1K
2021-11-16 84 浏览
人氣酒吧何蘭正以全新形象示人,白天是cafe,主打輕食和咖啡,入夜後變身為酒吧餐廳,主推手工啤酒,餐牌菜式不時轉換,保持新鮮感,每次到訪都充滿驚喜。地方闊落舒適,空間感十足,有落地玻璃可以邊欣賞蘭桂坊街景,邊享受寫意慢活時光,悠然自得。黑松露賓尼迪蛋 / 伊比利亞叉燒 / 荷蘭番茄 / 溏心蛋 / 丹麥吐司 / 田園沙律 ($168)(星期六、日及公眾假期供應)溏心蛋入口甘甜,叉燒入口鬆軟,同時不失肉質的咬口,軟嫩多汁,肉味香濃;丹麥吐司外脆內軟,層次分明,美味可口。爆炒本地鮮魷 / 海虎蝦 / 日本櫻花蝦燴稻庭烏冬 配 鰹魚牛油汁 ($148)是日意粉款式每星期轉換。份量十足,相當足料!海虎蝦大隻爽彈,鮮魷彈牙,稻庭烏冬幼滑入味,入口帶有陣陣鰹魚香氣。雲尼拿棕樹糖冰咖啡 ($68)分別用咖啡及雲呢拿製成冰粒,加入棕樹糖漿,再倒入熱奶然後攪拌均勻便可享用,冰涼又醇厚,味道清香,完全不會有越喝越淡的問題。Affogato(Chocolate/Caramel|Ice-cream : Vanila /Ginger) ($65)可選朱古力漿或焦糖漿及薑味或雲呢拿味雪糕雪糕質感幼滑,薑味突出,可

(星期六、日及公眾假期供應)

是日意粉款式每星期轉換。

雲尼拿棕樹糖冰咖啡 ($68)

可選朱古力漿或焦糖漿及薑味或雲呢拿味雪糕

雪糕質感幼滑,薑味突出,可感受到濃薑滋味,再加上香甜的焦糖漿和溫熱的espresso,甘甜交雜,風味更迷人,打卡之外味道亦有驚喜。

法式提拉米蘇多士 / 香蕉果茸 / 雲尼拿雪糕 / 桂花糖漿 ($98)

外脆內軟,入口有香醇咖啡香並帶有焦糖香,甜而不膩,配以雲尼拿雪糕,冷熱交融,驚喜滿滿。
2021-11-14 90 浏览
舊鋪食過一次後,佢就無做,好彩後來佢揾到鋪再開返;佢啲嘢食,真係成日都俾到驚喜你。🧀『麻婆風味意大利流心芝士,超甜荷蘭小番茄,刀削白靈菇肉鬆及西班牙香脆麵包』(凍)$158原來係冷盤!與其話係「流心芝士」,小編認為「拉絲芝士」比較適合;大大舊芝士放中間,上面放一堆肉鬆;側邊白色好似闊條麵嘅,就係刀削白靈菇,白靈菇爽口;菜名話「超甜荷蘭小番茄」真係超甜,無呃人;>>🥖「西班牙香脆麵包」其實唔一定要有,我哋用咗一半放入白胡椒湯度浸湯,好似油炸鬼咁😋<<⋯⋯🦪『香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆,竹笙及龍口粉絲』$188香濃嘅白胡椒味10分吸引,啖啖湯都充斥住胡椒嘅味道;鑽石蜆10分肥美,仲吸晒啲湯;龍口粉絲食極都有回味萬分;加埋爽口嘅竹笙同木耳,我哋食到一滴湯都無剩🤪友人話:「如果有個小蠟燭,熱住成個鍋,應該仲好食,因為而家食物好快會凍。」⋯⋯🍺『Just in time - Hazy IPA啱啱好』$80/450ml (淺色)係 fruity 同甘香嘅合體⋯⋯🍺『Symbeersis - Honey Larger 共生』$80/450ml (深色)無諗過真係

香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆,竹笙及龍口粉絲

係 fruity 同甘香嘅合體
⋯⋯
無諗過真係有清甜嘅蜜糖味,先前好多時飲支裝嘅,又話朱古力、又話蜜糖,都只好有驚喜,好似飲蜜糖水咁🍯
Just in time(L)  /  Symbeersis (R)

回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕

📍 何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

【小編的話】
➡️店員話而家客席barista 係世界拉花冠軍,可以趁佢喺度嚟幫襯吓lunch,飲下咖啡,順便換杯咖啡飲下;因為佢好快就會走,自己開鋪

➡️原來佢哋無收service charge,好彩友人留意到,如果唔係隨便埋個單走咗,會miss咗
➡️Lunch menu

➡️Dinner menu
2021-11-14
香辣白胡椒,白味噌煮紐西蘭鑽石蜆,竹笙及龍口粉絲
呢間真係冇改錯名,真係好正😍,強烈推薦呢一間!雲呢拿棕樹糖冰咖啡($6️⃣8️⃣)佢用咗咖啡冰😆,所以唔驚成杯野會越飲越淡,反而係越飲越濃味!成杯飲落去好滑,好nutty,飲得出棕樹糖個味之餘,仲有雲呢拿香味🥰,成杯野都好有驚喜!Beef Cheek Burger($1️⃣3️⃣8️⃣)佢將沙爹肥牛煲個concept融入咗漢堡入面,好有創意!牛面頰好鬆化,中間有少少膠質既感覺,加埋沙爹醬食,同漢堡好夾!😍而個薯條又炸得超脆,杯仔超得意,一定要試吓呢個!Roasted Salmon ($1️⃣4️⃣8️⃣)佢個三文魚好新鮮好大份😚,有照燒汁味,好juicy,外皮又煎得好脆。而且佢仲配咗柚子甜豉油,酸酸甜甜,我覺得同三文魚好夾,估唔到柚子同三文魚又幾夾!佢啲配菜都好好食🤣,個菜超鮮甜,炸薯仔又好好食,真係成碟野都好好食,呢碟係必食!Tiramoast ($9️⃣8️⃣)最後一定要食甜品🤣,佢啲甜品款款都好有創意,但係我咁鍾意食Tiramisu,當然要試吓呢個tiramoast!塊多士好濕潤,好濃咖啡味!要配埋焦糖香蕉,同埋個雲呢拿雪糕一齊食先得!焦糖香蕉就偏甜,塊多士就咖啡苦味比較重,所以夾埋一齊食就啱啱好😌!不過就唔建議一個人
呢間真係冇改錯名,真係好正😍,強烈推薦呢一間!

雲呢拿棕樹糖冰咖啡($6️⃣8️⃣)

Beef Cheek Burger($1️⃣3️⃣8️⃣)

Roasted Salmon ($1️⃣4️⃣8️⃣)

Tiramoast ($9️⃣8️⃣)

塊多士好濕潤,好濃咖啡味!要配埋焦糖香蕉,同埋個雲呢拿雪糕一齊食先得!焦糖香蕉就偏甜,塊多士就咖啡苦味比較重,所以夾埋一齊食就啱啱好😌!不過就唔建議一個人食🤣,真係好大份,兩個人食啱啱好!

真係好耐冇食過咁好食嘅fusion 菜🤩,已經同朋友約好時間下次再去食過,希望下次可以試啲新款!
2021-11-12 79 浏览
餐廳位置非常方便,只要行一條短嘅斜路就到達。入到去氣氛好好,裝修得好靚,簡直好似變咗個遊客咁。今次第一次嚟,當然要試吓佢哋嘅招牌菜:簡稱叉燒包(我作嘅)。叉燒同包中間夾住塊菠蘿,再加上egg benedict,中西合璧非常之夾。第二道菜:菜心魚柳帶子煮意大利粉。呢道菜冇乜特別,乜嘢都有咁,想飽肚都可以嗌呢個。今次來慶祝朋友嘅生日,當然嗌咗個甜品:西班牙油炸鬼,有得寫名,仲當場唱生日歌添!下次慶祝生日都會再嚟 🥳

2021-11-10 77 浏览
何蘭正太出名🤩相信大家都認識。不過自從佢搬鋪位後,我都冇再去過。今次係我第一次去新店。店舖依舊唔近地鐵站,不過位置闊咗好多,舒服咗好多。何蘭正係以舊式香港為裝潢主題💈我諗呢個係其中一個原因令佢咁受歡迎。店內嘅霓虹燈同埋吊扇等裝飾都盡顯懷舊風💈🚦另外不得不提餐廳提供大量手工啤酒🍺啱哂我!店內嘅食物選擇不多,食品嘅酒同食物都頗貴,可能位於中環吧。但一於再試下佢有幾"L正"。🍗黃金脆炸雞 (甜辣雞醬) $78炸雞完全係脆卜卜,雞肉嫩滑,絕對唔係淨係得一pat好厚嘅炸粉,即使唔點甜辣醬都一樣好正!沾上甜辣醬後,一啖炸雞 ; 一啖啤酒,爽呀!🍻🥩香煎澳洲和牛臉 • 配沙嗲金菇汁、櫻花蝦煎腸粉 $188本身見佢個配搭好似有啲怪,有啲卻步😅但原來呢道fusion菜係好有驚喜🥸一上枱就聞到噴噴👃🏻佢個沙嗲金菇肥牛醬汁味道極濃郁惹味 ; 澳洲和牛臉嘅肉質超淋,仲煎得好香脆。以為腸粉會唔配個Sauce,但係原來係完美嘅配搭💯腸粉索哂醬汁🥫發覺原來沙嗲金菇肥牛唔一定配粉絲架!🍧香滑開心果露 · QQ白玉丸子 $68 一見到嗰日menu有得揀呢個甜品 已經決定一定要嗌!!有我愛嘅開心果同煙韌小丸子⚪️唔食都唔得
店舖依舊唔近地鐵站,不過位置闊咗好多,舒服咗好多。

🍗黃金脆炸雞 (甜辣雞醬) $78

🥩香煎澳洲和牛臉 • 配沙嗲金菇汁、櫻花蝦煎腸粉 $188

香煎澳洲和牛臉 • 配沙嗲金菇汁、櫻花蝦煎腸粉

🍧香滑開心果露 · QQ白玉丸子 $68

一見到嗰日menu有得揀呢個甜品 已經決定一定要嗌!!有我愛嘅開心果同煙韌小丸子⚪️唔食都唔得!💚🤍
甜品都用上中式嘅器皿🧧懷舊之餘,我仲要從來未見過甜品係用呢個碗裝🥣開心果露嘅質感其實即係合桃露/花生糊嘅質感。開心果味甜品係好難好難做到味道好突出,但呢碗驚喜地開心果味愈食愈出,再加埋愈咬愈過癮嘅小丸子,我對於呢個第一次試嘅甜品非常滿意!!💚💚💚
香滑開心果露 · QQ白玉丸子

手工啤嘅選擇不勝數,但價錢都比出面貴。最後我揀咗👇🏻
🍺Signature Pale Ale 獅子山下 $80

雖然呢度價錢唔平,但食物係大份,2個人只叫以上嘅嘢食係非常飽。所以配合食物質素同環境,值得再來!
香煎澳洲和牛臉 • 配沙嗲金菇汁、櫻花蝦煎腸粉
2021-11-07 131 浏览
何蘭正係一間fusion嘅餐廳,無論食物定店內裝修都有中西元素,一入到去就比窗邊位同霓虹燈吸引住,之後發現店員會安排等位嘅客人去窗邊高凳座位飲住野chill住等,我哋都襯無人就攝咗埋去打卡😙•🥢 三杯風味雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $138朋友好鍾意呢個三文魚他他🤩 佢嘅份量都唔少,黑色嘅碗仔裝到平口滿滿一碗,上層係三文魚籽,下層係三文魚粒,配埋好似墨西哥脆片嘅炸雲吞皮嚟食,好滿足😍•🥢 24小時慢煮伊比利亞叉燒·香蔥豬油撈飯 $188慢煮叉燒肥瘦幾均勻,好淋,但調味有啲普通,有啲位有啲燶,但無咩焦香嘅感覺,正正常常;豬油撈飯食落唔會過份油膩,撈埋蛋汁幾正,不過可能對佢有啲期望過高,就有少少失望咗喇🙈 •🥢 川味煎封西班牙黑毛豬梅柳 呢個黑毛豬梅柳有得揀唔同份量,呢個好似係中間一個(3xx g),生熟程度都定咗7成熟,切開咗見到中間仲有粉紅色,因為油脂分佈多得嚟又幾平均,所以食落好嫩,但又唔會太油膩,襯熱食仲有啲焦香!而佢嘅川味調味都好特別,有啲麻嘅味道,唔辣而且唔會過份重味而蓋過肉味~配菜有焦糖薯仔,焦糖唔算脆,但都唔會太厚~•🥢 獅子山下(Local Tap Beer) $80問咗

🥢 三杯風味雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮 $138

🥢 24小時慢煮伊比利亞叉燒·香蔥豬油撈飯 $188

🥢 川味煎封西班牙黑毛豬梅柳
川味煎封西班牙黑毛豬梅柳

🥢 獅子山下(Local Tap Beer) $80
問咗店員邊款啱女仔飲啲,佢介紹咗獅子山下,的確幾易入口,有啤酒嘅回甘,但唔會太濃。
獅子山下

🥢 Churros
因為係朋友嘅生日飯,想叫個甜品/蛋糕影下相同簡單慶祝下,原來除咗menu上面嘅甜品,仲有啲可以訂嘅特別甜品,我哋最後揀咗Churros,仲幫我哋寫咗Happy Birthday,擺盤都幾靚,Churros一啲都唔油膩,外層幾脆,入面軟軟地,仲配咗一球雪糕~
Churros
川味煎封西班牙黑毛豬梅柳
獅子山下
三杯風味雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮
之前幫襯過一次舊店,對於當時嘅服務同食物都好滿意,難得放假過港島,就決定試吓新店再慢遊大館。估唔到新店Menu好似唔同咗好多,裝修上則仲係好有玩味感,地方闊落唔少。24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯|煎蛋|韓國紫菜 $178之前係舊店試過類似款式,當時嘅叉燒一鳴驚人,至今久久未能忘懷其味道。今次嘅慢烤叉燒同樣出色,外焦內軟,豬肉香濃厚不膩。香甜嘅豬油撈飯入味非常,拌以大量韓國紫菜,另添一份層次感。不過價錢上略貴。慢煮香煎五花肉|三杯風味糖醋汁|煎杏鮑菇|太陽蛋|意大利軟包 $108酥軟嘅意大利軟包抹上墨綠色嘅醬汁,酸甜開胃,估計就係三杯風味糖醋汁。夾心有經慢煮嘅五花肉,厚身但鬆軟易嚼;厚切杏鮑菇入口多汁;太陽蛋煎得滑嫩吸引。法式提拉米蘇多士|雲利拿雪糕|香蕉果茸|桂花糖漿 $98需時25分鐘嘅呢款甜品係幾值得等待,聽從店員建議享用主菜時就落單準備,所以唔使等好耐就食到。多士特別加入Tiramisu元素,深褐色嘅外表令人莫名聯想到牛扒,不過入口當然係充滿咖啡甜香同少許澀感,最驚喜係多士質感變得好似蛋糕般綿密軟腍。熱辣辣嘅多士配上透心涼雲呢拿雪糕同焦糖香蕉,冷熱交融,絕對係一大滿足。蜜糖桂

法式提拉米蘇多士|雲利拿雪糕|香蕉果茸|桂花糖漿 $98

蜜糖桂花Cocktail $120
雞尾酒以淡黃色嘅桂花味氈酒融合蜜糖調製而成,另外綴以檸檬片。自己較少試桂花氈酒,估唔到飲落都幾重酒精味,係慢慢滲透出灼喉感嘅類型。花香味偏清淡,味道其實有少少似藥水味,未必人人接受到。

手沖咖啡Bean 1 $68
餐牌指咖啡會有柑橘類水果、荔枝、橙花同佛手柑嘅混合味,個人認為入口的確帶有明顯嘅果酸味,咖啡香氣非常突出。
2021-11-06
24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯Price:$188📌呢度嘅招牌黯然銷魂飯,一上枱好香叉燒味,賣相好靚😍叉燒唔係平時嘅薄叉燒,側邊睇都幾厚,上面仲有油光😎外面有燒焦效果,入面嘅肉仲保持粉嫩👍🏻味道真係入口即融,肉質好淋但又有啲咬口,肥瘦適中,肥嘅位置好香豬油味🤤🤤之後將太陽蛋撈埋啲飯一齊食,飯嘅口感好滑,豬油味好濃郁,但唔會有好油嘅感覺😋隔離仲有紅洋蔥漬,味道無生洋蔥咁濃,食完個飯可以消除油膩感👍🏻三杯風味雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮Price:$138📌小妹見到三文魚就即刻嗌嚟試下🤣杯仔上面舖滿三文籽,入面就有三文魚粒粒,調味幾好,味道較重但唔會太鹹😎三文魚他他好有口感再加埋超脆嘅雲呑皮,一齊食都好夾!份量都幾多,用嚟配埋雲呑皮嚟食,都仲有剩添🥳Summer EscapePrice:$88📌招牌嘅菜蜜啤酒無哂,就試下新嘅荔枝蜜糖味😜味道比較甜,後勁仲有淡淡嘅荔枝味,好香😍😍反而無乜啤酒味,真係一啲都唔苦🤩
Price:$188

📌呢度嘅招牌黯然銷魂飯,一上枱好香叉燒味,賣相好靚😍

Price:$138

份量都幾多,用嚟配埋雲呑皮嚟食,都仲有剩添🥳

Summer Escape
Price:$88

2021-10-21 401 浏览
一直覺得荷蘭正玩味好重,裝修餐具都帶有點港式味道,菜式比較創新!咁耐都未食過今次係第一次!依家新舖重開地方大左,坐都坐得鬆動啲!! 食物方面去到見到其他枱食麻辣大蜆又跟住叫咗,雖然佢嘅蜆真係大隻,但其實都有啲失望,對我來講有啲辣,味道唔算特別惹味,麻辣湯入面除咗有少量薯粉同埋豆卜就係肉碎,但幾樣野好似夾唔埋一齊食,食完有啲空虛😂 反而雞翼最有驚喜!味道好炸得非常香脆,單骨雞翼容易食,而且份量都唔少!而叉燒飯全名超級長我都廢事打晒😂 我覺得都幾唔錯,叉燒油脂感非常重,夾埋太陽蛋個蛋黃好邪惡,成個飯都充滿油香!! 今次晚市去都好full,建議如果想打卡一定要提早book近住霓虹燈嘅窗口位!今次失策得吧枱😕
麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆

沙薑風味脆香雞翼
24小時慢煮伊比利亞叉燒香噴噴香蔥豬油撈飯

沙薑風味脆香雞翼
24小時慢煮伊比利亞叉燒香噴噴香蔥豬油撈飯
2021-10-18 146 浏览
𨋢門一打開都仲未入到餐廳就已經聽到何蘭嘈!星期五晚六點過少少一羣靚仔有陀地有鬼已經喺度啤緊,鬼剎咁嘈!加上十分強勁嘅音樂,我哋二女都想馬上浸淫在酒精之中,暫時忘憂!睇下個酒牌,主打手工啤,有啲花香味、有啲乜果味咁,求其嗌兩杯清一清喉先。一餐飯下來,雖然不是樣樣都何蘭正,但同時亦不算何蘭渣,中游位置。但可以肯定的是何蘭嘈,或者因為何蘭多女仔來聚會,好似我哋兩個咁。作為週末晚上的起點,何蘭正是一個不錯的選擇。

手工啤

麻辣大蜆
叉燒飯加鵝肝
  • 咸檸GIN
2021-10-17 1787 浏览
呢間餐廳個名夠特別,原來係local fusion菜,中環地鐵站出黎要上一段小斜路先到。餐廳啲位擺得幾疏,感覺闊落,設計簡約又充滿玩味,成個環境加埋啲音樂令人好放鬆。星期日lunch walk-in都有位。見到鬼佬涼茶四隻字就知啤酒係主打野飲,不過今日唔係飲啤酒嘅心情,還是來個Dirty同Affogato,都唔錯丫呢個small plate嘅炸雞上到黎呆左一呆,一啲都唔small,趁熱食幾滑幾juicy跟住叫左兩個sharing plates,同樣係有返咁上下份量,好heavy呢個係牛面頰burger,裡面係沙嗲醬同金菇,好搞笑嘅組合但出奇地夾,好好味!切開睇吓有幾厚,金菇沙嗲肥牛?🤣肥牛換上牛面頰當然有口感得多!包皮鬆脆,正呀Egg Benedict多士配叉燒,叉燒係高質嘅,肥瘦適中,下面有薄切菠蘿減輕飽滯感,蛋係溏心蛋,同平時嘅唔一樣,幾有趣食完呢啲已經食唔落甜品,整體食物呢個價錢呢講絕對係exceed expectation,仲要無10% service charge。值得再黎發掘吓唔同嘅有趣食物組合,或者夜晚黎飲嘢氣氛應該唔錯。

上年年底見佢話光榮結業嘅時候勁後悔bookmark咗一排都未去食🥲好彩最後有係另一個地址再開😌佢嘅菜式好多都好特別,有唔少我諗都冇諗過嘅combination😆無論味道定賣相都幾有驚喜㗎😙▪️脆炸蟹肉飯波配蛋黃醬($88)雖然得四粒嚟講有啲貴,但係勝在每粒都足料,食落啖啖蟹肉嘅感覺好實在,而且外層炸得鬆脆🥰▪️24小時慢烤伊比利亞叉燒丨豬油撈飯丨煎蛋 ($178)呢個叉燒飯見個個去食都會叫咁,果然好味😋叉燒烤得入味軟腍,而且肥瘦比例啱啱好🤤豬油撈飯聽落都覺得邪惡,但係食完又好滿足😂▪️香煎澳洲和牛臉丨沙嗲金菇汁丨櫻花蝦煎腸粉 ($182)呢個配撘出奇地夾,和牛煮得軟腍,腸粉外層煎得香脆,配埋沙嗲金菇汁愈食愈想繼續食,個汁如果撈飯應該都好正🤣▪️香煎北海道帶子丨鮮流心牛奶芝士丨牛油果 ($168)今次食嘅咁多款入面,個人覺得呢一款試一次就夠🙈佢嘅帶子煎得啱啱好,唔會過熟,牛奶芝士亦做到流心嘅效果。但係呢幾樣嘢放埋一齊唔係特別夾😉▪️巨大泡芙丨菊花芝士忌廉丨蜜糖蝶豆花 ($98)因為今次係同朋友慶生,訂位嘅時候問咗店員可唔可以係甜品上面寫字,佢話得泡芙同churros寫到~所以就揀咗泡芙🥳雖然佢叫巨

▪️脆炸蟹肉飯波配蛋黃醬($88)

▪️24小時慢烤伊比利亞叉燒丨豬油撈飯丨煎蛋 ($178)

▪️香煎澳洲和牛臉丨沙嗲金菇汁丨櫻花蝦煎腸粉 ($182)

▪️香煎北海道帶子丨鮮流心牛奶芝士丨牛油果 ($168)

▪️巨大泡芙丨菊花芝士忌廉丨蜜糖蝶豆花 ($98)
因為今次係同朋友慶生,訂位嘅時候問咗店員可唔可以係甜品上面寫字,佢話得泡芙同churros寫到~所以就揀咗泡芙🥳雖然佢叫巨大泡芙,但係其實同一般泡芙嘅大細差唔多😅味道方面忌廉打得非常香滑,配埋蜜糖蝶豆花,甜甜哋咁都幾好食😆

• 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
2021-10-10 110 浏览
香港而家啲酒吧裝修真係好靚呢度都好有特色 黎之前記得book枱呀!都幾full!我地叫左西瓜沙冰夏天飲真係好正好解渴值得叫!兩個女仔食 又想試好多款所以叫左四個小食🤪(份量係多,下次再去就三個都夠).1)炸薯條fries with sauce bravo and aioli比想像中大碟!個汁都match但真係好熱氣2) 沙薑風味脆香雞翼我欣賞呢個雞翼,真係有沙薑味 好好味 推薦!3)脆炸蟹肉波波呢個係我第一推薦!睇落好少,但食落好滿足都多蟹肉架!4)黃金脆炸雞with sweet hot sauce我覺得呢碟無乜特別可以試另一款~
香港而家啲酒吧裝修真係好靚
呢度都好有特色
黎之前記得book枱呀!都幾full!

我地叫左西瓜沙冰
夏天飲真係好正好解渴
值得叫!

兩個女仔食 又想試好多款
所以叫左四個小食🤪
(份量係多,下次再去就三個都夠)
比想像中大碟!個汁都match
但真係好熱氣

2) 沙薑風味脆香雞翼
我欣賞呢個雞翼,真係有沙薑味 好好味 推薦!

3)脆炸蟹肉波波
呢個係我第一推薦!睇落好少,但食落好滿足
都多蟹肉架!

4)黃金脆炸雞with sweet hot sauce
我覺得呢碟無乜特別
可以試另一款~
ℍ𝕆 𝕃𝔸ℕ 𝕁𝔼ℕ𝔾_________________________呢間係西餐Fusion港式餐廳😎 (鬼佬涼茶🍺)Menu 🧸 : 烤三文魚 | 楓糖醬油 | 炸本地薯仔 | 蟹子甜酸汁 $13824小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯 | 煎蛋 | 韓國紫菜 $178炸薯條 | 辣茄汁 | 蒜味蛋黃醬 $48台灣金鑽鳳梨薑茉莉冷泡茶 $58越式椰子咖啡沙冰 $68超級沙冰 $68Special Menu : 格仔窩夫(包餡中式年糕) | 焦糖香蕉 | 芝麻雪糕魚柳扁意粉_________________________食物🧸 : 三文魚煎得岩岩好,外面帶著點點金黃色,表面帶少少甜甜地醬油味,個皮又有微微脆口,肉質又嫩滑又肥美👍🏻。(正)係半肥瘦既叉燒😏肉質好嫩帶甜味,配上煎🌞蛋,同豬油鼓油撈飯,加埋紫菜,食落口每一啖都係幸福既肥囉🥰一定要提一提最重要既甜品部份,格仔窩夫包餡中式年糕,好有咬口既窩夫 (年糕有點似麻糬既口感),配埋芝麻雪糕食落去唔會太甜,加埋香蕉同果仁 (燒左蕉糖面),配埋一齊食好有幸福既感覺,不過如果食多幾啖就會好甜,但我又好喜歡 (想食唔停)。💕環境🧸 :今次係
ℍ𝕆 𝕃𝔸ℕ 𝕁𝔼ℕ𝔾
_________________________

呢間係西餐Fusion港式餐廳😎 (鬼佬涼茶🍺)

Menu 🧸 :
魚柳扁意粉
_________________________

食物🧸 :

環境🧸 :
今次係我二訪呢間餐廳。第一次去呢間餐廳係未搬既(夜晚時間),好懷舊好暗黑系又少少迫既餐廳,但係我都幾喜歡。(午餐時間)第二次去搬左新地方,地方又大又舒服,好光猛,但又無失去佢懷舊酒吧既風格,我都一樣咁喜歡💕小不免一定要有既鬼佬涼茶🍺

員工🧸 :
餐廳既員工好貼心,由於我地第二次去有小朋友,佢都有俾張方便我地既枱。重會幫忙放開遠小小d野食。
重點呢一類型既餐廳竟然有bb椅子😱神奇🤭
全部員工都走型格既路線🤭

*有得online booking table🥰

2021-05-15
  • 24小時慢烤伊比利亞叉燒 | 豬油撈飯 | 煎蛋 | 韓國紫菜
  • 烤三文魚
24小時慢烤依比利亞叉燒|豬油撈飯|煎蛋|韓國紫菜24 hours slow-cooked Liberico Char-Siu, Pickled Red Onions, Sunnyside up eggs HKD 178一開始便被這道菜吸引了🙈雖然又豬油又叉燒 一聽到已經很邪惡😳但又真的fusion起來 香港茶餐廳mix韓國紫菜包飯的配搭也挺新鮮又好味的!不過可能吃慣燒味飯的尖形硬身的白飯 這款較圓形飽滿的米 口感覺得有點不太挺身🤭但論新鮮感 美觀 叉燒肉質也是不錯的!叉燒不算太肥 肉質也是鬆軟的☺️🙈👍嬌嫩美國雞胸 麻婆風辣冷豆腐 香醋鼠耳Poached Chicken Breast Spicy Cold Beans To-Fu Sour Black FungusHKD 118如果不想吃得太heavy 這道雞胸肉也是不錯的😆口感很清新 有點像沙律 但配上麻婆豆腐食法 又帶點中式風味!味道酸酸辣辣的 非常開胃😍黃金脆炸雞 甜辣醬Golden Fired Chicken Sweet hot sauce HKD 78脆炸口感 整體不過不失 略厭少了點炸雞會流出的肉汁🤭雲尼拿棕樹糖冰咖啡HLJ
24小時慢烤依比利亞叉燒|豬油撈飯|煎蛋|韓國紫菜
HKD 178
24小時慢烤依比利亞叉燒|豬油撈飯|煎蛋|韓國紫菜 24 hours slow-cooked Liberico Char-Siu, Pickled Red Onions, Sunnyside up eggs

嬌嫩美國雞胸 麻婆風辣冷豆腐 香醋鼠耳
HKD 118
嬌嫩美國雞胸 麻婆風辣冷豆腐 香醋鼠耳 Poached Chicken Breast Spicy Cold Beans To-Fu Sour Black Fungus

黃金脆炸雞 甜辣醬
HKD 78
脆炸口感 整體不過不失 略厭少了點炸雞會流出的肉汁🤭

雲尼拿棕樹糖冰咖啡
HLJ Iced Vanilla +Palm Sugar Coffee
HKD 68
值得一讚的是 奶配雲尼拿 口感很幻滑 咖啡是冰磚😳喝到最後 咖啡味依然能保持一定的味道🙈不會越喝越淡☺️

Always feeling excited about trying fusion food😎🙌It’s because you can always find something that makes you surprised 😆Love the bar area and the ideas of mixing and matching different countries style food!!! Recommend the spicy tofu and chicken breast ✨🙌👍fresh and delicious 💕

Also, I love the Ice vanilla palm sugar coffee✨🙌it is the coffee 🧊 and the milk with vanilla make the texture of the coffee drink so smooth 😳