2017-11-07 110 浏览
呢間新開嘅水產店主打浜燒海產,「浜燒」係日本沿海居民傳統飲食文化,漁民會將剛捕獲嘅活海產即燒即食,風味十足,三家村正正位於臨海,品嘗浜燒絕對係一流👍🏻!每日供應海鮮近20款,海產多來自日本東京、大阪、北海道等地,當中生蠔更係日本蠔場直送。另外全手工製作嘅「一夜干」,源自北海道,漁家將新鮮的漁獲以鹽水浸泡,再經風乾後製成一夜干,風乾後魚肉本身會變得更紮實,鹹香味十足!!所有海鮮都係由日本直送,包括多款新鮮水產,石蠔、螺、魚等,客人可親自到魚池選擇自己想食的海鮮,再於每枱的小型燒烤爐上自煮活帆立貝($98/隻):有拳頭咁大嘅浜燒帶子另有刺身、壽司、烏冬、魚生飯、水果甜品等一夜乾(時價):鮮魚由本灣送到,魚約用鹽醃製後,再於太陽底下吹乾一天,讓魚的鮮味鎖緊

活帆立貝($98/隻):有拳頭咁大嘅浜燒帶子

另有刺身壽司、烏冬、魚生飯、水果甜品

小妹最愛吃浜燒, 所以見到facebook介紹說最近鯉魚門三家村新開了一間主打浜燒的日式料理店─「三家村水產」, 當然要帶小妹來試試啦~😏 「浜燒」是日本沿海居民的傳統飲食文化; 漁民將剛捕獲的活海產即燒即食,風味十足~ 「浜」亦即是「濱」,顧名思義就是海濱🌊的意思, 雖然香港有不少以「浜燒」作主題的日本餐廳, 但一般都是樓上店,少了一份沿海風味。🙊 所以於臨海的「三家村水產」品嘗「浜燒」, 簡直是最完美的演繹!😎 一進入餐廳, 就見到一個養魚缸養着琳琅滿目的的海鮮🦀🐙🐟, 海鮮每日從世界各地新鮮運到, 主要是來自日本東京、大阪、北海道等地, 如帆立貝、生蠔、榮螺、鮑魚、白蜆等。 值得一提的是, 店家更享有最佳的地理位置, 從鯉魚門每朝泊岸的漁船中, 捕獲最新鮮、最時令的本地活海鮮, 做到「即捕即燒」的要求!😎 店內外裝潢都滲透着日式風格🇯🇵~ 門口掛滿鯉魚旗(こいのぼり)🎏, 餐廳內用以木質桌子和竹筒座椅, 四周掛上日式燈籠🏮和掛畫等, 營造出日本街邊的小攤檔「屋台」~ 加上偌大的玻璃窗, 讓食客品嘗日式浜燒的同時, 也可以欣賞到藍塘海峽的自然景色。🏞☺️ 餐廳食物
小妹最愛吃浜燒,
當然要帶小妹來試試啦~😏

「浜燒」是日本沿海居民的傳統飲食文化;
漁民將剛捕獲的活海產即燒即食,風味十足~
「浜」亦即是「濱」,顧名思義就是海濱🌊的意思,
雖然香港有不少以「浜燒」作主題的日本餐廳,
但一般都是樓上店,少了一份沿海風味。🙊
所以於臨海的「三家村水產」品嘗「浜燒」,
簡直是最完美的演繹!😎

一進入餐廳,
就見到一個養魚缸養着琳琅滿目的的海鮮🦀🐙🐟,
海鮮每日從世界各地新鮮運到,
主要是來自日本東京、大阪、北海道等地,
如帆立貝、生蠔、榮螺、鮑魚、白蜆等。
值得一提的是,
店家更享有最佳的地理位置,
從鯉魚門每朝泊岸的漁船中,
捕獲最新鮮、最時令的本地活海鮮,
做到「即捕即燒」的要求!😎

店內外裝潢都滲透着日式風格🇯🇵~
門口掛滿鯉魚旗(こいのぼり)🎏,
餐廳內用以木質桌子和竹筒座椅,
四周掛上日式燈籠🏮和掛畫等,
營造出日本街邊的小攤檔「屋台」~
加上偌大的玻璃窗,
讓食客品嘗日式浜燒的同時,
也可以欣賞到藍塘海峽的自然景色。🏞☺️

餐廳食物款式有很多,
除了浜燒外,還有一系列的日式料理:刺身壽司🍣、卷物、炸物、燒物、烏冬、甜品
連酒品🍶也不少。

九州魚生丼($220)
不只賣相別緻,味道更是一流呢!
店家把當日從九州新鮮運到的魚刺身製成魚生丼,
材料十分豐富,有三文魚、吞拿魚、臉魚腩、象拔蚌等,
款款刺身鮮味十足,
加上卜卜脆的蟹籽和爽脆青瓜,
口感更上一層樓,正!😋👍🏻

到了主角「浜燒」登場了~🤗
我們先到水產區挑選海鮮,
然後師傅便會着手清洗處理,
等待店員為我們送上小型燒烤爐,便可以開始燒烤了!🔥

由於海鮮新鮮,
燒烤時以原殼的方式,可保持原汁原味,
也可略加木魚水,
令海鮮鮮味更突出。😏

宮城帆立貝($98/隻)
把帆立貝置於爐上燒至開殼,
然後把帆立貝反轉起肉,再用剪刀切粒方便食用,
帆立貝燒至剛熟,
肉質鮮甜彈牙,裙邊爽脆有嚼勁,值得一試!😋

宮城帆立貝

宮城生蠔($40/隻)
新鮮生蠔燒至八成熟便剛好,不會過份收縮或過乾,
蠔身大隻飽滿,食落鮮甜,嫩滑,多汁,
本身的海水味不重,
不過燒熱後蠔汁精華濃縮,
鹹度剛剛好,不錯吃!👍🏻
宮城生蠔

貴妃蚌($98/2隻)大大隻,
蚌肉肥美厚肉,鮮甜彈牙,
好抵食,值得encore!😍

貴妃蚌

清酒焗白蟹($218)
白蟹是本地肉蟹的一種,
有一隻手掌之大🖐🏻,
店家淋上清酒,再以錫紙封好燒十分鐘,
蟹肉肉多鮮味,juicy得黎又帶陣陣酒香~
清酒焗白蟹

燒油甘魚頭($138)
原個油甘魚頭燒至金黃色,
魚皮燒至香脆可口,
撥開魚皮,便露出嫩滑多汁的魚肉,😯
每一口魚肉都油脂香氣十足,鮮甜味美,又有豐富膠質,
連不愛吃魚的小妹都被溶化~😏
燒油甘魚頭

羊架西京燒($188)
一份有三支羊架,份量很足呢!😳
店家用「西京味噌」,即日本白味噌拌以調味,
羊架啖啖肉,沒有多餘的羊羶味,
味道鹹甜美味,不錯吃!😏

羊架西京燒

小妹無玉子燒不歡,所以每次見到玉子燒都一定要點~😂
東京都風味玉子卷($68)
玉子卷一層層卷起來,層次分明,
每塊都厚薄均勻,看得出師傅功架!👏🏻
蛋卷沒有加上特別的調味,蛋味突出,
加上店家特調香蔥的點綴,味道更香更惹味~

見好客老闆娘介紹說有一道前所未有的甜品
有兩個胃嘅我地梗係要試下啦!😂
富士山鮮果飛雪($108)
嘩~賣相好吸引!😍
飛雪其實是刨冰🍧,由日本刨冰機特製,
smooth得黎,入口即溶,又有奶味,
加上時令水果如菠蘿、哈蜜瓜和「芝」味濃的北海道芝士蛋糕的點綴,
再淋上酸甜酸胃的鮮士多啤梨醬,
味道一流!😋😋

整體來說,
「三家村水產」「浜燒」固然出色,
價錢也相當宜人!
其他日本料理如魚生丼和一品料理的質素都相當有水準,食材用料新鮮,味道佳,
加上美不勝收的無敵大海景,完全物超所值!
岩晒慶祝生日、紀念日!😎
隔壁又有文青最鐘意嘅影相聖地—三家村碼頭,
留完影再來一頓豐盛愜意的晚餐,
「三家村水產」是一個不錯的選擇呢!😏
宮城生蠔
清酒焗白蟹
燒油甘魚頭
2017-11-06 90 浏览
餐廳係碼頭既最入面環境好有特色,朋友聚會一流,開到成12點,食完飯都可以飲酒傾下計如果揸車唔飲酒餐廳門口都有代客泊車服務望住碼頭啲船食飯幾開心環境舒服夠大,唔會好侷促今次夜左去,好多野都賣哂食唔到生蠔有好多款想食既都賣哂溫馨提示如果想食多款新鮮水產會建議預先打電話book位同留定多點想食既海鮮海鮮刺身可以自己喺魚缸嗰度揀保證全部都識游水仲識郁師傅切刺身拼盤嘅時候都有用心會建議由下而上食,由淡食到濃味咁就可以試清楚刺身嘅味道海膽夠晒大隻又新鮮赤貝都好新鮮燒物亦都做得好好熱辣辣送上枱燒鮑魚新鮮唔會(un)炸物做得夠脆點左南瓜番薯秋葵金菇冬菇蓮藕天婦羅雜錦南瓜同番薯都好甜好好味試左紅鬼蝦刺身夠晒新鮮爽口彈牙燒魚做得好燒到啱啱好好嫩好滑叫左成10幾20款野食大滿足最後食埋甜品既芝士蛋糕勁勁好味仲要係日本直送鐘意芝士蛋糕唔好錯過
餐廳係碼頭既最入面環境好有特色,
朋友聚會一流,開到成12點,
食完飯都可以飲酒傾下計

如果揸車唔飲酒
餐廳門口都有代客泊車服務

望住碼頭啲船食飯幾開心

環境舒服夠大,唔會好侷促
今次夜左去,好多野都賣哂

食唔到生蠔有好多款想食既都賣哂

由淡食到濃味咁就可以試清楚刺身嘅味道
海膽夠晒大隻又新鮮

赤貝都好新鮮

燒物亦都做得好好熱辣辣送上枱
燒鮑魚新鮮唔會(un)
炸物做得夠脆
最後食埋甜品既芝士蛋糕勁勁好味
仲要係日本直送
鐘意芝士蛋糕唔好錯過
2017-11-05
場內有一個海鮮漁缸,裏面見到各式各樣嘅生猛海鮮,即撈即燒,釋出最美味嘅鮮味!再加上佢會喺我哋枱上邊燒海鮮,即係浜燒,望到新鮮嘅海鮮慢慢變色,香氣滿溢!今晚係快樂嘅星期五,呢一餐新鮮嘅晚餐再加上鯉魚門嘅舒適海景,令人好暢快!前菜點左呢個日本豆腐沙律,又香又滑好香豆味!溫度啱啱好,而且係底嘅菜都非常新鮮!刺身簡直係平時omakase 嘅質素呢樣真係令我好意外!原本來嘅時候都係諗住主打浜燒,點知呢度刺身都非常出色!我問老闆會唔會係每次都係同樣嘅刺身?佢話會選擇最新鮮最靚嘅出嚟,識落啖啖肉,鮮味十足,豉油都唔使點得多!海膽好靚仔!呢隻蟹非常鮮味,啖啖肉!日本生蠔一般平時食開法國生蠔嘅人都會想食法國、而且食親都唔會想熟食! 但今次唔同呀,我第一次係香港食到食咁好味嘅日本蠔,簡直係同日本式嘅一樣味道,好鮮、好甜,而且燒得啱啱好唔會over cooked 最鍾意嘅係佢係我面前即燒、即開、即食!呢個帶子非常不得了!佢鮮嫩嘅質素簡直係刺身級,而且燒完都唔會縮左水,大大隻啖啖肉,好邪惡!另外我哋都點咗支日本酒,呢度日本酒非常唔錯,mark up不多,怕煩的懶朋友喺度嗌酒都非常抵!燒海鮮來講我都幾怕食啲細細

前菜點左呢個日本豆腐沙律,又香又滑好香豆味!
溫度啱啱好,而且係底嘅菜都非常新鮮!

刺身簡直係平時omakase 嘅質素

海膽好靚仔!

呢隻蟹非常鮮味,啖啖肉!

日本生蠔

最鍾意嘅係佢係我面前即燒、即開、即食!

燒海鮮來講我都幾怕食啲細細隻嘅,我好驚佢煮耐左會好un,點知呢個粒粒都好!好!味!不得了

最後見佢刺身唔錯所以都帶咗個壽司類別嘅卷物
我哋四人行
其中有兩個男士,可能有少少飯落肚會飽啲
呢個捲物非常有氣勢,味道唔錯,不過俾我揀嘅話當然係刺身類別都分好多啦!

食到飽飽地
枝酒又未飲晒,所以叫咗個最愛嘅小食
雞泡魚干
雞泡魚干我係出邊都成日叫來食, 不過呢度呢一個有少少唔同,佢上面圖左薄薄嘅蜜糖,平時嗰啲可能都有架掛?不過今次真係特別好味

甜品方面呢個係北海道芝士蛋糕
常識點都係做果行就專果行
呢間浜燒日本小店真係令我好驚喜
由前菜、刺身壽司、主菜浜燒、小食,甚至甜品都一絲不苟!

香港越嚟越普及浜燒,之前都試過好多間,而今晚呢間性價比係最高嘅!

如果唔帶支酒嘅話人均消費大概$800
值得一來再來

秋風起, 又點止三蛇肥呢, 就連海鮮都fat fat, 點解會咁講呢, 係因為今日係三家村食到非常新鮮同美味既海鮮今日做做下野突然心血來潮好想瘋狂食海鮮, 所以就睇吓openrice近排有無餐廳好介紹, 發現有一間叫三家村水產既餐廳,望一望menu, 覺得幾吸引, 所以就立即打電話去book位, 同朋友一行4人去試試。 當晚去到門口就比牆身用九龍皇帝嘅字跡寫字嘅牆吸引住(haha 童年回憶), 入到店内, 環境幾舒服, 非常寬敞, 全店既傢俱都係竹同木製,配合返日式佈置同壁畫, 感覺好match幾舒適, 留意到左手邊有一間大房, 相信係for一大group人開生日party or 一屋人三代同堂食飯, 而門口位置有好多生猛海鮮show比客人睇, 店員同廚師仲會講解海鮮種類同合適既煮法, 增加左唔少知識, 見到靠牆邊的大枱位置有塊大玻璃可以欣賞到海景, 好好彩店員亦安排左我地坐靠窗邊位置, 咁就可以睇住海景食晚飯, 不要去羨慕不要去妒忌我地哈哈坐低望望menu, 同朋友商量之後, 決定嗌2個前菜(麵豉伴青瓜 & 蟹肉伴蟹籽沙律), 4人份量的浜燒(礸石蚌 x 8, 蠔 x 4, 帆立貝x

坐低望望menu, 同朋友商量之後, 決定嗌2個前菜(麵豉伴青瓜 & 蟹肉伴蟹籽沙律), 4人份量的浜燒(礸石蚌 x 8, 蠔 x 4, 帆立貝x4, 鮑魚 x 4, 海蝦 x 4), 同埋三文魚他他, 馬友一夜干, 海鮮粥各一客), 飲品方面就決定叫2杯特色熱飲同2杯特色凍飲, 值得一提係睇menu途中店員都好有禮貌同耐性地介紹各類由日本直送香港既不同海產,而且重點推介咗 馬友一夜干 比我地,原來呢間店每日都會精心挑選幾條靚魚, 然後限量推出一款用特別方法醃制既魚, 而且每日魚既種類都唔會相同, 咁岩當晚既精選靚魚就係馬友, 制作方面係首先以材料醃制並且在海旁風乾一晚, 烹調時以類似煎封方式去烹調, 之前都未有接觸過呢類煮法既魚, 所以令我對 馬友一夜干 十分期待

4杯特飲首先送到面前, 味道同賣相都不俗, 不過我地都係將注意力集中返係食物到啦, 一路睇下海景一路話當年(其實我地都係90後, 唔好覺得我地係uncle auntie啊), 彷彿好似回到以前中學時期放學到海邊吹海風傾心事一樣, 身心好放鬆, 而同時食物都慢慢黎到, 首先黎到既當然係前菜啦, 麵豉伴青瓜 & 蟹肉伴蟹籽沙律呢2款前菜十分開胃, 青瓜粒配上麵豉醬, 爽口之餘又有淡淡麵豉味道; 而沙律方面, 新鮮既菜加上蟹肉, 蟹籽和秘制沙律汁, 又係一個食不停口的組合,  所以不到2分鐘前菜已經比餓鬼們狂風掃落葉掃掉了

緊接而黎既係三文魚他他, 呢道菜同我想像中有少少出入, 以往食過的三文魚他他都係三文魚肉碎拌以洋蔥、胡椒、檸檬汁, 和不同香料, 而呢到的三文魚他他係厚切片上, 食落有浸浸既煙燻味, 外層輕輕燒過, 所以會保持到塊三文魚片內裏係魚生既質感, 配合埋香蔥, 黑椒同少少醬汁食用, 味道十分唔錯

之後再上既係海鮮, 一開始仲驚緊一人一隻係咪會唔夠, 但一上菜就知道原來諗多左, 一見倒D扇貝, 鮑魚, 蝦, 蠔係幾咁大隻, 食完海鮮都應該會飽飽地! 味道方面扇貝SIZE大之餘味道十分鮮甜, 而鮑魚唔係平時見倒果D, 食落去好有口感彈牙, 正!! 蠔既味道就同食生蠔差唔多, 因為店員介紹話原來店到大部分既蠔都係刺身級數, 就算唔燒都可以直接食用, 生蠔平時就食得多, 半生熟就真係第一次, 燒到微乾既生蠔, 但內里就十分多汁!

到左店員重點推介既一夜干, 一黎到心諗睇落咪又係普通煎魚, 一定會乾真真, 但一夾落去好有驚喜, 唔似平時見倒好似煎魚咁無汁又鞋, 食落去同蒸魚既肉質真係無咩分別, 滑溜之後味道因為經過醃制左一晚既關係變得咸香, 真係好好食! 個店員真係無介紹錯! 不過要特別留意一下, 因為老闆每日買既數量唔係太多, 所以要試既朋友一定要預先BOOK定, 廢事黎到先知無得食呀!

最後上黎既就係海鮮粥, 一不起身真係不得了, 鮑魚, 蠔, 蝦樣樣都有, 粥底既海鮮同岩岩燒既食落都有好大分別, 燒出黎既海鮮好野味, 而粥入面既可能係因為煮既方法類似係烚既原因, 所以食落去D料仲保持住原有既鮮甜味!
2017-10-17
  • 海鮮粥
  • 一夜干
  • 浜燒海鮮
2017-11-03 622 浏览
之前去露營成日都會去三家村碼頭坐船去東龍島,而家個碼頭翻新後靚左好多呀,旁邊仲開左呢間叫三家村水產既海邊餐廳,環境唔錯,望住個海食飯,船來船往成個感覺好有特色!之前見廣告都有提及呢度推介浜燒,叫左生蠔、帆立貝、沙白,服務員會細心留意每一位客人燒緊既食物,亦會親自燒俾顧客,每一樣時間都控制得好好。帆立貝超大粒,燒既時候加左木魚水,可以保持帆立貝唔會燒乾。亦加落生蠔度,唔使加其他調味都能帶出蠔既鮮味。沙白一樣好好味,每樣野都勁新鮮,讚!蟹肉蟹子沙律好清新爽口,顏色又靚,份量都唔少,好難得食到咁好味既蟹子沙律。京都鰻魚炒飯熱辣辣,望住木魚郁郁下好得意,味道相當好,飯唔硬鰻魚夠香!慢慢咀嚼每一口,我覺得自己真係去左日本食野咁,食得好開心。芝士蛋糕由北海道直送,食入口一d都唔漏,中間凍凍地好似食緊雪糕,呢個真係好好食,一定要推介下。東瀛旋風(抹茶紅豆),好吸引既飲品,抹茶同紅豆比例剛好,攪拌後飲又香又滑。

2017-11-02 171 浏览
對住海燒海鮮@三家村水產油塘鯉魚門崇信街三家村渡輪碼頭東翼小時爸媽會帶我們到鯉魚門吃海鮮,好回味因海鮮貴,一年只有大節日才有機會去。一來到好有老香港魚村風格的內裝,由碼頭改建看到海景,旁邊更是一個小型展覽館。麵豉伴青瓜,醬中仲見到一粒粒的,青風粒爽口,淡味再配上濃郁架醬,鹹味中又滲出甜甜地,舌頭留下強烈回憶。炸白飯魚仔片,蘸沙拉醬,賣相好靚架。炸完好脆又薄身,最鍾意食香口食物。對住海境吹著風吃飯,燒海鮮。用了日本磯燒 即是在爐上放上海鮮,原汁原味食材沒有經過太多加工,海蝦鮮蝦味重,生蠔燒好剛剛好唔會肉收縮變硬,仲有海水味。燒扇貝,好大隻肉厚呀,連燒出來的肉汁也是好甜鮮,無得彈但有沙味吐清。雖價錢略貴但用料靚同新鮮。
對住海燒海鮮@三家村水產

油塘鯉魚門崇信街三家村渡輪碼頭東翼

雖價錢略貴但用料靚同新鮮。
2017-11-02 624 浏览
海鮮控🙊注意⚠️ 全港首間日式浜燒居酒屋 🤘🏻浜燒活海鮮 而大部分海鮮由日本直送🇯🇵 包括生蠔、帆立貝、粒貝、北寄貝🤘🏻部分海鮮是漁家每天清晨出海捕獲的 確保新鮮 客人亦可以即點即燒 品嚐海鮮鮮味!而店舖屹立於三家村碼頭 望出窗外便是海景 仿如置身海中嘆海鮮!寫意😊情侶慶祝日可考慮❤️.當揀選海鮮後 店員就會將燒烤爐放置餐桌,客人可動手燒,或由店員協助燒。新鮮既海鮮 毋須加任何調味料,原隻燒 原隻食,咁先食到海鮮既鮮味👍 而家好多市面既「浜燒海鮮」都會加蒜蓉啊牛油等配料 原因都係因為係冷藏海鮮 利用配料掩蓋不新鮮。.❤️💜💙💚💛 生蠔 帆立貝必食🤘🏻原隻連殼燒既好處,令生蠔既肉汁鎖住,一開殼就見到奶白色既肉汁 蠔肉軟滑肥美多汁 食落鮮甜 心郁想食多幾隻.帆立貝 珍寶sizes 當開殼後 為免燒乾 可會加入木魚水 帶返d鮮味出黎 而木魚水係每日新鮮煲既 確保每樣食材都係新鮮 讓食客品嚐!而且店員會剪掉帆立貝髒物 食客就可獲以直接品嚐🙊超正 帆立貝肉厚 鮮甜 裙邊爽口好味。.除左浜燒海鮮 仲有來自東京築地既刺身 三文魚 油甘魚 金槍魚 帶子等 採用厚切形式 食落更有口感 仲有熟食提供 燒物 卷物

❤️💜💙💚💛 生蠔 帆立貝必食🤘🏻

仲有熟食提供 燒物 卷物 壽司 烏冬 小食 甜品提供 包你食到捧住個肚走啊😂
**水蜜桃雪葩🍑😻😻
  • 生蠔
  • 帆立具
  • 天婦羅
  • 刺身拼盤
  • 日本蜜桃雪葩
2017-11-01 618 浏览
搬左黎油塘已經兩三個月, 日日都係無啖好食, 係人都知三家村係食海鮮既聖地, 行過黎見倒宜間三家村水產, 所以特登黎試下。一黎到門口成間店都好日式既感覺, 門面十分光鮮, 入到去右手邊有個海鮮CORNER, 聽完店員介紹先知原來大部分既海鮮都係由日本每日新鮮入口, 唔怪得睇黎咁鬼生猛同新鮮啦!揀完海鮮就坐定定等啦, 等左無耐就先上前菜 麵豉伴胡瓜同蟹肉伴蟹籽沙律, 麵豉同胡瓜(青瓜)原來個味道係好夾, 麵豉咸咸地得黎青瓜又FRESH。蟹肉沙律一黎就見倒滿滿既肉鋪左係面, 十分吸引, 蟹籽食落都十分有口感證明都係新鮮貨, 不俗!之後就係今晚既主角 - 『浜燒』浜燒其實係指店舖將每天新鮮打撈倒既漁獲提供比客人去即時燒烤, 今次一共叫左五種海鮮: 礸石蚌, 蠔, 帆立貝, 鮑魚同埋中蝦。特別要講下帆立貝既SIZE係幾咁誇張, 見唔見倒係同我部電話一樣SIZE!!!! 另外鮑魚唔似係我地平時街市見倒既鮑魚仔, 宜到個鮑魚好有厚度, 燒完依然十分有咬口同鮮甜, 新鮮既食才食落既口感真係好唔同! 但最慘既係D鮑魚燒緊果陣仲係識郁嫁, 好慘!! 蠔既SIZE都唔差, 同店員話係屬於刺身級數, 所以唔

揀完海鮮就坐定定等啦, 等左無耐就先上前菜

之後就係今晚既主角 - 『浜燒』

蠔既SIZE都唔差, 同店員話係屬於刺身級數, 所以唔洗燒到好熟, 入口暖暖地同埋一陣陣既海水咸味, 值得一試!

再黎就係三文魚他他, 宜到既他他同我平時食既唔一樣, 三文魚煮到半生熟, 有口感之剩又好似平時食緊魚生咁, 好得意。

之後就係今晚我覺得最正既一樣菜式, 因為太好食所以特別問左店員係點整, 原來每日老闆會親先去漁市場買入當日最新鮮既魚, 然後拎返黎簡單醃制再風乾一日, 所以食落先會有咸咸香香既味道, 同埋唔好睇相見倒係煎魚就覺得肉質會好鞋, 其實食落真係十分滑, 重點係每日限量供應, 想食既朋友記得一早ORDER定先啦!

大家以為粥係今晚唯一一樣澱粉質!? 大家就錯啦, 一舀個粥真係好誇張, 我未見過一間鋪係料多過粥, 真係好西利, 同埋好得意既係粥入面既料同我地岩岩食海鮮既好似係一樣咁既!? 唔通係我地叫左咩海鮮就會放返落個粥到!? 講笑啦, 個粥十分之足料, 一碗粥食完料都已經飽, 粥底仲可以拎返走TIM!!!哈哈

TOTAL叫左4杯野飲, 簡單講下啦:
梅酒梳打 – 酒味唔算太重, 但粒梅子幾好食XD
士多啤梨沙冰 – 份量多而已士多啤梨味都幾重
檸檬薑茶 – 薑味濃郁反而無咩檸檬味

甘菊蘋果茶 – 甘菊味係類似花茶咁既味~ 因為甘菊味較為重顯得蘋果味唔太突出, 但入喉好舒服, 幾中意!

食飽坐多陣就埋單走人, 今餐四個人食左二千幾蚊, 價錢可能有點小貴, 但味道同新鮮度絕對值得, 推介
2017-10-17
2017-11-01 842 浏览
有同事生日, 今晚相約一齊到鯉魚門新開既一間日式水產料理食餐生日飯。店內地方寬敞, 座位是以竹塔成, 別有一番漁村風味。近門口位放左唔少不同款式海鮮, 明碼實價, 唔怕超出自己預算; 而另一邊就有多款日式刺身。呢度主打磯燒海鮮, 更有刺身、日式小食等等供應, 而且仲有唔少清酒飲tim....是一間多元化、款式多, 偏向日式既餐廳。【麵豉伴故瓜】HK$40爽脆青瓜、沙律菜, 配上麵豉粒, 清新中又帶點鹹, 一個不錯的小食【炸白飯魚干】HK$48整晚最有驚喜莫過於呢款炸物, 表面不會油膩而且乾身, 一咬之下脆得有聲, 很香口, 點少少沙律醬食, 令味道更加昇華。【季節刺身特上選拼盤】HK$888超豐富既刺身拼盤, 以冰墊底, 再有乾冰既煙霧效果, 令上檯埸面更加有氣派。每款刺身都非常新鮮, 更是厚切, 每件刺身都能滿足到口感...當中最喜歡就係吞拿魚腩同埋海膽吞拿魚腩魚油很豐富, 幾乎入口即溶; 而海膽更是大大隻, 海膽一點腥味都沒有, 用紫菜包住食, 海膽更是入口即溶, 鮮甜味十足!【安格斯牛柳粒】HK$238牛柳粒切成細細粒, 可以一啖一粒。牛肉粒很JUICY, 很林, 沒有根連帶,

店內地方寬敞, 座位是以竹塔成, 別有一番漁村風味。

【麵豉伴故瓜】HK$40
麵豉伴故瓜

【炸白飯魚干】HK$48
炸白飯魚干

【季節刺身特上選拼盤】HK$888
當中最喜歡就係吞拿魚腩同埋海膽
季節刺身特上選拼盤

【安格斯牛柳粒】HK$238
牛柳粒切成細細粒, 可以一啖一粒。牛肉粒很JUICY, 很林, 沒有根連帶, 配有綠茶粉、芥末同埋wasabi選擇, 岩哂每位客人不同口味。
安格斯牛柳粒

本身意為磯燒可以自己燒, 點知送上檯時, 侍應已預先幫我地燒好, 夠哂細心~~~

【帆立貝】HK$98/隻
帆立貝好大隻, 可能當中加左d白酒去燒, 燒過後帶子都唔會乾, 入口時食到帆立貝本身鮮味, 但食耐左仲食到香醇酒味tim~
帆立貝

【日月貝】HK$138/4隻
隻蜆同樣size都不小, 沒有沙, 不過味道帶酒澀味
日月貝

【牛肉稻庭烏冬】HK$90
烏冬帶少少煙韌, 很滑, 牛肉很鮮嫩, 不過湯底稍為齣左d....

最後仲order左個甜品, 【北海道芝士蛋糕】HK$188
很creamy, 芝士很濃, 整體不會太甜, 讚!!!

北海道芝士蛋糕
2017-10-31
麵豉伴故瓜
炸白飯魚干
季節刺身特上選拼盤
安格斯牛柳粒
北海道芝士蛋糕
2017-10-31 348 浏览
一海之隔的鯉魚門三家村,是小妹經常到訪溜躂的好去處。一知道碼頭進駐了一間繞富日式風情的臨海水產海鮮店,嘴饞小妹當然然馬上去嚐新了﹗ 「三家村水產」位於三家村渡輪碼頭旁,佔地3千多呎,景觀甚佳。餐廳佈置以木材為裝潢的主要元料,門口除了掛有彩色燈籠外,還有一隻橫行無忌的蟹。 「三家村水產」,顧名思義,主打生猛海鮮也。店內,每日供應近二十多款從世界各地引入的最時令海鮮。據介紹,海產如帆立貝、生蠔、榮螺、鮑魚、白蜆等多來自日本東京、大阪、北海道等地。此外,店家也會從鯉魚門每朝泊岸的漁船中,捕獲最新鮮、最時令既罕有的活海鮮,如盲蟹、狗爪螺、大眼螺、紅尾東、水針、飛魚、將軍甲、大尾魷。 相對較為矮身的木餐桌配上竹凳,再加上店內的日式裝潢,不期然勾起小妹在沖繩漁港燒烤店的美好回憶。是的,這兒佔盡沿海優勢,既可細嚐鮮美海鮮,又可欣賞海景和落日餘暉,更可細看輪船泊岸激起的浪花。店中,還設有一個VIP房,私隱度甚高,且設有小露台,最低消費$8,000。可惜,去到時,VIP房已被客人包下了,無緣一窺究竟﹗ 木製的餐牌,翻閱一看,有海鮮、刺身、壽司、烏冬、卷物、魚生飯、前菜、沙律、燒物、甜品等,豐

木製的餐牌,翻閱一看,有海鮮、刺身壽司、烏冬、卷物、魚生飯、前菜、沙律、燒物、甜品等,豐儉由人。

抹茶控的I,要了一杯無敵組合的抹茶紅豆東瀛旋風$48,海產店也有這頪飲品,教她開心不已。

這一杯漸變海藍色的藍海菠蘿梳打$48,與周遭的環境實在太匹配了,入口清爽且帶鮮菠蘿味兒,小妹喜歡。

日本蕃茄伴和風沙律汁$88,簡簡單單,沒甚花巧可言,鮮甜多汁的日本蕃茄,配上沙律汁,已教人吃得津津有味也。

金鎗魚伴山芋蓉$138,山芋蓉,即淮山,這道前菜是日式料理的傳統做法,把生的山芋去皮磨蓉,再一直用筷子反覆拉捲,弄得幼滑和有黏稠的口感,配以金鎗魚和鵪鶉蛋,包著香脆紫菜同吃。

季節刺身特上選拼盤(8款)$888,不時不吃,師傅會揀選當日最新鮮的海產。這碟極盡奢華的拼盤,有拖羅、金鎗、油甘魚、左口魚、海膽、池魚王、帶子和北寄貝,陣容鼎盛,教人一看,莫不垂涎三尺﹗

八款刺身,鮮嫩甜油潤甘美不在話下,其口感食味也各具特色。個人而言,挺喜歡鮮滑柔軟鮮美的帶子,吃下去,滿嘴鮮味洋溢﹗

金黃色的海膽,口感綿密細滑,味道濃郁甘香,包著紫菜一口咬下去,滋味無窮﹗

燒味醂河豚乾$88,河豚乾以味醂調味後燒香,略為厚身且濕潤的河豚乾,入口味道帶甜,再加上河豚本身獨有的香味,食味不賴。只是,個人還是喜歡燒至薄脆乾身的河豚乾。

接著,是重頭戲部份 - 「浜燒」。「浜燒」是日本沿海區民的傳統飲食文化,「浜」是「濱」,就是海濱的意思,漁民會將剛捕獲的活海產,於碼頭又或是魚市場上,圍爐即燒即食,風味十足,我們點了宮城帆立貝

宮城蠔$33/隻,體積碩大,肉厚鮮嫩,店員放在燒烤架上,片刻即可食用。

燒蠔軟滑多汁,燒熱後蠔汁精華濃縮,鹹度剛剛好,鮮味澎湃,一湧而出!

帆立貝浜燒$98/隻 ,體積比蠔更為碩大,燒烤更為雖時。為了避免帆立貝燒得過乾,店員不時加入木魚水,且大大提升了其鮮甜味。燒好後,店員細心地把帆立貝的肝部剪去,再把肉剪成一小件一小件的。挾一件放入口裏,帆立貝鮮嫩甜美,裙邊帶爽脆口感,極富咬口與嚼勁,湯汁更是鮮甜無比。

日本菠蘿雪葩$80雪葩(Sorbet)是西式甜品的一種,口感類似雪糕,製法是將新鮮水果冷藏至結冰後磨成沙冰,不額外添加糖分,所以比雪糕健康。菠蘿雪葩選用新鮮菠蘿肉製造,入口軟滑香甜,作為飯後甜品挺不錯的﹗

2017-10-14
2017-10-26 1339 浏览
鯉魚門是香港後花圓。在鯉魚門走走,前臨是蔚藍的維港景,浸在腳的卻是清得見底的冰涼海水,那種城市與海灘交錯的景緻,一定是香港的可愛之處。而整個鯉魚門都是一家家的海鮮餐廳,每每放了大大小小的魚缸在門外,有特色而又井井有條。今天我在鯉魚門牌坊時,卻見三家村碼頭方向有一大大隻紅色蟹的招牌裝飾。入到餐廳,必定被那大海景吸引住了。魚缸上還有不同的時令海產。而大部份海產都是日本直送的,例如一些大大隻的貝殻類海產,其餘有些是本地新鮮漁產。牆壁還有不同的手繪,畫的都是不同的海鮮,當三家村的渡輪經過時,先知道是呼應整個三家村碼頭的主題!而渡輪不時穿梭於海景中,增添不少風味。炸白飯魚干,$48未齊人,我們便先點一些佐酒小食。炸白飯魚干用上一個竹籬盛著,有點懷舊風味。小食一片片長方型像蛋角,細心看便見到一條條白飯魚仔。白飯魚還是小時候吃的,細細條的,脆口又有鹹香味。而這種晾曬的小魚干,都很有鯉魚門名物感。不會是現時有些像狗仔粉般大條的怪白飯魚。料理長特上選壽司(松),$318選了一客六件的壽司,我們二人吃剛剛好。壽司有海膽、墨魚、虎蝦、吞拿魚、拖羅。放上竹製擺盤上,再加上紫蘇花和紫蘇葉。海膽色澤金黃,完整。海
入到餐廳,必定被那大海景吸引住了。
而渡輪不時穿梭於海景中,增添不少風味。
炸白飯魚干,$48
料理長特上選壽司(松),$318
放上竹製擺盤上,再加上紫蘇花和紫蘇葉。海膽色澤金黃,完整。海膽鮮甜有回甘味,紫菜又夠脆。
最喜歡的,不用說一定是大拖羅了。魚脂分佈極多,咀嚼時,魚脂變暖成了液體,一直沁出來,整個口都爆油,很甘香!而魚肉爽而挺實,顏色粉嫩,口感很好!
來來來,主角浜燒要上場啦!

生蠔(浜燒),6隻,$198
六隻燒蠔真是好抵! 不是在自助餐見到的瘦蠔,而是有手掌般大的廣島蠔。
師傳幫我們燒生蠔,幸好他幫我們燒,如果我自己拆蠔殻,一定會雞手鴨腳,把蠔水都淺走了。
燒得差不多就要脫殻了!篇傳兩三下就脫了蓋。
再加少少木魚汁,大功告成!
蠔肉好水嫩!燒起了都有手心般大。日本的海產和日本人的口味一樣,不濃烈。鐵銹味和海水味不濃,但入口有一陣蠔的鮮香,回甘味和鮮甜味十分濃郁! 加了木魚水更是提升了鮮味。
蜜桃雪葩,$70
最後叫了蜜桃雪葩作甜品。現在蜜桃還是當造季節,桃是最甜美的了。雪葩用水果肉果汁製成,蜜桃味清甜,軟軟的很不錯👍。
大家都覺得這餐十分美滿,下次留待我的生日飯再來!
2017-10-22
2017-10-25 935 浏览
日式濱燒係香港開到成行成市,已經成為香港人食日式菜既另一款新選擇。但係係香港講到食海鮮,自自然然就諗到鯉魚門食海鮮。但係係鯉魚門食黎食去都係食開中式既海鮮。濱燒,真係夠哂新野黎架wor!一場黎到食濱燒,當然要由前菜開始慢慢食。首先叫左個刺身拼盤食住先啦!呢個極上既刺身拼盤,入面有蟹腳丶三文魚丶吞拿魚丶蚌共六種海鮮刺身。望到大大隻既蟹腳已經流哂口水,而且重唔洗自己用蟹鉗去扑蟹肉,一啖咬落去,啖啖蟹肉好滿足!每款魚類都好新鮮,好足魚油感岩哂我。但最好食既我覺得係個蚌,鮮甜又爽脆,配岩佢個Wasibi,好爽!食完個刺身,又係時候食D熟食啦!呢條一夜乾用左馬友,真係好食到不得了!一夜乾即係鮮魚即時用鹽去醃,風乾一晚之後再拎黎燒。魚肉好滑,而且油脂都唔少,而且咸度岩岩好,唔會風乾得太耐而過咸,味道控制得岩岩好,加上燒魚既功夫好,魚皮燒得脆得黎有少少焦香,加埋少少檸檬汁,好正。而且馬友本身比較少骨,可以大啖大啖咁食特別爽!食完條一夜乾,都係時候食今日既主角-燒海鮮啦!我叫左扇貝丶花竹蝦丶生蠔同埋鮑魚,D海鮮全部都可以自己係水箱度揀,之後比師傅洗乾淨就好生猛咁拎上台啦!兩話不說,即刻開爐準備燒海鮮啦
食完條一夜乾,都係時候食今日既主角-燒海鮮啦!我叫左扇貝丶花竹蝦丶生蠔同埋鮑魚,D海鮮全部都可以自己係水箱度揀,之後比師傅洗乾淨就好生猛咁拎上台啦!兩話不說,即刻開爐準備燒海鮮啦!
首先燒左兩隻大大隻生蠔先。生蠔每日係日本新鮮運到,而且原隻連殼既運費特別貴,可見店家為左準備最新鮮既海鮮係幾咁落重本。原隻連殼燒蠔,可以令到蠔汁係燒既過程盡量保留係蠔身入面而唔蒸發,令到隻蠔更加Juicy。果然無錯,燒出黎既蠔真係漲卜卜勁飽滿,絕對唔會流失水份而變左做蠔屎。食落口勁creamy,海水味好濃,蠔味又夠鮮甜,一咬落去就將D蠔汁爆哂出黎,爽呀!
食完蠔就燒番隻扇貝先,扇貝一燒到開殼就加少少木魚汁落去。一黎補充水份唔會乾,二黎將木魚汁既甜味滲入去扇貝到,味道加更豐富。原隻扇貝上,肉質非常之厚,好甜呀!我故意保留番扇貝個肝,鍾意食佢個種微微的甘苦味,唁鍾意既朋友可以剪左佢架!
花竹蝦好大隻,差唔多成隻手掌咁長。新鮮既蝦有種好香既廿甜味,加上蝦殼係爐上面燒得有少少焦,所以蝦肉都帶有一般焦香味。肉質好結實,除哂D蝦殼之後一啖咬落去。好甜呀痴線!
最後一款就係燒鮑魚,時間要比較耐,要有耐性去燒呀!肉質好彈牙,表面有少少焦,但係因為鮑魚肉身好厚,所以入面都好滑好嫩。同扇貝一樣,我都係會選擇食埋佢個肝,配上杯清酒去食,真係冇得輸呀!
食到最後想加番少少澱粉質,所以叫左6件壽司,最正最吸引既當然就係好滿既海膽壽司啦!壽司全部新鮮握,飯身比較鬆軟,同壽司料可以較佳地配合。不過記住呀,因為師父已經加左Wasibi,所以唔好自己再加Wasibi呀,否則會好攻鼻架。
一餐豐盛既晚宴又點可以無甜品呢?叫左兩款雪芭,分別係蜜桃同埋菠蘿雪芭,估唔到餐廳真係將雪芭裝入原個蜜桃同埋菠蘿入面去食,賣相已經Win哂。特別鍾意蜜桃,雪芭既口感特別滑,而且甜度適中,為呢餐豐盛既晚宴劃上完美既句號!
2017-10-10
2017-10-22 549 浏览
有日同朋友去鯉魚門三家村遊玩,我地都係港島人,最方便既方法緊係由西灣河搭船去啦一落到船就見到呢間日本餐廳,幾有興趣,於是遊完三家村後,番黎碼頭隔離呢間餐廳食晚飯一入到去已經覺得好有日本feel仲可以自己揀海鮮前菜先食京都豆腐伴芝麻汁豆腐好滑,芝麻醬亦係我至愛,落左落去乜都會變得好味最鐘意上面啲木魚,咸咸地味到不錯店員話呢度啲海鮮日日新鮮由日本運過黎,所以質素一定高既然係咁就要試下帆立貝浜燒將帆立貝放爐上燒,到燒到佢地開哂口,店員就會協助我地開左個殼把上殼拆開,加上少少枱面上的木魚水,待水滾起起泡後稍收水就食得啦肉質有軟心效果,既有海產既鮮味,亦非常彈牙裙邊位更加係爽口生蠔浜燒生蠔亦係我至愛,生蠔非常juicy,而且好滑雖然唔係好大隻,但係食完之後,蠔既鮮味在口內久久不散貴妃妦燒法同帆立貝相似,燒完就非常爽口肉質仲好軟,但同時幾有咬口,好juicy料理長特選8件壽司壽司賣相好吸引,相當色彩繽紛同朋友share食,所以不能件件食哂其中蝦非常彈牙吞拿魚則非常鮮甜
一入到去已經覺得好有日本feel

仲可以自己揀海鮮

前菜先食京都豆腐伴芝麻汁

豆腐好滑,芝麻醬亦係我至愛,落左落去乜都會變得好味
最鐘意上面啲木魚,咸咸地味到不錯

店員話呢度啲海鮮日日新鮮由日本運過黎,所以質素一定高
既然係咁就要試下

帆立貝浜燒

肉質有軟心效果,既有海產既鮮味,亦非常彈牙

裙邊位更加係爽口

生蠔浜燒

生蠔亦係我至愛,生蠔非常juicy,而且好滑
雖然唔係好大隻,但係食完之後,蠔既鮮味在口內久久不散

貴妃妦

燒法同帆立貝相似,燒完就非常爽口
肉質仲好軟,但同時幾有咬口,好juicy

料理長特選8件壽司

壽司賣相好吸引,相當色彩繽紛
同朋友share食,所以不能件件食哂
其中蝦非常彈牙
吞拿魚則非常鮮甜
2017-10-19 686 浏览
以前我是打邊爐怪,近年卻愛上時下流行的浜燒,由其是冬天,一班朋友圍住火爐,好暖和。我常常去的是銅鑼灣和尖沙咀的樓上店,朋友見我太喜歡浜燒,帶我去鯉魚門一家新開的,真真正正的「浜燒」。我們駕車十分方便,店子泊在門口就可以了。餐廳旁邊是三家村碼頭,原來有渡船直接去西灣河,還是第一次知道鯉魚門都挺方便。去到門口就感到那種氣勢! 大大個的招牌,印象深刻!招牌是店子的靈魂,曾幾何時,每間店子的經營者都很注重招牌的設計、字體、燈光等等,是一種結合經營者理念和店家品味的一種藝術,亦是店子給客人的第一印象。但現在香港地價貴租金貴,上樓餐廳大行其道,很多時招牌只是一個細細的字放在門邊,感覺空洞。慶幸還有店子有空間、有心思去做好店子的靈魂。由於同行友人是建築師,對物料的靈敏度很高,店長便興致勃勃跟我們說,招牌是用花梨木做的。花梨木色澤黃潤,紋理柔和卻有力,做出來的招牌氣勢磅礴。旁邊還有鮮紅色的蟹形擺設,鮮明而有日本風格。賣海鮮就放海鮮擺設,賣拉麵就放拉麵,多易明。再進去又是另一亮眼點,一個無敵醉人日落!一步一景,差點以為自己在旅遊點觀光。鮮橙色的日落,配上充滿日本韻味的稻草天花,火車木做的櫃臺,細緻卻舒適

我們駕車十分方便,店子泊在門口就可以了。

去到門口就感到那種氣勢! 大大個的招牌,印象深刻!

鮮橙色的日落,配上充滿日本韻味的稻草天花,火車木做的櫃臺,細緻卻舒適,用料名貴卻不俗套,很有暖和的氛圍。

金槍魚拌山芋蓉,$138
先點前菜以開胃。山芋即淮山,日式料理的傳統做法,是把生的山芋去皮磨蓉,再一直用筷子反覆拉捲弄得幼滑和有黏稠的口感。伴上生雞蛋、醬油和海苔粉增添味道。
金槍魚拌山芋蓉
這兒的山芋蓉口感綿密柔和,像吃咖啡的奶泡,味道清新。而碗底有很多金槍魚刺身(吞拿魚赤身),用山芋蓉捲著沾了醬油的赤身同吃,令刺身滑都不得了。

帆立貝浜燒,$98/隻
主角差就是浜燒! 我們先到大門旁的魚缸選海鮮

魚缸有多層,見到冰上的魚比我手臂還要長! 可惜我們三個人,不想眼闊肚窄!魚缸明碼實價,還寫有海鮮的名稱和產地。

開爐了!
去日本吃得多,浜即是海濱,浜燒是在日本海邊,漁船泊岸後便立即把漁鑊供到岸邊餐廳,即捕即燒。而我常常去的香港樓上店,不要說見到海,有很多連窗都看不到,落了窗廉。

這兒就做到真正「浜燒」,在海邊看著日落,拿著鉗子,在爐上把海產反來覆去地燒,嘆著冷氣,喝著啤酒,笑著說說生活上的趣事。看著蔚藍的大海,人都放鬆了不少。

魚缸師傅說他們的帆立貝是原殼從日本返貨的,比坊間的半殼、或帶子肉返貨,不只成本貴,還証明很新鮮,是刺身! 我們點了一人一隻帆立貝。那個殼有我個頭般大。
帆立貝浜燒

把帆立貝放爐上燒,不一會就「啪」的打開了蓋。把上殼拆開,加上少少枱面上的木魚水,待水滾起起泡後稍收水便可吃。
帆立貝浜燒

新鮮的帆立貝,是不用下清酒、下調味、下芝士的,海產就是吃鮮味。帆立貝有手心般大,而本小姐燒煮的時間準繩,肉質有軟心效果,十分彈牙。新鮮帆立貝有海產的甜味,冰鮮的帆立貝不可比。

一夜干(雞魚),$288
一夜干源自於北海道,跟我們的地道名物「鹹魚」一樣,是因爲古時候當漁獲豐富時,漁家想方法去保存魚獲,但日本的方法卻不會令漁產硬過磚頭。日式製法是將鮮魚處理內臟後,以鹽水浸泡,再經風乾後製成一夜干
一夜干(雞魚)

餐廳說一夜干是他們自家手工製作,將香港的時令漁產風乾後經烘烤。一想起那個在鮮橙日落下將鮮魚風乾的畫面,又感覺跟「鯉魚門」很有聯系了。今日的時令魚是地道的雞魚魚肉經一夜干後很紮實,咀嚼時會慢慢泌出肉汁,魚味濃縮後更突出。聞上去有一份曬乾和烤烘的鹹香,油份已經浴於魚肉中,充滿魚油香氣。

江戶前天婦羅拼盤,$188
友人問天婦羅是關東風還是關西風,店長立即把天婦羅師傳請出來店面,十分認真。 師傅說他師承關東師傳,所以都是關東風。最基本而明顯的分別是,關西風的炸漿以薄透爲準,薄得見到食物五顏六色的表面。關東風則會用上厚的炸漿,講究炸漿的香脆同時食物保存水份。其實江戶即東京,必定是關東風是也。

調較過的粉漿不會一陣粉味蓋了食物味道,反而只有鬆脆的口感,吃到大蝦的爽甜。而天婦羅顏色金黃,紙上沒有多餘油份,都顯得師傅的功力。
江戶前天婦羅拼盤

伴上的,原來是西芹鹽!西芹味濃,天婦羅沾了西芹鹽後,有一陣田園風。

牛肉稻庭烏冬,$90
稻庭烏冬比較扁身,但很煙韌。吸汁能力很強。
牛肉稻庭烏冬
配上牛肉和昆布清湯,少少的油份令湯頭更香,烏冬更滑。

青檸梳打水,$23
在港鐵站見過很多的梳打水廣告,見店家已入貨便叫來一試。青檸味足,就像在泰國飲的一樣。

日本菠蘿雪葩,$70

最後以冰凍甜點作結。雪葩用原個菠蘿奉上,菠蘿有一隻手掌般高。菠蘿味不算太特出,但夠清甜,可以解膩。
日本菠蘿雪葩

這個真正在海濱旁的「浜燒」,令我想起了在日本時的美好時光。而且很久沒有去鯉魚門了,吃飯前去了附近拍照,感受一下香港的漁鄉風情,過了簡簡單單的一個美好星期六!
2017-10-14
金槍魚拌山芋蓉