2021-03-05 60 浏览
坊間有唔少古早蛋糕店, 而位於深水埗北河街< 𝓗𝓮𝓲 𝓨𝓾𝓮𝓷 >, 古早口味多不勝數, 全港唯一推出超過60款口味, 蛋糕採用幼滑日本麵粉, 亦標榜低油低糖, 使用低溫慢烤方式提高濕潤度。杏汁杏仁 $⁷⁰面層放上杏仁片, 而且杏汁每日鮮磨🍶味道香滑濃厚。一件真正古祖蛋糕可以製造出黃金邊、黃金底, 意思即係唔燶邊、唔燶底, 所以蛋糕四邊底部, 先至能夠咁平滑👍香脆肉鬆 $⁷⁰採用兩種肉鬆, 面層酥脆, 內層鹹香, 享受雙重口感✌️質感棉密細膩, 而且鬆軟又有彈性💕
坊間有唔少古早蛋糕店, 而位於深水埗北河街

杏汁杏仁 $⁷⁰
杏汁杏仁

香脆肉鬆 $⁷⁰

2021-02-28
$70 (其他)
杏汁杏仁
香脆肉鬆
古早蛋糕而家真係開到周街都係,間間都話自己係正宗😂。呢間囍源古早蛋糕店特別在於以低溫烘焙做招徠,標榜少甜少油🍰。可以一星期前預訂口味,60幾款口味真係我哋見過最多口味嘅古早蛋糕😍!.📍拉絲芝士古早蛋糕($70)蛋糕用上3款唔同嘅芝士🧀,當中日本芝士附帶鹹香🇯🇵😍,中間夾咗款拉絲芝士,置頂鋪咗少少英國芝士碎,鹹鹹甜甜咁都幾好食!值得讚嘅係芝士份量非常多👅,睇相都見到爆曬餡🙌🏻,好正!蛋糕質地濕潤,綿密有彈性👍🏻。.📍紅豆蓉古早蛋糕($60)另外草根仲試咗個紅豆味蛋糕🍰。呢款撞正今日特價$60蚊一個🙋🏻‍♀️!紅豆蓉好均勻咁夾喺2層蛋糕中間,紅豆蓉質感細滑,不過比例上唔夠多,所以味道都唔夠突出,甜度比想像中低。佢真係做到少甜少油,拎上手都一啲都唔油👅。.📍自家製芝麻湯圓($38)除咗古早蛋糕,佢哋仲推出埋自家製芝麻湯圓。湯圓一客10粒🙌🏻,芝麻味濃郁,食落幾香😋,質感沙沙地。湯圓皮口感相當煙韌🤤。再配埋甜不甩食法,可以沾上可可粉、黃豆粉同朱古力粉同食,幾有趣!.

📍拉絲芝士古早蛋糕($70)

📍紅豆蓉古早蛋糕($60)

📍自家製芝麻湯圓($38)

位於深水埗的囍源,是一間正宗古早味蛋糕店。坊間有大量同類型蛋糕店,但並不是每一間都能做到完美無瑕的古早味蛋糕。何謂正宗? 何謂十全十美? 店主指出,完美無缺的蛋糕必須符合黄金邊 - 不會焗燶邊、黄金底 - 不會焗燶底、蛋糕濕潤軟綿 和 入口即溶的要求。想食高品質的蛋糕,推介你來囍源呀!品牌的古早味蛋糕是經低温火烘焙而成,店主說 一般的古早蛋糕需焗一小時,但他們則焗二至三小時,慢工出細貨,才能焗完正宗完美蛋糕。 店家供應多達30種口味的古早味蛋糕,選擇超多,令選擇困難症的我,花了好長~一段時間才能下決定。口味豐富,創意無限,例如: 骯髒朱古力、骯髒抹茶朱古力、雷沙黑芝麻、班蘭咖央和芋泥等等,全部都很吸引呀。 榴蓮咖吔古早味蛋糕 $75 喜歡吃榴蓮的朋友仔要留意啦! 這款蛋糕搭配金枕頭或貓山王榴蓮果肉造成,甘甜鮮香,加上咖央醬令整體味道層次更豐富。 黑芝麻古早味蛋糕 $75 我喜歡吃黑芝麻製造的食物,這款塗滿芝麻醬的蛋糕,很得我歡心。內餡醬佔據整個蛋糕,師傅用料十足,充滿蛋香的蛋糕滿有芝麻香氣,很好吃呢~ 賣相可觀的古早味蛋糕,真的造到外型堅挺,無凹無裂,口感濕潤,軟綿有彈力。我獨吃了一半
位於深水埗的囍源
。想食高品質的蛋糕,推介你來囍源呀!

品牌的古早味蛋糕是經低温火烘焙而成

店家供應多達30種口味的古早味蛋糕

榴蓮咖吔古早味蛋糕 $75

黑芝麻古早味蛋糕 $75

。我獨吃了一半蛋糕,也完全不用喝水,證明店家的功夫了得啦!
2021-02-28
2021-03-03 175 浏览
今天原只是落深水埗配個火牛🔥🐮,路經北河街, 竟然見到有人於臨時檔口, 介紹古早味蛋糕🥧,(通常都係賣啲抽真空袋呀!強力掛勾.....就見得多。講到食緊係過去八吓啦)企檔哥哥原來是老闆,非常健談,由他以前做汽車美容至他如何去台灣學藝拜師、一直對食物 用料要求嚴謹、口味有多元化… 總之一句到尾 正宗,只要你問他都會回答,你唔問他都想講給你知🤭,真的看得出他對這盤生意的熱誠。而且他們有出古早味班蘭,香港現在已經少有班蘭蛋糕,見到就買個回去給妹妹(她至愛), 然後行返入舖頭問, 可惜已經全部沽清😭。《雷沙黑芝麻》真金不怕洪爐火,舖面很多不同味道的真實樣板,老闆揭開包麵給你看,說明 餡料塗得非常均勻,不怕一啖有一啖無。最後買咗兩款《 肉鬆古早味》肉鬆分兩層塗上中層碎粒,頂層粗絲,同樣非常均勻,說實話鹹味嘅蛋糕表現非常出色,但食蛋糕最緊要都是蛋糕本身口感味道,古早味蛋糕特性,就是比較濕潤軟淋, 完全做得到而且蛋非常香,之前聽他說他是用五星級酒店選用之麵粉打造蛋糕,非常有彈性,低溫焗出來時間恰到好處不會個燶底黑面。《 朱古力古早》朱古力他有兩款, 骯髒朱古力面層加上十幾款配料如oreo、朱古力碎、
擂沙湯圓

最後買咗兩款
《 肉鬆古早味》
《 朱古力古早》
朱古力他有兩款, 骯髒朱古力面層加上十幾款配料如oreo、朱古力碎、彩虹碎條...說實話,年紀開始大,太甜的甜品吃不了,但這個朱古力味古早蛋糕是屬於少甜哪一類型。(食多咗都唔會膩)
香脆肉鬆古早味蛋糕

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 18
總評分 =(滿分100) 82分
2021-02-27
香脆肉鬆古早味蛋糕
  • 香脆肉鬆
我都較遲第一次吃古早味蛋糕,好令人期待會同普通蛋糕有什麼分別?會否似紙包蛋糕和有什麼地方令人著迷?今次我終於吃了最正宗的黃金邊黃金底的古早味蛋糕叫 #囍源古早蛋糕 ,多元化口味有成60款口味,如想知道當日那一款味,可以上 ig @heiyuen_bakery 查詢,由於是小店經營,所以出爐量是數量有限,而且是低糖少油製作,加入日本麵粉及雞蛋烤焗,非常適合注重健康的你和經常嚷著要減肥的我🤣。我叫了大人和小朋友都喜歡吃的朱古力味(特級骯髒),香濃誘人的外表,非常柔軟不用咬的口感,好重朱古力味,微微的甜,裡面更有朱古力漿呀,誰先吃了,總是會忍不住快來吃第二口(所以我仔仔偷食SO YUMMY!😉食完再食),是完全無法挑剔的味道,也很奇怪我吃了這麼多件,還是不會有油膩感覺。結論是古早味蛋糕比我童年時的紙包蛋糕更好吃啊! 主要是非常鬆軟又不太甜。第二款是斑蘭古早味蛋糕,原來可以預訂蛋糕上的圖案,這款蛋糕源自新加坡,每次有同事、朋友去過新加坡,是必買的手信。真想不到我在香港也吃到正宗斑蘭蛋糕😍,那種濃烈的斑蘭葉🌱的天然味道,入口即溶,唯一不同是比較少甜版,如果喜歡吃清新的,可以試這一款哦!

2021-02-05
  • 斑蘭
  • 朱古力
2021-03-02 166 浏览
囍源古早蛋糕雖然每個蛋糕都有好靚嘅盒包裝, 但係店主都非常體貼給一個大膠袋袋住兩盒蛋糕,方便攜帶, 也比較衛生,非常窩心! 佢哋嘅古早味蛋糕與其他鋪的古早味蛋糕與別不同, 用了少糖少油,黃金邊蛋糕底!佢哋嘅蛋糕可以存放三日,每日都新鮮出爐,有非常多嘅款式!😍 骯髒朱古力古早味蛋糕$85店主話朱古力係用咗來自唔同國家嘅朱古力粉! 而且朱古力味蛋糕嘅賣相非常吸引😍 朱古力味非常濃郁,蛋糕還有不同的層次! 店主還建議把這個蛋糕雪凍,朱古力味會更加出! 班蘭古早味蛋糕 $75班蘭蛋糕嘅綠色非常鮮明! 食落去有淡淡的班蘭味, 蛋糕微甜,甜度剛剛好! 而且不會油膩!  蛋糕質感很鬆軟😋 吃多了也不會膩!
囍源古早蛋糕

骯髒朱古力古早味蛋糕$85

班蘭古早味蛋糕 $75
2021-02-27 112 浏览
古早蛋糕都吃不少,但這店標榜出的古早蛋糕是最正宗的,用上3小時以上低溫烘焙,令蛋糕可保持鬆軟回彈~而且蛋糕底部還沒有燒焦或厚底的情況出現,吃起來還真的不錯啊👍榴槤咖吔古早蛋糕~蛋糕棉密有雞蛋香,濕潤情況都算頗高的,沒有平日吃蛋糕時乾啃的感覺,吃起來很舒服~而榴槤味不是想像中的濃,它的濃度是剛能吃到榴槤味,但又不會蓋過蛋糕本身的蛋香味,拿掐剛好,咖吔帶點椰香,少少的甜味,整個蛋糕都是低糖低油👍肉鬆古早蛋糕~有兩層肉鬆,頂層的是叫金絲鬆,中層的叫鬆鬆,味道基本是一樣,但質感就有少少不,吃起來多一重口感😋

2021-02-26 73 浏览
❤️全港唯一一間最正宗❤️🍰#囍源古早蛋糕 全港唯一一間用最正宗做法,用低溫慢焗嘅古早蛋糕, 有黃金邊、黃金底,唔會燶邊或者燶底嘅!😍低糖少油,唔用牛油,用植物油, 夠晒健康!👍仲要有超過⭐50款⭐口味,總有一款啱你!不過唔係每日有齊晒所有口味架!如果想知有咩口味,記得follow佢哋嘅社交媒體,因為每晚都有餐單出,個別款式每日限量12件架!可以打電話預訂架!店員話蛋糕放兩日後食都會一樣咁綿密濕潤,摸上手都唔會油添!今次我就試左✨班蘭味✨ 同埋✨肉鬆味✨店員親手將班蘭葉榨汁整成嘅蛋糕,好有濃郁嘅班蘭味同椰香味!而肉鬆味蛋糕,內層同面層嘅肉鬆係唔同架! 又特別又好味!
❤️全港唯一一間最正宗❤️
🍰#囍源古早蛋糕

低糖少油,唔用牛油,用植物油, 夠晒健康!👍
仲要有超過⭐50款⭐口味,總有一款啱你!

店員話蛋糕放兩日後食都會一樣咁綿密濕潤,摸上手都唔會油添!

今次我就試左✨班蘭味✨ 同埋✨肉鬆味✨
店員親手將班蘭葉榨汁整成嘅蛋糕,好有濃郁嘅班蘭味同椰香味!
而肉鬆味蛋糕,內層同面層嘅肉鬆係唔同架! 又特別又好味!
2021-02-19 2295 浏览
前文就講到壞咗電腦,落黃金砌咗部迷你電腦,晌等機期間,晌附近嘅「越萊」食個越式下午茶,不過,食完都未夠鐘攞機,周圍兜吓,就喺咁,兜吓兜吓嚟鴨記睇吓嘢,經過「囍源」有啲印象佢咃嘅風評幾唔錯,鋪門又打住古早正宗旗號(其實,好似間間都咁寫),就隨緣買咗一個古早蛋糕返屋企當飯後甜點。古早蛋糕真喺唔多食,幾個月前試過一次,感覺唔錯就再買多次。都喺如所有古早蛋糕店嘅設定,鋪面喺巨型玻璃櫥窗,玻璃後放滿唔同口味嘅古早蛋糕及定價。此外,更擺咗張摺枱,放咗4款蛋糕,話喺樣品,但原來喺俾客人摸吓、掂吓,以證明佢哋嘅出品有幾得。而且,更棟咗個牌寫住「全港唯一正宗做法」!咁點為止「正宗」?其實第一次食嘅時候,都有睇過啲飲食雜誌介紹啲古早味蛋糕,就話喺經過低溫慢火烘培而成,賣相要挺,無凹無裂,表皮要薄,底皮無燶,口感應該鬆軟而帶點濕潤,唔應該太乾身,有濃厚蛋香,咁先叫好、正宗。而店家都晌鋪前貼咗張「標準」,點樣先喺正宗。原來佢哋啲蛋糕一早入晒盒,放晌櫥窗嘅都喺做樣品俾客有個參考。你要邊款,就可以即時袋起俾你。而盒嘅兩邊,就印晒有關古早蛋糕嘅特色,以及享用時一啲小貼士。班蘭味古早蛋糕 $70打開個包裝盒,整個蛋糕
班蘭味古早蛋
而盒嘅兩邊,就印晒有關古早蛋糕嘅特色,以及享用時一啲小貼士
班蘭味古早蛋糕 $70

打開個包裝盒,整個蛋糕又真喺焗得幾靚仔,糕面平滑,亦無裂紋,四邊及糕底又真喺無咩燶邊燶底嘅情況,果然喺低溫烘焙。
班蘭味古早蛋糕
色澤青綠得好搶眼,感覺仲有少少誇張,但質感實在好鬆軟,回彈力強,入口軟綿而帶點濕潤,滲出陣陣班蘭嘅清甜香味,但唔算話好強烈嗰種,亦確喺有種低糖、少油嘅感覺。不過,我見都有人寫過呢一款口味嘅古早蛋糕,晌中間加有咖吔醬,但我呢個就似乎喺齋班蘭版本而已。
班蘭味古早蛋糕
淨番一半番嚟第二朝當早餐,按佢指示,用飯煲焗番,3-4分鐘就未夠熱,大概7分鐘好啲,相信都因應唔同飯煲用嘅時間可能唔同,自我調節啦,但雪咗一晚,第二朝食返又真喺OK喎,同噚日食真喺分別唔大
外卖自取
前幾天中午經過北河街,見到有間自稱最正宗古早味蛋糕,而且係低糖少油,好奇去看看,店長用真蛋糕做display 比客人摸,我唔單止去摸一摸,而且仲撳下佢,真係唔油膩而且好鬆軟。店長見我撳佢件蛋糕,仲挑戰我,他說三日內都唔會塌落嚟、唔會縮水、蛋糕口感保持鬆軟。於是我就買兩件返去試吓,一件係香脆肉鬆,另一件係栗子味。中午買完蛋糕後回家已經係晚上嘅時間,打算各款食一件做飯後甜品,一打開盒見到蛋糕真係冇塌落嚟,而且好鬆軟,蛋味濃郁。肉鬆餡料超爆,而栗子味亦都好香濃、好滑。因為係低糖嘅緣故,所以食完唔會好膩。好想一口氣食晒佢,但係我又想分開3日食,睇吓係咪真係正宗古早味蛋糕,唯有忍口。因為天氣寒冷嘅關係,店主說保存方法放室溫便可以。第二日同第三日晚上,不論外觀、味道、口感都同即日食嘅一樣,仲係濕潤軟綿綿、雖然天氣乾燥,蛋糕表面都冇乾身。果然是正宗古早味蛋糕,要用水浴法做先會做到呢個效果。黃金邊、黃金底、不塌陷,不收腰,不開裂,隔了三日食都仍然鬆軟綿密!

因為天氣寒冷嘅關係,店主說保存方法放室溫便可以。

第3日食仍然軟棉棉
栗子味
第3日食都沒有縮水
2021-02-01
5 分钟 (外卖自取)
第3日食仍然軟棉棉
栗子味
第3日食都沒有縮水
  • 香脆肉鬆古早味
近來愛上食古早味蛋糕😍😋,之前去過深水埗一間叫囍源,食過番尋味。呢間又近我公司,所以好方便,如果喺深水埗港鐵站A2出口🚉 右邊行人路直行50米就到。 平時我多數買原味為主,屋企人又鍾意食,今日店主推介我試下啱啱出爐嘅杏汁杏仁味同埋香脆肉鬆味。其實佢有好多味道,有成50幾種,應該稱得上全港最多口味嘅古早味蛋糕。 呢間店係唯一一間最正宗古早蛋糕做法,真真正正做到黃金邊,黃金底!而且我最鍾意佢低糖少油,夠晒健康,老人家都啱食👨‍🦳👍。仲要無加味精、色素,真係真材實料,即使放咗兩日之後,食落都一樣咁綿密濕潤,一啲都唔似隔夜蛋糕,感覺仲係新鮮製作出嚟。 店主見有啲新嚟嘅客人十五十六唔知揀咩味,就會show 啲 display比佢哋睇同摸,原來係用真嘅蛋糕做display,可以比客人摸到個蛋糕係幾咁軟綿綿,同埋真係少油配方,摸完隻手都完全唔覺得油。 最後我聽咗店主推介揀咗香脆肉鬆同杏汁杏仁。 香脆肉鬆:其實我個人好鍾意食肉鬆😋,不過平時出面食有啲店啲肉鬆好鹹,但呢度啲肉鬆唔會好鹹,而且又爆晒餡,同件蛋糕好match,件蛋糕面同餡都有兩種唔同嘅肉鬆,個餡嗰層係鬆嘅肉鬆,而面嗰層係金絲鬆,感覺有香脆嘅

最後我聽咗店主推介揀咗香脆肉鬆同杏汁杏仁。

香脆肉鬆:其實我個人好鍾意食肉鬆😋,不過平時出面食有啲店啲肉鬆好鹹,但呢度啲肉鬆唔會好鹹,而且又爆晒餡,同件蛋糕好match,件蛋糕面同餡都有兩種唔同嘅肉鬆,個餡嗰層係鬆嘅肉鬆,而面嗰層係金絲鬆,感覺有香脆嘅感覺🤤。

杏汁杏仁:好香杏仁味,感覺一邊食杏仁糊,一邊食蛋糕咁,而且每一啖都食到香脆嘅杏仁。蛋糕又鬆又軟,感覺好濕潤,真材實料😍😍。

店主教平時第二日食嚟做早餐,可以用電飯煲按保溫功能,將個蛋糕切一片放喺電飯煲焗3-4分鐘就食得,唔好用微波爐叮呀🙅‍♀️。

店主仲話可以打電話預訂添,一星期之內預約好方便,一去到就可以拎。

本身仲有儲印花優惠,儲滿12個印花就可以免費送原味一件。

宜家買2件蛋糕(原味除外)仲有白俄羅斯薯片送添,呢個係雞味,都幾好食!哈哈,估唔到買蛋糕仲有薯片送添。
2021-01-28
下午茶
囍源古早味蛋糕之前已經聽朋友講及介紹過,今日去開深水埗終於有機會買黎同屋企人開心share ,因為我知道呢度嘅古早味蛋糕有五十幾種口味,而且可以預早聯絡店員,一個蛋糕上下層可以分兩種唔同口味,應該係全港首創嘅配搭 ,因為我今次係walk in買嘅關係,就揀咗佢哋嗰日出嘅特色古早味蛋糕,班蘭味中間夾住咖鴦 ,另一個就揀咗合桃味。買到返屋企同屋企人一齊食嗰時發覺嗰蛋糕都比較濕潤同埋有扎實口感,會比其他嘅更豐富,而且係黃金邊黃金底,旁邊同埋個底完全冇焗過龍或者乾嘅情況。最緊要我哋成家人都發覺個蛋糕完全唔油膩,所以都一口接一口咁食,食到停唔到,而且食得出好重嘅雞蛋味亦冇其他過量嘅糖甜或者人工添加嘅味道,下次再嚟囍源我一定會預早order,試下一件蛋糕兩種味道嘢感覺。
2021-02-01 83 浏览
古早味蛋糕宜家開到成行成市,不過我一直無專登買黎試,直至朋友推薦呢間囍源既古早味,我決定一係唔食,一食就揀間正宗試啦!位於北河街兩邊鋪頭,唔算顯眼,但經過一定會比佢既光管招牌和蛋糕display吸引到,後來店員話我知佢哋係用真蛋糕做display,客人想摸下禁下都無任歡迎。見到佢哋有勁多味道選擇,不過唔係日日都有得賣,所以要指定味道最好預訂,我今日就買左原味和肉鬆味,臨走嘅時候仲見到佢有一底新出爐,勁香蛋味之餘,果然係四邊同個底都黃金色,唔會燶好靚仔!好心急想返屋企快啲食呀!打開個盒,就聞到濃郁嘅蛋味,切嘅時候已經覺得軟綿綿,食落就真正感覺到個質地非常鬆軟,而且真係好濕潤,可能呢個就係古早味蛋糕嘅特色。平時食啲蛋糕,一定要準備定杯水,如果唔係就會食到好似哽親咁好唔舒服,但係呢個蛋糕完全冇呢個問題。原味蛋糕就主要係蛋香,而肉鬆味就多咗啲口感同埋鹹味,都幾得意。重點係,我哋梗係唔會一晚食晒兩個蛋糕啦,所以放咗入雪櫃諗住第二日再食,平時雪櫃拎返出嚟都已經硬晒,不過佢呢款又冇呢個問題,凍食都依然有鬆軟嘅感覺,不過返熱食就更加好味啦。

2021-01-30 50 浏览
我試咗啦!提起古早蛋糕,我相信大家都試過,簡直同市面上嘅 雪芳蛋糕冇分別。 但係之前試過喜喜源古早蛋糕, 就令我對古早蛋糕嘅印象徹底改觀,真係想講"好好味呀""好好味呀""好好味呀"(^重要嘅說話講三次。)唔係講笑,當你睇到佢哋新鮮出爐嗰陣,清香嘅蛋糕味 飛撲埋嚟 , 真係令人口水流 ,喺店外排緊隊嘅人、 舖頭門口嘅小販攤檔檔主 都聞到。仲有最特別嘅地方係,每件蛋糕都會"動L",喺度彈,喺度跳,但係都唔會倒下來,真係非常吸引。嘩!唔講得笑㗎!返到屋企睇清楚,試清楚,先發覺 喜喜 源嘅古早蛋糕真係真材實料。第一,從外觀出發。 我屋企樓下買古早蛋糕,都會千方百計搵件冇燶邊、冇燶底嘅,但係去喜喜源嗰度買,就唔需要擔心呢個問題。因為佢哋每一件都係完美嘅金黃色,絕對沒有燶邊燶底呢方面嘅問題。 點解可以做到件咁完美嘅古早蛋糕?全因喜喜源古早蛋糕,採用低溫烘焙嘅方式去焗製。店主真係好有心!喺宜家強調效率嘅社會,樣樣都係快,但係佢哋仍然有呢種心意,願意花更多時間用低溫烘焙去焗出高質素嘅蛋糕。因為呢一種嘅心思,真係令我好佩服 、欣賞喜喜源古早蛋糕。第二鬆軟程度。 由我拎住件蛋糕返屋企都要一個鐘頭嘅時間,
我試咗啦!

第二鬆軟程度。 由我拎住件蛋糕返屋企都要一個鐘頭嘅時間,但係件蛋糕仍然挺身, 冇凹落去 。 一件凍咗嘅蛋糕 ,用手指撳落去 仍然識得彈返上嚟, 證明咗起起源嘅古早蛋糕唔只係熱辣辣嗰陣時鬆軟,拎到返屋企,凍咗都一樣keep得住咁高嘅品質。

第三,濕潤程度。 當你將件蛋糕放入口,你就會覺得件蛋糕隨即溶係你個口度。簡直就係入口即溶。當你吞落去,佢就會好順暢流落去個喉嚨,唔會話食到你乾噌噌,件蛋糕"漿"住喉嚨,果種 唔上唔落 ,好辛苦嘅感覺。

第四, 雞蛋香味。古早蛋糕最著重雞蛋香味。當你食入口,就會有一陣蛋香味喺口腔入面出來,即使過咗一陣,嗰陣蛋香味仍然喺喉嚨度纏繞,有種繞樑三日嘅感覺。最重要一點,就係食落口,唔會有種蛋腥味。後來睇番報道,原來師傅係採用最上乘嘅湖北雞蛋,唔怪得蛋香味咁香濃 ,質素咁高啦!
講個故事你聽啦, 我將件蛋糕切碎,畀屋企老人家食,佢哋以為我畀緊炒滑蛋佢哋食,咁香咁滑。 可見佢哋嘅古早蛋糕真係咁香濃細滑,可以比得上炒滑蛋。

最後不得不讚,喜喜源古早蛋糕 每日都有好多種唔同嘅口味,而且日日新鮮,絕對唔會留隔夜。例如鹹蛋拉絲芝士、特級骯髒朱古力、紅豆蓉、斑蘭、杏汁杏仁、檸檬柚子等等, 真係可以每一日都試到唔同嘅口味㗎。 仲有佢哋每日都會upload當日嘅味道上社交平台話你知, 又可以預先打電話去預訂,咁貼心嘅服務, 真係全搵勻全香港都搵唔到第二間好似喜喜源古早蛋糕咁樣嘅服務!
下次去開深水埗,我會想試喜喜源古早蛋糕的巨無霸,一種由芋泥夾紫薯嘅味道。
總之,試過喜喜源古早蛋糕,令你畢生難忘,像極了愛情......
2021-01-16
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
  • 芋泥
2021-01-28 76 浏览
囍源嘅古早味蛋糕有成五十幾款口味,所以每次店主會介紹佢哋嘅蛋糕,今日有啲咩口味!😄好like佢低糖少油,就算小朋友用佢嘅小手黎攞蛋糕食,隻手都係好乾爽,唔會油!如果有啲咩口味想食,一定要打電話嚟預訂,因為佢哋賣得好快,有啲款式,每日只限量12件添打電話嚟又可以免除左等候時間,好方便!今日我選購左紫薯口味和肉鬆口味☘️,食得出無加任何味精和色素,味道天然😍最近買兩條蛋糕仲送一盒俄羅斯薯片添,呢款薯片好得意,同平時嗰啲唔同,係長方形一塊塊,好有薯味添👍

打電話嚟又可以免除左等候時間,好方便!