2021-01-09
我同媽媽都好鍾意食古早蛋糕,因為佢蛋香好重,而且食落去個感覺好濕潤好fluffy🤪一早聽人哋講呢一間囍源古早蛋糕好食,開左半年倒,有超多味揀,有成50幾款,今日終於有機會路過就可以買返幾件返屋企同父母share🥳好方便深水埗地鐵A2出口直行50米就到啦一行到門口老闆娘就好親切咁介紹佢哋嘅蛋糕,原來佢哋係全香港唯一間用最正宗做法,有黃金邊黃金底嘅古早蛋糕,唔燶邊同底,仲係低糖少油,夠曬健康💕而且係老闆娘自己研發口味,全部自家製餡料,好有心好特別係用真蛋糕做display,睇同買係一樣,唔會貨不對辦🙈囍源係可以用電話預訂一星期內嘅蛋糕,好方便,想食咩味講聲就有😍唔洗等運到,一到就可以拎到❤️仲可自行配搭喜歡嘅古早蛋糕元素,最正係有生日原盤蛋糕🤣最好預訂因為好快賣晒🤭個別款每日得限量12件我分別試咗斑斕、栗子同紫薯味🥰拎上手沉甸甸份量十足,一食就知真材實料,餡料全層爆滿!😱😍低糖冇罪惡感,勁幸福🥰斑斕咁綠但冇加無加任何味精色素㗎!食落去勁香斑斕味,本身勁驚伏,記得之前試過幾間得個色食落去完全冇斑斕味😟😟呢間做到勁香斑斕味之外仲有陣陣蛋香,蛋糕體又fluffy食到停唔到手🤫mit mit下就成件
斑斕咁綠但冇加無加任何味精色素㗎!食落去勁香斑斕味,本身勁驚伏,記得之前試過幾間得個色食落去完全冇斑斕味😟😟呢間做到勁香斑斕味之外仲有陣陣蛋香,蛋糕體又fluffy食到停唔到手🤫mit mit下就成件食曬🤣🤣
栗子同紫薯都好爆餡,勁香栗子同紫薯味😍甜度可以再低啲🤩蛋糕好fluffy
btw買完蛋糕發現佢地有儲印花卡,買滿12件免費送原味1件😱期限係6個月,相對比較長時間,拎到免費嘅可能性都好大!
要再讚下店員服務殷勤態度親切,會主動為介紹每款唔同口味蛋糕👍🏻老闆娘仲教我最正翻熱方法係用電飯煲保溫功能,將蛋糕切片放在飯煲內再蓋蓋焗3、4分鐘,我跟佢咁整,好似啱啱焗完嘅蛋糕一樣好香!😍唔似出面永遠教用微波爐叮翻熱會乾身左,而且放2日後食都一樣咁濕潤鬆軟☺️☺️
想下次快啲再去😭❤️介紹比大家去感受下真正嘅黃金邊、黃金底古早蛋糕💛
(PS超級茶控表示已經bookmark咗下次想試抹茶焙茶伯爵茶味,仲有咸蛋黃拉絲芝士味,聽老闆娘講芝士味係用日本芝士整,聽到都覺得勁吸引!另外𥄫到佢哋earl grey味係用twinning整😍😍😍仲有髒髒系列seems jengggg!)
🌟佢哋IG同FB成日會有有獎問答遊戲,不定期仲會有減價優惠,可以留意下佢哋fb同ig🌟
📍囍源古早蛋糕
深水埗北河街123號地舖