2021-07-12 79 浏览
Lunch time 時間好想去一D 令心情放鬆的地方,見呢度幾chill & casual. 而且waitress 個個也好型好有禮貌, 而家全間餐廳播D歌也可以令人一個暫時忘記工作的煩惱。我哋用openrice app訂了枱還requested window side. 早兩日會收到SMS 確認出席並有當日的menu俾你預先睇定👍🏻我點了軟穀蟹配煎蛋的飽,我忘記了全名,只記得有大量牛油果,總之成個set都好正😋

搬新鋪後終於有機會試到中環非常出名既呢間玩味十足既fusion菜🥳 餐廳空間感好夠 裝修好signature 港式懷舊風格 要讚一讚店員服務態度都好好!.🐥多水多汁鼠尾草烤雞胸|擔擔風辣冷豆腐|凍高荀 ($118) [😋7.8/10]𝚂𝚞𝚙𝚎𝚛 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢 𝚛𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚜𝚊𝚐𝚎 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚜𝚝 | 𝙳𝚊𝚗 𝙳𝚊𝚗 𝚜𝚝𝚢𝚕𝚎 𝚌𝚘𝚕𝚍 𝚝𝚘𝚏𝚞 | 𝙲𝚎𝚕𝚝𝚞𝚌𝚎 個汁好特別好有擔擔麵既感覺 帶有麻辣味既麻醬 冷豆腐好滑好嫩 面仲有啲櫻花蝦 成個好開胃 唯一就係雞胸唔算好嫩 有啲硬 不過有汁所以唔會乾🐟烤三文魚柳|楓糖醬油|炸本地薯仔|蟹籽甜酸汁 ($138) 🌟 [😋8.8/10]𝚁𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚜𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 | 𝙼𝚊𝚙𝚕𝚎 𝚜𝚢𝚛𝚞𝚙 𝚜𝚘𝚢 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎 | 𝙳𝚎𝚎𝚙 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚕𝚘𝚌𝚊𝚕 𝚙𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 | 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝚊𝚗𝚍 𝚜𝚘𝚞𝚛 𝚝𝚘𝚋𝚒𝚔𝚘 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎好出色🥰 三文魚兩大塊 烤到好juicy好嫩 楓糖醬油甜甜地又鹹鹹地 好好食! 薯仔似係焗薯既口感 本地薯仔都好香薯仔味 加埋面頭蟹籽very ok!🦀香脆軟殼蟹|異國風情酸辣牛油果蓉|太陽蛋|拖鞋麵包
多水多汁鼠尾草烤雞胸|擔擔風辣冷豆腐|凍高荀

烤三文魚柳|楓糖醬油|炸本地薯仔|蟹籽甜酸汁

🦀香脆軟殼蟹|異國風情酸辣牛油果蓉|太陽蛋|拖鞋麵包 ($108) [😋6.99/10]
𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝚜𝚘𝚏𝚝 𝚜𝚑𝚎𝚕𝚕 𝚌𝚛𝚊𝚋 | 𝙴𝚡𝚘𝚝𝚒𝚌 𝚊𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚙𝚞𝚛é𝚎 | 𝚂𝚞𝚗𝚗𝚢 𝚜𝚒𝚍𝚎 𝚞𝚙 𝚎𝚐𝚐 | 𝙲𝚒𝚊𝚋𝚊𝚝𝚝𝚊
軟殼蟹新鮮炸起好脆身 唔會膩亦唔會乾! 不過炸粉有啲厚偏細隻 麵包用上ciabatta而唔係漢堡包 口感外脆內軟唔會過硬 辣辣地既牛油果蓉搽咗係麵包上面 有啲fushion感覺 幾夾幾特別 但牛油果份量偏少! 蛋有流心效果但可以再流啲
香脆軟殼蟹|異國風情酸辣牛油果蓉|太陽蛋|拖鞋麵包

🍝是日意粉|昆布忌廉明太子醬|煎帶子|魷魚|蘆筍|烏龍麵|🌟 [😋8/10]
𝙳𝚊𝚒𝚕𝚢 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 | 𝙼𝚎𝚗𝚝𝚊𝚒𝚔𝚘 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎 | 𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝚜𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 | 𝙰𝚜𝚙𝚊𝚛𝚊𝚐𝚞𝚜 | 𝚄𝚍𝚘𝚗
帶子魷魚份量都好多 煎得啱啱好 好juicy 用烏冬做base好特別 口感煙韌同埋好掛汁!
是日意粉|昆布忌廉明太子醬|煎帶子|魷魚|蘆筍|烏龍麵|

🍉咸梅西瓜沙冰 ($58)
𝚂𝚊𝚕𝚝𝚢 𝙿𝚕𝚞𝚖 + 𝚆𝚊𝚝𝚎𝚛𝚖𝚎𝚕𝚘𝚗 𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎
配搭好特別 好fresh

☕️𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 ($40)
nutty既咖啡豆 咖啡幾濃幾香

😋 味道評分: 8.1/10
🥳環境評分: 8.8/10
🤑性價比: 7.99/10
🤩回頭度: 8.2/10
📍何蘭正 𝙷𝙾 𝙻𝙰𝙽 𝙹𝙴𝙽𝙶
2/F, 29, Wyndham St, Central, Hong Kong Island, HK
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
多水多汁鼠尾草烤雞胸|擔擔風辣冷豆腐|凍高荀
烤三文魚柳|楓糖醬油|炸本地薯仔|蟹籽甜酸汁
香脆軟殼蟹|異國風情酸辣牛油果蓉|太陽蛋|拖鞋麵包
是日意粉|昆布忌廉明太子醬|煎帶子|魷魚|蘆筍|烏龍麵|
2021-07-10 113 浏览
因為今日要慶祝我朋友生日,所以一早已經上網預約咗呢間人氣好高嘅中環餐廳,一入到呢間餐廳,俾人一種好chill嘅感覺。入呢邊嘅人都慢慢嘆緊小食同啤酒。我哋一坐底,就即刻嗌左野食同啤酒,我哋嗌左蝦意粉,魷魚,薯條,味道都不錯呢度既手工啤聽聞都唔錯,因為我哋唔飲得d好苦既啤酒,所以問左個到既侍應意見,侍應都好好,推薦左我哋一d無咁苦既啤酒,我哋仲嗌左一支個名叫既啤酒,覺得好有趣,口感都不錯!我哋最後仲嗌左必叫既油炸鬼甜品,因為事前已打電話交代今日有朋友生日,員工仲好有心思地在甜品上加上蠟燭,今晚呢餐飯真係好chill
呢度既手工啤聽聞都唔錯,因為我哋唔飲得d好苦既啤酒,所以問左個到既侍應意見,侍應都好好,推薦左我哋一d無咁苦既啤酒,我哋仲嗌左一支個名叫[hea]既啤酒,覺得好有趣,口感都不錯!我哋最後仲嗌左必叫既油炸鬼甜品,因為事前已打電話交代今日有朋友生日,員工仲好有心思地在甜品上加上蠟燭,今晚呢餐飯真係好chill
2021-03-10
庆祝纪念
生日
2021-07-09 106 浏览
位於中環蘭桂坊附近,主打新式fusion菜式。環境燈光昏暗,使牆上的霓虹光管十分搶眼!! 音樂和人聲有點嘈,令餐廳充滿著熱鬧的氣氛~🔶法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士焦糖燉蛋X 鵝肝 這個組合幾新穎。味道甜中帶鵝肝的味道,頗rich,有微微酒味。沾上脆脆同toast一齊食,食食下感覺較膩,但都不失為一個特別的味覺體驗🔷香煎澳洲和牛臉,配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉 惹味的沙嗲汁配上大大塊的牛臉肉。肉質OK同好入味,腸粉正常,沾沙嗲汁實在太夾!令我有衝動想叫碗白飯撈汁(如果多啲汁就更好了)但食到最後才發現原來有金菇的存在⋯來酒吧當然要試試本土的手工啤酒🍻🔹HLG玫瑰烏龍:烏龍味較重,像「麥味」。但沒有嘗出玫瑰味⋯🔹HLG荔枝紅苺:較酸,配油膩的食物不錯,因為頗清新

🔶法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士

🔷香煎澳洲和牛臉,配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉
香煎澳洲和牛臉

來酒吧當然要試試本土的手工啤酒🍻
🔹HLG荔枝紅苺:較酸,配油膩的食物不錯,因為頗清新
香煎澳洲和牛臉
  • 法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士
👨🏻‍🍳食物:新派中菜, fusion 得嚟係好味 & 特別的, 有D菜式比較重口味佐酒一流! 🥲地鋪既年代有好多款啤酒, 有 beer fight, 依家已經冇做,可惜!希望menu 加返beer fight🙏🏻🏙環境:好欣賞佢為咗外面望上去只有何蘭正的招牌燈牌而放棄擺多幾張枱, 做多幾枱客既性格。 打卡位必定係 《鬼佬涼茶》個燈牌! 大型BE@RBRICK打造成潮店! 之前去過地鋪,氣氛更似酒吧, 有一大排手工啤, 可以睇住佢地斟酒。依家午市做cafe, 放左coffee corner, 冇左beer corner. 🤵🏻服務:好年輕的waiters and waitress 特顯餐廳格調。 💰價錢:$300 - $400/pp 雖然價錢偏貴,但唔收加一, 補返數。

牛油香煎阿拉斯加蟹肉配幼滑特濃法式姜蓉味薯蓉
香煎和牛面頰,配沙茶金菇汁,櫻花蝦腸粉
牛油香煎阿拉斯加蟹肉配幼滑特濃法式姜蓉味薯蓉
香煎和牛面頰,配沙茶金菇汁,櫻花蝦腸粉
2021-07-06 104 浏览
中環高質fushion。私心推介🤩.終於有機會到訪荷蘭正的新店空間感十足,一大塊手繪的玻璃非常吸晴。食品有水準,地方有心思。到訪當日巧遇超強勁的咖啡師世界級的拉花❤️🔸香脆軟殼蟹|異國風情酸辣牛油蓉|太陽蛋|拖鞋麵包 $108賣相一百分💯軟殼蟹即叫即炸略嫌有丁點的油膩醬汁酸辣的味道令整份三文治的味道更豐富🔸24小時慢烤伊比利亞叉燒| 豬油撈飯|煎蛋|韓國紫菜 $177這份叉燒真的不錯肥瘦適中肉質很嫩啊而不會太乾。另一亮點是豬油撈飯啊,與蛋汁拌勻之後更滑溜,好吃的東西永遠是脂肪的根源,我願與脂肪同在啊🤪🔸Mocha $45 🔸Espresso Tonic $58呢裏咖啡,朋友和我也一致讚好,入口順滑,拉花超級精緻又細緻,而且奶泡打得十分挺身👍🏻後記:喜歡這裏有日光滲進餐廳餐廳坐滿的時候,有點人聲鼎沸,倘若過了繁忙時間,這間餐廳是我的心水選擇,一個不錯的地方,食品和服務也甚具水準。
中環高質fushion。私心推介🤩

終於有機會到訪荷蘭正的新店
空間感十足,一大塊手繪的玻璃非常吸晴。
食品有水準,地方有心思。
到訪當日巧遇超強勁的咖啡師
世界級的拉花❤️

賣相一百分💯
軟殼蟹即叫即炸
略嫌有丁點的油膩
醬汁酸辣的味道令整份三文治的味道更豐富

這份叉燒真的不錯
肥瘦適中
肉質很嫩啊而不會太乾。

🔸Mocha $45
🔸Espresso Tonic $58

後記:
喜歡這裏有日光滲進餐廳
「鬼佬涼茶」呢4個字大家都唔會唔識啦!何蘭正係SOHO舊店已經好出名,宜家更細舖搬大舖,下畫做CAFE,夜晚係酒吧,仲加左好多型格打卡位,一入到黎已經覺得好有feel 🥰 酒吧版既何蘭正,由以前開始我已經好鐘意,所以我呢次係專登黎試下下午CAFE版既何蘭正☕️.....睇完餐牌後,真係好多菜式都好吸引、好想食!左揀右揀,最後就決定試「24 小時慢煮伊比利亞叉燒煎蛋豬油撈飯」、「黃金脆炸雞」同「炸薯條」。仲叫左兩杯咖啡。而我係等緊食既時候,就去左打卡😆.....「24 小時慢煮伊比利亞叉燒煎蛋豬油撈飯」(圖1,4,5) 睇個樣已經好吸引!個慢煮伊比利亞叉燒好肥美,肉質軟淋又有濃邊,配埋隻日本煎太陽蛋好好食!而個豬油撈飯,你唔好睇佢好似好深色就以為好重口味,其實食落係少少甜甜地咸咸地,入口冇咩油膩感架。.....小食方面(圖2),我好鐘意呢度既「炸薯條」呀!炸得香脆少少辣,配埋辣茄汁同蒜味蛋黃醬,真係食唔停口同好岩送酒(好壓韻🤣)。但可借「黃金脆炸雞」就有少少乾,如果雞肉可以JUICY D就正!

黃金脆炸雞、炸薯條
  • 炸薯條
2021-07-05 110 浏览
“24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯|煎蛋|韓國紫菜”($178)“香煎澳洲牛面珠|沙爹醬|金菇菜|薯條|漢堡包”($138)“Latte”($45)“Dirty”($40)何蘭正仲喺peel st.嗰陣已經好想試但一直搵唔到機會之前冇啦啦話結業嚇咗一跳好在好快就搬咗嚟新舖,面積大好多☺除咗一貫嘅鬼佬涼茶霓虹燈飾仲有幅畫得超靚嘅落地大玻璃😍嚟呢道必叫嘅一定係個慢烤伊比利亞叉燒煎蛋飯🐷叉燒咬落外面脆脆地入面軟腍☺肥瘦程度適中配上隻煎得超靚嘅煎蛋同豬油撈飯真係超邪惡😈好食到三扒兩撥就食哂全個飯🤤真係唔怪得會成為呢道嘅招牌菜🤩另一份叫咗沙爹澳洲牛面珠漢堡🐮🍔呢個又係不得了😍漢堡包中間夾住3片厚厚嘅牛面珠肉食落十分腍滑仲一啲都唔韌😍沙爹醬味道超香濃🤤少少辣之餘仲好有花生香🥜食為沙嗲牛關注組成員表示滿意🤣跟漢堡包會有埋薯條🍟薯條炸到十分金黃香脆,好正🤩飲品方面叫咗杯latte同dirty☕Latte要咗nutty啲而dirty就要fruity啲一次過試哂2款味道☺2杯入口都十分順喉😚
“Latte”($45)
“Dirty”($40)

何蘭正仲喺peel st.嗰陣已經好想試
但一直搵唔到機會
之前冇啦啦話結業嚇咗一跳
好在好快就搬咗嚟新舖,面積大好多☺
除咗一貫嘅鬼佬涼茶霓虹燈飾

食落十分腍滑仲一啲都唔韌😍
沙爹醬味道超香濃🤤少少辣之餘仲好有花生香🥜
食為沙嗲牛關注組成員表示滿意🤣
跟漢堡包會有埋薯條🍟
薯條炸到十分金黃香脆,好正🤩

飲品方面叫咗杯latte同dirty☕
Latte要咗nutty啲而dirty就要fruity啲
一次過試哂2款味道☺2杯入口都十分順喉😚
2021-07-04 100 浏览
玩味港式fusion菜 何蘭正搬新舖重開!裝潢依舊充滿懷舊香港特色,手繪龍鳳玻璃窗、霓虹燈牌打卡一流。新舖更將啡酒合一,可以日頭望住街景嘆杯啡,夜晚就係燈紅酒綠嘅氛圍下同朋友飲返兩杯。新菜式一貫創新有驚喜!▪️多水多汁鼠尾草烤雞胸 | 擔擔風辣冷豆腐 | 凍萵荀 $118估唔到食雞胸豆腐都可以咁惹味!擔擔風味嘅冷豆腐果然名不虛傳!當芝麻醬、辣油、蝦乾、蔥花走在一起,既同台灣拌麵有幾分相似,又有炒腸粉嘅風味。入口先嚐到蝦乾嘅鹹香,再嚟會在激情嘅麻辣停留係舌尖上。雞胸雖則唔會好似雞扒咁滑嫩,但肉質相當軟腍,完全唔柴唔乾。單食雞胸會嚐到淡淡鼠尾草嘅香氣,調味唔算太濃,當點埋旁邊嘅擔擔風味嘅醬汁,其實一樣咁惹味。豆腐超滑嫩,一條條嘅凍萵荀爽口,整道冷盤口感味道都亳不單調。▪️何蘭正式班尼迪蛋 | 伊比利亞叉燒 | 菠蘿 | 溏心蛋 | 開邊長棍麵包 $158伊比利亞叉燒經慢煮,肉質軟冧 入味 唔乾身。叉燒半肥瘦,外皮經燒香更帶燶邊位。溏心蛋 火喉控制得啱啱好,蛋黃呈半熟狀態。由外至內都相當入味,蛋香突岀,甜甜地帶花雕酒香。底下嘅長棍麵包烘得好脆,面頭放有片片酸酸甜甜嘅菠蘿,可以一消油膩感,麵包亦意
玩味港式fusion菜 何蘭正

多水多汁鼠尾草烤雞胸

估唔到食雞胸豆腐都可以咁惹味!

何蘭正式班尼迪蛋

底下嘅長棍麵包烘得好脆,面頭放有片片酸酸甜甜嘅菠蘿,可以一消油膩感,麵包亦意外地無變濕變腍。
相當有驚喜嘅BENEDICT!創新帶港式風味,值得一試!

▪️冬陰啡 $78
冬陰啡

飲落真係有冬蔭功酸酸甜甜嘅感覺!偶爾仲會嚐到一絲辣味,又幾特別。入口毫無espresso嘅苦澀,相當清爽,夏天飲消暑一流!

▪️Hot mocha $45
Hot mocha
咖啡可以揀nutty或者fruity~ 入口順滑,咖啡香氣較朱古力味突岀。隨時間同溫度變化,朱古力會慢慢跑岀。

整體嚟講,再次到訪,依然覺得每一道菜都好有驚喜!相當有創意!新店環境更舒適,同朋友慢慢食野 傾吓計聚下都完全無問題~
2021-06-30 127 浏览
好正呀!早兩日book咗何蘭正同朋友慶祝生日☺️一上到去,感覺餐廳好熱鬧,氣氛好好,大家都好似好期待weekend🤣猶豫左段時間,最後揀咗三樣嘢食!第一樣係黑毛豬叉燒飯,叉燒肥瘦適中,肉質柔嫩,意想唔不到地好味,隻蛋都好靚,係呢個中西合璧嘅環境入邊,成件事好特別!之後係帶子,但唔記得咗影相,雖然鮮味不足,但係肉質都好嫩,感覺清新可以一試。另一樣係炸蟹波,擺碟幾靚,幾精緻,外層香脆,入面都幾腍,口感唔算豐富。最後甜品係泡芙,餐廳好好幫手寫咗慶祝字句,字仲好靚添! 加分!
好正呀!
早兩日book咗何蘭正同朋友慶祝生日☺️

猶豫左段時間,最後揀咗三樣嘢食!

2021-06-29 107 浏览
【瘋癲試食】|何蘭正🤩🙌🏻究竟何蘭正係咪真係好_正呢?九唔搭八嘅菜式加埋又好唔好食呢🤭順德風情雙籽三文魚他他配炸雲吞皮 脆卜卜既雲吞皮配埋啲魚籽又估唔到會咁好食 滿滿既魚籽鋪滿成個碗仔 睇見就開心🤩尼碗野應該要唸完經先準食 烤美國蘆筍😍 普普通通既蘆筍配上左鮮蠔醬 完全昇華左第二個層次 再加埋鴨肝腸片 直情以為自己食緊菜心炒潤腸🤣麻麻辣辣肉碎紐西蘭鑽石蜆 又係對面位小姐謀殺我系列 啲蜆又大隻又鮮甜 配埋麻辣湯 越食越惹味 下面仲要有少少寬粉 $30加埋台灣鴨血 唔係唔加麻🤭24小時慢煮伊比利亞叉燒配上日本太陽蛋 紅洋蔥漬香蔥豬油撈飯 伸要加埋個西班牙鴨肝 問你死未🤣🤣 嫩口既叉燒 仲有勁香既豬油撈飯 食唔停口啦👍🏻🙊環境正 氣氛正 食物正 總結咪係「何蘭正」囉🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻西菜菜蜜酸梅西瓜冰
【瘋癲試食】|何蘭正🤩🙌🏻

究竟何蘭正係咪真係好_正呢?
九唔搭八嘅菜式加埋又好唔好食呢🤭

酸梅西瓜冰

2021-06-15
1K
2021-06-26 143 浏览
今次黎試呢間位於中環既特式fusion菜~~雖然我未去過佢地既舊舖,但之前一直都聽聞佢地既野食同環境都好高質😍😍所以今次新舖開張後我即刻拉埋朋友去試試😆😆🍖24小時慢烤伊比利亞叉燒飯 $178✨呢個叉燒飯係佢地既招牌,在場好多人都有點~~叉燒肉質偏肥,口感好軟腍,咬落去仲好有油香味!!另外仲有煎蛋同韓國紫菜~~撈勻之後配豬油撈飯食真係超邪惡🤤🤤🍔香煎澳洲牛面珠漢堡包 $138✨burger配沙嗲醬都幾特別~~牛面珠好嫩滑,配沙嗲醬有種沙嗲牛肉既感覺🤣🤣面頭鋪滿金菇菜同酸洋蔥,口感豐富~~薯條都好香脆,食完好滿足❤️❤️☕️Mocha $50✨呢度既咖啡可以揀要nutty定fruity既咖啡豆~~我就揀左要fruity,飲落有少少酸,咖啡味濃郁😋😋-🍹Iced Lemon Tea (Black) $45✨朋友唔飲咖啡就揀左要凍檸茶~~茶味好濃,味道唔會太甜,都唔錯👍🏻👍🏻我幾鍾意佢地既裝修,偏懷舊港式風📸📸裡面有好多打卡位~連餐具都好特別,好有心思😍😍員工們都好nice,下次會想再黎🤗🤗
今次黎試呢間位於中環既特式fusion菜~~
所以今次新舖開張後我即刻拉埋朋友去試試😆😆

🍖24小時慢烤伊比利亞叉燒飯 $178✨
呢個叉燒飯係佢地既招牌,在場好多人都有點~~
叉燒肉質偏肥,口感好軟腍,咬落去仲好有油香味!!
另外仲有煎蛋同韓國紫菜~~
撈勻之後配豬油撈飯食真係超邪惡🤤🤤

🍔香煎澳洲牛面珠漢堡包 $138✨
burger配沙嗲醬都幾特別~~
牛面珠好嫩滑,配沙嗲醬有種沙嗲牛肉既感覺🤣🤣
面頭鋪滿金菇菜同酸洋蔥,口感豐富~~
薯條都好香脆,食完好滿足❤️❤️

☕️Mocha $50✨
呢度既咖啡可以揀要nutty定fruity既咖啡豆~~
我就揀左要fruity,飲落有少少酸,咖啡味濃郁😋😋
🍹Iced Lemon Tea (Black) $45✨
朋友唔飲咖啡就揀左要凍檸茶~~
茶味好濃,味道唔會太甜,都唔錯👍🏻👍🏻

我幾鍾意佢地既裝修,偏懷舊港式風📸📸
裡面有好多打卡位~連餐具都好特別,好有心思😍😍
員工們都好nice,下次會想再黎🤗🤗
2021-06-26 118 浏览
點樣食推介✨💛超正超有feel酒吧💛💛中環黃店💛何蘭正地址:中環雲咸街29號東方有色大廈2樓🍖脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬 $88 (8.5/10) 🌟好味道🌟依樣菜純粹係隨便嗌,但食落口真係估佢唔到咁好食😂,首先佢係即炸外層熱辣辣脆卜卜,裏面d蟹肉多到你嚇一跳!我食落成個口都係蟹味,完全feel唔到有飯嘅存在😂就係咁誇張!有驚喜👍🏻🍖麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆 $178 (8.5/10) 🌟好味道🌟勁大個碟蜆超開心😝,想講鑽石蜆來貨唔平,最鍾意食佢嘅鮮味😝,依個價錢真係超合理!佢嘅配菜都帶比我驚喜!原來係類似麻辣燙,有寬薯粉、豆卜同雲耳,味道頗辣但接受到😝,好有大陸個d正宗麻辣味,真係估佢唔到咁正,食到我地兩個流曬鼻水口水🤣🍖順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $128 (8.5/10) 🌟好味道🌟d三文魚籽塞滿曬成個兜仔度真係超足料食到你唔想食🤣,味道超重檸檬葉味,好香,但我無法認證佢係咪真係落左檸檬葉🤣,下次食要問下店家睇下我嘅味蕾有冇錯😛,依個前菜真係每個人都必嗌!🍖越式椰子冰沙 $58 (8/10)大大杯冰沙超解辣,椰奶味激重👍🏻,有個小插曲就係本身我嗌西瓜冰沙,雖然見到bar

點樣食推介✨

💛超正超有feel酒吧💛
💛中環黃店💛

何蘭正
地址:中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

🍖越式椰子冰沙 $58 (8/10)
大大杯冰沙超解辣,椰奶味激重👍🏻,有個小插曲就係本身我嗌西瓜冰沙,雖然見到bar枱整左幾杯但唔知點解遲遲冇上🤣,之後店員叫我轉野飲先知佢地雪唔切d西瓜,整出黎d沙冰全部唔要,睇得出店員對自家出品d野都勁高standard👍🏻👍🏻讚讚讚👍🏻👍🏻 我仲偷聽到店員們試飲完杯西瓜冰沙即刻話:好難飲啊,真係笑到我傻🤣🤣🤣🤣

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)
好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

餐廳環境昏暗,音樂夠曬大聲勁有feel,仲要係播我最鍾意嘅rap😛,post Malone同cardi B都有播😝😝,最近佢地終於拎左酒牌,下次可以去飲住酒聽rap🍺🍻爽!

2021-06-25 130 浏览
🤟🏻中環我最喜愛晚飯食堂之一,想食特色港味fusion菜,又想唔太嘈causal地啤啤,又想打下卡,何蘭正真係首選!店內氣氛勁好,值得一讚,店主們都勁nice,服務好!會再回頭想食晒佢所有嘅食物😆😆🥩香煎澳洲和牛臉配沙爹金菇汁煎腸粉和牛臉肉質超軟熟,入口係軟綿綿嘅滑嫩口覺,牛肉味夠香濃!配埋沙嗲汁,墊底的腸粉煎得香脆,仲有櫻花蝦脆脆同金菇,夾住食幾重口感!必食👍🏻香煎熟成羊配炸焦糖薯仔腐乳汁羊肉生熟程度剛剛好,肉質軟滑,面頭煎得香脆有焦香!肥瘦亦適中,有少少羊脂,羊味夠!作為配角嘅炸焦糖薯仔係超好食!!薯仔面頭係好似焦糖燉蛋一樣嘅脆脆,🥔薯仔薯味濃,小小爽口感,再配埋腐乳汁!真係超級好好想單叫薯仔😆😆🍗黃金脆炸雞配甜辣醬雞柳炸得香脆,咬落有啖啖肉汁!帶有微微的咸香,送酒唔錯嘅小食❤️順德風情三文魚子三文魚他他配炸雲吞皮三文魚子加三文魚他他👍🏻👍🏻估唔到睇落細細杯,份量都幾大,食極都仲有😆配埋香脆嘅炸雲吞皮,一脆一軟再爆汁,口感勁特別,好食!必食👍🏻西班牙油炸鬼/花生吉士醬/焦糖煉奶/芝麻雪糕呢款我個人認為係必食😚西班牙油炸鬼即係churros,炸起超級熱辣辣,勁脆口內裡麵團軟綿綿!芝麻雪

🥩香煎澳洲和牛臉配沙爹金菇汁煎腸粉
香煎澳洲和牛臉配沙爹金菇汁煎腸粉

必食👍🏻香煎熟成羊配炸焦糖薯仔腐乳汁

🍗黃金脆炸雞配甜辣醬

順德風情三文魚子三文魚他他配炸雲吞皮

必食👍🏻西班牙油炸鬼/花生吉士醬/焦糖煉奶/芝麻雪糕

呢款我個人認為係必食😚西班牙油炸鬼即係churros,炸起超級熱辣辣,勁脆口內裡麵團軟綿綿!芝麻雪糕加超香濃,加埋花生醬焦糖煉奶醬,簡直冇得頂☺️將 churros點落雪糕,一凍一熱,冷暖衝激,係超級好食!

—————————————————————

何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
香煎澳洲和牛臉配沙爹金菇汁煎腸粉
  • 順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮
  • 香煎熟成羊配炸焦糖薯仔腐乳汁
  • 西班牙油炸鬼/花生吉士醬/焦糖煉奶/芝麻雪糕
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
2021-06-22 131 浏览
我呢啲新界人好少出城,所以平時好少行開中環,難得朋友約我去中環行街食飯,架要去下蘭桂坊八下啦,行下行下見到叫「何蘭正」,深深比佢果招牌吸引住,咁架要去試下係米正係好蘭正呢?好彩我6:00上去重可以walk in 食到,遲一步已經話冇位食飯,而餐廳環境🍴佈置都好有懷舊feel。廿四小時慢煮伊比利亞叉燒、配太陽🌞蛋香蔥豬油撈飯果叉燒係厚切加上慢煮,所以勁入味入味及好軟熟,加上有少少🤏肥好正,果豬油撈飯一流。沙薑風味脆香雞翼外皮香脆,加上雞翼醃得夠入味👍🏻👍🏻👍🏻。香煎熟成奧米加三羊柳配炸焦糖本地薯仔腐乳牛油汁果焦糖薯仔🥔外皮有焦糖做脆皮好好食😋,而羊柳一啲都唔會有蘇味,最特別係果腐乳牛油汁。

廿四小時慢煮伊比利亞叉燒、配太陽🌞蛋香蔥豬油撈飯

沙薑風味脆香雞翼
外皮香脆,加上雞翼醃得夠入味👍🏻👍🏻👍🏻。

香煎熟成奧米加三羊柳配炸焦糖本地薯仔腐乳牛油汁