2021-06-22 105 浏览
新鋪開左一排,終於有時間黎喇😍😍不過個入口有d估佢唔到😂沿雲咸街上山,要喺商業大廈個大堂搭𨋢上,指示牌重要係落山方向先睇到😂兜左大半個圈終於搵到喇🤪🤪一上到黎已經見到打卡必影嘅落地玻璃窗位😍😍個人認為呢個打卡位靚過舊鋪,又可以望到街景,見人少少即刻把握機會影返張先!24小時慢烤伊比利亞叉燒 $178何蘭正名物一定要試😍慢烤叉燒外脆內軟,太陽蛋加埋豬油撈飯🤭🤭真係邪惡到不得之了,三扒兩撥就食到照鏡🤣香脆軟殼蟹拖鞋麵包 $108軟殼蟹比想像中大隻好多,重好厚身🤤新鮮熱辣炸得好脆,麵包入面重夾左太陽蛋、沙律菜、蕃茄同埋牛油果蓉😍😍超級豐富,牛油果蓉辣辣地,就咁搽落麵包都好好食😋跟包重有兜沙律菜,用個福字瓦缸仔裝住,好得意😂Dirty $40Expresso Tonic $58HLJ Rose Oolong Ale 玫瑰烏龍 $88貪心嘅我地叫左三杯野飲,分別係大熱嘅Dirty同夏天好岩飲嘅Expresso Tonic😄最後黎何蘭正點可以唔飲酒🤭今次試左玫瑰烏龍,就咁睇個名唔似係酒,飲落都唔太重酒味,重有少少茶味添😆係粉紅色超夢幻嘅鬼佬涼茶🤫

24小時慢烤伊比利亞叉燒 $178

香脆軟殼蟹拖鞋麵包 $108

Dirty $40
Expresso Tonic $58
HLJ Rose Oolong Ale 玫瑰烏龍 $88

2021-06-21 111 浏览
富有特色既一間主打Fusion菜酒吧~新舖環境寬闊,裝修以舊式香港為主題,有手繪畫既玻璃外牆及霓虹燈牌,設計別出心裁。除左環境靚,食物同樣高質素。可惜當日無駐場甜品師傅,食唔到想試好耐既泡芙。❀ 何蘭正式班尼迪克蛋同平時食開egg benedict唔同,配料有香甜又juicy既伊比利亞叉燒,酸酸甜甜既菠蘿及呈半流心狀態既溏心蛋,口感非常豐富!而且底部用上烘得香脆既開邊長棍麵包,菠蘿既清香味中和油膩感,整體味道與叉燒及溏心蛋配搭得好好,好有驚喜❀ 香煎澳洲牛面珠漢堡包依個漢堡包味道好特別,熱烘烘既漢堡包配上厚厚既牛面珠及金菇,再塗上沙嗲醬,好惹味! 牛面珠肉質炆得好腍,沙嗲醬味道亦好突出。薯條烤得香脆可口,仲配有茄汁及沙律醬~❀ 咸梅西瓜沙冰依杯西瓜沙冰消暑一流,西瓜好清甜,每啖都有滿滿既西瓜肉,好正!最特別係沙冰上灑上咸梅碎,甜中帶咸,咸梅味唔算太突出⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆👅味道:⭐️⭐️⭐️⭐️📸環境:⭐️⭐️⭐️⭐️🤵服務:⭐️⭐️⭐️⭐️💎CP值:⭐️⭐️⭐️💫(5⭐️為最高分)⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆

❀ 何蘭正式班尼迪克蛋

❀ 香煎澳洲牛面珠漢堡包

❀ 咸梅西瓜沙冰

👅味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
📸環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
🤵服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
💎CP值:⭐️⭐️⭐️💫
(5⭐️為最高分)
何蘭正式班尼迪克蛋
香煎澳洲牛面珠漢堡包
午餐
何蘭正式班尼迪克蛋
香煎澳洲牛面珠漢堡包
集大排檔懷舊、冰室及香港地於一身嘅餐廳,店內裝修包括有香港舊式鐵閘、霓虹燈等等,超有香港味道!除咗裝修特別之外食物亦都非常特別,將香港人熟悉嘅菜式換上一種新嘅味道,而且能夠帶嚟一大驚喜!🌮順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮$128😋三文魚子滿滿的,粒粒爆汁Juicy再配埋三文魚他他,三文魚子好似有啲膩嘅感覺,但係配埋香脆嘅雲吞皮就切底中和左。🍛24小時慢煮伊比利亞叉燒,配日本太陽蛋紅洋蔥漬$178😋呢個叉燒飯簡直係顛覆咗我一直對叉燒飯嘅印象,首先飯唔係普通白飯係有味嘅豬油撈飯,叉燒經過慢煮唔會好似平時食到嗰啲咁韌,叉燒表面積都經過處理有平時嘅焦香,配埋太陽蛋嘅蛋黃汁,呢個飯真係好似暗然銷魂飯咁好!好!味!呀!🍲麻辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆$178加$30鴨血本來諗住叫黎解一解想食辣嘅口癮,但係估唔到水平都好高,麻辣底好夠香,唔算辣對我來講啱啱好,而且佢裏面嘅材料鴨血豆卜同冬粉都吸收晒個湯嘅精華,雖然好飽但係都會慢慢一啖接一啖食晒!鹹妹西瓜沙冰$58呢個細個西瓜沙冰我真係要重點介紹一下,就是天氣咁熱真係好想飲杯清涼嘅西瓜沙冰,佢嘅沙冰特別在於會喺西瓜沙冰上面加話梅粉,對我來講西瓜同話梅粉係絕配

🌮順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮$128

🍛24小時慢煮伊比利亞叉燒,配日本太陽蛋紅洋蔥漬$178

🍲麻辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆$178加$30鴨血

鹹妹西瓜沙冰$58
呢個細個西瓜沙冰我真係要重點介紹一下,就是天氣咁熱真係好想飲杯清涼嘅西瓜沙冰,佢嘅沙冰特別在於會喺西瓜沙冰上面加話梅粉,對我來講西瓜同話梅粉係絕配,所以呢個配搭我超級鍾意!
2021-06-20 119 浏览
何蘭正新舖係正籣桂坊最頂 比舊鋪嚟講大咗 就腳咗 好適合weekend 嚟同朋友聚舊•香煎澳洲和牛臉•沙嗲金菇汁•櫻花蝦腸粉 HKD182和牛臉大約有3-4嚿 食落肉質都算淋但沙嗲汁搶咗啲牛肉味 最底層配嘅腸粉煎得好香脆 無諗過同沙嗲汁又幾夾•法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士HKD108睇名都覺得呢款菜式又咸又甜 好神奇嘅配撘鵝肝打成蓉mix埋蛋 食落好creamy 面頭有層薄薄嘅焦糖 調味方面好大陣花雕酒味 可能就係女兒紅? 細細地一兜已經夠哂搽多士•西班牙油炸鬼 •花生吉士醬•焦糖煉奶•黑芝麻雪糕HKD108好耐冇食過新鮮炸嘅Churros 啦外層佈滿咗糖 可能新鮮炸嘅關係比較易碎 雪糕另上 個人就麻麻地芝麻雪糕 反而個cream就幾好•另外叫咗杯berries beer 飲落酸味比較重 易入口 啱晒一路飲一路食churros🍺•食物質數比想像中好 想試fusion 菜 嘅絕對推薦•夜晚環境確實好適合打卡 但場裏面咁啱有公司搞緊gathering 嘈到不得了 同友人傾計好似要嗌過對面海咁🥲🚩何蘭正 (中環)中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

•香煎澳洲和牛臉•沙嗲金菇汁•櫻花蝦腸粉 HKD182
和牛臉大約有3-4嚿 食落肉質都算淋

•法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士HKD108
睇名都覺得呢款菜式又咸又甜 好神奇嘅配撘

好耐冇食過新鮮炸嘅Churros 啦
外層佈滿咗糖 可能新鮮炸嘅關係比較易碎
雪糕另上 個人就麻麻地芝麻雪糕 反而個cream就幾好

•食物質數比想像中好 想試fusion 菜 嘅絕對推薦

🚩何蘭正 (中環)
  • •香煎澳洲和牛臉•沙嗲金菇汁•櫻花蝦腸粉
之前一直都有留意開蘇豪區酒吧「何蘭正」🥃,搬咗鋪後地方更大更靚,裝修同樣突顯懷舊港式風格🪟尤其喺人手繪畫嘅龍鳳玻璃窗🐉超搶眼,加上霓虹燈字牌整個感覺好有Feel😍!!!打卡都手軟📸!!!⤑除咗本地釀製手工啤酒🍻,咖啡亦都好高質好多款式☕️仲主打港式Fusion菜保證有驚喜,同朋友去中環Chill吓又可以多個選擇啦!⤑🔸香煎牛面珠|沙嗲醬|金菇菜|薯條|漢堡包 $ 138*食第一啖有種似曾相識感覺!就喺早餐嘅沙嗲牛肉麵😂,因為沙嗲醬非常濃郁,牛面珠肉味香濃煎得軟腍好容易咬開😛,第一次驚見漢堡會有金菇呢個配搭再加上酸洋蔥真喺夠Fusion😆!薯條炸得香脆有味粉調配過,加上蕃茄同蒜味蛋黃醬,非常惹味!⤑🔸何蘭正式班尼迪克蛋|伊比利亞叉燒|菠蘿|溏心蛋|開邊長棍麵包 $158*經過24小時慢烤叉燒肉質極之鬆化, 再加上溏心蛋一切開秒間流心而出,蛋香超濃🐣融合晒中西元素,麵包烘得脆身加上一層菠蘿減輕肥膩感,整個配搭好有驚喜💯另外會配上沙律菜,加上柚子醋挺開胃!⤑🔸Mocha $ 50🔸Latte $ 45可以選擇因應自己口味嘅nutty/fruity咖啡豆,值得一讚對於唔太常飲咖啡嘅人店員都好細心
之前一直都有留意開蘇豪區酒吧「何蘭正」🥃,
搬咗鋪後地方更大更靚,裝修同樣突顯懷舊港式風格🪟

🔸香煎牛面珠|沙嗲醬|金菇菜|薯條|漢堡包 $ 138

薯條炸得香脆有味粉調配過,加上蕃茄同蒜味蛋黃醬,非常惹味!

🔸Mocha $ 50
🔸Latte $ 45

可以選擇因應自己口味嘅nutty/fruity咖啡豆,值得一讚對於唔太常飲咖啡嘅人店員都好細心推薦,好貼心🥰!
咖啡香濃,絕對止到啡癮☕️!
2021-06-19 865 浏览
荷蘭正回歸啦, 之前見到ig 有唔少foodie fd 都有食, bookmark 左。🐽24小時慢煮伊比利亞叉燒飯   CharSiu Rice w seaweed $178差唔多每枱都會點 ,叉燒厚身得嚟肥瘦適中,經過慢煮,口感更為軟腍,比一般中式叉燒無咁油膩。太陽蛋流出蛋汁,配合豬油撈飯,飯粒特別香滑。不過,豬油味唔算突出,紫菜碎偏淋。 🍔龍膽石班魚柳|芫茜|醃奇異果|皮蛋他他醬|薯條|漢堡包 Giant Grouper $168 漢堡包帶少少脆身,上層鋪滿芫茜,再之後食到石斑魚柳,幾厚身同大件。醃奇異果同皮蛋醬同漢堡包幾夾,更令整體更為開胃。 薯條用咗「福」字嘅中式杯裝, 中西合璧。 薯條偏硬身,唔算脆口,不過可以點茄汁同沙律醬。☕️雲尼拿棕樹糖冰咖啡 HLJ Vanilla Palm Sugar Coffee $58咖啡係以棕樹糖調製,之後店員親自倒入雲呢拿,配合深啡色嘅冰 ,其實係用espresso製成。奶味比Mocha 更香濃,容易入口。☕️Mocha Nutty $50正常水準,個人鍾意棕樹糖咖啡嘅甜味多啲。

☕️Mocha Nutty $50
正常水準,個人鍾意棕樹糖咖啡嘅甜味多啲。
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
2021-06-18 107 浏览
📍#何蘭正🇭🇰香港中環雲咸街29號東方有色大廈2樓#MFJ中環 #MFJ多國菜 人均消費: HKD160味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆何蘭正@holjeng_ 未搬時去過一次,環境食物都好特別,所以印象深刻!搬後第一次,都不太易搵,但比以前方便可能飯後時間人不太多,餐廳都大,不算十分有氣氛,但好多打卡位!⭐️炸薯條|辣茄汁|蒜味蛋黃醬🍟$48薯條炸得幾香脆,蒜咪蛋黃醬好好味!💯法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花雕🦀$68薯蓉雖然不算超級細滑,但整個組合配搭的確特別!首先從蟹肉多,肉甜!原來花雕味十分香,但不會過濃!可能花雕湯浸着薯蓉,蒜蓉完全不膩!個人覺得幾驚喜🆗西洋菜蜜啤酒🍺$88入口清香,飲到西洋菜蜜味,但啤酒味較淡🆗玫瑰烏龍啤酒🍺$88玫瑰味和烏龍味不突出,反而甘苦味較重一心想食的蟹籽杯原來晚市才有😭😭😭雖然環境改變,但食物仍然特別,食物價錢不貴,但酒類有點少,而且都是整地手工啤希望下次可以試試晚市!#FrenchFries #beer #HKBeer #mashedpotato #mfo

📍#何蘭正

服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

⭐️炸薯條|辣茄汁|蒜味蛋黃醬🍟$48
薯條炸得幾香脆,蒜咪蛋黃醬好好味!
炸薯條|辣茄汁|蒜味蛋黃醬

💯法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花雕🦀$68
薯蓉雖然不算超級細滑,但整個組合配搭
法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花雕

🆗西洋菜蜜啤酒🍺$88
入口清香,飲到西洋菜蜜味,但啤酒味較淡

🆗玫瑰烏龍啤酒🍺$88
玫瑰味和烏龍味不突出,反而甘苦味較重
西洋菜蜜啤酒  玫瑰烏龍啤酒

一心想食的蟹籽杯原來晚市才有😭😭😭
希望下次可以試試晚市!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #中環美食
2021-06-06
炸薯條|辣茄汁|蒜味蛋黃醬
法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花雕
2021-06-18 3465 浏览
十幾年前會考後鼓起勇氣去另一間學校繼續學業,幸運地喺嗰度認識咗幾個知心朋友,一路走來,順心的、揪心的都有大家相伴。少時大概無諗過長大後我哋居然會各散東西,歐美紐都將會有大家嘅足跡,每每諗起都戚戚焉。是日歡送好友,揀咗由蘇豪搬到蘭桂芳嘅何蘭正。新舖比舊時寬敞好多,有好幾幅落地玻璃添上朝氣,被安排至角落四人檯,坐得舒服自在。黃金脆炸雞 $78雞肉金黃香脆,醃得入味,保持肉汁又唔油膩,出色!24小時慢烤伊比利亞叉燒 $178嚟之前對依味最有期望,不過主角叉燒調味略鹹,肉稔但較肥羶,自己唔太鍾意;底下白飯用豬油撈過,面頭仲有煎蛋同韓國紫菜,好餸飯。烤三文魚柳 $138三文魚肉質嫩滑,以楓糖醬油烹調有日式調理感,加埋食落卜卜聲嘅蟹籽甜酸汁,口感好得意;而配上嘅炸本地薯仔亦甘香有薯味,簡單討喜。焗金文畢芝士 $148第一次食焗芝士做甜品,Camembert表面淋上薑汁黑糖,甜甜地中和芝士鹹香;而炸蕃薯仔同薑味雪糕一齊食會變到似食中式糖水,成個甜品都好有心思,驚喜好食。兩點傾到五點,時間飛一般的過去,心入裡帶著萬般不捨道別。在此祝願好友事事順利、開開心心。「約定 未知那遠路裡 同看著時代飛舞」,未
黃金脆炸雞 $78
雞肉金黃香脆,醃得入味,保持肉汁又唔油膩,出色!
24小時慢烤伊比利亞叉燒 $178
烤三文魚柳 $138
焗金文畢芝士 $148
兩點傾到五點,時間飛一般的過去,心入裡帶著萬般不捨道別。在此祝願好友事事順利、開開心心。「約定 未知那遠路裡 同看著時代飛舞」,未來見!
2021-05-02
2021-06-18 131 浏览
一年的一日嘅生日假當然要去揾好嘢食黃店,友人一早book定位,當日下午6時到達只有2檯客,個場少人影到好多室內相!2年前還在Peel Street的時候曾經去過一次,這次的encoore是因為他們搬到新位置,也有點念念不忘他們煮的fusion菜特色和店內氣氛!新店位於雲咸街,一如以往以舊式香港為設計的主題加入西方元素(可唔可以稱之為: 現代香港風格)中西文化交融的地段,呼應店內的裝潢。玻璃上的Graphic是人手畫上去,超級有溫度!Well, 唔少得signature neon-sign “鬼佬涼茶”不過.__. 話說我去之前食咗蛋糕,作戰力大減...脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬 Crispy crab rice balls w Zhengjiang vinegar mayo ($88)搞碎咗既蟹肉整成波波+飯飯拎去炸,蟹肉味道很鮮,不過如果炸得鬆軟啲就好喇!24 小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋葱清,香噴噴香蔥豬油撈飯($178)Slow cooked 24 hours Iberico Char-siu , Pickled red onion, Sunny side up eg

不過.__. 話說我去之前食咗蛋糕,作戰力大減...

Slow cooked 24 hours Iberico Char-siu , Pickled red onion, Sunny side up egg w spring onion oil Akita Komachi rice

來自西班牙伊比利亞的豬,以慢煮的方式去保持肉質軟腍以製成叉燒,配菜襯托可平衡油膩感。
友人對於叉燒特別感興趣,我則是第二次食,覺得香蔥豬油撈飯比較膩,感覺比上次遜色咗,沒有想一食再食的衝動。
個容器好似煲仔飯咁, 比較喜歡之前用瓦琬裝

焗金文畢芝士 | 薑汁黑糖 | 炸番薯仔 | 薑味雪糕 Baked Camembert Cheese, Black Sugar ginger syrup, Deep fried baby sweet potato, Ginger ice cream $148

非常有驚喜!叉燒飯係食唔曬,糾結好耐都係叫埋個甜品完滿結束。侍應哥哥細心介紹食法:一開始可以好似芝士醬點嚟食, 之後切開佢等啲醬流出嚟。配菜有炸番薯、紅梅、白玉丸子,熱熔的芝士內撈咗黑糖,黑糖令芝士食落第一秒以為係碳燒,再食真啲就食到芝士味。而當你食到覺得膩,即刻食一啖旁邊的雪芭即刻消濟。不過我食到雪芭是柚子味…
唔知襯紅酒正唔正呢?

椰青龍井冷泡茶 Young Coconut LongJing Tea $68

大概7:30pm開始多人,食完甜品就走lu!

何蘭正HoLanJeng
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
2/F, LKF29, 29 Wyndham Street, Central
脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬
焗金文畢芝士 | 薑汁黑糖 | 炸番薯仔 | 薑味雪糕
2021-06-15
庆祝纪念
生日
焗金文畢芝士 | 薑汁黑糖 | 炸番薯仔 | 薑味雪糕
2021-06-17 79 浏览
☕️️ Cafe for chilling — 何蘭正✨ 又係咪真係好?正?🤫#90cp黃店篇💛 #90cp中環篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖放假都要返嚟中環就係為咗去影相😂 又要喺中環附近覓食 結果就嚟咗呢間bookmark咗都一段時間嘅cafe 試一試😌✨ 位置上其實有少少難搵😂 不過一入到黎見到佢嘅裝修 配搭埋霓虹燈牌🏮 又真係幾有feel😎美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯 | 煎蛋韓式紫菜 $178作為招牌菜 佢叉燒飯真係一啲都唔失禮😛 佢嘅飯炒得粒粒分明 有少少豬油撈埋一齊 更加突顯到佢粒粒分明嘅感覺😙 慢煮叉燒肥瘦亦都適中 可能因為慢煮嘅關係 食落感覺都唔太油膩 都真係算唔錯!!🤤 而且佢嘅蛋係半流心 吉穿佢撈埋啲飯食又係另一種享受🤫 最抵死係佢仲有啲韓式紫菜 撈飯食搞到好似食緊韓式拌飯咁 感覺好似將中式日式韓式撈埋晒一齊 好新奇🤣 ✨ 香煎澳洲牛面珠 | 沙嗲醬 | 金菇菜薯條| 漢堡包 $138雖
#90cp黃店篇💛 #90cp中環篇 #90cpCafe篇

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯 | 煎蛋韓式紫菜

雖然佢係用澳洲牛 但係加咗沙嗲醬之後感覺就好似食緊沙嗲牛一樣😍 情況就好似將漢堡包crossover 沙嗲牛肉麵咁!! 🍔🍜 非常有新鮮感🤤 牛肉都好淋 但有少許嘅辣 但係已經非常出眾!! 加埋非常煙韌嘅薯條做配菜 簡直冇得輸🙌🏻
香煎澳洲牛面珠 | 沙嗲醬 | 金菇菜薯條| 漢堡包

✅ 見識少嘅我覺得菜式嘅配搭都好新穎😍 而且餐廳嘅裝修都好啱打卡 幾有特色✨

❓性價比方面就真係見仁見智🤭 女朋友就覺得唔算太抵食 不過我就覺得ok啦 起碼都叫值得一試🙊

💡溫馨提示💡作為路痴會覺得佢嘅入口幾難搵😂 大家去嘅時候不妨東張西望下 當你經過一棟白雪雪嘅大廈 應該就會見到佢嘅指示牌😌 跟手入去搭lift上2樓就啱㗎啦!!

➖➖➖➖➖
📍 何蘭正 (中環)
24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯 | 煎蛋韓式紫菜
香煎澳洲牛面珠 | 沙嗲醬 | 金菇菜薯條| 漢堡包
以下哩間舖頭我地都恨左去好耐🙈舊舖一直去唔到😭而家終於可以黎到又大又靚既新舖😊日間同夜晚都會有唔同獨特既風味💛嗰名正到唔可以亂咁讀因為好容易俾人話教壞細路👦🏻😂本身以為💛小店係得酒類飲品點知原來新舖宜家仲會有埋咖啡添☕️———————————-Coffeein ☕️Bomb 🛢(Coffee Coke )咖啡☕️+可樂🥤?解渴一流👍🏻唔想成日飲cold brew 🙈試下新野有汽既咖啡但又唔係espresso tonic 🙈—————————-Affogato ☕️with 🍫 Chocolate & vanilla ice cream 🍨 咖啡☕️底夠香濃加埋朱古力🍫醬一齊食/飲感覺滑滑的☺️十分滋味😋———————————————-24小時慢烤伊比利亞叉燒配豬油撈飯🐽🍚煎蛋🍳韓式紫菜難得黎到🙈當然要試下佢地既招牌菜慢煮叉燒就當然唔會又乾又柴皮🙈半肥瘦食落就無得輸🍵豬油撈飯就大人細路都好難抗拒出奇地🆚比例落得岩岩好香口得黎唔會油淋淋配埋煎蛋🍳既蛋黃汁😋正‼️——————————————-烤三文魚柳🐟配楓糖醬油炸本地薯仔🥔配蟹籽甜酸汁三文魚柳算幾嫩🐟味道正常最有驚喜🤩反而係炸薯仔🥔薯仔皮食落真係夠乾又
以下哩間舖頭我地都恨左去好耐🙈

最有驚喜🤩反而係炸薯仔🥔

薯仔皮食落真係夠乾又脆身😋
配搭甜酸汁出奇地夾又特別
絕對係既飽肚又醒胃之選👍🏻
話說何蘭正係白熊小編數一數二既愛店 去左至少4次🤣之前年初既時候聽到佢地光榮結業既消息萬分不捨 估唔到佢地竟然係蘭桂坊開左間更大更美既店 (鬼佬涼茶霓虹燈超吸睛👀)仲比係蘇豪區既舊舖更加方便 起碼唔洗行咁多斜路(是有多懶🤣)當日白熊小編平日放工之後去(少有的搭正6點衝出office🤫)好在同行友人已經早左少少攞位 如果唔係walk-in可能真係有排等 入座既時候waiter哥哥本身話限時1.5小時 但係最後我地傾傾下計食得超慢 佢地都好好人咁比我地坐耐D 好貼心~一坐低既時候侍應們有問下我地有無黎過 然後好細心咁介紹佢地既menu 最特別既係佢地會有一張手寫的daily special 所以我去過咁多次都一D都唔悶 超加分!因為友人請客 白熊小編毫不客氣地瘋狂點餐 吃到捧著肚子走🤰(好啦大家有一起食的好嗎🤪)-🌟-五香枝豆 $48就枝豆啊 普普的 但份量一點都不吝嗇!順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $128雲吞皮炸得酥脆酥脆 三文魚他他配以三文魚籽同蟹籽 雖然我們不知道順德風情是什麼風情🤣 但整體來講非常惹味!但是雲吞皮只有6塊 最後我們還剩下不少他他 單吃有一點鹹 如果多兩塊雲吞

五香枝豆 $48
就枝豆啊 普普的 但份量一點都不吝嗇!

順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $128
雲吞皮炸得酥脆酥脆 三文魚他他配以三文魚籽同蟹籽 雖然我們不知道順德風情是什麼風情🤣 但整體來講非常惹味!但是雲吞皮只有6塊 最後我們還剩下不少他他 單吃有一點鹹 如果多兩塊雲吞皮就perfect池!

Daily Fish
話說白熊小編又怕腥又怕多骨 平時一定不會點魚吃 但這次的魚確實是驚艷!鱗片炸的脆脆 食入口直頭可以做ASMR!湯頭是味增十分鮮甜 配菜既魷魚十分Q彈 其中最有驚喜的白蘿蔔 一點網都沒有超吸湯😍

<同場加映> 帶子伴burrata cheese
這一道是白熊小編在另一天吃的!同樣是daily special~ 帶子十分鮮甜 burrata cheese外層是mozzarella ,裏頭包的內餡是stracciatella,質地十分柔軟creamy🧀拌著酸甜的洋蔥絲十分開胃 作為頭盤無得頂!

-🌟-
接下來是飲品的部分~

芝麻湯圓 $128
記得以前舊舖好似多D cocktail既選擇🥺 今次就叫作芝麻湯圓呢杯cocktail 杯子也太漂亮了吧!面頭既是花生味泡沫 仲有一粒Q彈既湯圓 唔講以為自己真係食緊港色甜品😍下面既whiskey酒香十足 一起飲落去中和左酒的苦澀 啱曬我呢D唔識飲酒又鍾意打卡既我!

Fresh lime soda w Mint $48
戒酒中的友人點了看起來似virgin mojito的飲品 普普的

Salty Lime 7up $48
友人表示鹹檸檬味略淡😢 48元來說定價有點進取 ( 不過也是合理的 畢竟是中環嘛)

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

Daily  Fish
順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮
Daily  Special  帶子  配  burrata  cheese
2021-06-10
順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮
2021-06-17 86 浏览
以前喺中環返工,好多同事都鍾意食「何蘭正」,因為佢環境同食物都好高質,所以之前佢執咗真係好傷心。.作為一個念舊嘅人,難得等到佢搬大舖重開,真係急不及待即刻過嚟回味☺️。.環境闊落咗,不過依然有以前嘅影子,照舊有signature嘅LED 霓虹燈,大大隻寫住「何蘭正」三隻字。.以前就多數食夜晚,今次就揀咗個weekend 晏晝諗住當食brunch。Lunch嘅menu同晚市嗰個唔一樣,提供cafe 類嘅食物為主,冇得食我想食嘅鵝肝燉蛋多士,不過都有好多其他玩味十足嘅fusion特色菜,樣樣都好吸引。.《松葉蟹肉雞油花雕法式薯蓉》$68超鍾意呢個!😚平時我都好鍾意食醉雞,呢道菜嘅味道完全有食緊醉雞嘅感覺,但配搭就變咗係蟹肉同薯蓉,中西合璧得嚟完全零違和感!花雕嘅酒味襯托出蟹肉嘅鮮味,啖啖蟹肉配埋軟滑嘅薯蓉,真係想一路encore😍。.《香煎澳洲牛面珠沙嗲醬漢堡包》$138基本上就係一個沙嗲味好濃郁嘅沙嗲牛漢堡包,不過係用澳洲牛面珠而唔係牛肉。澳洲牛面珠好淋好嫩滑,加埋金菇同紅色嘅酸洋蔥,口感豐富,但就唔算話好特別。.《香脆軟殻蟹牛油果蓉拖鞋麵包》$108呢個包都有食burger嘅感覺,但比起
松葉蟹肉雞油花雕法式薯蓉

《松葉蟹肉雞油花雕法式薯蓉》$68
香煎澳洲牛面珠沙嗲醬漢堡包

《香煎澳洲牛面珠沙嗲醬漢堡包》$138
香脆軟殻蟹牛油果蓉拖鞋麵包

《香脆軟殻蟹牛油果蓉拖鞋麵包》$108
呢個包都有食burger嘅感覺,但比起沙嗲牛漢堡有驚喜!軟殻蟹好大舊,炸得酥脆🥰個包用咗ciabatta而唔係平時嘅漢堡包,類似長法包嘅質感但鬆軟少少,加上個牛油果蓉酸酸辣辣,清新開胃,有啲越式法包嗰種東南亞風味crossover 西式嘅感覺,好味😋
cappuccino
Latte

另外叫咗兩杯咖啡,分別係熱嘅latte同凍嘅cappuccino。可以因應自己口味揀nutty/fruity嘅咖啡豆,好貼心!本身以為呢度都係飲酒為主,但估唔到咖啡質素都唔錯,值得一試!
松葉蟹肉雞油花雕法式薯蓉
香煎澳洲牛面珠沙嗲醬漢堡包
香脆軟殻蟹牛油果蓉拖鞋麵包
cappuccino
Latte
🐷 24 小時慢烤伊比利亞叉燒| 豬油撈飯 | 煎蛋 | 韓國紫菜 |太陽蛋煎得靚👍🏻豬油撈飯好香,食落不肥膩,撈埋韓國紫葉,十分惹味。主角叉燒燒得10分好,半肥瘦,咬落軟身唔會太肥👍🏻🦀 香脆軟殼蟹| 異國風情酸辣牛油果蓉 | 太陽蛋 | 拖鞋麵包 |炸軟殼蟹炸得好脆,上碟時熱辣辣,蟹肉仲好多,十分豐富。拖鞋麵包就算搽左牛油果蓉都十分脆身,牛油果蓉有少少辣,唔食得辣都可以接受的。成個包既份量比較大同立體,要分享係有難度,好在店員超細心,教我地點分享得黎又唔會跌晒啲料出黎😆☕️ Shakerato w/ Homemade Ginger咖啡味道好濃,加埋薑,雖然有點苦,但成杯野好refreshing,有幾粒咖啡豆裝飾同咬下☺️🥤 Cold Brew最緊要夠凍,加左冰,呢方面做得好好,夠哂透心涼,消暑一流。
🐷 24 小時慢烤伊比利亞叉燒
| 豬油撈飯 | 煎蛋 | 韓國紫菜 |

🦀 香脆軟殼蟹
| 異國風情酸辣牛油果蓉 | 太陽蛋 | 拖鞋麵包 |

🥤 Cold Brew
最緊要夠凍,加左冰,呢方面做得好好,夠哂透心涼,消暑一流。
2021-06-13
2021-06-16 79 浏览
@中環星期五難得地早放,所以我同朋友去咗蘭桂坊飲嘢⋯⋯我指飲咖啡,人老唔可以成日飲酒同埋我未打針。不過「何蘭正」呢到朝早係餐廳,夜晚就係酒吧。無論飲酒定咖啡,呢到環境好chill好舒服,裝飾好特別。Hot Doppio ($35)呢到嘅咖啡可以揀nutty/ fruity,呢個double shot我揀咗fruity,有果香同果酸。Dirty ($40)呢杯我就揀咗nutty,我個人中意深烘焙多啲。咖啡濃厚甘澀,啲奶都好滑。黃金脆炸雞 | 甜辣酸醬 ($68)炸雞香口多汁,個皮唔會太厚。加埋甜辣酸醬食好夾。24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯 | 煎蛋 | 韓式紫菜 ($178)呢個鬼佬叉燒飯啲叉燒好正!半肥瘦好重要!個飯好香口,加埋紫菜食出奇地可口,下次喺屋企食都可以加。重有流心蛋!咖啡貝殼蛋糕 | 山核桃 | 海鹽焦糖 ($68)蛋糕中間有啲海鹽焦糖醬,唔會太乾,又唔會太甜,推薦!
@中環

Hot Doppio ($35)

Dirty ($40)

黃金脆炸雞 | 甜辣酸醬 ($68)
炸雞香口多汁,個皮唔會太厚。加埋甜辣酸醬食好夾。

咖啡貝殼蛋糕 | 山核桃 | 海鹽焦糖 ($68)
蛋糕中間有啲海鹽焦糖醬,唔會太乾,又唔會太甜,推薦!