2021-07-06
「鬼佬涼茶」呢4個字大家都唔會唔識啦!何蘭正係SOHO舊店已經好出名,宜家更細舖搬大舖,下畫做CAFE,夜晚係酒吧,仲加左好多型格打卡位,一入到黎已經覺得好有feel 🥰 酒吧版既何蘭正,由以前開始我已經好鐘意,所以我呢次係專登黎試下下午CAFE版既何蘭正☕️.....睇完餐牌後,真係好多菜式都好吸引、好想食!左揀右揀,最後就決定試「24 小時慢煮伊比利亞叉燒煎蛋豬油撈飯」、「黃金脆炸雞」同「炸薯條」。仲叫左兩杯咖啡。而我係等緊食既時候,就去左打卡😆.....「24 小時慢煮伊比利亞叉燒煎蛋豬油撈飯」(圖1,4,5) 睇個樣已經好吸引!個慢煮伊比利亞叉燒好肥美,肉質軟淋又有濃邊,配埋隻日本煎太陽蛋好好食!而個豬油撈飯,你唔好睇佢好似好深色就以為好重口味,其實食落係少少甜甜地咸咸地,入口冇咩油膩感架。.....小食方面(圖2),我好鐘意呢度既「炸薯條」呀!炸得香脆少少辣,配埋辣茄汁同蒜味蛋黃醬,真係食唔停口同好岩送酒(好壓韻🤣)。但可借「黃金脆炸雞」就有少少乾,如果雞肉可以JUICY D就正!
24 小時慢煮伊比利亞叉燒煎蛋豬油撈飯