2018-01-05 347 浏览
今晚約左朋友黎到鯉魚門既三家村食飯,知道佢中意食日本菜同海鮮,所以就專登揀左呢間日式水產,聽聞呢到既浜燒同刺身都好高質素架😍😍喺門口就經已見到黑板寫住一啲推荐菜色啦😀😀一入到去就見到不同既新鮮貝類同海鮮,未食都覺得興奮😆😆我地首先點左個蟹肉伴蟹子沙律做熱身,蟹肉蟹子超足料,蔬菜清爽又新鮮👍🏻👍🏻👍🏻然後店員推介左個時令既魴鮄魚俾我地做刺身~味道清甜得黎又不失鮮味,食完刺身之後仲會用魚身黎做返個湯添!!!呢窩湯仲加入左海带同豆腐,飲落暖笠笠之餘,湯既味道仲好鮮甜,一人分到碗幾兩碗添架😜😜😜然後我地仲叫左佢地既招牌菜:一夜干,今晚既一夜干係馬友🐟🐟經過醢醃既鮮魚烤烘至外面乾身而又能夠保持内裹肉質嫩滑,果然做得出色!!!沾上加入蘿白蓉既柚子醬油仲會多添一份清新之感,更令我地食唔停口😋😋跟住當然唔小得浜燒既環節啦啦啦啦~當晚我地揀左兩隻石蠔同一隻帆立貝,兩款既size都好巨型架😚😚之後就會由店員為我地燒製,咁就唔怕因為唔識處理而浪費左咁新鮮既食材啦😃😃燒完既蠔同帆立貝都無乜點縮水,燒既生熟程度岩岩好🤤🤤🤤🤤兩款浜燒都又鮮又甜,正呀😬😬😬最後我地仲order左個菠蘿雪芭做甜品添😘😘😘

喺門口就經已見到黑板寫住一啲推荐菜色啦😀😀

一入到去就見到不同既新鮮貝類同海鮮,未食都覺得興奮😆😆

然後店員推介左個時令既魴鮄魚俾我地做刺身~

然後我地仲叫左佢地既招牌菜:一夜干,今晚既一夜干係馬友🐟🐟

跟住當然唔小得浜燒既環節啦啦啦啦~

燒完既蠔同帆立貝都無乜點縮水,燒既生熟程度岩岩好🤤🤤🤤🤤

兩款浜燒都又鮮又甜,正呀😬😬😬

最後我地仲order左個菠蘿雪芭做甜品添😘😘😘
2018-01-05 295 浏览
坊間一般的浜燒都是在大街、樓上或商場內,而絕少能做到「浜燒」的真正意思 - 「浜」指海岸,在岸邊搭起小爐,即捕即燒,吃最新鮮的味道。這間設在岸邊三家村就拿捏到「浜燒」的神髓。要找到它,只要找到鯉魚門碼頭便行。碼頭外牆寫了很多幽默字句,實在當眼,而三家村就在碼頭的不遠處。店內十分滿座,門口就擺放了新鮮海產物和養缸,彷如置身海邊小鎮。再配合室內的日系裝潢,十分有特色和氣派,有別於一般的海鮮飯店。餐廳地方寬廣,不會有枱貼枱,亦不會有煙霧彌漫的油煙的情況。餐廳進頭布一大片寬闊玻璃對着大海,更不時有船隻近距離駛過,這種岸邊用膳的感覺暫時只有這裡能給我。吃浜燒前當然要品嚐一下它們提供的新鮮刺身:季節刺身特上撰拼盤(8種) $888👉🏻擺盤精美,職員細心介紹盤中有刺身擺盤很精美,賣相高貴得體,當中的拖羅、金槍魚、油甘魚、深海池魚和左口魚,每件都厚切豐盈,十分新鮮,令人垂涎,最欣賞就是魚鮨味最重的拖羅,入口魚油香氣在口中綻放。海膽色澤金黃,入口軟綿細滑,濃郁甘香,配上紫菜一流;還有鮮滑柔軟鮮美的帆立貝,吃下去,滿嘴鮮甜。料理長特上選6件壽司(松) $318壽司包括有拖羅、金槍魚、左口魚、象拔蚌、帆立貝

這間設在岸邊三家村就拿捏到「浜燒」的神髓。

吃浜燒前當然要品嚐一下它們提供的新鮮刺身
季節刺身特上撰拼盤(8種) $888
👉🏻擺盤精美,職員細心介紹盤中有

料理長特上選6件壽司(松) $318
壽司包括有拖羅、金槍魚、左口魚、象拔蚌、帆立貝和海膽;最正最吸引當然是色澤紋理最靚的拖羅壽司,顏色粉嫩,油脂極豐富,配上壽司飯剛剛好。快滿瀉的海膽壽司鮮甜回甘。金槍魚肉質挺實,口感很好,魚味鮮美。帆立貝肥美得把飯都蓋住了,入口肉質細嫩肥美。

江戶前天婦羅拼盤 $168
天婦羅豐富多樣,而且炸出來金黃色賣相吸引,分別有蝦、蘇子葉、南瓜、番薯、菇、蓮藕 和青椒仔,上桌時還配有抹茶鹽。全部天婦羅都不油,不會蓋了食物味道,海蝦大小適中,入口有蝦味,火喉控制剛好;而蔬菜類保留了水分,每件入口都卜卜脆。

清酒花螺 $188
比較清甜有淡淡酒香的花螺,佐酒一流。

日本宮城縣生蠔(浜燒)(6隻) $198
帆立貝(浜燒) @$98
馬刀貝4隻(浜燒) $118
青口(浜燒)(四隻) $88

由店員為我們代勞浜燒,告知我們生蠔來自日本宮城縣,原隻連殼燒蠔,蠔身脹卜卜,混入了白酒等調味一同燒,一口便吞下,汁豐蠔肥,海水味濃郁,十分滋味。

大得誇張的日本帆立貝,肉足足約一吋厚,燒時加少少木魚,一來唔會燒乾,二來將整體味道更提鮮。

細心的店員上碟前會先將帆立貝厚切成四份,方便客人享用,而肉身竟然嫩滑不韌,入口鮮甜無比,一試便愛上。

青羽太一夜干 $288
店家介紹今晚我們吃日本魚,師傅先將新鮮的魚去除內臟、清洗乾淨,再浸泡於與海水濃度近似的鹽水中,之後再經風乾程序,再用來煮食,做法繁複,用心機的菜式。煎得皮脆香口,肉質紮實緊緻,而且不腥不會過咸,加些檸檬汁有助解膩。

京都鰻魚炒飯 $188
炒飯質感乾身,粒粒晶瑩,口感一流,忍不住吃了两碗。

富士山鮮果飛雪 $108
清甜芳香,入口即溶,消滯冰涼透心,水果帶微酸可以中和一下,最喜歡還是上面冰凍的芝士蛋糕粒,真的令整體加分不少,為我們這滿足的一頓劃上完美句號。
2017-12-17
2018-01-03 152 浏览
同男朋友有日去左三家村諗住影下日落點知發現左間高質餐廳!!!!!首先叫左個刺身拼盤有帶子池魚王象拔蚌三文魚油甘魚Otoro全部野都好新鮮...驚喜係呢個大吞拿魚都新鮮...無鐵銹味!!其實真係好難得...因為香港食親都一定有!!!其他魚全部都好甜~再來叫左天婦羅...其實平時好怕食...但呢間真係炸得好好!勁好味因為即炸仲好熱...一d 都唔會覺得漏見到隔離枱食燒海鮮...勁大隻我都忍唔住叫左兩隻...蠔同埋扇貝都大到離晒譜丫!!!!!蠔好甜仲超有口感...扇貝爽口...食完已經覺得超飽...因為真係好足料最後叫左個一夜干呢碟餸好似無乜人會整魚其實係馬友...師傅前一日要先將鮮魚剖開、清除內臟,浸泡於與海水濃度近似的鹽水中,經一夜風乾。第二日煮d 魚肉會更有口感...唔好以為風乾會好硬...d 魚肉超級勁嫩滑...條魚係我地勁飽情況下...我地唔洗五分鐘就食晒!下次會想再叫整體真係好滿意!
同男朋友有日去左三家村諗住影下日落
點知發現左間高質餐廳!!!!!

首先叫左個刺身拼盤

帶子
池魚王
象拔蚌
三文魚
油甘魚
Otoro
其他魚全部都好甜~
再來叫左天婦羅...
其實平時好怕食...但呢間真係炸得好好!勁好味
因為即炸仲好熱...一d 都唔會覺得漏

見到隔離枱食燒海鮮...勁大隻
我都忍唔住叫左兩隻...
蠔同埋扇貝都大到離晒譜丫!!!!!
蠔好甜仲超有口感...
扇貝爽口...
食完已經覺得超飽...因為真係好足料

最後叫左個一夜干
呢碟餸好似無乜人會整
魚其實係馬友...
第二日煮d 魚肉會更有口感...
唔好以為風乾會好硬...d 魚肉超級勁嫩滑...
條魚係我地勁飽情況下...
我地唔洗五分鐘就食晒!下次會想再叫

整體真係好滿意!
  • 一夜干馬友
  • 帆立貝
來到三家村水產食晚飯,就是來慶祝母親大人生日。 一進門, 就見到生猛新鮮海鮮。 店內裝潢極具日本食店風格。* **首先點來小食先【(京都)炸豆腐】 $68 這金黃豆腐仔上有木魚及蘿白蓉,入口外脆軟滑,沾點酸汁更添美味。** 【炸白飯魚干】 $48 白飯鱼干十分香脆可口不油膩, 可沾點甜酸沙津醬來食, 簡是佐酒不錯小食。** 【季節刺身特上選拼盤】 (8種) $888 這拼盤是時令八種刺身,有鱆紅魚、池魚、油甘魚、大拖羅、赤身、象拔蚌、帶子及海膽。 款款都厚切, 鮮味滿瀉澎湃。 特別大拖羅好好味,肉質肥美油潤軟滑,入口溶化,充滿魚脂香; 象拔蚌十分彈牙帶嚼勁,帶鮮甜; 海膽入口即化的豐腴甘甜,沒腥味; 鱆紅魚、池魚、油甘魚及帶子,每款鮮甜無比, 難分難下。**【料理長特上選六件壽司】 (松) $318 這款有六款不同壽司,我只食了二款壽司, 食了拖羅壽司,魚肉軟嫩口感,入口充滿腔魚油香與壽司飯好夾;另外也食蝦壽司,蝦鮮嫩鮮甜,全都好好味呢!**【一夜干】 (馬友) $288這馬友入口外魚皮脆,而肉嫩滑彈牙新鮮帶鹹香, 簡直回味無窮,另沾可秘酸汁更添味道。 魚肉咸咸地鹹香味,原來是經
來到三家村水產食晚飯,就是來慶祝母親大人生日。

一進門, 就見到生猛新鮮海鮮。

店內裝潢極具日本食店風格。
首先點來小食先
【(京都)炸豆腐】 $68

這金黃豆腐仔上有木魚及蘿白蓉,
入口外脆軟滑,沾點酸汁更添美味。
【炸白飯魚干】 $48
白飯鱼干十分香脆可口不油膩,
可沾點甜酸沙津醬來食,
簡是佐酒不錯小食。
【季節刺身特上選拼盤】 (8種) $888
款款都厚切, 鮮味滿瀉澎湃。
特別大拖羅好好味,肉質肥美油潤軟滑,入口溶化,充滿魚脂香;
象拔蚌十分彈牙帶嚼勁,帶鮮甜;
海膽入口即化的豐腴甘甜,沒腥味;
鱆紅魚、池魚、油甘魚帶子,每款鮮甜無比, 難分難下。
【料理長特上選六件壽司 (松) $318
這款有六款不同壽司,我只食了二款壽司,
食了拖羅壽司,魚肉軟嫩口感,
入口充滿腔魚油香與壽司飯好夾;
另外也食壽司,蝦鮮嫩鮮甜,全都好好味呢!
【一夜干】 (馬友) $288
這馬友入口外魚皮脆,而肉嫩滑彈牙新鮮帶鹹香,
簡直回味無窮,另沾可秘酸汁更添味道。
魚肉咸咸地鹹香味,原來是經鹽水浸泡一段時間後燒烤呢!
點了四款海鮮來浜燒

店員會親自為食客烤海鮮,服務好周到呢!

石蠔肉質飽滿肥,十分creamy嫩滑厚肉。

大大隻的帆立貝好厚肉鮮甜嫩滑。
日月貝飽滿紮實,厚嫩帶口感。
口感鮮脆紮實及爽彈。
浜燒海產優勝處,可吃到海產原汁原味,回味無窮。
【富士山鮮果飛雪】 $108
甜品好大份,可供3-4人食。
這飛雪是具香濃奶味,口感超幼滑,
加上有多款水果及香甜朱古力伴來食,
整體不會過甜,為這豐富晚餐畫上句號。
早前10月份首次來到油塘鯉魚門,在這裡遊覽之後,跟一班好朋友去鯉魚門三家村渡輪碼頭東翼、以日本浜燒及日式料理作主打的 <三家村水產> 食日式海鮮晚餐! 食過令我番尋味!所以,趁聖誕節一星期之前,他尚未出發到沖繩,便約他來到 <三家村水產> 食日式海鮮晚餐!建議泊車可到附近的停車場,我們去到才知餐廳及碼頭附近,代客泊車$30/小時 (由晚上 6:00 開始),離開時才發現附近的露天停車場更平啊!我們去到餐廳門口,除了有聖誕裝飾之外,最驚喜見到有5米高的巨型聖誕樹!還有聖誕許願牌,聖誕氣氛濃厚!餐廳位於渡輪碼頭旁邊,對住無敵大海景, 定時還會見到橙色的渡輪駛過!這裡雅緻和風裝潢,佔地3千多呎,地方闊落舒適,竹製椅子配木桌子帶點雅氣;另設有貴賓房!近門口位置放了一個水產養缸,專門用來養殖從日本直送的水產,保持新鮮!我們看餐牌,供應的日式美食多元化!  包括:前菜 & 沙律、時令海鮮、日本浜燒、刺身、壽司、卷物、丼物、烏冬、湯、燒物、炸物、甜品、飲品及酒類...等,實在花多眼亂,難以決定時,恰巧!似是店經理走過來,推介最新推出的日式海鮮火鍋給我們!當日是近期最寒

還有聖誕許願牌,
聖誕氣氛濃厚!

餐廳位於渡輪碼頭旁邊,對住無敵大海景,
 定時還會見到橙色的渡輪駛過!

我們看餐牌,供應的日式美食多元化!
  包括:前菜 & 沙律、時令海鮮、日本浜燒、刺身壽司、卷物、丼物、烏冬、湯、燒物、炸物、甜品、飲品及酒類...等,實在花多眼亂,
難以決定時,恰巧!似是店經理走過來,推介最新推出的日式海鮮火鍋給我們!當日是近期最寒冷大約11度的一天,食火鍋也是不錯的選擇!
 於是,他便放棄了食刺身而一起食火鍋嘞!其實,我們認識多年,從未試過食火鍋呢!

東瀛海鮮火鍋 $988
寒冬下,在鯉魚門食日式海鮮火鍋,別具風味!
 以豐盛的份量來說,甚有睇頭,
 單是賣相吸引,足以令人食指大動!

東瀛海鮮火鍋

直接用火鍋上,然後店方加湯及開爐!店方的貼心,對食客帶來方便!

選用日本昆布鰹魚湯,至於,配料包括:本菇、日本大葱、日本菠菜、日本葛絲、日本鳴門卷、日本京都豆腐、福袋年糕、鮮蝦、鮮龍蝦、加拿大蜆、岩手縣金毛豬、宮崎縣 A4 和牛西冷等!

鰹魚湯底第一啖,我覺得幾清甜,
 我朋友就覺得鹹咗啲!
烚完所以海鮮及黑毛豬後,剩番半鍋湯,我覺得湯底濃郁鮮美!朋友覺得幾鹹!口味因人而異!

龍蝦勝在夠新鮮生猛!放落火鍋中,龍蝦腳仍然拼命爭扎!
龍蝦肉鮮甜爽彈,帶有蝦膏甘白豐腴!

鮮蝦新鮮鮮甜爽口!

加拿大蜆都好鮮甜飽滿!
蜆都好鮮甜飽滿
日本葛絲晶瑩剔透,不論賣相抑或入口煙韌富彈性的口感,跟薯粉好相似!
日本粉絲
日本宮崎縣黑毛豬豚肉配上金箔突顯矜貴!
 黑毛豬豚肉肉質鮮美,夾雜脂肪爽口,肥瘦相間,就算食完兩件也不覺得膩!

日本宮崎縣黑毛豬豚肉配金箔

宮崎縣 A4 和牛西冷色澤嫩紅,而且脂肪分佈均勻,
 相信肉質鬆軟,可惜!我對牛肉會皮膚敏感,所以不敢試!

宮崎縣 A4 和牛西冷配金箔

日本京都豆腐質感滑溜,豆味濃郁!

本菇吸收湯底精華,也變得惹味起來!

配上日式麻醬及味醂增添風味!

為了改善食物質量,有位似是店經理問我們意見?!我們認為勝在海鮮夠新鮮生猛!

料理長特上選6件壽司 (松) $318
包括:吞拿魚刺身、象拔蚌刺身、帶子刺身、海膽刺身、蝦刺身...等。

我們要6件壽司,朋友分了3件壽司飯俾我,話請我食飯喎!😂😂刺身壽司飯之間已加入 wasabi,進食時要有心理準備啊!

吞拿魚刺身色澤嫩紅油潤有光澤,入口即溶!厚切滿足口感及味蕾!

食完6件刺身,令他食得好滿足!
料理長特上選6件壽司 (松)
一夜干燒 (馬友魚) $288
選用鹹水醃馬友魚並去除內臟,店方特意預先把馬友魚以鹹水浸過夜,然後風乾再燒製,讓鮮味提升,
魚皮香脆可口,同時保持魚身鮮滑!
一夜干燒 (馬友魚)
食完就飽哂嘞!
2017-12-18
庆祝纪念
圣诞节
料理長特上選6件壽司 (松)
一夜干燒 (馬友魚)
東瀛海鮮火鍋
  • 日本宮崎縣黑毛豬豚肉配金箔
朋友介紹鋰魚門開咗間日式水產店, 於是專登走去一試。去到食完卻大失所望。食物質素非常之一般, 價錢卻十分昂貴。壽司賣相及味道一般, 個別海產有腥味。熟食如串燒、揚物竟然可以做得差過放題式餐廳。收得人咁嘅價錢, 誠意卻欠奉, 又無任何甜品送。山長水遠走去食, 先發現性價比係極之低。簡直係中伏之最, 令人極之失望。餐廳唯一賣點係有海景睇, 氣氛較普通餐廳好。整體感覺係一般質素嘅港式日本料理, 唔似係日本人主理嗰種日式料理。

食物質素非常之一般, 價錢卻十分昂貴。

收得人咁嘅價錢, 誠意卻欠奉, 又無任何甜品送。

2017-12-24 153 浏览
By the pier at Lei Yue Mun is this bright looking Japanese restaurant, with its shiny Christmas lights and decorations, just in time for the Holiday spirits. As you enter the restaurant, the waiters will announce your arrival through Taiko drums, and you will be greeted by their friendly staff. As you enter the restaurant, you will immediately notice the view before you. Outside their big windows is a beautiful looking Harbour View, making it seem as though you are actually eating on a boat. To

To top it off, the restaurant has displays of various seafood in their tanks, showing exactly how fresh your food is going to be.

The seafood choices are extensive, and the menu is covered with pages and pages of Japanese delicacies. Among those, we had ordered:

Grilled Blow Fish Jerky ($88) - A unique snack that I have honestly never tried before. The blow fish is laced with sweet honey, and grilled so that it is chewy and exudes fragrant flavours. It tastes great with or without the salad dressing offered at the side.
Grilled Blow Fish Jerky

Deep Fried Fish ($48) - Crunchy and chewy, the batter itself provides the crispy texture and the small fish inside is chewy and soft. There were an abundance of fish too!
Deep Fried Fish

Tempura Platter ($188) - There were many choices of food on this platter, including shrimp, pumpkin, mushrooms etc. The batter was light and it wasn't too oily at all.
Tempura Platter

Spring Onion Bluefin Tuna Roll ($160) - This roll was delicious and the bluefin tuna was oozing out of the sushi roll as you bite down to it.

Sushi Platter ($288) - The sashimi was fresh and had everything that I absolutely loved. Too bad I had to share with family members, or else I would've eaten the whole thing! Especially loved the 池魚, which is something that you may not always be able to try in other restaurants.
Sushi Platter

Sashimi Platter ($888) - Talk about a deluxe set of sashimi. This platter had everything I dreamed of on one plate. The tuna was lovely, and the sea urchin was fresh and sweet.
Sashimi Platter

Hamayaki

We ordered a few items to grill on the special Japanese Hamayaki. Imported from Japan are these oysters ($58 each) and scallops ($98 each). The staff will help you grill the food so it lessens your hassle and all you have to do is wait and eat. They also pour in their special homemade sauce, which is freshly made by the chef every day. Whilst you're finishing up your seafood, you can even slurp on the soup too!

Hamayaki Scallops

Lastly, we had the Prawns ($98 each), which were also grilled in Hamayaki style. This allowed the prawns to emanate its freshness. However, I personally would've preferred if the prawns were a little less dry.
Hamayaki Prawns
Broiled Overnight Dried Threadfin Fish
Grilled Blow Fish Jerky
Deep Fried Fish
Tempura Platter
Sashimi Platter
2017-12-23 180 浏览
朋友介紹,專程揸車去食!有代客泊車,$30一個鐘!大家記得唔好去錯,舊牌坊碼頭個邊!因為家人唔食刺身,所以全部都係燒燒燒:燒蠔不太新鮮燒扇貝不太新鮮燒蝦: 一般全部燒物都麻麻地。燒番薯🍠就正常天婦羅烏冬:亞女食到唔停,再加多個牛肉烏冬!海膽壽司($70一件)牡丹蝦壽司($70一件)赤貝刺身($128一隻)雖然好貴,都係好想食,三款質素都好其實佢有個8款刺身,有包海膽等等,$888,每款仲要有3件,好抵食!可惜我家人唔人女下次再同朋友黎,不過唔叫燒物!環境非常好👍🏻聖誕氣氛都好好。我們過了愉快的一晚!

因為家人唔食刺身,所以全部都係燒燒燒:
燒蠔
不太新鮮
燒扇貝
不太新鮮
燒蝦: 一般
全部燒物都麻麻地。
燒番薯🍠就正常

天婦羅烏冬:
亞女食到唔停,再加多個牛肉烏冬!

)雖然好貴,都係好想食,三款質素都好

下次再同朋友黎,不過唔叫燒物!

環境非常好👍🏻聖誕氣氛都好好。我們過了愉快的一晚!
2017-12-21
庆祝纪念
生日
2017-12-21 419 浏览
以前去鯉魚門,一直都係食中式海鮮為主 依家多左個選擇啦~ 位於三家村碼頭旁的 三家村水產 臨近聖誕,呢度都充滿左濃濃的節日氣氛 門外有一棵超大的聖誕樹,非常壯觀 每個客人到場,待應都會敲一下門口的太鼓 ~隆重登場~ 呢度尤其著名日式水產 「浜燒」 「浜燒」係日本料理的一種,即是在海邊即捕即燒新鮮海產的傳統日和料理 呢個位於三家村碼頭的水產店,位於三家村碼頭,臨海而立,獨處一偶 充份特顯了「浜燒」的特色~ 以竹/木設計為主,很有蜑家風味~  呢度最正當然係無敵臨海靚景 傍晚賞日落,夜晚觀萬家燈火~ 對住個咁靚既海景食海鮮,真係食咩都鮮D架~ 佔地極廣,除左入門的大廳外,仲有包房服務,適合公司或一大班朋友聚會~ 餐牌方面的選擇都唔少, 除了有時令的「浜燒」海產外,仲有多款日式料理 包括刺身,壽司,手卷,炸物等等~ 睇餐牌又點及睇實物吸引呀~ 大大個海鮮檔放左係度,放哂當日的時令海鮮係度 最鐘意係明碼實碼,任君選擇~唔使估估下 鐘意食邊樣就自己點~ 蟹肉怑蟹子沙律 來個清新的前菜醒一醒味蕾 這個沙律是典型的日式沙律,大量的蟹子配以大堆的蟹肉,感覺好超值 沙律是甜甜的那個沙律醬 (
以前去鯉魚門,一直都係食中式海鮮為主
依家多左個選擇啦~
位於三家村碼頭旁的
三家村水產

臨近聖誕,呢度都充滿左濃濃的節日氣氛
門外有一棵超大的聖誕樹,非常壯觀

每個客人到場,待應都會敲一下門口的太鼓
~隆重登場~

呢度尤其著名日式水產 「浜燒」

充份特顯了「浜燒」的特色~

以竹/木設計為主,很有蜑家風味~

呢度最正當然係無敵臨海靚景 傍晚賞日落,夜晚觀萬家燈火~
對住個咁靚既海景食海鮮,真係食咩都鮮D架~

包括刺身壽司,手卷,炸物等等~

睇餐牌又點及睇實物吸引呀~

大大個海鮮檔放左係度,放哂當日的時令海鮮係度
最鐘意係明碼實碼,任君選擇~唔使估估下
鐘意食邊樣就自己點~

蟹肉怑蟹子沙律

來個清新的前菜醒一醒味蕾
沙律是甜甜的那個沙律醬 (有個BB樣個款), 和蟹肉真的超配~

根據我的經驗,沙律記得不要一次過食哂呀~
因為之後的海鮮魚油非常豐富,絕對需要留番D 沙律黎清清胃口呀~HAHA

鮮果茶 ,超大的一JAR, 一個人喝真的可以由開飯喝到食甜品
甜度適中,而且亦喝到茶味和鮮果味~

抺茶紅豆特飲
鮮果茶超大,這杯就係超高的~ 有3個茶杯的高度呀~
不過整體抺茶味和甜味都偏淡,沒有濃濃的抺茶口感
抺茶控的我表示有點兒失望~

先來一個花竹蝦刺身~

擺盤已經好吸晴,花竹蝦係超新鮮無誤,因為蝦頭既鬚同眼仲識郁架~XD
以往食活魚刺身見到個魚咀郁郁下就食得多
望住隻識郁既蝦頭就真係第一次~

蝦肉超結實彈牙,比起平時食的牡丹蝦仲要爽彈得多

蝦頭當然都唔會浪費,師傳會將佢炸到脆卜卜~
炸過後既蝦頭,蝦味更濃,好似食緊蝦條咁~XD

蝦頭既膏更加無得輸~ 色澤亮麗,入口甘香鮮甜,真係值回票價~

上碟時仲以為拎錯左,以為佢係牛舌
其實係.....

火炙三文魚腩

老實講,我本身唔係咁鐘意食熟的三文魚
一黎好O鞋,一黎好腥

但呢個火炙版完全兩回事~
佢炙到7成熟到,既食到熟魚肉纖維質感,又食到魚生的鮮味~
加埋伴菜的蕃茄和醬汁,成個菜好FUSION 但又野味~
比淨食三文魚魚生多了一種新鮮感和口感~

黎到呢度,又點可以唔叫「浜燒」
點左一件超大帆立貝及岩手縣石蠔

師傳會將海鮮一件件放係呢個網燒爐上燒~
燒一隻都成二十分鐘架,其實店員會不時睇火
燒到最後會加上自家製木魚汁提升海鮮的鮮味

望到已經食指大動,個帆立貝裙燒到漲卜卜,大約8成熟到,口感仲好滑
最驚喜係個裙邊竟然燒得好爽口,一D都唔韌

蠔燒過後縮細左少少,不過SIZE都依然見到唔細
蠔香撲鼻而來,濃到不能
蠔邊爽脆,蠔身飽滿, 入口滑不溜口~

唯木魚汁的味道都幾濃,有少少妹仔大過主人婆的感覺,搶走了不少海鮮的原味
或者落木魚汁可以輕手少少~

除左出名的浜燒,呢度既一夜乾都值得食
"一夜干"係以前漁民的傳統做法,將當日打撈到既魚清洗乾淨,浸泡係鹽水中,再風乾
務求將魚的鮮味留住

呢度"一夜干"都係店鋪自家醃製的

~今次用上了當造的馬友~

其實我都係第一次食一夜干
開始以為會好似咸魚咁勁咸,但完全錯哂
三家村的一夜干鮮嫩非常, 魚肉滑到不得了,而且油脂非常豐富,魚油直頭漏出黎~
雖然浸過鹽水,但魚肉都無好重咸味,亦唔似平時鹽醃咁實~
滑滑嫩嫩的~直頭好似食緊鮮魚咁呀~

除左肉之外,那層外皮都烤得非常脆,又薄,直頭好似食魚皮薯片咁呀~

平時唔食魚的老公,今晚竟然食左大半條,真係出奇到不得了~XD
證明呢個"一夜干"真係超級好食~

呢度既甜品都唔簡單架
日本菠蘿雪芭

成個菠蘿盛載住菠蘿味的雪芭
又清新,又香甜~

賣相仲好靚,用黎呃 LIKE 一流~

臨走時記得係門口掛上一個祝福牌呀~ 祝願來緊的新一年順風順水

題外話

原來三家村碼頭咁有特色同咁靚~
得閒可以黎呢度影番幾輯靚相呀~

题外话/补充资料: 呢度出面有空地泊車,駕車人仕最啱~
2017-12-11
  • 一夜干
  • 花竹蝦刺身
2017-12-20 490 浏览
請看下圖,這幅照片是在一家位於油塘的食肆內拍攝的,隔着玻璃拍攝,看起來有點反光,但相信大家亦會認同這景觀很美很寬廣。擁有無敵大海景,室內環境會否有着極大反差?老闆們才沒那麼苯,餐廳沒有出現觀音頭掃把腳的狀態,室內設計甚為講究。和風設計着重雅緻簡約,竹製坐椅正好帶出點點雅氣。壽司吧枱是整整的一塊花梨木,據老闆所述花梨來自非洲,花梨是名貴木材,堅韌而帶花香,自古中國的富有人家都以此木製作家具,現在產自中國海南的黃花梨木屬於天價木材,尋常一件海南花梨木製舊家具也價值數萬港圓,正所謂一人得道,雞犬升天,現在無論是產自印度的、非洲的,都身價不斐,用非洲花梨木作為壽司吧枱面板,老闆們相當大手筆!某位老闆應該對木材甚有研究,佈置及家具都用上大量優質木材,木櫃及店鋪外牆都以舊鐵路木板製作,木材經歷歲月洗禮,色澤變得黝黑,卻堅韌如昔,滲透着濃烈的滄桑味道。剛才提到花梨木身價不斐,大家請看看下圖牌匾,它以印度花梨木雕琢而成,刻着三家村水產幾個大字,餐廳位於海鮮聖地 - 鯉魚門三家村,並以此村名為餐廳命名。餐廳賣的是日本菜,主打浜燒,浜燒意指漁民捕獲海鮮後,馬上在岸邊把海鮮烤熟進食,海產處於最為新鮮的狀態,

餐廳賣的是日本菜,主打浜燒,浜燒意指漁民捕獲海鮮後,馬上在岸邊把海鮮烤熟進食,海產處於最為新鮮的狀態,吃它的原汁原味。浜燒在,但大都在,根本沒有岸邊燒烤的場景,這裏吃浜燒可以形神俱在,相信香港目前便只此一家了。

環境頂級相信各位絶無異議,食物質素相信可從下列海鮮圖片中找到一些端倪,有產自日本的鮮蠔活貝,喜之次方利等靚魚一應俱全,魚池內亦有不少來自世界各地的海鮮在在暢泳。

晚飯由兩道前菜正式展開序幕,下圖一道是金槍魚伴山芋蓉,山芋蓉混入金槍魚及鵪𪂹蛋,口感是滑+滑+滑,這樣一羹一羹的吃,甚為鮮味但口感卻未免單寡,以紫菜裹着進食,多添一重香脆口感。

炸白飯魚乾

炸白飯魚這菜,相信大家並不陌生,平日中菜館所吃的都是炸鮮白飯魚,外脆內軟,能吃到魚的新鮮味道,但下圖的炸白飯魚乾口感內外香脆,有着海味乾貨的鹹鮮味,而非鮮魚味,跟中菜提供的椒鹽白飯魚味道大相徑庭,筆者首嚐此菜,認為這道白飯魚,較平日中菜館做的,更宜佐酒。

以炸白飯魚佐以日木青梅酒,確實絶配,筆者口中每顆味蕾都感到異常興奮!

刺身拼盤

雖然筆者拍照毫無技巧可言,相信大家亦可看到上圖刺身的油潤光澤,非常新鮮確實不容置疑。

筆者最為欣賞的兩款為深海池魚及厚切象拔,深海池魚鮮甜賦油香兼零鯹味。厚切象拔蚌則爽甜非常,有此口感,跟刺身師傅的刀章大有關係。
深海池魚

厚切象拔蚌

金槍魚赤身

油甘魚

壽司拼盤

並非筆者一人獨享,未能體會每件壽司的真味。惟筆者目測及根據吃過拖羅壽司朋友的評價,均認為中拖羅無論色澤、口感及味道都是一等一的,帶着霜降雲石紋理,零雜筋,甘美而具脂香。筆者最愛那貫油甘魚壽司,魚肉添上了幾片紫蘇花瓣後魚鮮更濃。

雞魚一夜乾

一夜乾這種海魚的製作方法常見於亞洲沿海地區,它還有一個令人想入非非的名字 - 一夜情,香港常見做法為把鮮魚以鹽水或鹽巴醃製後,吊起臘乾一個晚上後食用,港式食法以蒸為主,日式煮法則以燒烤較多。雞魚不是甚麼高價魚,但肉質肥美,油脂豐富,這裏把魚醃得鹹香,燒得乾脆肉汁豐富,做到了標準的美味。

天婦良

外觀一流,粉上得很薄,是筆者喜愛的類別,向侍應問了一下他們的天婦做法屬關東還是關西風格,廚師回覆為關東風,一向以為關東天婦良上粉會較厚,關西風則較薄,跟註店廚師聊了一下,他糾正了筆者對關東天婦良的誤解,他解說關東地區傳統上較關西富裕,做的料理相對關西精緻,關東風天婦良有些做得外皮看似厚身,其實只是炸得較為漲身,粉漿其實上得不厚。這裏的天婦良做得相當精彩,炸得透身香脆,咀嚼時根本沒有油膩感覺,蔬菜及鮮蝦等都是一等一好貨,鮮味十足。

浜燒

由於前段吃得不少,浜燒海鮮只點了兩款,第一款是下圖的宮成縣蠔,這蠔可作刺身食用,侍應把蠔先烤一會,才隨隨以鐵夾剝下蠔殼,手法專業。

這蠔外歡比較脹身肥美,一如所料,口感相當Creamy,味道濃甜,口感味道個人認為較接近美國蠔,熟食比生吃滋味。

到元貝上場,外觀清潔漂亮,肉厚身。不要以為元貝都很清潔,筆者在街市經常買到一些元貝很多泥沙,花一大輪功夫清洗,才能拿去蒸煮,這裏貨源來自日本本土,不用清洗,便可馬上燒烤,來自優質水域無容置疑。元貝越大隻肉越厚味道越鮮,這是經驗告訴筆者的,但產區及不同的烹調手法對貝的肉質影响甚大,曾多次吃到韌如橡膠的劣貨,是夜吃到的則是纖維每條彈牙,肉汁甜如蜜糖的鮮美貨色。

八分飽肚,為着健康着想,其實應該馬上停下筷子,買單走人,不過人性始終是貪婪的,碰上優質食肆,怎可能帶有二分空虛歸家,少不免追加了主食及甜品

牛肉烏冬

雖然不是這裏的主打,但製作毫不馬虎,木魚醬油湯味濃郁,烏冬煙韌,牛肉嫩滑。

以鮮果雪芭作結,有蜜桃、菠蘿及柚子,質素普通,筆者跟其中一位老闆說可以介紹一家質素更佳的供應商給他們,他說不用了,一台產自日本的雪芭機將會馬上送抵該店,到時會以新鮮水果自家製作雪芭,自家製品的味道,一定做得較現貨雪芭為佳。

總結: 有着非一般環境,裝潢講究,出品優良,以上三句可以概括當晚的用餐體驗。到鯉魚門去吃海鮮,選擇再不僅僅是中式酒樓菜館,三家村水產的美味浜燒,也是一個另類的良佳選擇。
2017-10-14
  • 天婦良
  • 宮成縣蠔
  • 元貝
2017-12-15 2218 浏览
去鯉魚門去吃鮮,這當然人人都知道,但如果説到要吃日式浜燒活海產和刺身等形式的日式料理店,則比較罕有!其實我每年都有兩三次相約朋友到鯉魚門吃海鮮,每次都只會去海旁道那邊的海鮮酒家吃中式的海鮮料理。但原來在鯉魚門牌坊再行多兩分鐘步程左右,在三家村渡輪碼頭側邊,竟然有一間日式浜燒及日式料理店。店家除了供應活海產浜燒外,亦有刺身、壽司、炸物、丼飯、燒物等,形形色色的日式料理,一應俱全。水產店亦為鯉魚門帶來一種新概念,打破傳統框框,定必成為一股新勢力!季節刺身特上選拼盤-8種 ($888)👍👍👍👍👍師傅會按季節選擇當時最時令的刺身給客人,拼盤有八種刺身包括有:大拖羅、池魚王、帶子、象拔蚌、鱆紅魚、海膽、赤身、池魚。每件刺身都是厚切,新鮮甜美。粉紅色的大拖羅,看到已令人心動,芳香的油脂在味蕾上散發拖羅獨有的甘香味道,油香在口腔內良久不散!海膽鮮甜軟滑、入口即溶,可以用紫菜包着海膽一起吃,外脆內軟,又是另一番風味。象拔蚌𠝹了花,爽脆觧甜;帶子夾着青檸片,令帶子散發一陣陣清新的青檸味;其他刺身,池魚王、池魚和鱆紅魚,味道亦很鮮甜。如果二人可以選擇六種刺身拼盤,價錢$580。一夜干馬友($288)👍👍👍

店家除了供應活海產浜燒外,亦有刺身壽司、炸物、丼飯、燒物等,形形色色的日式料理,一應俱全。水產店亦為鯉魚門帶來一種新概念,打破傳統框框,定必成為一股新勢力!

季節刺身特上選拼盤-8種 ($888)

季節刺身特上選拼盤-8種

如果二人可以選擇六種刺身拼盤,價錢$580。

一夜干馬友($288)
一夜干馬友

一夜干的製法其實都幾多工序,師傅先把魚的內臟清洗乾淨,然後浸泡與海水濃度相近的鹽水,再經一夜風乾,成為「一夜干」。
店家會以不同季節選取最合時的魚,今次我們吃到的是本灣的馬友。經過鹽水浸泡加上一夜風乾的「一夜干」再烤,魚皮烤得又香又脆,皮下的魚肉鮮嫩幼滑,肉汁仍保留其中,真的沒有想到烤魚竟然可以做到魚肉這麼幼滑鮮嫩,肉質如鮮魚般有彈性。吃的時候還可以點師傅特製的酸汁。

燒味醂河䐁干($88)
燒味醂河䐁干

河豚干上到枱時,還是暖暖的,用味醂燒的河豚干,帶有一點點甜味, 色澤亮麗,令味道更有層次,可以吃到魚香、味醂的甜味和炭燒香味。師傅已預先把河豚干切成條狀,方便食用,亦是佐酒的好拍檔。

炸白飯魚干 ($48)
炸白飯魚干

我本來以為白飯魚干只是一條條炸過的魚仔,但原來是一片片白飯魚薄脆。炸得脆脆的白飯魚干,香脆的口感令人吃了一塊接一塊,亦是佐酒之選。

香葱金槍魚腩卷 ($160)
香葱金槍魚腩卷

紫菜金槍魚腩蓉加香葱,一碟有四件。我一口咬半,金槍魚腩蓉即刻在卷內溢出來,魚腩蓉甘香肥美,配合日本壽司米和紫菜,還有壽司上面放上一點黑松露醬,多重美味。

料理長特選壽司-竹($288)
料理長特選壽司-竹

特選壽司拼盤由料理長選取最新鮮和時令的食材,這個拼盤有黃金魷魚、蟹籽、左口魚、帶子、赤身、三文魚、鱆紅魚和池魚。每件壽司都新鮮、鮮甜。

江戶前天婦羅拼盤($188)
江戶前天婦羅拼盤

天婦羅的炸漿又薄又脆,一點都不油膩,拼盤內有海老、南瓜、蕃薯、蓮藕、紫蘇葉等等。拼盤除了附有一般蘿蔔蓉外,還有一小碟黑色的鹽可以讓客人自行添加。

浜燒-岩手縣石蠔 @$58

浜燒的好處是可以吃到海鮮的原汁原味,只要食材新鮮,只需簡單放在火爐上,已可以吃到美味的海鮮。
石蠔是由岩手縣直送,每隻都大如手掌。
侍者先把原隻石蠔放在火爐上,然後在你面前把蠔殻撬開。
浜燒-岩手縣石蠔 @$58

蠔殼開了後,可以看到飽滿的蠔肉和海水,然後倒下師傅每天特製的「木魚花水」,之後侍者會問客人喜歡吃蠔的生熟度作出燒烤時間的控制。
浜燒-岩手縣石蠔 @$58

燒好的石蠔,浸在鮮甜的蠔汁內更鮮甜。拿起熱辣辣的蠔殼,先喝一口蠔汁,然後一口把滑不溜口的蠔肉放入口,滋味加鮮味,就是美味。

浜燒-帆立貝@$98

帆立貝原隻放在火爐上烤,看見帆立貝開始冒出少少蒸汽,侍者便把殼揭開。
浜燒-帆立貝@$98

侍者把原粒帆立貝肉取出,並清理乾淨𥚃面的內臟,然後放回殻內。
浜燒-帆立貝@$98

清理後的帆立貝,倒入少許木魚花水,放在火上讓其慢慢燒熟。
然後把巨型的帆立貝一分為四,方便食用。

浜燒-花竹蝦 @$98

超巨型生猛花竹蝦,足足有七至八吋長。花竹蝦以竹簽串着,方便燒烤。

生猛的花竹蝦,放在桌上時,突然在碟上紮紥跳,沒有心理準備的我,也被牠們嚇得呱呱叫。
浜燒-花竹蝦 @$98

四隻生猛花竹蝦並排放在火爐上,蝦殻顏色轉紅,就可以上碟。花竹蝦肉質爽彈,味道鮮甜。
浜燒-花竹蝦 @$98

餐廳內放満很多不同種類的海鮮,並標明價錢、來源地和食用方法,如可作刺身、浜燒和清酒煮,當然亦可問侍者關於海產的最佳配搭。

壽司吧放了由日本直送的魚生。

酒吧除了日式淸酒、燒酎、啤酒外還有沙冰特飲和鮮果雪葩。

偌大的玻璃可以看到港島的夜景

渡輪泊岸時,巨型的雙層渡輪就在咫尺之隔,感覺震撼!

餐廳以木製枱和竹椅打造簡樸漁村風情

門面 - 有隻發光巨蟹,門前有一個大鼓,客人進去時,侍者會擊鼓歡迎。

門前放了一棵聖誕樹,還有一個許願掛架,吃完飯後可以慢慢寫下願望,為來年許願!

門外還有一些墨寶,是不是九龍皇帝的真跡呢?還是海龍皇寫的呢?

餐廳與三家村碼頭連接,自成一閤。餐廳門外有大量車位。
公共交通:除了由西灣河碼頭乘坐渡輪外,有巴士14X, 油塘站有專線小巴,或紅色小巴由官塘、旺角及佐敦開出。
一夜干馬友
燒味醂河䐁干
香葱金槍魚腩卷
料理長特選壽司-竹
江戶前天婦羅拼盤
2017-12-11 489 浏览
鯉魚門係一個食海鮮嘅好地方,近排開咗間日式食店,有時間,當然一定要去試下啦。門口擺放好新鮮嘅海產,魚蝦蟹貝殼類各類鮮魚陳列在大門口,食客可以親眼睇到海鮮有幾新鮮有幾靚,可以話係一個信心保證!入面裝修充滿心思,好有正宗日式風味,以為自己去咗日本食嘢!連洗手間嘅裝修都一絲不苟,牆上畫咗好大幅嘅壁畫,去廁所都係賞心樂事。餐廳嘅地理位置一流,臨近海邊,坐近窗口,可以話有180度海景,環境優美得令人樂而忘返。即使唔係坐喺海邊,裏面嘅位置亦都幾舒服,唔會好密麻麻,亦唔會話好容易聽到隔離位講乜嘢,係繁忙地區餐廳好難做到嘅優勢;所以雖然鯉魚門係有少少遠,但咁樣專程搭車入嚟係值得嘅!因為除咗環境之外,最重點——食物,無械可擊!先試一試季節刺身特上選拼盤,大廚用上最合時令、當日最新鮮嘅海產,為我哋帶嚟鮮甜可口嘅刺身,雖然厚切,但入口即溶,魚油甘香慢慢滲入味蕾,餘韻無窮。高質海產,當然冇雪味;入口嘅温度恰到好處,將海產鮮香發揮得淋漓盡致。江户前天婦羅拼盤種類豐富,有蝦,冬菇 ,各款蔬菜,應有盡有。咁多款天婦羅,最好食一定係蝦,因為個炸漿夠薄,食起嚟唔會搶走咗蝦肉嘅質感,亦都可以保持到蝦肉嘅水分,成個口感更加

因為除咗環境之外,最重點——食物,無械可擊!

季節刺身特上選拼盤

江户前天婦羅拼盤
江户前天婦羅拼盤種類豐富,有蝦,冬菇 ,各款蔬菜,應有盡有。咁多款天婦羅,最好食一定係蝦,因為個炸漿夠薄,食起嚟唔會搶走咗蝦肉嘅質感,亦都可以保持到蝦肉嘅水分,成個口感更加吸引,
亦都冇浪費到高質素嘅蝦肉。

龍蝦仔烏冬
龍蝦仔烏冬不能錯過!烏冬彈牙有咬口, 煙煙靭靭,唔係普通貨色。龍蝦仔真材實料,開半邊上,清楚見到蝦膏,高質素選擇!肉質爽脆,唔使怎麼調味已經令人回味無窮。

浜燒係今晚重點,我哋一共食咗四款海產:

帆立貝
帆立貝肉質厚實,剪開享用更加方便,亦更易品嚐當中鮮甜;
蠔肉豐厚肥美,海水鹹香非同凡響;
馬刀貝唔係話好巨型嘅尺寸,但因為新鮮,仍然都係好值得一食嘅;

燒中蝦
中蝦睇落好似好平凡,但咬落先知道真滋味。

嗰晚因為有揸車,所以冇叫到sake, 只能以茶代酒, 若有所失。
下次一定要搭返公共交通工具,配返sake,咁先無憾。
题外话/补充资料: 三家村可安靜享用晚餐的確係最佳選擇
2017-11-08
季節刺身特上選拼盤
江户前天婦羅拼盤
龍蝦仔烏冬
燒中蝦
2017-12-08 477 浏览
到三家村食海鮮已不是一件新鮮之事,但這次是來體驗一下浜燒之味,好姐妹一早就預訂了今晚在三家村水產晚膳。在交通方便,以小巴出入也很方便,但若在港鐵油塘站過來那就要走段路才能到達。當進入餐廳,右手邊就如迷你漁市場,魚缸內有活海鮮,且還有大量海鮮任由客人選擇。京都炸豆腐  $68脆脆的滑豆腐配上微酸的汁還有紅蘿蔔蓉,十分開胃炸白飯魚干 $48白飯魚干炸得很簿脆,一點油膩感也沒有,用來佐酒一流季節刺身特上撰拼盤(8種) $888每款也是當日最新鮮的刺身,以下個人為最愛吞拿魚刺身,很紅潤鮮甜無比海膽入口濃郁,可配上紫菜大吞拿魚腩肥美無比,入口就溶化在口內馬友 (一夜干魚) 時價 $288用鹽水浸上一晚再風乾,雖工序煩複但魚肉甚為嫩滑鮮味,很值得一試。浜燒我們就點選了岩手縣石蠔 @$58帆立貝 @$98日月貝 @$138中蝦 四隻$168其間有侍應來幫忙,而我們也照料一下,又食又玩,十分互動。岩手縣石蠔燒好後也沒有縮小,仍然很大隻,很鮮甜是我認為最值的一款是帆立貝,浜燒其間加入木魚水,那就不會乾身,保特嫩潤,烹調時間剛好,很厚肉且十分彈牙 而裙邊很爽口。中蝦肉質彈牙,十分鮮甜相比之下日月貝比較細

京都炸豆腐  $68
脆脆的滑豆腐配上微酸的汁還有紅蘿蔔蓉,十分開胃
炸白飯魚干 $48
白飯魚干炸得很簿脆,一點油膩感也沒有,用來佐酒一流
季節刺身特上撰拼盤(8種) $888
刺身特上撰拼盤
每款也是當日最新鮮的刺身,以下個人為最愛
吞拿魚刺身,很紅潤鮮甜無比
海膽入口濃郁,可配上紫菜
大吞拿魚腩肥美無比,入口就溶化在口內

馬友 (一夜干魚) 時價 $288
馬友 一夜干魚

浜燒我們就點選了
岩手縣石蠔 @$58
帆立貝 @$98
日月貝 @$138
中蝦 四隻$168

其間有侍應來幫忙,而我們也照料一下,又食又玩,十分互動。

岩手縣石蠔燒好後也沒有縮小,仍然很大隻,很鮮甜

帆立貝

中蝦肉質彈牙,十分鮮甜
中蝦

相比之下日月貝比較細小,鮮味也稍為,下次可先品嚐日月貝,那應會更有層次感
日月貝

富士山鮮果飛雪$108
比相象中有大,而且有各款水果以及Brownies,甚為解熱解渴,而浜燒後來一客飛雪也為下火之選
富士山鮮果飛雪

如白天來可邊吃邊欣賞無敵大海景,十分賞心悅目,而渡輪亦來來往往也是十分有趣的經驗,下次會再相約朋友到來

刺身特上撰拼盤
馬友 一夜干魚
富士山鮮果飛雪
2017-12-07 1745 浏览
餐廳喺鯉魚門嘅三家村碼頭,喺茶果嶺道行落崇信街,一直行到尾見到三家村碼頭,隔離就係三家村水產,唔駛經過九曲十三彎嘅海鮮街,非常易搵。餐廳隔離嘅三家村碼頭都非常有特色,船期表就喺入口兩旁嘅牆上面,仲有啲色彩鮮豔嘅壁畫。中間係醒目嘅招牌,原來隻船有個幾浪漫嘅名叫珊瑚海,來回西灣河至三家村,船程只係8分鐘咋,而且班次都算密,每24分鐘一班。喺港島東住或者返工嘅朋友嚟都非常方便,放左工想即興過嚟食都仲得。臨近聖誕節,餐廳都好悉心佈置。門口有一棵巨型聖誕樹,「信眾」可以喺樹旁邊掛上許願小木塊。仲有金光閃閃嘅宮殿式門口,旁邊係亮麗嘅小鹿同雪花燈飾,凈係見到啲裝飾真係未食先開心,即刻寫返個願望先。餐廳樓底高,光線充足,所以雖然人多但感覺都寬敞,料理枱旁邊大大個水缸,入面有生猛嘅游水海鮮,仲有貝殼類、和牛等等。啲水非常清澈,乾淨企理,食客食得放心,果然係日式餐廳。咁開心,先叫兩杯特飲。【藍海菠蘿梳打$48】高身玻璃杯,由米色到黃色,一直漸變為海綠色到深藍色,好似由海面去到海底咁。攪勻咗之後,成杯飲品就好似一位著咗海藍色晚裝嘅冷豔美女咁。菠蘿汁味道甜度啱啱好,飲落涼爽又開胃。【士多啤梨沙冰$68】Mar

咁開心,先叫兩杯特飲。
【士多啤梨沙冰$68】Martini酒杯配上鮮粉紅色沙冰,感覺係一位著咗粉紅色短裙嘅活潑開朗少女。士多啤梨沙冰上面係粒粒士多啤梨果肉,飲得出係用新鮮士多啤梨整出嚟嘅,真材實料。
兩位嚟一張合照啦~

【季節刺身特選拼盤(6種)$580】一上枱煙霧瀰漫,係乾冰蒸發而成嘅白霧,好有氣氛。刺身有三文魚、吞拿魚、章紅魚、油甘魚、金目鯛同帶子,全部都係厚切。

帶子之間夾咗青檸,味道比起平時夾檸檬更加清新,加上帶子本身就極鮮甜,所以食落又美味又開胃;吞拿魚係深紅色,一望就知係靚嘢,食落果然特別綿滑;金目鯛仲係輕微火炙過,依然食到魚鮮味,同埋魚皮帶點香口嘅焦味。

【江戶前天婦羅拼盤$188】大大盤拼盤,有蝦、青椒、蕃薯、南瓜、蓮藕。蝦係好新鮮爽彈,蝦鮮味濃郁,仲有炸到熱辣辣嘅油香,超級好食。南瓜、蕃薯都唔錯。呢排食左好多肉,食返啲蔬菜都好應該。

【一夜干魚(時價)$288】今日烹調嘅係馬友魚。「一夜干」係日本烹調魚嘅古法,先用鹽水醃過,然後再風乾一晚。烤出嚟嘅魚皮薄到有啲透明又超脆,而且帶有魚鮮味又唔乾身。我平時好少食魚皮,但呢次真係食晒。食魚最緊要就梗係魚肉,味道鮮甜就不在話下,而且雖然個制法叫一夜干但魚肉係好juicy,肉質緊緻而嫩滑。真係難怪我見到好多枱客都有叫嚟食。

嚟到食浜燒梗係要餐廳即席燒海鮮啦,已經飽咗九成嘅我地,行到水缸即刻雙眼發光,後悔冇「留肚」。大大隻【岩手縣石蠔】只係$58(時價),超巨型【帆立貝】亦只係$98(時價),仲要專人燒埋俾我地食。即刻每樣叫兩隻~

【帆立貝】攞上手真係好大隻,店員先放喺爐上燒,到咁上下再撬開佢,然後一路繼續燒一路落「每日自製木魚水」,咁就保持濕潤又有鮮味。

店員會幫食客剪開,方便進食。
真係好厚身,食落果然又鮮甜爽彈又juicy,大大粒好滿足。
【岩手縣石蠔】長過我嘅手掌,都真係幾誇張。
燒法同帆立貝一樣,對住個海燒真係好有風味。
燒完出嚟完全冇縮過水,蠔肉鮮味濃郁又水潤。
浜燒餐廳嚟講,三家村水產位置就正正就喺碼頭,所以真係特別有漁港風味。飽餐一頓後行出餐廳,沿著海吹住海風散吓步,輕鬆自在。真係「對海嘗鮮,人生幾何」。
眾所周知鯉魚門係一個食海鮮嘅地方大家除咗可以買海鮮之後喺酒樓加工外近日竟然何傳統係一個咁中式感覺咁重嘅地方開咗一間日式嘅水產餐廳三家村水產係位於三家村碼頭嘅東翼一問之下原來店主租左碼頭部份地方將碼頭改建為一間日式餐廳喺門外已經見到色彩繽紛嘅佈置而入門口嘅時候佢哋會擊鼓歡迎非常之有特色場內裝潢以木系日本風為主聖誕將近 加上一D聖誕裝飾氣氛濃厚店內有一個魚缸放滿新鮮海鮮仲有每日推介除左有靚景外間唔時有船泊岸係咁既環境食飯非常寫意蟹肉蟹子沙律蟹肉蟹子配上新鮮沙律菜再加上沙律醬簡單又清新 季所刺身特上拼盤 (6點)每日廚師都會挑選最靚既刺身比客人享用而刺身仲要係日本空運到港, 非常新鮮拼盤內有油甘魚,油立魚,象拔蚌刺身,帶子,三文魚及吞拿魚象拔蚌刺身非常鮮甜爽口而其他魚刺身也十分肥美天婦羅拼盤除左大蝦外,仲有蓮藕,南瓜,番薯天婦羅炸得金黃,外賣吸引入口好脆外最讚既係炸得一點都唔油店長推介左呢到既黃牌菜 “一夜干”比我地原來係燒馬友係好多人心中馬友就係咸魚而廚師將馬友魚去內藏再用鹽水醃一日第二日將馬友令去烤咁樣可以令魚更鮮味而肉質結實得來仲好JUICY超讚愛食魚既朋友值得一試燒海鮮黎自岩手県石蠔
眾所周知鯉魚門係一個食海鮮嘅地方

非常寫意

蟹肉蟹子沙律
蟹肉蟹子配上新鮮沙律菜再加上沙律醬
簡單又清新

季所刺身特上拼盤 (6點)
每日廚師都會挑選最靚既刺身比客人享用
刺身仲要係日本空運到港, 非常新鮮
拼盤內有油甘魚,油立魚,象拔蚌刺身,帶子,三文魚及吞拿魚
象拔蚌刺身非常鮮甜爽口
而其他魚刺身也十分肥美

天婦羅拼盤
除左大蝦外,仲有蓮藕,南瓜,番薯
天婦羅炸得金黃,外賣吸引
入口好脆外
最讚既係炸得一點都唔油