2021-08-29 153 浏览
今日在中環吃飯,這家餐廳的舊址比較遠,搬了新鋪後位置較方便。餐廳裝修比較簡單,燈光昏暗,有不少霓虹燈裝飾,有香港的味道。⭐️脆炸蟹肉飯波配黑松露蛋黃醬$88炸蟹肉球,咬下去十分香脆,內餡是滿滿的蟹肉,蟹肉的份量不少,口感不錯。⭐️香煎澳洲和牛臉,配沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉$188澳洲和牛的份量不少,入口很滋味,牛味也十分突出,加上沙爹金菇和腸粉,配搭新鮮。⭐️黃金脆炸雞配甜辣雞醬$98炸雞非常可口,表面撒上辣粉,入口脆卜卜,絕不輸一般的炸雞專門店去。⭐️烤日本椰菜,鮮味真蠔醬,蛇王芬鴨肝腸莎莎$128普通的椰菜經過醬汁襯托後,配上真蠔醬和配料,入口鹹香有驚喜。⭐️荷蘭正式凍檸賓甜品是雙味果凍,分別是法式檸檬醬和黑加倫子茶凍。另外還有水點綴,將平凡變得不平凡。我較喜歡法式檸檬醬味,入口酸酸甜甜很開胃。

⭐️脆炸蟹肉飯波配黑松露蛋黃醬$88

⭐️香煎澳洲和牛臉,配沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉$188

⭐️黃金脆炸雞配甜辣雞醬$98

⭐️烤日本椰菜,鮮味真蠔醬,蛇王芬鴨肝腸莎莎$128

⭐️荷蘭正式凍檸賓

我較喜歡法式檸檬醬味,入口酸酸甜甜很開胃。

2021-08-26 115 浏览
真係好鐘意何蘭正個名呀! 入面就見到「鬼佬涼茶」燈牌真係好香港特色,好多craft beer選擇之餘仲有coffee,好啱coffeholic,加上中西fusion菜,中西合璧完全係香港特色 假日有Special Manu,scan QR code 就可以睇到當日有special,keep住有新意 黃金脆炸雞 $78雞肉外層金黃香脆,唔炸得油膩,內面軟屬紅酒燴豬手配牛脷 (Special Menu) $168豬手同牛脷炆得好淋,特別豬手好有膠質感覺,好似充滿膠原蛋白! 旁邊配上滑滑流心蛋同香滑薯蓉,好正Espresso Sparkling $58Brunch叫左2杯Espresso Sparkling,有得揀nutty or fruity豆,夏日炎炎飲杯 Sparkling食啖炸雞,人生一大樂事Menu

黃金脆炸雞 $78
雞肉外層金黃香脆,唔炸得油膩,內面軟屬

紅酒燴豬手配牛脷 (Special Menu) $168

Espresso Sparkling $58

Menu

• 黃金脆炸雞
忙碌嘅八月令我每日都身心倦疲,放假要同朋友Chill吓吹水🥂,放鬆心情。我哋呢日去咗中環嘅「何蘭正」食晏,自從佢喺蘇豪搬咗嚟蘭桂坊呢邊之後,我都冇嚟過。新舖環境比起舊舖更佳,餐廳座落於大廈二樓,可以閲覽雲咸街同藝穗會一帶嘅景色,景觀開揚🏙,自然光線充足。店內嘅裝修當然亦不乏打卡位,如霓虹燈同左青龍右白虎等。座位之間有一定距離,具有空間感。午市時段所提供嘅菜式選擇唔多,但樣樣都好精緻🍽,而且價錢合理。再者,呢度唔使收加一服務費㗎。不過店員們嘅服務態度絕對值得稱讚👍,佢哋全部都好有禮貌同活力,招呼周到,令客人感到滿意。嬌嫩美國雞胸丨麻婆風辣冷豆腐丨香醋鼠耳($118),我本身對呢道菜冇乜期望,純粹諗住雞胸啱食而已,而菜式造型亦未算太有驚喜,不過一食就令我心動起來💓。我無諗過麻婆汁嘅麻味會咁強,而且又夠鹹。唔食得辣嘅人更應該試吓,因為你會感受到麻辣嘅「麻」係何等滋味。🐔雞胸份量好多,肉質唔嚡,有嚼勁,更有飽肚感。另一邊係肉鬆豆腐,豆腐滑溜溜的,配合埋醬汁食好入味🤤,而上面仲有爽口木耳添。何蘭正式荷蘭汁丨伊比利亞叉燒丨菠蘿丨溏心蛋丨開邊法國長棍麵包($168),呢個係類似Eggs Benedi
嬌嫩美國雞胸丨麻婆風辣冷豆腐丨香醋鼠耳
何蘭正式荷蘭汁丨伊比利亞叉燒丨菠蘿丨溏心蛋丨開邊法國長棍麵包($168),呢個係類似Eggs Benedict嘅菜式,不過係改良版。🥖麵包底唔係用上傳統嘅英式鬆餅Muffin,而係改以法包Baguette取替,法包本身都唔錯,一啲都唔硬,脆軟兼備。醬汁採用荷蘭汁,味道好濃烈,偏酸,而且好似仲有種食材加咗落去,但我講唔出係乜。法包上面放咗三件肉嫩嘅叉燒🐷、甜甜嘅菠蘿粒🍍同埋溏心蛋,🥚溏心蛋流心效果一流,味道比起水波蛋更香,成個組合無得輸!
隨上面份主菜奉上一客沙律🥗,味道正正常常啦。
焗金文畢芝士丨薑汁黑糖丨炸蕃薯仔丨薑味雪糕
焗金文畢芝士丨薑汁黑糖丨炸蕃薯仔丨薑味雪糕($148),我由落單嗰刻到上菜時都好猶豫佢究竟係咪甜品嚟⁉️。甜品賣相吸引,中間圓形一大件似足近嚟大熱嘅巴克斯芝士蛋糕,但佢其實係一嚿不折不扣嘅芝士嚟,仲要係鹹嗰種🧀。就咁食完全唔似甜點,不過配合埋其他食材(如甜薯仔、紅桑子、果仁以及白玉丸子)一齊食,鹹鹹甜甜同時夾擊,感覺幾得意。分開上嘅薑味雪糕則帶來冰凍感🍨,而浸薑味突出而不膩,微微辛辣,令人愛上。
飲品方面,我哋都嗌咗咖啡☕️,分別係Shakerato (w/ handmade ginger syrup)($58)同埋Dirty($40)。前者係冰搖咖啡,以酒杯裝住,面頭有好多泡沫,啲泡甜甜哋,帶少少薑味,下低就係凍Espresso。後者係髒髒咖啡,佢並無強烈嘅顏色對比,但口感都算細滑,而且唔會太苦啱晒我。咖啡豆可以揀Nutty啲或者Fruity啲,不過無比較下,我都唔係好分到,唔太識飲。
題外話,我好欣賞餐廳將好多香港元素混入在內🇭🇰,就例如啲餐具富有港式茶餐廳特色,哈哈。
總括嚟講,何蘭正堅係好L正啊💯,佢係中環必定要到訪嘅餐廳之一。以前未嚟過,或多或少都有啲擔心佢係咪得個樣嘅打卡店,但食過之後你應該唔會失望呢。菜式設計新穎,嚐後回味無窮😋。如果夜晚嚟嘅話,就更加要嘆嘆佢嘅手工啤喇,推介🌟!
2021-08-15
焗金文畢芝士丨薑汁黑糖丨炸蕃薯仔丨薑味雪糕
2021-08-25 221 浏览
無諗過何蘭正會回歸中上環區!知道佢地重新開返就超級期待去試!!!咁啱放假就一早約好朋友去到打卡!法式幼滑薯蓉| 松葉蟹肉 | 雞油花鵰薯蓉打得細緻幼滑,薯香中帶住一陣香濃既牛油香.海量蟹肉十分鮮甜又帶住一陣鹹香,再加上少少雞油及花雕油令蟹肉自身鮮味更突出同香滑.嬌嫩美國雞胸 | 麻婆風辣冷豆腐 | 香醋鼠耳慢煮雞胸入口好嫩腍,完全唔會覺得食緊既係雞胸肉.肉嫩得黎又唔會肔膩,健康又唔會有負擔.香滑冷豆腐上加上涼拌爽脆木耳及肉鬆,三者配搭perfect match!少少醋香醋上麻辣醬汁,集齊麻香辣及少少肉鬆甜味相當惹味.咖啡貝殼蛋糕| 山核桃 | 海鹽焦糖貝殼形既咖啡蛋糕上鋪上核桃,而內裏加上海鹽焦糖fillings.蛋糕唔會過乾,而且充滿咖啡香.內裏既海鹽焦糖醬唔會過甜帶濃厚焦香甜味,配上咖啡一甜一甘既味道為味蕾帶黎滿足感.Espresso tonic 有nutty/fruity既咖啡豆可以選擇,今次就揀左較nutty既咖啡豆.堅果香較重既咖啡襯搭tonic water令nutty味更突出而且清爽.Hand drip 送上枱既Hand drip配上2種唔同形狀既杯,而呢2隻杯都會為Han

Espresso tonic
Espresso  tonic

Hand drip
送上枱既Hand drip配上2種唔同形狀既杯,而呢2隻杯都會為Hand drip帶黎唔同既風味.較為圓身既杯飲落莓果酸香會比較突出而餘韻就會帶一陣酒香.而尖身少少既杯入口咖啡甘味較出而後帶櫻桃味.
Espresso  tonic
2021-08-24 45 浏览
🌟何以形容呢間餐廳, 難得咁正~ 講緊係佢嘅特別菜式同埋充滿香港蘭桂坊味道的餐廳氣氛😎椰青龍井冷泡茶:想像唔到椰青撞龍井茶有一種咁清新獨特嘅口味,今日食咁多炸嘢啱曬, 清清熱調下味❤️沙薑風味脆香雞翼:好香激脆香雞翼😚,重要好重蛋黃醬同埋沙薑味,夠曬惹味,同朋友邊吹水邊慢慢 食呢款雞翼飲啤酒一流👍脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬:酸酸甜甜黑醋配香濃蛋黃醬又有蟹味,口感新體驗😋黃金脆炸雞配甜辣雞醬:啖啖肉炸脆雞,同一般韓式脆雞唔同,保留港式特有風味嘅炸雞,好自然食到停唔到口!😆24小時慢煮伊比利亞🐽叉燒配日本太陽蛋(香噴噴香蔥豬油撈飯) :聽個名都知 有誠意有料到, 慢煮叉燒 根本就係等於最高級豚肉 口感煙韌豐富😁, 原來叉燒都可以咁好食, 再加上 超香 豬油撈飯 , 同叉燒配搭一絕 真係諗返起都,吞緊口水🤤~~~~~~~~😋味道: 9/10📸賣相: 9/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$300⏪回頭率:80%~~~~~📍何蘭正中環雲咸街29號東方有色大廈2樓~~~~~

椰青龍井冷泡茶:

沙薑風味脆香雞翼:好香激脆香雞翼😚,

~~~~~~~~
😋味道: 9/10
📍何蘭正
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
~~~~~

2021-08-23 37 浏览
二訪何蘭正🤣佢哋搬咗新舖 環境更加大🥰 ===========================24小時慢煮伊比利亞叉燒香蔥豬油撈飯($188)7.5/10上次都有介紹過 好正嘅叉燒🥰加埋蔥油撈飯 好正 不過份量有啲少 真係食完都唔夠喉👅-川式燒羊腩 X 牛舌芯($228) 8.5/10 呢個係期間限定嘅菜式非常推薦大家叫😛本身驚佢係川式以為佢會好辣😮‍💨但係一啲都唔辣而且燒到啱啱好非常香口😂唔會太騷🥳另外個牛舌心都好震撼味蕾🥰厚切嘅牛舌心非常軟熟Q彈 好味過普通嘅薄切牛舌好多😆-和牛面頰配沙爹風味櫻花蝦煎腸粉 ($182) 8/10牛面頰肉好淋身 食到好似牛筋咁嘅骨膠原😍 加埋沙爹汁好夾 仲有好多櫻花蝦煎嘅腸粉超惹味😍-整體樣樣都覺得好好味😆唯獨係貴左d😶‍🌫️===========================
二訪何蘭正🤣佢哋搬咗新舖 環境更加大🥰
===========================
川式燒羊腩 X 牛舌芯($228) 8.5/10
和牛面頰配沙爹風味櫻花蝦煎腸粉 ($182) 8/10
整體樣樣都覺得好好味😆唯獨係貴左d😶‍🌫️
===========================
2021-08-20 111 浏览
因為店名搞鬼,所以之前係soho happy hour 後轉場時曾經想幫襯,可惜晚上的中環full 過旺角,店已full house ,只能望門興嘆。因為猛情關係,很久沒有外出食lunch, 所以當知道它新店選址雲咸街這麼方便,不用再去到SOHO 那麼遠,當然就立即幫襯啦~ 店內裝修及餐牌依然很正,跟同事各自選了餐,我點的daily pasta 是帶子扁意粉配海鮮醬汁,再加幾條菜芯(?), 貫徹fusion 搞鬼路線,帶子2面煎得香口,中間是嫩的,跟海鮮醬汁亦十分配。同事們點的都是burger, 配薯條,薯條的醬除了茄汁外,亦有一個白色的醬,初時以為是沙律醬,但應該是特別調配的醬,味道也很配。整體來說食物質素是ok的,價錢是一貫的中環價,環境也寬敞。

2021-08-19 64 浏览
樓上雅座日與夜,咖啡廳、酒吧食館,真係你想食咩,都可以幫到你!何蘭正貫徹地方簡約,掛著霓紅燈、手繪龍鳳玻璃貼,甚有氣派。主打Fusion菜式果真不同凡響,一字記之曰:正!越式椰子咖啡沙冰椰子咖啡沙冰椰香味濃郁,更傳出陣陣咖啡醇香,入口清甜滋味,冰涼解渴。Affogato 焦糖醬上放上薑味雪糕,另外再配上特濃Esspreso,好讓你自行調配自己喜好嘅味道。咖啡遇上雪糕,真是Perfect Match。嬌嫩美國雞胸、麻婆風辣冷豆腐、香醋鼠耳叫得嬌嫩美國雞胸真係非一般嫩身,而且其秘制醬汁很入味,真係會令人食上癮嘅雞胸。而麻婆風辣冷豆腐配上香醋鼠耳,色彩鮮艷,口感清涼中帶點麻辣,爽口中帶點軟滑,最適合在這炎炎夏日進食,特別開胃!24小時慢烤伊利比亞叉燒、豬油撈飯 、煎蛋、韓國紫菜慢烤伊利比亞叉燒份量蠻多,肉質軟腍;而煎蛋輕輕一碰,已流出順滑蛋漿,配上豬油撈飯 、韓國紫菜,食起來更顯層次豐富,香味十足。

何蘭正貫徹地方簡約,掛著霓紅燈、手繪龍鳳玻璃貼,甚有氣派。

主打Fusion菜式果真不同凡響,一字記之曰:正!

越式椰子咖啡沙冰

Affogato

咖啡遇上雪糕,真是Perfect Match。

嬌嫩美國雞胸、麻婆風辣冷豆腐、香醋鼠耳

24小時慢烤伊利比亞叉燒、豬油撈飯 、煎蛋、韓國紫菜

2021-08-18 168 浏览
24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯 | 煎蛋 | 韓國紫菜 $178(是日精選)爆炒越南海虎蝦球 | 日本北海道帶子 | 櫻花蝦稻庭烏冬 | 頭水紫菜汁 $148嬌嫩美國雞胸 | 麻婆風辣冷豆腐 | 香醋鼠耳 $118(是日精選)香煎軟嫩美國雞胸 | 油封美國牛舌 | 西班牙辣肉腸法式幼滑薯蓉 | 日本溫泉蛋 | 香辣川味淡忌廉汁 $168(期間限定)冬蔭啡 $78打完啲名,已經唔想寫食評。。。👍 雞胸超滑必試👍 辣汁係偏麻嗰種,唔算好辣,推介👍 冬蔭啡由2016美國咖啡節紐約站冠軍 Ivy LKY設計,個薑辣糖漿都幾辣,香茅味又足,真係好似凍嘅冬蔭功,勇於嘗試嘅你一定要 try try👍 海鮮烏冬都好鮮味,有少少似酒席最後嗰啲龍蝦伊麵味 🙈 ok, 係高級版,細膩好多,帶子完全係刺身級別 👍 記住book 枱,如果唔係可能無位或要坐吧台👍 座位都幾疏,幾夠空間感👌 叉燒蛋飯似乎係 signature,係幾好味嘅,叉燒夠淋,微焦,豬油好香,個飯好有味,加埋紫菜都幾 refreshing,但睇返個價錢就。。。👎 去2次坐唔同位都覺得頗熱,尤其是大熱天時咁辛苦行到咁高,如果可以唔好咁環
嬌嫩美國雞胸 | 麻婆風辣冷豆腐 | 香醋鼠耳 $118
(期間限定)冬蔭啡 $78

打完啲名,已經唔想寫食評。。。
👍 雞胸超滑必試
👍 辣汁係偏麻嗰種,唔算好辣,推介
👍 記住book 枱,如果唔係可能無位或要坐吧台
👍 座位都幾疏,幾夠空間感

👎 去2次坐唔同位都覺得頗熱,尤其是大熱天時咁辛苦行到咁高,如果可以唔好咁環保就好啦
肉腸法式幼滑薯蓉 | 日本溫泉蛋 | 香辣川味淡忌廉汁
冬蔭啡
冬蔭啡
2021-08-14 3200 浏览
終於試到何蘭正有幾正啦😍 平日晚上都滿座,大家一定要book位呀🤓 餐廳周圍都係打卡位,夠曬玩味👍 fusion菜十分有特色,茶餐廳既餐具仲好得意🤣24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $188~傳說中既黯然銷魂飯😻 用左24小時慢煮既伊比利亞叉燒,口感超級嫩滑,仲好肥美🐷 紅洋蔥漬、流心蛋汁加埋豬油撈飯,正到呢🤩 豬油撈飯真係童年回憶,好多年無食過了🥺 估唔到係中環都食到,仲要係依個無敵組合😎香煎澳洲和牛臉,配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉 $188~又一出色fusion組合🙂 令我諗起沙嗲金菇肥牛,不過依個香煎澳洲和牛臉就正得多😁 表面煎得好香脆,外脆內軟👍 肉質真係好嫩滑,配上沙嗲金菇汁(有海量金菇)真係超match🙌🏻 驚喜仲未完嫁,鋪係下面既櫻花蝦煎腸粉索曬啲汁,真心好好食🥺焗釀大烤菇配荷蘭迷你串茄,味噌牛油,本地野菜沙律 $128超juicy既大啡菇😍 爆汁既仲有串茄🍅 加埋芝士一齊焗,表面微微焦燶真係好香😋台灣金鑽鳳梨薑茉梨冷泡茶 $58薄荷青檸梳打 $45🍍冷泡茶好好飲,酸酸甜甜好醒胃👍🍹 薄荷青檸梳打不會太甜,好清新👍

香煎澳洲和牛臉,配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉 $188

焗釀大烤菇配荷蘭迷你串茄,味噌牛油,本地野菜沙律 $128

台灣金鑽鳳梨薑茉梨冷泡茶 $58
薄荷青檸梳打 $45
🍍冷泡茶好好飲,酸酸甜甜好醒胃👍
🍹 薄荷青檸梳打不會太甜,好清新👍
2021-08-11
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
  • 香煎澳洲和牛臉,配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝再訪好L正🍻lunch食豬手牛舌❞之前係Peel Street舊店都食過兩次😌(有興趣可以睇下之前既post!)搬左新店後第一次黎食lunch💕好有空間感🆙今次試左daily special💫🍷🍖紅酒浸西班牙豬手|油封美國牛舌 $168豬手好嫩滑入味 外皮滑lutlut軟林林充滿膠質🤤底下有兩塊厚牛舌 超腍🥰入口咬兩下就融化 油脂感剛好👍🏻薯蓉好好食 順滑有牛油香😋仲有溫泉蛋同椰菜仔🍳🥦整個組合好有滿足感✌🏻꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍何蘭正中環雲咸街29號東方有色大廈2樓🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_中環🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_港式 #joys_西式
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕
❝再訪好L正🍻lunch食豬手牛舌❞

紅酒浸西班牙豬&油封美國牛舌
🍷🍖紅酒浸西班牙豬手|油封美國牛舌 $168

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍何蘭正
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_港式 #joys_西式
紅酒浸西班牙豬&油封美國牛舌
2021-08-13 91 浏览
係ig成日都見到人介紹依間餐廳, 終於有時間lunch time去試一試! 預早咗兩個星期book, 其實walk in都可以 我見仲有幾枱~menu好有心機,係用皮做嘅cover, 仲有q r code畀你去睇是日special, 雖然店員都會好有心機同你介紹一次今日有啲咩每一道菜睇落都好靚,食落就知點解一個餐值百幾蚊。是日精選: 美國雞胸肉&牛舌配薯蓉, 好驚喜嘅係薯蓉上面有溫泉蛋🤤好夾, 健康嘅雞胸肉都可以煮到咁好食, 唔會柴好易咬, 個底仲有少少汁, 點薯容又得點肉又得,得左!恆常餐牌: 三文魚, 雖然這條三文魚都有醬汁但係烤得剛剛好, 嫩滑魚肉配唔太heavy嘅汁 100分❤️ 隔離仲有一個千島醬焗薯 可以連皮食好開心價值118蚊嘅巨大泡芙! 每一啖都有驚喜,伯爵茶嘅 cream 感覺一啲都唔肥,toppings嘅絲, 收埋咗喺底嘅咖啡年糕加爆醬~ 全部餡都令依對泡芙變得不平凡🤤🤤值得推介!不過~ 有個位都幾扣分 ~ 有啲廚房嘅同事冇戴口罩處理食材( 去洗手間嘅時候咁啱見到🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️)

每一道菜睇落都好靚,食落就知點解一個餐值百幾蚊。

中環鬧市中的特色餐廳 《何蘭正》。中午是coffee time , 然後晚餐是beer time 💕💕.很喜歡這間餐廳嘅裝修,非常Chinese style 得來好有特式,「鬼佬涼茶」霓虹燈管絶對係一大打卡點✨✨其實大家又知吾知道鬼佬涼茶= 啤酒🍻呢?.不過今次我係lunch time 來的,當然是coffee time 啦☕️☕️由於天氣太熱嘅關係,我同朋友都係叫左ice coffee 的。店員推介的 Espresso Tonic 🍹絶對係消暑恩物,味道好好飲,雖然係Espresso 不過吾苦的,加上冰冰涼涼🧊的Tonic, 反而帶出了coffee 既甘香☕️.食物方面我哋叫左-嬌嫩美國雞胸/麻婆風辣冷豆腐/香醋雲耳💕Slow cook 雞胸肉超嫩滑,加上微辣豆腐同雲耳,配搭得非常之好,好適合on diet 又想食好野嘅女仔.-咖啡貝殼蛋糕/山核桃/海鹽焦糖🥧外表已經係好可愛嘅貝殼蛋糕💕想象不到原來係流心海鹽焦糖sauce, 太有心思了🌟甜道剛剛好✨.值得一讚係👍🏻👍🏻店員超helpful , 推介左幾多野食比我哋,下次可以dinner 再來,又會有不同menu 的

食物方面我哋叫左
-嬌嫩美國雞胸/麻婆風辣冷豆腐/香醋雲耳💕

-咖啡貝殼蛋糕/山核桃/海鹽焦糖🥧

2021-08-02 117 浏览
何蘭正的新店仍保留了舊店精粹 霓虹燈招牌帶有濃厚的港式情懷 手繪龍鳳落地玻璃設計亦別出心裁 在日間滲透絲絲自然光 洋溢著休閒舒適的氛圍💆🏻‍♀️.餐廳主打港式fusion菜 Egg Benedict 融合了中西元素🍳伊比利亞叉燒厚身 酸甜的菠蘿平衡了豬油的肥膩感 底部的麵包烘得香脆 以蛋香和色澤均較突出的溏心蛋取代流心蛋 整體味道及口感配搭相宜 相當有驚喜🤩.另外亦很推薦這道牛面珠burger 麵包外層烘至脆身 牛面珠炆得軟腍 帶有豐富的骨膠原 配上沙爹醬 金菇菜及酸洋蔥等 味道富層次🍔.何蘭正會不定時推出不同的創意料理 在晚上這裡更會把燈光調暗 營造成酒吧的感覺 在中環可説是別樹一幟的餐廳🍻

呢間人氣個性港式酒吧,由中環卑利街搬咗去雲咸街之後,一直未得閒過黎拜訪。今次嚟到新鋪,裝潢一如既往地玩味甚濃,工業風水泥牆身配搭寫上「鬼佬涼茶」嘅霓虹燈,懷舊中又不失摩登,隨手一影都非常iGable。🥖何蘭正式荷蘭汁·伊比利亞叉燒·菠蘿·溏心蛋·開邊法國長棍麵包 ($168)慢煮過嘅半肥瘦伊比利亞叉燒,肉味及脂味都甚濃,加上叉燒自帶嘅蜜汁同質地薄身嘅荷蘭汁,仲有流心度恰到好處嘅溏心溫泉蛋及爽脆菠蘿片🍍,精緻貌相及獨特嘅材料配搭,都令人留下深刻印象。🍟炸薯條·辣茄汁·蒜味沙律醬 ($48)加入自家秘製香料黎炸嘅熱辣辣粗直薯條,炸得乾身唔油膩,質地綿密,蘸點埋雙色混醬,令人忍唔住一條接著一條。🧇格子鬆餅·中式年糕配提拉米蘇忌廉及鮮什莓($98)外層酥脆嘅格子鬆餅,中間係帶黑糖味嘅軟糯年糕,加上幼滑厚實嘅Tiramisu cream、芝麻香香郁嘅芝麻雪糕,同帶少少鹹香嘅開心果碎碎,啖啖入口都瀰漫住幸福嘅香甜味。☕️Coffee: (Flatwhite $40, Dirty $40)基底可以選擇Nutty/Fruity嘅咖啡豆,由於B仔同朋友都係揀咗Nutty嘅關係,整體味道上大致類近,唯一就係

🧇格子鬆餅·中式年糕配提拉米蘇忌廉及鮮什莓($98)

基底可以選擇Nutty/Fruity嘅咖啡豆,由於B仔同朋友都係揀咗Nutty嘅關係,整體味道上大致類近,唯一就係Dirty用凍奶底且啡味更重。而Hot Flatwhite則比較溫熱,有綿密奶泡及拉花。兩者都不錯,但若要我二選一,個人則偏愛分層味道更多變嘅Dirty。

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻