🏻
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
麻油雞湯
擔仔麵
滷肉飯
2019-05-29 36 浏览
好吃的不妨一來再來,上星期跟朋友聚會,但炎熱的天氣又不想吃火鍋,大家都有點懷念台灣菜,所以再次到訪尖沙咀圓山。餐牌選擇甚多,晚市還有2-4人套餐有供大家選擇。鴨舌+鹽水鴨很喜歡這裡的鴨吞,辣得夠惹味,份量也滿多,鹽水鴨味道剛剛好,不會過鹹,肉質滑嫰。口水雞目測辣度十足,吃入口只是微辣的,雞肉非常鮮嫰,值得一吃再吃。台式蒜燒香腸懂吃的一定要夾著蒜頭、香蔥,味道份外滋味。炒A菜炒菜每餐都必需的,A菜即係油麥菜,吃一點菜減低油膩感。台灣炒新竹米粉個人特別喜愛台灣的新竹米粉,細細的,軟軟的,忘不了的口感,再加一點辣椒油,惹味程度立即提昇。即撞豆腐花最後當然來個甜點,即撞豆腐花,口感細滑,讚。

餐牌選擇甚多,晚市還有2-4人套餐有供大家選擇。

鴨舌+鹽水鴨

口水雞

台式蒜燒香腸
懂吃的一定要夾著蒜頭、香蔥,味道份外滋味。

炒A菜
炒菜每餐都必需的,A菜即係油麥菜,吃一點菜減低油膩感。

台灣炒新竹米粉

即撞豆腐花
最後當然來個甜點,即撞豆腐花,口感細滑,讚。
2019-05-29 39 浏览
每次經過諾士佛臺都見到呢間台灣餐廳,今次終於同屋企人黎食晚飯試下。一坐底就有蒜蓉拍青瓜比我地做小食邊食邊睇menu。嚟到台灣餐廳,梗係要食台灣特式既蚵仔煎啦。d蚵仔好有鮮味,用既雞蛋都好濃蛋香。而且呢度既蚵仔煎加左大量韮菜同蔥,好好食!然後要左個三杯杏鮑菇,杏鮑菇本身冇咩味,所以個汁真係好重要。呢度既三杯汁夠濃味但唔好過鹹,再加埋九層塔同用砂窩上,保持到溫度之餘亦有陣焦香鑊氣味。然後就要左個炒海瓜子,姐係蜆。蜆肉份量十足,夠新鮮全部都開哂口,無沙仲好鮮甜。汁既份量亦剛剛好,唔好蓋過蜆本身既味道。最後點都要有翻d澱粉質,要左碟金菇瑤柱炆伊麵。唔算有特式但味道亦唔錯。師傅亦好有心機將金菇拆開一絲,唔會成排咁方便食用。除左食物質素高之外,值得一讚既係呢度既服務都十分好,難怪咁受歡迎。

一坐底就有蒜蓉拍青瓜比我地做小食邊食邊睇menu。

2019-05-29 35 浏览
好友聚餐,定期一月一見,她~是個台灣狂迷,到那邊超過十次有多,迎合對方喜好,亦特別近她坐巴士回家的地理位置,特意挑選了這邊晚飯盡訴心中情。茶位16位二人餐388台南肉醬豆腐有點像麻婆豆腐,些許酸辣,ok開胃,豆腐好嫩呢!涼拌耳絲加入芫茜的不肥豬耳絲,用了點麻油,食味清新平衡。炒A菜份量也好多,蒜蓉炒得不油膩,而且新鮮很翠綠。鹽酥雞例牌但也好大份,二人分享也吃不完,炸得很可口具咸香,唯切得比較大件,吃時好豪氣。老火例湯用料十足,有雪耳雞腳豬肉木瓜等,味道好濃郁,先飲到雞味,後飲到瘦肉味,帶有清甜,是非一般的例湯。台南擔仔面有少許鹼水味,湯底很濃郁,面質彈牙。麻醬生菜膽65用料碧綠,入口脆身,很新鮮,配芝蔴加麻醬,好夾但切得較大棵,創新之餘又吃到原味,做法聰明,超好吃,像一個沙律。食後感:餸菜基本來說不重油膩感,美味可口,而且餐牌選擇有挺多的,目不暇給。P.S.這二人餐蠻足料,如果是小胃女生,三人分享也無問題。

茶位16位

二人餐388

台南肉醬豆腐
有點像麻婆豆腐,些許酸辣,ok開胃,豆腐好嫩呢!

涼拌耳絲
加入芫茜的不肥豬耳絲,用了點麻油,食味清新平衡。

炒A菜
份量也好多,蒜蓉炒得不油膩,而且新鮮很翠綠。

鹽酥雞

老火例湯

台南擔仔面
有少許鹼水味,湯底很濃郁,面質彈牙。

麻醬生菜膽65

P.S.這二人餐蠻足料,如果是小胃女生,三人分享也無問題。
2019-05-29 33 浏览
台灣朋友來香港旅行,食左幾日香港地道野,最後一晚指明要食家鄉菜,所以諗到帶佢食圓山~之前食過食物好味,環境又舒服,可以慢慢傾~有鹽水雞同鹽水鴨,我地揀左鴨,肉質鬆化,肥瘦適中,味道岩岩好~每次黎都一定係酸菜魚,今次想食多次樣野,所以揀左細size,原來份量都不少~魚質嫩滑,個湯酸酸辣辣好暖胃,底下仲有粉絲,吸哂d湯好好味~三杯雞上枱熱辣辣,惹味香口,非常下飯~圓山炒飯,飯粒炒得焦香,粒粒分明,用上新鮮蝦肉,爽口彈牙~食飽飽見到打卡送紅豆椰汁糕~香滑椰汁糕配上粒粒紅豆~傾到差不多關門,大滿足~

三杯雞上枱熱辣辣,惹味香口,非常下飯~

圓山炒飯,飯粒炒得焦香,粒粒分明,用上新鮮蝦肉,爽口彈牙~

食飽飽見到打卡送紅豆椰汁糕~

香滑椰汁糕配上粒粒紅豆~

傾到差不多關門,大滿足~
2019-05-28 26 浏览
相約朋友在尖沙咀見面佢啱啱從土耳其返嚟 食得太多烤雞 懷念中式食物知道呢間鋪頭中午會做飲茶 一於就食佢啦~呢度中午有套餐同自選食物揀 我哋覺得自選食物較大靈活度點左好多點心 蛋黃小卷 $75好特別嘅美食 出邊係一啲用墨魚做嘅卷 包住鹹蛋黃嘅感覺 非常之特別 有咬口 值得一試!!招牌極品流沙包新鮮熱辣 一打開個包啲蛋黃餡源源不絕咁流出嚟 視覺非常之滿足 食落去都好濃嘅蛋黃味 我忍唔住食咗兩個 皮蛋肉鬆豆腐台式食物嚟嘅 皮蛋夠流心 肉鬆落得夠多 加埋豆腐一齊食好滿足 !!台式胡椒餅香港飲茶真係好少食到胡椒餅 見到有 又懷念係喺台灣夜市嘅胡椒餅賣相精美 熱辣辣上菜 入邊啲胡椒都幾勁 適合一啲鍾意食重胡椒味嘅人香芒布甸佢比咗一碗煉奶俾我哋 勁正 !! 芒果新鮮香甜 為呢個午餐帶上完美嘅句號我哋有12點傾到三點 侍應溫文有禮 完全冇催促我哋非常之推介想靜靜地傾計嘅人
相約朋友在尖沙咀見面
佢啱啱從土耳其返嚟 食得太多烤雞 懷念中式食物
知道呢間鋪頭中午會做飲茶 一於就食佢啦~

呢度中午有套餐同自選食物揀

2019-05-26
午餐
1K
2019-05-28 25 浏览
家人很喜歡過來,餐廳內裝潢就如同一般的中式酒家前陣子來飲過下午茶後,這晚又特意過來食晚餐各式各樣既地道小菜三杯雞用砂鍋盛裝 底下還有九層塔增加香氣雞腿肉多汁嫩口每一個食材都很入味 這是重口味的好朋友蒜燒香腸香腸切得斜斜的一口咬下時,完全不會柴也沒有肥肉,吃起來不會太油我們更愛加上蒜片來吃,多了一份嗆味鹽水鴨,麻辣鴨舌鴨舌的口感十分爽脆,鹽水鴨皮香肉嫩,很滋味口水雞醬汁調配得剛剛好相信不能吃辣的朋友,也是還可以嚥的下去而雞肉的肉質也還滿鮮嫩的尖沙咀金巴利道25號長利商業大廈1及2樓
家人很喜歡過來,餐廳內裝潢就如同一般的中式酒家
前陣子來飲過下午茶後,這晚又特意過來食晚餐
各式各樣既地道小菜
三杯雞

用砂鍋盛裝
底下還有九層塔增加香氣
雞腿肉多汁嫩口
每一個食材都很入味 這是重口味的好朋友
蒜燒香腸

香腸切得斜斜的
一口咬下時,完全不會柴
也沒有肥肉,吃起來不會太油

我們更愛加上蒜片來吃,多了一份嗆味
鹽水鴨,麻辣鴨舌
鴨舌的口感十分爽脆,鹽水鴨皮香肉嫩,很滋味
口水雞
醬汁調配得剛剛好
相信不能吃辣的朋友,也是還可以嚥的下去
而雞肉的肉質也還滿鮮嫩的
尖沙咀金巴利道25號長利商業大廈1及2樓
2019-05-20
  • 口水雞
2019-05-27 38 浏览
台灣菜真係好耐無食過啦!今次黎左呢間朋友推介既台灣嘢😋首先要讚既就係呢度既服務態度啦,服務員都好好,令到自己心情都好好🥰麻油雞湯真係一流!好好飲,濃得黎又唔會係出面個d味精湯👍一個人飲左幾碗,同埋半隻既份量已經夠五六個人飲了👻水煮魚都不錯,佢係用桂花魚,好滑好新鮮,個人口味覺得可以再辣d🤪四季豆都不錯同鹹酥雞蠔餅也是不錯的選擇😛聖子都係好新鮮,同埋佢既味道都幾特別,唔係平時食開個隻豉椒炒聖子,有少少帶泰國既風味😋
台灣菜真係好耐無食過啦!今次黎左呢間朋友推介既台灣嘢😋

四季豆都不錯同鹹酥雞蠔餅也是不錯的選擇😛

2019-05-26 39 浏览
聽朋友介紹黎食呢間圓山台灣料理,去到先知原來係酒樓既形式,伺應服務仲好好添!叫左麻油雞湯(半隻)一直聽講台灣麻油雞很出名,第一次飲,估唔到幾好味!係屬於比較濃d既雞湯,d雞又好嫩~唔錯唔錯食台灣嘢點少得三杯雞,三杯雞比較重九層塔既味,整得好惹味,送飯食好正,而且每舊雞都幾大舊~呢個排骨酸酸甜甜,而且係炸過之後再加個醬煮,好開胃,呢個屋企人好鍾意食~呢個煎蠔餅同平時大牌檔食開既做法唔一樣,呢個個底係蛋黎,d蠔係大隻個出面而且係飽滿d聖子好新鮮而且好嫩,唔會過曬火候,好食😋

叫左麻油雞湯(半隻)

聖子好新鮮而且好嫩,唔會過曬火候,好食😋

2019-05-26 34 浏览
想搵間可以坐耐啲既台灣餐廳食晚餐同朋友聚一聚~朋友就介招左呢間!裝修比較似酒樓,坐無虛席! 睇黎唔錯呢有好多唔同台灣菜式!由家常菜到街頭小食都有💯我地揀左呢個晚市精選,都幾抵食!有前菜、湯、三餸、飯/麵~一坐低就送左個拍青瓜~《皮蛋肉鬆豆腐》台灣既肉鬆係特別好味,唔會太咸又夠鬆👍🏻皮蛋夠溏心~仲要有雪花❄️證明係靚皮蛋!《阿里山桂竹筍》之前從來冇食過呢道菜,荀十分爽口,微酸,汁就比較重口味~《足料老火湯》燉盅整既湯就係唔會好多油,而且冇味精又足料💯《台式蚵仔煎》估唔到蚵仔煎都可以做到流心效果😆而且呢到既蚵仔比較特別,炸過黎有層酥脆口感《蛋黃肉》呢道菜都係我第一次聽,就咁睇好似肉餅,但實質就比肉餅肉質鬆好多,而且油份較多,有小小入口即溶~《肉燥飯》油香豐盈,肉粒唔會太瘦,終於食到朝思暮想既肉燥飯!
裝修比較似酒樓,坐無虛席! 睇黎唔錯呢

有好多唔同台灣菜式!由家常菜到街頭小食都有💯

我地揀左呢個晚市精選,都幾抵食!有前菜、湯、三餸、飯/麵~

一坐低就送左個拍青瓜~

《皮蛋肉鬆豆腐》
台灣既肉鬆係特別好味,唔會太咸又夠鬆👍🏻
皮蛋夠溏心~

仲要有雪花❄️證明係靚皮蛋!

《阿里山桂竹筍》
之前從來冇食過呢道菜,荀十分爽口,微酸,汁就比較重口味~

《足料老火湯》
燉盅整既湯就係唔會好多油,而且冇味精又足料💯

《台式蚵仔煎》

估唔到蚵仔煎都可以做到流心效果😆
而且呢到既蚵仔比較特別,炸過黎有層酥脆口感

《蛋黃肉》

《肉燥飯》
油香豐盈,肉粒唔會太瘦,終於食到朝思暮想既肉燥飯!
2019-05-25 51 浏览
今天陪朋友到西九龍入境事務處辦理護照續期,時間未到,便在附近找地方醫肚,金巴利道有間茶餐廳以前曾去過,諗住行去嘅時候,朋友突然想起有同事推薦呢間『圓山台灣料理』,話母親節來飲茶,食物質素唔錯,於是我哋就決定去試一試。『圓山台灣料理』不是地舖,需要上樓梯到一樓,內裏裝潢跟港式茶樓差不多,入口位置有一排大水缸養着海鮮,樓底不算很高,但雅緻舒適,光猛整潔。點心選擇頗多,有台灣地道小食、即拉腸粉、煎炸點心、各式鹹甜美點等,還提供午市點心套餐和商務套餐,但我哋兩個都比較喜歡吃點心,所以最後揀了多款精美點心。【懷舊水晶蝦餃】一籠有五隻大小適中的蝦餃,薄薄的蝦餃皮呈半透明,晶凝通透,蝦肉爽口彈牙,鮮甜美味,可說是皮薄餡靚,不錯。【招牌雪影叉燒包】叫得做招牌,當然唔失禮,以小竹籃盛載,一客三個,新鮮、熱騰騰,外皮焗得非常鬆脆可口,叉燒包軟腍有彈性,餡料嘅蜜餞叉燒,醬汁濃郁惹味,果然好介紹。【黃金蒜香蝦春卷】炸成金黃色的春卷,皮薄鬆脆,蝦肉新鮮,肉質爽,蝦味香,大大件,用料足。【香葱牛栢葉】已有一段時間沒有吃這款點心了,因為坊間很多酒樓賣的是沙爹牛栢葉,個人認為味道太濃,以薑葱蒸的做法來處理,會比較鮮味

懷舊水晶蝦餃
【懷舊水晶蝦餃】
【招牌雪影叉燒包】
黃金蒜香蝦春卷
【黃金蒜香蝦春卷】
香葱牛栢葉
【香葱牛栢葉】
已有一段時間沒有吃這款點心了,因為坊間很多酒樓賣的是沙爹牛栢葉,個人認為味道太濃,以薑葱蒸的做法來處理,會比較鮮味及能去除牛栢葉的腥膻味,牛栢葉非常爽脆可口。
鮑汁花生鳳爪
【鮑汁花生鳳爪】
鳳爪和花生都炆得好入味,入口軟腍,膠質豐富,而且鮑汁不會過鹹,我哋食到舔舔脷。
台灣花雕醉鴿
【台灣花雕醉鴿】
朋友話第一次食花雕醉乳鴿,佢覺得比醉雞更好食,因為鴿肉比雞肉結實,肉味較濃,咬落更有口感,嫩滑嘅乳鴿肉充滿花雕酒香,皮香肉嫩,很滋味。
小倉紅豆椰汁糕
【小倉紅豆椰汁糕】
椰汁糕充滿椰香味,質感Q彈,配上煮得軟硬適中又大大粒嘅紅豆,口感香滑清涼,甜而不膩,
個人覺得『圓山台灣料理』的點心頗有水準,味道好,即叫即做,在尖沙咀區來說,價錢親民,絕對是飲茶的好地方,下次有機會的話,要約埋班friend來試埋啲小菜添。
2019-05-16
懷舊水晶蝦餃
黃金蒜香蝦春卷
香葱牛栢葉
鮑汁花生鳳爪
台灣花雕醉鴿
小倉紅豆椰汁糕
2019-05-24 37 浏览
難得約左朋友逛尖咀,所以食親戚講過下既一間台灣餐廳,去到比想像多人等左陣先有位。叫到一台麵係野食。台式三寶蛋幾有趣但味偏清淡,沙律醬亦不會好濃味腸尚算爽口,加上香菜一齊食好食👍🏼鴨肉有咬口但唔會乾韌,味道咸香帶鴨油香味雲耳海蜇味道正常,麻油及醋味可再多點會更正柯仔煎味道還可,加左韭菜所以個味幾香酸菜魚肉米線👍🏼湯汁香甜,新竹米線好味,爽口。魚肉鮮嫩幾入味。鮮蝦大白菜👍🏼白菜吸收蝦汁味後更顯香甜。醬汁帶蝦膏既香味。蝦肉新鮮彈呀~胡椒蝦👍🏼味道咸香帶胡椒香味。蝦肉依然新鮮彈牙,蝦頭帶膏好正好惹味。係一間食海鮮幾正既店,下次會多點海鮮~

叫到一台麵係野食。

台式三寶
蛋幾有趣但味偏清淡,沙律醬亦不會好濃味
腸尚算爽口,加上香菜一齊食好食👍🏼
鴨肉有咬口但唔會乾韌,味道咸香帶鴨油香味

雲耳海蜇
味道正常,麻油及醋味可再多點會更正

柯仔煎
味道還可,加左韭菜所以個味幾香

酸菜魚肉米線👍🏼
湯汁香甜,新竹米線好味,爽口。魚肉鮮嫩幾入味。

鮮蝦大白菜👍🏼
白菜吸收蝦汁味後更顯香甜。醬汁帶蝦膏既香味。蝦肉新鮮彈呀~

胡椒蝦👍🏼
味道咸香帶胡椒香味。蝦肉依然新鮮彈牙,蝦頭帶膏好正好惹味。

係一間食海鮮幾正既店,下次會多點海鮮~