2021-10-08 151 浏览
何蘭正式檸檬茶 / 98中間黃色係法式檸檬醬 食落似啫喱同mousse 味道酸酸甜甜旁邊係茶凍 淡淡茶香味清新解膩 配埋檸檬酸味啱啱好除咗水果仲有海鹽crumble 一粒粒正方形好得意 脆卜卜香口好味沙薑風味脆香雞翼 / 88即炸出嚟非常香脆 雞肉好juicy 有淡淡嘅沙薑味 但重啲會好啲惹味啲脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬 / 88將蟹肉同飯撈埋一齊 所以每啖都食到蟹肉 非常鮮甜滿足獅子山下 / 80 ——————————————————推介度: 7.5/10——————————————————中環雲咸街29號東方有色大廈2樓——————————————————
何蘭正式檸檬茶 / 98

推介度: 7.5/10

中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

何蘭正式檸檬茶
2021-10-08 79 浏览
上個星期生日同朋友黎左呢度食飯裝修好有香港特色,個個職員都係著茶記既衫好正😂😂超中意呢個三文魚!!好大件,咬落去啖啖肉,個醬整得好好食,一啖擺入口超滿足🥰加埋上面啲洋蔥同荀簡直係一大佳作用黎做開胃前菜,大力推介呢個三文魚籽他他都好好食,下面仲有啲三文魚蓉,配個雲吞皮好好食,兜野份量都幾多,唔會食到最尾一塊冇得撈黎食呢個蟹飯球又係另一佳作,最好係佢上枱時熱辣辣,點埋個醬好好食叉燒飯坦白講就冇咩特別吸引,但係都好食炸雞炸得好香脆,同埋好薄既炸皮,唔會食到成日粉,配個醬好滋味,推介!呢個鵝肝梳乎厘我地大家都覺得好好食,擺盤新穎,重鵝肝味同埋燒酒味,唔中意燒酒既朋友就未必岩啦呢個係whiskey 做底既酒,上面係層花生味既cream,好特別,入面仲有粒湯圓西瓜汁,正常發揮,夠大杯,少少話梅味
上個星期生日同朋友黎左呢度食飯

裝修好有香港特色,個個職員都係著茶記既衫好正😂😂

超中意呢個三文魚!!
好大件,咬落去啖啖肉,個醬整得好好食,
一啖擺入口超滿足🥰
加埋上面啲洋蔥同荀簡直係一大佳作
用黎做開胃前菜,大力推介

叉燒飯坦白講就冇咩特別吸引,但係都好食

西瓜汁,正常發揮,夠大杯,少少話梅味
2021-10-08
  • 脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬
  • 黃金脆炸雞配甜辣雞醬
2021-10-06 88 浏览
好岩一堆朋友坐埋一齊傾計,飲下野,食下野。 啲食物combination又好特別,好岩我口味!特別係個蜆寬粉😍 索晒啲汁,又夠辣。其實最想食返以前食過既陳村粉🥺🥺 可惜當日menu冇左 😭

其實最想食返以前食過既陳村粉🥺🥺 可惜當日menu冇左 😭
2021-10-04 73 浏览
裝修好型格,再加霓虹燈管,環境氣氛好好😍 餐廳好多影相位,好有心思😆而且好多特別嘅fusion菜式,好值得一試👍🏻【法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士】$108從來冇諗過鵝肝同焦糖燉蛋可以放埋一齊,而且仲好夾😙脆卜卜嘅焦糖下面就係好滑嘅鵝肝,兩個一齊食就甜甜鹹鹹,焦糖味又冇蓋過鵝肝,塗喺多士上面超級好食🤩【24小時慢煮伊比利亞叉燒飯】$188~配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯半肥瘦叉燒好腍同入味,而且豬油撈飯好香口,個飯冇話太多汁太鹹,啱啱好🤤仲有啲紅洋蔥漬,酸酸地又爽脆,令到成件事冇咁膩😋【香煎澳洲和牛臉】$188~配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉和牛臉嘅份量比想像中多,外面煎得脆脆地但入邊又好軟好入味🤩最鍾意係佢個沙嗲金菇汁,好濃郁惹味,仲有索晒啲汁嘅煎腸粉,真係好好味😋 【咸梅西瓜沙冰】$58好清新又消暑嘅西瓜沙冰,仲有啲話梅粉,鹹鹹甜甜,好match好開胃😛

【法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士】$108

【24小時慢煮伊比利亞叉燒飯】$188
~配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯

【香煎澳洲和牛臉】$188
~配沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉

【咸梅西瓜沙冰】$58
2021-10-04 132 浏览
我哋兩個人本身諗住叫餐,但係叫套餐太多嘢食怕食唔晒,就每人叫左一樣 main, 之後個 waitress 就叫提議我哋叫個炒飯, 話個西班牙海鮮炒飯好出名, 咁我叫咗個炒飯, 個頭飯有少少蟹肉碎, 有雞, 同埋啲臘腸, 埋單嗰陣時睇到張單先知係488蚊!!! 我哋仲叫咗一個蟹肉乾用同埋一個開一同九百幾蚊真係好似有啲伏, 下次食飯一定要每一樣餸問清楚價錢先至order, 其他嘢食 味道都ok, 間餐廳好似鬼佬茶餐廳 裝修都ok 人唔係好多可能尋日係星期日 我就約咗一位朋友出嚟食飯諗住平平, 又想搵家喺中環坐得舒舒服服所以就嚟, 但係真係冇諗過九百幾蚊囉只係兩個人食 去酒店食都得啦
2021-10-03
  • 雲尼拿棕樹糖冰咖啡
< 何蘭正 >🤤真係𝙷𝙾 𝙻 𝙹𝙴𝙽𝙶‼️❤️〰️〰️〰️〰️〰️✨ 三文魚籽同三文魚刺身味道鮮甜,配埋脆卜卜雲吞皮一齊食,口感特別豐富,夠晒香口惹味😋👍🏻✨呢個叉燒飯真係好有驚喜🤤叉燒肉質夠軟稔好入味,半肥瘦加少少燶邊真係好正!加上碗飯啖啖都充滿住豬油加蛋汁,極邪惡🤩但亦係必食之選😍👍🏻✨燉蛋配鵝肝夠晒特別🙊慕絲好幼滑,入口即溶,加上表面嘅焦糖食落甜甜地🥰配埋牛油多士都幾夾,可以一試🤪🍴順德風情雙籽三文魚他他 配香脆雲吞皮 $𝟷𝟸𝟾🍴𝟸𝟺小時慢煮伊比利亞叉燒 香蔥豬油撈飯 $𝟷𝟽𝟾🍴法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋 配牛油多士 $𝟷𝟶𝟾
< 何蘭正 >🤤真係𝙷𝙾 𝙻 𝙹𝙴𝙽𝙶‼️❤️
〰️〰️〰️〰️〰️

🍴順德風情雙籽三文魚他他 配香脆雲吞皮 $𝟷𝟸𝟾
🍴𝟸𝟺小時慢煮伊比利亞叉燒 香蔥豬油撈飯 $𝟷𝟽𝟾
🍴法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋 配牛油多士 $𝟷𝟶𝟾
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
  • 順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮
  • 法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士
Previously 𝟲𝟱 𝗣𝗲𝗲𝗹 and relocated to a more spacious place and revamped into "Holanjeng" which is in Cantonese ”so damn good" 🤟There are plenty choices of crafted beer and I have chosen the appetising dried salted plum beer (話梅啤 $75) and my friend went for the "black sesame" tang yuan cocktail $8x which was actually too creamy to be a drink hahaOur fav was the Salmon tartare with Salmon roe served with Wonton Chips $138 and it would just make you crave for more drinks followed by Braised abalone

Plum  crafted  beer
Black Sesame Tangyuan  cocktail

followed by Braised abalone mushroom with crab roe and snow crab meat, creamy mashed potato and onsen egg $228
The mushroom was sliced to be as thin as noodle and not to mention the yummy creamy crab meat mashed potato 😋

We have also ordered a dinner special - sea bass, prawn, kale fried noodle with shrimp paste $2xx and it's scrumptious!

The highlight of the night is Pistachio sweet soup with rice mochi $68 It is smooth and creamy with grinded pistachio which I have never seen outside before
the colour is jus so nice too and looks like greentea hahaha

I love the "industrial chic" interior too with the colourful neon lights deco and would definitely come back again to try out new menu and other crafted beer!

Price range: 💰💰💰
Ratings: 🏅🏅🏅🏅
Environment rating: 🥂🥂🥂🥂
Service: ✍🏻✍🏻✍🏻✍🏻
Revisit: for sure! To try out more crafted beer and also new menu as it keeps changing
2021-09-26
庆祝纪念
生日
Plum  crafted  beer
  • 順德風情雙籽三文魚他他配香脆雲吞皮
  • 開心果露
2021-09-29 88 浏览
今次黎到聞名已久既何蘭正,一入門口見到啲裝修同埋員工衣裝好有特色,已經開始期待,果然食飯無令人失望。 首先,一定要點招牌既24小時慢煮伊比利亞叉燒飯($188), 叉燒半肥瘦,肥肉入口即溶,又唔會覺得好膩,加上豬油拌飯,直頭香氣十足。脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬($88)香口小食, 外層炸得香脆,入面既蟹肉內餡份量十足,鹹淡適中,不錯。 黃金脆炸雞配甜辣雞醬($98)炸雞外層炸漿唔會太厚,帶有小小鹹香味,雞肉juicy 。 飲品方面就叫左兩杯cocktail ,分別係咸檸毯同芝麻花生湯圓。 咸檸毯好飲,飲落第一啖好似咸檸7,完全唔覺似cocktail ,但之後gin 既香氣就開始慢慢湧現。 芝麻花生湯圓隻十分之特色,上面果層泡沫鹹鹹地,配埋啲Whiskey飲,有啲帶酸甜既味,幾特別。

脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬($88)

黃金脆炸雞配甜辣雞醬($98)
炸雞外層炸漿唔會太厚,帶有小小鹹香味,雞肉juicy 。

• 脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬
2021-09-28 51 浏览
早前去左中環一間都幾多人去過既餐廳以為得個裝修吸引人原來食物都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻尤其是個帶子蝦意粉🦐🍝個蝦彈牙 🐟魚煎得好香脆 再加埋帶子意粉個汁都好味 值得食慢煮叉燒🍖鴨肝飯🦆個叉燒真係好林 入口即溶🤤🤤個鴨肝超香👍🏻👍🏻👍🏻啲飯係有醬汁 唔係白飯難怪個個都會叫呢個再有個炸蟹🦀球都唔錯 上碟都好靚✨✨又夠脆 底部配左個沙律醬真係不得了價錢方面一啲都唔算貴性價比高另外每日special係超級多選擇總有一款岩你環境影相都幾唔錯好復古既環境 職員非常nice
早前去左中環一間都幾多人去過既餐廳
總有一款岩你
環境影相都幾唔錯
好復古既環境 職員非常nice
2021-09-24 63 浏览
💛再訪中西fusionX 黃店Bar🍻🍹系列—▫️餐廳:何蘭正▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓(港鐵中環站 D1 出口, 步行約4分鐘)▫️營業時間⏰:星期一至日 12:00-21:30▫️價錢:~$100+—美味:🍻🍻🍻🍻+0.3🍻環境:🍹🍹🍹🍹+0.5🍹價錢:💰💰💰💰服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳+0.4👨🏻‍🍳—👧🏻之前去過舊舖已經超級鍾意㗎🍷而家轉左新鋪🤩環境好好,大咗好多😍😍設計好有風格,仲有霓虹燈打卡🤭🤭打卡100分💛💛已經去咗5次🤪—👧🏻又叫咗幾樣野食📍麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石💎蜆價錢:$188(+$40鴨血)分數:🌶🌶🌶🌶+0.3🌶有成大鍋好驚喜😍🤪啲蜆隻隻都超級大😮好厚肉仲要冇沙🤩有成1x隻😃麻辣味🌶🌶仲有啲芽菜同埋彈牙既薯粉🤩🤩🤩一定要加$40食埋鴨血,有5大舊,好滑好惹味—📍澳洲和牛面,併沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉價錢:$188分數:🐃🐃🐃+0.85🐃🤣塊和牛面面都幾厚☺️☺️而且夠juicy☺️外脆內軟💕仲要幾多舊🤪金菇同樣好爽口☺️櫻花蝦配腸粉都好食,但三樣嘢放埋一齊有啲唔係太夾🤣但overall quite good—📍脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋
💛再訪中西fusionX 黃店Bar🍻🍹系列

價錢:💰💰💰💰
服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳+0.4👨🏻‍🍳

👧🏻又叫咗幾樣野食
📍麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石💎蜆
價錢:$188(+$40鴨血)
分數:🌶🌶🌶🌶+0.3🌶

📍澳洲和牛面,併沙嗲金菇汁,櫻花蝦煎腸粉
價錢:$188
分數:🐃🐃🐃+0.85🐃

📍脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬
價錢:$88
分數:🦀🦀🦀+0.8🦀
外層係炸得幾脆口,入邊有少少蟹肉🦀整體係幾好食,但夾住飯有啲特別嘅口感
2021-09-21 51 浏览
-🚩 何蘭正 (中環)中環雲咸街29號東方有色大廈2樓—————————————————————🔸餐廳推薦度:❤️❤️❤️❤️❤️❇️每人平均消費:$400(dinner)⭐️打卡指數:✨✨✨ ✨久仰大名既餐廳,終於有機會黎到打卡,平時去食都一定要book枱先有位,估唔到今日咁好彩上到去咁岩冇人仲有位💕🔴 Watercress Mead (LocalTapBeer)(圖3) $80平時都唔太鍾意飲啤酒,因為會有啤酒嘅苦澀味,但冇諗過今次西洋菜蜜味令我飲上癮,完全啱晒女生嘅胃口,而且佢哋網上仲有得訂支裝版,我已經訂咗半打返屋企啦🤫⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐ (5/5)🔴HLJ style four treasures rice (圖2) $648顧名思義就係荷蘭正嘅招牌四寶飯,入面包括有:西班牙伊比利亞叉燒,法式油封桂花蜜汁烤鴨髀,先煎後鹵西班牙肥鵝肝,法國黃酒九州糖心蛋,法國香草惹菌鴨油飯,首先,呢個餐係啱二至三人適用,如果你揀唔到食乜嘢,我覺得大家可以試吓呢一個四寶飯,雖然價錢係比較貴,但一場嚟到我覺得都值得一試。成個飯都充滿鴨油味,以上四種配料包括叉燒/鴨髀/鵝肝/糖心蛋都好好味,不過我就覺得由飯比較油,可能

🚩 何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

—————————————————————
🔸餐廳推薦度:❤️❤️❤️❤️❤️
❇️每人平均消費:$400(dinner)
⭐️打卡指數:✨✨✨ ✨

久仰大名既餐廳,
終於有機會黎到打卡,
平時去食都一定要book枱先有位,
估唔到今日咁好彩上到去咁岩冇人仲有位💕

⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐ (5/5)

顧名思義就係荷蘭正嘅招牌四寶飯,
入面包括有:
西班牙伊比利亞叉燒,
法式油封桂花蜜汁烤鴨髀,
先煎後鹵西班牙肥鵝肝,
法國黃酒九州糖心蛋,
法國香草惹菌鴨油飯,
成個飯都充滿鴨油味,以上四種配料包括叉燒/鴨髀/鵝肝/糖心蛋都好好味,不過我就覺得由飯比較油,可能對於女生來講就唔太吸引,
所以我暫時都俾唔到滿分😂
⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

🔴 Baked Camembert cheese (圖1) $148
店內最出名必食甜品之一,
見大家枱上都有呢個甜品
當然要去食下究竟有幾好食啦🥰
首先會有一舊薑味嘅雪糕,
成舊都係焗好嘅芝宜,
出乎意料之外嘅係原來係鹹味芝士,
但配上薑味雪糕味道都唔錯早幾夾,
不過我覺得芝士味太重有啲漏,
食過一次打個卡就已經足夠😗
⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

總括來說,我覺得荷蘭正呢間餐廳係一個充滿打卡嘅地方,如果大家想搵間餐廳影張IG-able 既相,呢間餐廳就啱晒你啦❤️
2021-07-31
要數小編最鐘意既fusion菜,何蘭正一定榜上有名🌟仲係蘇豪區既時候,小編拜訪過一次,佢地既香噴噴叉燒香蔥豬油撈飯同開心果露非常中小編口味,一直都想回訪😫最近餐廳搬咗入蘭桂芳,食物選擇都多咗好多,令到小編都終於忍唔住要再次光顧😌新店位於二樓,唔再走以往工業風既裝修,而係混搭咗茶記同大排檔既風格,仲將舊店既「鬼佬涼茶」霓虹燈移師過黎比食客打卡,相當隨性🥸而餐廳都非常旺場,平日晚上都full house,想食既朋友記得要book定位阿😝而食物選擇依然係少而精,大概十數樣既選擇,但每樣都係聞所未聞既搭配😼雖然上次食既叉燒非常出色,但都忍手無點,一探其他特色菜式既面目👻—《 #雞油浸鮮味午仔魚柳(140g)配48個月西班牙火腿·刀削雞髀菇·昆布忌廉汁》$190 ⭐⭐⭐第一次聽午仔魚,好奇之下search下到底係啲咩🧐原來即係馬友,通常係台灣人先會叫馬友做午仔,而馬友就係平時用黎整咸魚既品種😀依道菜底下先放咗翠綠既小唐菜,疊埋刀削雞髀菇,再放條魚係面頭,最後鋪埋西班牙火腿🥓依個做法相當獨特,雖然擺盤既展示略欠吸引力 🤏🏻雖說午仔魚柳係用法式油封方法烹調,能夠令油脂味更特出,但就有點蒸過龍,肉質有

雖說午仔魚柳係用法式油封方法烹調,能夠令油脂味更特出,但就有點蒸過龍,肉質有些許柴似鯖魚既口感😥醬汁近似於味噌,同魚肉甚為搭配🤝加上西班牙火腿小編覺得未能為整道菜加分,火腿味道太濃烈反而遮蓋魚既鮮味,分開食較佳💀最欣賞係刀削雞髀菇,表面面積大因而吸咗大量醬汁,鮮甜爽口😺

《 #香濃蟹皇汁煮刀削白靈菇配松葉蟹肉·幼滑濃厚法式薯蓉及溫泉蛋》$228 ⭐⭐⭐⭐

依道菜係簡單之中彰顯出用心,整道菜名都無誇大之嫌😌面頭有一粒抖動既溫泉蛋,輕輕切開就流出閃令令既蛋黃🤩白靈菇確實滲進咗香濃既蟹皇汁,味道非常豐富😆而中層放既松葉蟹肉份量十分多,而且唔會太碎,能夠食到啖啖既蟹肉🥳匙羹向底部盛起就能夠探出薯蓉,薯蓉綿滑而且有滲到蟹皇汁😉雖然全部食材都係比較單調既白色,但食落卻係非常豐富,而且味道層次非凡,絕對係不可貌相既一道菜🥳

《 #法式女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士》$108 ⭐⭐⭐

小編朋友一食個燉蛋就已經話好重花雕酒味,睇番個menu就發現原來正正係加咗女兒紅😂女兒紅係一種陳年既花雕酒,古時係個女出嫁會飲既酒,但依加就多用黎餸飯🤓小編一向都鍾意花雕酒既味道,但依個味道就有啲太濃而且帶酸味😳依道菜用上中式既滷水鵝肝,見到用咁高級既獅頭鵝感覺好fancy,但酒味太濃幾乎食唔出鵝肝既味道,有點可惜😕還好有配牛油多士同脆片,中和番個燉蛋濃烈既酒味😖

《 #香滑開心果露·QQ白玉丸子》$68 ⭐⭐⭐⭐⭐

依個開心果露小編比既分帶有少少私心,因為小編係開心果既死忠,深知整到開心果味道既甜品唔係咁容易🤪依個開心果露能夠食到真實開心果既味道已經係喜出望外,配上白玉丸子甜而不漏😍而且以前食過蘭苑饎館既開心果露,兩者高下立見🤫唯一不足既係開心果露係凍食,如果熱食相信果仁味會更加突出👹
2021-09-18 55 浏览
何蘭正 holanjeng💛📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓總結:非常好味道既fusion菜黃店,服務態度專業,裝修極具風格。每樣菜式既配合做得相當出色。價錢唔平,但無論食物質素及服務都對得住個價錢。一定會返轉頭,因為仲有太多菜式想式😋真係令你覺得(何蘭正)👍🏻 @holjeng_ ⚠️另外餐廳有特別菜式,要scan QR code 先order到(每隔兩星期左右會轉一次)1️⃣法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士*$108極度有層次嘅菜式,個鵝肝燉蛋超濃滑,加上微微既女兒紅酒香,再配合埋頂層既焦糖,簡直係天衣無縫。份量配合得恰到好處,食得出所有食材嘅鮮味。十分之出色😋😋😋2️⃣香煎澳洲和牛臉,配沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉*$188和牛臉煮得好腍,好有牛味,配合埋個極濃沙爹醬,非常惹味😋但我覺得煎腸粉先係主角🤩腸粉煎得好香口,咬落去仲係脆口,吸收晒和牛,沙爹醬及櫻花蝦既味道。我相信而家好難食到咁出色嘅煎腸粉🥳🥳3️⃣(特別菜式)香噴噴喇沙烤西班牙黑毛豬BB豬肋骨,油封軟嫩美國厚切牛舌配西班牙辣肉腸法式幼滑薯蓉及日本溫泉蛋*$248我覺得呢個相對較普通,都係好食嘅,豬肋骨及牛舌都做得好腍,但味道比較唔
何蘭正 holanjeng💛

📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

1️⃣法式焦糖女兒紅獅頭鵝肝燉蛋配牛油多士*$108

2️⃣香煎澳洲和牛臉,配沙爹金菇汁,櫻花蝦煎腸粉*$188

我覺得呢個相對較普通,都係好食嘅,豬肋骨及牛舌都做得好腍,但味道比較唔算好豐富,喇沙味唔夠突出。薯蓉好幼滑creamy, 但就唔係好食到辣肉腸個味道。

4️⃣西班牙油炸鬼,香濃花生吉士醬,焦糖煉奶,黑芝麻雪糕🍦*$108
睇到都覺得好甜,但係又做得啱啱好,恰如其分。油炸鬼即叫即炸,熱辣辣,外脆內軟。點雪糕一流。😋黑芝麻雪糕非常濃郁,配合香滑既花生🥜吉士醬,口感豐富👍🏻

5️⃣巨大泡芙配港式奶茶忌廉,咖啡絨毛,咖啡年糕*$118
泡芙好fluffy,奶茶忌廉夠濃,好香茶味。咖啡年糕好煙韌,但奶茶忌廉太濃味完全蓋過咖啡味。至於咖啡絨毛純粹裝飾,冇乜味道。

6️⃣咸梅西瓜沙冰*$58🍉
西瓜清甜,但如果可以多啲咸梅粉會更好

7️⃣金鑽鳳梨薑茉莉冷泡茶*$58
鳳梨味同姜好香,茉莉茶亦夠濃。好飲🍍
2021-08-29
  • 咸梅西瓜沙冰
2021-09-15 56 浏览
係openrice 見到佢個menu菜式配搭幾新奇就決定黎試下😂本身想試佢嘅 Burger 但原來夜晚係無架😭價錢雖然略貴但味道好有驚喜🤗💃已經諗緊幾時黎食Lunch 試埋個Burger😉香煎澳洲和牛面臉| 配沙爹金菇汁| 櫻花蝦煎腸粉每一啖食落嘅味都有d唔同😯一時沙爹味 一時xo醬味(?) 配埋醬上面嘅櫻花蝦🦐 味道層次豐富 惹味牛面肉大大舊 表面煎香左 肉質頗淋 筋位有膠質 牛肉味都好重 估唔到同煎腸粉金菇一齊食幾夾😋 何蘭正口水鴨胸配酸甜爽脆bb蓮藕| 老鼠耳鴨胸有好多片 排得好靚😍低温烹調☺️ 肉質好淋 好似食緊燒牛肉配菜有雲耳同蓮藕醬汁甜甜地 酸酸地又有少少麻辣 好開胃😍芝麻花生湯圓 (Cocktail)花生芝麻味嘅泡沫 有D鹹鹹地配埋甜甜地whisky 幾易入口👍仲有一粒湯圓配埋😇
係openrice 見到佢個menu菜式配搭幾新奇
就決定黎試下😂
本身想試佢嘅 Burger 但原來夜晚係無架😭
價錢雖然略貴但味道好有驚喜🤗💃
已經諗緊幾時黎食Lunch 試埋個Burger😉

香煎澳洲和牛面臉| 配沙爹金菇汁| 櫻花蝦煎腸粉
每一啖食落嘅味都有d唔同😯
一時沙爹味 一時xo醬味(?)
配埋醬上面嘅櫻花蝦🦐 味道層次豐富 惹味

鴨胸有好多片 排得好靚😍
低温烹調☺️ 肉質好淋 好似食緊燒牛肉
配菜有雲耳同蓮藕
醬汁甜甜地 酸酸地又有少少麻辣 好開胃😍

芝麻花生湯圓 (Cocktail)
花生芝麻味嘅泡沫 有D鹹鹹地
配埋甜甜地whisky 幾易入口👍
仲有一粒湯圓配埋😇

☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5最近常常經過中環附近辦私事,我早已bookmark了大堆to-eat-list餐廳,是時候讓我逐一逐一KO她們吧!😂這次來到位於半山區位置、最近人氣爆燈的何蘭正 😬 大廈入口位置有點難找,原來在正對藝穗會的斜路上;甫走進餐廳就看到寬敞的空間與玩味十足的裝潢,怪不得成為打卡熱點 📸 餐牌食品種類貴精不貴多,包括小食、甜品各數款,還有主菜七至八款,不怕難為選擇困難症的客人 😂 至於飲品、咖啡的選擇反而較多。總括來說,餐廳食物質素真心高質,定必會回訪 👍🏻💋 24小時慢烤伊比利亞叉燒。豬油撈飯。煎蛋。韓國紫菜 ($178)實不相瞞,其實我從未吃過豬油撈飯 😅 這個粒粒分明珍珠米加豬油的配搭,米飯滲出陣陣豬油香,再加入淡醬油調味,整體味道就是惹味 👍🏻 至於那厚切伊比利亞叉燒是八成肥兩成瘦,肉味濃,肉質非常軟腍,慢煮後再烤成輕微燶邊,美食大概就是這樣吧!😋💋 牛油椰子蛋糕。芒果乳酪忌廉。醬漬熱帶水果。椰子英式蛋奶醬 ($98)厚實質感的牛油蛋糕,香濃牛油味中帶著淡淡
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

厚實質感的牛油蛋糕,香濃牛油味中帶著淡淡椰子味,上面是滑溜的芒果乳酪忌廉,味道本已不錯,再配上夾雜了椰子英式蛋奶醬的芒果、菠蘿及熱情果粒,味道酸酸甜甜,既開胃又醒神,另外還有質地截然不同的馬林糖,軟硬口感互相輝影,推介~ 👍🏻

💋 Fresh Lime Soda with Mint ($45)
正常發揮的新鮮青檸梳打,夾雜薄荷香氣,味道清新 ☘️
2021-09-14