2024-08-22 325 浏览
好耐無食中菜,昨晚同朋友訂咗中環利寶會館食晚飯,入到去覺得環境好舒服,侍應好好禮貌叫左自選套餐$388一位先來前菜:蜜糖焗花生,做法似反沙芋,用糖炒至包住粒花生,呢個食唔停口🤣脆皮燒乳鴿:炸到皮脆肉嫩,好多肉汁。配淮鹽及喼汁,但係本身好夠味,唔點汁都好好食😋濃湯雞煲翅:個湯真係好好飲,好足料,足3兩嘅魚翅,又粗又飽滿又條條分明,而且食得出係靚嘅魚翅,啖啖都好滿足。就咁飲已經好夠味,你亦都可以加啲醋嚟食豆鼓雞煲:嚟到個煲熱辣辣,鹹香嘅豆鼓真係好開胃,而且雞份量都好多,乾蔥、蒜等配料都好味好甜,好入味,呢個送飯一流👍🏻雪菜肉碎豆腐:雪菜好惹味,配微微煎香豆腐,平衡返雪菜嘅鹹味,而且都係煲上夠唒熱荷葉飯:一打開果陣荷葉香氣撲鼻而來。配料有燒鴨肉,蝦米,瑤柱絲,飯粒好乾爽,而且唔油膩。食到呢度已經好飽,我見隔籬枱仲打包兩個荷葉飯😂蛋白杏仁茶:香滑嘅杏仁茶,唔太甜,配蛋白增加口感,而且好養顏,甜品係另外一個胃,再飽都要食😜

叫左自選套餐$388一位

2024-08-18
今晚阿SIR請食飯,黎到位於中環德己立街既利寶會館,升降機門一開,就感受到店員熱情嘅招呼。上左茶之後,店員推薦咗2款套餐,那些年懷舊經典菜式(6折$328/位)同濃湯雞煲翅自選位餐(6折$388/位),阿SIR揀左後者。首先上嘅系濃湯雞煲翅,湯頭勁濃郁,雞湯面保留左少少雞油,配合足3兩嘅魚翅,口感當然係一流,每條魚翅都吸飽了湯汁,勁好味。招牌脆乳鴿的鴿肉肥美嫩口有肉汁,經過特殊醃製後,外皮脆焦,餐廳還準備了手套和濕紙巾,貼心周到。菠蘿咕嚕肉外脆內軟,糖醋啱啱好中和了肉類嘅油膩感,配上新鮮多汁嘅菠蘿,呢道菜真係百吃不厭。滑蛋蝦仁嘅蝦仁肥美爽口,蛋炒得火喉剛好,保留有蛋汁,蛋味濃,而且滑嫩。迷李荷葉飯香氣四溢,米飯粒粒分明。甜品係生磨蛋白杏仁茶,蛋白滑順,甜而不膩。整體來說,利寶會館位於黃金地段,店內環境優雅,有獨立房間,菜品正宗美味,店員服務周到體貼,商務聚會還是家庭聚餐都系好適合。

每條魚翅都吸飽了湯汁,勁好味。

迷李荷葉飯香氣四溢,米飯粒粒分明。甜品
生磨蛋白杏仁茶,蛋白滑順,甜而不膩。

商務聚會還是家庭聚餐都系好適合。

2024-08-10
  • 荷葉飯
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 足三两濃湯雞煲翅
  • 招牌脆乳鴿
2024-07-31 859 浏览
有幾個內地朋友落咗嚟去玩咁想食中菜就試吓中環呢一間高級中菜今次就食咗二人餐佢每一碟餸睇落去份量唔多但係食落去就必定夠飽㗎啦最好食嘅係佢個鮑魚炒飯同埋生拆蟹肉冬瓜羹蟹肉份量好足鮮味又夠二人餐埋單七百幾蚊 喺中環呢啲地段食嘅話確實係性價比幾高
有幾個內地朋友落咗嚟去玩
同埋生拆蟹肉冬瓜羹
蟹肉份量好足鮮味又夠
二人餐埋單七百幾蚊 喺中環呢啲地段食嘅話確實係性價比幾高
2024-07-30 873 浏览
兒子快要離開香港,今日去利寶會館食返餐好, 我們點了三個套餐:🌿濃湯雞煲翅: 翅湯有很濃的雞香味,火腿鹹味,翅的份量也很充足,應該有三兩。🌿脆皮燒乳鴿:乳鴿燒得剛剛好,皮很脆,肉也很嫩滑。🌿豆豉雞煲:芡汁很濃,雞塊很嫩滑,伴以洋蔥蒜子。🌿菠蘿咕嚕肉: 是一道很開胃的菜式,咕嚕肉外脆內軟,甜酸汁味道恰到好處,菠蘿也很香甜。🌿菜遠炒牛肉: 菜心很甜,牛肉也很滑。🌿飄香荷葉飯: 熱辣辣的荷葉飯,裏面有叉燒粒,蝦米粒,冬菇粒。

🌿脆皮燒乳鴿:乳鴿燒得剛剛好,皮很脆,肉也很嫩滑。
🌿豆豉雞煲:芡汁很濃,雞塊很嫩滑,伴以洋蔥蒜子。
🌿菜遠炒牛肉: 菜心很甜,牛肉也很滑。

2024-07-30 768 浏览
那些年懷舊經典菜式奇妙醬螺片佢個奇妙醬有啲Wasabi味 佢係一個前菜冷盤 好似有啲fusion菜嘅感覺🤪蟹肉冬茸羹個羹好足料 好多蟹肉同冬瓜 啲蟹肉都好鮮甜 飲完呢個羹就已經開始有啲飽喇🤤燒雲腿玻璃蝦第一次食炸咗嘅金華火腿 又幾好食喎 個蝦都好脆好大粒🤩古法生扣鴛鴦雞用薑蔥炒嘅 有炒雞同埋炸雞 雖然細細碟 但係兩個人食都好夠😆鴨汁津菜包津菜包入邊就包住咗啲雲耳 菇嘅菌類 味道都幾濃郁😚砂窩鮑魚雞粒炒飯個雞粒炒飯炒得好有鑊氣 另外鮑魚都好腍 不過真係太飽啦 所以上到飯嘅時候都唔係食到好多🙈生磨蛋白杏仁茶最後係一個中式甜品 一上嚟就聞到好濃嘅杏仁茶味 食落去都好滑😋
那些年懷舊經典菜式

燒雲腿玻璃蝦
第一次食炸咗嘅金華火腿 又幾好食喎 個蝦都好脆好大粒🤩

古法生扣鴛鴦雞

津菜包入邊就包住咗啲雲耳 菇嘅菌類 味道都幾濃郁😚

砂窩鮑魚雞粒炒飯

2024-07-29 579 浏览
好食的中菜,今時今日,真的可遇不可求。同朋友喺中環食到正嘢,而家就同大家分享🥰那些年懷舊經典菜式 $328/位奇妙醬螺片是很有趣的組合,有點中西合璧的意味。以青瓜及菠蘿鋪底,上面堆滿螺片的小山,搭配沙律醬,很有中式沙律的感覺。作為前菜,爽口開胃,非常不錯。同時還呈上雞仔餅,令我想起兒時的回憶,果然是那些年的經典,回憶瞬間湧現😊。蟹肉冬茸羹非常足料,一匙羹下去,滿滿蟹肉及冬瓜茸。味道清甜可口,帶點夜香花清香,十分消暑。燒雲腿玻璃蝦擺盤很有意境,金雲火腿非常香口,玻璃蝦非常大隻,晶瑩剔透,配上點點蝦醬,十分彈牙且非常惹味。古法生扣鴛鴦雞色澤吸引,份量不多,但非常入味,啖啖肉且非常嫩滑,我哋食完想連汁都撈埋🤩。鴨汁津菜包精緻手工菜,以津白包含不同切絲蔬菜,如冬菇、木耳絲等,清新且十分爽脆。鴨汁味道濃郁,加上少許鴨肉,惹味但非常健康😍😍。砂鍋鮑魚雞粒飯全晚最有難忘的一道菜,一啖入口,忍唔住細細聲驚叫了一聲🤩🤩心諗:太好味了‼️ 超級香口,香氣隨着熱騰騰的蒸氣向上升,瀰漫着整個空間💖濃香的豉油包裹每一粒飯,而飯中加入大量嘅材料,包括冬菇粒及雞粒,鮮味十足,鹹香味也十足。如果要比分,我真係會比滿分🤩

那些年懷舊經典菜式 $328/位

燒雲腿玻璃蝦

古法生扣鴛鴦雞

砂鍋鮑魚雞粒飯
全晚最有難忘的一道菜,一啖入口,忍唔住細細聲驚叫了一聲🤩🤩心諗:太好味了‼️ 超級香口,香氣隨着熱騰騰的蒸氣向上升,瀰漫着整個空間💖濃香的豉油包裹每一粒飯,而飯中加入大量嘅材料,包括冬菇粒及雞粒,鮮味十足,鹹香味也十足。如果要比分,我真係會比滿分🤩🤩,每一口都充滿豐富的味道,我絕對會為咗呢個飯再去🤣。

生磨蛋白杏仁茶
杏仁味不會過重,濃淡相宜,最欣賞店家煮得白滑無渣,絲滑順喉,十分高質。

芝麻山楂卷
紅黑相間,非常吸睛。芝麻卷帶淡淡芝麻香氣,微甜而不膩。更少見的是山楂卷,酸酸甜甜,QQ彈彈,真的很好吃。

環境非常舒適,全晚每一道菜,也令人十分滿意。店家確保每日食材新鮮,更會提前一日詢問選擇,所以想食嘅朋友盡早預訂啦❗️

想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻中環#big_big_foodie食勻香港

• 那些年懷舊經典菜式
2024-07-24 726 浏览
利寶會館位於中環德己立街1-13號世紀廣場4樓那些年懷舊經典餐$328一位2位起要預早一日訂檯蟹肉冬茸羹新鮮當日即整原隻新鮮蟹拆肉蟹味濃灑上胡椒粉更加提味砂鍋鮑魚雞粒飯散發著香氣每粒均勻上色原隻鮑魚夠晒淋食客專程黎食必食奇妙醬螺片凍盤奇妙醬加芥辣螺片大塊又厚仲有爽脆青瓜做配菜鴨汁津菜包包住木耳絲,鴨絲各種菇類口感好豐富鴨汁好濃郁古法鴛鴦雞1種雞係以三杯雞既做法雞肉好滑另一種係炸雞非常香脆雞仔餅經典小食大大塊仲係暖暖地好脆雲腿玻璃蝦炸雲腿非常脆玻璃蝦非常爽口蛋白杏仁茶非常滋潤潤肺
利寶會館位於中環德己立街1-13號

潤肺

2024-07-18
  • 砂鍋鮑魚炒飯
2024-07-22 698 浏览
難得同老婆撐枱腳,但又想食高質d既中菜,就揀左利寶會館,有fd午餐食過唔錯介紹我去食,對於選擇障礙症既我黎講就最怕揀食乜,好在佢有個自選位餐,只要一人揀返個小菜就搞掂,個餐包左好多野。首先黎個濃湯雞煲翅,飲落雞味香濃而清甜,配上一大排魚翅,彈牙冇得輸,完全係高級嘅享受。招牌脆乳鴿外皮炸得皮脆肉嫩,鴿肉嫩滑多汁,食到差啲手指都食埋。 套餐包左一位選一個小菜,我哋揀左菠蘿咕嚕肉同滑蛋炒蝦球,咕嚕肉糖衣脆到冰糖葫蘆咗內裡肉質鬆軟,配上新鮮菠蘿,甜酸度剛剛好。滑蛋炒蝦球嫩滑得嚟仲有啲蛋汁加埋新鮮彈牙既蝦仁,清爽既蔥粒令到呢個餸又多左一重口感。仲有個拳頭咁大既鮮蝦荷葉飯,未打開已經聞到清香既荷葉味,飯粒分明,鮮蝦夠爽配搭得幾好,食埋呢個夠哂飽。糖水係蛋白杏仁茶,杏仁氣味獨特清香,入口順滑且有蛋白碎,甜而不膩。

2024-07-21 522 浏览
放工之後同男朋友去咗蘭桂坊附近食中菜餐廳「利寶會館」 環境幾舒服 唔會係枱貼枱咁好有空間 呢到主要有套餐同點心食 我地見呢個HK$388/pp自選套餐幾好又啱食 有得簡喜歡嘅小菜🥢🍲濃湯雞煲翅先嚟嘅係呢個濃湯雞煲翅 用煲仔裝住每人一碗翅仲有啲雞肉絲係裡面 味道非常濃郁夠哂入味🥢脆皮燒乳鴿店員會先準備手套俾我地食用乳豬 乳豬皮好脆 肉質鮮嫩🍤 滑蛋炒蝦仁呢個滑蛋炒蝦仁非常推介 蝦球非常彈牙同新鮮 份量又多 炒蛋非常嫩滑🥢菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜好好味嘅咕嚕肉 餸飯就啱哂🍚飄香荷葉飯每人一份荷葉飯 上碟都熱辣辣 用荷葉包住 餡料主要有蝦乾、瘦肉同冬菇 非常惹味 但又唔會好咸📍利寶會館 (中環)中環德己立街1-13號世紀廣場4樓

🍲濃湯雞煲

🥢脆皮燒乳鴿
店員會先準備手套俾我地食用乳豬 乳豬皮好脆 肉質鮮嫩

🍤 滑蛋炒蝦仁

🥢菠蘿咕嚕肉
酸酸甜甜好好味嘅咕嚕肉 餸飯就啱哂

🍚飄香荷葉飯

📍利寶會館 (中環)
中環德己立街1-13號世紀廣場4樓
2024-07-20 549 浏览
媽媽生日梗係同佢食餐那些年懷舊經典菜式啦!$328/位·奇妙醬螺片用上蛋黃醬同埋少少Wasabi 配上海螺片作為前菜十分開胃!生拆鮮蟹肉冬茸羹:羹湯濃郁而且啖啖蟹肉,冬茸清甜,十分好味。燒雲腿玻璃蝦球 蝦球好新鮮,而且彈牙鮮甜,造型十分精緻而雲腿鹹中帶點甜味,層次感非常好,再加埋3點蝦醬點綴外型十分吸精。·古法生扣鴛鴦雞雞肉軟綿綿,鮮嫩多又汁再加埋配菜,十分惹味。·懷舊鴨汁津菜包津菜包住鴨肉冬菇木耳等配料,係一個好好嘅配塔。・鮑魚雞粒炒飯鮑魚夠晒吸晴,大大隻放係炒飯面,再加上炒飯粒粒分明,非常好食。・蛋白杏仁茶食飽再笑個甜品杏仁茶,滋潤養肌。•雞仔餅雞仔餅甘香酥脆。媽媽話呢餐生活飯佢十分滿意!
媽媽生日梗係同佢食餐那些年懷舊經典菜式啦!$328/位

·奇妙醬螺片

生拆鮮蟹肉冬茸羹:

羹湯濃郁而且啖啖蟹肉,冬茸清甜,十分好味。

燒雲腿玻璃蝦球

·古法生扣鴛鴦雞

雞肉軟綿綿,鮮嫩多又汁再加埋配菜,十分惹味。

·懷舊鴨汁津菜包

津菜包住鴨肉冬菇木耳等配料,係一個好好嘅配塔。

・鮑魚雞粒炒飯

・蛋白杏仁茶

食飽再笑個甜品杏仁茶,滋潤養肌。

•雞仔餅

雞仔餅甘香酥脆。

媽媽話呢餐生活飯佢十分滿意!
2024-07-19 537 浏览
中環黃金地段,世紀廣場四樓的中式酒樓《利寶會館》,最近做緊優惠,自選套餐:每位都只係388元!就可以食到足三兩「濃湯雞煲翅」!裝潢華麗,座位寬敞舒適,可望中環街景,空間感十足濃湯雞煲翅熱辣辣滾著上桌,為求顧客食到原汁原味!雞湯濃郁,每碗都有三两魚翅,啖啖滿足!招牌脆乳鴿(半隻)皮脆肉嫩,細心地附上手套,肉汁豐富,好Juicy!菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜,好開胃,配上菠蘿,青椒和洋蔥。薑蔥豆豉雞煲雞肉彈牙,配上香菇,送飯一流飄香荷葉飯荷葉的淡雅香氣,包裹著濕潤香米,蒸食過後讓每一粒米滲入滿滿荷葉香,飯汁緊緊鎖住,粒粒飽滿不沾粘!生磨蛋白杏仁茶生津滋潤山楂,芝麻卷清甜解膩

濃湯雞煲

招牌脆乳鴿(半隻)
皮脆肉嫩,細心地附上手套,肉汁豐富,好Juicy!

菠蘿咕嚕肉
酸酸甜甜,好開胃,配上菠蘿,青椒和洋蔥。

薑蔥豆豉雞煲
雞肉彈牙,配上香菇,送飯一流

飄香荷葉飯

生津滋潤

山楂,芝麻卷
清甜解膩
2024-07-18 490 浏览
📍利寶會館你有冇試過響蘭桂芳附近食中菜呢?今次我地去左中環德己立街食咗一間好精緻嘅中菜。🌟奇妙醬海螺片:這道菜色香味俱全,海螺片鮮嫩多汁彈牙,奇妙醬汁似沙律醬得嚟又好有Wasabi味道。🌟生拆鮮蟹肉冬茸羹:冬茸融入咗湯汁入面,搭配大量鮮嫩嘅蟹肉,帶來豐富的海鮮味道,清澈濃郁。燒雲腿玻璃珍寶蝦球:蝦球鮮甜彈牙,外層採用玻璃裹炸的方式,酥脆可口,外層包住一層脆皮嘅燒雲腿食落介乎金華火腿同豬肉乾之間嘅感覺。🌟古法生扣鴛鴦雞:鴛鴦雞分咗兩個方法去烹調,分別係扣同埋炸雞,炸雞色澤金黃香脆,肉質鮮嫩,以古法烹調手法讓肉質更加入味,層次豐富。🌟懷舊鴨汁津菜包:鴨汁香濃,津菜鮮嫩爽口,包住木耳冬菇勁爽口。🌟鮑魚雞粒炒飯:飯粒彈牙鮮香,鮑魚與雞粒的組合豐富了整體口感,鮑魚炆得好腍好好味。🌟蛋白杏仁茶:清香滑嫩,杏仁的香氣搭配蛋白的營養,營造出健康美味的飲品,適合結束一頓豐盛大餐後享用。🌟雞仔餅:香脆酥鬆,有豐富嘅南乳味道。最後經理仲送咗芝麻卷同山楂卷。10分滿分味道8/10環境9/10價格7.5/10利寶會館中環德己立街1-13號世紀廣場4樓經典餐位💰328(未加一)
📍利寶會館

🌟古法生扣鴛鴦雞:鴛鴦雞分咗兩個方法去烹調,分別係扣同埋炸雞炸雞色澤金黃香脆,肉質鮮嫩,以古法烹調手法讓肉質更加入味,層次豐富。

🌟雞仔餅:香脆酥鬆,有豐富嘅南乳味道。

最後經理仲送咗芝麻卷同山楂卷。

10分滿分
味道8/10
環境9/10
價格7.5/10

利寶會館
中環德己立街1-13號世紀廣場4樓

經典餐位💰328(未加一)
2024-07-12 427 浏览
大鄉里出城,我哋住大西北的新界人平時真係好少去中環,今晚好難得有個機會,朋友話佢加左人工,帶我去中環威威晚飯慶祝,來到這間「利寶會館」,這間餐廳位於蘭桂坊附近娛樂行對面,地方寬敞,裝修雅致, 十分舒適。最後朋友點了「那些年環球經典菜式」套餐。這個套餐每位$328,好抵食!套餐內容包括:。奇妙醬海螺片。生拆鮮蟹肉冬茸羹。燒雲腿玻璃珍寶蝦球。古法生扣鴛鴦雞。懷舊鴨汁津菜包。鮑魚雞粒炒飯。蛋白杏仁茶。雞仔餅。芝麻卷山楂卷這些懷舊菜真的非常高質,令人回味無窮,想不到中環竟有這樣非常超值的食店呢!
最後朋友點了「那些年環球經典菜式」套餐。
這個套餐每位$328,好抵食!
套餐內容包括:
。奇妙醬海螺片
。生拆鮮蟹肉冬茸羹
。燒雲腿玻璃珍寶蝦球
。古法生扣鴛鴦雞
。懷舊鴨汁津菜包
。鮑魚雞粒炒飯
。蛋白杏仁茶
。雞仔餅
。芝麻卷山楂卷
2024-07-08 468 浏览
呢間菜館食物難以筆墨形容,因為食材好優質,火🔥候、調味都拿捏得好準,必須親自黎試。自選位餐做緊6️⃣5️⃣折,包一份濃湯雞煲翅,香脆乳鴿、自選小菜、荷葉飯同杏仁茶,每道菜都好頗滿意。🍴濃湯雞煲翅:✨推薦✨魚翅好厚,保留到一梳梳彈牙感覺。雞湯濃郁但唔過咸。🍴菠蘿咕嚕肉:炸漿似英式炸魚咁鬆化,咕嚕汁偏甜唔酸,肉🥩口感亦夠淋。🍴豆豉雞煲:豆豉沒有用鹽醃,反而食到豆香,雞肉亦唔會好咸,帶煲仔焦香。🍴脆皮燒乳鴿:肉厚又嫩,同埋幾大隻🍴荷葉飯: 夏天適合食米,因為冇糯米咁heavy。🍴生磨杏仁茶:雖然已經飽,但杏仁茶仍然有驚喜,味道似腐竹糖水,因為味道冇杏霜咁重味,幾啱大眾口味👍🏻味道:🔅🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅

🍴脆皮燒乳鴿:肉厚又嫩,同埋幾大隻

🍴荷葉飯: 夏天適合食米,因為冇糯米咁heavy。

味道:🔅🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
晚餐來到位於中環世紀廣場,由利寶閣集團全新打造的高端中式酒樓《利寶會館》,這裡裝潢高雅,座位寬敞舒適,空間感十足👍🏻👍🏻👍🏻今次專程過來食佢地既足三兩「濃湯雞煲翅」,衣家自選位餐做緊65折,每位都只係388元咋!🤑熱辣辣滾著上桌,湯底鮮甜濃郁,每碗足三两魚翅,份量足夠讓每一口湯都能帶上啖啖魚翅,超有口感🥰「招牌脆乳鴿」雖然返中山成日食得多,但衣度都整得唔錯呀!外脆內嫩,好Juicy! 🤗「菠蘿咕嚕肉」向來都是最受歡迎的中式小菜,酸酸甜甜份外開胃✨「薑蔥豆豉雞煲」雞肉嫩滑,讓人食指大動,香氣四溢,馬上叫起埋個飄香荷葉飯,送飯一流哦!🤤甜品原來除了「生磨蛋白杏仁茶」還奉上「山楂芝麻菲林卷」。不太喜愛杏仁糊的我,總是覺得味道怪怪似藥水味。想不到杏仁茶不止沒有怪味,而且又香又滑,甜度還剛好😊

甜品原來除了「生磨蛋白杏仁茶」還奉上「山楂芝麻菲林卷」。

• 招牌脆乳鴿