2021-05-03 172 浏览
難得約了朋友食飯,朋友在中環上班,為了遷就他所以選擇了我想去很久的何蘭正。我們在2pm入座,只有4檯客人,但沒有sofa位,比較casual,打卡位都是bar檯和window位置。我們點了當日精選lunch(帶子意粉)和沙爹醬牛臉肉金菇漢堡包配薯條,Ice Latte和Ice Lemon Tea。食物很快就上菜,帶子意粉味道普通,牛臉肉比較干,沙爹醬味濃,但好像不太配合漢堡包。何蘭正還是比較適合飲食閒聊的地方。
2021-05-03
好耐好耐無食何蘭正喇~搬咗新鋪後地方大咗,坐得好舒服好闊落~而且真係每一個角落都係打卡位!下晝同夜晚嘅𝗺𝗲𝗻𝘂都唔一樣;下晝係𝗰𝗮𝗳𝗲,有咖啡飲同唔同嘅麵包菜式,而夜晚係酒吧主打中西𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻同手工啤酒。整體來講,食物真係又有特色質素又高!真係𝗛𝗢 𝗟 𝗝𝗘𝗡𝗚 (゚∀゚)係會想無限回頭試曬𝗺𝗲𝗻𝘂上嘅所有野嘅餐廳!ღ 順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $𝟭𝟮𝟴三文魚籽同三文魚粒好鮮甜,放上雲吞皮度食口感好豐富。不過醬汁有一浸酸酸地我唔太鍾意嘅味道,可能大家會覺得開胃🙊╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳/𝟭𝟬ღ 二十四小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $𝟭𝟳𝟴呢個叉燒飯真係我每一次去何蘭正都必食!佢真係唔係一個普通嘅叉燒蛋飯,叉燒真係超!好!食!又軟又腍!配埋勁香嘅豬油撈飯,超惹食,完全唔想分俾隔離嗰個食🥲唯一缺點係太陽蛋熟咗少少,如果再多多啲蛋汁撈飯就正喇!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬ღ 香煎澳洲和牛臉,配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉 $𝟭𝟴𝟮呢個真係中西合璧!沙嗲汁超香超惹味!雖然和牛

ღ 順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $𝟭𝟮𝟴

呢個叉燒飯真係我每一次去何蘭正都必食!
配埋勁香嘅豬油撈飯,超惹食,完全唔想分俾隔離嗰個食🥲
唯一缺點係太陽蛋熟咗少少,如果再多多啲蛋汁撈飯就正喇!

ღ 香煎澳洲和牛臉,配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉 $𝟭𝟴𝟮
呢個真係中西合璧!沙嗲汁超香超惹味!雖然和牛臉冇我想像中咁軟腍,但牛味好香,同醬汁好夾。腸粉煎得好香口,好好食𝘁𝗼𝗼𝗼𝗼𝗼𝗼🤪
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬
西班牙油炸鬼 | 花生吉士醬 | 焦糖煉奶 | 黑芝麻雪糕

ღ 西班牙油炸鬼 | 花生吉士醬 | 焦糖煉奶 | 黑芝麻雪糕 $𝟭𝟬𝟴
呢個真係必!食!!!可能因為知道佢哋嘅主菜不嬲都好好食,所以呢個甜品驚奇真係超大ಠ_ಠ
𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀炸得好香口,外脆內軟,肉桂味香濃。
黑芝麻雪糕真係好正🥺面頭仲有啲開心果碎,成件事好夾~再配埋醬汁,做甜品一流!
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬

ღ 椰青龍井冷泡茶 $𝟱𝟴
係想像嘅味道,好清新𝗿𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴~用嚟解膩一流!

何蘭正
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴.𝟮/𝟭𝟬
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓ 😇
西班牙油炸鬼 | 花生吉士醬 | 焦糖煉奶 | 黑芝麻雪糕
  • 叉燒豬油撈飯
  • 西班牙油炸鬼
1K
2021-05-02 121 浏览
何蘭正 Ho Lan Jeng之前去過除左fusion 菜仲有特色beer cocktail等. 轉左新址地方更闊落好坐,menu 選擇更多, 而drink menu 仲多左coffee, 水準都幾impressive龍膽石班魚柳 芫茜 醃奇異果 皮蛋他他醬 薯條Giant Grouper Cilantro Pickled Kiwi Preserved Duck egg Tartar Sauce Burger with Fries呢個組合太特別, 店員推薦就試試. 石班魚柳口感好滑, 醃奇異果酸酸的, 其實似平時burger 醃青瓜只係多層kiwi 特有香味. 畫龍點睛係加左芫茜, 令佢味道層次更加豐富. 成個組合聽起黎奇怪, 食落卻好match 好和諧.薯條都好香脆Daily pasta - 醬油煎封北海道帶子配青檸鰹魚汁明太子牛油手工扁意粉平時食開明太子意粉都係有鹹中帶少少辣嘅味道,估唔到加埋青檸鰹魚汁係會有冬陰功味出黎,呢個醬汁配意粉同煎到金黃又juicy嘅帶子好夾👍如果手工意粉嘅麵質再彈牙啲就完美了~ Daily soup - 香辣白胡椒,白味噌湯煮紐西蘭鑽石蜆跟Daily p
何蘭正 Ho Lan Jeng

龍膽石班魚柳 芫茜 醃奇異果 皮蛋他他醬 薯條

薯條都好香脆

跟Daily pasta加$30就可配埋湯。湯底係好香濃嘅白胡椒味,辛辣中又有少少甜味~鑽石蜆好大粒,一碗仲要有兩隻,蜆肉肥美鮮甜,一個字正😋

Flat White $40
有fruity nutty 兩款, 前者係SOE Ethiopia 不過咁岩無貨. 選左黎自Brazil nutty 豆. 奶泡打得幼滑而薄, 啡味都頗香濃, 唔錯.

Cold Hand Drip $73
Iced hand drip - 薩爾瓦多
店員好熱心咁推薦我地飲咖啡,因為咁啱個日係個攞過比賽冠軍嘅咖啡師駐場,呢個可遇不可求嘅機會梗係要把握。
呢款偏fruity嘅豆帶有strawberry, cherry同floral香。入口果酸味好出,啡味都好香濃,口感好順滑~佢特意俾左兩隻唔同嘅杯我地,用口細啲個隻飲可以另香咪突出啲,而闊口個隻就會飲到更多層次。少少嘅detail就可以顯示出佢地對咖啡係幾講究👍

咖啡貝殼蛋糕 山核核 海鹽焦糖 $68
Coffee Madeline Pecan Seasalt Caramel
texture 軟綿切開係流心Seasalt caramel, 甜度剛好唔會太甜,中間仲加左核桃增添口感,配coffee 吃剛好.

1K
❀ 何蘭正 #中環 ❀❗️港式玩味餐廳搬新舖 味道出色款式更多❗️——————————————————之前喺舊鋪曾經食過一次,印象難忘,係較為罕有嘅港式玩味fusion酒吧餐廳,而且非常好食!當初聽到佢哋要執笠嘅非常驚訝,原來係要搬去更大更靚嘅新鋪😆仲加埋Cafe嘅元素,當然要再幫襯!果然冇令我失望,新舖更大、景色更加靚,食物一貫美味,定期總會更換餐牌,十分推薦!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 多四水多汁鼠尾草烤雞胸 $118 (4.5/5)超級好食嘅雞胸😭😭😭夠晒大嚿,微微粉紅,超級嫩,好癲!用上擔擔面醬做調味,加上香油,少辣,十分惹味😍!另外仲有滑溜冷豆腐、爽脆凍萵筍,雖然賣相唔算好突出,但真係好好食!.☞ 龍膽石斑魚柳漢堡包 $168 (4.1/5)當時嘅餐牌有唔少都係fusion漢堡包款式,幾特別,包括牛面珠、大蘑菇、同埋我哋選擇左嘅石斑魚柳款🐟!有成三塊大大嘅石斑魚柳,肉質偏向紮實,魚味幾香。用上特色皮蛋他他醬,味道同沙律醬有啲相似。亦用咗醃奇異果代替酸瓜,幾有創意。整體味道唔錯,不過味道上冇想像中咁特別🙈。.☞ 威士忌朱古力火焰雪山配天使之鈴$148 (4.2/5)冇諗過居然喺度都食到火焰雪
❀ 何蘭正 #中環 ❀
❗️港式玩味餐廳搬新舖 味道出色款式更多❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ 多四水多汁鼠尾草烤雞胸 $118 (4.5/5)
超級好食嘅雞胸😭😭😭夠晒大嚿,微微粉紅,超級嫩,好癲!
用上擔擔面醬做調味,加上香油,少辣,十分惹味😍!
多水多汁鼠尾草烤雞胸

☞ 龍膽石斑魚柳漢堡包 $168 (4.1/5)
有成三塊大大嘅石斑魚柳,肉質偏向紮實,魚味幾香。
整體味道唔錯,不過味道上冇想像中咁特別🙈。
龍膽石斑魚柳漢堡包

☞ 威士忌朱古力火焰雪山配天使之鈴$148 (4.2/5)
冇諗過居然喺度都食到火焰雪山🔥!
以為係朱古力味嘅雪糕,點知原來係清爽嘅日本柚子雪芭,加上表面一層白朱古力,相對冇咁膩~ 仲加上左大量時令清爽酸甜水果,成件事甜度平衡得唔錯。不過日頭嚟到火焰嘅效果就冇咁明顯,而且當日嘅酒味好似未揮發得好好,對我來講就有少少苦、太強勁。
另外天使之鈴原來係額外送上,即叫即烤,大大嚿,真係做到外脆內綿!同我心目中第一嘅可麗koey有得比,不過呢款嘅外皮就薄少少🤏。
威士忌朱古力火焰雪山配天使之鈴

☞ Latte $40 (4.1/5)
店員同我哋講當日好好彩有獲獎咖啡師坐鎮,推薦我哋試吓佢嘅咖啡🌟!
揀咗正路嘅latte,又真係幾順滑易入口!
佢哋專運用nutty嘅咖啡豆,啱晒我呢啲唔鍾意酸味嘅人。
Latte

——————————————————
✨整體味道: 4.3/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4.5/5
💞整體來講
搬咗新鋪再嚟多次,都係咁鍾意💕欣賞佢哋嘅創意,混合咗好多唔同港式嘅特色味道食材一齊,而且味道平衡得好好!除此之外餐廳仲係酒吧同埋咖啡店,元素多多,十分推介!

多水多汁鼠尾草烤雞胸
Latte
🇭🇰港式霓虹燈酒吧fusion菜🍻~📍荷蘭正西式酒吧係香港大行其道,反而打著港式酒吧旗號嘅都應該只有呢間Ho Lan Jeng😝 除咗裝潢具有濃烈港式風情,菜式亦充滿有殖民地嘅色彩😙 呢間高質嘅最大原因莫非係大膽創新玩fusion嘅同時成功昇華港式味道,打破平凡卻保留精粹🤩👍🏻係真唔易㗎~🏮24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本太陽蛋 $178果然慢工出細貨,厚切叉燒煮得非常軟冧入味,表面帶有甜蜜焦香,肥肉比例唔多😋雖然係豬油撈飯但一啲都唔油膩,飯粒配上油香加埋個太陽蛋撈匀,只有更惹味🤤🍣順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $128三文魚籽配三文魚粒意外地口感幼滑細膩,味道鮮甜,同雲吞皮嘅薄脆感有鮮明對比😋🍵開心果露是為當日甜品,原本以為一般中式糖水嘅份量,點知係一個中式大酒杯size😂,不過完全足夠品嚐😝 果露清甜,稠結幼滑,開心果味自然,具飽腹感😂,可能因為凍食香味未能揮發🥺餐廳噱頭特別,環境igable,食物獨特質素高,惟獨係正餐時間比較熱鬧,整體而言依然非常推薦👍🏻
🇭🇰港式霓虹燈酒吧fusion菜🍻~📍荷蘭正

開心果露
開心果露

24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本太陽蛋
順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮
打完疫苗就直奔之前bookmark的何蘭正,叉燒豬油撈飯我來啦!!!😍😍店鋪裝修從外到內都超醒目,店員也超nice,雖然其他主菜都好吸引不過我今天就是專門為叉燒飯而來!想起薯蓉也被推薦過就加了薯蓉,為了解膩又加了一貫很愛的桂花烏龍~薯蓉上來看到滿滿的蔥花就好歡喜!以為會是凍冰冰沒想到是熱的熱的熱的!上面是滿滿的一層蟹肉,下面是超~~~柔滑的薯蓉,拌勻吃一口,是蟹肉的鮮甜和淡淡的花雕香,不點甜品都可以當甜品吃的感覺!吃得我整個人都幸福了(哈利路亞~哈利路亞~講真我平時其實並沒有對馬鈴薯有特別偏愛,薯條ok,薯仔沙律之類都麻麻,但是這個薯蓉我真的可!!超推薦!!!叉燒飯也上來很快,看到閃閃發光?的慢烤叉燒和已經流汁的煎蛋只想趕緊大塊朵頤🤤🤤先齋食一勺飯,入口是軟硬適中又帶著豬油咸香的米飯,合格!再趕緊嘗一下伊比利亞叉燒,略帶焦香,微甜不過分,唯一不足是感覺瘦肉部分硬咗少少?我更喜歡肥瘦相間部分的平衡口感,這樣的比例配豬油撈飯倒是剛好,加上紫菜完全不會覺得油膩👍👍24小時慢烤伊比利亞叉燒×豬油撈飯×煎蛋×韓國紫菜 7.5/9法式幼滑薯蓉×松葉蟹肉×雞油花雕 8.0/9桂花烏龍7.0/9OVE

法式幼滑薯蓉×松葉蟹肉×雞油花雕 8.0/9
桂花烏龍7.0/9

OVERALL 7.5/9

復古?風格的蓋印卡也很可愛,為了free coffee我一定會再去的kkkkkkk
2021-04-27 2061 浏览
#pb食在中環 #pb支持黃店💛真係何蘭正呀🤩終於等到何蘭正重開啦 見到好多foodie都即刻去食🤪 呢間餐廳主打fusion菜 組合新奇有趣🥳 新店環境寬敞 用左落地玻璃 + 霓虹燈設計 好時尚🤩 特別要讚店員服務好友善 好中意同客人交流👍🏻 而且feel到佢地工作環境好愉快 客人食落都開心d❤️.所有菜式都中西合璧烹調 所以價錢都唔平 主菜$160-$200不等🙈 不過真係幾好食😋 飲品有咖啡同其他特色飲品 遲d仲會有手工啤飲😍🔹沙薑風味脆香雞翼🐣用沙薑粉炸成嘅單骨雞翼 夠哂香脆、惹味😍 味道唔會過鹹 沙薑味重😋🔹香煎澳洲和牛臉,配沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉🐮推介❤️ 好正嘅fusion菜🤩 和牛臉超淋 唔使咁都切😋 沙爹金菇汁好濃味 中間會食到一條條金菇碎😍 煎腸粉配埋個汁同舖面大量嘅櫻花蝦食 好惹味好香👍🏻 🔹何蘭正正式檸檬茶🧃好特別嘅甜品🤪 用左檸檬茶整成果凍 配焦糖脆脆、蛋白餅等😋 味道偏甜 怕甜嘅人未必接受到😂 同埋食到最後有少少漏🙈🔹越式椰子咖啡沙冰☕一向都好中意飲越南咖啡🤩 呢杯沙冰椰子、咖啡味好夾 兩種味都好濃😍 就算飲到最後都仲好濃味👍🏻🔹台灣金鑽鳳梨茉莉綠茶🍹清新之
#pb食在中環 #pb支持黃店💛
真係何蘭正呀🤩

🔹沙薑風味脆香雞翼🐣

🔹香煎澳洲和牛臉,配沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉🐮

🔹何蘭正正式檸檬茶🧃

🔹越式椰子咖啡沙冰☕
🔹台灣金鑽鳳梨茉莉綠茶🍹
清新之選😍 不過好似係期間限定🤨 一飲就飲到鳳梨嘅香味 茉莉綠茶相對較淡🤪 不過整體呢杯好解渴 飲落好舒服 唔會好甜👍🏻

整體雖然價錢唔平 但係食物質素真係好高🤩 而且fusion菜 + 環境夠特別😍 店員亦好好人👍🏻 好值得一去再去❤️

何蘭正
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
2021-04-07
  • 香煎澳洲和牛臉,配沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉
2021-04-27 92 浏览
何蘭正蘇豪區轉左新地址之後第一次光顧,嗰度嘅環境真係好好而且地方好闊落,裝修好有特色啱晒想打卡嘅我!〰️何蘭正式班尼迪克蛋 $158伊比利亞叉燒•菠蘿•溏心蛋•開邊長棍麵包 呢個真係 必必必點!用上伊比利亞叉燒 香甜肥美帶燶邊配上帶酸酸甜甜嘅菠蘿 成個感覺好Fresh加埋半流心狀態嘅溏心蛋 同荷蘭醬所有嘢加埋一齊食好和諧 好協調同以往食過嘅benedict完全唔同感覺創新得黎成個味道調配得非常之好 要試!〰️北海道帶子櫻花蝦扁意粉呢個係是日精選嘅意粉 每日嘅配搭都會唔同!最驚喜嘅一定係腐乳牛油汁本身聽到呢個配搭都怕加落意粉度會好怪但食左一啖就知道完全係兩回事惹味得黎 掛汁力好強 成個調味好出色加埋煎得啱啱好嘅鮮嫩帶子 呢個意粉真係好出色 真心值得一試🤟🏿〰️台灣金鑽鳳梨烏龍冷泡茶 $58〰️Cold brew $55除咗食物高質之外成個環境都好舒服裝修好有特色 啱晒想打卡嘅朋友仔連侍應都好風趣幽默 成個感覺極良好🤟🏿-

〰️何蘭正式班尼迪克蛋 $158
伊比利亞叉燒•菠蘿•溏心蛋•開邊長棍麵包

呢個真係 必必必點!
用上伊比利亞叉燒 香甜肥美帶燶邊
配上帶酸酸甜甜嘅菠蘿 成個感覺好Fresh
加埋半流心狀態嘅溏心蛋 同荷蘭醬
所有嘢加埋一齊食好和諧 好協調
同以往食過嘅benedict完全唔同感覺
創新得黎成個味道調配得非常之好 要試!

〰️北海道帶子櫻花蝦扁意粉

呢個係是日精選嘅意粉 每日嘅配搭都會唔同!
最驚喜嘅一定係腐乳牛油汁

〰️Cold brew $55

除咗食物高質之外成個環境都好舒服
裝修好有特色 啱晒想打卡嘅朋友仔
侍應都好風趣幽默 成個感覺極良好🤟🏿
何蘭正嘅菜式糅合中西元素,食物新派得嚟又幾有特色,堅正🤩 新店都係以舊式香港為裝潢主題,超多打卡位,亦比舊店坐得更加舒適闊落‼️有駐場Barista👩🏻‍🔬 即使暫時未有供應酒類,大家都可以去嘆番杯靚咖啡☕ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ🔸法式薯蓉松葉蟹肉雞油花雕 HK$68一上枱已經聞到花雕香味🥃入口啖啖蟹肉🦀加埋幼滑薯蓉🥔新鮮配搭,多層次口感,無得輪💯ᴅᴀɪʟʏ ꜱᴏᴜᴘ🔸白胡椒白味噌蜆肉湯 (加配 +HK$30)點估到會用上貴價蝴蝶蚌😲 正到一個點‼️微辣白胡椒原來同白味噌超夾,仲有蜆肉鮮甜味,好想飲多碗🤤ᴍᴀɪɴ🔸香煎澳洲牛面珠漢堡包 (HK$138)炆到軟淋淋入口即溶嘅牛面珠🐂用上沙嗲醬,配埋金菇同粗薯條🍟咁正嘅combo🍔係邊度揾❓🔸何蘭正Style班尼迪克蛋 (HK$158)完美醃製嘅糖心蛋🥚配上開邊長棍麵包🥖入口肥美嘅伊比利亞半肥瘦叉燒🐷加添菠蘿中和油膩感🍍ᴅʀɪɴᴋꜱ🔸Dirty (Nutty/Fruity | HK$40)🔸Matcha Latte (Hot | HK$50)

ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ
🔸法式薯蓉松葉蟹肉雞油花雕 HK$68
法式薯蓉松葉蟹肉雞油花雕

ᴅᴀɪʟʏ ꜱᴏᴜᴘ
🔸白胡椒白味噌蜆肉湯 (加配 +HK$30)
白胡椒白味噌蜆肉湯

ᴍᴀɪɴ
🔸香煎澳洲牛面珠漢堡包 (HK$138)

🔸何蘭正Style班尼迪克蛋 (HK$158)

ᴅʀɪɴᴋꜱ
🔸Dirty (Nutty/Fruity | HK$40)

🔸Matcha Latte (Hot | HK$50)

2021-04-21
下午茶
法式薯蓉松葉蟹肉雞油花雕
白胡椒白味噌蜆肉湯
2021-04-26 90 浏览
恭喜何蘭正重開🥳仲一開返就大受歡迎全晚滿座作為小粉絲緊係要去下🐷伊比利亞叉燒班尼迪蛋,班尼迪蛋,何蘭正式何蘭汁,鮮菠蘿,開邊法包叉燒嫩滑無比醃得夠曬入味用尼整班尼迪蛋意外地夾新鮮既薄切菠蘿為整道菜帶點清新絕對值得一試🐮煎封軟嫩美國頂級甘香牛臀西冷(五成熟),配慢烤日本椰菜,川味香辣淡忌廉汁牛扒都係青蛙至愛細嫩既牛臀肉配上帶微辣既忌廉汁西式煮法揉合左中式香料忌廉汁仲帶出左椰菜甜味冇得頂呀🥑超級冰沙上面係奇亞籽下面係牛油果冰沙用超級食物做飲料既好果之餘營養豐富🍉咸梅西瓜冰沙西瓜冰沙夠清甜加上咸梅粉就夠曬解渴啦
恭喜何蘭正重開🥳

西瓜冰沙夠清甜
加上咸梅粉就夠曬解渴啦
  • 咸梅西瓜沙冰
2021-04-26 87 浏览
早幾個月前都食過何蘭正,依家佢哋原來搬咗新舖,真係朋友講起我先知😂 由中環山上嘅卑利街搬咗去山下嘅雲咸街,位置比舊舖方便咗啲,睇IG見佢哋嘅菜式亦都更新咗,今次又嚟食吓新Menu先😋 之前去舊舖通常都係食晚餐,而家佢哋原來推出咗brunch菜式同咖啡,而且新舖環境又好舒適,週末下午過嚟同朋友chill下都唔錯👍🏻 而且價錢又唔算貴,叫埋飲品同甜品每人埋單$200左右,中環嚟講都不錯了~-首先我地點左兩杯咖啡飲品,佢哋嘅咖啡豆可以選fruity or nutty,店員就推薦我地兩杯都揀fruity會襯杯飲品多啲~佢哋自創嘅 Shakerato (Homemade Ginger/Rose Syrup),味道可以揀薑味或玫瑰味我哋就揀咗薑味。Shakerato上邊有一層厚厚嘅泡沫,口感好creamy,味道飲落一啲都唔苦balance得好好,帶點tonic或mocktail嘅感覺。另外,我地仲試咗佢哋嘅Hand Drip,咖啡師喺沖制飲品之前過嚟同我介紹今次嘅咖啡豆,聞落有點橙花果香好清爽,飲落都好順滑一啲都唔苦帶點清新☕️ 估唔到佢哋嘅咖啡真係幾高水準,推薦大家過嚟試下😌-法式幼滑薯蓉|松葉蟹
法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花雕
頭盤叫咗人氣好高嘅蟹肉薯蓉,松葉蟹肉份量估唔到真係超級多鋪滿晒成個碗,滿滿嘅蟹肉配埋幼滑嘅薯蓉一齊食真係好夾,唔好睇佢細細杯咁,其實已經好足料而且都幾飽肚㗎🦀
何蘭正式班尼迪克蛋|伊比利亞叉燒|菠蘿|溏心蛋|開邊長棍麵包
見到好多檯都有叫呢個菜式就知一定要試試啦,睇落已經好吸引,原來佢係fusion版嘅Egg Benedict。溏心蛋再配埋超靚半肥瘦叉燒,味道竟然出奇地夾,可以話係我食過最好食嘅班尼迪蛋之一😍 同西式班尼迪蛋唔同,佢哋嘅醬汁冇咁膩,而且麵包上仲有菠蘿片可以配埋一齊食,味道更加清爽易入口🤤
格仔窩夫|花生吉士醬|焦黃煉奶|雲尼拿雪糕
而家叫呢份窩夫仲可以免費加自家製嘅中式年糕喺窩夫裡面,我作為年糕愛好者當然要加啦!年糕味道唔會太甜,放喺窩夫裡面可以令口感更煙韌,同時有一絲年糕嘅蔗糖味,配埋花生吉士醬一齊食有啲似我最愛嘅奶醬多嘅味😂 雪糕份量仲好足料,一大碗俾你配埋窩夫一齊食,非常推薦大家試試呢款甜品🤩
2021-04-26 873 浏览
餐廳最近由舊舖搬至現在的新地址, 地方比以前更加舒適寬敞,每個角落都佈置型格有心思, 七彩繽紛的霓虹燈, 古老的吊扇, 充滿懷舊look, 每個角落是靚靚打卡位, 食物水準依舊, 十分欣賞。法式幼滑薯蓉/松葉蟹肉/雞油/花雕 $68 一絲絲的松葉蟹肉, 毫不吝嗇地鋪滿薯蓉上面,香氣十足 ,令人垂涎, 精華在法式薯蓉, 口感特別幼滑細緻,慢慢滲出松葉蟹肉鮮香,味道十分搭配, 鮮味滿載。24小時慢烤伊比利叉燒/豬油撈飯/煎蛋/韓國紫菜 $178伊比利叉燒厚切大片, 啖啖肉, 因為用24小時慢煮嘅方法烹調,煮得很軟稔滑溜, 特別軟嫩,配上豬油撈飯, 每口柔潤帶啖啖油香 ,特別惹味, 加上韓國紫菜絲及金黃色的流心蛋, 口感更豐富,拌飯認真一流。烤三文魚柳/楓糖醬油/炸本地薯片/蟹籽甜酸汁 $138新鮮烤起的三文魚扒, 熱呼呼、香噴噴, 魚皮煎至金黃帶脆,魚肉鮮甜嫩滑 , 充滿油香 , 添上楓糖醬油, 鮮味提升, 令人忘不了,剛剛炸起的本地薯片 , 綿糯口感帶微脆, 配上蟹子甜酸汁, 滋味 吸引,著實不錯,Affogato $65 Affogato 是意大利語 ,意思「淹沒 」, 將特濃咖啡緩緩

法式幼滑薯蓉/松葉蟹肉/雞油/花雕 $68

24小時慢烤伊比利叉燒/豬油撈飯/煎蛋/韓國紫菜 $178

烤三文魚柳/楓糖醬油/炸本地薯片/蟹籽甜酸汁 $138

Affogato $65
Affogato 是意大利語 ,意思「淹沒 」, 將特濃咖啡緩緩倒入雪糕裏面,一齊享用, 即時咖啡香氣散滿四周, 是甜點飲品, 口感冷熱交融, 既有回甘的香濃咖啡,又有滑溜的雪糕甜香 ,令人一試難忘。
2021-04-25 1011 浏览
早排聽聞何蘭正結業真係覺得幾可惜,大胃之前去過一次,感受到佢地好用心做創意fusion菜,港西合璧,真心好食,而家知道佢地同樣喺中環開返,唔怕以後食唔返其實佢地嘅酒係好好飲,不過而家酒牌難做,就未有酒水供應住,但特色飲品同樣好飲好似呢杯用棕樹糖調製嘅咖啡,倒入雲呢拿,浸住用espresso雪成嘅冰粒,溫和同刺激集於一杯之中上次食佢嘅慢煮叉燒,實在太出色今次佢改咗少少配搭,加入紅洋蔥漬,酸酸地加上爽脆,同軟嫩多汁嘅叉燒形成強烈且並存嘅對比同埋大胃加咗鴨肝,嗰種香口,無可言喻蘆薈係來佬嘢,但竟然同蠔醬夾到,食落似配咗中式忌廉,加上一粒粒嘅鴨肝腸片,眾望所歸,全碟冇得留低鵝肝混合法式焦糖燉蛋,又有冇食過呢?味道甜為主,有燉蛋嘅綿,但不失鵝肝嘅香,兩者完美合體搽上toast度,記得灑上白白地嘅辣籽粉,同夾硬紅/藍莓一齊食,體驗神奇又美妙西瓜沙冰mix鹹梅,從來都冇諗過咁配都得,西瓜嘅清甜正好中和鹹梅嘅鹹,飲落層次仲豐富咗𠻹之前就擔心以後食唔到點算好,而家plan定下次幾時再嚟都得喇

雲尼拿棕樹糖冰咖啡

上次食佢嘅慢煮叉燒,實在太出色

煎西班牙肥鴨肝

同埋大胃加咗鴨肝,嗰種香口,無可言喻

烤美國蘆筍,鮮味真蠔醬,蛇王芬鴨肝腸片

鹹梅西瓜沙冰

2021-04-25
雲尼拿棕樹糖冰咖啡
煎西班牙肥鴨肝
烤美國蘆筍,鮮味真蠔醬,蛇王芬鴨肝腸片
鹹梅西瓜沙冰
Oh yeah!!!! 終於都去左何蘭正65 Peel!之前心思思想試但booking好full,見佢搬咗新鋪,即刻打去預約~何蘭正無論食物、員工、環境都好好,中西fusion 菜勁有特色,員工勤快有禮又NICE,裝潢以舊式香港為主題,有霓虹燈牌、繪畫岩哂打卡影相!新鋪地方寬敞舒適,「鬼佬涼茶」霓虹燈牌好搶眼。沙薑風味炸雞翼單骨雞翼炸至金黃香脆,啖啖肉嫩滑好JUICY,沙薑味調味適中,鹹香惹味~脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬四粒波波咬開有絲絲香甜蟹肉,食落仲有軟綿薯粒,口感好特別,點埋黑醋蛋黃醬就更滋味。法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士鵝肝燉蛋濃郁甘香,質感如絲般幼滑,入口仲有啖啖女兒紅酒香,味道層次勁豐富!配牛油多士、薄脆同食令人回味無窮。香煎北海道帶子,鮮流心牛奶芝士,九龍醬園江戶前醬油漬牛油果,異國風情酸辣汁大大粒牛奶芝士奶香濃郁勁嫩滑,北海道帶子煎香後更爽口彈牙好鮮甜~伴碟仲有軟滑醬油漬牛油果、清甜蕃茄仔,配以酸辣汁好創新。椰青龍井冷泡茶入口有淡淡椰青香味,配埋龍井茶好清新解渴。@holjeng_ #holjeng_
Oh yeah!!!!
終於都去左何蘭正65 Peel!
之前心思思想試但booking好full,
見佢搬咗新鋪,即刻打去預約~

何蘭正無論食物、員工、環境都好好,
中西fusion 菜勁有特色,
員工勤快有禮又NICE,
裝潢以舊式香港為主題,
有霓虹燈牌、繪畫岩哂打卡影相!

新鋪地方寬敞舒適,
「鬼佬涼茶」霓虹燈牌好搶眼。

沙薑風味炸雞
單骨雞翼炸至金黃香脆,
啖啖肉嫩滑好JUICY,
沙薑味調味適中,鹹香惹味~

脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬
四粒波波咬開有絲絲香甜蟹肉,
食落仲有軟綿薯粒,口感好特別,
點埋黑醋蛋黃醬就更滋味。

法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士
鵝肝燉蛋濃郁甘香,質感如絲般幼滑,
入口仲有啖啖女兒紅酒香,味道層次勁豐富!
配牛油多士、薄脆同食令人回味無窮。

香煎北海道帶子,鮮流心牛奶芝士,
九龍醬園江戶前醬油漬牛油果,異國風情酸辣汁
大大粒牛奶芝士奶香濃郁勁嫩滑,
北海道帶子煎香後更爽口彈牙好鮮甜~
伴碟仲有軟滑醬油漬牛油果、清甜蕃茄仔,
配以酸辣汁好創新。

椰青龍井冷泡茶
入口有淡淡椰青香味,
配埋龍井茶好清新解渴。

@holjeng_
#holjeng_
2021-04-24
2021-04-24 508 浏览
前陣子經過餐廳舊址,失望而回,本來以為餐廳做不住了,原來只是搬了,新址位置位置更便利。餐廳有大玻璃,可以看看風景,也有霓虹燈的裝飾,有大排檔的感覺。⭐️煎封頂級picanha配日本椰菜黑松茸$198巴西牛排五成熟配日本椰菜,牛排已經一早切片,脂肪比較少,入口軟嫩,肉味突出。配上日本椰菜和松茸菇可以中和肉的飽膩感。⭐️順德風情雙籽三文魚他她配香脆雲吞皮$128餐廳的招牌菜之一,由三文魚籽加上三文魚肉粒,配搭炸雲吞皮,三文魚肉入口魚脂豐富,口感肥而不膩。⭐️24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯$178慢煮伊比利亞叉燒肥瘦各佔一半,入口肉味更突出,油脂香滑,配搭豬油撈飯,本以為豬油會很油膩,但入口只有香,油膩感反而不太明顯。幸好有洋蔥中和叉燒的膩感,還有一粒太陽蛋,另米飯更香。⭐️巨大泡芙配菊花芝士忌廉干蝶豆花蜜糖絨毛丨乳酪脆粒$98最後點了賣相吸引的泡芙,泡芙上面的蝶豆花蜜糖絨毛十分搶眼,入口倒沒什麼味道。咬一口,忌廉原來夾著乳酪脆粒,更添層次呢!

⭐️煎封頂級picanha配日本椰菜黑松茸$198

煎封頂級picanha配日本椰菜黑松茸

配上日本椰菜和松茸菇可以中和肉的飽膩感。

⭐️順德風情雙籽三文魚他她配香脆雲吞皮$128
順德風情雙籽三文魚他她配香脆雲吞皮

幸好有洋蔥中和叉燒的膩感,還有一粒太陽蛋,另米飯更香。

⭐️巨大泡芙配菊花芝士忌廉干蝶豆花蜜糖絨毛丨乳酪脆粒$98
巨大泡芙配菊花芝士忌廉干蝶豆花蜜糖絨毛丨乳酪脆粒

咬一口,忌廉原來夾著乳酪脆粒,更添層次呢!

巨大泡芙配菊花芝士忌廉干蝶豆花蜜糖絨毛丨乳酪脆粒