2023-07-04 74 浏览
今晚約咗朋友去蘭桂坊玩,所以就係附近食啲野先。前菜叫咗一口和牛酥和水晶鮮蝦餃。外層鬆化內裏係矜貴嘅和牛,鮮蝦餃有三大粒蝦肉,足料又飽滿。蟹肉冬茸羹好似冬瓜盅咁,但多咗一絲絲蟹肉和蛋白絲,外面好少會飲到,所以嚟到一定要試。香煎南非鮑魚角即時係我眼前煎香鮑魚角,加入濃濃的鮑汁和酒,火焰瞬間有飛舞效果,打卡一流。味道也很美味又香,仲有有冬菇、西芹,很豐富!香煎星斑件星班肉質嫩滑厚實,底下有炸米通,一軟一脆口層次豐富,醬汁甜甜地似係日式燒汁。濃湯浸時蔬今日時蔬係莧菜,湯底係魚湯濃郁鮮甜,為蔬菜增味不少。即燒脆皮乳鴿上枱熱辣辣,皮脆肉嫩、色澤紅亮,仲有少少油滴出嚟,體型適中,入口肉香四溢。仲會提供手套,貼心服務。杏仁茶杏仁茶的特殊香氣很突出,飲落有淡淡堅果香,濃郁順滑。酥皮蛋撻size 岩岩好一啖食晒,蛋香味濃,酥皮都幾多層,港式甜品必點之一。
今晚約咗朋友去蘭桂坊玩,所以就係附近食啲野先。

蟹肉冬茸羹

香煎南非鮑魚角

香煎星斑件

濃湯浸時蔬
今日時蔬係莧菜,湯底係魚湯濃郁鮮甜,為蔬菜增味不少。

即燒脆皮乳鴿

杏仁茶
杏仁茶的特殊香氣很突出,飲落有淡淡堅果香,濃郁順滑。

酥皮蛋撻
2023-07-03 64 浏览
今日嚟到中環嘅利寶會館到飲茶,呢度環境好寬敞,我覺得服務都唔錯,而且點心選擇都好多!😎我就嗌左以下幾款點心:⭐️蟹子燒賣皇⭐️鮮蝦菜苗餃⭐️×O醬金錢肚⭐️一品和牛酥⭐️法式白汁鮮蟹撻⭐️黑豚肉叉燒腸⭐️酥皮蛋撻⭐️脆麻花⭐️招牌脆乳鴿當中大家一定唔可以錯過嘅,就係佢嘅招牌乳鴿,呢個乳鴿可能係我食過最好食嘅乳鴿。佢燒到好似成個燒鵝,外皮非常之脆,而且一咬就有好多肉汁!口感同平時喺出面食到嘅乳鴿非常之唔同,令人好印象深刻,非常之好食!😉而另外佢嘅法式白汁鮮蟹撻,係一個中西融合嘅配搭,喺其他點心餐廳都比較少食到,好似一個西式既撻咁,白汁同海鮮融合嘅味道都非常之夾,而且個塔考得好鬆脆!我自己私心好鍾意脆麻花,因為出面食到嘅口感通常都比較癡牙,而呢一度呢就好爽脆,而且蜜糖嘅味道啱啱好,令人忍唔住一啖一啖咁食😍而其他點心多數都非常之有水準,無論係講緊蝦餃燒賣金錢肚呢啲點心嘅味道都幾出色,好啱一家大細來一度飲茶食個包!而另外我哋叫咗蛋白杏仁茶同楊枝甘露做甜品,家人非常之喜歡蛋白杏仁茶,蛋白嘅味道非常之香滑,啱晒好鍾意杏仁茶嘅朋友仔~

我就嗌左以下幾款點心:
⭐️酥皮蛋撻
⭐️脆麻花
⭐️招牌脆乳鴿

2023-07-01 569 浏览
中環蘭桂坊一帶,除了酒吧和咖啡店外,其實還有不少隱世餐廳的。這次去了附近覓食,去了家吃中菜點心的中餐廳。環境是中西混合的裝修,感覺挺舒服悠閒☺️。這裡是以掃碼下單,食物價格中等🙈。-▪︎花膠瑤柱羮 HKD$88吃東西前先飲個熱辣辣的,打開已聞到很香的味道。這個羮用料豐富,味道濃郁質地濃稠,是個口感豐富的組合。-▪︎招牌脆乳鴿 HKD$108平常喜歡吃的食物,看到就會點來吃der,但這個是要趁熱吃的。熱辣辣是皮脆肉嫰的口感,肉質嫰滑帶肉汁😚。較喜歡原汁原味吃,簡單調味已經可以了。-▪︎梨型咸水角 HKD$58|十年陳皮牛肉球 HKD$50這兩款是常見的點心,這裡的感覺特別。咸水角是梨子形狀,細細件外脆內軟,味道微咸質感軟糯。牛肉球用十年陳皮,所以味道較香😚,大大粒挺有咬感。-▪︎XO醬煎腸粉 HKD$88|瑤柱蘿蔔糕 HKD$58煎香的小吃帶金黃色的賣相,而且味道挺日香的。煎腸粉是用砂鍋上菜,打開後傳來“滋滋聲”,腸粉軟滑味道濃郁。蘿蔔糕較有咬感,用質感較實身不易夾散。-

▪︎花膠瑤柱羮 HKD$88

▪︎招牌脆乳鴿 HKD$108
▪︎梨型咸水角 HKD$58|十年陳皮牛肉球 HKD$50
這兩款是常見的點心,這裡的感覺特別。

咸水角是梨子形狀,細細件外脆內軟,味道微咸質感軟糯。

牛肉球用十年陳皮,所以味道較香😚,大大粒挺有咬感。
▪︎XO醬煎腸粉 HKD$88|瑤柱蘿蔔糕 HKD$58
煎香的小吃帶金黃色的賣相,而且味道挺日香的。

蘿蔔糕較有咬感,用質感較實身不易夾散。

2023-06-27
2023-06-26 76 浏览
最近去咗中環嘅利寶會館食晚飯😎餐廳環境寬敞,簡潔舒適😇好適合朋友聚餐閒聊嘅地方😚脆皮牛坑腩🐮水晶鮮蝦餃🦐前菜有蝦餃同牛坑腩😆蝦餃晶瑩剔透,包著滿滿嘅蝦肉😉粉紅嘅蝦肉若隱若現,口感爽滑彈牙😋牛坑腩炸至外層脆皮酥脆😛入口軟腍幼滑,層次感非常豐富😚海皇冬茸羹🍲用料豐富,入面有蛋花同蝦仁,清甜美味😉香煎南非鮑魚角😚鮑魚肉質肥厚,甘香美味又有彈性👍鑊氣十足,實在係令人回味無窮🤩花雕蒸馬友🐟馬友夠厚肉,肉質嫩滑綿密,魚油豐富😍火候控制得好好,口感細膩肥滑🥰黃金老虎蝦🦐鹹蛋黃味道香濃,甜鹹適中😙老虎蝦亦都好大隻,底吓仲有片香脆米通🥳即燒脆皮乳鴿🐦即叫即炸,肉汁豐富,相當入味😛皮脆肉嫩,酥脆多汁,香脆可口🤗杏仁茶🥣酥皮蛋撻🥧杏仁茶飲落有淡淡堅果香,口感香醇順口😝蛋撻新鮮出爐,酥皮非常鬆脆😚嫩滑蛋漿配上香濃嘅牛油香氣,非常惹味🥰利寶會館 (中環)中環德己立街1-13號世紀廣場4樓
最近去咗中環嘅利寶會館食晚飯😎
餐廳環境寬敞,簡潔舒適😇
好適合朋友聚餐閒聊嘅地方😚

脆皮牛坑腩🐮
水晶鮮蝦餃🦐

前菜有蝦餃同牛坑腩😆
蝦餃晶瑩剔透,包著滿滿嘅蝦肉😉
粉紅嘅蝦肉若隱若現,口感爽滑彈牙😋
牛坑腩炸至外層脆皮酥脆😛
入口軟腍幼滑,層次感非常豐富😚

海皇冬茸羹🍲
用料豐富,入面有蛋花同蝦仁,清甜美味😉
香煎南非鮑魚角😚

鮑魚肉質肥厚,甘香美味又有彈性👍
鑊氣十足,實在係令人回味無窮🤩

花雕蒸馬友🐟

馬友夠厚肉,肉質嫩滑綿密,魚油豐富😍
火候控制得好好,口感細膩肥滑🥰

黃金老虎蝦🦐
鹹蛋黃味道香濃,甜鹹適中😙
老虎蝦亦都好大隻,底吓仲有片香脆米通🥳

即燒脆皮乳鴿🐦
即叫即炸,肉汁豐富,相當入味😛
皮脆肉嫩,酥脆多汁,香脆可口🤗

杏仁茶🥣
酥皮蛋撻🥧
杏仁茶飲落有淡淡堅果香,口感香醇順口😝
蛋撻新鮮出爐,酥皮非常鬆脆😚
嫩滑蛋漿配上香濃嘅牛油香氣,非常惹味🥰

利寶會館 (中環)
中環德己立街1-13號世紀廣場4樓
利寶會館是一家位於中環的高級中菜館,它提供了一個讓人難以忘懷的用餐體驗。我們品嚐了晚市套餐,每一道菜都讓我們驚艷不已。首先,我們享用了花膠螺頭燉湯,這道湯清甜爽口,花膠的鮮美和螺頭的鮮甜融合在一起,令人回味無窮。接著,來到了蝦餃點心,這道點心的皮薄餡多,蝦肉鮮甜,是一道非常經典的粤式點心。接著,我們品嚐了六頭鮑魚,這是一道極為豪華的小食,鮑魚的鮮美和口感非常出色。緊接著,我們品嚐了中西合璧的香煎頭抽老虎蝦,這道菜肴將中西美食完美融合,老虎蝦的鮮甜和酥脆的口感令人回味不已。接下來,我們品嚐了花雕蒸馬友,這道菜是一道經典的廣東菜,馬友魚肉質鮮嫩,搭配花雕酒的香氣,口感更加滑嫩。最後,以燒炸乳鴿作為晚餐的壓軸,這道菜香煎的外皮口感酥脆,內裡肉質鮮美,是一道非常經典的中菜菜式。整個晚市套餐配上蛋撻和杏仁奶,完美的組合讓我們十分滿足。而價格方面,$1100的價格絕對超值。總之,寶利會館提供了一個非常出色的用餐體驗,無論是菜品的味道還是價格的超值,都值得一試。

屋企人鐘意食中菜,前排一齊去咗中環「利寶會館」嘆豪華中菜。👑餐廳位置好方便,樓底唔高,但座位好闊落,所以坐得幾舒服。店員服務亦貼心,會主動問需唔需要分菜等。❤️花膠杏汁燉豬肺湯料好豐富,花膠幾大片,質感爽彈,飲落雞湯味道濃郁,再帶點杏香味道,豬肺亦好乾淨,整體感覺好養生。😊白玉南非鮑魚鮑魚好腍滑,而鮑汁調味剛好,係底嘅蘿蔔煮到軟腍同時好入味,正。☺️☺️欖仁炒蝦仁蝦仁好鮮甜同彈牙,欖仁好香同酥脆,成個配搭口感唔錯。😉春芛梅菜蒸東星班件魚肉好嫰滑,配梅菜豬肉呢個配搭幾新鮮,個人覺得略鹹咗少少。台州滷豆腐時蔬煲滷豆腐豆香味幾濃,配搭春菜清清地,食落幾舒服,面頭既鹹肉片帶點咸香令菜式多個層次。招牌乳鴿呢個大推! 一扯個脾位就有肉汁流出黎,食落係juicy既,外皮脆卜卜,乳鴿皮脆肉嫩,好好味喎。👍👍甜品甜品點咗酥皮蛋撻同杏仁茶,蛋撻係熱辣辣上枱,酥皮帶滿滿油香同時好鬆化,杏仁茶夠幼滑而且幾香,甜度適中,兩款都好食!❤️整體餐廳食物質素、環境都好好,個人好喜歡招牌乳牌,非常唔錯,餐廳晚上亦有點心可以點,非常彈性,當晚去幾乎滿場,有興趣嘅朋友記得預先訂位。😉

花膠杏汁燉豬肺

白玉南非鮑魚

欖仁炒蝦仁
蝦仁好鮮甜同彈牙,欖仁好香同酥脆,成個配搭口感唔錯。😉

春芛梅菜蒸東星班件
魚肉好嫰滑,配梅菜豬肉呢個配搭幾新鮮,個人覺得略鹹咗少少。

台州滷豆腐時蔬煲

招牌乳鴿

甜品

2023-06-20
2023-06-20 469 浏览
💁‍♀️💁‍♂️ 15/6/2023(Thu), Dinner🍽💁‍♂️A先生同事介紹過中環嘅利寶會館午市點心好出色,同埋佢哋嘅小菜都好吸引。於是今晚💁‍♀️為食妙妙同💁‍♂️A先生放工後就去食晚飯🥢🥢,感受吓有幾好食先😋😋😋。而今晚我地order咗:🔆 蟹籽燒賣皇 拼 一口和牛酥燒賣嘅豬肉🐷、蝦肉🦐同埋冬菇粒比例剛好,無蒸過火,食落爽口有菇香味,的確係粒高質素嘅燒賣。一口和牛酥嘅酥皮輕輕一咬就喺口中化開,酥化至極。入面包住一粒燒汁調味嘅和牛粒,和牛軟腍有肉汁同油香😋😋😋。🔆 花膠杏汁燉白肺用料十足嘅一個湯品,有豬🐷肺、花膠、雞肉、瘦肉、瑤柱、雞腳。入口順喉有杏香味,豬肺洗得乾淨無異味,食落腍滑;花膠都幾大片同厚身,煮得夠腍滿滿嘅骨膠原;雞腳燉得夠腍,又係補充骨膠原嘅良物😍。🔆 白玉六頭南非鮑魚六頭南非🇿🇦鮑魚大隻厚身,鮑魚味濃加上用鮑汁煮過入味彈牙,切開都有輕微黏刀。墊底既一件蘿蔔清甜入味,煮得夠腍再點一啲鮑魚汁都好吸引。伴碟既生菜都翠綠清新,店方都有細心修剪過生菜嘅邊位先上碟,同埋隻碟係有熱過嘅,保持住食物嘅溫度👍。🔆 欖仁炒蝦仁清清地蝦仁🦐新鮮彈牙,配合爽脆嘅西芹,食落清香,再加入鬆化嘅欖

而今晚我地order咗:

🔆 蟹籽燒賣皇 拼 一口和牛酥

🔆 花膠杏汁燉白肺

🔆 白玉六頭南非鮑魚

🔆 欖仁炒蝦仁

清清地蝦仁🦐新鮮彈牙,配合爽脆嘅西芹,食落清香,再加入鬆化嘅欖仁一齊食,入口更多一重口感。

🔆 春笋梅菜蒸東星斑件🐟

魚肉嫩滑細緻,配合梅菜加點豬肉碎,入口除咗魚肉鮮味,仲有豬肉嘅味道同埋梅菜嘅鹹香,口感味道豐富。

🔆 台洲鹵豆腐時蔬煲🍲

有幾片鹹肉片,加上鹵豆腐同埋芥菜,湯頭味道鹹鮮配清清地既豆腐,十分搭配。

🔆 招牌乳鴒

乳鴿嘅鹵水味入味,加上炸得皮脆肉嫩,店方仲提供即棄手套🧤,始終乳鴿係用手拎住食先夠風味。乳鴿熱焫焫上枱,撕開後見到大量肉汁流出,入口夠晒juicy,果然係招牌👍🏻。

🔆 杏仁茶 拼 酥皮蛋撻
杏仁茶杏香味濃,入口幼滑唔會過甜;而酥皮蛋撻細細件,酥皮一層一層十分鬆化又唔油膩,內𥚃嘅蛋漿香甜有蛋香,份量作為一餐飯完結嘅甜品十分適合。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 餐廳坐得闊落,侍應都好好主動細心

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮既IFC🅿️或者天星碼頭停車場🅿️
👉🏻 中環站行上嚟都係5分鐘左右,尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-06-15
2023-06-18 72 浏览
適逢今日父親節,當然要帶家人食好西😋一行三人點了好友相聚套餐$2200, 單點了三黃濃湯雞煲翅$268及頭抽炒安格斯牛河$228。水晶鮮蝦餃:鮮嫩多汁的蝦肉包裹在晶瑩剔透的餃皮中,口感十分爽滑。一口和牛酥:外層酥脆,內裡肉質柔軟多汁的和牛肉,吃起來一口接一口,非常過癮。翡翠白玉六頭鮑魚:鮑魚肉質鮮嫩,配上清爽的翡翠白玉菜,口感爽脆。香芒大蝦球:鮮嫩多汁的蝦球淋上香氣四溢的芒果醬汁,口感酸甜爽口。春芛梅菜蒸東升斑件:斑魚肉質鮮嫩,配上清淡的梅菜和爽口的春芛,味道清新怡人。台州老豆腐時菜煲:老豆腐入味,時菜爽口,湯汁鮮美。招牌乳鴿:鴿肉鮮嫩,入口即化,外層酥脆,味道香濃。杏仁茶:清甜的杏仁味道,口感香滑。酥皮蛋撻:外皮酥脆,內裡蛋液柔軟,味道濃郁,非常美味。三黃濃湯雞煲翅:湯汁濃郁,入口即化的雞翅肉質柔嫩,非常美味。頭抽炒安格斯牛河:牛肉肉質鮮嫩,配上彈牙的河粉和香濃的醬汁,味道十分豐富。
適逢今日父親節,當然要帶家人食好西😋

台州老豆腐時菜煲:老豆腐入味,時菜爽口,湯汁鮮美。

招牌乳鴿:鴿肉鮮嫩,入口即化,外層酥脆,味道香濃。

杏仁茶:清甜的杏仁味道,口感香滑。

酥皮蛋撻:外皮酥脆,內裡蛋液柔軟,味道濃郁,非常美味。

2023-06-18 455 浏览
平時飲茶都係去開屋企附近,或者做嘢放lunch去,今次試吓過海farewell黃鴨時,順便飲個靚茶先,價錢係貴啲,但質素係唔同啲聽講呢度出名食乳鴿,就同胃弟一人一半試吓,外皮確實好脆,肉質幾滑,仲有肉汁流過,點醬汁同鹽食都好正蝦餃同燒賣斷粒賣,一人一甩試吓,點心要趁熱食。蝦餃餡料好爽口,外皮彈牙唔拖泥帶水燒賣肉香菇香都好sharp,同樣彈牙樓面姐姐推介呢個鮮蟹撻,果然冇介紹錯,白汁好濃郁,同蟹香好夾米綱鍋貼同樣係推薦,鍋巴煎得好靚,點醋食好過癮牛肉腸成日都嗌,但安格斯咁特別就未試過,牛味好出,帶點筋好有咬口,皮拉得好綿一品和牛酥都唔錯,醬汁幾香濃胃弟係都要食脆麻花,係幾酥化㗎,有啲蜜糖拉絲𠻹紅棗糕都好正,質感好動L煙韌,咬落勁綿,好養顏咁包點胃弟見隔離檯嗌,同樣唔放過,脆皮嘅叉燒包外皮超香,餡料好香甜。雞仔包就好爽彈,除咗雞肉仲有啲蝦𠻹鹹水角有完美嘅梨型狀態,咬落皮勁Q彈又綿,有啲似地瓜圓菜芥係脆皮花生,炸到甜甜脆脆,好快清晒。壽眉清清地好消滯,仲有好靚嘅茶杯𠻹

招牌脆乳鴿

水晶鮮蝦餃

蟹子燒賣皇

燒賣肉香菇香都好sharp,同樣彈牙

法式白汁鮮蟹撻

米綱煎鍋貼

米綱鍋貼同樣係推薦,鍋巴煎得好靚,點醋食好過癮

安格斯牛肉腸

一品和牛酥

一品和牛酥都唔錯,醬汁幾香濃

脆麻花

胃弟係都要食脆麻花,係幾酥化㗎,有啲蜜糖拉絲𠻹

養顏棗皇糕

紅棗糕都好正,質感好動L煙韌,咬落勁綿,好養顏咁

脆皮叉燒餐包

梨型鹹水角

鹹水角有完美嘅梨型狀態,咬落皮勁Q彈又綿,有啲似地瓜圓

2023-06-18
養顏棗皇糕
脆皮叉燒餐包
梨型鹹水角
2023-06-16 416 浏览
🥢平時出街諗唔到食咩既時候,第一時間就係會諗到飲茶食點心😆今次試左間好高質既酒樓,整體食物質素都好好😋🔸招牌脆乳鴿見到差唔多每枱都有嗌,就決定試下🫢乳鴿炸得好出名,難怪係招牌菜,外皮好脆好脆,肉質好嫩滑,搣開入面有肉汁💦唔會醃到好咸,食到乳鴿既香味🔸安格斯牛肉腸同平時既牛肉腸唔同,牛肉係切片,仲加左炸菜絲係裏面,🐂牛肉味香濃唔會韌,腸粉皮好滑嘟嘟😚加埋炸菜既爽口,口感好豐富🔸水晶鮮蝦蝦餃除左蒸仲可以揀炸,外皮煙煙韌韌,🦐蝦肉爽口彈牙,一啖一粒🤤🔸白汁法式鮮蟹撻🦀外型都好心思,撻皮酥脆,餡料除左有蟹肉,仲有蝦肉同小元貝,又足料又creamy 🔸蟹籽燒賣皇燒皇好大粒,仲要好足料🤩冬菇味好香,入面既豬肉唔會乾同實淨,調味亦都岩岩好🔸十年陳皮牛肉球牛肉球肉質好鮮嫩,陳皮味唔會蓋左其他食材既味,加埋馬蹄粒既爽甜,🌿芫茜既香味,層次好豐富🔸雲開小籠包小籠包既皮唔會厚,入面包住湯汁,肉汁鮮甜,飲左吸湯再點醋,超正😍

🔸招牌脆乳鴿

🔸十年陳皮牛肉球

🔸雲開小籠包
午餐
2023-06-15 161 浏览
中環粵菜食府「利寶會館」由開業20多年的利寶閣全新打造,提供精緻點心、傳統粵菜、海鮮等💯是晚食既團餐道道菜都有水準餐廳闊落坐得舒服,黎緊父親節要訂位食餐好既話都可以留意下😍前菜係點心水晶鮮蝦餃配蒜片牛柳粒,蝦餃餃皮薄身,蝦肉爽口飽滿🥟牛柳粒炒得香口,肉質軟腍🐮套餐湯品為花膠杏汁燉白肺,好足料,煲至奶白色,潤肺養顏,花膠兩大片,大塊又夠厚身🥰蠔皇南非鮑魚好大隻‼️炆得軟腍入味😋花雕蒸馬友好出色🥹肉質細嫩有啲油脂,底下有超滑的蒸蛋,加埋濃濃花雕的香氣,係好好食❗️金沙老虎蝦係大愛😍大蝦沾滿鹹蛋黃醬邪惡又滋味🍤食到尾聲有即燒乳鴿,表面炸得金黃色,火候十足,皮脆肉嫩,拆開啲肉汁都流出來🤤無多餘的油脂,仲滷得好入味😍最後甜品有陳皮紅豆沙/楊枝甘露配酥皮蛋撻,餅皮酥香蛋香味濃郁🔸蒜片牛柳粒、水晶鮮蝦餃🔸花膠杏汁燉白肺🔸蠔皇南非鮑魚伴翡翠🔸花雕蒸馬友🔸金沙老虎蝦🔸即燒乳鴿🔸杏仁茶、酥皮蛋撻📍#利寶會館 (#中環美食)#中環 德己立街1-13號世紀廣場4樓➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖 #吃是真愛_中環
餐廳闊落坐得舒服,黎緊父親節要訂位食餐好既話都可以留意下😍

花膠杏汁燉白肺

金沙老虎蝦係大愛😍大蝦沾滿鹹蛋黃醬邪惡又滋味🍤
即燒乳鴿

楊枝甘露
陳皮紅豆沙

🔸蒜片牛柳粒、水晶鮮蝦餃
🔸花膠杏汁燉白肺
🔸蠔皇南非鮑魚伴翡翠
🔸花雕蒸馬友
🔸金沙老虎蝦
🔸即燒乳鴿
🔸杏仁茶、酥皮蛋撻

📍#利寶會館 (#中環美食)
#中環 德己立街1-13號世紀廣場4樓

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_中環

• 花膠杏汁燉白肺
  • 蠔皇南非鮑魚伴翡翠
  • 花雕蒸馬友
最近放假同朋友外出 晚上去左呢間 @li_bao_house 到食晚餐🥰呢到位於蘭桂坊附近既中菜廳 主打食各款精緻既小菜、點心 環境舒適乾淨 唔會好嘈吵 格同格之間有一定距離 私隱度好高🥰▫️蟹籽燒賣 ▫️一口和牛酥作為前菜都幾少見🤣賣相精緻 蟹籽燒賣餡料幾多 飽滿得黎加上了蟹籽口感好豐富 和牛酥外皮鬆脆 内餡滿滿的和牛粒 醬汁味道唔會太咸 唔油膩👍🏻▫️花膠杏汁燉豬肺 ▫️白玉南非鮑魚最愛呢款🥰湯汁濃郁唔重杏汁味 豬肺軟嫩大粒 配上骨膠原十足既花膠 鮮味十足🔥友人大讚白玉鮑魚出色💪🏻鮑魚煮得剛好 口感鮮嫩彈牙不會韌 蘿蔔吸收了濃郁既鮑汁味 軟淋無比~▫️欖仁西芹炒蝦仁 ▫️春笋梅菜蒸東星斑件蝦仁彈牙大隻 配上清爽的西芹和欖仁 口感豐富梅菜鹹香、魚肉鮮甜蒸得剛剛好!▫️台州鹵豆腐時蔬煲豆腐口感鮮嫩 金華火腿鹹香味十足 兩者十分夾!▫️招牌乳鴿餐廳既招牌菜🫣鴿肉肥瘦適中 炸到金黃酥脆 油脂感滿滿 入口即化 搭配上特製的醬汁 停唔到口💓▫️杏仁茶 ▫️酥皮蛋撻杏仁茶濃郁香甜 唔會太重杏仁味 好暖胃滿足~酥皮蛋撻好鬆脆熱辣辣🔥濃郁的蛋奶味 一口一個!

▫️蟹籽燒賣 ▫️一口和牛酥

▫️花膠杏汁燉豬肺 ▫️白玉南非鮑魚

▫️欖仁西芹炒蝦仁 ▫️春笋梅菜蒸東星斑件
蝦仁彈牙大隻 配上清爽的西芹和欖仁 口感豐富
梅菜鹹香、魚肉鮮甜蒸得剛剛好!

▫️台州鹵豆腐時蔬煲
豆腐口感鮮嫩 金華火腿鹹香味十足 兩者十分夾!

▫️招牌乳鴿

▫️杏仁茶 ▫️酥皮蛋撻
杏仁茶濃郁香甜 唔會太重杏仁味 好暖胃滿足~
酥皮蛋撻好鬆脆熱辣辣🔥濃郁的蛋奶味 一口一個!

2023-06-11
  • 鹹肉台州鹵豆腐煲
2023-06-14 71 浏览
今天利寶會館品嚐了他們的午市商務套餐,裡面包含了多種精美美食,留下了深刻的印象。第一道菜燒賣,口感鮮美,外皮細膩,內餡鮮嫩多汁,上桌時剛好熱騰騰,香氣四溢。春卷炸得金黃酥脆,內餡豐富,有肉絲、鮮蝦、蔬菜等,味道非常棒。燉湯材料豐富,如雞腿和金華火腿等,湯汁鮮甜可口,讓人覺得身體暖洋洋的。接著是鮑魚和乳鴿,鮑魚口感軟嫩,味道鮮美,肉質緊實,墊底啲節瓜吸收了鮑魚的鮮味。乳鴿肉質鮮嫩,味道濃郁,食指大動。最後是蝦球和荷葉飯,蝦球炸得香脆,肉質鮮甜。荷葉飯是加上豬肉、鮮蝦和雞肉等材料拌勻後,放進荷葉裡煮熟,味道鮮美,香氣四溢。最後,杏仁茶口感甜而不膩,帶有淡淡的果仁香氣,讓人回味無窮。總的來說,這家中菜餐廳的中菜午市商務套餐實在太棒了,不僅美味可口,而且份量也十分豐足,價格也非常實惠,絕對是一個值得推薦的餐廳。

2023-06-11 94 浏览
位於中環世紀廣場的「利寶會館」,係一間裝修精緻舒適的中菜館餐廳🍴座位之間空間感充裕,店員服務殷勤有禮蟹籽燒賣燒賣大大粒,以豬肉及鮮蝦作為餡料,啖啖肉,鮮味十足脆皮鮮蝦餃表面以炸蒜作點綴,增添香氣。輕輕炸過的鮮蝦餃,外皮煙韌帶點嚼勁,內裏蝦肉爽口彈牙三黃濃湯雞煲翅非常足料嘅濃湯雞煲翅!三黃濃湯鮮味至極,魚翅份量十足,口感潤滑翡翠白玉六頭鮑魚六頭鮑魚香氣清淡,肉厚帶嚼勁,嫩滑彈牙,味道鮮甜~伴碟的白蘿蔔清甜入味又多汁黃金老虎蝦虎蝦肉質具彈性,蝦味重,鮮味甘甜,吸收晒汁醬嘅精華!伴碟仲有香脆米通即燒脆皮乳鴿即叫即燒的脆皮乳鴿,熱辣辣,烤得香脆唔油膩,肉嫩又多汁,濃郁滋味鮮腐竹杞子泡菜苗清淡健康的腐竹杞子泡菜苗,新鮮翠綠,口感爽脆蛋白杏仁茶及酥皮蛋撻金黃香脆又鬆化的蛋撻,蛋漿甜美嫩滑,不得了哦!蛋白杏仁茶香滑濃厚,甜而不膩,充滿杏香

蟹籽燒賣

燒賣大大粒,以豬肉及鮮蝦作為餡料,啖啖肉,鮮味十足

脆皮鮮蝦餃

三黃濃湯雞煲

翡翠白玉六頭鮑魚

黃金老虎蝦

即燒脆皮乳鴿

鮮腐竹杞子泡菜苗

清淡健康的腐竹杞子泡菜苗,新鮮翠綠,口感爽脆

蛋白杏仁茶及酥皮蛋撻

番工同同事lunch去飲茶🫖就近試下同事介紹中環世紀廣場飲,哩間我未飲過,利寶會館😗酒樓頗特別,點心可以1件件嗌,2件起,咁就免卻平日一籠三件,永遠多左件要人食埋哩個問題🫣場內都頗多房,大廳呈長方形枱未算太多,但由於我12:30去拎位就未需要去到等位🧐✨蟹子燒賣皇燒賣比一般平日食到重香菇味豬肉會彈牙結實,食得岀系用新鮮豬肉包✨十年陳皮牛肉球牛肉球下面墊上好多山竹,精華所在咬下肉汁,芫荽味爆發,後來就吃到陳皮味,店家採用10年陳皮,矜貴陳皮😛✨安格斯牛肉腸滿滿牛肉,比平日見到豐富,牛肉系採用安枱斯,肉質系條狀牛肉,食岀黑椒味而我欣賞佢嘅腸粉皮,好透薄,即使攤凍咗,塊皮都好彈牙✨鮮蝦菜苗餃,野生黃耳松茸餃皮薄餡靚餃子內涵食得到松茸,整體都ok✨一品和牛酥酥酥的千層外皮勁好食🤤入面用上和牛,汁系叉燒汁,甜甜地,encore 可以食多件✨米綱煎鍋貼酒樓竟然會有冰花鍋貼,冰花網皮好脆,鍋貼沾上辣椒油,好惹味✨招牌脆乳鴿,每枱必點✅✅✅見到新鮮熱辣出爐,脆皮,一Mei開勁juicy ,肉汁流岀,肉嫩多汁,明白到每枱都要嗌原因😋酒樓岀餐好快,採用qr code落單,啱曬中環番工上班族1小時快飯時間都
番工同同事lunch去飲茶🫖
就近試下同事介紹中環世紀廣場飲,哩間我未飲過,利寶會館😗

✨蟹子燒賣皇
燒賣比一般平日食到重香菇味
豬肉會彈牙結實,食得岀系用新鮮豬肉包

✨十年陳皮牛肉球
牛肉球下面墊上好多山竹,精華所在

✨安格斯牛肉腸
而我欣賞佢嘅腸粉皮,好透薄,即使攤凍咗,塊皮都好彈牙

✨鮮蝦菜苗餃,野生黃耳松茸餃
皮薄餡靚
餃子內涵食得到松茸,整體都ok

✨一品和牛酥
酥酥的千層外皮勁好食🤤
入面用上和牛,汁系叉燒汁,甜甜地,
encore 可以食多件

✨米綱煎鍋貼
酒樓竟然會有冰花鍋貼,冰花網皮好脆,鍋貼沾上辣椒油,好惹味

✨招牌脆乳鴿,每枱必點✅✅✅

酒樓岀餐好快,採用qr code落單,啱曬中環番工上班族1小時快飯時間都可以飲到茶🫖