2021-04-24 350 浏览
之前去過舊舖嘅時候試過fusion菜,我仲深刻印象就係叉燒飯,試過嘆為觀止,估唔到佢喺原地蘇豪區重開樓上鋪,咁都要去試吓新店地方寬躺坐得比較舒服,裏邊仲有霓虹燈掛牆保留返原有風格🤭玻璃窗油畫用中式龍鳳呈祥,入型入格,嚟到必定打卡❤️✨24小時慢烤伊比亞叉燒配豬油飯上一次我就食咗廿四小時慢煮已被牙叉燒食完之後回味要encore ,今次order左仍然保持到叉燒裏面7分肉 3分肥,肉質經過慢煮關係,所以仍然保持到豬肉軟腍腍,肥豬肉即溶嘅感覺,但食唔到油膩感覺,烤過完美嘅叉燒燶邊效果👍🏻再配埋豬油撈飯加多隻流心蛋,撈埋一齊食好Juicy,側邊紫菜食落去口感更加香口濃郁,仍然保持高水準呢碟朋友試完都讚不絕口😬必食推介✨油泡台灣龍膽石班球配頭水紫菜汁,明太子牛油手工扁意粉意粉用咗手工做口感好彈牙,超有口感班球用咗油泡過膽石斑球食落去口感非常彈牙爽口,配埋紫菜汁撈埋明太子,一粒粒嘅口感更加豐富濃厚,而紫菜汁配明太子原來都好match,真係意外驚喜✨雲呢拿棕樹糖冰咖啡依杯係餐廳客人首選必order飲品,特別在就係雲呢拿同咖啡雪到冰粒,底層厚厚棕樹糖精粹就係用熱鮮奶慢慢撞入杯子裏等冰塊溶化雲尼拿同咖啡冰

✨24小時慢烤伊比亞叉燒配豬油飯
呢碟朋友試完都讚不絕口😬必食推介

✨油泡台灣龍膽石班球配頭水紫菜汁,明太子牛油手工扁意粉
意粉用咗手工做口感好彈牙,超有口感

✨雲呢拿棕樹糖冰咖啡
精粹就係用熱鮮奶慢慢撞入杯子裏等冰塊溶化雲尼拿同咖啡冰塊攪拌後,第一啖慢慢係口裏面散發雲呢拿微香,咖啡甘香,口感豐富濃厚 ,下次再嚟一定encore

✨Pineapple Iced Tea
鳳梨加冰好香果肉味爽甜🧊
茶味淡淡芬香,味道亦唔會太過甜,
啱晒夏天飲 透心涼😍

✨Hojicha Latter
焙茶比我感覺係比較濃厚甘香,試咗一啖鮮奶撞焙茶好creamy,茶味甘醇少量苦澀味,容易入口😋

2021-04-19
  • 24小時慢烤伊比亞叉燒配豬油飯
何蘭正主打特色fusion菜,係中環搬左新鋪,地方寬敞有吾少打卡位,店員超nice仲要吾收service charge,緊係要黎支持下💛香煎澳洲牛臉肉漢堡包($138)第一次食牛臉肉既burger,肉質煮得好軟淋,配沙嗲醬食好惹味,而且麵包焗得外脆內軟,薯條除左可以點茄汁仲有蛋黃醬😍炸得仲好脆24小時慢煮伊比利亞叉燒配香蔥豬油撈飯($178)雖然依個價錢食叉燒飯可能會覺得好貴,但佢絕對係值依個價!24小時慢煮既叉燒舊舊都好厚切,食落去超淋,而且肥瘦均勻,脂肪位口感一流,肉味香濃, 配上日本太陽蛋,蛋汁加豬油撈飯食好香口又吾會好膩,仲有大量既紫菜鋪係面,成個配搭都好正🥰🥰Daily dessert(朱古力waffle)($98)香蕉配nutella waffle,再加埋芝麻雪糕,特別既係waffle中間加左麻糬,食落去口感超煙韌,而且nutella醬好夠,食到最尾都夠點🤤咸梅西瓜沙冰($58)依個天氣好岩飲西瓜沙冰🍉再加埋咸梅帶d酸味好特別

香煎澳洲牛臉肉漢堡包($138)

24小時慢煮伊比利亞叉燒配香蔥豬油撈飯($178)

Daily dessert(朱古力waffle)($98)

咸梅西瓜沙冰($58)
依個天氣好岩飲西瓜沙冰🍉再加埋咸梅帶d酸味好特別
2021-04-23
呢間位於中環嘅fusion餐廳其實已經book mark咗好耐~終於有時間喺佢搬咗新舖之後黎試下🥰24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋, 紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $𝟷𝟽𝟾個個黎到都必點嘅超人氣叉燒飯🔥叉燒微微焦香 而且超軟腍入味日本蛋亦都蛋香十足🍳豬油撈飯勁香口 食到停唔倒🤣配上洋蔥漬嘅酸香 剛好可以解膩呢~脆炸蟹肉飯波配蛋黃醋 $𝟾𝟾飯波嘅皮夠簿夠脆 咬落去𝚜𝚘𝚔𝚜𝚘𝚔聲!蟹肉亦都有驚喜 食得倒個鮮味🦀唔係𝚑𝚎𝚊比啲霉蟹肉塞落去~法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士 $𝟷𝟶𝟾呢個又咸又甜嘅配搭真係第一次試😂食落去鵝肝味都充足 但蛋香就唔太夠而且可能因為酒味太濃蓋過左其他材料嘅味道~麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆 $𝟷𝟽𝟾蜆肉仲係好𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢!而且處理得好乾淨 完全唔會有沙~入面仲有雲耳 寬粉同豆腐🤩吸曬湯嘅精華 辣得好過癮🥳整體黎講 不過小編覺得係幾好食~不過由於餐廳位於中環嘅關係餐廳定價其實都稍為偏高但店員都好𝚗𝚒𝚌𝚎 氣氛又好 閒時𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕下真係一流🍻
呢間位於中環嘅fusion餐廳
其實已經book mark咗好耐~
終於有時間喺佢搬咗新舖之後黎試下🥰

個個黎到都必點嘅超人氣叉燒飯🔥
叉燒微微焦香 而且超軟腍入味
日本蛋亦都蛋香十足🍳
豬油撈飯勁香口 食到停唔倒🤣
配上洋蔥漬嘅酸香 剛好可以解膩呢~

脆炸蟹肉飯波配蛋黃醋 $𝟾𝟾
飯波嘅皮夠簿夠脆 咬落去𝚜𝚘𝚔𝚜𝚘𝚔聲!
蟹肉亦都有驚喜 食得倒個鮮味🦀
唔係𝚑𝚎𝚊比啲霉蟹肉塞落去~
脆炸蟹肉飯波配蛋黃醋

法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士 $𝟷𝟶𝟾
呢個又咸又甜嘅配搭真係第一次試😂
食落去鵝肝味都充足 但蛋香就唔太夠
而且可能因為酒味太濃
蓋過左其他材料嘅味道~

麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆 $𝟷𝟽𝟾
蜆肉仲係好𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢!
而且處理得好乾淨 完全唔會有沙~
入面仲有雲耳 寬粉同豆腐🤩
吸曬湯嘅精華 辣得好過癮🥳
麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆

整體黎講 不過小編覺得係幾好食~
不過由於餐廳位於中環嘅關係
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋
  • 紅洋蔥漬
  • 香噴噴香蔥豬油撈飯
2021-04-21 78 浏览
🥢中環重開何蘭正 • 港式玩味fusion菜🇭🇰真係好_正😍新店開喺蘭桂芳附近環境大過舊店好多,多咗好多位同大枱仲有一幅大玻璃畫咗一對龍鳳朝早仲會有barista駐場! 除咗美食仲有靚啡嘆日頭同夜晚影相2種風味~menu都有唔同㗎➠順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲呑皮$128封面就係呢味小食了!! 三文魚籽同肥美三文魚已經調好味,鹹鹹哋配加埋脆嘅炸雲呑皮送酒一流🍻➠沙薑風味脆炸雞翼$88真係好好味😋單骨雞翼方便食~炸得好脆,沙薑味醬夠濃!!!➠法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士$108呢個菜式有令我意想不到! 係一個用鵝肝醬整食嘅焦糖燉蛋🤣擺盤仲有士多啤梨🍓藍莓🫐食落喺好重酒香偏甜,當抹醬搽落脆脆牛油多士➠香煎澳洲和牛臉、配沙爹金菇汁、櫻花蝦煎腸粉$182之前食過佢哋嘅腸粉好鍾意!! 呢個沙爹牛面肉有咬口,重口味,煎腸粉加埋櫻花蝦特別香口➠椰青龍井冷泡茶$58餐廳仲拎緊酒牌,所以點咗呢個冷泡茶好有椰子香🥥清爽幾啱夏天📍何蘭正中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

🥢中環重開何蘭正 • 港式玩味fusion菜🇭🇰
真係好_正😍新店開喺蘭桂芳附近
環境大過舊店好多,多咗好多位同大枱

仲有一幅大玻璃畫咗一對龍鳳

朝早仲會有barista駐場! 除咗美食仲有靚啡嘆
日頭同夜晚影相2種風味~menu都有唔同㗎

➠順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲呑皮$128

➠沙薑風味脆炸雞翼$88
真係好好味😋單骨雞翼方便食~
炸得好脆,沙薑味醬夠濃!!!

➠法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士$108

➠香煎澳洲和牛臉、配沙爹金菇汁、櫻花蝦煎腸粉$182

➠椰青龍井冷泡茶$58
餐廳仲拎緊酒牌,所以點咗呢個冷泡茶
好有椰子香🥥清爽幾啱夏天

📍何蘭正
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
2021-04-08
💙 之前何蘭正喺舊地址嘅時候,已經幫襯過☺️ 上一次食都好滿意。而家見佢轉左地址,就趁中午過嚟試下👍🏼💙 上到去環境同之前感覺有啲唔一樣,而家可能因為有大玻璃感覺開陽咗好多!以前嘅”鬼佬涼茶”燈箱仲喺度☺️ 玻璃亦都整咗”何蘭正”燈箱,同畫咗啲pattern好搶眼😍💙 Lunch Menu同之前食嘅Dinner Menu好唔同,都幾有驚喜🤩💙 雖然未有酒牌,未叫得酒住🤣 不過發現而家何蘭正有專業炒豆師同barista坐陣,有多款咖啡☕️可以揀!連Affogato都有👍🏼咖啡豆味道可以揀nutty or fruity 仲可以揀vegan milk! 😍 (Oat or Soy milk)我揀左coffees bomb 💣 (coffee coke) $48 第一次飲咖啡加可樂,發現原來幾好飲!😳兩者好夾,有氣咖啡嘅感覺😎💙 石斑魚柳漢堡包🍔 $168呢個漢堡包好有心機!首先魚柳用左龍膽石斑魚柳,煎得好好味😋平時漢堡包用醃青瓜做配料,呢個漢堡包就用咗醃奇異果🥝好特別😍他他醬入邊仲加咗啲皮蛋👍🏼 拿,呢個漢堡包就有芫荽嘅,我本人就好鍾意啦🤣 如果你哋有人唔識芫荽記得叫佢走芫荽😎💙 何蘭正style

咖啡豆味道可以揀nutty or fruity
第一次飲咖啡加可樂,發現原來幾好飲!😳
兩者好夾,有氣咖啡嘅感覺😎

💙 石斑魚柳漢堡包🍔 $168
呢個漢堡包好有心機!首先魚柳用左龍膽石斑魚柳,煎得好好味😋

💙 何蘭正style egg benedict $158
你個Egg Benedict用左開邊長棍麵包 (Baguette),除咗糖心蛋,最正係有Iberico叉燒!啲叉燒真係好好味🥺👍🏼成個配搭都好正

💙 Giant Puff! $98
我見好多人都嗌左呢個打卡🤣 想甜品嘅時候係用中國式點心蒸籠上,好特別
上邊藍色嘅裝飾,原來係用大菜糕絲浸左碟豆花水而做😳
啲cream好滑好香😍

💙 成餐飯都食得好開心🥳 可以話何蘭正質素冇下降之餘,仲越早越好👍🏼

P.S. 而當日發生咗件小插曲。就係我唔小心將一大杯Coffeein Bomb 倒咗落自己個身,對鞋,同埋地下度🥲🥲 職員效率迅速,幫我哋轉左位,清潔好地下,仲好好人咁沖過一杯新嘅飲品俾我❤️ 感動🥺 嗰日真係唔好意思🙏🏼
2021-04-21 344 浏览
何蘭正係中環重開啦‼️ 新店係雲咸街2樓 依舊好有特色好多打卡位🤩 真係好欣賞佢地食物 每一款都好特別好用心design combination係出面食唔到既😍 睇到Menu已經好興奮好多款都想試😛 值得一提係每個店員都好熱情用心款待每一位客人👍🏻Dinner Menu分左small 同large sharing plate 我哋small個邊揀咗試法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士😛 第一次試鹹嘅焦糖燉蛋 老實講味道有啲似腐乳加砂糖😂 配埋旁邊牛油多士同炸雲吞皮一齊食真係幾特別😂主菜我地揀左呢度嘅signature 24小時慢煮伊比利亞叉燒豬油撈飯同香煎北海道帶子配流心牛奶芝士🤩 豬油撈飯真係100個邪惡😈 食落香而不膩 配埋紅洋蔥漬 酸酸甜甜好好食😋 叉燒半肥瘦 慢煮嫩滑 加埋日本半熟太陽蛋既蛋汁真係冇得輸👅 香煎北海道帶子估唔到係冷盤 帶子煎到啱啱好 如果就咁食中間嘅牛奶芝士可能會比較膩 佢哋好細心咁喺下面加咗牛油果等水果 配上異國風情酸辣汁 成件事即刻balance晒👍🏻飲品方面我哋就揀咗超級沙冰同越式椰子咖啡沙冰🧉 超級沙冰係牛油果加上羽衣甘藍打成嘅沙冰 味道好清新 面頭加上

豬油撈飯真係100個邪惡😈
食落香而不膩 配埋紅洋蔥漬 酸酸甜甜好好食😋
叉燒半肥瘦 慢煮嫩滑 加埋日本半熟太陽蛋既蛋汁真係冇得輸👅
香煎北海道帶子配流心牛奶芝士

飲品方面我哋就揀咗超級沙冰同越式椰子咖啡沙冰🧉 超級沙冰係牛油果加上羽衣甘藍打成嘅沙冰 味道好清新 面頭加上檸檬汁奇亞籽 好健康😛 越式椰子咖啡沙冰係越南咖啡加椰子沙冰 咖啡味香濃 好似真係返咗越南咁🥰

最後點少得一個甜品 我哋揀咗西班牙油炸鬼😈 Churros炸到香甜香脆 配上非常香濃嘅芝麻雪糕同花生吉士醬 意想不到咁好食🌟
西班牙油炸鬼
西班牙油炸鬼
2021-04-21 144 浏览
/何蘭正🇭🇰💛/#sa中環篇 #sa良心小店篇➖➖➖<日頭係cafe ☕️夜晚係酒吧🍻>➖➖➖好耐之前舊舖都去過一次😝試過佢哋嘅酒精飲品同埋叉燒飯終於等到佢哋搬咗新舖啦 感覺闊落咗好多依舊有霓虹燈打卡位😝日抖有埋午市 仲有啲平日cafe 都有機會食到嘅野🤤有咖啡有特飲 遲啲會有酒類tim ➖➖➖1️⃣香脆軟殼蟹異國風情酸辣牛油果蓉拖鞋麵包 $108 幾鍾意個牛油果蓉 酸酸辣辣 幾有泰式風味😝軟殻蟹都夠酥脆! 🦀中間夾左隻太陽蛋 帶流心效果🥰拖鞋包唔會好乾 幾鬆軟 再香脆啲口感更佳😚會有啲似食burger 嘅組合🍔➖➖➖2️⃣24小時慢烤伊比亞叉燒配豬油撈飯 $178 🌟係舊店嘅時候都食過一次 不過夜晚就會有少少唔同~ 會多左鴨肝!都似暗然銷魂飯叉燒夠肥美 都幾多脂肪煎蛋蛋黃稍為熟左啲~ 而豬油撈飯都真係幾重豬油味 帶點咸香 幾滋味➖➖➖3️⃣花生吉士醬、焦黃火煉奶格仔窩夫配黑芝麻雪糕 $98 另外仲有幾款特色甜品💛呢款會較heavy 食左幾多澱粉質 所以都幾飽😆黑芝麻雪糕正常濃度 窩夫口感較腍 似食雞蛋仔 幾重蛋香🤤而煉奶同平日都不同 呈金黃色 連花生吉士結合 不太甜 花生味頗濃郁亦
/何蘭正🇭🇰💛/

會有啲似食burger 嘅組合🍔
香脆軟殼蟹異國風情酸辣牛油果蓉拖鞋麵包

2️⃣24小時慢烤伊比亞叉燒配豬油撈飯 $178 🌟
叉燒夠肥美 都幾多脂肪
煎蛋蛋黃稍為熟左啲~
而豬油撈飯都真係幾重豬油味 帶點咸香 幾滋味

24小時慢烤伊比亞叉燒配豬油撈飯
花生吉士醬、焦黃火煉奶格仔窩夫配黑芝麻雪糕
咸梅西瓜沙冰
2021-04-20 49 浏览
何蘭正越搬越近,唔止近左老蘭,個場大左座位好闊落坐得安全舒服,冷氣涼浸浸,行斜路上去都唔係問題!好有heart 嘅waitress 姐姐熱心向我地講解,經過新改革,何蘭正推出左多款lunch set, 個lunch menu 咁多款選擇真係好吸引!甫坐低偷望隔離枱嘅漢堡包餐個賣相好正。而我地因為係薯蓉嘅粉絲,一見到個小食就揀左松葉蟹肉雞油花雕薯蓉$68,真係今餐嘅亮點,夠哂香滑,有濃郁嘅花雕味,又有蟹肉增加層次感,好無敵,食完已經好肯定呢道菜回頭率好高!主菜烤三文魚柳$138,用上楓糖醬油醃製,咸咸甜甜嘅味道好有特色,而配菜嘅炸薯仔就淋上蟹籽甜酸汁,同個三文魚有強烈對比。三文魚肉質鬆軟多汁,仲有好罕見嘅粗碌花生芽菜,食落一d 芽菜味都冇,爽脆有啲似食蘆荀嘅感覺好過癮。另一道主菜,係黑毛豬叉燒煎蛋豬油飯$178,份量大碗,用左珍珠米配上韓式紫菜,一啖煙韌飯香同一啖厚切叉燒,撈飯一流!餐廳好有心搵左本地炒豆師,炒兩款豆,有nutty 同 fruity 豆揀。我杯doppio $35就有朱古力同caramel 嘅nutty 味,double shot 嘅espresso 好濃烈。earl g

earl gray latte $50係冇咖啡嘅,只有茶同奶,香滑奶味濃,有多款特色嘅non coffee 嘅茶飲latte 可供選擇,啱哂我位唔飲咖啡嘅朋友。

食完已經好飽,今次食唔落甜品喇>< 下次黎要試埋佢d 甜品先得啊!
2021-04-16
2021-04-20 35 浏览
之前得知何蘭正結業,真係覺得好可惜😞但慶幸嘅係.....新嘅何蘭正返嚟啦👏🏻真係可喜可賀🎊二話不說即約埋朋友去食dinner😆新店繼續沿用霓虹燈佈置,空間感亦比舊店闊落,店員仲好友善𠻹!🔸法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士($108)混入鵝肝及中國酒嘅焦糖燉蛋好有特色,不但充滿酒香,口感幼滑又creamy,配多士一齊食好夾,係好有驚喜嘅中西fusion菜式,推薦👍🏻🔸焗燒烤蘑菇鹹蛋黃釀粟米粒,粟米芯,配甜酸香菇絲($138)大蘑菇都幾juicy又啖啖肉,粟米粒及粟米芯又增添咗口感,而且每一啖都有淡淡嘅鹹蛋黃香,配埋清爽帶酸嘅椰菜絲沙律,呢款素食都唔錯😋🔸香煎澳洲和牛臉,配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉($182)和牛臉份量都幾多,炆得又夠腍,肉質好軟嫩👍🏻腸粉外層煎到有啲微焦,金菇切成小段混入沙嗲汁,再淋上和牛臉及腸粉上,呢個配搭都幾得意😆🔸咸梅西瓜沙冰($58)西瓜沙冰灑上話梅粉,更能帶出西瓜嘅清甜,飲落仲帶少少酸,確係幾好飲😋🔸陳皮普洱($45)本以為以現成茶包沖泡,但原來係用茶隔盛載茶葉及陳皮泡成,唔會飲到滿口茶葉!飲落有淡淡陳皮嘅甘甜,普洱仲有消滯解膩功效,食到咁飽飲返杯茶確係唔錯

🔸法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士($108)

🔸香煎澳洲和牛臉,配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉($182)

🔸咸梅西瓜沙冰($58)

🔸陳皮普洱($45)
本以為以現成茶包沖泡,但原來係用茶隔盛載茶葉及陳皮泡成,唔會飲到滿口茶葉!飲落有淡淡陳皮嘅甘甜,普洱仲有消滯解膩功效,食到咁飽飲返杯茶確係唔錯👍🏻
2021-04-20 343 浏览
很久之前吃過何蘭正,原來重新開了在蘭桂坊,選址更加方便。沙薑風味脆香雞翼 $88雞翼單骨,方便進食,份量也足。雞翼香脆,帶著隱隱沙薑味道。法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士 $108作為鵝肝愛好者,鵝肝燉蛋是一道我一直蠻欣賞的。這個加上了女兒紅,果然有一種酒香,整體質地有點入口即溶,蠻好吃的呢。順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $128佈滿了三文魚籽的三文魚他他好吃,帶點亞洲風味,好吃呢!辛辣車仔風味乾煏穀飼澳洲頂級有骨小牛排配烤日本大根 S $258這個主菜size的可以選擇小還是大,小的絕對足夠分著吃。小牛排牛味濃郁,日本大根煮得入味香甜。雖然現在還沒有酒牌,不過將來再在這邊喝酒吃飯是不錯的選擇呢!
很久之前吃過何蘭正,原來重新開了在蘭桂坊,選址更加方便。

沙薑風味脆香雞翼 $88

雞翼單骨,方便進食,份量也足。雞翼香脆,帶著隱隱沙薑味道。

法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士 $108

順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $128

佈滿了三文魚籽的三文魚他他好吃,帶點亞洲風味,好吃呢!

順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮

辛辣車仔風味乾煏穀飼澳洲頂級有骨小牛排配烤日本大根

順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮
辛辣車仔風味乾煏穀飼澳洲頂級有骨小牛排配烤日本大根
2021-04-19 39 浏览
今日森仔放假,去左中環Chill Chill佢。餐廳🍴近蘭桂坊附近,由地鐵站行上去都係5分鐘左右😌😌十分便利!最正嘅係餐廳🍴採用落地玻璃,光線充足,滿滿嘅自然光,一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻而內部裝潢更係時尚,和舊店一樣有一種懷舊情懷之餘,也有酒吧感覺😊😊座位方面更加係一流,絕對乎合1.5米距離。我地坐得舒服😌,又傾得安心😙何蘭正除左環境氣氛夠Chill, 佢地嘅食物亦真係一樣咁正咁新潮🤩🤩當日森仔叫左法式幼滑薯蓉配松葉蟹肉,香煎澳洲牛臉肉配沙嗲醬漢堡包🍔,仲有是日意粉香煎柔嫩八爪魚🐙櫻花蝦手工扁意粉🍝。三個均各有特色,美味非常。法式幼滑薯蓉配松葉蟹肉($68)薯蓉真的非常香滑,充滿牛油🧈香味😙同時,唔好睇佢細細碗,松葉蟹肉真係鋪滿晒,所以食落啖啖肉,真係唔係講笑😜😜而蟹肉亦很鮮甜,配上花雕酒味和香滑薯蓉,令食物味道提升了幾個檔次🤓🤓🤓香煎澳洲牛臉肉配沙嗲醬漢堡包🍔($138)當日森仔最愛嘅就係佢。因為佢嘅味道真係好鬼正之餘,個份量仲好足😊😊澳洲牛臉🐮肉真係好鮮嫩,而廚師香煎後確切封了肉汁🤩🤩🤩美味非常!配上沙嗲醬,惹味到不行!仲有大大份熱辣辣嘅粗薯條🍟不但香脆可口,仲加上辣粉,超班❤️❤️❤️香煎
今日森仔放假,去左中環Chill Chill佢。
座位方面更加係一流,絕對乎合1.5米距離。
我地坐得舒服😌,又傾得安心😙

三個均各有特色,美味非常。

法式幼滑薯蓉配松葉蟹肉($68)
薯蓉真的非常香滑,充滿牛油🧈香味😙

香煎澳洲牛臉肉配沙嗲醬漢堡包🍔($138)
當日森仔最愛嘅就係佢。
因為佢嘅味道真係好鬼正之餘,個份量仲好足😊😊
配上沙嗲醬,惹味到不行!
仲有大大份熱辣辣嘅粗薯條🍟
不但香脆可口,仲加上辣粉,超班❤️❤️❤️

香煎柔嫩八爪魚🐙櫻花蝦手工扁意粉🍝
餐廳每天也會有是日意粉🍝,天天不同,創意爆燈!
而當日嘅就係這個!
最爆嘅係佢個汁係腐乳牛油汁。
森仔起初都有少少驚,個味道會唔會好怪。
但係食落又好惹味,配埋香煎柔嫩八爪魚🐙和櫻花蝦等海鮮🦞,又係異常咁夾!
帶出食材的鮮味🤪🤪
真係估佢唔到,濃濃嘅汁掛上手工扁意粉🍝,更加係食唔停口😌😌

整體而言,餐廳不論環境,食物質素,服務態度均是100分😙😙😙比起舊店有過之而無不及!森仔極力推介🤪🤓🤓

味道❤️❤️❤️❤️❤️
價錢❤️❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️❤️❤️
(五個❤️為最高)
好開心何蘭正重開返🎊🎈 新舖位置比舊舖更加方便,正正喺藝穗會對面,好容易就搵到了📍新舖仍舊型格玩味😎 彩色人手繪畫龍鳳塗鴉、招牌霓虹燈🚦等都係打卡位,第一次嚟既我都引唔住不停影影影呢📸·🍚24小時慢煮伊比利亞叉燒飯  HKD$178哩個叉燒飯完全顛覆左我對叉燒飯既觀感😻🙀 叉燒係用左慢煮方式,24小時慢煮整得又軟又腍😍外層香脆仲有少少燶邊,又唔會乾掙掙,口感外脆內軟無得輸💯而個豬油撈飯更係完勝😋 超級香之餘,豬油令飯粒變到滑嘟嘟,再篤穿埋隻流心蛋🍳撈埋一齊食,真係正L到無朋友😍🤩·🍝是日精選 · 北海道帶子櫻花蝦扁意粉配紫菜汁  HKD$148一上碟俾4粒king size帶子吸引住😻 煮到啱啱好熟,口感軟綿綿😚紫菜汁少少甜甜地,混埋櫻花蝦扁意粉一齊食,香得嚟夾仲好有口感🤤 店員果然無介紹錯🤗·🥧巨大泡芙|菊花芝士忌廉|蜜糖蝶豆花(絨毛)  HKD$98以蒸籠奉上賣相已經相當吸引眼球👀💖 巨大泡芙加上🧀芝士忌廉已經夠哂特別🤩面頭再加上蝶豆花蜜餞絨毛🔵 成個甜點即時upgrade左,fusion味好濃😎泡芙外層夠鬆脆,細滑飽滿既芝士忌廉十足係我杯茶😻 味道唔會好甜,自己食哂2大個都唔會感

🍚24小時慢煮伊比利亞叉燒飯  HKD$178

外層香脆仲有少少燶邊,又唔會乾掙掙,口感外脆內軟無得輸💯

泡芙外層夠鬆脆,細滑飽滿既芝士忌廉十足係我杯茶😻 味道唔會好甜,自己食哂2大個都唔會感到甜膩😆 個人好喜歡💕
🥥越式椰子咖啡沙冰  HKD$68

將椰汁混合咖啡打成沙冰🥥☕ 濃甜既椰子味道完全融入咖啡當中🈵️

每啖都充斥著椰子香氣及咖啡醇香☺ 富有越式味道的一杯特飲。
2021-04-03
午餐
  • 巨大泡芙|菊花芝士忌廉|蜜糖蝶豆花(絨毛)
2021-04-18 40 浏览
I was so sad when I found out they were closed! And one day I was walking in central and I saw the name “何蘭正” I was so happy, I texted my friends and told them about it! Do they reopened it at a new location! A bigger more spacious location! Can’t wait to go there again!! Always loved the vibe and the beer flight there! Perfect for someone who wants to try different types of beer at the same time without having to drink four actual pints of beer and feeling bloated!!
2021-04-18 545 浏览
🌟何蘭正🌟主打特色中西fusion 菜,仲係良心小店💛!搬咗去新舖之後,地方更大,坐得舒服咗,交通又更方便,自然人流更旺!👍🏻🐓黃金脆炸雞配甜辣雞醬$92金黃色嘅炸雞,顏色吸引!🤩炸漿薄而脆,而且有調味,唔洗點醬已經好好味喇!💕火喉啱啱好,炸漿內嘅雞肉仍保持嫩滑,連雞胸位都一樣唔鞋!真正做到皮脆肉嫩,推介!😍🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒 配煎日本太陽蛋🍳,紅洋蔥漬🧅,香噴噴香蔥豬油撈飯$178何蘭正版本嘅黯然銷魂飯😆,經慢煮處理過的叉燒肉質軟腍可口,仲要入晒味!🥰香蔥豬油完全均勻成佈滿在每顆飯粒上,香口油潤美味,🍳撈埋蛋漿食,口感更加豐富!😘🧀香煎北海道帶子,鮮流心牛奶芝士,九龍醬園江戶前醬油漬牛油果🥑,異國風情酸辣汁$168🧀好大粒牛奶芝士!配煎至香口嘅北海道帶子、冰涼爽口嘅蔬菜、仲有🥑牛油果同埋酸辣汁,係很有特色的凍盤!🥗🍍台灣金鑽鳳梨烏龍冷泡茶啊$58一定要支持一下台灣的金鑽鳳梨🍍,甜美嘅果香配冰涼嘅烏龍茶🍹,真係消暑嘅Good Choice!💛

🐓黃金脆炸雞配甜辣雞醬$92

🍍台灣金鑽鳳梨烏龍冷泡茶啊$58

何蘭正🥰第一次黎到,感覺是型格的西餐,有好多Signiture打卡位,安排座位正正面對住鬼佬涼茶霓虹燈牌,岩灑我呀喂!!Menu有好多菜式,食物是fusion菜,好有特色同驚喜呢,重點係唔收加一服務費,哇!!點解咁正嫁!24小時慢煮伊比利亞叉燒配香煎日本太陽蛋+紅洋蔥漬+香蔥豬油撈飯,聽說是必食的,因為我見每抬都叫黎食,叉燒是厚切的,原有光澤,肉味香濃,好嫩口,果真是慢煮呢!飯是用豬油撈飯,第一次食果然食落特別香口👅烤三文魚柳配楓糖醬油,我係烤三文魚柳控黎嫁,好喜歡哩度的三文魚🐟肉質好細嫩呀,不會乾身,仲好有水份,香烤後油香特別出,讚!!還有伴碟的薯仔,吃清光了😋香煎澳洲牛臉🐮肉 沙嗲醬,金菇菜,薯條,漢堡包🍔每個Menu都好長,我覺得好得意😎 香煎澳洲牛臉🐮肉大大塊,好入味👍滿滿的沙嗲醬,配埋金菇菜,中和左牛臉肉的油脂感,加埋漢堡包好配呀😜仲有可愛嘅薯條🍟點了Black sesame Latte☕️好有驚喜喎,芝麻味相當濃烈,感覺好似飲緊芝麻糊咁😍何蘭正香港中環雲咸街26號東方有色大廈2樓

何蘭正
香港中環雲咸街26號東方有色大廈2樓