餐廳以fusion菜式為主,有玻璃大窗見到中環嘅街道🚘 牆上仲有 ”涼茶鬼佬” 嘅霓虹燈,玩味十足👌🏼 食物配搭新穎,而且唔係成日試到嘅組合,未食已經好期待🤤 仲要係冇+1服務費!!!.❤️24小時慢烤伊比利亞叉燒 豬油撈飯 煎蛋 韓國紫菜 $178: 叉燒慢烤方式煮好軟淋,周邊位置好焦香,而且肥瘦均勻😋 好耐冇食過豬油撈飯🍚 但而家淨係啲舊式大酒樓先有🥲 加埋太陽蛋嘅留心蛋黃撈飯冇得🍳.💖 香煎澳洲牛面珠漢堡包 $138: Burger用沙嗲醬同金菇真係第一次,依個組合好正🤣 牛面珠炆到軟淋淋,有入口即溶嘅感覺🥰 仲有新鮮炸起粗薯條🍟 .🥔法式幼滑薯蓉 松葉蟹肉 雞油花雕 $68: 見唔少人大讚所以就試咗😊 薯蓉牛油香好重,質地好滑 加埋一絲絲蟹肉🦀 雞油花雕汁配埋又撞啲中式,果然名不虛傳👌🏼.🍉咸梅西瓜沙冰 $58: 呢款充滿香港特色嘅嘢飲吸引到我😉 味道鹹鹹甜甜,西瓜沙冰夠解暑💦.☕️ Hojicha Latte (hot) $50: 小編平時去cafe好鍾意飲焙茶latte,何蘭正都做到cafe水凖👍🏼 焙茶味香濃,而且夠幼滑☺️

💖 香煎澳洲牛面珠漢堡包 $138

🥔法式幼滑薯蓉 松葉蟹肉 雞油花雕 $68

🍉咸梅西瓜沙冰 $58

☕️ Hojicha Latte (hot) $50
2021-05-17 108 浏览
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 何蘭正🤘💛📍中環雲咸街𝟚𝟡號東方有色大廈𝟚樓➰港西合璧的何蘭正終於重開,大玩廣東話粗口諧音 ʜᴏ ʟ ᴊᴇɴɢ ,尤其矚目的「鬼佬涼茶」霓虹燈招牌,裝潢極具本土情懷氣氛。➰🔹慢煮伊比利亞叉燒配九州溫泉蛋韓國紫菜香蔥豬油撈飯 $𝟷𝟽𝟾 🐖🔹香煎帶子配花雕蟹膏醬手工扁意粉$𝟷𝟹𝟾🍝主食重點推介叉燒豬油撈飯,何蘭正招牌Eɴᴄᴏʀᴇ必食! 半肥瘦的蜜香叉燒,經𝟸𝟺小時慢煮後肉質軟稔,將溫泉蛋、紫菜、撈豬油飯拌勻,飯粒濕潤充滿蛋香和油脂香,黯然消魂。▫️焦糖香蕉年糕格仔窩夫雪糕 $𝟿𝟾 🧇窩夫裡面有中式年糕,口感煙韌,淋上花生吉士醬及朱古力醬,配焦糖香蕉及開心果碎芝麻雪糕,份量足料。▪️𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 $𝟺𝟶 ☕️▪️𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 $𝟻𝟾 ❄️雖然暫時未有酒精飲品供應,但咖啡由美國拉花冠軍咖啡師調較,咖啡豆可自選Nᴜᴛᴛʏ或Fʀᴜɪᴛʏ,質素不錯。
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 何蘭正🤘💛
📍中環雲咸街𝟚𝟡號東方有色大廈𝟚樓

🔹香煎帶子配花雕蟹膏醬手工扁意粉$𝟷𝟹𝟾🍝

▫️焦糖香蕉年糕格仔窩夫雪糕 $𝟿𝟾 🧇

▪️𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 $𝟺𝟶 ☕️
▪️𝚃𝚘𝚗𝚒𝚌 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 $𝟻𝟾 ❄️
📍何蘭正強勢回歸‼️ ·每道菜都驚喜爆燈🤩 -- 何蘭正🥂💛·#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_西餐#pigfoodiexhk_黃店=============================上年拜訪過何蘭正喺蘇豪嘅舊店,已經覺得佢哋嘅食物好有特色!😍最近佢哋強勢回歸,喺中環重新開業~menu依舊主打中西fusion菜,而且仲新加入唔少新菜式,上星期就同朋友嚟試試🤤本身好想試叉燒benedict,但好可惜當日暫停供應😭轉戰其他食物估唔到有意外驚喜🤤------------------------------⭐️頭水紫菜汁· 爆炒蝦球·明太子手工扁意粉 $138 (8.2/10)呢個係daily pasta,款式不時轉換,未必次次嚟都一樣!🙈明太子醬汁非常濃稠,鹹香十足😋手工意粉煙韌彈牙,掛汁力強,啖啖都超滿足😍😍蝦球有六大粒,味道新鮮,肉質爽口!😋------------------------------⭐️多水多汁鼠尾草烤雞胸·擔擔風辣冷豆腐·凍萵荀 $118 (8.4/10)呢個幾有驚喜‼️首先雞胸有勁多塊,食落肉質好軟腍🤤加埋辣油同擔擔醬,香辣惹味!🤩連我平時唔

#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_西餐
#pigfoodiexhk_黃店
=============================

呢個幾有驚喜‼️首先雞胸有勁多塊,食落肉質好軟腍🤤加埋辣油同擔擔醬,香辣惹味!🤩連我平時唔太食得辣都食唔停😆另外豆腐亦好嫩滑,凍萵苣爽口清新,可以平衡返個辣味🙈
⭐️焗金文畢芝士·薑汁黑糖·炸番薯仔·薑味雪糕 $148 (9.5/10)

呢個我同朋友都覺得正到癡線‼️😭金文畢芝士外皮焗至微脆,切開後仲有流心嘅效果🤩芝士食落暖粒粒,非常香軟,鹹香極濃郁‼️🥺配埋甘甜嘅薑味雪糕真係好夾!😍啖啖都勁唔捨得😭😭旁邊嘅白玉煙韌有糯香,炸番薯仔口感綿密😍真心必試🥰‼️
⭐️越式椰子咖啡沙冰 $68 (8.2/10)

咖啡沙冰飲落超清爽!😍後滲出椰子嘅清甜😋
------------------------------—-
⭐️黑芝麻拿鐵 $50 (7.8/10)

黑芝麻味香醇濃厚,味道天然,好似芝麻糊🤤
整體嚟講食物好有驚喜,特別係甜品!!🥰環境寬敞夠晒chill,同朋友嚟啱晒~😍
賣相:7.5/10
前往方法:中環站D2出口

2021-05-10
午餐
2021-05-17 102 浏览
「何蘭正式班尼迪克」一開始覺得賣點係伊比利亞叉燒,點知令我驚嘆嘅係佢個糖心蛋!其實佢個叉燒都好有水準,肉質肥美又juicy ,只係佢嘅蛋實在太高質,流心程度啱啱好不特止,仲要個蛋黃係有少少啫哩膠質咁,而且醬油味勁重,點解可以將蛋黃都浸到咁入味!?真心食完會想encore😋「Daily Pasta」今日呢款好fusion,中西日合壁,中式魚龍躉同埋雲耳,西式意粉,日式明太子,三樣野好似九唔搭八,但mix埋又幾好食~「焗金文畢芝士」甜品係原個焗金文畢芝士,因為加左黑糖,所以芝士係甜嘅,焗到中間溶晒,可以用黎點側邊嘅炸蕃薯仔同埋nuts,重點係唔漏!佢仲配左個薑汁雪糕,個薑味好出,還原返晒薑汁鮮奶!「椰青龍井冷泡茶」椰青嘅清甜加上龍井嘅茶香,味道幾特別,飲落口都幾舒服~「Latte」味道正正常常,都ok嘅~
「何蘭正式班尼迪克」

「Daily Pasta」

「焗金文畢芝士」

「椰青龍井冷泡茶」
椰青嘅清甜加上龍井嘅茶香,味道幾特別,飲落口都幾舒服~

「Latte」
味道正正常常,都ok嘅~
何蘭正你無理由無聽過吧 ? 呢個呀 睇睇 鬼佬涼茶打卡位呢~~ 依家佢喺藝穗會對面重開啦~~雖然暫時未有酒供應,但都仲有沙冰咖啡同其他野飲可以打下卡📍順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮一黎到一整碗三文魚籽滿到就嚟瀉呀!三文魚籽mix埋三文魚他他再加埋酸甜汁,配埋炸雲吞皮黎食,超開胃!📍香煎澳洲和牛臉配沙嗲金菇汁櫻花蝦煎腸粉澳洲嘅和牛臉肉質嫩滑,腸粉香煎過再灑上大量櫻花蝦,口感外脆內軟,之後再加埋濃濃沙嗲汁,味道超濃郁,好有港式茶餐廳風味~📍24小時慢煮伊比利亞叉燒,配日本太陽蛋,紅洋蔥漬香蔥豬油撈飯好香,叉燒好經過慢煮所以特別軟稔,表面烤到有啲燶邊,焦香味十足,再加埋香甜嘅秘製醬汁正正正新鋪大左好多,期待之後可以有返啤酒叫可以去打卡yeah!
何蘭正你無理由無聽過吧 ?
呢個呀 睇睇

鬼佬涼茶打卡位呢~~

📍順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮

📍香煎澳洲和牛臉配沙嗲金菇汁櫻花蝦煎腸粉

📍24小時慢煮伊比利亞叉燒,配日本太陽蛋,紅洋蔥漬

新鋪大左好多,期待之後可以有返啤酒叫可以去打卡yeah!
  • 順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
2021-05-15 130 浏览
一路都知何蘭正無論環境同食物都好高質,今次終於有機會嚟食,入到去發現環境裝修都好新穎,好多地方都係打卡位。食物方面今次揀咗煎澳洲和牛臉配沙爹金菇汁櫻花蝦煎腸粉、24小時慢煮伊比利亞叉燒配煎日本太陽蛋紅洋蔥漬香噴噴香蔥豬油撈飯,飲品揀咗鹹梅西瓜沙冰,甜品就揀咗香滑開心果露QQ白玉丸子。香煎澳洲和牛臉肉質真係好嫩滑而且煎得好香口,配埋沙嗲汁食簡直一流,金菇切到碎亦都係另一個特色,而櫻花蝦煎腸粉就煎得好惹味,索曬d汁嘅味道。慢煮伊比利亞叉燒超腍超嫩滑,煎太陽蛋撈埋香噴噴嘅豬油飯食個口感絕對提升曬。西瓜沙冰入面有淡淡嘅鹹梅碎幾特別,亦反而提升咗西瓜嘅甜味。開心果露就之前未食過,估唔到原來好香口,連埋白玉丸子食超煙韌可口,係喜出望外之作。

西瓜沙冰入面有淡淡嘅鹹梅碎幾特別,亦反而提升咗西瓜嘅甜味。

【中環⋄ 本土玩味餐廳酒吧】 🍽 何蘭正HoLanJeng📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓何蘭正最近搬左新鋪之後好近小編office🎉樓上鋪空間好大 以後team lunch又多個選擇👍🏻不過平日午餐時段都full booking 大家記得要訂座~新裝修依舊用左signature嘅「鬼佬涼茶」霓虹燈做裝飾除左欣賞新嘅interior design仲可以試到佢嘅新menu✨最有驚喜嘅係多水多汁鼠尾草烤雞胸配擔擔風辣冷豆腐佢嘅雞胸好嫩滑 重點係加左大量芝麻醬同麻辣油 好特別🤣Burger同樣係好特別好新穎 加入左金菇同沙嗲醬配和牛面頰甜品本身想試朱古力火焰雪山Canelé但sold out☹️所以叫左一籠好岩打卡嘅巨大泡芙 佢係用左菊花味忌廉🌼飲品方面推薦越式椰子咖啡沙冰 夏天飲超爽啊!⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 多水多汁鼠尾草烤雞胸 |擔擔風辣冷豆腐 $118☞ 香煎澳洲牛面珠 | 沙嗲醬 | 金菇菜 | 漢堡包 $138☞ 巨大泡芙 | 菊花芝士忌廉 | 蜜糖蝶豆花 $98☞ Latte $40☞ Vi
【中環⋄ 本土玩味餐廳酒吧】

新裝修依舊用左signature嘅「鬼佬涼茶」霓虹燈做裝飾

最有驚喜嘅係多水多汁鼠尾草烤雞胸配擔擔風辣冷豆腐

佢嘅雞胸好嫩滑 重點係加左大量芝麻醬同麻辣油 好特別🤣
所以叫左一籠好岩打卡嘅巨大泡芙 佢係用左菊花味忌廉🌼

飲品方面推薦越式椰子咖啡沙冰 夏天飲超爽啊!
❝我地食咗咩? ت ❞
☞ 多水多汁鼠尾草烤雞胸 |擔擔風辣冷豆腐 $118

☞ 巨大泡芙 | 菊花芝士忌廉 | 蜜糖蝶豆花 $98

☞ Latte $40

☞ Viet Coconut Coffee Slush $68
2021-05-13 85 浏览
中午黎到食lunch,岩岩開門時間冇乜客人、可以隨意幫周圍環境打卡!😎 呢度佈置玩味十足,環境亦好闊落坐得幾舒服,而職員嘅服務態度亦好好🥰 至於食物質素都唔錯呀~😋咸梅西瓜沙冰入口清甜、而且有啖啖西瓜肉!🍉🍉(雖然唔太食到有咸梅味)軟殼蟹拖鞋包好香口、原隻軟殼蟹超大份!🦀 烤雞胸食落有驚喜!雞胸好嫩滑,配上擔擔麵醬一起食、有點麻辣的味好特別~ 蜆湯胡椒味好重,大大隻蜆肉好鮮甜~下次想試埋佢哋嘅甜品,見到有人見巨型puff好似好正咁😍🤤

至於食物質素都唔錯呀~😋

軟殼蟹拖鞋包好香口、原隻軟殼蟹超大份!

蜆湯胡椒味好重,大大隻蜆肉好鮮甜~

下次想試埋佢哋嘅甜品,見到有人見巨型puff好似好正咁😍🤤
愛情從來都係單向既,如果對方心入面有另一個,無論你做幾多野只會好似個傻仔一樣,因為係佢心中目,佢要等既人已經唔係你。係中環重新開業既「何 蘭 正」就完全,就算地方唔同、人物唔同,但我對你既愛係唔會變,即使你換左新地方我都會願意追隨你,因為你係值得咖!👇📌Sharing · Plate (S) -  ▪ Foie gras crème brulee · Shaoxing wine · Toast - $108▫ 轉左新鋪後餐廳仍然keep住有種新鮮感,因為佢地菜單定期會更換,今次四訪又有驚喜。第一個例牌一定嗌返個前菜先,呢個「法式焦糖·女兒紅獅頭鵝肝燉蛋」裡面既鵝肝醬注入左紹興酒,入口有陣既酒香;加上表面既焦糖同埋雜莓令成件事層次更突出;當然要連埋牛油多士一齊食啦,口感更加豐富。📌Sharing · Plate (L) -  ▪ Seared Hokkaido scallop · Fresh Burrata · Soya curd avocado · Spicy exotic pidquillo dressing - $168▫ 去到主菜永遠唔會令人失望,必食推介「香煎·北海道帶子」,中
愛情從來都係單向既,如果對方心入面有另一個,

無論你做幾多野只會好似個傻仔一樣,因為係佢心中目,

佢要等既人已經唔係你。係中環重新開業既「何 蘭 正

就完全,就算地方唔同、人物唔同,但我對你既愛係唔會變,

即使你換左新地方我都會願意追隨你,因為你係值得咖!👇

📌Sharing · Plate (S) -

今次四訪又有驚喜。第一個例牌一定嗌返個前菜先,
Foie gras crème brûlée · Shaoxing wine · Toast

入口有陣既酒香;加上表面既焦糖同埋雜莓令成件事層次更突出;
當然要連埋牛油多士一齊食啦,口感更加豐富。

📌Sharing · Plate (L) -
Seared Hokkaido scallop · Fresh Burrata · Soya curd avocado · Spicy exotic pidquillo dressing

中間見到一個牛奶芝士球,一切開即刻有流心效果,視覺上好震撼。

帶子食落外層爽彈,內裡嫩滑;配搭旁邊用左既九龍醬園江戶前
醬油潰牛油果,多左一份鹹鹹香香感覺,相當特別!

Chinese spicy light cream sauce - $125/100g
Pan seared picanha · slow roasted Japanese cabbage · Chinese spicy light cream sauce

▫ 另一亮點「煎封軟嫩美國頂級·甘香牛臀西冷」一定唔可以錯過,
份量方面餐廳係以daily size計算,最好當日問一問staff先;
而今次我呢個就around 300g,對我黎講兩人份量就岩岩好。

而西冷經慢煮再厚切,肉質食落相當軟腍,底部落左川味香辣淡忌廉汁
份外惹味;底下既日本椰菜經慢烤過再吸收哂醬汁,相當入味,整體係超好食!

📌J E N G -
Young Coconut · Longjing Tea -$58
Young Coconut · Longjing Tea

Taiwan Pineapple · Ginger Jasmine Tea - $58

▫ 唔想飲酒?可以試下佢地既店主招牌特飲「椰青龍井·冷泡茶」、
金鑽鳳梨·薑茉莉冷泡茶」。前者冷泡茶入口冰凍感十足,
尤其是而家咁熱就岩哂;後者入口有陣陣既茉莉香,清甜涼快,
Young Coconut · Longjing Tea

非常解膩;要大讚一樣係店鋪用左天然植物成份既蒲草飲筒,
可以直接被泥土直接分解,呢份環保意識一定要撐!
2021-05-12
2021-05-09 127 浏览
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於中環!📜”何蘭正 (中環)📌 地址:中環雲咸街29號東方有色大廈2樓🕐營業時間:12:00-21:30📍分店地區: 中環📝評價💬📢 一打開門入到間餐廳即刻覺得好有feel 播住大大聲嘅音樂真係以為自己落咗酒吧 😂😂好chill😝😝夜晚去真係happy hour 咁 好relax👍🏻👍🏻👍🏻個氣氛真係冇得輸😍😍仲要係喺中環嘅黃店💛💛💛💛順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $128好好嘅頭盤👍🏻有好多三文魚籽配落去食好開胃😝食到底仲有好多三文魚🍣呢個配搭都幾特別💛炸薯條配辣蕃茄醬,䓇味蛋黃醬 $70薯條嘅份量真係大碗個飯😂😂真係淨係食薯條都飽😋😋熱愛薯條大家必定要是一大班朋友去呢間餐廳大家share嚟食嘅話都會好開心🤣仲要每一條薯條都係超長😋💛超級沙冰$68一開頭唔知係咩嚟但一飲洛口已經聞到好香嘅牛油果味🥑🥑🥑好smooth 大推💛👍🏻💛咸莓西瓜沙冰 $58熱辣辣嘅夏天最啱就係飲西瓜沙冰🍉好爽 配小食一流👍🏻💛二十四小時慢煮伊比利亞叉燒配日本太陽蛋紅洋蔥漬香噴噴香蔥豬油撈飯 $178來自世界各地嘅主食❣️豬油飯真係做得好出色 每一粒飯都係充滿着豬肉又香又
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於中環!
📜”何蘭正 (中環)
📌 地址:中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

💛炸薯條配辣蕃茄醬,䓇味蛋黃醬 $70

💛超級沙冰$68

💛咸莓西瓜沙冰 $58
熱辣辣嘅夏天最啱就係飲西瓜沙冰🍉好爽 配小食一流👍🏻

來自世界各地嘅主食❣️豬油飯真係做得好出色 每一粒飯都係充滿着豬肉又香又肥🤣🤣慢煮嘅叉燒又好正!最鍾意佢嘅紅洋蔥漬 酸酸地有幾入味😆😆

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

#美食推介 #中環美食 #中環黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow 中環 #foodieksk中環
除了啤酒 食物亦高質 開心果露好驚艷~~~星期六放假,諗住帶外國人朋友去中環食荷蘭正,呢間餐廳之前係舊公司同同事食過,印象深刻,食物好特別 裝修亦都好得意,一直都好受外國人歡迎,點知去到之後發現原來佢哋搬咗舖頭,搬咗去更加近蘭桂坊嘅東方有色大廈。😆~~~新店望落比舊鋪更加大,座位亦都更加好坐,餐廳裏面嘅服務員都好年輕,禮貌非常好,餐牌裏面嘅食物亦幾乎全部煥然一新,而家仲有埋甜品。😛~~~麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆(加$30會有埋台灣嫩鴨血):紐西蘭鑽石蜆好大粒又厚肉,肉碎份量亦唔少,裡面仲有寬粉,整體麻、辣、鮮、香俱備,雖然個辣度都幾高,但係就完全冇掩蓋鑽石蜆嘅鮮味,非常出色,而且辣得好爽好正,鴨血係正宗鴨血,嫩滑非常,$30都幾多舊,同個辣味好夾,建議食得辣嘅話一定要加。☺️~~~24小時慢煮伊比利亞叉燒配煎日本太陽蛋:伊比利亞叉燒確係比平時普通嘅燒味店嘅叉燒好味都幾多,多瘦肉少肥肉,但係肉脂味仍在,肉質軟腍入味,太陽蛋邊脆內流心,熟得啱啱好,加埋紅洋蔥同香蔥豬油撈飯,香噴噴又無太鹹,高質,外國人朋友好中意。😋~~~香滑開心果露配白玉丸子:白玉丸子一共有3粒,大大粒又軟糯,3粒完全唔夠
除了啤酒 食物亦高質 開心果露好驚艷
麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆(加$30會有埋台灣嫩鴨血):
24小時慢煮伊比利亞叉燒配煎日本太陽蛋:
香滑開心果露配白玉丸子:
白玉丸子一共有3粒,大大粒又軟糯,3粒完全唔夠喉,開心果露嘅開心果味超級重,直情好似直接將開心果磨成茸咁,分量雖然唔係太大兜,但係好濃,完全係一碗精華所在,雖然其他食物都好好食,不過呢一個甜品真係有驚艷嘅感覺。
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
2021-05-08 109 浏览
搬到新店之後第一次食,餐廳環境比就舖更加闊落,牆上依然掛住霓虹燈裝飾,好有格調💯今次去食有少少失望嘅,一心諗住試下個egg Benedict 點知冇😭 唯有試其他嘢🥲/香煎澳洲牛面珠·沙爹醬·金菇菜·薯條·漢堡包 $138/黎個漢堡包幾特別😳我第一啖食落去所有材料嘅味道好夾,沙爹醬味道突出但係又唔會搶左牛麵珠嘅味道!個人非常鍾意佢嘅薯條😂🙈脆口得黎唔會好乾,加埋茄汁同沙律醬好好食💯/是日意粉 $148/我個日嘅是日意粉係龍躉、鰹魚忌廉汁、櫻花蝦手工意粉,相比漢堡包黎個意粉冇咩特別🤔龍躉份量都算多,意粉同醬汁嘅比例唔係好成正比,邊左有好多意粉都唔係好掛得到醬汁😕加左個蜆肉湯,但係個人覺得胡椒味太濃,麻麻地😥 /Shakerato with rose syrup $58/平時好少飲black 但係今次黎杯好易入口,冰搖咖啡加左rose syrup 味道更加清甜,飲品冇加冰塊,所以一路飲味道都唔會變淡💯/Flat white $40/味道比較nutty,但係味道唔算好突出,出奇地我竟然鍾意shakerato 多d

/香煎澳洲牛面珠·沙爹醬·金菇菜·薯條·漢堡包 $138/
沙爹醬牛面珠漢堡包

/是日意粉 $148/
是日意粉

加左個蜆肉湯,但係個人覺得胡椒味太濃,麻麻地😥

Shakerato

/Flat white $40/
Flat  white

沙爹醬牛面珠漢堡包
Shakerato
Flat  white
2021-05-08 2077 浏览
當我知道「何蘭正」執咗,我好傷心😢當我知道「何蘭正」重開,我好開心🥳😂Wow! 今日嚟到「何蘭正」位於雲咸街嘅新舖,感覺截然不同,地方更大更寬敞,係咪同以前一樣咁正?睇埋我食咗咩你就知啦!真皮封面的Menu刻有店名及雲紋圖案,菜式依舊大玩中西fusion風~S̲m̲a̲l̲l̲ p̲̲l̲a̲t̲e̲烤日本椰菜| 鮮味真蠔醬| 意大利煙燻肉ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 𝕔𝕒𝕓𝕓𝕒𝕘𝕖 | 𝕌𝕞𝕒𝕞𝕚 𝕠𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣 𝕡𝕦𝕣𝕖𝕖 | ℙ𝕒𝕟𝕔𝕖𝕥𝕥𝕒日本椰菜好爽甜,😋呢個真蠔醬先不得了!味道似蠔油非蠔油,鮮味得嚟帶點海水味的感覺;煙燻肉食落就煙肉咁,同椰菜亦很夾~M̳a̳i̳n̳龍膽石班魚柳|芫茜|醃奇異果|皮蛋他他醬|薯條|漢堡包𝔾𝕚𝕒𝕟𝕥 𝕘𝕣𝕠𝕦𝕡𝕖𝕣 | ℂ𝕚𝕝𝕒𝕟𝕥𝕣𝕠 | ℙ𝕚𝕔𝕜𝕝𝕖𝕕 𝕜𝕚𝕨𝕚 | ℙ𝕣𝕖𝕤𝕖𝕣v𝕖𝕕 𝕕𝕦𝕔𝕜 𝕖𝕘𝕘 𝕥𝕒𝕣𝕥𝕒𝕣 𝕤𝕒𝕦𝕔𝕖 | 𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕤 | 𝔹𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣 𝕓𝕦𝕟 當日負責點菜的server特別推薦的菜式~最初我對此菜式有點卻步🤣係因為怕腥同芫茜的關係~ 但對於加入醃奇異果🥝同皮蛋他他醬實在好奇😯 結果佢係出乎意料之外咁好食😆石斑魚柳無骨兼大件,已
當我知道「何蘭正」執咗,我好傷心😢
當我知道「何蘭正」重開,我好開心🥳

S̲m̲a̲l̲l̲ p̲̲l̲a̲t̲e̲

同椰菜亦很夾~

M̳a̳i̳n̳

龍膽石班魚柳|芫茜|醃奇異果|皮蛋他他醬|薯條|漢堡包
當日負責點菜的server特別推薦的菜式~
最初我對此菜式有點卻步🤣係因為怕腥同芫茜的關係~ 但對於加入醃奇異果🥝同皮蛋他他醬實在好奇😯 結果佢係出乎意料之外咁好食😆石斑魚柳無骨兼大件,已醬燒形式呈現、軟滑juicy!
醃奇異果有少少中和油膩嘅作用~ 皮蛋他他夠晒特別!😜呢幾種風馬牛不相及嘅材料夾埋一齊、😝竟然可以fusion得咁好味!

24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯|煎蛋|韓國紫菜
𝟚𝟜 𝕙𝕠𝕦𝕣𝕤 𝕤𝕝𝕠𝕨-𝕔𝕠𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕀𝕓𝕖𝕣𝕚𝕔𝕠 𝕔𝕙𝕒𝕣 𝕤𝕚𝕦 | ℙ𝕠𝕣𝕜 𝕗𝕒𝕥 𝕣𝕚𝕔𝕖 | 𝕊𝕦𝕟𝕟𝕪 𝕤𝕚𝕕𝕖 𝕦𝕡 𝕖𝕘𝕘 🍳 | 𝕂𝕠𝕣𝕖𝕒𝕟 𝕊𝕖𝕒𝕨𝕖𝕖𝕕
呢個叉燒上次喺舊舖已經食過,
上次仲係配搭中式鵝肝一齊食😌 叉燒半肥瘦好甘香,極力推薦朋友一定要試下😆 果然冇失望! 今次配搭韓式紫菜,食起黎又有別有一番風味~

D̳e̳s̳s̳e̳r̳t̳
焗金文畢芝士|薑汁黑糖 | 炸蕃薯仔 | 薑味雪糕
𝔹𝕒𝕜𝕖𝕕 ℂ𝕒𝕞𝕖𝕞𝕓𝕖𝕣𝕥 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 | 𝔹𝕝𝕒𝕔𝕜 𝕤𝕦𝕘𝕒𝕣 𝕘𝕚𝕟𝕘𝕖𝕣 𝕤𝕪𝕣𝕦𝕡 | 𝔻𝕖𝕖𝕡 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕓𝕒𝕓𝕪 𝕤𝕨𝕖𝕖𝕥 𝕡𝕠𝕥𝕒𝕥𝕠 | 𝔾𝕚𝕟𝕘𝕖𝕣 𝕚𝕔𝕖 𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞
呢個玩冰火又鹹甜together 嘅甜品~ 一上枱勁香🧀芝士味囉!😍 雪糕同芝士同時融喺口個感覺實在太正啦~
Server提我地
、千祈唔好將啲雪糕直接點落舊芝士度呀😂會凍返硬個芝士ga!

D̲r̲i̲n̲k̲s̲
雲尼拿棕樹糖冰咖啡
ℍ𝕃𝕁 𝕀𝕔𝕖𝕕 V𝕒𝕟𝕚𝕝𝕝𝕒 + ℙ𝕒𝕝𝕞 𝕊𝕦𝕘𝕒𝕣 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖
最底層係palm sugar,上面係雲尼拿冰,最頂層係咖啡冰,上枱後Server倒入熱鮮奶😻2種冰慢慢溶化跟糖再mix埋一齊~

攪勻後味道唔太甜~ 少飲咖啡嘅我都表示好鍾意!

咸梅西瓜🍉沙冰
𝕊𝕒𝕝𝕥𝕪 ℙ𝕝𝕦𝕞 + 𝕎𝕒𝕥𝕖𝕣𝕞𝕖𝕝𝕠𝕟 𝕊𝕞𝕠𝕠𝕥𝕙𝕚𝕖
西瓜味道清甜,面頭有d咸梅粉,即係喺台灣食地瓜條嗰啲咸梅粉,
味道酸酸甜甜好醒胃解渴!
咸梅西瓜🍉沙冰

既然都係咁正,你唔係唔嚟支持《何蘭正》下話?!
2021-04-29
2021-05-04 175 浏览
咁多人都食過何蘭正食fusion菜,今次終於到我去喇24小時慢煮伊比利亞叉燒配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯店舖既必食菜色之一,其實即係黯然消魂飯😂大大件既厚切叉燒,咬落去肉質軟稔,好少地方有得食既豬油飯又香又邪惡法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士好特別既小食,又有鵝肝既鹹香,又有滑既燉蛋既甜,仲有d酒味tim,加埋d莓果既微酸,幾種唔同既味道竟然好夾喎,如果可以再多幾塊多士就好喇煎封智利白鱈魚柳,台灣龍膽石斑魚柳,釀鎚揼海虎蝦膠,配蒸陳村粉及蕃茄海鮮汁餐廳日日都有唔同既是日靚魚是日煮法。今日我地就咁岩係食2種唔同既魚柳,都煮得幾爽口入味,蝦膠好彈牙,仲可以試埋陳村粉tim餐廳仲有其他好多款特別既野食,下次再搵埋班fd一齊上黎happy friday先😋。。何蘭正中環雲咸街29號東方有色大廈2樓。。
咁多人都食過何蘭正食fusion菜,今次終於到我去喇

法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士

何蘭正
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

• 24小時慢煮伊比利亞叉燒配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
  • 法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士
2021-05-04 162 浏览
一對霸氣龍與鳳圍著「何蘭正」招牌,店內設置玩味港味霓虹燈,霓虹燈店名旁有霸氣龍鳳,菜式港西合壁,何蘭正由地舖搬上2樓,依然滿座~因為桌椅位置較低,店員會紮馬介紹menu 🤣仲有張手寫Menu當日推介,喺原本Menu上無嘅菜式,神秘感十足😎碗碟喺用公雞牌咖!🌮順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲呑皮$128雲呑皮超級脆卜卜,放耐咗都保持脆度👍🏻👍🏻大大粒三文魚籽晶瑩剔透💧入口咬落去啲汁爆出嚟嘅感覺好爽🤩配搭底部正方三文魚粒粒,連同雲呑皮一齊食,爽口配溶化粒粒好夾!🤪🥑香煎北海道帶子,鮮流心牛奶芝士,九龍醬園江戶前醬油漬牛油果,異國風情酸辣汁 $168冷盤嚟講幾有趣,將好多野放埋一齊😆旁邊3粒煎黃金色嘅帶子,切開中間牛奶芝士就流哂出嚟🤪配鹹鹹哋牛油果入口即融🥑沾少少底部嘅酸辣汁,感覺好特別🤣🍖煎封軟嫩美國頂級甘香牛臀西冷(五成熟),配慢烤日本棷菜,川味香辣淡忌廉汁(Ask for Daily size) $125/100g當日Daily Size 喺$218 170g,五成熟西冷厚切,粉嫩粉嫩肉質夠軟腍,2個人食剛剛好🤩底部仲有吸受哂醬汁嘅椰菜同什菌🍄一啲都唔辣喔!🍮Daily Dessert

🌮順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲呑皮$128
順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲呑皮

雲呑皮超級脆卜卜,放耐咗都保持脆度👍🏻👍🏻
順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲呑皮

配鹹鹹哋牛油果入口即融🥑沾少少底部嘅酸辣汁,感覺好特別🤣

🍮Daily Dessert - 香滑開心果露配QQ白玉丸子 $68
Daily Dessert - 香滑開心果露配QQ白玉丸子

綠色糖水~開心果味道濃厚天然,口感好幼滑😳底部仲有3粒煙煙韌韌好似湯丸咁嘅白玉丸子🍡

❤️味道:🌕🌕🌕🌕🌑
🏵CP值: 🌕🌕🌕🌕🌑鬼佬涼茶👍🏻