2021-12-09 55 浏览
在附近工作,所以都經常會來吃午餐,但老公對何蘭正 的印象還停留於舊舖,今日襯週末就跟他來新舖吃一頓何蘭正的chill lunch。他覺得新舖真的比較舒服,比起以前食物選擇算多又特別,職員還很有禮貌呢!《黑松露賓尼迪蛋 / 伊比利亞叉燒 / 荷蘭番茄溏心蛋丹麥吐司/ 田園沙律 $168》**星期六、日及公眾假期供應**叉燒都能有格調!六塊叉卷外層燒至有焦香,肉質粉嫩鬆軟,入口肉味又嫩腍有肉汁;加上兩隻賣相精緻的溏心蛋有心思,而且溏心香甜好吃。《法式香草燉加拿大咸豬手,油封軟嫩牛舌,配香濃咖喱黑毛豬肉醬,炸美國薯仔及甜酸紅洋蔥 $168》豬手極嫩腍!毫不費力就可以切開,豬皮膠質滿滿,豬手肉入味而不會過咸,肉腍之餘有爽口筋位,入口有肉香又有爽彈口感。牛舌肉厚但不韌,同樣十分嫩腍易咬,入口有肉香;另外皮脆內糯的炸薯仔、粟米仔及炒菇。《​​法式提拉米蘇多士 / 香蕉果茸 / 雲尼拿雪糕 / 桂花糖漿(製作約25分鐘)$98》本身以為只是一客普通的甜品,但職員介紹說「這甜品的做法特別,他們應該是目前在香港唯一有這款甜品的餐廳」,聽罷令我對這甜品更感興趣!原來「多士」不是麵包,而是用上「Lady

**星期六、日及公眾假期供應**

《法式香草燉加拿大咸豬手,油封軟嫩牛舌,
配香濃咖喱黑毛豬肉醬,炸美國薯仔及甜酸紅洋蔥 $168》

牛舌肉厚但不韌,同樣十分嫩腍易咬,入口有肉香;

另外皮脆內糯的炸薯仔、粟米仔及炒菇。

原來「多士」不是麵包,而是用上「Lady Finger 包芝士蛋醬」製成,口感比一般特別,軟腍得來又比麵包更有實在的口感。

香蕉加上桂花糖再燒,有微脆口感又有焦糖的香甜,令香蕉特別好吃。

手指餅碎上放上雲呢拿雪糕,再在雪糕上放上香蕉蓉醬和開心果碎,多重味覺享受。

《Dirty (C) $40》
咖啡味香濃但易入口,賣相有層次感。

《雲呢拿棕樹糖冰咖啡 $68》
奶冰分別用Espresso及雲呢拿製成,令飲品不會因普通話冰塊溶化而變淡。另外附有比一般糖漿健宜的棕樹糖漿及60度暖奶,加入杯中與咖啡冰攪拌均勻便可享用,味道清甜芳香,好喝同時感受到咖啡師的認真。

這頓lunch好吃又有特色,十分滿意!
下次要試試晚上來,感受一下不同的氣氛!
2021-11-28
🔸一講到創意料理,我個腦就自然會諗到何蘭正 。真係次次食何蘭正都會刷新三觀🤣啲食材配搭真係估你唔到,然後又真係好鬼好食😍🔸芝麻花生湯圓雞尾酒:呢個真心大癲,佢造型就係中式芝麻花生糊咁🤓一入口就真係果種傳統芝麻花生糊味,一模一樣😎但大啖啲再飲就會有埋酒精感,成個配搭真係鬼才先諗到🙏🏻最後仲插咗一粒無餡嘅湯圓可以食!呢杯嘢我唔會比100分,因為想比105分🤣🔸法式幼滑薯蓉。松葉蟹肉:簡簡單單,但效果就是完美💯薯蓉比起平時食到嘅更幼滑,好輕身,加上大量松葉蟹肉咁一齊食,好味,就係咁簡單😌🔸爆炒本地鮮魷。海虎蝦。櫻花蝦。稻庭烏冬:本身有小小似中式定泰式嘅套路,但用咗日式稻庭烏冬😱令到個質感唔同咗,海鮮份量好多,都係勁高質😍🔸法式香草燉加拿大咸豬手。喇沙紅毛豬肋骨。黑毛豬肉醬配炸薯仔:玩豬玩到出神入化嘅一道菜😍咸豬手就正常煮法;豬肋骨通常都係做燒烤醬,而佢竟然係走東南亞喇沙味,喂,好正!最後有啲咖哩味黑毛豬肉醬配炸薯咁食,又係無敵😋🔸最後仲有飲咗杯iced latte,水準都好高!呢間嘢真係要定期嚟下,每次都見到有新嘢,然後次次都唔會失望,大愛❤️

2021-12-04 639 浏览
First time visiting their new location in Wyndham street. The interior is even better than before with a big dining area and fancy floor-to-ceiling window decoration. Was worrying would it be better to visit them at night with all the fancy neon light on, but the day light vibe was so right too! Will definitely find another time for dinner tho😌𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗖𝗵𝗮𝗿𝘀𝗶𝘂 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁Before going, I have decided to try their signature charsiu rice. But the staff highly recommended this weekend special Benedict t

𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗖𝗵𝗮𝗿𝘀𝗶𝘂 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁
Iberico  Charsiu  Benedict

Before going, I have decided to try their signature charsiu rice. But the staff highly recommended this weekend special Benedict twist and here it’s. It was quite a nice fusion using charsiu, coddled egg and baguette😍 The meat was tender and succulent but wish some more char. They added a bed of pineapple in between to balance the savoury flavour and it was so smart and yummy. Do give this a try if you are visiting them on weekend😝

𝗦𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗕𝗿𝗲𝗮𝘀𝘁, 𝗖𝗼𝗻𝗳𝗶𝘁 𝗢𝘅 𝗧𝗼𝗻𝗴𝘂𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗻𝗰𝘂𝗻𝗳𝘂𝗻

This daily special was like a hodgepodge 😂 adding what’s available in kitchen. Having said that, this one was very decent. The chicken was a delicious and tender protein boost while the ox tongue was flavourful. But the chencunfun was what I would die for. It was al dente in texture and clotted loads of sauce. Just wish to have more of it🤤

Ordered some fusion summer drinks: 𝗦𝗮𝗹𝘁𝘆 𝗣𝗹𝘂𝗺 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗹𝗼𝗻 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 and 𝗧𝗮𝗶𝘄𝗮𝗻 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗝𝗮𝘀𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗧𝗲𝗮. Both were superb! I mean you can hardly get wrong here😆
Iberico  Charsiu  Benedict
  • 咸梅西瓜沙冰
2021-12-03 58 浏览
🔺何蘭正近日同朋友行經中環~諗唔到食咩又再次黎到呢間具有特色港式裝修既餐廳🤗一如既往 質素仍然高質👍🏻.蜜糖炸香甜蕃薯條配郫縣辣椒沙律醬🌶蕃薯條炸得香脆!配上特製醬汁甜甜辣辣既味道都幾開胃😽.黑松露賓尼迪蛋 / 伊比利亞叉燒 / 荷蘭番茄溏心蛋 / 丹麥吐司🍞配田園沙律🥗叉燒肥瘦適中 一啲都唔韌😚配上烘得外脆內軟既吐司!中西配搭既菜式比想像中夾👍🏻好味😋.爆炒本地鮮魷、海虎蝦,日本櫻花蝦燴稻庭烏冬配蕃茄牛油汁🍲魷魚同蝦都幾新鮮 口感彈牙😆烏冬帶有蕃茄同牛油既香味 味道唔錯🥰.24小時慢烤伊比利亞叉燒/豬油撈飯/63度日本溫泉蛋/韓國紫菜🍚叉燒一樣好食 帶有少少焦邊 食落外脆內軟豬油撈飯好香 飯粒粒粒分明😙即使話係豬油撈飯 但一啲都唔油 只係令到飯粒更香入口更滑 值得一試☺️.咸梅西瓜沙冰🍹新鮮西瓜打成沙冰 飲落有淡淡西瓜香味🍉仲飲到淡淡既咸梅味 口感清新 感覺非常健康💪🏻
🔺何蘭正
一如既往 質素仍然高質👍🏻
蜜糖炸香甜蕃薯條配郫縣辣椒沙律醬🌶
蕃薯條炸得香脆!配上特製醬汁
甜甜辣辣既味道都幾開胃😽
爆炒本地鮮魷、海虎蝦,日本櫻花蝦燴稻庭烏冬配蕃茄牛油汁🍲
叉燒一樣好食 帶有少少焦邊 食落外脆內軟
新鮮西瓜打成沙冰
飲落有淡淡西瓜香味🍉仲飲到淡淡既咸梅味
口感清新 感覺非常健康💪🏻
2021-12-03 44 浏览
首先比呢間餐廳嘅名吸引住,有少少粗口嘅成份,我約我老公嚟食嘢佢仲問我呢間野食乜㗎?地點位於老蘭正中間食完野仲可以落樓飲返兩杯,好方便入到去地方好闊落坐得好舒服今次我哋叫咗個二十四小時慢烤伊比利亞叉燒飯,叉燒燒得好香又夠淋仲有少少焦糖味道,配埋豬油撈飯簡直一流另外我哋叫咗個澳洲和牛面頰肉配櫻花蝦煎腸粉,我略嫌佢腸粉比較厚身,食到有啲滯,不過面頭嘅櫻花蝦真係好足料最後我哋叫咗杯咸梅西瓜沙冰,酸酸甜甜消滯一流
地點位於老蘭正中間食完野仲可以落樓飲返兩杯,好方便

入到去地方好闊落坐得好舒服

最後我哋叫咗杯咸梅西瓜沙冰,酸酸甜甜消滯一流
2021-11-28 73 浏览
何蘭正可以話係我中環區最鍾意嘅餐廳之一,次次去都好好滿足😍 餐廳環境嘅設計睇得出別有匠心,融合咗中西方嘅風格,就連menu都係同設計師合作特別設計嘅,非常有心思。-黑松露賓尼迪蛋/伊比利亞叉燒/荷蘭番茄溏心蛋/法包/田園沙律賓尼迪蛋一切開就有流心效果,蛋黃配法包味道真係一流😋 厚切嘅叉燒肉質鮮嫩、肥瘦適中,燒得剛剛好,外脆內嫩🤩 -牛油香煎美國雞胸/烤香噴噴川味紅豬排骨配蒸雲南薯仔/川味辣忌廉汁雞胸肉份量十足,肉質煮完都keep到好嫩滑,味道帶點牛油香🧈 豬排骨醬汁真係好惹味,肉質一啲都唔鞋😋 肉旁邊仲有薯仔同雜菜,感覺好balanced-法式提拉米蘇多王香蕉果茸 / 雲尼拿雪糕/桂花糖漿同傳統提拉米蘇唔同,呢款甜品其實係吐司同提拉米蘇嘅crossover,麵包體鬆軟綿密,浸滿提拉米蘇醬汁,食落味道同口感都好特別。香蕉切開一半美觀又易入口,配埋吐司一齊食超正👍🏻 最後不得不提佢哋嘅雲尼拿雪糕,味道雲尼拿味濃郁,香濃軟滑🍦雲尼拿棕櫚糖冰咖啡冰塊係用雲尼拿棕櫚糖製成嘅,然後可以自己倒入咖啡液,就算冰塊融化都唔會令咖啡淡味。飲落雲尼拿味道好香,棕櫚糖唔會太甜,味道非常夾👍🏻-Cold Han
法式提拉米蘇多王香蕉果茸 / 雲尼拿雪糕/桂花糖漿

雲尼拿棕櫚糖冰咖啡
Cold Hand Drip
Hand Drip可以自己選擇咖啡豆,我今次就揀咗佢哋嘅house blend。凍嘅hand drip唔會有冰,而係已經凍好serve上嚟,唔會令咖啡味變淡,非常貼心。Hand Drip仲會提供兩款杯,一款窄口一款闊口,用窄口飲落杯飲味道真係會集中啲。咖啡豆味道唔錯沖得幾好,香味同甘味為主,一啲都唔酸,下次等我再試試其他咖啡豆☕️
2021-11-28 74 浏览
聽到個名, 就知正啦!!.價錢屬於偏貴, 但係都要試下佢有幾蘭正😙首先叫左一個黃金炸脆雞 ($78)佢炸得勁脆, 炸漿完全唔厚~入面既雞肉係嫩架!! 仲有肉汁!!超級好味👍🏻👍🏻👍🏻主菜就叫左成個餐牌個名最長既野食~24小時慢炸伊比利亞叉燒/豬油撈飯/63度日本溫泉蛋/韓國紫菜($178)簡稱紫菜滑蛋叉燒飯, 叉燒燒得入味, 又唔鞋~減肥既朋友可能唔會食肥膏,但我強烈建議食一舊肥膏, 超超超入味!!!!😋最後甜品叫左法式提拉米蘇 ($98)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢製作時間要25分鐘,所以可以叫main course果陣落埋單~個人覺得而個tiramisu 真係超級好食!! 😋😋佢配既雪糕, 仲有香蕉茸, 完全唔馬虎 👍🏻真係何蘭正!! 😋😋👍🏻👍🏻
聽到個名, 就知正啦!!.

價錢屬於偏貴, 但係都要試下佢有幾蘭正😙

首先叫左一個黃金炸脆雞 ($78)
佢炸得勁脆, 炸漿完全唔厚~
入面既雞肉係嫩架!! 仲有肉汁!!
超級好味👍🏻👍🏻👍🏻
黃金炸脆雞

主菜就叫左成個餐牌個名最長既野食~
簡稱紫菜滑蛋叉燒飯,
叉燒燒得入味, 又唔鞋~
減肥既朋友可能唔會食肥膏,
但我強烈建議食一舊肥膏, 超超超入味!!!!😋

最後甜品叫左法式提拉米蘇 ($98)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
佢製作時間要25分鐘,
所以可以叫main course果陣落埋單~

個人覺得而個tiramisu 真係超級好食!! 😋😋
佢配既雪糕, 仲有香蕉茸, 完全唔馬虎 👍🏻

法式提拉米蘇多士/香蕉果茸/雲呢拿雪糕/桂花糖漿

真係何蘭正!! 😋😋👍🏻👍🏻
黃金炸脆雞
法式提拉米蘇多士/香蕉果茸/雲呢拿雪糕/桂花糖漿
飢腸轆轆的我第二次造訪何蘭正,本來很想嘗試四寶飯但是被告知只有晚餐才有😢於是就還是點了招牌的24小時慢烤伊比利亞叉燒×豬油撈飯×63°C日本溫泉蛋×韓國紫菜以及是日餐湯:白胡椒白味噌竹笙飛龍頭湯叉燒飯和湯都上來很快,擺盤和之前不同,因為menu上太陽蛋換成了溫泉蛋🙈老實說我其實有一點點擔心?因為上次試過叉燒飯總體是好吃的,但叉燒有一點烤得過焦而且有一點硬,這次不知道⋯⋯然而端上來看到油亮閃光的叉燒我的疑慮瞬間打消大半!加上旁邊吹彈可破?的溫泉蛋,以及看起來似乎也有增量的蔥花和紫菜,整個讓人食指大動!🤤🤤先把溫泉蛋扎開,和蔥花紫菜及豬油撈飯拌勻,然後嚐一塊叉燒——瘦肉部分明顯嫩過上次,肥肉部分雖未到入口即化但也軟糯香甜,整體夠入味之餘又能嚐到少許焦香,完勝上次啊!連肉帶飯一大口下去簡直就是幸福的味道!(¯﹃¯)餐湯雖然看起來平淡無奇?但其實味道非常濃郁,白胡椒和白味噌相得益彰,胡椒味不會過強,飛龍頭(日本豆腐丸子)的口感和調味也剛好,湯裡除了竹笙還有少量木耳,感覺好健康🙈一碗湯下去身體也跟著暖洋洋😋招牌叉燒飯 8.0/9是日餐湯 7.5/9OVERALL 8.0/9還是好掛住四寶飯啊,但

招牌叉燒飯 8.0/9
是日餐湯 7.5/9

OVERALL 8.0/9

還是好掛住四寶飯啊,但是又好難找到人去一起食(哭哭
2021-11-25 59 浏览
🍟沙薑風味炸薯條💰$78😈今日黎到我一直覺得間餐廳好Chill既何蘭正💛佢呢到個裝修係用左霓虹燈🚦仲有個超大個Board寫住鬼佬涼茶🍺佢呢個炸薯條我都幾推薦👍🏻所以都擺左做Cover💛佢個炸薯條係幼身個隻食落超脆同埋唔會炸到燶哂🤤佢個薯條少少辣有啲似✋🏼👤既CajunFries🍟而佢個醬好特別係沙薑粉個種味🥰食落係停唔到個隻🦆24小時慢煮伊比利亞叉燒配豬油撈飯💰$188 + $70😈呢到啲餐牌個餐廳名真係好長😂不過呢個叉燒豬油撈飯都好好食🤤店員仲推薦我地加左$70多塊鵝肝🕊佢真係油脂好香同埋煎到金黃色💛而另外佢個24小時慢煮伊比利亞叉燒🐖真係好淋而叉燒個表皮燒到有焦香既味道🤤食落個叉燒好軟身再撈埋佢個豬油撈飯都好Match🐮先炆後煎澳洲和牛臉頰肉配櫻花煎腸粉💰$188😈呢個煎腸粉就稍嫌個腸粉有啲厚身😢加上個豬油撈飯份量都多所以食左幾舊都覺得有少少飽😞不過佢個先炆後煎澳洲和牛臉頰肉好淋🤤和牛肉用叉輕輕整就好易分開😝同埋佢上面落左超多櫻花蝦🦐同埋大家都可以試下呢到既手工啤酒🍻呢到都好岩成大班朋友黎Chill下
🍟沙薑風味炸薯條
💰$78

🦆24小時慢煮伊比利亞叉燒配豬油撈飯
💰$188 + $70

🐮先炆後煎澳洲和牛臉頰肉配櫻花煎腸粉
💰$188
1K
2021-11-25 855 浏览
何蘭正坐落於熱鬧的蘭桂坊,空間感寬闊,落地大玻璃,貼上搶眼的龍鳳貼紙,仿佛七十年代的大酒樓,看著對面藝穗會的英式建築,中西薈萃,玩味十足!菜式同樣有中西Fusion特式,一邊享受美食,一邊沉醉在慢活的時光。黑松露賓尼迪蛋/伊比利亞叉燒/荷蘭番茄糖心蛋/丹麥吐司/田園沙律 $168賓尼迪蛋令人垂涎欲滴,連同伊比利亞叉燒放在丹麥吐司上,配搭滋味吸引。刺穿糖心蛋,金黃色的滑溜蛋漿流出,焗得微脆的吐司吸嗦後,融洽厚切的叉燒,口感相當豐富。叉燒香口而不油膩。口感軟腍,鮮香肉汁慢慢流出,加上伴碟的蔬菜,回味無窮。煎封龍膽石班魚柳/皇帝菜/喇沙他他醬/漢堡包/薯條 $168石班魚柳外皮煎至金黃,質感結實、彈牙,入口焦脆,咀嚼時魚油豐沛,油香更勝一般的魚柳。漢堡包質感酥化,中間夾著蕃茄及生菜,緩緩切開,魚肉香嫰細滑,濃郁鮮香,加上脆卜卜薯條,更加誘惑。 格仔鬆餅/中式甘蔗年糕/是日雪糕 $98格仔鬆餅焗至厚實、香脆,蛋香迷人,在表面舖上焦糖香蕉、榛子醬,賣相極吸引。窩夫夾心有甘蔗年糕,口感鬆化之餘,煙韌軟糯,跟配雲呢嗱雪糕,溶化後沾滿窩夫格格,滋味滿足。香蕉被焦糖脆脆包裹著,入口外脆內軟,清新甜味充滿

格仔鬆餅/中式甘蔗年糕/是日雪糕 $98
格仔鬆餅焗至厚實、香脆,蛋香迷人,在表面舖上焦糖香蕉、榛子醬,賣相極吸引。窩夫夾心有甘蔗年糕,口感鬆化之餘,煙韌軟糯,跟配雲呢嗱雪糕,溶化後沾滿窩夫格格,滋味滿足。香蕉被焦糖脆脆包裹著,入口外脆內軟,清新甜味充滿口腔。

咸梅西瓜冰沙 $58
西瓜冰沙冰極透心涼,入喉爽甜西瓜味,加入酸梅粉更解膩,是清新冰爽的口感。
越式椰子咖啡沙冰 $68
沙冰是咖啡混合柔滑椰子冰沙,充滿南洋風情。呷一口啖啖椰子幽香,冰沙慢慢溶化,咖啡香甜醇厚。
午餐
難得秋季天氣好, 男朋友話想去堅尼地城睇日落, 所以去咗中環搵地方食個晏晝. 泊完車, 喺中環行咗一個圈, 見到一間舖頭個名好特別叫「HoLanJeng」何蘭正, 即刻OpenRice吓, 見到啲嘢食幾特別幾吸引, Fusion Style, 評語又好, 咁就梗係想去試吓啦, 星期6 Lunch time 唔算太多人, 好快就可以坐低. Menu 有特式, 幾特別, 花d 時間諗諗, 最後決定叫: Black Truffle Egg Benedict $168 Iberico Char Siu: 鬆軟入味, 冇平時豬個陣騷味 Dutch Tomato Soft Boiled Egg: 糖芯蛋外層被Black Truffle Benedict 汁包圍住. Danish Toast: 夠哂外脆內軟, 不過我唔鍾意食包皮, 所以分哂比人食. Daily Salad: 仲有碗田園沙律酸酸甜甜夠哂醒神又健康. (Only Available On Saturday, Sunday And Public Holiday) Chef Special Chicken with Pork Ribs $1

最後決定叫:

Chef Special Chicken with Pork Ribs $168
Very Fusion 川味辣忌廉汁 微微辣再加點Creamy
牛油香煎美國雞胸: 非常出色, 雞胸唔鞋, 仲好鮮嫩 juicy. 成日食雞胸既人都大讚高質
烤香噴噴川味紅毛豬排骨: 肉夠軟, 醬汁唔會好咸. 骨肉分離但肉質又唔會霉

最後再叫左個甜品同2杯野飲

Tiramoast $98
French Toast 係用手指餅整成, Topping 係香蕉果茸&雲尼拿雪糕 再配上桂花糖漿

HLJ Iced Vanilla + Palm Sugar Coffee $68
底層有Palm Sugar, 中間 Vanilla Ice, 最高就是Espresso Ice 再慢慢倒入溫熱的奶,
Presentation 一流! 打卡一定要叫 Palm Sugar 既甜度厚身一點更香濃

Young Coconut Longjing Tea $58
有Coconut water 既龍井, 清甜得黎又帶點茶味.

結論依間餐廳幾特別,夠特式同朋友下次出嚟可以再食!
2021-11-21 654 浏览
好味指數😋😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗響卑利街舊店時,間唔中都去飲下嘢,開咗新店,咁耐都未去過,襯假日嚟食下lunch hea 下先!🍴爆炒本地鮮魷 / 海虎蝦 / 日本櫻花蝦燴稻庭烏冬配鰹魚牛油($148)呢款係是日意粉,聽到個組合後真係完全估唔到係咩味😂嚟到首先見到煎香咗嘅虎蝦,都幾大隻,鮮魷份量幾多,有少少菇、粟米仔同蔥花響面。個汁唔係太杰嘅~試下個烏冬先,好彈牙煙韌,鏗魚牛油汁加埋櫻花蝦,帶少少鹹香鮮味,燴汁份量多,令每條烏冬都包到汁,櫻花蝦嘅份量都好足,凈食烏冬已經覺得好正!煎海虎蝦同炒魷魚到煮到啱啱好,兩樣肉質夠爽口即係好新鮮!呢個好好味,但唔係每次都可以遇返佢,如果遇到的話大家真係要試下!🍴黑松露賓尼迪蛋 / 伊比利亞叉燒 / 荷蘭番茄溏心蛋 / 丹麥吐司 / 田園沙律($168)上網見到好多人推介佢嘅叉燒好食,見weekend 先有呢個 Egg Benedict 菜式,而呢款咁西式嘅食物配叉燒又係點呢?好奇心令我要試下!上面鋪咗幾大舊伊比利亞叉燒,半肥瘦,肉質嫩又爽口,好味!切開溏心蛋係深橙色,蛋黃好啫喱狀,味道濃郁,丹麥吐司甜甜哋,夠厚又鬆化,加埋下
好味指數😋😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗

上面鋪咗幾大舊伊比利亞叉燒,半肥瘦,肉質嫩又爽口,好味!切開溏心蛋係深橙色,蛋黃好啫喱狀,味道濃郁,丹麥吐司甜甜哋,夠厚又鬆化,加埋下面嘅肉汁食,又出奇咁夾wor!呢種cross-over 啖啖肉,新奇又好味!

🍴Superfood Smoothie($68)
呢個入面有牛油果、青檸汁,用燕麥奶做base去打,上面有奇亞籽,牛油果同燕麥奶打到好smooth,牛油果味好香,夠熟又creamy 牛油果嘅味道,完全feel 唔到冰,亦唔會凍到爆,即係料多過冰,但又打到好滑冇起粒,青檸汁令到杯smoothie 好fresh,奇亞籽會有粒粒口感,好飲有少少飽肚~

🍴Coffeein Bomb($48)
呢個係冷泡咖啡加可樂,本身可以揀nutty 或fruity 嘅咖啡,店員介紹朋友配fruity 嘅咖啡會比較夾,因為呢種咖啡帶citrus、荔枝、橙同佛手柑味,同有汽嘅可樂好襯,我試飲咗一啖,味覺有少少複雜得意,可樂嘅甜,加埋果香嘅帶淡淡咖啡苦澀味,好飲又醒神!

🍴格子鬆餅 / 中式甘蔗年糕 / 是日風味($98)
格仔鬆餅配麻糬就食得多,配中式甘蔗年糕又係點呢?賣相又係好靚,鬆餅上面有焦糖化咗嘅香蕉,側邊有榛子忌廉同芝麻雪糕,格仔餅外面好香脆,有厚度中間嘅餅帶少少chewy,甘蔗年糕響餅中間,煙煙韌韌帶少少甘蔗清甜味,芝麻雪糕好濃郁,又係一個估唔到D味可以咁夾嘅組合!正!

格子鬆餅 / 中式甘蔗年糕 / 是日風味

跟住我哋見到吸煙嘅人可以上3/F,我哋八卦問可唔可以上去睇下,原來係一個戶外空間,可以食煙同埋飲嘢嘅~

成餐飯不得不講一句「好 L 正」😂呢度嘅食物配搭好有創意,諗唔到嘅嘢放埋一齊又驚喜地好食,啱晒我呢個鍾意試新奇嘢嘅人!店員都幾energetic 同 friendly,好樂意介紹,當中有一個哥哥仔好可愛好feel 到佢嘅熱誠同energy,佢會扎住馬咁同你落單同埋答你問題!員工又好開心,我又同朋友食得飲得好開心,慢慢傾偈吹水,過咗一個好開心嘅假日下晝!
午餐
格子鬆餅 / 中式甘蔗年糕 / 是日風味
2021-11-21 446 浏览
週末約咗朋友喺中環食晏,大家都唔知食乜嘢好,朋友問有冇啲有趣得意又好食嘅餐廳,咁我即刻用人肉搜尋器(即係我個腦😆)搜索一下,記起呢間名字鬼馬嘅餐廳,咁就決定帶朋友去試吓😆我哋叫咗幾樣食物 share😆:- $88嘅「法式🇫🇷幼滑薯蓉/香蒜意大利🇮🇹番茜青醬刀削雞髀菇/黑蒜牛肉濃汁/日本🇯🇵溫泉蛋」:主角係雞髀菇,切成濶長條,外型有啲似意大利濶麵Fettuccine;雞髀菇爽口;配上超滑嘅薯蓉、清新唔油膩嘅 Pesto 醬汁(依家好多餐廳嘅 Pesto 都好油膩😅)、牛肉汁、同埋溫泉蛋,出奇地好味😋;呢個 Appetizer 真係有小驚喜😊- $168嘅「香煎美國🇺🇸雞胸/川味烤紅毛豬助骨配蟹籽甜酸汁及炸美國🇺🇸薯仔」:美國雞胸🐓出奇地鮮嫩軟熟多汁😋;豬助骨🐷有濃郁豬味😋;一個餸有豬又有雞都幾特別😆;仲有「美國🇺🇸薯仔」上邊嘅醬汁有蟹籽,喺細微嘅地方都落足材料同功夫,又係有小驚喜😆- $168嘅「黑松露賓尼迪蛋/伊比利亞叉燒/荷蘭番茄溏心蛋/法式長棍麵包/田園沙律」:呢個 Eggs Benedict 真係搞搞新意思,唔係用 poached eggs 係用溫泉蛋😋,唔係用bacon 係用叉

我哋叫咗幾樣食物 share😆:
- $168嘅「黑松露賓尼迪蛋/伊比利亞叉燒/荷蘭番茄溏心蛋/法式長棍麵包/田園沙律」:呢個 Eggs Benedict 真係搞搞新意思,唔係用 poached eggs 係用溫泉蛋😋,唔係用bacon 係用叉燒😋,唔係用muffin係用法式長棍麵包😋,成個組合都新穎有趣,最緊要嘅係好好味:伊比利亞🇪🇸叉燒非常甘香,溫泉蛋🇯🇵好有蛋香,配埋 Hollandaise sauce 同法式長棍麵包一齊食, 真係非常之正😋,都係有小驚喜😆

食完之後,我哋點咗飲品😋
- 我要咗 $50嘅 Black Sesame Latte:有淡淡嘅黑芝麻香味,仲好滑😋
- 朋友叫咗 $45嘅「陳皮普洱」:非常香濃,仲有甘味😋

呢餐基本由頭到尾都有小驚喜,朋友讚我揀得好😆
之前睇到人哋d相,見到呢間「何蘭正」玻璃上面嘅龍鳳貼紙,同埋鬼佬涼茶霓虹燈牌,玩味十足!實在俾佢有特色嘅裝修吸引咗,所以啱啱星期日就去食下野影下相~位置就喺蘭桂坊,星期日下晝嘅蘭桂坊唔會太多人,氣氛格局勁chill。員工熱情有禮貌,認真介紹各種菜式,見到佢哋笑容滿面,好似返工返到好開心咁~🔸爆炒本地鮮魷/海虎蝦/日本櫻花蝦燴稻庭烏冬配鰹魚牛油汁🔸見到個menu我以為我要選擇,但原來係上述食材全部有齊!好足料~個汁底蝦味濃郁,稻庭烏冬有口感食得出唔係cheap野,海鮮味道都好新鮮。🔸香煎五花肉 /Q彈花枝漿 / 飛魚籽糖醋汁 / 漢堡包 /是日沙律🔸 $128呢個burger set相當瘋狂,勁大份呀!飛魚籽糖醋汁係台式風味,有少少似沙嗲醬好惹味!五花肉肥瘦均勻仲要有兩大嚿,花枝漿即係墨魚餅一大塊勁厚,個burger太厚,要分層食先解決到佢😛仲要配埋沙律🥗一定飽呀!🔸格子鬆餅/ 中式甘蔗年糕/ 是日風味雪糕🔸$98必點‼️ 鬆餅入口唔會一團粉咁,好鬆脆,入面夾心仲有中式甘蔗年糕!好特別,煙煙韌韌嘅口感又甜甜地,再配搭雲呢拿雪糕🍦焦糖香蕉🍌榛子醬,簡直美味極了!🔸椰青龍井冷泡茶🔸$58非常獨

🔸爆炒本地鮮魷/海虎蝦/日本櫻花蝦燴稻庭烏冬配鰹魚牛油汁🔸

🔸格子鬆餅/ 中式甘蔗年糕/ 是日風味雪糕🔸$98

🔸椰青龍井冷泡茶🔸$58
非常獨特嘅配搭,外表係漸層顔色,勁打卡!飲落竟然有啲似蔗汁嘅味道,又唔會太甜。

🔸Affogato Caramel | Ice-cream : Vanila 🔸$65
熱辣辣香濃咖啡配搭雲呢拿雪糕,倒入去一一刻太療癒了~飲得又食得!

各款菜式都相當特別,尤其中式甘蔗年糕格子鬆餅🧇真係入口難忘🥺環境又舒服好坐,空間感十足,下次要帶其他朋友去試多啲唔同嘅食物~
2021-11-16 91 浏览
爆炒海虎蝦球、本地鮮魷 | 櫻花蝦燴烏龍麵 | 腐乳牛油汁我覺得何蘭正食物最出色既地方係佢將食材、醬汁、煮法配合得好好,而且好多係佢地自創。腐乳牛油汁同蝦球、鮮魷、烏龍麵都好夾,加埋櫻花蝦,成道菜既海鮮味更濃。Btw用本地嘅新鮮魷魚真係好好食,蝦球同鮮魷都用火槍燒過,嗰種焦香味又係好正香煎澳洲牛面珠 | 沙爹醬 | 金菇菜 | 漢堡包 | 薯條炆到軟腍既澳洲牛面珠配上沙爹醬、金菇菜、酸洋蔥,非常juicy,口感豐富。薯條炸到外脆內軟,除左茄醬,仲配埋蛋黃醬,但加分位係薯條既調味粉法式幼滑薯蓉 | 松葉蟹肉 | 雞油花鵰薯蓉非常幼滑細緻,每一啖都除左牛油香仲有微微雞油同花雕味,薯蓉鋪滿松葉蟹肉 (係鋪滿),我地係食到食一啖讚一啖好食薯蓉打得細緻幼滑,薯香中帶住一陣香濃既牛油香.海量蟹肉十分鮮甜又帶住一陣鹹香,再加上少少雞油及花雕油令蟹肉自身鮮味更突出同香滑焗金文畢芝士 | 薑味雪糕 | 老薑黑糖汁 | 炸香甜蕃薯 | 白玉丸子芝士焗到外面脆,但入面有流心效果。薑味雪糕非常出色,夠薑味之餘,配埋軟糯既白玉丸子同黑糖汁食,真係一流飲品「獅子山下」手工啤酒岩哂鍾意淡啤既朋友,不過聽講之後好似唔
爆炒海虎蝦球、本地鮮魷 | 櫻花蝦燴烏龍麵 | 腐乳牛油汁

法式幼滑薯蓉 | 松葉蟹肉 | 雞油花鵰

飲品
「獅子山下」手工啤酒岩哂鍾意淡啤既朋友,不過聽講之後好似唔會再出;咸梅西瓜沙冰係呢度既皇牌,西瓜沙冰加入話梅粉鹹鹹甜甜更開胃
2021-09-18